05/04/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 4 Μαΐου 2020)

Μαΐου 04, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 4 Μαΐου 2020)

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Δευτέρα 4 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική είναι πολύ καλά στην υγεία του. 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. 

3. Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκατόν ογδόντα ένα (181) νέα δείγματα. Τα οκτώ από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα εννιά από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα εκατόν εξήντα τέσσερα (164) αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν εξήντα επτά (67) δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά. 

· Σήμερα 4/5 στάλθηκαν έντεκα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των τριακοσίων δέκα (310) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα έντεκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν δέκα πέντε δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά. 

· Σήμερα 4/5 στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια πενήντα έξι (556) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν δέκα έξι δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Σήμερα 4/5 στάλθηκαν πέντε νέα δείγματα για εξέταση. 

· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τρία πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται τα αποτελέσματα δειγμάτων. 

· Επίσης 2 πιθανά περιστατικά μετά από την δειγματοληψία τους βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν επτά δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Σήμερα 4/5 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ογδόντα δύο (82) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά. 

Συνέχεια...

Ήπειρος: 21 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις την τελευταία ημέρα εφαρμογής του μέτρου - Συνεχίζονται οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας

Μαΐου 04, 2020 0
Ήπειρος: 21 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις την τελευταία ημέρα εφαρμογής του μέτρου - Συνεχίζονται οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού 

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. 
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 3 Μαΐου: 
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (32) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως: 
(9) στην Αττική, 
(7) στην Κεντρική Μακεδονία, 
(5) στην Ηπείρου, 
(3) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 
(3) στη Δυτική Μακεδονία, 
(2) στη Στερεά Ελλάδα, 
(1) στη Θεσσαλονίκη, 
(1) στη Δυτική Ελλάδα και 
(1) στη Θεσσαλία. 
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (21) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες. 
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.570) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (986) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες. 

για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (531) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(244) στην Αττική, 
(91) στη Θεσσαλονίκη, 
(38) στην Κρήτη, 
(33) στην Κεντρική Μακεδονία, 
(25) στη Δυτική Ελλάδα, 
(21) στη Θεσσαλία, 
(21) στην Ήπειρο, 
(16) στην Πελοπόννησο, 
(11) στη Στερεά Ελλάδα, 
(10) στα Ιόνια Νησιά, 
(9) στο Βόρειο Αιγαίο, 
(6) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 
(6) στο Νότιο Αιγαίο. 
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (62.341) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ). 

για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (5) παραβάσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα. 
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (567) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (545) άτομα. 
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κλείνει από σήμερα και για 10 ημέρες ο δρόμος προς Δρέπανο λόγω εργασιών

Μαΐου 04, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Κλείνει από σήμερα και για 10 ημέρες ο δρόμος προς Δρέπανο λόγω εργασιών

Κλείσιμο δρόμου προς το Δρέπανο 

Στο πλαίσιο της εύρυθμης εκτέλεσης των έργων «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ προς τις τουριστικές μονάδες ΔΡΕΠΑΝΟΥ» και «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» καθώς και της ασφάλειας των διερχόμενων οχημάτων, κάνουμε γνωστό ότι ο δρόμος προς την παραλία του Δρεπάνου, από το τέλος του ποδηλατόδρομου έως την θέση «ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΔΡΕΠΑΝΟΥ» θα παραμείνει κλειστός, από τις 4/5/2020 έως τις 14/52020.
Συνέχεια...

Όλα τα πρόστιμα που ισχύουν και μετά την 4η Μαΐου

Μαΐου 04, 2020 0
Όλα τα πρόστιμα που ισχύουν και μετά την 4η Μαΐου

Με πρόστιμα –σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλά– απειλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που θα παραβιάσουν τους νέους κανόνες και τα μέτρα προστασίας. Ο τιμοκατάλογος της επόμενης μέρας είναι τσουχτερός και οι παραβάτες θα κληθούν, από σήμερα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μπορεί τα μέτρα να χαλαρώσουν σταδιακά ωστόσο δεν θα ισχύσει το ίδιο και με τα πρόστιμα που θα παραμείνουν τσουχτερά.
Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ γίνεται πλέον υποχρεωτική με αποτέλεσμα η αστυνομία να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τιμωρήσει αλλά και να προλάβει όποιον βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και τη ζωή των υπολοίπων.
Όσοι δεν φορούν μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους θα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ.
Ο πέλεκυς είναι βαρύς και για όσους αψηφούν τις συστάσεις για τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ανά άτομο. 
Επίσης 5000 ευρώ θα πληρώνει κάποιος που σπάει την καραντίνα και 300 ευρώ όποιος επιχειρήσει να μετακινηθεί εκτός της περιφέρειας πριν από τις 18 Μαΐου.

Από τις 4 Μαΐου που θα επιτραπεί η επαναλειτουργία καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες συγκεκριμένος θα είναι και ο αριθμός των ατόμων που θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ..
Για ένα κατάστημα 20 τ.μ. επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα, προσωπικό και πελάτες μαζί ενώ για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. επιτρέπεται ακόμα ένα άτομο.
Για τις επιχειρήσεις που δε θα τηρήσουν τα τ.μ. ανά πελάτη και σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός το πρόστιμο θα ξεκινά από 5000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 ευρώ ενώ φλερτάρουν με τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο για 90 ημέρες.
Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα άνω των 300 τ.μ. θα κληθεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει πρόστιμο από 20.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση που θα διαπιστωθεί και θα ανασταλεί η λειτουργία του για 2 μήνες.
Σκοπός όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η συμμόρφωση των πολιτών με το νέο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία όλων.
Συνέχεια...

Η νέα «κανονικότητα» - Κατάργηση sms, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας

Μαΐου 04, 2020 0
Η νέα «κανονικότητα» - Κατάργηση sms, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί. Καταργείται η αποστολή sms στο 13033 που αφορούσε τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και ανοίγουν καταστήματα.
Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».
Από σήμερα επαναλειτουργούν τα βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας και όπως χαρακτηριστικά είπε, «απέναντι σε αυτό τον ιό καλούμαστε όλοι να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσης του να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια με την ίδια επιμονή στη μάχη, μια μάχη που θα κρίνει και την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο και που το όπλο μας είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις μας και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές».
Αν τηρούμε τους κανόνες, είπε, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι, ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός. «Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα φαντάζει μονόδρομος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (Από 4 έως 10/5/2020)

Μαΐου 04, 2020 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (Από 4 έως 10/5/2020) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα (από 4 έως 10 Μαΐου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα: 

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 

Δευτέρα (4-5-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου 

Τρίτη (5-5-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας. 

Τετάρτη (6-5-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 

Πέμπτη (7-5-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα. 

Παρασκευή (8-5-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 

Κυριακή (10-5-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί – Γλυκή. Συνέχεια...

Οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας σε Ηγ/τσα και Παραμυθιά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 04, 2020 0
Οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας σε Ηγ/τσα και Παραμυθιά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι πέντε (5) πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα και την Παραμυθιά. 

Συγκεκριμένα: 
Στη Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα 3 συγκεντρώσεις-δράσεις: 
1) Στο ΠΑΝΘΕΟΝ από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. 
2) Στο κτήριο της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας από το σωματείο ΟΤΑ, Συν/χων ΙΚΑ, εκ/κους. 

3) Στο εργοτάξιο του λιμανιού και στο κτήριο του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας από το σωματείο οικοδόμων και το σωματείο χειρίστων. 

Στην Ηγουμενίτσα στην συνέχεια των εκδηλώσεων όλοι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ΠΑΝΘΕΟΝ, όπου έγιναν χαιρετισμοί από μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. 
Η κατάθεση στεφάνου έγινε από τον πρόεδρο του σωματείου Ι/Υ Γιώργο Μπούργο. 
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου, όπου έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του Ε.Κ.Θ. Σωτήρη Γκίκα. 

Στο τέλος της πορείας έγινε η ανάκρουση της «Διεθνούς» με τις γροθιές ψηλά και τους διαδηλωτές να τραγουδούν μαζί. 

Στην Παραμυθιά πραγματοποιήθηκαν 2 συγκεντρώσεις-δράσεις: 
1) Στον Πεζόδρομο. 
2) Στο Κέντρο Υγείας. 

Στον πεζόδρομο έγινε ομιλία από την Χρυσηίδα Γεωργίου μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Θ. 
Σε όλους τους διαδηλωτές Δόθηκαν δωρεάν γάντια, μάσκες, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και της πορείας τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στην Ηγουμενίτσα και στην Παραμυθιά υπήρχε κόσμος που βγήκε στα μπαλκόνια των σπιτιών και αγκάλιασε αυτές τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου. 
Η «επόμενη μέρα» μας βρίσκει πιο έμπειρους, πιο δυνατούς. Με την αισιοδοξία ότι Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ αρκεί να πιστέψει στο δίκιο και τη δύναμή του. 
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. 
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.

(ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ)

(ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Σ. ΓΚΙΚΑ)


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων του Δήμου

Μαΐου 04, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων του Δήμου 

Προς: την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας 
κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, 
Δημοτικούς Συμβούλους 
ΜΜΕ 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ 

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας, 

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να επιλύονται από τη κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού κ.α). Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. 

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. 

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε στο Δ.Σ. ως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε μια σειρά προβλήματα: 
Θα χρειαστεί ένα μεγάλος αριθμός μασκών μίας χρήσης για τους μαθητές ,το εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό . 
Θα χρειαστούν θερμόμετρα υπερύθρων μετώπου για την θερμομέτρηση μαθητών και εργαζομένων με ασφάλεια αν παραστεί ανάγκη. 
Θα χρειαστούν καλάθια απορριμμάτων με καπάκι για την σωστή και ασφαλή απόρριψη των μασκών μίας χρήσης. 
Δοχεία με αντλία αλκοολούχων, αντισηπτικών διαλυμάτων. 
Υλικά καθαρισμού ……… 
ΟΛΑ αυτά απαιτούν χρήματα που οι σχολικές επιτροπές δεν διαθέτουν. 

Επί πλέον θα πρέπει οι αίθουσες και τα ευαίσθητα σημεία (πόμολα, χερούλια, εσωτερικά κιγκλιδώματα, επιφάνειες θρανίων, κουπαστές κλιμακοστασίων κ.α) να απολυμαίνονται σε κάθε διάλειμμα (με διάλυμα χλωρίου) και όχι μόνο το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων. Καθώς και οι τουαλέτες. 
Γνωρίζετε το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Προφανώς ΟΛΕΣ αυτές οι εργασίες δεν μπορεί να γίνονται μόνο το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων. 
Άρα μπαίνει άμεσα το ζήτημα της μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα φτάσει όποτε θα χρειαστεί και πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού καθαριότητας. 

Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να προβλεφθούν και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός ότι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν είναι σίγουρο πότε και αν θα ανοίξουν δεν παίζει κανένα ρόλο μιας που κάποια στιγμή θα ανοίξουν, έστω το Σεπτέμβρη, και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Ιδιαίτερη φροντίδα επίσης πρέπει να ληφθεί για τους μετακινούμενους μαθητές μας με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Πιο συγκεκριμένα οι μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής των μαθητών. Απαιτείται αύξηση των δρομολογίων, ώστε να εξυπηρετούνται λιγότεροι μαθητές ανά λεωφορείο. Επίσης, στο λεωφορείο πρέπει να παρέχονται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητές, τα οποία θα καλύπτει το κράτος. 

Εμείς πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν χρήματα για να υλοποιηθούν όλα αυτά. Για αυτό και σας καλούμε να αποφασίσουμε στο Δ.Σ. να διεκδικήσουμε έκτακτη γενναία χρηματοδότηση του Δήμου και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών από το κεντρικό κράτος. 
Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχει θέμα με τις αίθουσες,(υπήρχε και πριν την πανδημία). Με τα μέτρα ασφαλείας που η κυβέρνηση προτείνει ,για κάθε μαθητή απαιτούνται (1,5*1,5*3,14) 7,065 τ.μ. δηλαδή σε αίθουσες 40 τ.μ. χωρούν το πολύ 6 μαθητές. 

Προκύπτει θέμα με τον αριθμό, τις διαστάσεις αλλά και τον αερισμό των αιθουσών. 
( π.χ. νηπιαγωγεία σε νοικιαζόμενες αίθουσες, κατασκευασμένες για καταστήματα, με μεγάλο αριθμό παιδιών). Νομίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με πρόσθετες αίθουσες και εκπαιδευτικό προσωπικό επίσης. 
ΟΛΑ αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν θέμα συζήτησης, απόφασης και διεκδίκησης από τον Δήμο μας. 

Τέλος, το γεγονός ότι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση (για συγκατοίκηση με άτομο ευπαθούς ομάδας) οι μαθητές ουσιαστικά μπορούν να μην προσέλθουν στο σχολείο χωρίς να τους προσμετρούνται οι απουσίες, σε συνδυασμό με το φόβο πολλών οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μπορεί για τον Μάιο και τον Ιούνιο να προκαλέσει μειωμένη την συμμετοχή των μαθητών. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι στόχος και να στηρίζεται σε αυτό ο σχεδιασμός. 
Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. 
Άλλωστε, όπως διακηρύσσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τα δύσκολα είναι μπροστά. (φόβοι και εκτιμήσεις για 2ο κύμα πανδημίας) 
Για να έχουμε ασφαλή σχολεία στο δύσκολο φθινόπωρο πρέπει από σήμερα να φροντίσουμε για αυτό. 

Ηγουμενίτσα 3/5/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας 
Δώρης Δήμας 

Συνέχεια...