01/14/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ολυμπία Τελιγιορίδου – Σταύρος Αραχωβίτης: Απάντηση στις φαιδρές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη...

Ιανουαρίου 14, 2023 0
Ολυμπία Τελιγιορίδου – Σταύρος Αραχωβίτης: Απάντηση στις φαιδρές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη...

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ, είναι τουλάχιστον φαιδρό ο κ. Καχριμάνης να ισχυρίζεται ότι για τα σημερινά οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φταίνε οι νόμοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλεκτική μνήμη και η «καταγγελτική» διάθεση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, αναφορικά με το ότι «φταίνε οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την συρρίκνωση του κτηνοτροφικού τομέα», θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν, στην καλύτερη περίπτωση στη πρόθεσή του να «δικαιώσει» την επιλογή της ΝΔ για την νέα υποψηφιότητά του στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές του Οκτώβρη του 2023 και στην χειρότερη περίπτωση στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του και το ανύπαρκτο έργο της μέχρι τώρα θητείας του.

Και ενώ περιμένουμε να μας πει τους νόμους που επικαλείται να του υπενθυμίσουμε πως στις 24 Οκτωβρίου 2017 σε αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας δήλωνε πόσο αποτελεσματικός ήταν ο Υπουργός, που έλυσε ζητήματα που χρόνιζαν και ανέφερε ως τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την στήριξη των νέων αγροτικών, την κατανομή των κονδυλίων.

Να του υπενθυμίσουμε επίσης, εάν δεν μπορεί να το αντιληφθεί, για τους όποιους δικούς του λόγους, ότι η «ασφυξία» των κτηνοτρόφων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η «εκτόξευση» στις τιμές των ζωοτροφών, στην ενέργεια και στα καύσιμα, το «πάρτι» των ελληνοποιήσεων σε κρέας και γάλα και η νοθεία στη φέτα, μέσω και της απαξίωσης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, η «κατρακύλα» στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών καταναλωτή, η «γιγάντωση» των εισαγωγών, οι «παλινωδίες» στο θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων, το «αντικτηνοτροφικό» Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, οι «προβληματικές» πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι «ελλιπείς» αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η ουσιαστική εγκατάλειψη από τη ΝΔ του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ να εφαρμόσει την ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα ισοζύγια του γάλατος και η μη εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα συγκαταλέγονται στα «έργα και στις ημέρες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που με υπερβάλλοντα ζήλο υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης.

Επιπρόσθετα να τον ενημερώσουμε πως στην Περιφέρεια Ηπείρου η παραγωγή γάλακτος από το 2019 μειώνεται με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περίπου 5% κάθε χρόνο.

Περιμένουμε, επίσης, εδώ και χρόνια να ολοκληρώσει τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αλλά και να ασχοληθεί με τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα του Λούρου και του Αώου, τις εξορύξεις και τα ασφαλτικά στην Σαγιάδα, την παραβίαση του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Καχριμάνης με τις φαιδρές του δηλώσεις το μόνο που επιχειρεί είναι να αποσιωπήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης, που πολύ σύντομα και με την ψήφο των κτηνοτρόφων θα αποτελέσει παρελθόν.
Συνέχεια...

Καχριμάνης: Φταίνε νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία...

Ιανουαρίου 14, 2023 0
Καχριμάνης: Φταίνε νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία...

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις του 2016 και 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, απέδωσε τις ευθύνες για την συρρίκνωση του κτηνοτροφικού τομέα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή και συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε την ανάγκη στήριξη της κτηνοτροφίες που όπως είπε πλήττεται κυρίως εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2016 και 2017.

«Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δεν συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει – και νομίζω ο Υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές-, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην «πιάτσα» και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των Υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουνε διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Υπουργό, ήταν η εκπόνηση των χαρτών βοσκής. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο Υπουργός ετοιμάζει την κατάθεση διάταξης με την οποία εντάσσονται και τα επιπλέον 9,5 εκ. στρέμματα που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κι έτσι η κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης.

«Αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα γιατί δυστυχώς επί χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνουν χάρτες βοσκής, αλλά δεν έθεταν θέμα για τις εκτάσεις που είχαν αφαιρεθεί το 2010 (τα 9,5 εκ. στρέμματα). Αυτή είναι μια δυνατή αλλαγή, γιατί θα κατοχυρωθούν κατά ένα τρόπο, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι», κατέληξε.
Συνέχεια...

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, ο Μητσοτάκης και η κηδεία του τέως...!

