06/28/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ στην Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 28, 2022 0
Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ στην Ηγουμενίτσα

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, ζητώντας απαντήσεις στα Ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά το σοβαρό περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ που λειτουργεί σε έκταση εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΟΛΗΓ.

Με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, ο Μάριος Κάτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το σοβαρό περιστατικό ηλεκτροπληξίας ενός παιδιού στο λούνα παρκ που λειτουργεί εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως μαθαίνουμε είχε ευτυχώς θετική εξέλιξη όσον αφορά την υγεία του παιδιού, που είναι το πρώτο που μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, όμως, το περιστατικό αυτό με προβληματίζει έντονα για το κατά πόσο τηρήθηκαν όλα όσα ορίζει η νομοθεσία για την παραχώρηση εκτάσεων σε ιδιώτες και την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτές τέτοιων δραστηριοτήτων. Εγείρονται συγκεκριμένα ερωτήματα από τα ίδια τα γεγονότα, καθώς το λούνα παρκ συνέχισε να λειτουργεί για μέρες έπειτα από το περιστατικό, με κίνδυνο αυτό να επαναληφθεί, προτού ελεγχθούν αρμοδίως οι εγκαταστάσεις. Φέρνω το θέμα στη Βουλή, ακριβώς για να απαντηθούν από τον ΟΛΗΓ όλα αυτά τα ερωτήματα, ως ο αρμόδιος φορέας που έδωσε την άδεια για να λειτουργήσει το λούνα παρκ. Υπήρχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα - δικαιολογητικά σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των παιδιών που κατά κύριο λόγο τις χρησιμοποιούν; Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, ζήτησα να κατατεθεί μέσω της Βουλής ο πλήρης φάκελος δικαιολογητικών. Τηρήθηκαν όλοι οι όροι της αδείας; Κλήθηκαν οι αρμόδιες αρχές αμέσως μετά το συμβάν, ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει γίνει; Γιατί ο ΟΛΗΓ δεν ανέστειλλε άμεσα τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και αυτές συνέχισαν να λειτουργούν; Και το σημαντικότερο, πώς θα διασφαλιστεί ότι δε θα συμβεί ξανά στο μέλλον παρόμοιο ατύχημα; Επίσης, ρωτάω τους αρμόδιους, πότε επιτέλους θα νομοθετηθεί η εξαίρεση της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τη σύμβαση παραχώρησης και η απόδοσή της στο Δήμο Ηγουμενίτσας, προκειμένου αυτός να έχει πλέον την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων με ασφάλεια για τους πολίτες, καθώς και να ελέγχεται από αυτούς. Η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και η νομιμότητα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία και σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης:

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Ερωτήματα σχετικά με σοβαρό περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού σε Λούνα Παρκ της Ηγουμενίτσας»

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τη Κυριακή 19/6/2022 στις εγκαταστάσεις λούνα Παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας, όταν ένα 12χρονο παιδί υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ έπαιζε σε παιχνίδι που είναι στημένο σε αυτές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το παιδί στηριζόταν σε κάγκελο, το οποίο ήρθε σε επαφή με κάποιο ηλεκτροφόρο καλώδιο που εξείχε, ενώ στη συνέχεια να διακομίστηκε για νοσηλεία και, ευτυχώς, είναι πλέον καλά στην υγεία του.

Η έκταση των εγκαταστάσεων του λούνα Παρκ βρίσκεται εντός του βόρειου τμήματος της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας έμπροσθεν της νέας παραλιακής οδού (Ζώνη Γ΄), και ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσής της είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) Α.Ε.. Με την 71/2022/30-3-2022 απόφασή του (ΑΔΑ: 60ΤΕ469ΗΞ2-Ι5Π), το Δ.Σ. του ΟΛΗΓ έχει παραχωρήσει, από 10/6/2022 έως 17/9/2022, την ως άνω έκταση σε ιδιώτη παραχωρησιούχο για το σκοπό της εγκατάστασης και λειτουργίας του λούνα παρκ, βάσει των όσων προβλέπονται στην Υ.Α. με Αριθ. Φ.3131/17/96/28-2-1997 (ΦΕΚ 178Β’/12-3-1997), η οποία μεταξύ άλλων ορίζει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων για χρήση από πολίτες (π.χ. Βεβαίωση ηλεκτρολόγου μηχανικού ανώτατης σχολής περί της ασφάλειας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων).

Όπως είναι αναμενόμενο, το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς προκαλείται ανασφάλεια όσον αφορά τη χρήση του Λούνα Παρκ, κατά κύριο λόγο από μικρά παιδιά. Επιπλέον, όμως, εγείρονται ερωτήματα και αντιδράσεις, τόσο για το κατά πόσο τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία, όσο και από το γεγονός ότι δεν ανεστάλλει αμέσως η λειτουργία του λούνα Παρκ, αλλά αντιθέτως συνέχισε να λειτουργεί για 4 ημέρες έπειτα από το περιστατικό, οπότε και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΛΗΓ ενημέρωσε τον επιχειρηματία ότι θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του, μέχρι να διερευνηθεί το περιστατικό από εμπειρογνώμονα.

Επειδή ο ΟΛΗΓ ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης οφείλει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το σοβαρό περιστατικό, παρόλο που με βάση την απόφαση παραχώρησης απαλλάσσεται πλήρως από οποιαδήποτε ευθύνη (αστική, ποινική, διοικητική), που έχει σχέση με τη λειτουργία και την εν γένει εκμετάλλευση της εγκαταστάσεως.

Επειδή θα πρέπει να ληφθεί κάθε μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών - πελατών των εγκαταστάσεων λούνα Παρκ, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρά παιδιά.

Α. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είχαν προσκομιστεί από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο όλα τα απαιτούμενα από την Υ.Α. με Αριθ. Φ.3131/17/96/28-2-1997 (ΦΕΚ 178Β’/12-3-1997) έγγραφα – δικαιολογητικά, πριν την έναρξη της παραχώρησης και λειτουργίας του Λούνα Παρκ;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για εποπτεία των εγκαταστάσεων του Λούνα Παρκ από τεχνικό ασφαλείας;

3. Για ποιους λόγους ο ΟΛΗΓ, ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης, δεν προχώρησε άμεσα στην αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων έπειτα από το περιστατικό, προκειμένου να γίνει διερεύνησή του και προληφθεί ενδεχόμενο νέο ατύχημα;

4. Υπήρξε άμεση ενημέρωση των Αρχών που είναι αρμόδιες για την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην απόφαση παραχώρησης του ΟΛΗΓ και εν γένει της σύννομης λειτουργίας των εγκαταστάσεων;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΛΗΓ και ποιες μέριμνες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών - πελατών των εγκαταστάσεων λούνα Παρκ, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρά παιδιά;

6. Πότε θα νομοθετηθεί η εξαίρεση της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τη σύμβαση παραχώρησης του Λιμένα σε ιδιώτη και η απόδοσή της στον Δήμο Ηγουμενίτσας, προκειμένου αυτός να έχει πλέον την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων με ασφάλεια για τους πολίτες, καθώς και να ελέγχεται από αυτούς;

Β. Αιτούμαι να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων:

Ο φάκελος των εγγράφων – δικαιολογητικών που κατατέθηκε από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο πριν την έναρξη της παραχώρησης.

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για κλοπή κλιματιστικού από σχολείο και ο πατέρας ενός εκ των δύο που το πούλησε

Ιουνίου 28, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για κλοπή κλιματιστικού από σχολείο και ο πατέρας ενός εκ των δύο που το πούλησε

Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι και ένας ημεδαπός που εμπλέκονται στην υπόθεση
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένας ημεδαπός για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Εξιχνιάστηκε ύστερα από άμεσες ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος που έγινε την 26-06-2022 στην Ηγουμενίτσα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ανήλικοι ημεδαποί, που κατηγορούνται για κλοπή, καθώς και ένας ημεδαπός, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανήλικοι εισήλθαν σε σχολικό συγκρότημα, από όπου αφαίρεσαν χαλκοσωλήνες και κλιματιστικό, η αξία των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.000 ευρώ.
Ακολούθως, τα παρέδωσαν σε ημεδαπό, πατέρα ενός εκ των δύο, ο οποίος, αφού τα φόρτωσε σε αυτοκίνητό του, τα εκποίησε έναντι αντιτίμου 250 ευρώ.

Οι δύο ανήλικοι και ο ημεδαπός συνελήφθησαν ύστερα από αναζητήσεις την επόμενη ημέρα (27-06-2022), ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του πατέρα του έτερου ανήλικου, για παραμέληση της εποπτείας του.

Κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο του συλληφθέντος ημεδαπού, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Τρίτη (28/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 28, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Τρίτη (28/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 63
ΠΕ Θεσπρωτίας 44
ΠΕ Ιωαννίνων 166
ΠΕ Πρέβεζας 68

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.

Ημερήσια έκθεση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417(4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...