07/31/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η αλλοίωση των Ηπειρώτικων πανηγυριών και της παράδοσης

Ιουλίου 31, 2020 0
Η αλλοίωση των Ηπειρώτικων πανηγυριών και της παράδοσης

Γράφει ο Χρήστος Χρήστου Μαντέλλος
Θεολόγος, Νοσηλευτής

Είναι γεγονός πως τα Ηπειρώτικα ακούσματα, πάντα ασκούσαν μια επιρροή πάνω μου, όπως και σε πολλούς Ηπειρώτες. Κάτι το ιδιαίτερο σαν να σταματούσε ο χρόνος, να διαστέλλεται ο χώρος, πολλές φορές ένα ρίγος σε όλο το σώμα και πάντα είχε ένα περίεργο “ψυχοθεραπευτικό” αποτέλεσμα. Στα φοιτητικά μου χρόνια την ακρόαση της Ηπειρώτικης μουσικής την αποκαλούσα “κλαρινοθεραπεία”, αν και η μεγάλη μου αγάπη είναι τα πολυφωνικά. Σίγουρα η ηπειρώτικη μουσική παράδοση δρα θεραπευτικα, όπως κάθε είδος μουσικής στον άνθρωπο, ιδιαίτερα όμως στον Ηπειρώτη που ζεί μακρυά από την πατρίδα και μέσα σε ένα αγχωτικό αστικό περιβάλλον.
Όμως μια προσεκτικότερη ματιά στα πράγματα δείχνει πως δεν είναι απλά ένα είδος μουσικοθεραπείας. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, αυτού που θα αποκαλούσαμε Ηπειρώτικη μουσικοθεραπεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής και του χορού στο σώμα και την ψυχή είναι γνωστές, όμως εδώ δεν υπάρχουν μόνο αυτές. Τι θεραπεύει η μουσική μας παράδοση λοιπόν; Θεραπεύει τον άνθρωπο ως ολότητα, ως βιοψυχοκοινωνική οντότητα.
Εκείνο που μετράει στην μουσικοθεραπεία είναι η όλη διαδικασία που είναι ελεύθερη, με τον θεραπευτή να αυτοσχεδιάζει. Όμως το ιδιαίτερο στην παράδοση μας, στα πανηγύρια μας, είναι πως συνυπάρχει συγκεκριμένη σειρά και σκοπός, με τον αυτοσχεδιασμό. Η σειρά των πανηγυριών είναι να αρχίζουν με μοιρολόι. Τι παραπάνω προσφέρει το γεγονός αυτό στον άνθρωπο , σε σχέση με τις άλλες μουσικές παραδόσεις και σε σχέση με το σήμερινή πραγματικότητα στον τόπο μας;
Ξεχωρίζουν λοιπόν τα πανηγύρια μας γιατί αρχίζουν από τα αρνητικά συναισθήματα, την απώλεια, τον θάνατο, την ορφάνια και γενικά την πίκρα από την ζωή, χωρίς όμως να φτάνουν στην κακομοιριά και την εμμονή σε αυτά. Σήμερα η μόδα κι οι άνθρωποι της εποχής μας, τα αποφεύγουν, δεν κάνουν καμιά αναφορά σε τέτοια πράγματα. Ο Ηπειρώτης αντίθετα συνδιαλέγεται διαχρονικά με όλα αυτά και πολλές φορές δεν φοβάται να κοιτάξει τον θάνατο στα μάτια.
Το μοιρολόι που έχει διάρκεια, μαλακώνει την καρδιά του Ηπειρώτη, που πολλές φορές έχει σκληρύνει από τις πίκρες της ζωής. Γίνεται βάλσαμο για τον πόνο και τις πληγές της ψυχής και της καρδιάς. Αυτό το μασάζ θα λέγαμε στην καρδία ετοιμάζει το έδαφος για να φυτρώσουν τα θετικά συναισθήματα και να βλαστήσουν, όπως κάνουν τα λουλούδια, ακόμη και τα δέντρα μέσα από τις σχισμές των βράχων στην πατρίδα μας.


Αντίθετα από την παράδοση μας, σήμερα τα γλέντια, τα πανηγύρια και η διασκέδαση ξεκινούν από την χαρά, υποχρεωτικά ο άλλος πρέπει να είναι χαρούμενος, όλα τα υπόλοιπα εκδιώκονται. Μόλις τα φώτα σβήσουν, η μουσική σιωπήσει, φεύγει η χαρά, έρχεται σταδιακά η λύπη, η κατάθλιψη και πολλά κενά που κατατρώγουν σήμερα τον άνθρωπο, ο οποίος επιδιώκει να πάρει την επόμενη δόση χαράς για να “φτιαχτεί” πάλι και να γεμίσει τα πάντα μέσα του με ψεύτικη κι εφήμερη χαρά.
Ο Ηπειρώτης όμως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, πιάνει όλα τα συναισθήματα, ξεκινά από την λύπη για να πάει στην χαρά, όπως λέει κι ο κος Χρήστος Τούμπουρος, το δάκρυ στα πανηγύρια το συνηθίζουν μόνο οι Ηπειρώτες. Με το δάκρυ αυτό που γίνεται γέλιο, η ηπειρώτικη ψυχή θεραπεύεται. Όπως έλεγαν οι Πατέρες της Εκκλησίας για το σωτηριολογικό έργο του Χριστου “Το γαρ απρόσληπτον, αθεράπευτον”, έτσι ισχύει και για τους Ηπειρώτες που προσλαμβάνουν και τα αρνητικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα που δεν φροντίζουμε δεν θεραπεύονται. Αυτός είναι ο πλούτος της παράδοσης μας, τα βιώματα κι η προσφορά μας στην ανθρώπινη ψυχολογία.
Από κοινωνικής πλευράς το γεγονός πως ξεκινά το πανηγύρι από τα αρνητικά συναισθήματα και βιώματα, που είναι κοινά για τους ανθρώπους , κάνει πιο εύκολο το να ανοιχτεί ο άνθρωπος στον πλησίον του, να τον καταλάβει, να του προσφέρει μια αγκαλιά, ένα συμπονετικό χτύπημα στην πλάτη, να γίνουν όλοι μια αλυσίδα , ένας ανοιχτός κύκλος, να αρχίσουν τον χορό και να “δεθούν” μεταξύ τους, φιλικά και αδελφικά. Μάλιστα η φιλία που “δένεται” στα δύσκολα, δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, ενώ μια φιλία που χτίζεται στα εύκολα, συνήθως με την πρώτη δυσκολία γκρεμίζεται. Η σύγχρονη αποφυγή του πόνου και των δυσκολιών που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην ζωή, στερεί στους ανθρώπους σήμερα, αληθινές και βαθιές φιλίες, γιατί όλα είναι επιφανειακά, στην κοινωνία-βιτρίνα της υποχρεωτικής χαράς που “γκετοποιεί” όλα τα αρνητικα.
Όλα τα συναισθήματα και τα βιώματα έχουν θέση στα πανηγύρια και την παράδοση μας, ξεκινόντας από τα πιο αρνητικά και πηγαίνοντας στα θετικά. Το σύνολο των βιωμάτων, των συναισθημάτων, των κατοίκων, ανεξαρτήτως διαφορών ή κοινωνικής θέσης, θα καλυφθούν από τον τραγουδιστή, που ερμηνεύει τα τραγούδια, αυτοσχεδιάζει και ταυτόχρονα ψυχολογεί τον χορευτή ως άλλος μουσικοθεραπευτής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που παλιότερα ο κάθε χορευτής μπορεί να είχε το δικό του τραγούδι, που θα χορέψει. Όλοι ιεραρχικά κι ευλαβικά συμμετείχαν στο πανηγύρι σαν σε αρχαίο θεατρικό δρώμενο. Υπάρχει συμπόνια, σύμπνοια, κοινά βιώματα, προσδοκίες και δυο μέτρα γης που αναλογούν σε όλους κι έτσι παραμερίζονται όλες οι διαφορές.
Πολλοί σήμερα υποστηρίζουν πως οι συνθήκες άλλαξαν και πως δεν μπορούμε να μείνουμε στα παλιά και πρέπει να πάμε μπροστά. Πράγματι οι συνθήκες άλλαξαν , ηλεκτρικές κιθάρες, αρμόνια, ντράμς κ.α. εισήλθαν στις κομπανίες, ο έναστρος ουρανός του χωριού, η φύση του χωριού, η πλατεία, η βρύση και τα πέτρινα σπίτια, αντικαταστάθηκαν από την άσφαλτο, τα φώτα, τα συντριβάνια, το μπετόν και τα ντουβάρια των σύγχρονων κέντρων διασκέδασης. Μα σαν άλλαξαν αυτά, μήπως άλλαξαν τα βιώματα, τα συναισθήματα ή τα πάθη των ανθρώπων; Όχι βέβαια, όλα εκείνα που δημιούργησαν και συντηρούν την παράδοση μας δεν άλλαξαν. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα παράδοση είναι τα ανθρώπινα βιώματα στον συγκεκριμένο χώρο της Ηπείρου, που έγιναν τραγούδι .
Η αποκοπή λοιπόν από αυτή την παράδοση, είναι ταυτόχρονα κι ένας ψυχικός-πνευματικός διαμελισμός του ανθρώπου, πνευματικός γιατί με τους προγόνους δεν μας συνδέει μόνο σαρκική συγγένεια αλλά και πνευματική λόγω κοινών βιωμάτων, παρόλη την χρονική απόσταση που μας χωρίζει. Μακριά από την παράδοση αυτή γινόμαστε φτωχότεροι συναισθηματικά, πνευματικά και σαν άνθρωποι. Μετά από ένα γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι ο Ηπειρώτης βγαίνει “θεραπευμένος”, μακριά από την κακομοιριά, την υποχρεωτική χαρά κι οτιδήποτε χαζοχαρούμενο, γιατί δεν πρόκειται για απλή ψυχαγωγία ή διασκέδαση αλλά για πατροπαράδοτη Ηπειρώτικη μουσικοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: www.pemptousia.gr
Συνέχεια...

Απόψε στο Verde!!!

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Ιουλίου 31, 2020 0
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 12ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 

Καλείστε να συμμετάσχετε στην ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ (ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ‘άρθρου 74 του Ν. 4555/2018, της παρ. 1 του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( Φ.Ε.Κ. 55/Α/11-03-2020) της υπ΄αριθμ. 18318/13-3-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και της υπ΄αριθμ. 40/20930/31-3-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα γίνει στις 31 Ιουλίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: 

1) Αποδοχή Επιχορηγήσεων - Αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος και Προϋπολογισμού οικ. έτους 2020. 
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχοι κ. Κατσάρης Πέτρος & κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

2) Έκθεση Β΄ τριμήνου του έτους 2020 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

3) Αίτημα της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς για μετονομασία οικισμού της από "ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ" σε "ΜΠΡΑΝΙΑ". 
- Εισηγητής : Πρόεδρος Δημοτικός Συμβουλίου κ. Μποροδήμος Ιωάννης 

4) Έγκριση σύνταξης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής όσων αυθαίρετα κατέχουν ή κατοικούν στο πρώην Δημοτικό σχολείο Πλατάνου. 
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος 

5) Τροποποίηση της υπ΄αριθμ.47/2020 απόφασης Δ.Σ. με θέμα: Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν σημαντικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, από τα αναλογούντα τέλη για τη χρήση παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 ΒΔ, για το έτος 2020. 
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

6) Τροποποίηση της υπ΄αριθμ.49/2020 απόφασης Δ.Σ. με θέμα: Αναστολή για δύο μήνες από την υποχρέωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο. 
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

7) Ανάκληση της υπ΄αριθμ. 51/2020 απόφασης Δ.Σ. με θέμα: Μείωση κατά 30% των τελών σφαγείων. 
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

