11/20/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Σε πλειστηριασμό βγάζει το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας κατασχεμένα αλιευτικά εργαλεία

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Σε πλειστηριασμό βγάζει το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας κατασχεμένα αλιευτικά εργαλεία

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι την 3-12-2019 ημέρα Τρίτη και από ώρα 11:00 έως 12:00 πρόκειται να διενεργηθεί Πρόχειρος Πλειοδοτικός Διαγωνισμός στο Φυλάκιο Πλωτών Σκαφών Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας (παραπλεύρως Τελωνείου Ηγ/τσας), προς εκποίηση αλιευτικών εργαλείων και συσκευών που αποτέλεσαν προϊόντα κατάσχεσης από παράνομη αλιεία. 
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για αλιευτικά εργαλεία και μέσα επαγγελματικής χρήσης (δίχτυα κτλ) θα πρέπει οι συμμετέχοντες να είναι επαγγελματίες αλιείς.
Συνέχεια...

ΔΟΥ Ηγουμενίτσας: Μέχρι τις 10:30 οι συναλλαγές με το κοινό την Πέμπτη

Νοεμβρίου 20, 2019 0
ΔΟΥ Ηγουμενίτσας: Μέχρι τις 10:30 οι συναλλαγές με το κοινό την Πέμπτη

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εφοριακών Νομού Θεσπρωτίας, μετά από απόφασή του στις 13/11/2019, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι την Πέμπτη 21/11/2019 λόγω της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου:
Η συναλλαγή με το κοινό στη ΔΟΥ Ηγουμενίτσας, καθώς και στην Κτηματική Υπηρεσία ηγουμενίτσας, θα πραγματοποιείται έως τις 10:30π.μ., ενώ στα Γ.Ε.Φ. Παραμαυθιάς και Φιλιατών, θα πραγματοποιείται έως τις 10:00 π.μ..
Συνέχεια...

Ανακαινίστηκε η Μονή Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών - Αγρυπνία στις 21 Νοεμβρίου

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Ανακαινίστηκε η Μονή Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών - Αγρυπνία στις 21 Νοεμβρίου

Το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Χαραυγής, με πλούσια ιστορία, επί πολλές δεκαετίες ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένο μέσα στην ερημιά και στη σιωπή. Η Μονή Γηρομερίου, μετόχι της οποίας είναι, και ειδικότερα ο Ηγούμενος π. Μεθόδιος Ντελής, ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανακαίνισή του. Έχοντας την καθοριστική βοήθεια και συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, έγιναν έργα και έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της ανακαίνισης. Έτσι η μονή είναι πλέον λειτουργική και ένα θρησκευτικό μνημείο ξαναποκτά την παλαιά αίγλη του. 

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Με αυτή την αφορμή, θα τελεσθεί, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ώρα έναρξης 8 το βράδυ, αγρυπνία στη Μονή Αγίας Μαρίνας Χαραυγής, στη μνήμη του οσίου Ιακώβου Τσαλίκη, νέου αγίου της Εκκλησίας. Θα είναι, πραγματικά, για όσους προσκυνητές προσέλθουν, μια μοναδική εμπειρία.

Συνέχεια...

"Η Περιφρόνηση" του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ απόψε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας

Νοεμβρίου 20, 2019 0
"Η Περιφρόνηση" του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ απόψε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας

Τετάρτη 20/11 - ώρα 21:00
Στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Μέσα στην καρδιά της Nουβέλ Βαγκ, Η περιφρόνηση του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ/ Jean-Luc Godard, αποτελεί μια σφοδρή κριτική του αντισυμβατικού σκηνοθέτη στον αμερικάνικο τρόπο δημιουργίας ταινιών, που έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος και ο οποίος αντιτίθεται στο όραμα του σινεμά του δημιουργού. Διασκευάζοντας το ομότιτλο μυθιστόρημα του Aλμπέρτο Μοράβια, η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον Πολ (Μισέλ Πικολί), έναν θεατρικό συγγραφέα ο οποίος προσλαμβάνεται από έναν παραγωγό του Χόλιγουντ για να ξαναγράψει το σενάριο μιας φιλόδοξης κινηματογραφικής μεταφοράς της Οδύσσειας. Ο αμερικανός παραγωγός, που τον ερμηνεύει ο Τζακ Πάλανς, δεν έχει μείνει ευχαριστημένος από την εκδοχή του σκηνοθέτη, που δεν είναι άλλος από τον μέγιστο Φριτς Λανγκ, στον ρόλο του εαυτού του. H πανέμορφη γυναίκα του Πολ (Μπριζίτ Μπαρντό) έχει πρόβλημα μαζί του για την ευκολία που αυτός συμβιβάζεται, πουλώντας τις ιδέες του στο όνομα του χρήματος, τον περιφρονεί γι’ αυτό και φεύγει με τον παραγωγό, δίνοντας τέλος στη σχέση τους.

«Το θέμα της ταινίας είναι άνθρωποι που αλληλοκοιτάζονται και κριτικάρουν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια έρχεται ο κινηματογράφος που τους παρατηρεί και τους κριτικάρει, ενσαρκωμένος στο πρόσωπο του Φριτς Λανγκ. Πέρα από την ψυχολογική ιστορία μίας γυναίκας που περιφρονεί τον σύζυγό της, Η περιφρόνηση μοιάζει να είναι η ιστορία των ναυαγών του δυτικού κόσμου, που αποβιβάζονται μια μέρα σ’ ένα έρημο και μυστηριώδες νησί, όπως οι ήρωες του Bερν και του Στήβενσον, ένα νησί που το μυστικό του έγκειται αναμφισβήτητα στην έλλειψη μυστηρίου, δηλαδή την αλήθεια. «Η περιπλάνηση του Οδυσσέα υπήρξε ένα φυσικό φαινόμενο, εγώ όμως γύρισα μία ηθική οδύσσεια: το βλέμμα της κάμερας πάνω στους ήρωες που αναζητούν τον Όμηρο αντικαθιστά το βλέμμα των θεών πάνω στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του» λέει ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ γι’ αυτή την εξαιρετική δημιουργία του. Γυρισμένη σε cinemascope, με εκπληκτική χρωματική παλέτα δια χειρός του Ραούλ Κουτάρ και γυρίσματα στο Κάπρι, στη θρυλική βίλα του ιταλού συγγραφέα Κούρτσιο Μαλαπάρτε, Η περιφρόνηση μιλά με οξύτητα και οξυδέρκεια για την κρίση των αξιών και των διαπροσωπικών σχέσεων, σε μια κοινωνία ολοκληρωτικά αλλοτριωμένη και διαβρωμένη από την κυριαρχία του χρήματος.
Συνέχεια...

Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος - Που δεν επιτρέπεται - Αναλυτικά τα πρόστιμα

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος - Που δεν επιτρέπεται - Αναλυτικά τα πρόστιμα

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, που παρουσιάσθηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναπτύσσεται σε 4 άξονες και φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην πρόληψη κατά του καπνίσματος, την προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, την υποστήριξη των πολιτών στη διακοπή καπνίσματος και στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.
Ο πρώτος άξονας αφορά στην προαγωγή Υγείας και και την πρόληψη με στόχο να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω. Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση και την καθιέρωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας. Εστιάζει σε μέτρα πρόληψης κατά του καπνίσματος με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα. Ορισμένα από αυτά, αφορούν σε εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, για σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ' επέκταση του αθλητισμού, ως σύγχρονου τρόπου ζωής και πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα.
Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και στην καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη-καπνιστές. Οι δράσεις του άξονα αυτού αφορούν κυρίως στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύστημα υποστήριξης δικαιωμάτων μη-καπνιστών και δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, με στόχο την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Οι δράσεις αυτές ουσιαστικά προσφέρουν ένα δίκτυ προστασίας για τους καπνιστές, που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και περιλαμβάνουν δημιουργία Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, πιστοποίηση αυτών, καθώς και δημιουργία πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος.
Οι δράσεις του τέταρτου άξονα αφορούν στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.Οι διατάξεις του Ν. 4633/2019, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 16/10/2019 απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων.
Οι βασικές αλλαγές είναι:

Που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα
• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.
• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.
• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε ΟΛΑ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
• Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε Νυκτερινά Κέντρα, Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο, Καταστήματα Τυχερών Παιγνίων (καταργήσαμε τις αντισυνταγματικές εξαιρέσεις που υπήρχαν).
• Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι (θεσπίσαμε τη διάταξη με το Ν4633/2019)

Ποιες είναι οι Αρχές και οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί:

• Εποπτεία: Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας
• Όργανα Ελέγχου:
- Ελληνική Αστυνομία
- Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών
- Δημοτική Αστυνομία
- Λιμενικό Σώμα
- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)
- Ελεγκτές του ΕΟΤ
- Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
- Μεικτά κλιμάκια των παραπάνω.

Ποιες είναι οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα, που προβλέπονται από τη νέα ΚΥΑ:

Φυσικά πρόσωπα:
- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων
- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας
- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,
- 100 Euro για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
- 1500 Euro για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 Euro για τον οδηγό)

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κα):

- Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:
▪ 500Euro την 1η φορά
▪ 1.000Euro τη 2η φορά
▪ 2.000Euro την 3η φορά
▪ 4.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 8.000Euro την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

- Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:
▪ 2.000Euro την 1η φορά
▪ 4.000Euro τη 2η φορά
▪ 6.000Euro την 3η φορά
▪ 8.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 10.000Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:
▪ 6.000Euro την 1η φορά
▪ 7.000Euro τη 2η φορά
▪ 8.000Euro την 3η φορά
▪ 9.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 10.000Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Από 1.001 τμ και άνω:
▪ 10.000Euro την 1η φορά
▪ 10.000Euro την 2η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 10.000Euro την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

• Υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ

Πρόστιμο 500 ευρώ για:
• Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων
• Μη Ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων)
• Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης
• Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων
• Μη συνεργασία με τους ελεγκτές
Σε λειτουργία το 1142

Στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου λειτουργεί από σήμερα η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες. Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.
Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.
Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Συνέχεια...

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Ελευθέρι ο 5ος αγώνας scramble Ηπείρου -Δυ. Μακεδονίας

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Ελευθέρι ο 5ος αγώνας scramble Ηπείρου -Δυ. Μακεδονίας

5ος Αγώνας Περιφερειακού Πρωταθλήματος scramble Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο της προαγωγής του αθλητισμού αλλά και της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του, στέκεται αρωγός και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στηρίζοντας τον 5ο Αγώνα Περιφερειακού Πρωταθλήματος scramble Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που διοργανώνει η Μοτολέσχη Θεσπρωτίας (ΜΟ.ΛΕ.ΘΕ).
Το αθλητικό γεγονός θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας, σε μία όμορφη διαδρομή που υπόσχεται θεαματικές στιγμές για τους θεατές.
Συνέχεια...

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τους βανδαλισμούς στην κεντρική παιδική χαρά

Νοεμβρίου 20, 2019 0

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τους βανδαλισμούς στην κεντρική παιδική χαρά 
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Για μια ακόμα φορά η κεντρική παιδική χαρά της Ηγουμενίτσας γίνεται "στόχος" μιας μερίδας "ανθρώπων" που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, μη λαμβάνοντας υπόψη πως ο χώρος προορίζεται για μικρά παιδιά και αγνοώντας πως το κόστος φθορών το επωμίζονται οι πολίτες, άρα και οι ίδιοι. 
Καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς τόσο της εν λόγω παιδικής χαράς όσο και άλλων χώρων του Δήμου Ηγουμενίτσας και καλούμε τους κατοίκους να συµβάλουν στην περιφρούρηση της δημοτικής περιουσίας ενημερώνοντας το Δήμο και τις Αρμόδιες Αρχές για τέτοιου είδους φαινόμενα. 
Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν ανάλογες κακόβουλες και παραβατικές πράξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος η κεντρική παιδική χαρά της Ηγουμενίτσας να οδηγηθεί σε κλείσιµο, καθότι δεν θα πληροί τους όρους της πιστοποίησης που έχουμε λάβει. Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον του Τμήματος ΑΕΙ

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον του Τμήματος ΑΕΙ

ΘΕΜΑ: Νέα δεδομένα στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και η τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, 

Αποφάσισε τη δημοσίευση του κάτωθι ψηφίσματος: 
(Απόφαση Δ.Σ. 308/2019) 

- Καταγγέλλει την πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα. 
- Ζητά από την Κυβέρνησή να μην προχωρήσει στην παραπάνω νομοθέτηση, αλλά να μεριμνήσει για την άμεση επίλυση όλων των διοικητικών και διαχειριστικών εκκρεμοτήτων, καθώς και για τη διασφάλιση των αναγκαίων για τη λειτουργία του Τμήματος πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων). 
- Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών. 
- Καλεί τους φορείς σε συνάντηση για να καθοριστεί το πλαίσιο δράσης. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
ΔΟΝΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Συνέχεια...

Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Νέα Δημοκρατία προσήλθε από την αρχή στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με αίσθημα ευθύνης.
Με σεβασμό στον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος, αλλά και στις αυστηρές προϋποθέσεις της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Είναι κρίμα που μια τόσο σημαντική λειτουργία της Βουλής και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας αντιμετωπίστηκε τόσο κοντόθωρα από την προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ως άσκηση προοδευτισμού.
Ως επίδειξη αριστεροσύνης.
Ως «ξεγέλασμα» που θα διασκέδαζε τις εντυπώσεις από τις χαμηλές πτήσεις της ως κυβέρνησης…
Με αυτή τη λογική, η προηγούμενη πλειοψηφία αναλώθηκε σε προτάσεις που ήταν κομμένες και ραμμένες στις δικές της ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις.
Δεν έκανε δεκτές προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως αυτές της Νέας Δημοκρατίας για το Οικονομικό Σύνταγμα, για το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ή για το άρθρο 24 και την προστασία του περιβάλλοντος.
Την ίδια στιγμή επέμενε ότι οι κατευθύνσεις των δικών της προτάσεων ήταν δεσμευτικές για την επόμενη, τη σημερινή δηλαδή, Βουλή.
Αφού είχε καταλάβει ότι δε θα είχε την πλειοψηφία για να ελέγξει το αποτέλεσμα της αναθεώρησης…
Αλλά και η περίφημη κοινωνική διαβούλευση, που θα ξεκινούσε μήνες πριν με την εποπτεία μιας διορισμένης από την Κυβέρνηση επιτροπής διαλόγου, απέτυχε πανηγυρικά.
Ούτε οι πολίτες ενδιαφέρθηκαν, ούτε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν, ούτε φάνηκε να επηρέασε τις προτάσεις της τότε κυβέρνησης…
Κάπως έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία οδήγησε τα πράγματα σε μια αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών.
Μια αναθεώρηση που - όλοι παραδεχόμαστε - δεν απηχεί διάφορες ανάγκες της χώρας, της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών…
Παρ’ όλα αυτά, έστω κι έτσι, αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος κατέληξε σε ορισμένες σημαντικές προτάσεις αλλαγών στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
… με διάθεση συνεννόησης και με πολιτικό πολιτισμό, αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε την χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης να δυναμιτίσει.
Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο διαχωρισμός της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας είναι μερικές από αυτές τις αλλαγές που κάνουν τη διαφορά.
Όπως σημαντική είναι η πρότασή μας για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 
Είναι η ρητή αναφορά σε μια παροχή που μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά τον κίνδυνο φτώχειας.
Μια αναφορά σε ένα εργαλείο κοινωνικής προστασίας που, θυμίζω, κάποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «παγίδα φτώχειας»…
Είναι ευτύχημα που, τελικά, φαίνεται ότι θα συναινέσει στη πρότασή μας…
Στηρίζοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θέλουμε να στηρίξουμε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Την ίδια στιγμή όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε τις προκλήσεις μιας σωστής και δίκαιης εφαρμογής του επιδόματος αυτού.
Γνωρίζουμε ότι ο σκοπός της αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους – όχι για τους λίγους, ούτε για τους πολλούς - δεν είναι ζήτημα απλά και μόνο ενός επιδόματος.
Ότι η αξιοπρεπής διαβίωση χρειάζεται μια ισχυρή ιδιωτική οικονομία, χρειάζεται ακμάζουσες επιχειρήσεις που θα δίνουν θέσεις εργασίας και θα στηρίζουν με τους φόρους τους ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Καλύτερη κοινωνική φροντίδα και περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά είναι τα απαραίτητα συμπληρώματα για να βγουν περισσότεροι από τη φτώχεια
Και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι για εμάς το πρώτο σκαλοπάτι προς αυτό το σκοπό!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είπα για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να χωρέσει διάφορες ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις στη συνταγματική αναθεώρηση, να τους δώσει υπόσταση θεμελιώδους κανόνα συγκρότησης και λειτουργίας της Πολιτείας….
Αυτό επιχειρεί και με την πρότασή του να διευκρινιστεί ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα είναι αποκλειστικά δημόσιο και αναδιανεμητικό.
Συμπεριφέρεται σα να μη γνωρίζει και κάνει σα να μην παραδέχεται τα προβλήματα και τις αδυναμίες του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Σα να μην ακούει αυτά που εδώ και χρόνια λένε οι ειδικοί, αυτά που έλεγε και η «επιτροπή σοφών» και τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση αγνόησε, με αποτέλεσμα να φέρει τον νόμο - τερατούργημα του κυρίου Κατρούγκαλου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, η μέριμνα του κράτους για κοινωνική ασφάλιση είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη!
Από κει και πέρα, ο κοινός νομοθέτης πρέπει να συνεχίσει να αποφασίζει για το μίγμα και τη διάθρωση των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τρέχουσες και μελλοντικές.
Η κοινωνία, άλλωστε, είναι πιο ώριμη παρά πότε να αγκαλιάσει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τριών πυλώνων:
έναν συνταγματικά κατοχυρωμένο, με δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα,
έναν πυλώνα ασφαλιστικής προστασίας μέσα από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης,
και έναν τρίτο, μιας μη υποχρεωτικής συνταξιοδοτικής εξασφάλισης μέσα από αποταμιεύσεις και ατομικά ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης.
Και είναι έτοιμη η κοινωνία, γιατί δεν επιθυμεί στο μέλλον ούτε άδεια ασφαλιστικά ταμεία, ούτε συντάξεις πείνας!
Και βέβαια, δε θέλει ένα ασφαλιστικό που θα είναι βόμβα για την οικονομία της χώρας!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κλείνω την τοποθέτησή μου με μια αναφορά στο άρθρο 3, για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ρήτρα θρησκευτικής ουδετερότητας είναι αχρείαστη.
Υπάρχει το άρθρο 13 του Συντάγματος, που προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν.
Η έννοια μάλιστα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι φιλελεύθερη, είναι προοδευτική, γιατί σημαίνει όχι απλά ανοχή σε κάθε θρησκεία, αλλά ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου όλοι οι πολίτες της να ασκούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, εφόσον βέβαια δεν παραβιάζουν τους νόμους.
Σημαντικό επίσης είναι να θυμόμαστε ότι η αναγνώριση της επικρατούσας θρησκείας είναι κομμάτι της συνταγματικής ιστορίας του έθνους μας, κομμάτι της συγκρότησης του νεώτερου ελληνικού κράτους.
Πολύ περισσότερο, με την αναφορά στη θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού αυτή αναγνωρίζεται ως κύριο στοιχείο – μαζί με τη γλώσσα – της εθνικής μας ταυτότητας.
Και με αυτό συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων!
Που έχουν καταλάβει ότι οι αλλαγές στον πυρήνα του καταστατικού χάρτη της χώρας μας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, για να καταντήσει στα χέρια σας ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων!
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Φιλιάτες: Σήμερα η γενική συγκέντρωση της Δημοτικής Κοινότητας για το μεταναστευτικό

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Φιλιάτες: Σήμερα η γενική συγκέντρωση της Δημοτικής Κοινότητας για το μεταναστευτικό

Η Δημοτική Κοινότητα Φιλιατών καλεί τις Δημότισσες και Δημότες των Φιλιατών την Τετάρτη 20-11-2019 και ώρα 17.00 σε γενική συγκέντρωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με θέμα : 
Τελευταίες ενημερώσεις από τους αρμόδιους φορείς για το μεταναστευτικό, όπως και για το εργοστάσιο Φιλιατών…..
Η παρουσία όλων σας είναι απαραίτητη.
Σας ευχαριστούμε.

Ο πρόεδρος
Μάνος Νικόλαος
Συνέχεια...

Ορίζοντες Ηπείρου: Αδύναμη η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Ορίζοντες Ηπείρου: Αδύναμη η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό 

Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Περιφερειών της χώρας, το μεσημέρι της Δευτέρας, από τα ρεπορτάζ του αθηναϊκού τύπου προκύπτει ότι επίκειται εντός των επομένων ωρών, η ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα. 
Δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κυκλοφορούσαν σενάρια για πιθανές χωροθετήσεις τέτοιων δομών στους Νομούς της Ηπείρου, μερικά εκ των οποίων ήταν επιεικώς απαράδεκτα, καλούμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για το σχεδιασμό της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει για πολλοστή φορά να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις. 
Βασικό μέλημα των Οριζόντων Ηπείρου εδώ και αρκετούς μήνες ήταν να συζητηθεί άμεσα το Μεταναστευτικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να να διαμορφωθεί έγκαιρα το σχέδιο της Περιφέρειας ώστε να χειριστούμε εμείς τις ελλειμματικές στρατηγικές της κεντρικής διοίκησης. 
Στο ενδιάμεσο καταθέσαμε βασικά ερωτήματα τεχνοκρατικής αντιμετώπισης με στόχο να λάβουμε απαντήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν την Περιφέρεια να φτιάξει ένα δικό της σχέδιο. Και ενώ συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες υπογραφές ώστε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση η Περιφέρεια δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση. 
Η «εμμονή» μας στο να γίνει η συζήτηση αυτή οφείλεται στο ότι κανένας δεν θα ενδιαφερθεί για τους Ηπειρώτες αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς οι ίδιοι. 
Έχουν περάσει λοιπόν δυο μήνες. Είναι σαφές ότι η σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Περιφερειακό συμβούλιο συνεχώς παρατείνεται. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί υπάρχει η γνώση των πραγμάτων αλλά δεν θέλουν να συζητηθούν δημόσια και μας φέρνουν για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων ή πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο. 
Σε κάθε περίπτωση ο περιφερειάρχης «σέρνεται» πίσω από τις εξελίξεις και ουσιαστικά οι Ηπειρώτες θα βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις εξαιτίας της δικής του αδυναμίας να χειριστεί το θέμα. 
Η δε κυβέρνηση λανθασμένα συνεχίζει τη στρατηγική «βάλτε πλάτη». Δεν μπορούμε όμως ως Ηπειρώτες να βάλουμε πλάτη σε κάτι που δεν γνωρίζουμε. 
Να σημειωθεί τέλος, πως η Ήπειρος έχει ήδη υπερβεί το στόχο κατανομής του 1% που θέτει η κυβέρνηση για τη μετακίνηση προσφύγων - μεταναστών αναλογικά προς το μόνιμο πληθυσμό. Με βάση την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Ηπείρου ανέρχεται στους 336.856 κατοίκους και σύμφωνα με τις ανεπίσημες ενημερώσεις φορέων, στις προσφυγικές δομές της περιοχής, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, διαβιούν περί τους 3.500 ανθρώπους. Αναμένουμε λοιπόν τον καινούργιο αριθμό. 

Από το γραφείο Τύπου 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Τετάρτη

Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων

Νοεμβρίου 20, 2019 0
Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων 

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο σήμερα Τρίτη από τις βραδινές ώρες και από τα Δυτικά, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ήπειρο, ενώ εξασθένηση προβλέπεται από τα Βορειοδυτικά μετά το μεσημέρι της Τετάρτης. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας εφιστά την προσοχή των εμπλεκομένων φορέων, των δήμων και των πολιτών.
Συνέχεια...