10/08/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Ο Θανάσης Ντάνης νέος Δήμαρχος Σουλίου

Οκτωβρίου 08, 2023 0
Ο Θανάσης Ντάνης νέος Δήμαρχος Σουλίου

Με καταμετρημένα τα 30 από τα 47 εκλογικά τμήματα, ο Θανάσης Ντάνης λαβαίνει ποσοστό 49.73%

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένα τα 30 από τα 47 εκλογικά τμήματα, ο Θανάσης Ντάνης είναι ο επόμενος Δήμαρχος Σουλίου, λαμβάνοντας ποσοστό 49.73%, έναντι 44,56% του Γιάννη Καραγιάννη και 5,72% του Θεοδώρου Μπρέστα.

Το εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού του Θανάση Ντάνη το επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Καράγιαννης όπου και συνεχάρη το νέο Δήμαρχο Σουλίου για την καθαρή νίκη του.

Περισσότερα σε επόμενο άρθρο

Δείτε την εξέλιξη της καταμέτρησης, ζωντανά απο εδω:

Συνέχεια...

Ο Βασίλης Τζίγκος νέος Δήμαρχος Φιλιατών

Οκτωβρίου 08, 2023 0
Ο Βασίλης Τζίγκος νέος Δήμαρχος Φιλιατών

Ο Βασίλης Τζίγκος φαίνεται πως αναδεικνύεται νέος Δήμαρχος Φιλιατών. Τα μέχρι τώρα επίσημα καταμετρημένα ψηφοδέλτια δείχνουν μπροστά τον κ. Κατσάρη, χωρίς όμως να έχουν καταμετρηθεί τα μεγάλα εκλογικά κέντρα, όπου αναμένεται αν γίνει η ανατροπή.

Πριν λίγα λεπτά μάλιστα, ο κ. Κατσάρης πήγε και συνεχάρη τον κ. Τζίγκο για τη νίκη του.

Περισσότερα σε λίγο...!
Συνέχεια...

Δήμος Φιλιατών: Τα αποτελέσματα σε 37 από τα 56 εκλογικά τμήματα

Δήμος Σουλίου: Τα αποτελέσματα σε 22 από τα 47 εκλογικά τμήματα

Δήμος Ηγουμενίτσας: Τα αποτελέσματα σε 14 από 72 εκλογικά τμήματα

Ηγουμενίτσα: Ποιος θα τα βάλει με τον Grimaldi;;;

Οκτωβρίου 08, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ποιος θα τα βάλει με τον Grimaldi;;;

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, πολλοί δε, έχουν ήδη το ψηφοδέλτιο σταυρωμένο στο πορτοφόλι τους, κάποιοι μαζί με το αντάλλαγμα...

Οπότε γράφουμε αυτό το άρθρο, όχι για να επηρεάσουμε την ψήφο των αναγνωστών μας, αλλά για να αναδείξουμε ένα σοβαρότατο, κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη ημέρα της Ηγουμενίτσας.

Όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ θα φέρει ριζικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία.

Ο καθένας βέβαια υπό το δικό του πολιτικό πρίσμα.

Το ποιος θα είναι δήμαρχος στην Ηγουμενίτσα το 2024, δεν το γνωρίζουμε, είναι όμως σίγουρο ότι σε λίγες ημέρες αλλάζει χέρια ο μεγαλύτερος οργανισμός της περιοχής που θα διαχειρίζεται όχι μόνο το λιμάνι, αλλά και τις πιο κρίσιμες μονάδες για τον τουρισμό της περιοχής.

Όπως μας έλεγε και ένας φίλος που ξέρει καλά τα πράγματα: "Στις 18 Οκτώβρη ο Grimaldi σηκώνει σημαία στο λιμάνι..."

Με λίγα λόγια στην Ηγουμενίτσα μπαίνει νέο αφεντικό...

Και οι 4 υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν πάρει θέση για τη σοβαρή αυτή εξέλιξη.

Από τους 4 υποψήφιους, μόνο ο κ. Δήμας της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) ήταν κάθετα αρνητικός στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ, ενώ οι άλλοι 3 θέτουν το ζήτημα, ποιος θα είναι καταλληλότερος ως δήμαρχος να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και το νέο αφεντικό...!

Ας δούμε λοιπόν τι έχει πει και τι έχει πράξει ο καθένας από τους 4 υποψήφιους δημάρχους Ηγουμενίτσας.

Γιάννης Λώλος
Ο νυν δήμαρχος κ. Λώλος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον αγοραστή του ΟΛΗΓ. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία της δημοπρασίας, αντί να προσπαθήσει να τη σταματήσει, έστρεψε τα βλέμματα όχι στο θέμα της ιδιωτικοποίησης που σημαντική μερίδα της τοπικής κοινωνίας επιθυμούσε, αλλά στο τι θα περισσέψει για να διαχειριστεί ο Δήμος...

Παρίστανε τον επαναστάτη κλείνοντας το λιμάνι, ημέρα που δεν είχε ούτε ένα δρομολόγιο, με μοναδικό αίτημα να περάσει στο Δήμο η χερσαία ζώνη, γενικά και αόριστα.

Με αυτό τον πονηρό τρόπο, αφενός έδειξε ότι αντιδρά, όχι όμως στο ξεπούλημα του λιμανιού, αλλά στο τι θα περισσέψει για το Δήμο...!

Το πόσο διεκδικητικός ήταν όμως το μαρτύρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψη του στο λιμάνι το καλοκαίρι του 2022, όταν κοιτώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε:

"Αφού δεν γκρινιάζουν οι Δήμαρχοι στα λιμάνια, σημαίνει πως κάτι γίνεται καλά..."

Καλά διαβάσατε, ο κ. Λώλος ούτε που γκρίνιαξε στην κυβέρνηση. Ό,τι έκανε, το έκανε μόνο για τους ιθαγενείς (και μη) ψηφοφόρους του.

Και αφού δεν γκρίνιαξε ούτε στους δικούς του ανθρώπους, γίνεται σαφές κατά πόσο έχει το πολιτικό ανάστημα να διεκδικήσει από τον Grimaldi...!

Και επειδή κάνουν λόγο για συνεργασία με το νέο ιδιοκτήτη του ΟΛΗΓ, και εκεί ο κ. Λώλος έχει ένα πρόβλημα. Δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με τη διοίκηση του ΟΛΗΓ 4 χρόνια τώρα, που ήταν παιδιά του κόμματός του, εντεταλμένοι της κυβέρνησης, μάλιστα η Πρόεδρος του ΔΣ κα. Δηλαβέρη, ήταν στενή του συνεργάτιδα στην πρώτη του θητεία στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ως αντιδήμαρχος. Και ακόμη και με αυτή δεν μπόρεσε να συνεργαστεί. Θα τα καταφέρει με τον Grimaldi (ή μάλλον με τους συνεργάτες του γιατί ο ίδιος σιγά μην κάτσει να μιλήσει με τον κ. Λώλο που δεν μπορεί να μιλήσει ούτε ελληνικά)...

Αντώνης Μπέζας
Ας συνεχίσουμε με τον κ. Μπέζα, για να παραμείνουμε στον πολιτικό χώρο της ΝΔ όπου αυτή τη στιγμή είναι στην κυβέρνηση.

Σαφέστατα ο κ. Μπέζας έχει ως προσωπικότητα περισσότερα χαρίσματα από τον κ. Λώλο, ευφράδεια λόγου, ύφος υπουργού και πολλά άλλα που ορισμένοι τσιμπάνε...

Δεν παύει όμως να είναι σάρκα από τη σάρκα της ΝΔ και της πολιτικής της. Ο ίδιος προσωπικά έχει μερίδιο ευθύνης στα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν στον ΟΛΗΓ. Ο ίδιος τοποθετούσε προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους όταν ήταν παντοδύναμος βουλευτής και υφυπουργός.

Τότε που έλεγε ότι ο ΟΛΗΓ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, με επιχείρημα ότι είναι μονομετοχική εταιρεία του ελληνικού δημοσίου. Όμως η πολιτική τους τα έφερε έτσι, ώστε πρώτα να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και πριν λίγες ημέρες η μία μετοχή να σπάσει σε δύο και να πουληθεί έναντι εξευτελιστικού ποσού...!

Αλλά πως θα καταφέρει ο κ. Μπέζας να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση με την οποία βρίσκεται σε σύγκρουση; Πρώτα (το 2019) τον κόψανε από το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών την τελευταία στιγμή και έπειτα, τον τοποθέτησαν ως πρόεδρο στην ΕΤΑΔ, από όπου (όπως ο ίδιος είπε προχθες σε ομιλία του) διαφώνησε και σηκώθηκε και έφυγε.

Δηλαδή αν διαφωνήσει ως δήμαρχος Ηγουμενίτσας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι θα κάνει, θα παραιτηθεί από δήμαρχος;;

Επικοινωνιακά παίζει έξυπνα, αλλά εδώ μιλάμε για το μέλλον της Ηγουμενίτσας και τέτοια επικοινωνιακά τρικ δεν περνάνε.

Αλλά, ακόμη κι αν τα βρει με την κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα κερδίσει για την Ηγουμενίτσα. Η σύμβαση παραχώρησης έχει υπογραφεί. Ό,τι είναι να γίνει στο λιμάνι από το νέο ιδιοκτήτη έχει συμφωνηθεί...

Πως θα πιέσει τον Grimaldi να φτιάξει μαρίνα στην Ηγουμενίτσα, όπως υπόσχεται;
Θα του παραχωρήσει κάτι άλλο; Και αν ναι, τι είναι αυτό;;

Εκτός και αν ο κ. Μπέζας έχει ισχυρές γνωριμίες στην Ιταλία που εμείς δεν γνωρίζουμε...!

Παναγιώτης Νταής
Στην κεντρική ομιλία του προχθές στην Ηγουμενίτσα ο κ. Νταής, αναφέρθηκε και στη λειτουργία του λιμανιού. Έκανε κριτική στο ΤΑΙΠΕΔ για την άστοχη απόφασή του να κρατήσει σημαντικές υποδομές και εγκαταστάσεις στον ΟΛΗΓ...

Για το ξεπούλημα του λιμανιού δεν έκανε την παραμικρή κριτική. Ωραίο κλείσιμο ματιού στο νέο αφεντικό...!

Τόνισε δε, πως: "Σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί πλέον τετελεσμένο γεγονός, με το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστούμε".

Ναι, αυτό είπε ο σοσιαλιστής κ. Νταής, ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε. Αν είναι να συμβιβαστούμε όμως το κάνουμε και με τον κ. Λώλο. Γιατί να περιμένουμε ένα γραφειοκράτη από την Αθήνα που ήρθε με απόσπαση για 1 χρόνο στην Ηγουμενίτσα και αν δεν βγει δήμαρχος θα γυρίσει στο υπουργείο της κας. Μενδώνη να συνεχίσει την καριέρα του;

Ποιο πολιτικό πρόταγμα θέτει; Και γιατί θεωρεί τον εαυτό του ικανότερο να διεκδικήσει, τόσο από την κυβέρνηση, αλλά ακόμη περισσότερο από έναν επιχειρηματικό κολοσσό;

Άλλωστε, αυτοί οι καπιταλιστές δεν έχουνε και την καλύτερη γνώμη για δημοσίους υπαλλήλους που δεν μιλάνε την ίδια "γλώσσα"...!

Δώρης Δήμας
Για το Δώρη Δήμα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε αποκλειστικά για το πρόσωπό του, δεδομένου είναι ο εκφραστής μιας παράταξης (Λαϊκή Συσπείρωση) και ενός κόμματος (ΚΚΕ).

Δηλαδή, δεν εκφράζει προσωπικές του απόψεις αλλά του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει, απαρέγκλιτα..., χωρίς να τίθεται ζήτημα προσώπου...!

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα και η μοναδική παράταξη που ανέδειξαν στο μέγιστο βαθμό το κυρίως ζήτημα. Την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ και δεν στάθηκε στην παραπλανητική γι' αυτούς συζήτηση για τη χερσαία ζώνη.

Η θέση του σαφής. Το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο ανήκουν στο λαό και θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό το οικονομικό κέρδος των επιχειρηματιών.

Τώρα, πόσοι μπορούν να το καταλάβουν αυτό και πόσοι συμφωνούν, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Στο δια ταύτα, η παράταξη του Δώρη καλεί τους Ηγουμενιτσιώτες σε αγώνα για τη διεκδίκηση του ζωτικού χώρου όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης για τις ανάγκες των δημοτών της Ηγουμενίτσας, θέτοντας ακόμη κατά διαστήματα κι ένα ακόμη σοβαρό θέμα.

Ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει μετατραπεί σε κόμβο πολεμικών αποστολών, κάτι που μπορεί στο μέλλον να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στη μικρή μας πόλη!

Γίνεται σαφές ότι δεν θα δούμε ποτέ το Δώρη Δήμα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Grimaldi.

.........................................................................................................................................

Κάναμε μια συνοπτική παρουσίαση των θέσεων των υποψήφιων δημάρχων Ηγουμενίτσας σχετικά με τις εξελίξεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα στον ΟΛΗΓ και σε ολόκληρη την περιοχή μας.

Ορισμένοι, επιμένουν ότι είναι θέμα προσώπων. Ότι αν είναι αυτοί δήμαρχοι, θα μπορέσουν να παζαρέψουν καλύτερα την τιμή μας.

Διαισθανόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια η κοινωνία της Ηγουμενίτσας θα βιώσει μεγάλες αλλαγές, όχι προς το καλύτερο. Πάντα βέβαια, υπάρχουν και κάποιες θετικές παράμετροι.

Ωστόσο, νιώθουμε την ανάγκη, να εκφράσουμε τη γνώμη πως οι δημότες της Ηγουμενίτσας (κι όχι αυτοί που έρχονται μόνο για να ψηφίσουν εντός και εκτός συνόρων) θα πρέπει να ενεργοποιηθούν κοινωνικά και πολιτικά πολύ πιο έντονα.

Βλέπουμε να γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στην περιοχή μας, χωρίς η τοπική κοινωνία να έχει καμία συμμετοχή σε αυτές.

Ποιος αποφάσισε να γίνει λιμάνι στην Ηγουμενίτσα και με ποια προοπτική;
Ποιος αποφάσισε προς τα που θα κινηθεί η τοπική οικονομία (τουρισμός, μανταρίνια, ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ);
Ποιος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, να μην έχουμε ακαδημαϊκό ίδρυμα, να μην έχουμε θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας;

Ποιος αποφάσισε να διώξει τη νεολαία από την περιοχή;;

Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει -κατά την ταπεινή μας γνώμη- να συζητάμε. Και όχι ποιος θα είναι δήμαρχος, εντολοδόχος μιας κυβέρνησης ή ενός μεγαλοεπιχειρηματία.

Και αυτά δεν πρέπει να τα συζητάμε μόνο προεκλογικά...! 

Αρκεί μόνο να αναρωτηθούμε ως δημότες: 
Θέλουμε να έχουμε ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την πόλη μας και την περιοχή μας; 
Ή απλώς να εξουσιοδοτούμε κάποιους και μετά να τους βρίζουμε για τη δική μας αδιαφορία;

Συνέχεια...