8) Ανάκληση της υπ΄αριθμ. 52/2020 απόφασης Δ.Σ. με θέμα: Αναστολή καταβολής τελών αποχέτευσης 1ου τετράμηνου 2020. 
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

9) Συγκρότηση επιτροπής Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων Δήμου Φιλιατών. 
- Εισηγητής :Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων 

10) Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. και 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου "Βελτίωση αρδευτικού δικτύου τ.κ. Πλατάνου και Αγίου Νικολάου. 
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος 

11) Ορισμός υπαλλήλου με τον αναπληρωτή του στο Σύνδεσμο Παρακαλάμιων Δήμων Προστασίας και Αξιοποίησης Ποταμού Καλαμά (διαδικασία εκκαθάρισης και φορολογικής διακοπής). 
- Εισηγητής :Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων 

12) Δωρεάν παραχώρηση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της χρήσης αίθουσας στο δημοτικό κτίριο στην Κοινότητα Ασπροκκλησίου, για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης νέων αγροτών. 
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Ιωάννης Τ. Μποροδήμος
Συνέχεια...

Συνωστισμός και ταλαιπωρία στην τράπεζα Πειραιώς στο Φιλιάτι που ανοίγει μόνο κάθε Πέμπτη...

Ιουλίου 31, 2020 0
Συνωστισμός και ταλαιπωρία στην τράπεζα Πειραιώς στο Φιλιάτι που ανοίγει μόνο κάθε Πέμπτη...

Συνωστισμός παρατηρήθηκε και χθες Πέμπτη 30/7 στο κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Φιλιάτες. Κι αν σε άλλες περιπτώσεις όπου παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού ορισμένοι επικαλούνται την "ατομική ευθύνη", στην περίπτωση αυτή δε μπορούν να το ισχυριστούν.
Γιατί πολύ απλά το κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Φιλιάτες λειτουργεί ΜΟΝΟ τις Πέμπτες.
Αλήθεια, γιατί είναι αναγκασμένοι οι κάτοικοι του Δήμου Φιλιατών οι οποίοι έχουν συναλλαγές στην τράπεζα να ταλαιπωρούνται περιμένοντας ώρες στην ουρά μέσα στον καυτό ήλιο και με τον όποιο κίνδυνο για την υγεία τους, λόγω κορωνοϊού -κι όχι μόνο-;;;
 
Ή μήπως θεωρούν ορισμένοι ότι η λύση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Φιλιατών είναι να πηγαίνουν στην Ηγουμενίτσα, όπου κι εκεί οι πολίτες ταλαιπωρούνται επειδή οι τράπεζες για να κάνουν οικονομία έχουν κλείσει τα περισσότερα υποκαταστήματα;;
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Άμεση επαναλειτουργία του υποκαταστήματος...!

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι στις τράπεζες πηγαίνουμε για να πληρώσουμε λογαριασμούς κι όχι βέβαια για να εισπράξουμε, αντιλαμβάνεται την ξεφτίλα που ζούμε. Περιμένουμε στην ουρά για να πληρώνουμε τα σπασμένα άλλων...! Ο Βουλευτής τα βλέπει αυτά;;;Συνέχεια...

Όχι της ΠΣΕ στο ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Ιουλίου 31, 2020 0
Όχι της ΠΣΕ στο ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

«Όχι της ΠΣΕ στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς, της μαρίνας Συβότων και του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας»

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης τονίζει πως η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς, της μαρίνας των Συβότων και του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας δεν εξυπηρετεί ούτε την ανάπτυξη κι ούτε τις ανάγκες του τόπου. Είναι μια πράξη υλοποίησης της σχεδιαζόμενης κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων που απεμπολεί το δημόσιο όφελος και καταλύει κάθε έννοια δημόσιας περιουσίας.
Εκφράζει την αντίθεσή της, έστω και σε μια απλή σκέψη ιδιωτικοποίησης του τόπου ερήμην του λαού της Θεσπρωτίας και γενικότερα της Ηπείρου και δηλώνει την απόλυτη ταύτισή της με τη θέση και τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.
Για το λόγο αυτό καλεί όλους τους φορείς κι όλους/ες γενικά τους Ηπειρώτες/σσες, ανεξαρτήτως πολιτικής σκέψης και κομματικής τοποθετήσεως να συμμετάσχουν στον αγώνα αποτροπής πώλησης της δημόσιας αυτής περιουσίας. Καλεί ιδιαίτερα τους βουλευτές του νομού Θεσπρωτίας να τοποθετηθούν πάνω σ’ αυτό το καίριο θέμα και να συμπορευθούν στον αγώνα που εκφράζει τη βούληση του λαού της Ηπείρου.
Ο δικός μας τόπος, η πατρίδα μας και για εμάς τους απόδημους η γενέτειρά μας, ορίζουν την έννοια της ανάπτυξης και της Ηπειρώτικης ταυτότητας.

Αθήνα 30 Ιουλίου 2020
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ξεκινάει σήμερα το Κάμπινγκ της "Πορείας" στο Δρέπανο - Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (1-8/8/2020)

Ιουλίου 31, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ξεκινάει σήμερα το Κάμπινγκ της "Πορείας" στο Δρέπανο - Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (1-8/8/2020) 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 

Σάββατο 1/8 
10:30μμ: «Γραμμένο στ’ αστέρια», βραδιά αστροπαρατήρησης και μυθολογικής αναζήτησης 

Κυριακή 2/8 
8.00μμ: Πολιτική εκδήλωση: «Ο λαός και η Αριστερά μπροστά στη φτώχεια, 
την καταστολή και την πολεμική απειλή» 

Δευτέρα 3/8 
8.30 πμ: Εκδρομή στη Μουργκάνα - Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΔΣΕ 

Τρίτη 4/8 
12.00 μμ: Θεματική συζήτηση για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων 
8.00μμ: Εκδήλωση στην πόλη της Ηγουμενίτσας (εξωτερικός χώρος του «ΠΑΝΘΕΟΝ»: «Η «ανάπτυξή» τους καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας» 
11.00μμ: Μουσική βραδιά στο χώρο του κάμπινγκ 

Τετάρτη 5/8 
12.00 μμ: Φοιτητική συζήτηση 
9.30 μμ: Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου 

Πέμπτη 6/8 
9.00 πμ: Εκδρομή στα αρχαία Γίτανα και τον ποταμό Αχέροντα 
9.30μμ: Μουσική βραδιά με τους «Καθ’ απαγόρευση» 

Παρασκευή 7/8 
8.30μμ: Θεατρική βραδιά 

Σάββατο 8/8 
9.30μμ: Αφιέρωμα στο Δημοτικό-Λαϊκό τραγούδι 

Η είσοδος και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη πλην των εκδρομών.
Συνέχεια...

Ανέβηκε κατηγορία ο Σιντόρης

Ιουλίου 31, 2020 0
Ανέβηκε κατηγορία ο Σιντόρης

Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ανακοινώθηκαν οι πίνακες διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών περιόδου 2020-21.
Ο μοναδικός θεσπρωτός διαιτητής που ανέβηκε κατηγορία ήταν ο Μάριος Σιντόρης, ο οποίος θα σφυρίζει παιχνίδια της 2ης σε τάξη κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όλοι οι εκπρόσωποί της Θεσπρωτίας για την περίοδο 2020-21 στα Εθνικά πρωταθλήματα.

Διαιτητές 1ης κατηγορίας
Κύρκος Δημήτρης (παρατηρητής)

Διαιτητές 2ης κατηγορίας
Σιντόρης Μάριος

Διαιτητές 3ης κατηγορίας
Πίγγιου Ειρήνη
Λιαμίρας Λάμπρος (βοηθός)
Παπαλαζάρου Γιώργος (βοηθός)
Ράπτης Γιάννης (βοηθός)
Στόλη Μαρία (βοηθός)
Τσιάκος Σπύρος (παρατηρητής)
Μπαλατσούκας Κώστας (παρατηρητής)
Καλφόγλου Γιώργος (παρατηρητής)
Γεωργάκης Χαράλαμπος (παρατηρητής)
Βακαλόπουλος Χρήστος (παρατηρητής)

ΠΗΓΗ: theball.gr
Συνέχεια...

Το ΜΕΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Ιουλίου 31, 2020 0
Το ΜΕΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Δελτίο Τύπου 

Πολλά έχουν γραφεί για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Μια πώληση που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρων ούτε προς το συμφέρων των κατοίκων της Θεσπρωτίας. 

Οι διαθέσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι φανερές, από τη μετατροπή των λιμενικών ταμείων σε ανώνυμες εταιρίες και τον αποκλεισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο από τις αποφάσεις του εταιριών αυτών αλλά και τη στέρηση εσόδων. Ο ΟΛΗΓ με κύκλο εργασιών τις τάξης των 5 εκατομμυρίων και κέρδη προ φόρων 1,5 -2 εκατομμύρια ευρώ, αντί να είναι μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, πωλείται σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

Μαζί με το λιμάνι παραχωρούνται προς αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση οι αλιευτικές/τουριστικές μαρίνες της Σαγιάδας, της Πλαταριάς και των Συβότων, μαζί με τις αντίστοιχες χερσαίες ζώνες τους. Οι όροι της παραχώρησης περιγράφονται αναλυτικά στην από 3/2/2001 σύμβαση παραχώρησης, όπου γίνεται σαφές ότι τόσο οι εκτάσεις όσο και τα ακίνητα ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας εκτείνεται από τα παλιά πετρέλαια μέχρι και το Μακρυγιάλι. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλες οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας (παλιού, νέου και νεότερου), το "Πανθεον", οι εγκαταστάσεις του ομίλου αντισφαίρισης, οι εγκαταστάσεις του κάμπινγκ όπως επίσης και τα τρία αναψυκτήρια του Δρεπάνου. Η χερσαία ζώνη της Πλαταριάς περιλαμβάνει όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Η δε χερσαία ζώνη των Συβότων εκτός από το λιμάνι περιλαμβάνει τις παραλίες Ζέρη, Γαλλικός και Κάρβουνο. 
Θεωρούμε ότι τόσο ο όρος του επανακαθορισμού των χερσαίων ζωνών, που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη της πώλησης, όσο και οι χάρτες της εν λόγο προκήρυξης είναι προσχηματικοί και αυτό διότι με τον Ν. 2932/2001 τα όρια των χερσαίων ζωνών του ΟΛΗΓ μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 
Σκοπός του ΟΛΗΓ είναι παροχή λιμενικών υπηρεσιών, ελλιμενισμού πλοίων και διακίνηση επιβατών, οχημάτων και φορτίων. Δεν προβλέπει τη διαχείριση και εκμετάλλευση αλιευτικών ή τουριστικών μαρίνων, ούτε φυσικά τη διαχείριση παραλιών ούτε την εκμετάλλευση πολιτιστικών ή τουριστικών κτιρίων 

Απαιτούμε από τον ΤΑΙΠΕΔ την άμεση αναστολή της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της ΟΛΗΓ Α.Ε. 

Απαιτούμε από του Δημάρχους των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να διεκδικήσουν την ακύρωση της πώλησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. και την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στους Δήμους τους. 

Απαιτούμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την έκδοση απόφασης επαναπροσδιορισμού της ζώνης λιμένων της ΟΛΗΓ Α.Ε. στην οποία να συμπεριλαμβάνει αυστηρά και μόνο χώρους λιμενικών δραστηριοτήτων. 

Η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Σύλληψη αλλοδαπού στη Σαγιάδα για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα

Ιουλίου 31, 2020 0
Σύλληψη αλλοδαπού στη Σαγιάδα για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα 

Συνελήφθη χθες (30-07-2020) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, ενώ διαπιστώθηκε ότι στερείται των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδό του στη χώρα. 
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα