12/23/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Τιμητική διάκριση "Αγρότης της χρονιάς" στον Αλέκο Καχριμάνη... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Τιμητική διάκριση "Αγρότης της χρονιάς" στον Αλέκο Καχριμάνη... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τιμητική διάκριση "Αγρότης της χρονιάς 2022", έλαβε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, στην απονομή των βραβείων της εφημερίδας Agrenda.

Η εφημερίδα κάθε χρόνο βραβεύει αγρότες για ιδιαίτερες επιδόσεις τους στον αγροτικό τομέα. 
Ωστόσο, φέτος επέλεξε να δώσει και μια τιμητική διάκριση στον περιφερειάρχη Ηπείρου για τη συνεισφορά του στους αγρότες της περιφέρειάς του!

Παραθέτουμε παρακάτω το δημοσίευμα του agronews.gr σχετικά με τη βράβευση του Αλ. Καχριμάνη.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε, ότι ο Περιφερειάρχης γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αγροτικό τομέα, καθώς μέλη της οικογένειάς του δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και ο ίδιος τα ενισχύει με αθέμιτες και παράτυπες παρεμβάσεις, όπως στην πρόσφατη περίπτωση του φωτοβολταϊκού πάρκου "αγροτών" στο Μαργαρίτι...!

......................................................................

Η Τιμητική Διάκριση στον περιφερειάρχη που θέλει πάνελ σε κάθε στάβλο και αρδευτικό

Αυτό που κάνει τον Αλέξανδρο Καχριμάνη να ξεχωρίζει, είναι μια φλόγα για τους ανθρώπους της υπαίθρου και μια πίστη για τις μεγάλες δυνατότητες των αυθεντικών αγωνιστών της αγροτικής παραγωγής.
Άλλωστε, για να είναι κάποιος μια 10ετία δήµαρχος Μετσόβου, δύο τετραετίες νοµάρχης στα Ιωαννίνων και πάνω από 10 χρόνια περιφερειάρχης Ηπείρου, δηλαδή να έχει περάσει τη µισή του ζωή σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δείχνει από μόνο του το πάθος του ανθρώπου για τον τόπο του.

∆ιπλωµατούχος µηχανολόγος-ηλεκτρολόγος µηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, µε τεχνικό γραφείο στα Γιάννενα από το 1982, ο Αλέξανδρος Καχριµάνης, διακρίθηκε για την ενασχόλησή του µε τα θέµατα των Βλάχων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, για να αφιερωθεί στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η όλο και πιο συστηματική και σε βάθος ενασχόλησή του µε τα θέµατα της πρωτογενούς παραγωγής, αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτικής του δράσης και τη «συνταγή» με την οποία κέρδιζε την αναγνώριση της κοινωνίας.

Το ρεαλιστικό και σύγχρονο όραμά του για την ελληνική κτηνοτροφία, όπως το έχει καταθέσει και στη Βουλή, θέλει επάρκεια φυσικών λειμώνων, ελαφρές και ευέλικτες σταβλικές εγκαταστάσεις, αυτονομία ρεύματος με φωτοβολταϊκό σε κάθε μονάδα και κατάλληλη αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων.

Τα τελευταία χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στη προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, με μεγαλοπρεπή περίπτερα σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων που φέρουν την σφραγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο ακούραστος περιφερειάρχης βάζει τα δυνατά του ώστε να βγουν στην επιφάνεια και να βρουν το δρόμο για τις αγορές, δεκάδες πρωτοβουλίες από συντοπίτες του αγρότες και κτηνοτρόφους που υπογράφουν και δίνουν ταυτότητα στον κόπο τους.

Την ίδια ώρα νοιάζεται πραγματικά και με έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Για όλους αυτούς του λόγους, η συντακτική ομάδα της Agrenda απονέμει στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη την τιμητική διάκριση του θεσμού Αγρότης της Χρονιάς για το 2022.Συνέχεια...

Ανύπαρκτος ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας...

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Ανύπαρκτος ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας...

Η κατάσταση στην οικονομία και ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία είναι δραματική. Σε όλους τους κλάδους βεβαίως, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ωστόσο, για αυτό το λόγο υπάρχουν οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι σύλλογοι. Για να πιέζουν για την αλλαγή και τη βελτίωση της κατάστασης. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας πολλών παραγόντων, για τον εμπορικό κόσμο της Θεσπρωτίας και της Ηγουμενίτσας, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, όφειλε να είναι ενεργός, δραστήριος και να δείχνει κατευθύνσεις, να κάνει προτάσεις και να πιέζει για τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς. Τίποτε από αυτά όμως δε συμβαίνει. Ο εμπορικός σύλλογος Ηγουμενίτσας είναι εντελώς αδρανής. Δεν κατάφερε ούτε το εορταστικό ωράριο της αγοράς να κάνει γνωστό στους κατοίκους της Ηγ/τσας, την ώρα που άλλοι Σύλλογοι προχωρούν σε ενέργειες για την τόνωση της εμπορικής κίνησης μέσω δράσεων, έστω τις ημέρες των εορτών που γίνεται ένα σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου της αγοράς.

Δεν αποτελεί μια κριτική στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του εμπορικού συλλόγου, αλλά μια διαπίστωση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, γενικότερα. 
Την εποχή που η αγορά των Ιωαννίνων πλημμυρίζει απο Ηγουμενιτσιώτες...

Την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχει έντονη δραστηριότητα και μαχητικότητα, διαπιστώνεται μια απόλυτη ύπνωση. 
Και αυτό δεν αφορά μόνο τους εμπόρους. Διότι, όσο πιο μαχητικοί είναι οι συνδικαλιστικοί φορείς της αγοράς, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για ολόκληρη την τοπική κοινωνία!

Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, αλλά και τη δύναμή τους...!
Συνέχεια...

Το Νοσοκομείο Φιλιατών επισκέφθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Το Νοσοκομείο Φιλιατών επισκέφθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας

Το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών επισκέφθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας με αφορμή τις γιορτές. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας συνοδευόμενος από το Διοικητή και στελέχη του νοσοκομείου συνομίλησε με ασθενείς και μοίρασε δώρα. 

«Εύχομαι στους νοσηλευόμενους να επιστρέψουν γρήγορα στο σπίτι τους και στους δικούς τους. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας της Θεσπρωτίας για την προσφορά τους και για την αυταπάρνησή τους το δύσκολο διάστημα της πανδημίας. Τους εύχομαι καλές γιορτές και καλή χρονιά.», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Νωρίτερα ο βουλευτής Θεσπρωτίας επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και βράβευσε μαθητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Συνέχεια...

Τη δραματική κατάσταση στην αγορά των Φιλιατών σχολίασε ο Μάριος Κάτσης: "Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση..."

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Τη δραματική κατάσταση στην αγορά των Φιλιατών σχολίασε ο Μάριος Κάτσης: "Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση..."

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη των Φιλιατών, σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, μετά από τη χθεσινή του επίσκεψη στο παζάρι της Πέμπτης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη των Φιλιατών, ο βουλευτής συνομίλησε με πολλούς συμπολίτες, ακούγοντας τα δίκαια παράπονά τους για την ερημοποίηση της περιοχής και τις συνθήκες φτωχοποίησης που ολοένα και εντείνονται.

Στην ανάρτησή του ο βουλευτής, αναφέρει:

"Σήμερα στους Φιλιάτες, όπου συνομίλησα με πολλούς συμπολίτες, διαπίστωσα το αυτονόητο, ότι η κατάσταση είναι δραματική.

Η κίνηση στην αγορά ανύπαρκτη, η ακρίβεια έχει εξαφανίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η κοροϊδία για το food_pass της κυβέρνησης είναι πέρα από κάθε όριο, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα 2 ATM Εθνικής και Πειραιώς, είτε δε λειτουργούσαν, είτε δεν είχαν τροφοδοτηθεί με αποτέλεσμα να εξαγριώσουν τον κόσμο και δικαίως, λίγες μόνο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ενώ προσπαθούσαν να αγοράσουν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση. Δεν πάει άλλο. Μόνη απαντοχή, η πολιτική αλλαγή και η δικαιοσύνη παντού".
Συνέχεια...

Στο ΚΑΣ η μελέτη για τον ιστορικό χώρο Σουλίου

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Στο ΚΑΣ η μελέτη για τον ιστορικό χώρο Σουλίου

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατατέθηκε προς έγκριση η μελέτη για την διερεύνηση του ιστορικού χώρου του Σουλίου, την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου.

Πρόκειται για την μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου και είχε παρουσιαστεί πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση παρουσία και της Υπουργού Πολιτισμού.

Η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Ηπείρου για τον χώρο του Σουλίου και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο "Family tavern" με ζωντανή μουσική

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο "Family tavern" με ζωντανή μουσική

Το εστιατόριο FAMILY TAVERN στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας, το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να αναβαθμίσει το χώρο της εστίασης στη Θεσπρωτία.


Σε έναν ιδίατερα ζεστό και καλαίσθητο χώρο, έχει κάποιος τη δυνατότητα, όχι απλώς να γευτεί εξαιρετικά φαγητά, αλλά να νοιώσει αυτό που έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια: Να απολάυσει με την οικογένειά του ή την παρέα του μια υπέροχη βραδιά, με καλομαγειρεμένο φαγητό, εκλεκτό κρασί και μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα με ζωντανή μουσική...!


Και όλα αυτά, σε ιδιαίτερα φιλικές τιμές, όπως θα δείτε και στον παρακάτω κατάλογο.


Τις ημέρες των Χριστουγέννων το κατάστημα θα λειτουργήσει Παρασκευή 23 και Σάββατο 24/12 με ζωντανή μουσική, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους τυχερούς να απολαύσουν μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη βραδιά...!

Κάντε την κράτησή σας στα τηλέφωνα: 26654 00234 & 6936 830 938

Στη σελίδα του καταστήματος στο facebook, μπορείτε να πάρετε μια ...γεύση από το μενού του καταστήματος, όπως και από τις αξέχαστες βραδιές που εκτυλίσσονται...!

Το "Family tavern" εύχεται καλά χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους!

Συνέχεια...

Και ολίγον… προεκλογική!

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Και ολίγον… προεκλογική!

Τελικά η περιοδεία του Πρωθυπουργού σε Χιμάρα, Λιβαδειά και Δερβιτσάνη, πήρε και μικρή προεκλογική χροιά…

Κι αν όχι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από διάφορους παράγοντες που τον συνόδευαν και έσπευσαν να εκδώσουν και τις απαραίτητες ανακοινώσεις.

Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός Βορειοηπειρωτών ψηφίζει στην Ελλάδα και κυρίως στην Ήπειρο..

Έτσι ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, οι σχέσεις του οποίου είχαν «παγώσει» με μεγάλο μέρος της μειονότητας, περιλαμβάνεται σε αυτούς που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την πρωθυπουργική επίσκεψη και να σημειώσει ότι εντός του Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων στους ομογενείς της Αλβανίας.

Το τελευταίο είναι μία εκκρεμότητα ετών.. Και όφειλαν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί να την είχαν τακτοποιήσει...!

Συνέχεια...

Νέο Δ.Σ. στον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας - Η Μαρία Γίτσα νέα Πρόεδρος

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Νέο Δ.Σ. στον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας - Η Μαρία Γίτσα νέα Πρόεδρος


Ύστερα από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 12/12/2022, το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας (ΕΟΣΗ) είναι το εξής:

Πρόεδρος: Γίτσα Μαρία
Γραμματέας: Ξυθάλης Χρήστος
Ταμίας: Τσώλης Βασίλης
Αντιπρόεδρος: Μυριούνης Παναγιώτης
Έφορος Ορειβασίας: Ντήμας Στέφανος
Μέλος: Ασπιώτη Σοφία
Έφορος υλικού : Μπασιούκα Βασιλική

Ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ. και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου καλή επιτυχία και να συνεχίσουν την εξαιρετική προσπάθειά τους, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια μοναδική κυψέλη αθλητικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και για την ανάδειξη του πανέμορφου φυσικού τοπίου της περιοχής μας.

Συνέχεια...

Βαράει διάλυση ο Θεσπρωτός - Καθημερινά φεύγουν παίκτες!

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Βαράει διάλυση ο Θεσπρωτός - Καθημερινά φεύγουν παίκτες!

Ένα βήμα πριν την καταστροφή και την Γ εθνική βρίσκεται η ομάδα της Ηγουμενίτσας που δεν έχει "σάλιο" για πληρωμές

Όσο δεν αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο θα ζορίζουν τα πράγματα. Ο Θεσπρωτός, που στο γήπεδο παρουσιάζει ένα αξιόμαχο σύνολο ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, εκτός των τεσσάρων γραμμών αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Τον τελευταίο καιρό η διοίκηση προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με διάφορους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Ηγουμενίτσα και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί. Για να γίνουν οι διακανονισμοί αυτό που προτείνουν οι Ηπειρώτες είναι να δώσουν πολύ μικρά ποσά (τριψήφια για να καταλάβει κανείς), αφού το ταμείον είναι μείον.

Ταυτόχρονα, το a-sports.gr είχε ενημερώσει πως θα πρέπει να θωρείται δεδομένη η φυγή ορισμένων ποδοσφαιριστών. Μπονίγια, Πέρες και Μαρτίνες ξεκαθάρισαν πως δεν επιθυμούν να παραμείνουν με την υπάρχουσα κατάσταση. Έμειναν εκτός αποστολής για τον αγώνα με την Αναγέννηση Καρδίτσας και στην ουσία ο Χουάν Ραμόν Ρότσα επιβεβαίωσε την αποχώρησή τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα με τους Καρδιτσιώτες ο Αργεντινός τεχνικός είπε πως «μετά τη φυγή κάποιων ποδοσφαιριστών που είχαμε από την Αργεντινή, προσπαθούμε να φτιάξουμε πάλι τα πράγματα». Η ατάκα αυτή αφορούσε τους τρεις που αναφέραμε.

Επίσης, από τον συγκεκριμένο αγώνα έμεινε εκτός αποστολής ο Μαντζουρανάκης. «Για αγωνιστικούς λόγους» έλεγαν επισήμως από την Ηγουμενίτσα πως πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Λίγο διαφορετική είναι η πραγματικότητα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του a-sports.gr.

Προ ημερών ο νεαρός αριστερός μπακ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ασυνέπεια στις πληρωμές. Ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή να καταβληθούν κάποια χρήματα στους παίκτες. Δεν ήταν ο πρώτος που το κάνει. Ίσως να έγινε με άκομψο τρόπο, αλλά γι' αυτό «κόπηκε» από την αποστολή. Πιθανό να υπάρξει διαζύγιο και με εκείνον. Το ερωτηματικό είναι ποιοι θα μείνουν μετά τις γιορτές και κατά πόσο ο Θεσπρωτός μπορεί να συμμαζέψει οικονομικά την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: pamebala.gr
Συνέχεια...

Δυναμώστε τους Θεσπρωτικούς αντίλαλους..!!!

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Δυναμώστε τους Θεσπρωτικούς αντίλαλους..!!!

Πολύς λόγος γίνεται ακόμη μια φορά για το ρόλο των ΜΜΕ, τόσο πανελλαδικά, όσο και περιφερειακά.
Λίστες με κρατική διαφήμιση προς ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο, πλην μόνο την ανάλογη στήριξη στην εκάστοτε κυβέρνηση ή τουλάχιστον τη σιωπή τους...

Όσοι από τους αναγνώστες μας παρακολουθούν χρόνια, γνωρίζουν ότι για να μπορούμε να κάνουμε ρεπορταζ χωρίς περιορισμούς και να εκφράζουμε άφοβα τη γνώμη μας, δεν συμμετείχαμε σε τέτοιες δοσοληψίες. Και ούτε πρόκειται...

Γι' αυτό το λόγο η εφημερίδα μας ανέστειλε την κυκλοφορία της μετά από 43 χρόνια κυκλοφορίας, έστω προσωρινά...!!!

Τα τελευταία τρία χρόνια συνεχίζουμε μέσω της ιστοσελίδας μας καταγράφοντας καθημερινά την επικαιρότητα στην περιοχή μας, αλλά τη σχολιάζουμε κιόλας...

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα δείτε τον τίτλο της ιστοσελίδας μας σε καμία από τις λίστες με κρατική διαφήμιση, παρά το γεγονός ότι πληρούμε όλα τα κριτήρια...!

Και επειδή δεν πρόκειται να ζητήσουμε ποτέ από κανένα βουλευτή, χάρες, αλλά θα συνεχίσουμε ακόμη πιο έντονα, τα εμπεριστατωμένα ρεπορταζ μας, αλλά και το σχολιασμό μας, καλούμε τους αναγνώστες μας που επιθυμούν να συνεχίσει να λειτουργεί η ιστοσελίδα μας, χωρίς την παραμικρή κρατική ενίσχυση, και παρά την πολεμική τους συμπεριφορά, να στηρίξει ο καθένας ατομικά την προσπάθειά μας.

Καλούμε τους αναγνώστες μας να κάνουν και δική τους υπόθεση -ανάλογα με τις δυνατότητές τους- τη συνέχιση της πορείας των "Θεσπρωτικών αντίλαλων".

Η επιθετική στάση των κυβερνώντων μας δίνει να καταλάβουμε την αξία της δουλειάς μας, αλλά και η αποδοχή των αναγνωστών μας, την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ανεξάρτητης ενημερωτικής ιστοσελίδας στη Θεσπρωτία, που δεν θα χαρίζεται σε κανέναν.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας και τον εμπλουτισμό με πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από την οικονομική στήριξη που μπορούν να παράσχουν οι αναγνώστες μας, και ΜΟΝΟ...

Καλούμε τους αναγνώστες μας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με μια ελάχιστη οικονομική στήριξη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας παραμένει ελεύθερη για όλους, χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρεώση.

Οι Θεσπρωτικοί αντίλαλοι θα μπουν μόνο στη "λίστα" των αναγνωστών...
Όποιοι θέλουν και μπορούν, ας ενισχύσουν την προσπάθειά μας με όποιο ποσό οι ίδιοι θέλουν και μπορούν, στον κάτωθι λογαριασμό.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡ. ΛΟΓ/ΜΟΥ: 347/940983-18
ΙΒΑΝ: GR8001103470000034794098318
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
BIC: ETHNGRAA

Μια μικρή συνδρομή των 10, 20, 50€ ή όποιο ποσό μπορεί ο καθένας, από τους αναγνώστες μας, μας δίνει τη δυνατότητα στην αναβάμιση της ιστοσελίδας μας, αλλά και της δημοσιογραφικής μας δουλειάς.Ενημερώνουμε επίσης τους επαγγελματίες της περιοχής μας, ότι έχουμε διαμορφώσει οικονομικά διαφημιστικά πακέτα για την προβολή των επιχειρήσεών τους...

Όσοι από τους φίλους και αναγνώστες δεν έχουν τη δυνατότητα να μας στηρίξουν οικονομικά, αλλά θέλουν να ενισχύσουν τη δουλειά μας, μπορούν να μοιραστούν και να κοινοποιήσουν τη σελίδα μας στους φίλους τους στο facebook..

Για περισσότερες πληροφορίες
email: antilaloi1977@gmail.com
Τηλ: 6945114015
Ή με μήνυμα στη σελίδας μας στο facebook...

Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα υποστήριξή σας...!

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ
"Στην υπηρεσία του θεσπρωτικού λαού..."
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πρόγραμμα πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο»

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Πρόγραμμα πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο»

To Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Θεσπρωτίας «Αριάδνη» πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» στα νήπια του 8ο Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Η νηπιακή ηλικία αποτελεί μία γόνιμη περίοδο για την ανάπτυξη παρεμβάσεων πρόληψης καθώς οι προσπάθειες μας σε αυτή τη φάση έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την πρόληψη συμπεριφορών ουσιοεξάρτησης.

Πρόκειται για ένα δομημένο υλικό με σαφείς στόχους και μεθοδολογία, που προσφέρει στα παιδιά συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες όπως είναι η επικοινωνία, η αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν τέσσερις:

- Ομαδικότητα

- Υγιείς συνήθειες

- Αυτοεκτίμηση

- Συναισθήματα

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν βιωματικές τεχνικές μάθησης (ζωγραφική, κολάζ, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων) ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο παιχνίδι ως μέσο μάθησης.

Τη δράση συντόνισε η κα. Γκόλια Αντωνία, κοινωνική λειτουργός.

Συνέχεια...

Τα ξεχασμένα παλαιά έθιμα των Χριστουγέννων στη Θεσπρωτία...

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Τα ξεχασμένα παλαιά έθιμα των Χριστουγέννων στη Θεσπρωτία...

Του π. Ηλία Μάκου

Τα παλαιά έθιμα των Χριστουγέννων, όπως και της Πρωτοχρονιάς, σβήνουν σιγά-σιγά. Η κοινωνία κινείται σε άλλους ρυθμούς.

Γι' αυτό καταγράφουμε κάποια απ' αυτά, που τα τηρούσαν οι Θεσπρωτοί, και μέσα από τα οποία φαίνεται ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή εποχή.

Αν τότε ήταν χειρότερα ή καλύτερα, αφορά άλλο θέμα, που μπορεί κανείς να το αξιολογήσει.

Τα παλαιά έθιμα στη Θεσπρωτία, ελάχιστα από τα οποία διασώζονται ως τις ημέρες μας, περιείχαν το πνεύμα των ανθρώπων των παρελθουσών εποχών.

Τα Χριστούγεννα και στη Θεσπρωτία είχαν ξεχωριστή σημασία. Με τις πολλές γιορτές, το καλό και πλούσιο φαγοπότι, τα γλέντια και τα γιορτάσια, που σχετικά έχουν ατονήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη εντελώς σβήσει στην περιοχή, ήταν μια όαση μέσα στο χρόνο. Και κοινωνικά και θρησκευτικά, γιατί έδιναν την ευκαιρία ανανέωσης.

Μια όαση, που έδινε τη δυνατότητα στην ανθρώπινη ψυχή πρέπει με ξανανιωμένες τις δυνάμεις να ξαναρχίσει πάλι τον κύκλο της ζωής με μεγαλύτερη όρεξη και μεγαλύτερο θάρρος και ελπίδα για το μέλλον.

Η προετοιμασία...

Πριν τα Χριστούγεννα οι γυναίκες καθάριζαν τα σπίτια τους και έφτιαχναν τα γλυκά (κουραμπιέδες, μπακλαβά κ.ά.).

Προ των Χριστουγέννων γίνονταν και το σφάξιμο των γουρουνιών. Σήμερα ελάχιστα γουρούνια εκτρέφονται στην περιοχή και στα γιορτινά τραπέζια χρησιμοποιούνται κυρίως κρέατα από αρνιά και κατσίκια και λιγότερο γαλοπούλες.

Οι οικογένειες έκαναν τα πάντα για να έχουν το μεγαλύτερο χοίρο, δίνοντάς του να φάει αλεσμένο καλαμπόκι, πίτουρα, ακρίσιο, ζεστό νερό και αλάτι.

Ήταν η εποχή, που οι οικογένειες εξέτρεφαν τα χοιρινά για το κρέας και το λίπος τους. Όταν μάλιστα η οικογένεια είχε πολλά μέλη, το γουρούνι έπρεπε να παχύνει πολύ, ώστε το λίπος του να είναι αρκετό.
Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά κομμάτια.

Το αλάτιζαν και το έβαζαν στην «κάδ’» (ξύλινος κάδος) για να το έχουν σαν ένα από τα κύρια φαγητά τους τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Αφού τελείωναν όλες τις δουλειές, καταπιάνονταν ύστερα με το γέμισμα των λουκάνικων, για τα οποία έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια.

Το κρέας το έκοβαν κομματάκια με μαχαίρια. Το έπαιρναν κυρίως από τα πλευρά και το φιλέτο. Αυτό το κομμένο κρέας το έβραζαν μαζί με κομμένα πράσα και διάφορα μπαχαρικά, τα οποία έκαναν τα λουκάνικα να ευωδιάζουν.

Λουκάνικα έφτιαχναν με τον ίδιο περίπου τρόπο και με το συκώτι του γουρουνιού (σκ’ωτένια ή σκ’ωτίσια). Το λίπος, τον λεγόμενο «παστό», το έκοβαν μικρά κομματάκια και το ‘λιωναν μέσα σε καζάνι, που έβραζε κάτω από μεγάλη φωτιά. Για να λιώσει το παστό, η νοικοκυρά πάσχιζε πραγματικά, επί 2-3 ημέρες, ανάλογα με την ποσότητά του.

Αφού άδειαζε το ρευστό λίπος στο δοχείο, έμεναν τα υπολείμματα, μικρά τεμάχια που όχι μόνο δεν τα πετούσαν, αλλά αποτελούσαν τους καλύτερους μεζέδες για όλους. Αυτά τα ροδοκοκκινισμένα κομματάκια, ιδιαίτερα ελκυστικά και γευστικά για πολλούς, ήταν οι «τσιγαρίδες».

Το γουρουνίσιο κρέας γινόταν μαγειρευτό, αλλά ο καλύτερος μεζές του ήταν η τηγανιά, μικρά κομμάτια χοιρινού στο τηγάνι με ρίγανη.
Το λιωμένο λίπος (=λίγδα) το έβαζαν σε δοχεία λαδιού και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν σε όλα σχεδόν τα φαγητά, γιατί ήταν δική τους παραγωγής και πιο φθηνό από το λάδι.
Ακόμα τοποθετούσαν μέσα στη λίγδα κομμάτια βρασμένου κρέατος που το έλεγαν «καβουρμά». Ο «καβουρμάς» κρατούσε, χωρίς να χαλάσει, μέχρι το καλοκαίρι.

Από το γουρούνι τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τίποτα δεν πετούσαν. Με το κεφάλι, τα αυτιά και τα πόδια, έφτιαχναν πατσά. Τον πατσά τον έβαζαν σε πιάτα, τον άφηναν να παγώσει και έτρωγαν σχεδόν όλο το χειμώνα.

ΤΟ "ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ"

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.). Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών. Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).

Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό. Τα χριστόψωμα, τα έκοβε στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης, σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς. Σε κάποια χωριά της Θεσπρωτίας τα χριστόψωμα, τα έφτιαχναν κεντημένα με ωραία σχήματα, που γίνονταν πάνω στο ζυμάρι με διάφορα ποτήρια, μικρά ή μεγάλα ή κούπες από βελανίδια, τα οποία συμβόλιζαν την αφθονία, που ήθελαν να έχουν στην παραγωγή των ζώων και της σοδειάς του σπιτιού τους. Μερικοί συνήθιζαν στη μέση του χριστόψωμου να βάζουν ένα άβαφο αυγό που συμβόλιζε τη γονιμότητα.

ΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΣΠΑΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"
Σε όλα τα σπίτια, στα χωριά της Θεσπρωτίας, παραμονή ή προπαραμονή Χριστουγέννων θα έπλαθαν και θα έψηναν τις τηγανίτες. Στο σοφρά ή σε κάποιο τραπέζι κοντά στην φωτογονία, η μητέρα και τα κορίτσια έπλαθαν το έτοιμο ζυμάρι. Μετά το έριχναν στη μεγάλη τηγάνα που ήταν γεμάτη καυτό λάδι πάνω στη φωτιά, για να ψηθεί.

Η πρώτη τηγανίτα, μεγάλη και στρογγυλή με σταυρό στη μέση ήταν του Χριστού, η δεύτερη παρόμοια του σπιτιού κ.λ.π. Τις ψημένες τηγανίτες τις έβαζαν μέσα σε μπουρέκια (στρογγυλά μπακιρένια ταψιά) και σε λεκάνες. Η ποσότητα του ζυμαριού, που θα γινόταν τηγανίτες ήταν αρκετή και πάντοτε ανάλογη με τον πληθυσμό της φαμελιάς. Η φωτιά για τις τηγανίτες έπρεπε να είναι δυνατή και να έχει διάρκεια. Γι αυτό ο πατέρας είχε σκίσει σκίζες τα χοντρά κούτσουρα. Ήταν η καλύτερη καύσιμη ύλη για την περίπτωση.

Τα "σπάργανα του Χριστού", αποτελούν ένα έθιμο διαδεδομένο, από τα βάθη του χρόνου στην Ήπειρο και συμβολίζουν το σπαργάνωμα του Χριστού στη φάτνη ψήθηκαν, όπως και τα αλλοτινά χρόνια γινόταν, στην πλάκα.

Πάνω στη μαυρόπλακα, μια βαριά ίσια πέτρινη πλάκα, που πριν χρησιμοποιηθεί ζεσταινόταν, η γιαγιά του σπιτιού συνήθως, έψηνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, "τα σπάργανα του Χριστού" με χυλό από αλεύρι, νερό και αλάτι.
Υπήρχαν πολλές παραλλαγές, ανά περιοχή ως προς την παρασκευή "των σπαργάνων του Χριστού".

Γερόντισσες νοικοκυρές έριχναν μια κουτάλα από το χυλό στην πυρωμένη πέτρα ή λαμαρίνα, άνοιγαν τη ζύμη να γίνει μεγάλη και την έψηναν και από τις δύο πλευρές. Έφτιαχναν μ' αυτόν τον τρόπο αρκετά φύλλα. Παράλληλα ανακάτευαν καρύδι με κανέλα, ζάχαρη, και γαρίφαλο και δημιουργούσαν ένα μείγμα. Έστρωναν ένα φύλλο ζύμη, έριχναν από πάνω το μείγμα και συνέχιζαν το στρώσιμο. Στο τέλος το σιροπιάζανε.

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
To πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, τα παιδιά κατά ομάδες, (και ήταν πολλά τότε), αφού χτυπούσαν πρώτα την καμπάνα της εκκλησίας, ξεκινούσαν για να πουν τα «κάλαντατα» στα σπίτια του χωριού. Στον ώμο τους είχα κρεμασμένο τον «τρουβά» για να βάλουν μέσα τις «κλούρες» (μικρά στρογγυλά ψωμάκια), τα κάστανα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα που θα τους πρόσφεραν οι νοικοκυρές.

Τα κάλαντα, που έλκουν την καταγωγή τους από παρόμοια αρχαία τραγούδια του αγερμού και της ειρεσιώνης και είχαν κοσμικό χαρακτήρα.

Η Εκκλησία κατά τους Βυζαντινούς χρόνους απέτρεπε αυτό το έθιμο ως ειδωλολατρικό και το είχε καταδικάσει με απόφαση της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου το 680 μ.Χ.
Με την πάροδο του χρόνου τα κάλαντα απέκτησαν θρησκευτικό περιεχόμενο, ανάλογο με την κάθε γιορτή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολυάριθμες παραλλαγές καλάντων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Σχεδόν κάθε περιοχή, πολλές φορές και κάθε χωριό έχει τα δικά του, ξεχωριστά κάλαντα.
Οι στίχοι διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαλέκτους και τα ιδιώματα της κάθε περιοχής και η μουσική ανάλογα με την παράδοση του κάθε τόπου.

ΤΑ "ΔΑΙΜΟΝΙΚΑ"
Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκύρης έφερνε στο σπίτι του ένα χοντρό ξύλο, κομμένο από δέντρο αγκαθωτό, αχλαδιά, αγριοκερασιά κ.κπ. Τα αγκαθωτά δένδρα, κατά τη λαϊκή αντίληψη, απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα.

Επίσης, έκαιγαν λιβάνι ή αλάτι στη φωτιά, ή κρεμούσαν ένα κατωσάγονο χοίρου στην καμινάδα. Άλλοι θέλοντας να τους εξαπατήσουν, μια και οι καλικάντζαροι θεωρούνταν κουτοί, έδεναν στο κρικέλι της πόρτας ένα σκουλί λινάρι.
Ώσπου να μετρήσει ο δαίμονας τις ίνες του λιναριού, θα λαλούσε ο πετεινός.

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Την ημέρα των Χριστουγέννων κανένας δε λείπει από την εκκλησία που είναι ολόφωτη από τα κεριά και τις λαμπάδες μέσα στη νύχτα. Μετά τη λειτουργία, χαιρετά ο ένας τον άλλον και εύχεται «χρόνια πολλά». Στη Θεσπρωτία είχαν μια ωραία συνήθεια που τη βασίζανε σε μια παλιά παράδοση.

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήτανε νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους.

"ΑΡΝΙΑ, ΚΑΤΣΙΚΙΑ, ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΓΑΜΠΡΟΥΣ"
Έτσι, λοιπόν, όποιος πήγαινε στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, κρατούσαν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό, που έκαιγε, τρίζοντας. Κι όταν τα φύλλα τα ξερά έπιαναν φωτιά κι πετούσαν σπίθες, εύχονταν οι άνθρωποι: «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!»

Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη. Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ’ αφήσουν τ’ όνομα το πατρικό να σβήσει. Μετά τα Χριστούγεννα, στα 12μερα, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μην τους βρει η νύχτα έξω από το σπίτι, φοβούμενοι τους καλικάντζαρους. Τα 12μερα ούτε αλλάζανε, ούτε λουζόντουσαν για να φύγουν τα ξόρκια.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας σας προσκαλούν στην κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Χριστούγεννα στην Πλατεία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου από τις 15:30, στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας με τη συμμετοχή Συλλόγων και Φορέων, με μουσική, παιχνίδια και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Σας περιμένουμε όλους να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, να διασκεδάσουμε παρέα και να γευτούμε χριστουγεννιάτικα γλυκά, ροφήματα και εδέσματα δωρεάν για όλους.
Συνέχεια...

Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πληρωμές ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Πιστώθηκε σε 124.769 δικαιούχους η ειδική ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για τη αγορά λιπασμάτων, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναφέρει ότι έγιναν αποδεκτά κατ’ αρχήν τιμολόγια αξίας 547,7 εκ ευρώ.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η πληρωμή για την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος, των Νέων σε ηλικία αγροτών, έτους αιτήσεων 2022, για πάνω από 560.000 δικαιούχους με ποσό 845 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός στην πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, του πρασινίσματος και των νέων σε ηλικία αγροτών, περιλαμβάνονται:

οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, πλην μικρών εξαιρέσεων για τις οποίες απαιτείται επί πλέον έλεγχος ή προσκόμιση δικαιολογητικών,

η πρώτη κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, σε 15.553 αιτούντες που κρίθηκαν δικαιούχοι μετά από έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά κατανέμεται Εθνικό Απόθεμα χωρίς οριζόντια μείωση της αξίας των υφιστάμενων δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης. Η κατανομή έγινε με την αξιοποίηση των ποσών που σχόλαζαν και προέρχονταν από οριζόντιες μειώσεις της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από το 2018 και μετά, ενώ το υπόλοιπο ποσό που παραμένει αδιάθετο επαρκεί για την κάλυψη και όσων παραγωγών, μετά από ελέγχους, διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης Εθνικού Αποθέματος.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα σε όσους παραγωγούς δήλωσαν αποκλειστικά εκτάσεις βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζωικό κεφάλαιο».
Συνέχεια...

Ευχές του Γιάννη Γόγολου

Ο Βασίλης Γιόγιακας για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβαδειά της Βόρειας Ηπείρου

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Ο Βασίλης Γιόγιακας για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβαδειά της Βόρειας Ηπείρου

«Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε και να συνοδεύσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Λιβαδειά της Βόρειας Ηπείρου, όπου μεταξύ άλλων απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό σε 300 και πλέον ομογενείς μας στο προαύλιο σχολείου. Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές σε μια ιστορική ημέρα, αφού είναι η πρώτη φορά ύστερα από 31 χρόνια – και τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - που Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται τα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας. Καλό νέο ότι μέσα στον Γενάρη θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων στους ομογενείς της Αλβανίας.».

Συνέχεια...

Ευχές του Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας ΤΙΤΟΥ

Δεκεμβρίου 23, 2022 0
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας ΤΙΤΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

Ὁ ἀγγελικός ὕμνος πού ἀκούσθηκε κατά την νύχτα τῆς γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ μας στή Βηθλεέμ, «δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη», τονίζει ιδιαίτερα τό μεγάλο ἀγαθό τῆς είρήνης, πού μέ τήν γέννησή του ἔφερε ὁ Χρίστος στόν κόσμο. Καί αὐτό δείχνει, ὅτι τό θέλημα τοῦ Θεοῦ εἶναι, νά ἐπικρατεῖ στόν κόσμο ἡ εἰρήνη.

Ἡ εἰρήνη εἶναι τό μεγαλύτερο ἀγαθό γιά κάθε ἄνθρωπο, πού τόν κάνει νά μπορεῖ νά διαβαίνει τήν ζωή του ἥρεμος καί χαρούμενος, ἀφοσιωμένος στά δημιουργικά του ἔργα καί ἐπιτυγχάνοντας τόν προορισμό τῆς ζωῆς του.

Εἶναι κρίμα, μιά ζωή πάνω στή γῆ, πού εἶναι τόσο σύντομη, νά τήν κάνουμε τόσο σκληρή καί πικραμένη, ἐνῶ θά μπορούσαμε, βοηθῶντας ὁ ἕνας τόν ἄλλον νά εἴμαστε χαρούμενοι καί εὐτυχισμένοι. Ἡ εἰρήνη λοιπόν εἶναι προϋπόθεση γιά τήν προκοπή, τήν εὐημερία καί τήν ἐπιβίωση τοῦ ἀνθρωπίνου γένους.

Ἡ πραγματικότητα ὅμως εἶναι σκληρή καί μᾶς ἔχει διδάξει, ὅτι αὐτό τό πολύτιμο ἀγαθό τῆς ζωῆς εἶναι πολύ εὔθραυστο, πού τό συντρίβουν καί τό κουρελιάζουν οἱ πόλεμοι καί τά μίση τῶν ἀνθρώπων. Ἀπό τούς ἀρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα βλέπουμε τούς πολέμους νά συνταράσσουν τό πρόσωπο τῆς γῆς, νά δημιουργούν ἑκατόμβες νεκρῶν, πληγές, πόνο καί δυστυχία. Καί αὐτό τό θηρίο τοῦ πολέμου, πιό φοβερό και ἀπαίσιο προβάλλει σήμερα, κάτω ἀπό τήν ἀπειλή ἑνός πυρινικοῦ ὁλοκαυτώματος, πού θά σημάνει ἀσφαλῶς τό τέλος τῆς ἀνθρωπότητας.

Ὡστόσο ὁ διακαής πόθος ὅλων τῶν λαῶν, ὅλων τῶν ἀνθρώπων, εἶναι νά ζήσουν εἰρηνικά, καί νά ἐπιλύσουν τίς διαφορές μεταξύ τους, μέ συνεννόηση καί εἰρηνικά μέσα. Κανένας ἀπό τούς λαούς δέν θέλει τόν πόλεμο, διότι γνωρίζουν ὅτι φέρνει τήν καταστροφή σέ ὅλους, ἀκόμη καί στούς νικητές. Γι’ αὐτό φωνάζουν καί διαμαρτύρονται μέ κάθε τρόπο, σ’ ὅλο τόν κόσμο, γιά τούς ἀσυλλόγιστους ἐξοπλισμούς, πού προετοιμάζουν τήν καταστροφή τοῦ κόσμου.

Ἀλλά τότε ποιοί θέλουν τόν πόλεμο καί ἀποτελοῦν ἀπειλή γιά τήν ἀνθρωπότητα; Ἀτυχῶς μερικοί ἡγέτες, ἰδίως τῶν μεγάλων λαῶν, οἱ ὁποῖοι κυβερνοῦν τήν τύχη τοῦ κόσμου, καί πίσω ἀπό αὐτούς, ὅλοι ἐκεῖνοι πού ἀπό τούς πολέμους πλουτίζουν. Διότι δέν πρέπει νά ξεχνᾶμε, ὅτι οἱ πολεμικές βιομηχανίες εἶναι οἱ πιό ἐπικερδεῖς καί στηρίζουν κατά τό πλεῖστον τήν οἰκονομία τῶν μεγάλων.

Πῶς ὅμως μπορεῖ νά διασωθεῖ ἡ εἰρήνη μέσα σ’ ἕνα κόσμο ἀλληλοσυγκρουόμενο, μέ διαφορετικές πεποιθήσεις, κοινωνικά συστήματα καί φιλοσοφία τῆς ζωῆς, πού διαιροῦν τόσο βαθειά τούς ἀνθρώπους καί γεμίζουν μέ μίση τήν καρδιά τους; Βέβαια ὁ καθένας ὑποστηρίζει, ὅτι ἡ ἄποψή του περί τῶν πραγμάτων τῆς ζωῆς εἶναι ἡ πιό ὀρθή. Γεγονός ὅμως πάλι εἶναι, ὅτι σέ ὅλες τίς ἀνθρώπινες πεποιθήσεις καί ἐπιδιώξεις ὑπάρχουν ἀτέλειες καί λάθη. Τό ἀγαθό ὅμως τῆς εἰρήνης βρίσκεται πάνω ἀπ’ ὅλα αὐτά καί πρέπει μέ κάθε τρόπο νά τό κατοχυρώσουμε καί νά τό μονιμοποιήσουμε στή γῆ. Εὐχῆς ἕργο. Πῶς ὅμως θά τό ἐπιτύχουμε;

Θά τό ἐπίτυχουμε, ἄν καταλάβουμε, ὅτι ὅλοι οἱ ἄνθρωποι ἔχουν ἴσο δικαίωμα νά ζήσουν καί νά χαροῦν τήν ζωή. Ἄν ἀποδὠσουμε σέ ὅλους τούς λαούς δικαιοσύνη καί παύσουμε νά τούς διακρίνουμε σέ μεγάλους καί μικρούς, σέ πλούσιους καί φτωχούς. Διότι εἶναι μεγάλο στίγμα γιά τόν πολιτισμό τοῦ αἰῶνα μας νά πεθαίνουν δεκάδες ἑκατομμύρια ἄνθρωποι στόν κόσμο ἀπό τήν πείνα καί τήν στέρηση.

Θά τό ἐπίτυχουμε, ἄν ἀφεθοῦν οἱ ἄνθρωποι καί οἱ λαοί νά σκέπτονται καί νά ἐκφράζονται ἐλεύθερα καί νά ἀποφασίζουν γιά τήν ζωή τους. Πρέπει ἐπί τέλους νά σεβασθοῦμε τό πολυτιμότατο ἀγαθό τῆς ἐλευθερίας, πού χάρισε ὁ Θεός στόν ἄνθρωπο καί γιά τό ὁποῖο χύθηκαν καί χύνονται ποταμοί αἱμάτων.

Θά τό ἐπίτυχουμε, ἄν βάλουμε κατά μέρος τίς διαφορές μας, μπροστά στόν κοινό σκοπό τῆς εἰρήνης καί τῆς ἐπιβιώσεως.

Θά τό ἐπίτυχουμε, ἄν ὁ καθένας προσέξει τόν ἑαυτό του καί τόν καταστήσει μιά εἰρηνική καί δημιουργική μονάδα στήν ὑπηρεσία τοῦ συνόλου. Διότι ἄν μέσα του δέν εἰρηνεύει καί μισεῖ καί ὑποβλέπει τόν συνάνθρωπό του, γίνεται αἰτία ἀναστάτωσεως, καί τότε πιά εἰρήνη ἐπιθυμεῖ καί ἐπιδιώκει;

Θά τό ἐπίτυχουμε τέλος, ἄν εἰρηνεύουμε μέ τόν Θεό, ἀπό τόν ὁποῖον ὅλα τά ἀγαθά ξεκινοῦν.

Αὐτό λοιπόν τό ἀγαθό πού τόσο διακαῶς τό ἐπιθυμοῦμε ὅλοι, τό προσφέρει ὁ Θεός σήμερα δωρεάν, σέ ὅλους τούς ἀνθρώπους, σέ ὅλη τή γῆ.

Ἄν ὁ κόσμος ἀκούσει τήν φωνή τοῦ οὐρανοῦ καί καταλάβει ὅτι ὅλοι οἱ ἄνθρωποι εἶναι ἀδελφοί, τότε ὁ πόθος τους θά γίνει πραγματικότητα καί ὄντως θά ὑπάρξει « ἐ π ί γ ῆ ς ε ἰ ρ ή ν η ».

Χρόνια πολλά κι’ εὐλογημένα.
† Ὁ Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας Τ Ι Τ Ο Σ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα