01/04/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Ηγουμενίτσα: Λαϊκή βραδιά απόψε στο Metropole

Ζωντανή μουσική απόψε στο Malabar

Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, τα οποία προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς

Ιανουαρίου 04, 2020 0
Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, τα οποία προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς 

Συνελήφθησαν χθες (3-1-2020) το απόγευμα στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, ένας ημεδαπός άνδρας και μία αλλοδαπή γυναίκα, κατηγορούμενοι για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών. 
Ειδικότερα, η σύλληψη των κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ως οδηγός ο ημεδαπός και ως συνοδηγός η αλλοδαπή και διαπίστωσαν ότι αυτοί μετέφεραν, έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα. 
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ημεδαπού, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα, κατασχέθηκαν. 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών. 

Συνέχεια...

Έντονο κύμα κακοκαιρίας από το πρωί της Κυριακής - Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε εθνικές οδούς

Ιανουαρίου 04, 2020 0
Έντονο κύμα κακοκαιρίας από το πρωί της Κυριακής - Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε εθνικές οδούς

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από την Κυριακή (5-1-2020) το πρωί αναμένεται έντονο ψυχρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Θα επηρεασθεί καταρχήν η βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα, από Κυριακή μεσημέρι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στην νοτιανατολική Ελλάδα. Θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις. 
Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων. 
Για τους λόγους αυτούς, από σήμερα ανακοινώνονται τα ακόλουθα: 
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα. 
Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων. 
Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες. 
Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων. 
Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τους πολίτες ζητείται σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο. Συνέχεια...

Έρχεται νέο (ταχύτατο) πλοίο στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα!

Ιανουαρίου 04, 2020 0
Έρχεται νέο (ταχύτατο) πλοίο στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα!

Το Γενάρη αναμένεται να καταφτάσει στη χώρα μας το πλοίο Tsurugi το οποίο θα μετασκευαστεί στα ναυπηγεία Περάματος προκειμένου, μέχρι το Πάσχα, να είναι έτοιμο ώστε να δρομολογηθεί στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα.
Πρόκειται για πλοίο το οποίο αγόρασε προ μερικών εβδομάδων η ναυτιλιακή εταιρία Kerkyra Seaways από την ιαπωνική Nankai και εξυπηρετούσε μέχρι τον Οκτώβριο τη γραμμή Wakayama – Tokyhima.
Πληροφορίες σχετικά με το τίμημα της πώλησης, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου
Είναι κατηγορίας Β’ και οι διαστάσεις του είναι 108 μέτρα μήκος και 17,5 μέτρα πλάτος.
Έχει βάρος 1300 τόνους και τονάζ 2604 τόνους, ενώ αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και δρομολογηθεί στην Κέρκυρα, αναμένεται να είναι το γρηγορότερο πλοίο της γραμμής αφού η ταχύτητά του φτάνει τους 21 κόμβους! Διαθέτει δύο μηχανές μάρκας Niigata 10.800 ίππων ενώ η υπηρεσιακή ταχύτητα είναι 18,8 κόμβοι,

Η χωρητικότητα
Το πλοίο, όπως είναι σήμερα, χωρά 470 επιβάτες και 78 αυτοκίνητα με ύψος γκαράζ στα 4,3 m, ωστόσο, εφ΄ όσον υποστεί μετασκευές, ενδέχεται τα χαρακτηριστικά του να αλλάξουν (π.χ. μεγαλύτερη χωρητικότητα, μικρότερη ταχύτητα λόγω αύξησης βάρους κλπ.).
Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο εξακολουθεί να εκτελεί δρομολόγια στην Ιαπωνία έως το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένεται η εταιρία του να παραλάβει καινούριο πλοίο για να αντικαταστήσει το Tsurugi, ώστε το τελευταίο να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Πέραμα.


Συνέχεια...

Βραβεύθηκε από την Ομοσπονδία Μουργκάνας η πρώην Πρόεδρός της, Ζωή Ντρούκα για τη σημαντική προσφορά της

Ιανουαρίου 04, 2020 0
Βραβεύθηκε από την Ομοσπονδία Μουργκάνας η πρώην Πρόεδρός της, Ζωή Ντρούκα για τη σημαντική προσφορά της

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Μουργκάνας που διοργανώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τίμησε με βράβευση ανθρώπους που έχουν μεγάλη προσφορά στην Ομοσπονδία και στις Αδελφότητες των ξενιτεμένων Θεσπρωτών.
Μεταξύ αυτών η κα. Ζωή Ντρούκα η οποία άφησε το στίγμα της στην Ομοσπονδία στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος με μεγάλη επιτυχία.
Σε δήλωσή της, για την τιμητική αυτή βράβευση, η κα. Ντρούκα, αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε, της Ομοσπονδίας Μουργκάνας,
Ήταν μια συγκινητική βραδιά για όσους ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά σας την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα για όλους εμάς που διατελέσαμε Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας στην διάρκεια των 37 χρόνων από την ίδρυσή της και είχατε την καλοσύνη να μας τιμήσετε.
Θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε σας και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την εξαιρετική τιμή της βράβευσής μου, από έναν φορέα με τόσο πλούσιο πολιτιστικό έργο που υπηρέτησα με αφοσίωση για 12 χρόνια από όποιο πόστο μου εμπιστεύτηκαν και παράλληλα να επαναλάβω για ακόμα μια φορά, ότι και αυτή η διάκριση ανήκει στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, στη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ και στη ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!
Θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την τιμητική πλακέτα με όλους όσους συμπορεύτηκα και με εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη θητεία μου στα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Επίσης την μοιράζομαι με τους συγχωριανούς μου, τους Αραχωβίτες που αντιπροσώπευα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου.
Είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε σε μερικά από τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.
Αναφερθήκατε και συμφωνώ μαζί σας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιτευγμάτων πραγματοποιήθηκε με τη συνεχή και θερμή στήριξη του συζύγου μου, Χρήστου Ντρούκα. Σας ευχαριστώ πολύ για την αναγνώριση των προσπαθειών μας.
Είναι σημαντικό να σε τιμούν οι δικοί σου άνθρωποι, από τον δικό σου γενέθλιο τόπο που είχα την τύχη να περάσω την παιδική μου ηλικία.
Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους!
Ας είναι το ξεκίνημα του 2020 αφετηρία μίας νέας δημιουργικής εποχής. Να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!
Συνέχεια...

Ο κατάλογος με τους Κερκυραίους Σουλιώτικης καταγωγής!!

Ιανουαρίου 04, 2020 0
Ο κατάλογος με τους Κερκυραίους Σουλιώτικης καταγωγής!!

Κερκυραίοι Σουλιώτικης καταγωγής
(μικρή συμβολή με την έκδοση ενός βιβλίου)

Ο δάσκαλός μου κ. Κωνσταντίνος Καραμούτσος μας έχει συνηθίσει σε πρότυπες εργασίες γιατί κάθε φορά μας φέρνει κάτι το νέο.
Με την έκδοση του βιβλίου Σ ο υ λ ι ω τ ώ ν Γ ε - ν ε α λ ο γ ί ε ς μας εξέπληξε η ακρίβεια των λόγων του στο Α΄ μέρος και η λεπτομέρεια στο κυρίως έργο του, που είναι το Β΄ μέρος και αφορά τις φάρες των Σουλιωτών, που εμπλούτισαν μετά το 1803 (ξεριζωμός απ’ το Σούλι) και ως σήμερα δημογραφικά την Κέρκυρα.
Μελετώντας το βιβλίο παραξενεύτηκα με τα τόσα ονόματα και άθελά μου προέκυψε, καταφεύγοντας σε εκλογικούς καταλόγους και τον τηλεφωνικό κατάλογο (26610) της Κέρκυρας, μια επεξεργασία με Η/Υ από την οποία διαπιστώνεται ότι ζουν και ακμάζουν στην Κέρκυρα 342 επώνυμα από τα 1295, που εγκαταστάθηκαν στο νησί από το 1803 και μετά. Από, δε, το 1821 πολλοί έφυγαν, για να πολεμήσουν για την εθνική μας ανεξαρτησία και οι οποίοι αποτελούσαν την κεφαλή από τις φάρες.
Κατά την επεξεργασία των δεδομένων του βιβλίου δεν έγινε η παραμικρή φ θ ο γ γ ι κ ή έκπτωση ή μεταβολή και προκύπτουν τα παρακάτω επώνυμα, που πιθανόν να συμπίπτουν κάποια απ’ αυτά με άλλα, που όπως γνωρίζουμε έχουν άλλη χρονική αφετηρία εγκατάστασης.
Για παράδειγμα Τσιώλης στο Κομπίτση (1803) και Τσιώλης Β. Κέρκυρας τον προηγούμενο αιώνα. Ή Γκόγκας Κομπιτσιού και Γκόγκας Καναλιού. Ή ακόμη Βλάχος του Βάτου και Βλάχος Περίθειας.
Αυτό, λοιπόν, τον πίνακα τον παραδίδω στην δημοσιότητα με την σημείωση ότι
Οι αναγραφόμενοι πρέπει να είναι πολύ τυχεροί, γιατί έμαθαν τις ρίζες τους συνδεόμενοι μάλιστα με μια ιστορία για την οποία όλοι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι.

Κ α τ ά λ ο γ ο ς
Κερκυραίων Σουλιώτικης καταγωγής

Σπύρος Ν. Παντελιός
(Απο το αρχείο του mykerkyra)
Συνέχεια...

Ευχές για τη νέα χρονιά από το Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα

Καλή χρονιά από την "Αγία Τριάδα" της Θεσπρωτίας...!

Ιανουαρίου 04, 2020 0


Καλή χρονιά από την "Αγία Τριάδα" της Θεσπρωτίας...!
Στην Ιερά Μονή Γηρομερίου βρέθηκαν οι τρεις Δήμαρχοι της Θεσπρωτίας με αφορμή τον εορτασμό του Κτήτορα της Μονής, Οσίου Νείλου. 
Οι τρεις αιρετοί κ.κ. Λώλος, Παππάς, Καραγιάννης δεν παρέλειψαν να βγάλουν και ...σέλφι στον προαύλιο χώρο της Μονής και να ευχηθούν: "Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους".
Να τους ευχηθούμε κι εμείς καλή χρονιά και να τους φωτίζει το Άγιο Πνεύμα...!

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Σάββατο 4/1