03/15/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

6 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 28 σε όλη την Ήπειρο

Μαρτίου 15, 2021 0
6 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 28 σε όλη την Ήπειρο

Κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο, ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. Άρτας 1
Π.Ε Θεσπρωτίας 6
Π.Ε Ιωαννίνων 17
Π.Ε Πρέβεζας 4
Συνέχεια...

Τι ισχύει για τη Θεσπρωτία την Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά, πως θα πεταχτεί ο χαρταετός

Μαρτίου 15, 2021 0
Τι ισχύει για τη Θεσπρωτία την Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά, πως θα πεταχτεί ο χαρταετός

Την Καθαρά Δευτέρα και στη Θεσπρωτία θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, η λαϊκή αγορά και τα ιχθυοπωλεία, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που θα είναι κλειστά.
Οι πολίτες, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, στέλνοντας τον κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033.

Στο μεταξύ απαγορεύονται οι «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύουν οι περιορισμοί, που είναι σε εφαρμογή.

Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με το "ψαλίδι" των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

Παλαιά έθιμα της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας στη Θεσπρωτία...

Μαρτίου 15, 2021 0
Παλαιά έθιμα της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας στη Θεσπρωτία...

Η Αποκριά στη Θεσπρωτία τα παλαιά χρόνια περιελάβανε πολλά έθιμα, που σιγά σιγά χάνονται.
Η Αποκριά διαρκούσε δυο βδομάδες με αποκορύφωμα τις Κυριακές της Κρεατινής (Απόκρεω) και της Τυροφάγου (Τυρινής).

Τις δυο αυτές βδομάδες συγγενικές και φιλικές οικογένειες μαζεύονταν σε σπίτια και διασκέδαζαν με φαγητό και ποτό, αλλά και χορό.
Την Κρεατινή (Κριγιατνή) είχαν την τιμητική τους τα κρέατα, την Τυρινή (Τυρνή) τα γαλατερά, οι πίτες και ιδιαίτερα τα τυρομπούρεκα.

Έπαιζαν και το "χάσκο", όπου δημιουργούνταν ιδιαίτερες εύθυμες στιγμές.
Σε ξύλο κρέμονταν από σχοινί ένα ξεφλουδισμένο βρασμένο αυγό, που έπρεπε, στην ώθησή του προς τα εμπρός να το πιάσουν με το στόμα.
Σε ορισμένα χωριά το έθιμο αυτό γινόταν την Καθαρά Δευτέρα με χαλβά.

Μασκαρευόντουσαν άνδρες και γυναίκες, κάλυπταν τα πρόσωπο τους καλά με μαντήλια ή προσωπίδες για να μην αναγνωρίζονται, ενώ είχαν πάνω τους ρόκες, κουδούνια, τουφέκια, προβιές, κέρατα, και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι.
Μάλιστα έχει καταγραφεί ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κάποιοι σε περιοχές της Θεσπρωτίας ντύνονταν αρματολοί και κλέφτες, γεγονός, που είχε το συμβολισμό του.
Άναβαν φωτιές σε κεντρικά σημεία των χωριών και τα ξύλα τα μάζευαν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, από τα δάση. Συγκεντρώνονταν γύρω γύρω από τη φωτιά και έστηναν και χορό.

Εκείνα τα χρόνια οι Θεσπρωτοί ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα έβγαιναν στην ύπαιθρο, και ανά παρέες στρώνανε κάτω τις κουρελούδες, ενώ είχαν μαζί τους σαρακοστιανά φαγητά, κρεμμυδάκια, ελιές, νερόβραστα φασόλια σαλάτα, θαλασσινά - όσοι είχαν τη δυνατότητα - χαλβά και φυσικά λαγάνα, αλλά και τσίπουρο.
Το κέφι άναβε και οι άνθρωποι ευχαριστιούνταν και γλεντούσαν με την ψυχή τους.

Στο Καστρί Ηγουμενίτσας γινόταν και συνεχίζεται και σήμερα, λόγω κορωνοϊού τα δύο τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε, η αναπαράσταση του "Αρβανίτικου γάμου".
Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλες συνθήκες, άλλη μαγεία...

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αιμοδοσία την Τετάρτη από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Μαρτίου 15, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Αιμοδοσία την Τετάρτη από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 από 9.00 πμ έως 13.30 μμ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Οι ανάγκες για αίμα όχι μόνο δεν σταματούν ποτέ, αλλά αντιθέτως αυξάνονται καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση της καθιερωμένης προσφοράς αίματος. Φανταστείτε, λοιπόν, πως φέτος λόγω της πανδημίας, της αύξησης των κρουσμάτων και της καραντίνας υπήρξε μικρότερη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος να μειωθούν δραματικά και, δυστυχώς, να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ καλεί νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες όλα τα μέλη του Συλλόγου, να βοηθήσουν σε αυτή τη δράση είτε προσφέροντας λίγο από το αίμα τους, είτε φέρνοντας φίλους και γνωστούς που μπορούν να κάνουν το ίδιο, να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου και να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/3/2021 από 09:00 έως 13:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τέλος, να γνωρίζουν όλοι οι αιμοδότες, πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

1. Θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση κατά την είσοδο του χώρου.

2. Κατά την είσοδο θα γίνεται χορήγηση αντισηπτικού χεριών

3. Μετά από κάθε αιμοδότη θα πραγματοποιείται αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας.
Συνέχεια...

Σουλιώτικα μονοπάτια και καραούλια: Εθνικό χρέος η ανάδειξή τους - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Μαρτίου 15, 2021 0

Σουλιώτικα μονοπάτια και καραούλια: Εθνικό χρέος η ανάδειξή τους - Του Βαγγέλη Τσιρώνη


Μονοπάτια και καραούλια Σουλιωτών: Εθνικό χρέος η ανάδειξή τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Ο λόγος σήμερα για κάποια άλλα ιστορικά μνημεία των Σουλιωτών: τα μονοπάτια και τα καραούλια τους. Τόσο στον περιορισμένο ζωτικό χώρο του Σουλίου, όσο και στα διπλανά Σουλιωτοχώρια. Σούλι είναι και αυτά! Δυστυχώς όμως λιγοστά έχουν απομείνει και που μπορεί κάποιος επισκέπτης ή προσκυνητής να αντικρίσει ακόμη τα ίχνη τους και να νιώσει την ανάσα των Σουλιωτών και Σουλιωτισσών. Μάλιστα στα υψώματα πέριξ του χωριού «Γλαβίτσα» (σήμερα Αυλότοπος), του πιο κοντινού προς το Σούλι χωριού, υπάρχουν σαφή ίχνη τριών τουλάχιστον τέτοιων ιστορικών προμαχώνων.

Τα σουλιώτικα μονοπάτια και καραούλια αποτελούν και αυτά απτά τεκμήρια της καθημερινής ζωής αλλά και των ηρωικών αγώνων των αδάμαστων εκείνων παλικαριών που προτίμησαν «τάφον έντιμον αντίς δια στρώμα» κατά τον Ποιητή. Όμως η μοίρα τους είναι να αφανιστούν στο διάβα του αδυσώπητου χρόνου, αν αφεθούν για λίγα ακόμη χρόνια στο έλεος της λήθης και της τύχης τους. Για την ώρα πάντως είναι ευτύχημα που παραμένουν μέχρι τις μέρες μας ακόμη ζωντανά. Θα έλεγα λιγοζώντανα ή πιο σωστά λιγόψυχα! Και λέω «λιγόψυχα» γιατί έχουν μέσα τους την ψυχή των ωραίων εκείνων υπέρμαχων της Ελευθερίας. Λίγο να σκάψει κανείς, ακόμη και με τα νύχια του, το ματοβαμμένο χώμα από πάνω τους και θα βρεθεί μπροστά στα ιερά τους κόκαλα!

Καθώς, τον τελευταίο καιρό, η μελέτη και καθοδήγηση του βιβλίου του αείμνηστου αυλοτοπίτη και ευπατρίδη Ελευθερίου Χ. Διαμάντη «ΣΚΑΠΕΤΑ ΣΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥΛΙ», Αθήναι 2001, με αξίωσε να βρεθώ στα ίχνη κάποιων τέτοιων οχυρών των ένδοξων προγόνων μας και να βαδίσω στα βήματά τους, τόσο στην κορυφογραμμή της «Μούργκας» όσο και στον Αυλότοπο, με κάνουν να αναρωτιέμαι: πόσα άραγε χρόνια χρειάζεται ακόμη η Ελληνική Πολιτεία για να κατανοήσει την αναγκαιότητα ανάδειξης αυτών των ιστορικών μνημείων; Έστω των πιο χαρακτηριστικών; Τέτοια χαρακτηριστικά μονοπάτια είναι κατά τη γνώμη μου αυτό που συνδέει την Κιάφα με το Παλαιοχώρι Μπότσαρη της Λάκας Σουλίου και εκείνο που συνδέει το Σούλι με τη «Γλαβίτσα» (Αυλότοπο).Αναρωτιέμαι ακόμη πώς η Ελληνική πολιτεία, διαχρονικά, δεν έχει σκεφτεί ότι η ανάδειξη των Σουλιώτικων μονοπατιών και καραουλιών, μαζί με την άγρια ομορφιά της σπάνιας και παρθένας φύσης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τόπους χιλιάδων επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο και κάθε εποχή; Και ότι αυτό μπορεί να φέρει την ανάσταση όλης της περιοχής του Σουλίου που αργοπεθαίνει βασανιστικά; Ακόμη-ακόμη την ανάπτυξη και την περηφάνια όλης της Ηπείρου, αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη; Είναι, μήπως, απαγορευτικό το οικονομικό κόστος ή οι ευάριθμοι ψηφοφόροι της εγκαταλειμμένης περιοχής;

Και όμως. Είναι βέβαιο ότι η ανάδειξη αυτή μέλει να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη στήριξη όλης της περιοχής και, φυσικά, για την επιβίωση των λιγοστών ανθρώπων που έχουν απομείνει και που μοχθούν καθημερινά. Και όχι μόνο μοχθούν. Συνυπάρχουν με τις ηρωικές ψυχές των Σουλιωτών και Σουλιωτισσών!

Έστω και τώρα, η ανάδειξη των Σουλιώτικων μονοπατιών και καραουλιών είναι ηθικό και εθνικό χρέος της Ελληνικής Πολιτείας προς την ιστορία του Σουλίου. Του τόπου που αποτέλεσε το πιο γερό θεμέλιο για την Επανάσταση του -21. Χρέος κάθε Πολιτείας που θέλει να λέγεται Δημοκρατική και Δίκαιη απέναντι στο ιστορικό της καύχημα. Εξάλλου για μια ευνομούμενη Πολιτεία, όπως θέλει να λέγεται η Ελληνική, δεν μπορεί να είναι ανεκτό το συνειδησιακό και υπαρξιακό της αγλάισμα να βρίσκεται επί τόσα χρόνια σε τέτοια εγκατάλειψη! Μα πώς το καταδέχεται;

Η Ανάδειξη των Σουλιώτικων μονοπατιών και καραουλιών θα είναι και ο πλέον ουσιαστικός φόρος τιμής, το πιο σεμνό μνημόσυνο προς εκείνους που μας δίδαξαν το μεγάλο μάθημα της Ελευθερίας. Προς εκείνους για τους οποίους νιώθουμε σήμερα υπερήφανοι ως Έλληνες!

(Η οροσειρά της Μούργκας που χωρίζει το Σούλι από τη Λάκκα Σουλίου)

(Το ύψωμα του Αυλοτόπου «Αγία Παρασκευή» όπου υπάρχει και σουλιώτικος προμαχώνας)

Συνέχεια...

Σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος ημεδαπού για κλοπή χρυσαφικών από σπίτι στην Πλαταριά

Μαρτίου 15, 2021 0
Σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος ημεδαπού για κλοπή χρυσαφικών από σπίτι στην Πλαταριά

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή από σπίτι που έγινε την 13-3-2021 στην Πλαταριά Θεσπρωτίας απ’ όπου αφαιρέθηκε πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων.

Συνέχεια...

Συνελήφθη στο Δρέπανο αλλοδαπός χωρίς άδεια διαμονής και με καδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του

Μαρτίου 15, 2021 0
Συνελήφθη στο Δρέπανο αλλοδαπός χωρίς άδεια διαμονής και με καδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του

Συνελήφθη χθες 14/3, στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε στερούνταν παντελώς νόμιμων εγγράφων για την είσοδο και τη διαμονή στη χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Κρήτης και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, συνολικής ποινής φυλάκισης -4- ετών και -8- μηνών και χρηματικής ποινής -1.550- ευρώ, για απόδραση κρατουμένου, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 12 πρόστιμα χθες Κυριακή για παραβάσεις περιορισμού μετακίνησης

Μαρτίου 15, 2021 0
Θεσπρωτία: 12 πρόστιμα χθες Κυριακή για παραβάσεις περιορισμού μετακίνησης

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (14-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (99) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

89 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 12 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 43 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

9 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και
· 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ημεδαπό για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού (καραντίνα).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Καθαρή Δευτέρα - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μαρτίου 15, 2021 0
Καθαρή Δευτέρα - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα
Έφτασε φίλοι μου κι αυτή
η Καθαρή Δευτέρα,
ακόμη κι αν δεν γιορταστεί,
όπως κάθε χρονιά.

Κορωνοϊός μας χτύπησε,
μας πήρε τον αέρα
και δεν θα πάμε εκδρομή,
αετός δεν θα πετά.

Για δείτε τί παράγγειλε
η Καθαρή Δευτέρα,
που πληγωμένη απ' τον ιό
κι αυτή παραμιλά!

Φίλοι κι αγαπημένοι μου,
μη κλαίτε και βογγάτε,
σήμερα εγώ σας συνιστώ,
να πιείτε και να φάτε.

Φάτε λαγάνα τραγανή,
σουπιές, καλαμαράκια,
χταπόδι και γυαλιστερές
και ταραμοσαλάτα!

Σκόρδα και πράσα τρυφερά,
χαλβά υγιεινό
και ντολμαδάκια νόστιμα.
Ξεχάστε τον ιό.

Να πιείτε και καλό κρασί,
πιάστε και το τραγούδι,
ξεχάστε όλα τα βάσανα,
κάψτε το πελεκούδι!

Του χρόνου νά 'μαστε καλά,
όλοι να μαζευτούμε,
παρέα να γλεντήσουμε,
να φάμε και να πιούμε!!!

Χρόνια πολλά-Καλή σαρακοστή με υγεία.

15 -3 -2021
Ελένη- Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (15-21/3)

Μαρτίου 15, 2021 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (15-21/3)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 15 έως 21 Μαρτίου 2021 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΤΡΙΤΗ

16/03/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

17/03/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

18/03/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

19/03/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

20/03/2021

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Καθαρά Δευτέρα