10/30/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Γιάννενα: Ενημερωτική καμπάνια από την Αστυνομία και το Δήμο για την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών

Οκτωβρίου 30, 2019 0
Γιάννενα: Ενημερωτική καμπάνια από την Αστυνομία και το Δήμο για την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών
Ενημερωτική καμπάνια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών για την απρόσκοπτη και ελεύθερη κίνηση των πολιτών στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων 
Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλούς και ακώλυτης κυκλοφορίας πεζών, ατόμων με αναπηρίες, γονέων με βρεφικά καρότσια και ηλικιωμένων ατόμων σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και πλατείες .
Ταυτόχρονα γίνεται μία προσπάθεια αφύπνισης της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών και καλλιέργειας σωστής οδηγικής κουλτούρας. 
Ενημερωτική καμπάνια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλούς και ακώλυτης κυκλοφορίας πεζών, ατόμων με αναπηρίες, γονέων με βρεφικά καρότσια και ηλικιωμένων ατόμων σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και πλατείες. 
Συγκεκριμένα, σήμερα 26 Οκτωβρίου 2019 σε πεζόδρομους και πλατείες της πόλης έγινε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού καθώς και συζήτηση με διερχόμενους πολίτες για την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης κίνησης των ευπαθών, και όχι μόνο, ομάδων μέσα στην πόλη. 
Η εν λόγω δράση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ιωαννιτών, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών και στην καλλιέργεια σωστής οδηγικής κουλτούρας. 
Επίσης, από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων εφαρμόζεται ήδη, ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο συγκρότησης συνεργείων ελέγχων για τον εντοπισμό οδηγών που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας και αφορούν κυρίως σταθμεύσεις σε διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμια, ράμπες και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ. 
Επισημαίνεται ότι μόνο τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούν για τη διαμόρφωση συνθηκών απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πολιτών αλλά απαιτείται και η συνειδητή συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συνέχεια...

Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του '40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών

Οκτωβρίου 30, 2019 0
Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του '40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών
Απο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

Άγνωστα στοιχεία για τον πόλεμο του 40, παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε εκδήλωση με τίτλο «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού».
Στην εκδήλωση που ήταν χωρισμένη σε 2 ενότητες (Εγκλήματα κατά του έμψυχου δυναμικού και Καταστροφές και λάφυρα), έγινε παρουσίαση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής από τα οποία δεν έλειψαν και οι αναφορές των κατακτητών στην Παραμυθιά, με σημειώσεις και στοιχεία που αφορούσαν την βοήθεια των Βρετανών με την ρίψη χρυσού καθώς και με τις ενέργειες των Γερμανών αφενός για την σύλληψη αφετέρου για την δέσμευση και κλοπή του χρυσού της Παραμυθιάς.
Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο με ημερομηνία Αυγούστου 1943, το οποίο αναφέρεται στη ρίψη ποσότητας χρυσού από τους Βρετανούς στην Παραμυθιά και στα Γιάννενα.
Στο έγγραφο οι Γερμανοί περιγράφουν τους κατοίκους της Παραμυθιάς ως επιχειρηματίες και εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις της Παραμυθιάς, οι οποίοι σύμφωνα με την προπαγάνδα και την προσπάθεια του συντάκτη για παραπλάνηση του κέντρου επιχειρήσεων, είναι, κατά κύριο λόγο αξιωματικοί ή πολιτικοί υπάλληλοι και χαρακτηρίζονται ύποπτοι.
Το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε όλα τα μαγαζιά της Παραμυθιάς, υπάρχει αγγλικός χρυσός.
Επίσης περιγράφονται οι δράσεις των κατακτητών για την σύλληψη των κατοίκων της πόλης που συσχετίζονται με τον χρυσό των Άγγλων, όπως κάποιος πωλητής καταστήματος στον οποίο βρέθηκε αγγλικός χρυσός και ένα σημαντικό ποσό δραχμών και ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές.
Αναφορά γίνεται και στα τρόφιμα καθώς και την διακίνησή τους, αναφέροντας πως ποσότητα τροφίμων μεταφέρεται από τον Δημοσθένη Ρήγο, σε ένα δωμάτιο στην Παραμυθιά το οποίο εντοπίζεται από τους κατακτητές.
Στα αρχεία για την Παραμυθιά το όνομα Πιτούλης, εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις ανακρίσεις. Πρόκειται για μια οικογένεια η οποία χρηματοδοτεί και οργανώνει στρατιωτικές ομάδες στη βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Θωμάς και Δήμος Πιτούλης). Αναφορά γίνεται επίσης στην συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και χρημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιας.
Τα σχετικά αρχεία η διεύθυνση ιστορίας του γενικού επιτελείου στρατού τα προμηθεύτηκε από την υπηρεσία εθνικών αρχείων των ΗΠΑ.
Η Διεύθυνση αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου με άριστη γνώση γερμανικών για την κατά το δυνατόν βέλτιστη μετάφραση των τεκμηρίων και επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται στα υπόψη αρχεία υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού της.Συνέχεια...

206.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου Σουλίου από το Λάμποβο

Οκτωβρίου 30, 2019 0
206.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου Σουλίου από το Λάμποβο
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία από το παζάρι του Λαμπόβου από το Δήμο Σουλίου. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Επιτροπής Λαμπόβου, τα καθαρά έσοδα ανέχρονται στις 206.000 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Σουλίου, αναφέρει: 
"Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Παραμυθιά η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη “ΛΑΜΠΟΒΟΣ”. Ευχαριστούμε τους χιλιάδες επισκέπτες και όσους συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή της. Ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους επαγγελματίες του Δήμου Σουλίου για την άμεση ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση προβολής παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας.
Οικονομικά στοιχεία
Μετά το πέρας της διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης «ΛΑΜΠΟΒΟΣ» Παραμυθιάς κάνουμε γνωστά τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία :
Tο γενικό σύνολο όλων των εσόδων (που προέρχονται από μισθώσεις παραπηγμάτων, δημοτικών χώρων, καθώς και του προαυλίου του Δημοτικού Σχολείου Βούλγαρη για τη λειτουργία του Λούνα Παρκ και των ψυχαγωγικών παιχνιδιών), ανέρχεται στο ποσό των 253.215,00€.
Το γενικό σύνολο των εξόδων ανέρχεται στο ποσό των 46.949,50€
Κατασκευή παραπηγμάτων: 23.969,82€
Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις: 17.980,00€
Ασφάλεια χώρου: 4.999,68€
Τα καθαρά έσοδα του Δήμου Σουλίου ανέρχονται στο ποσό των 206.265,50€.

Παραμυθιά, 29 Οκτωβρίου 2019
Η Επιτροπή Λαμπόβου

Συνέχεια...

Αυτοψία του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας στο έλος Καλοδικίου

Οκτωβρίου 30, 2019 0
Αυτοψία του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας στο έλος Καλοδικίου
Την Τετάρτη 23/10/2019 ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας με πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Νικολάου και τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού του, διενήργησε αυτοψία στην περιοχή του Έλους Καλοδικίου, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το Έλος Καλοδικίου είναι Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Special Area of Conservation- SAC), συμπεριλαμβανομένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2120002. Μαζί με άλλους υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Special Protected Area-SPA) με κωδικό GR2120006. Βάσει νόμου Ν. 1650/1986 και 3937/2011, το Έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή προστασίας της φύσης» λόγω της μεγάλης οικολογικής και βιολογικής του αξίας.
Το φαινόμενο της ταπείνωσης του υδροφόρου ορίζοντα που παρατηρήθηκε και κατά το έτος 2017, απασχόλησε τον Φορέα Διαχείρισης που με δελτίο τύπου (http://fdkal-ach.blogspot.com/2017/09/blog-post.html) προέβη στην εκτίμηση και ανάλυση της κατάστασης, καταδεικνύοντας τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην αποκαρδιωτική εικόνα του έλους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έτος 2018 δεν παρατηρήθηκε ακραία εκδήλωση του φαινομένου καταγεγραμμένη στις εποπτεύσεις/μετρήσεις του φορέα.
Στις εποχιακές μεταβολές της στάθμης του νερού του έλους, προστίθεται και η παρατεταμένη ανομβρία που κυριάρχησε το φετινό καλοκαίρι αλλά και τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου ως φυσικό επακόλουθο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται σε παγκόσμιο αλλά, όπως τελικά προκύπτει, και σε τοπικό επίπεδο. Ο Οκτώβριος μέχρι στιγμής δεν έφερε τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι ορατές στο οικοσύστημα.
Ο Φορέας συνεχίζει τις συστηματικές μετρήσεις πεδίου από το έτος 2010 έως σήμερα, που περιλαμβάνουν επιστημονική παρακολούθηση των πληθυσμών ορνιθοπανίδας των προστατευόμενων περιοχών, άλλων ειδών, χλωρίδας και πανίδας και τύπων οικοτόπων καθώς και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οικολογία των οργανισμών (ζωικών και φυτικών) και στα οικοσυστήματα έπειτα από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχοντας γνώση της οικολογικής κατάστασης του Έλους Καλοδικίου. Μάλιστα, συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ &ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) που έχει ως στόχους για το Περιβάλλον:
Εκπλήρωση των απαιτήσεων του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων.
Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων.
Διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Βιώσιμη αστική ανάπτυξη - Αστική αναζωογόνηση.
Η πρόταση προς ένταξη στο ως άνω πρόγραμμα αφορά «Μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων σε συνδυασμό με Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση στο Έλος Καλοδικίου για τη ρύθμιση περιβαλλοντικών συνθηκών που αφορούν σε είδη ορνιθοπανίδας».
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον, αναλύεται εκτενέστερα στο Περιφερειακό Σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), όπου υπάρχουν επιπτώσεις και στο ανθρωπογενές περιβάλλον σε μικρό ποσοστό και κυρίως σε τομείς που επιδρούν άμεσα στην οικονομική δυναμική της περιφέρειας. Ωστόσο, οι σημαντικότερες διαταραχές που θα προκληθούν σύμφωνα με τις αναλύσεις και μελέτες που έχουν διεξαχθεί για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν επιπτώσεις εκτός από τη δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή, τη διαθεσιμότητα και ποιότητα των υδατικών πόρων, τη διαθεσιμότητα γης, την προσφορά και ζήτηση ενέργειας και στην ποιότητα των φυσικών οικοσυστημάτων, στη βιοποικιλότητα, στη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, κλπ. Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον σχετίζεται κυρίως με ενδεχόμενες αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω σημαντικής απώλειας της βιοποικιλότητας από ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων.
Κατά την αυτοψία του φορέα διαχείρισης διαπιστώθηκε η έντονη ξηρασία περιμετρικά του έλους, ωστόσο εντοπίστηκαν πολλά σημεία –κοιλότητες κατακράτησης νερού– σχετικά μεγάλης διαμέτρου και βάθους- με ύπαρξη ζωντανών ιχθύων. Επιπροσθέτως, η παρουσία πολυάριθμων ειδών ορνιθοπανίδας (αργυροπελεκάνοι, πελαργοί, χηνόμορφα, ερωδιοί, κορμοράνοι, λαγγόνες κλπ.) που χρησιμοποιούν το έλος ως τροφοληπτικό σταθμό, επιβεβαιώνει την επάρκεια τροφής στις εναπομείνασες κοιλότητες νερού οι οποίες θα εμπλουτίσουν το έλος με τις πρώτες κατακρημνίσεις οδηγώντας σε ανάκαμψη των ιχθυοπληθυσμών.
Επιπλέον παρατηρήθηκαν και νούφαρα με το ρίζωμά τους ισχυρά αγκιστρωμένο στο εκτεθειμένο ξηρό έδαφος. Το νούφαρο Nymphaea alba ανήκει στην οικογένεια Nymphaeaceae, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 50 είδη πολυετών υδροχαρών φυτών με ισχυρά, σαρκώδη ριζώματα. Μέσα στο αργιλοπηλώδες έδαφος του έλους αναπτύσσουν τις ρίζες τους κάθε χρόνο εκπτύσσοντας τα φύλλα και τα λουλούδια τους. Η αναπαραγωγή του ολοκληρώνεται με σπόρους που βυθίζονται και παραμένουν στον πυθμένα του έλους αλλά και με διαίρεση των ριζωμάτων την άνοιξη (Reproductive Biology of Nymphaea (Nymphaeaceae), Wiersema, 1988). 
Η βιβλιογραφία επίσης αναφέρει ότι σε συνθήκες ανομβρίας και σύντομης ξηρής περιόδου με τη στάθμη του νερού να μειώνεται στο μηδέν, το νούφαρο εκτός των ενδοκυτταρικών αλλαγών λόγω περιβαλλοντικού στρες, σχηματίζει εναέρια φύλλα μειωμένου μεγέθους και ένα σύντομο μίσχο, αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο αντίσταση στις ακραίες καιρικές συνθήκες (Plant Functioning Under Environmental Stress, Grzesiak et al., 2013). 

Ο Πρόεδρος
Νικολάου Μάρκος

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο 2/11 οι αγώνες στίβου από τον "ΠΡΩΤΕΑ"

Οκτωβρίου 30, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο 2/11 οι αγώνες στίβου από τον "ΠΡΩΤΕΑ" 
Ο ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ διοργανώνει αγώνες με την ονομασία <<ΠΡΩΤΕΑΣ 2019>>σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κατηγορίας ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ- ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ – ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β’ και ΜΙΝΙ ΠΠ-ΠΚΒ΄ Το Σάββατο 2/11/2019 στο Δημοτικό Στάδιο ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ και ώρα 12:00 με τους παρακάτω όρους:
1) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
2) ΤΟΠΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
3) Η Λ Ι Κ Ι Ε Σ:
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Α΄: Γεννημένοι τα έτη 2005- 2006
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α΄: Γεννημένες τα έτη 2005- 2006
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Β΄: Γεννημένοι τα έτη 2007 -2008
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Β΄: Γεννημένες τα έτη 2007- 2008
ΜΙΝΙ ΠΠΒ΄: Γεννημένοι τα έτη 2009- 2010
ΜΙΝΙ ΠΚΒ΄: Γεννημένες τα έτη 2009 -2010

4) Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Α Τ Α:
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Α΄:80μ-150μ-1200μ-ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ
.ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α΄:80μ-150μ-1200μ.- ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ
Π Α Μ Π Α Ι Δ Ω Ν Β΄:60μ 150μ.-1000μ–ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ - ΜΠΑΛΑ (1κιλ.) ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ60μ
Π Α Γ Κ Ο Ρ Α Σ Ι Δ Ω Ν Β΄:60μ –150μ-1000μ- ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ60μ- ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ- ΜΠΑΛΑ (1κιλ.)
ΜΙΝΙ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ: 50μ..-ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ50μ- ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ
ΜΙΝΙ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: 50μ.-ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ50μ -ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Στους Αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές/τριες, που ανήκουν στη δύναμη των Σωματείων-Μελών του ΣΕΓΑΣ. Τα Σωματεία έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στους αγώνες με απεριόριστο αριθμό Αθλητών –Αθλήτριών σε κάθε αγώνισμα. Κάθε αθλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε ένα (1) ατομικό και ένα ομαδικό αγώνισμα.
Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ένα ομαδικό αγώνισμα (σκυταλοδρομία)
Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Ι:
Στους αγώνες θα ισχύσουν οι κανονισμοί στίβου 2019 (έκδοση Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)
Οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται από τον τεχνικό ανάπτυξης και τεχνικό σύμβουλο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και υπεύθυνο των αγώνων κ .Πλάτωνα Βασίλη .
Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019στις 14.00 μμ ηλεκτρονικά στα e-mail : segasepirou@yahoo.gr στο ειδικό έντυπο που συνοδεύει την προκήρυξη κανονικά συμπληρωμένο. Καμία δήλωση και για κανέναν λόγο δεν θα γίνει δεκτή μετά την παραπάνω προθεσμία. Οι αθλητές-τριες της κατηγορίας των ΜΙΝΙ θα δηλώνονται την ώρα του αγώνα στον έφορο δρόμων.
Κανένας αθλητής –αθλήτρια δεν θα γίνει δεκτός χωρίς Δελτίο.
ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ που θα οριστούν από τους υπεύθυνους των αγώνων θα χρησιμοποιηθούν – ορισθούν ως κριτές.
ΕΠΑΘΛΑ
Στους τρεις πρώτους νικητές – τριες των αγωνισμάτων θα απονεμηθούν μετάλλια.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Όλοι οι αθλητές-τριες θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό με ευθύνη και φροντίδα του Συλλόγου τους. Όλοι οι αθλητές-τριες, απαραίτητα να έχουν μαζί τους το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας κανονικά θεωρημένο από Γιατρό.
Στους αγώνες θα παρίσταται ιατρός.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ένα ωραίο βίντεο από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Οκτωβρίου 30, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Ένα ωραίο βίντεο από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 
(ΒΙΝΤΕΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΛΜΑΤΖΗΣ)
Συνέχεια...

Φιλιάτες: Tα βιβλία στη χωματερή, η υποκρισία στο προσκήνιο - Η αλήθεια για το ..σίριαλ με τα πεταμένα βιβλία!

Οκτωβρίου 30, 2019 0
Φιλιάτες: Tα βιβλία στη χωματερή, η υποκρισία στο προσκήνιο - Η αλήθεια για το ..σίριαλ με τα πεταμένα βιβλία!

Ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα στον πιο έρημο και κατακλεμμένο Δήμο της χώρας, στο ακριτικό μας Φιλιάτι.
Μια υπόθεση που έδειξε για ακόμη μια φορά το ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο της πολιτικής ζωής κι όχι μόνο. Αναφερόμαστε στο θέμα της απόρριψης βιβλίων σε παράνομη χωματερή από συνεργείο του Δήμου Φιλιατών.
Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση, σε τοπικά κι όχι μόνο ΜΜΕ, αλλά κυριάρχησε και σε αναρτήσεις εκατοντάδων συμπολιτών στο facebook...!
Αφού για το θέμα τοποθετήθηκαν άνθρωποι που δεν ξέρουν κατά που πέφτει το Φιλιάτι, αλλά ούτε έχουνε ανοίξει βιβλίο στη ζωή τους, ας γράψουμε κι εμείς δυο πράγματα σχετικά με το θέμα, αφού κάναμε το ρεπορτάζ...!
Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βαγγέλης Λιανός έκανε μια ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook, συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό, με το εξής σχόλιο: 
"Αγαπάμε ΦΙΛΙΑΤΙ " Εκατοντάδες λογοτεχνικά βιβλία σκουπίδια στην χωματερή.... ΓΙΑΤΙ";
Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει το σίριαλ.
Οι φωτογραφίες και μόνο πεταμένων βιβλίων σε χωματερή, ήταν από μόνες τους ικανές να τροφοδοτήσουν ένα σωρό σχολιαστές του facebook.
Αλλεπάλληλες κοινοποιήσεις από χρήστες του facebook αλλά και από δημοσιογράφους ήταν ικανά να γιγαντώσουν το θέμα. Σε βαθμό που ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Σκεύης αναγκάστηκε να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών, αποκλειστικά για το θεμα αυτό.
(Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μάθει την αλήθεια για τα πεταμένα βιβλία)

Στην ειδική αυτή συνεδρίαση αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά το πόσο χαμηλά είναι ο πήχης στην πολιτική ζωή του τόπου...!
Ο εισηγητής κ. Σκεύης αφού κατήγγειλε την ενέργεια του Δήμου ζήτησε να εκδοθεί ένα καταγγελτικό ψήφισμα για την ενέργεια, λες και θα το ψήφιζε η παράταξη του Δημάρχου...!
(Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σκεύης με μια στοίβα από τα πεταμένα βιβλία)

Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος, αφού ανέλαβε ανέξοδα την πολιτική ευθύνη της άστοχης ενέργειας, άρχισε να κατηγορεί πρώτα δύο δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης κ.κ Λιανό και Μπέλλο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ο κ. Λιανός που ανέδειξε το θέμα, τράβηξε τις επίμαχες φωτογραφίες όταν πήγε στην παράνομη χωματερή να πετάξει ο ίδιος υπολείμματα από τον επαγγελματικό του χώρο, όπως έκανε και ο έτερος σύμβουλος σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Δημάρχου...!

Στη συνέχεια άρχισε να κατηγορεί όσους ανέδειξαν το θέμα, με την κατηγορία ότι συκοφάντησαν το Φιλιάτι στην κοινή γνώμη.
Έφτασε δε, στο σημείο να διαβάσει ένα κείμενο ανώνυμου συντάκτη από το facebook για να καταλήξει ότι στο υποτιθέμενο συκοφαντικό δημοσίευμα, η σύζυγος του κ. Σκεύη και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μπεράτης είχανε κάνει ...Like και κάποιο σχόλιο, γεγονός που πυροδότησε την ατμόσφαιρα...!
(Στιγμές έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις προσωπικές αναφορές του Δημάρχου)

Και κατέληξε να προτείνει ένα άλλο ψήφισμα που να ζητάει μια συγγνώμη για το γεγονός και να κλείσει το θέμα εκεί! Για τέτοιο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μιλάμε!
Τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια του δημοτικού συμβουλίου διέσωσε ο σύμβουλος του ΚΚΕ, Λαέρτης Ρέγκας, ο οποίος μετά από μια ουσιαστική εισήγηση, πρότεινε να παρθεί απόφαση -κι όχι ένα απλό και άσκοπο ψήφισμα- σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Φιλιατων δεσμεύεται να κάνει άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως πρόσληψη προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους η δημοτική βιβλιοθήκη, απόφαση που τελικώς ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
(Αριστερά ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Λαέρτης Ρέγκας)

Κι επειδή, αγαπητοί αναγνώστες, όλο αυτό το διάστημα, που τα θηρία του facebook ξεσάλωσαν γράφοντας πράγματα εντελώς άσχετα με την πραγματικότητα, σας παραθέτουμε και το τι πραγματικά συνέβη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας!
Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, υπάλληλοι της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Φιλιατών φόρτωσαν εκατοντάδες βιβλία που ήταν πεταμένα σε μια αποθήκη από το ...2007 και τα απέρριψαν σε μια παράνομη χωματερή που χρησιμοποιεί τόσο ο Δήμος, όσο και οι κάτοικοι της πόλης των Φιλιατών. 
Με ποιου πρωτοβουλία έγινε το συγκεκριμένο συμβάν, δε μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια. Ο επικεφαλής εργάτης της ύδρευσης, όπως ανέφερε και στο δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία, αφού τόσα χρόνια έλεγε στους προισταμένους για τα πεταμένα βιβλία που είχαν γίνει τροφή για τα ποντίκια και κανείς δεν έδινε λύση. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φιλιατών κ. Παππά και τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Τσότση, η ευθύνη πέφτει στον έτερο αντιδήμαρχο κ. Κατσάρη. Τι από τα δύο συνέβη, δε γνωρίζουμε!
(Τον έτερο Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Κατσάρη, υπέδειξε ως υπεύθυνο για το συμβάν ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Δημήτρης Τσότσης, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος)

Απ' ό,τι γίνεται σαφές μετά το περιστατικό, το θέμα χωρίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον γιατί τα βιβλία βρισκότανε τόσα χρόνια στην αποθήκη και γιατί πετάχτηκαν και δεύτερον και ίσως σημαντικότερο ότι αποκαλύφθηκε μια παράνομη χωματερή.
Τα βιβλία ήτανε δωρεά της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" το έτος 2007 με πρωτοβουλία κάποιου συντοπίτη που τότε εργαζότανε σε διευθυντική θέση στην εφημερίδα. Όπως ήρθανε τότε τα βιβλία, έτσι πεταχτήκανε σε μια αποθήκη στο παλιό οικοτροφείο του Ζούλα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Δημαρχείο Φιλιατών και χρησιμοποιείται από το Δήμο ως αποθήκη.
Εκεί βρισκότανε τα βιβλία 12 ολόκληρα χρόνια, χωρίς κανείς από τους αρμόδιους του Δήμου να ενδιαφερθεί, παρά τις επανειλλημμένες οχλήσεις των εργατών της ύδρευσης που αποθήκευαν στο κτήριο, υλικά και εργαλεία της υπηρεσίας. 
(Σε αυτή την αποθήκη με σπασμένα παράθυρα βρισκότανε σωρός επί 12 χρόνια τα βιβλία, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί. Αφού πεταχτήκανε τα βιβλία, οι εργάτες καθάρισαν και αποθήκευσαν υλικά της υπηρεσίας)

Αξίζει βέβαια, να υπενθυμίσουμε, ότι το 2007 που έγινε η δωρεά των βιβλίων, Δήμαρχος ήτανε ο κ. Ντουμάζιος, υπόδικος για το ταμειακό έλλειμμα του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ και σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η υπόθεση ελλείμματος άλλων 3 εκ. ευρώ. Δηλαδή εκείνη την περίοδο χαθήκανε από τα ταμεία του Δήμου 4,7 εκ. ευρώ και εμείς περιμένουμε να βρίσκανε τα βιβλία...!
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο νυν Δήμαρχος κ. Σπύρος Παππάς (2014- 2019) εκείνη την περίοδο ήταν πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος του κ. Ντουμάζιου, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Σκέυης ήτανε ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Φιλιατών (2006-2014). Δηλαδή και οι δύο εκείνη την περίοδο ήτανε στελέχη της δημοτικής αρχής και για αρκετά χρόνια ακόμη, χωρίς να έχουνε κατορθώσει τόσα χρόνια να βρούνε μια λύση για τα πεταμένα βιβλία!
Επομένως, το θέμα δεν είναι γιατί πεταχτήκανε τα βιβλία αφού είχανε σαπίσει και φαγωθεί από τα ποντίκια, αλλά γιατί δεν τοποθετηθήκανε τόσα χρόνια στη βιβλιοθήκη. Κι επειδή κανείς τους δε μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το θέμα πήγε αλλού...!
Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης και ίσως πιο σοβαρό είναι αυτό της αποκάλυψης της παράνομης χωματερής. Ο Δήμαρχος συνεχίζει να αναφέρει το χώρο ως "προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου". 
(Ο "προσωρινός χώρος Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου", όπως τον χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, δε φαίνεται και πολύ...προσωρινός)

Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται χωρίς τη σχετική αδειοδότηση, επομένως μιλάμε ουσιαστικά για παράνομη χωματερή την οποία χρησιμοποιεί τόσο ο Δήμος όσο και οι κάτοικοι των Φιλιατών. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, κλιμάκιο του Τμήματος Περιφάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε αυτοψία στο χώρο -αφού είχανε μαζευτεί βέβαια τα βιβλία- χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το πόρισμα της αυτοψίας. Ωστόσο και η παράνομη χωματερή ήτανε γνωστή σε όλες τις υπηρεσίες εδώ και καιρό. Τον περασμένο Ιούνιο μετά από έγγραφο της Δ/νσης Πυροσβεστικής Θεσπρωτίας προς την Εισαγγελία Θεσπρωτίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημέρωνε για την ύπαρξη της παράνομης χωματερής. Τότε ο Δήμος συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις, καθάρισε το χώρο, τοποθετήθηκε και πινακίδα που απαγόρευε τη ρίψη απορριμμάτων και μετά από επανέλεγχο του Τμήματος περιβάλλοντος εστάλη έγγραφο με ημερομηνία 2 Ιουλίου που βεβαίωνε ότι ο χώρος είχε καθαριστεί. Αυτό βέβαια, για να γλυτώσουν την ποινική δίωξη, δεδομένου ότι η μόλυνση περιβάλλοντος αποτελεί σοβαρό αδίκημα από τους αιρετούς. Αμέσως μετά όμως, απ' ό,τι διαπιστώθηκε τελικά, ο Δήμος συνέχισε να χρησιμοποιεί το χώρο για ρίψη απορριμμάτων, χωρίς καμία αδειοδότηση από τις υπηρεσίες, επομένως ο Δήμος ομολογεί την ύπαρξη της παράνομης χωματερής.
Μετά από το σούσουρο που προκλήθηκε βέβαια, ο χώρος σφραγίστηκε και προφανώς, τόσο οι εργάτες του Δήμου, όσο και οι κάτοικοι των Φιλιατών θα βρουν κάποιο άλλο σημείο για την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων που θα την ανακαλύψουμε (εμβρόντητοι πάντα) σύντομα...!

Το επεισόδιο έληξε κάπως έτσι, προς στιγμή, μέχρι να μάθουμε το πόρισμα του ελέγχου από το Τμήμα Περιβάλλοντος και να ανακαλύψουμε την επόμενη ή τις επόμενες χωματερές. Χωρίς να υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση ή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Και εν αναμονή της εφαρμογής της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης!

Η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για τα βιβλία
(Ο Δήμαρχος με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης γράφοντας επί τόπου την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για το θέμα)

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει απερίφραστα, το ατυχές περιστατικό της απόρριψης λογοτεχνικών βιβλίων που βρισκόταν σε αποθήκη εγκαταλειμμένου κτιρίου και όχι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η δημοτική αρχή, ζητά συγγνώμη, από τους δωρητές, για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, την επίσπευση των ενεργειών για την Ηλεκτρονική Καταγραφή των βιβλίων και τη σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του αναγκαίου, για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσωπικού. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για κάθε παραπέρα ενέργεια".

Υ.Γ. Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Φιλιατών, απ' όπου αντλήσαμε την απόφαση του Δ.Σ., είδαμε ότι εκκρεμμεί και αίτημα ανάκλησής της. Δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για τεχνικό λάθος ή τελικώς δεν συμφωνήσανε στην εν λόγω απόφαση!

Συνέχεια...