Ιανουαρίου 14, 2023 0
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, ο Μητσοτάκης και η κηδεία του τέως...!

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας μέσω των κοινωνικών δικτύων… Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος χαρακτηρισμός για τα πικρόχολα σχόλια μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ εκ των οποίων αρκετά είχαν παραβρεθεί στην εκδήλωση παρουσίασης του υποψήφιου Δήμαρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι γνωστό ότι μέχρι πριν λίγο καιρό ο Παναγιώτης Νταής ήταν ειδικός συνεργάτης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο βασικός συνεργάτης του κ. Νταή, Ηλίας Παππάς, σε ανάρτηση του σχετικά με τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο και την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, μεταξύ των άλλων, έγραψε επί λέξει: “Ευτυχώς η τύχη μας προστάτευσε και Πρωθυπουργός είναι ο Φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αντιλαμβάνεται άριστα την κατάσταση”, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να μην αποδοθούν στον εκλιπόντα τιμές αρχηγού Κράτους.

Τη σκυτάλη πήρε ο προηγούμενος υποψήφιος Δήμαρχος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ,  Γιάννης Γόγολος, ο οποίος απαντώντας στην ανάρτηση του κ. Παππά (ουσιαστικά όμως επιτιθέμενος στον Παναγιώτη Νταή) τον κατηγόρησε ότι «γίνεται υμνητής του Μητσοτάκη» και με βαρύγδουπες εκφράσεις όπως «σε δυο μήνες οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν νέα κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη Δημοκρατία» αναρωτήθηκε δημόσια «για το ποια ώθηση δίνουν στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να βρει τα πάτηματά του μετά από πολλές παλινωδίες» δηλώσεις σαν του κ. Παππά. Ακολούθησε βέβαια "βομβαρδισμός" διαφορετικών απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στο ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και τη συγκρότηση ψηφοδελτίου του κόμματος στην Ηγουμενίτσα στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές…!

Συνέχεια...

Παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης "ΑΡΙΑΔΝΗ" για το σχολικό εκφοβισμό και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

Ιανουαρίου 14, 2023 0
Παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης "ΑΡΙΑΔΝΗ" για το σχολικό εκφοβισμό και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας «ΑΡΙΑΔΝΗ», σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), διοργανώνουν βραχύχρονες παρεμβάσεις (δίωρης διάρκειας) βιωματικού χαρακτήρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

Σχολικός εκφοβισμός


Κύριοι στόχοι των βραχύχρονων παρεμβάσεων βιωματικού χαρακτήρα (δίωρης διάρκειας):

- Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών δημοτικού γύρω από την πρόληψη της επιθετικότητας.

- Διευκρίνιση της έννοιας του σχολικού εκφοβισμού.

- Να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις αντιλήψεις τους για την επιθετικότητα.

- Να βρουν άλλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους.

- Να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα των άλλων

- Να μάθουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών


Κύριοι στόχοι των βραχύχρονων παρεμβάσεων βιωματικού χαρακτήρα (δίωρης διάρκειας):

- Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου γύρω από την πρόληψη της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών.

- Να ενισχύσουν τους μαθητές που δεν κάνουν χρήση να μην δοκιμάσουν εξαρτησιογόνες ουσίες.

- Να βοηθήσουν όσους δοκίμασαν εξαρτησιογόνες ουσίες να διακόψουν τη χρήση και να μην την επαναλάβουν.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι επιθυμούν να υλοποιηθούν στο χώρο τους οι παραπάνω παρεμβάσεις, να επικοινωνήσουν από Δευτέρα ως Παρασκευή με τo Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» στο τηλέφωνο 26650-25140.
Συνέχεια...

Παράταση της έκθεσης «Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: Δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου»

Ιανουαρίου 14, 2023 0
Παράταση της έκθεσης «Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: Δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ανακοινώνει την παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 της περιοδικής έκθεσης «Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου» που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

H έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά, χάρτες και σκίτσα, αλλά και αναπαραγωγές αντίστοιχων έργων του 16ου και 17ου αι. που απεικονίζουν τα κάστρα της Ηγουμενίτσας και του Μαργαριτίου, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους.

Παρουσιάζεται επίσης εποπτικό υλικό για τα δεκαεπτά μνημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, στα οποία πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και την αρχιτεκτονική των κάστρων Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας: 
Δευτέρα έως Κυριακή: 8.30-15.30 (εκτός Τρίτης)
Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417 / e-mail: efathe@culture.gr
website: igoumenitsamuseum.gr
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα