10/13/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί το ελληνικό κράτος να προστατέψει τα παιδιά του; - Της Άννας Στεργίου*

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Μπορεί το ελληνικό κράτος να προστατέψει τα παιδιά του; - Της Άννας Στεργίου*

Η υπόθεση της δωδεκάχρονης κοπέλας, που εκδιδόταν σε γνωστούς και μη εξαιρετέους, είναι δύσοσμη κι αποκαλύπτει ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι σάπιο από την κορυφή ως τα νύχια. Τα ονόματα, που ακούγονται, αν αληθεύουν, δημιουργούν την εικόνα μίας κοινωνίας βαριά άρρωστης. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη. Το Βέλγιο συγκλονίστηκε από την υπόθεση Ντιτρού, η Ολλανδία είδε τα πάντα να γκρεμίζονται στην μεγάλη υπόθεση διαδικτυακής πορνογραφίας. Το εμπόριο σάρκας παιδιών είναι μία μαύρη επιχείρηση με κέρδη υπολογισμένα στην ΕΕ γύρω στα 3 δις ευρώ.

Συχνά η κακοποίηση ξεκινά από την οικογένεια ή από την απουσία της, όπως συνέβη και στην περίπτωση της 14άχρονης με τον Αιγύπτιο πατέρα της. Πρόσωπα συγγενικά ή υπεράνω υποψίας δύσκολα καταγγέλλονται. Ο φόβος υπερισχύει. Πολύ περισσότερο, όταν το οικογενειακό περιβάλλον καλύπτει για δικούς του λόγους, αυτές τις συμπεριφορές. Δυστυχώς, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη ήταν ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη για οποιοδήποτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Υβριδικό έγκλημα

Το έγκλημα κατά της δωδεκάχρονης στα Σεπόλια είναι υβριδικό δηλαδή εξελίσσεται ταυτόχρονα σε δυο κόσμους, στον πραγματικό και τον ψηφιακό. Το θέμα της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, από την Ε.Ε. την περίοδο 2022-25. Σε ψηφιακό επίπεδο, το ψάρεμα πελατών εξελίσσεται συχνά στο σκοτεινό διαδίκτυο, το λεγόμενο “dark web”. Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα είναι πως η δωδεκάχρονη βιώνει διπλή θυματοποίηση στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο. Κι αν αποδειχτεί πως κι η μητέρα της συμμετείχε, το κοριτσάκι αυτό βιώνει ακόμη βαρύτερο ψυχικό τραύμα.

Η Ελλάδα τι ακριβώς κάνει;

Η υπόθεση της δωδεκάχρονης μας υπενθυμίζει την ολέθρια κι εγκληματική αδυναμία του κράτους να προστατέψει αποτελεσματικά τα παιδιά. Χιλιάδες οικογένειες είναι ακατάλληλες για να μεγαλώσουν ένα παιδί. Το είδαμε στην υπόθεση της μικρής Άννυ, που βρήκε τον πιο σκληρό θάνατο απ΄τα χέρια του πατέρα της.

Οι δυσλειτουργικές οικογένειες δεν αφορούν μόνο γυναίκες ή άντρες, που δέρνουν τα παιδιά τους, έχουν εξαρτήσεις κ.ά. Υπάρχουν δυσλειτουργικές οικογένειες, που φαίνονται απέξω εντελώς φυσιολογικές. Όταν κλείνει όμως η πόρτα μπορεί να πιέζουν αφόρητα τα παιδιά, να κάνουν προβολές επάνω τους, να έχουν χάσμα στην επικοινωνία, να τ’ απομονώνουν από φίλους, παρέες, να τα τρομάζουν κ.ά.

Σε κλειστές κοινωνίες, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, γιατί δυσκολεύεται ο περίγυρος να μιλήσει. Φοβούνται πως θα μπλέξουν με το συγγενικό ή το επαγγελματικό περιβάλλον ενώ στην πόλη βασιλεύουν τα κυκλώματα. Ο φόβος κλείνει στόματα με το γνωστό «εσύ μην ανακατεύεσαι». Κι είναι λογικό γιατί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί να πάρει μπροστά.

Η λογική της αγοράς αποδυναμώνει τον ρόλο των κοινωνικών επιστημών

Στη λογική της αγοράς και του ανταγωνισμού, δυστυχώς, οι κοινωνικές επιστήμες θεωρούνται αχρείαστες, ανούσιες κι εξοβελιστέες, ακόμη κι από το υπουργείο Παιδείας. Τ’ αποτελέσματα της ολέθριας πολιτικής της κ. Νίκης Κεραμέως τα βιώνουμε. Όμως, οι αρχαίοι Έλληνες τα είχαν πει όλα: «Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».

Αντίθετα, η δημιουργία ενός ξεχωριστού κι ενιαίου υπουργείου Οικογένειας, που είχε προτείνει κατά το παρελθόν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, θα ήταν μία λύση. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί διαφορετικά απ΄ό,τι σήμερα, όπου μια γραμματεία χωρίς προσωπικό και πόρους για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς, μετατράπηκε σε υφυπουργείο Οικογένειας.

Το υπουργείο Οικογένειας θα μπορούσε να έχει συνοχή κι αποτελεσματικότητα, εφόσον συνένωνε δομές για κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, κλινικές στα νοσοκομεία Παίδων κι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Δικαιοσύνης ώστε να δίνονται πιο γρήγορες κι αποτελεσματικές λύσεις, σε συνεργασία με τους δήμους και τις Περιφέρειες αλλά και τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η δομή της ελληνικής οικογένειας έχει αλλάξει

Η δομή της σημερινής οικογένειας έχει αλλάξει αλλά το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο. Η νομοθέτηση για τη συνεπιμέλεια πατεράδων επί Τσιάρα δημιούργησε πολλά περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα έλυσε.

Οι αλλαγές στην ελληνική οικογένεια είναι ραγδαίες. Μία στις πέντε οικογένειες στην Ελλάδα είναι μονογονεϊκή. Υπάρχουν οικογένειες, που προέρχονται από παρένθετες μητέρες. Έχουμε διπλούς και τριπλούς γάμους και παιδιά από διαφορετικές οικογένειες να συνυπάρχουν. Έχουμε οικογένειες μεταναστών, που προέρχονται από χώρες με διαφορετικές κοσμοαντιλήψεις για το παιδί. Η πανδημία πήγε πίσω όλα τα προγράμματα για τα παιδιά των Ρομά. Όμως, το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει για να μην περιθωριοποιούνται τα παιδιά οποιουδήποτε τύπου οικογένειας.

Τα ψυχικά ή σωματικά τραύματα, που μπορεί να προκαλέσει μία οικογένεια, που είναι δυσλειτουργική ή προβληματική στο παιδί, έχουν μεγάλο εύρος. Παρόλα αυτά υπάρχουν κι οικογένειες, που αν έπαιρναν οικονομική ανάσα κι είχαν καθοδήγηση από ειδικούς, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα. Υπάρχουν ΜΚΟ, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής κ.ά., που συνεισφέρουν.

Η κύρια ευθύνη όμως πρέπει ν΄ ανήκει στο επίσημο κράτος. Αυτό πρέπει να εντάξει ειδικότητες, κοινωνικών επιστημόνων, που είναι σχετικές με την έννοια της οικογένειας. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει αν γίνει χωρίς νέα πασαλείμματα, με προσωπικό κι όχι με αποσπασματικές δομές ή δομές που αναζητούν απεγνωσμένα χρηματοδότηση από ιδιώτες, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αν υπήρχε ένας οργανωμένος διάδρομος, με κομβικές διασυνδέσεις υπηρεσιών και διεπιστημονικές ομάδες σε κάθε δήμο και σχολική δομή, τότε και πολλές γυναικοκτονίες ή αυτοκτονίες παιδιών, όπως του δωδεκάχρονου ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί.

Κράτος Προνοίας: πολυδιασπασμένο και προβληματικό

Υπάρχουν γονείς, που έχουν εξαρτήσεις ή ζητήματα με τη δικαιοσύνη κι ο κρατικός μηχανισμός σ΄ αυτές τις οικογένειες είναι ανύπαρκτος. Δυστυχώς, τα δυο υφυπουργεία Πρόνοιας κι Οικογένειας ως κομμάτι του υπουργείου Εργασίας λειτουργούν αποσπασματικά και αναποτελεσματικά.

Σε μια προσπάθεια δήθεν εξομάλυνσης το υπουργείο Παιδείας υιοθετώντας την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ πήρε ψυχολόγους στα σχολεία, οι οποίοι ρωτούν όμως, αν χρειάζονται τα παιδιά κάποια βοήθεια. Μα, δεν πρέπει να έχουν λόγο καν οι γονείς για να εξεταστούν τα παιδιά τους. Το παιδί, που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα πάει, ενώ, αν πάνε μεμονωμένα παιδιά, κινδυνεύουν με στιγματισμό. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους θα πρέπει να εξετάζονται όλα.

Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, γιατροί, ψηφιακοί αναλυτές θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα, αν άλλαζε το απαρχαιωμένο και παρωχημένο νομικό πλαίσιο και λειτουργούσαν υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου υπουργείου Οικογένειας, το οποίο θα συνεργαζόταν με δομές και με διεπιστημονικές ομάδες προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολείων, των δομών στήριξης και των φυλακών ανηλίκων σε συνεργασία και με τις ανθρωπιστικές σχολές στα Πανεπιστήμια.

Προβλήματα κι ελληνικό δημόσιο σχολείο

Το ελληνικό δημόσιο σχολείο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, χειμάζεται από σχολικό εκφοβισμό, από συμμορίες ανηλίκων, από προβλήματα ένταξης μεταναστών, από κοινωνικό ρατσισμό απέναντι σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, δυσμορφίες, αναπηρίες, προσπερνά την εξάρτηση των παιδιών απ’ τον υπολογιστή κ.ά. Η αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των δήμων, της Περιφέρειας, των σχολικών δομών και των ιδρυμάτων, με διεπιστημονικές ομάδες και σχολές κοινωνικών επιστημών και παιδαγωγών είναι αδήριτη ανάγκη.

Η υπόθεση της δωδεκάχρονης θα φτάσει στη δικαιοσύνη κι όλοι αναρωτιούνται, αν πρόσωπα υπεράνω υποψίας, θα βρεθούν τελικά στο εδώλιο μετά το περίφημο στικάκι. Όμως, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι έκανε η πολιτεία για να προστατέψει αυτό το πλάσμα. Και βεβαίως τι θα κάνει η πολιτεία κι η δικαιοσύνη, για να ξηλωθεί αυτό το θλιβερό κι απάνθρωπο κουβάρι.

Σε κάθε οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος η Αστυνομία έχει τον τελευταίο λόγο. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχει τον πρώτο και τον τελευταίο διότι οι υπόλοιπες δομές έχουν μεγάλα προβλήματα, έλλειψη πόρων, αδυναμίες στις διασυνδέσεις μεταξύ τους. Τελικά, ενώ η δωδεκάχρονη έχει γίνει σωματικά και ψυχικά ράκος είναι η εύκολη λύση να πετάξουμε το ανάθεμα στον εκάστοτε θύτη ή στους θύτες των αποτρόπαιων πράξεων. Όμως, το μείζον ζήτημα είναι πως θα μπει ο θεμέλιος λίθος για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών μας, αντί να σοκαριζόμαστε κάθε φορά με την κοινωνική σήψη στον τοίχο μας στο facebook…

*Η Άννα Στεργίου είναι κοινωνιολόγος, κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας
Συνέχεια...

Ομιλία του Αντιπροέδρου του ΚΙΜΕΘΕ, Άλκη Φάτσιου στο Συμπόσιο για το Σπύρο Μουσελίμη

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Ομιλία του Αντιπροέδρου του ΚΙΜΕΘΕ, Άλκη Φάτσιου στο Συμπόσιο για το Σπύρο Μουσελίμη

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ


Του Νομικού – Αντιπροέδρου του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ
Άλκη Φάτσιου

Κυρίες, κύριοι. Αγαπητοί συμπατριώτες.
Ένα ερώτημα που καλόπιστα κάποιος θα μπορούσε σήμερα να θέσει, είναι:

Γιατί γίνεται ακόμα μια εκδήλωση για τον Σπύρο Μουσελίμη αφού και στο παρελθόν έχουν γίνει, είτε εδώ στην Παραμυθιά, είτε στα Γιάννενα, είτε στην Ηγουμενίτσα, είτε και αλλού… Ποιος δηλ. είναι ο λόγος, που μέσα σε μια περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα, όπου τα πάντα κρίνονται και δοκιμάζονται - αξίες, θεσμοί, παραδόσεις, ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές – το Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. (Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας), σε συνεργασία με άλλους φορείς, αποφάσισε να διοργανώσει αυτό το Συμπόσιο. Συμπόσιο τιμής θα έλεγα, γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που άκουγε, και ακούει με κάποιο τρόπο, στο όνομα Σπύρος Μουσελίμης. Πολύ γρήγορα και συνοπτικά, θα προσπαθήσω να απαντήσω. Άλλωστε, σαφώς πιο αναλυτικά, και σίγουρα πιο εξειδικευμένα, θα απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα, αλλά με άλλον τρόπο, οι εκλεκτοί ομιλητές – εισηγητές, στις δύο ημέρες που αυτό το Συμπόσιο θα διαρκέσει.

Πολλές φορές, περιδιαβαίνοντας στη μνήμη του χρόνου, με έναν ενστικτώδη τρόπο, σχεδόν μηχανικό και ίσως όχι και τόσο συνειδητό, γίνεται μέσα μας, στο νου μας, στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, μια ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γεγονότων του ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, αλλά και ΠΡΟΣΩΠΩΝ, που είτε ασχολήθησαν, είτε ανεμίχθησαν, στην τότε κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα, και στα γεγονότα εκείνα, σε διάφορους τομείς. Αυτή δε η ανάμειξή τους, αργότερα καταγράφεται, ως Ιστορία πλέον, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, γεγονός βέβαια που αποτελεί, μεταξύ άλλων, και συνέπεια, της οπτικής γωνίας, που βλέπει κάποιος, και τα γεγονότα εκείνα, αλλά και τη δράση των ανθρώπων σε αυτά. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι όλα τα γεγονότα, και όλοι οι άνθρωποι σε αυτά, και ανεξαρτήτως του τελικού αποτυπώματος που αφήνουν, είναι κομμάτια αναπόσπαστα της ίδιας της Ιστορίας, της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας…

Σε αυτήν λοιπόν την αξιολόγηση που προανέφερα, και για το αξιόπιστο αυτής, έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, συγκεκριμένοι παράγοντες και κριτήρια. Πρώτα – πρώτα το είδος, των ενασχολήσεων του ανθρώπου, που καλούμεθα να αξιολογήσουμε: Οι κοινωνικές και οι ιστορικές συνθήκες που αυτές οι ενασχολήσεις διαδραματίστηκαν, o προσωπικός και κοινωνικός αξιακός κώδικας αυτού, η αντοχή στην παρέλευση του χρόνου, των όποιων προηγούμενων απόψεών μας για γεγονότα του παρελθόντος και των ανθρώπων σε αυτά και τέλος, οι επιπτώσεις των ενασχολήσεων εκείνων -και βέβαια των ανθρώπων σε αυτές- για την κοινωνία, και στον τότε χρόνο, αλλά και στο μέλλον.

Με βάση λοιπόν τους παραπάνω παράγοντες και κριτήρια, ο Σπύρος Μουσελίμης όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον, άφησε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ όχι απλά ΘΕΤΙΚΟ, αλλά θα έλεγα, ένα αποτύπωμα που προσιδιάζει, που ομοιάζει σε ΠΥΞΙΔΑ, σε ΦΑΡΟ, φάρο φωτεινό, για το πως θα πρέπει να λειτουργεί, ένας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ άνθρωπος, ένας άνθρωπος του Πολιτισμού, ένας κοινωνικός ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ… Κι αυτό γιατί ο Σπύρος Μουσελίμης ήταν αναμφισβήτητα, όλα αυτά, αλλά κυρίως –κατά την ταπεινή μου γνώμη– ήταν ένας ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ… 

Ο Σπύρος Μουσελίμης γνώριζε πολύ καλά τη δύναμη που χαρίζει στον άνθρωπο, και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, η ΓΝΩΣΗ γενικά, αλλά και ειδικότερα η γνώση της ΙΣΤΟΡΙΑΣ και σε συνάρτηση πάντα, με την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ… Ο Σπύρος Μουσελίμης γνώριζε πολύ καλά, πως αυτή τη ΓΝΩΣΗ, πρέπει να την μοιράζεσαι με όλους τους άλλους, με την κοινωνία, και ότι ο προσφορότερος τρόπος γι' αυτό, είναι να δημιουργείς, και στην προκειμένη περίπτωση, με μια εκπληκτική επιμονή, υπομονή, κοντά στα όρια της εμμονής θα έλεγα, σαν το ανήσυχο για την τροφή του μυρμήγκι, έψαχνε. έψαχνε στα βιβλία, στις πεδιάδες, στα βουνά και στα λαγκάδια, έψαχνε για άγνωστα στοιχεία της γνώσης, της Ιστορίας, του Πολιτισμού, και αμέσως μετά, δημοσιοποιούσε αυτά, είτε με τη συγγραφή βιβλίων, είτε με αρθρογραφία, είτε δια ζώσης, είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο. Ο Σπύρος Μουσελίμης όμως, γνώριζε επίσης πολύ καλά, και το πλαίσιο –κοινωνικό, θεσμικό και ιδεολογικό– μέσα στο οποίο με βεβαιότητα θα μπορούσε να μετουσιωθεί ευκολότερα, σε δύναμη αυτή η γνώση που αποκτούσε και που βέβαια την μοίραζε σε όλους, απλόχερα και με γενναιοδωρία. Ο Σπύρος Μουσελίμης ως πνευματικός και κοινωνικός δημιουργός, γνώριζε επίσης πολύ καλά, πως έπρεπε να έχει πάντοτε απόψεις, να τις εκφράζει δημόσια και κυρίως, με τον καθημερινό τρόπο ζωής του. Να έχει απόψεις για ΟΛΑ τα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα και ζητήματα της εποχής του, να έχει δηλαδή ΘΕΣΕΙΣ, αλλά ταυτόχρονα γνώριζε ότι δεν έπρεπε να αποδέχεται θέσεις και αξιώματα, αλλά να πορεύεται ελεύθερος και ανεξάρτητος στην πολυκύμαντη διαδρομή της ζωής, μακριά και πέρα από οποιασδήποτε μορφής εξάρτηση… Κι αυτό γιατί ο Πολιτισμός –όπως και η Επιστήμη- στην οποιαδήποτε έκφρασή του δεν μπορεί ποτέ ν’ ανθίσει, αν δεν είναι ελεύθεροι, αυτοί που ασχολούνται με αυτόν. Και είναι ελεύθεροι, όχι μόνο όταν είναι ανεξάρτητοι από εξωτερικές επιρροές, αλλά και όταν είναι, και εσωτερικά ελεύθεροι, δηλ. στην εν γένει διανοητική τους λειτουργία. Μια τέτοια προσωπικότητα, ένας τέτοιος ελεύθερος άνθρωπος, ήταν και ο Σπύρος Μουσελίμης.

Κυρίες, κύριοι:
από το βήμα αυτό θα’ θελα να ευχαριστήσω θερμά όλους –και είναι πολλοί αυτοί σας βεβαιώνω– όσοι συνέβαλλαν για την υλοποίηση αυτού του Συμποσίου, και φυσικά, όλους τους εκλεκτούς ομιλητές – εισηγητές, που με τόση προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, γεγονός βεβαίως που δείχνει το εύρος της αξιοσύνης του Σπύρου Μουσελίμη αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησε…

Επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια του Μπάρμπα – Σπύρου, που ευγενικά μας επέτρεψαν την πρόσβαση στα αρχεία και το υλικό, που σήμερα υπάρχουν στην έκθεση.

Από το βήμα αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους τους συνδιοργανωτές αυτού του Συμποσίου. Καταρχάς την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και τον παρόντα αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη.

Επίσης ευχαριστούμε τους Δημάρχους των τριών Δήμων Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, κυρίους Καραγιάννη Γιάννη, Παππά Σπύρο και Λώλο Γιάννη.

Επίσης ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Δήμων της Ηπείρου, καθώς και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και τον Πρόεδρο αυτού κ. Πάσχο Αλέξανδρο, για την εν γένει στήριξή τους στη διοργάνωση αυτού του Συμποσίου.

Κυρίες, κύριοι:
κλείνοντας, θα ήθελα να πω, ότι η σημερινή εκδήλωση, το σημερινό Συμπόσιο, είναι ένα αφιέρωμα τιμής και μνήμης, ένα ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ τιμής, ένα ΧΡΕΟΣ μας,

γι’ αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο, γι’ αυτήν την προσωπικότητα, όχι μόνον της περιοχής μας, αλλά επιτρέψτε μου να πω, όλης της χώρας. Αυτό το τελευταίο το αναφέρω -και μη σας φαίνεται καθόλου υπερβολικό- γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι, αν η χώρα μας, ο λαός μας, και η κοινωνία γενικότερα, διέθετε περισσότερους ανθρώπους σαν τον Σπύρο Μουσελίμη, η κοινωνική και πολιτιστική πορεία, τα πράγματα, θα ήταν πολύ, μα πολύ, καλύτερα…

Όσον αφορά δε, το αρχικό μου ερώτημα:

Γιατί γίνεται αυτή η εκδήλωση, νομίζω ότι ήδη, αρκούντως απάντησα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 9/10/2022

Συνέχεια...

Το spot του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηγουμενίτσα: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Με τη συμμετοχή των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας στη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Ηγουμενίτσα όπου καταθέσαμε ψήφισμα που αφόρα την απόπειρα διεύρυνσης του ωραρίου των εργαζομένων σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

Στο δικό μας πόρισμα ξεκαθαρίζουμε ότι με την επέκταση του ωραρίου δεν υπηρετείται καμιά σύγχρονη ανάγκη και η παιδαγώγηση δίνει σταθερά τη θέση της σε παιδοφυλακτήρια.

Εκ μέρους του Συλλόγου μίλησε η κα. Γκαμπρέλα Ερικέτη, η οποία και με την ιδιότητα της παιδαγωγού εξέθεσε τα προβλήματα που απορρέουν από τη διεύρυνση του ωραρίου καθώς και για την ανασφάλεια των εργαζομένων που εργάζονται με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας.


Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας ΠΟΕ ΟΤΑ ο κ. Βασίλης Πετρόπουλος.

Στο δικό μας πόρισμα προβλέπεται:

- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Άμεση αναβάθμιση των βρεφικών και παιδικών σταθμών

-Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών

-Ενιαίο, επιστημονικό και αναβαθμισμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα για την προσχολική αγωγή.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                 ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Συνέχεια...

«Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει»

Οκτωβρίου 13, 2022 0
«Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει»

Η χώρα έχει εισέλθει εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο, καθώς διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Πλέον είναι ορατό ότι στις εκλογές θα συγκρουστούν δυο αντιπαραθετικά σχέδια με σαφείς διαχωριστικές γραμμές σε όλα τα επίπεδα: Στην οικονομία, στα εργασιακά, στο κοινωνικό κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο και στην κατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και φυσικά στην διαχείριση της ακρίβειας που μαστίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό που δεν μπορεί να βγάλει πέρα το μήνα.

Το δίλλημα των εκλογών

Ωστόσο η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, πέρα από την προγραμματική αντιπαράθεση, θα έχει μορφή σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων με ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Κυρίως όμως, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει εάν με την ψήφο του θα κανονικοποιήσει το καθεστώς Μητσοτάκη νομιμοποιώντας το να αποκτήσει ρίζες στο διηνεκές ή αν η μέρα των εκλογών θα ισοδυναμεί με λυτρωτική και απελευθερωτική γιορτή δημοκρατίας που ακολουθεί την απαλλαγή από ένα καθεστώτος. Το δίλλημα αυτό αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα με τις φράσεις «με την Αγία Οικογένεια ή με την Προοδευτική συμμαχία, Ολιγαρχία ή Δημοκρατία; Κράτος ή παρακράτος;»

Χτίζοντας μεθοδικά το καθεστώς

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκλογής της η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να πολιτευτεί ως η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση όλων των Ελλήνων πολιτών σεβόμενη τους θεσμούς και το Σύνταγμα, επέλεξε να στήσει μεθοδικά ένα καθεστώς προσπαθώντας να ελέγξει όλους τους αρμούς της εξουσίας και να καταστείλει προκαταβολικά όλες τις πιθανές εστίες έκφρασης αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας για ό,τι θα ακολουθούσε. Πράξη πρώτη ήταν η σύσταση του «επιτελικού κράτους» που ουσιαστικά αποτελούσε την νομοθέτηση ενός υδροκέφαλου υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου εξουσίας με κέντρο το Μαξίμου και διακοσμητικούς Υπουργούς που υποκαθίστανται από μη εκλεγμένους υφυπουργούς της επιλογής Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επανέφερε την παλαικομματική πρακτική του κράτους –λάφυρο αλώνοντας όλη τη δημόσια διοίκηση με κομματικούς εγκάθετους, των ανεξαρτήτων αρχών συμπεριλαμβανομένων.

Πράξη δεύτερη ήταν η αυταρχικοποίηση της αστυνομίας που «της έλυσαν τα χέρια» ώστε αντί να επιβάλλει την τάξη στο έγκλημα επέβαλλε την πάταξη σε όποιον σκεφτόταν να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει. Από κοντά και οι νομοθετήσεις κατάργησης του ασύλου, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία και στο συνέρχεσθαι αλλά και η πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών ρουσφετολογικά ώστε να κατασταλεί κάθε διεκδίκηση που συνήθως προέρχεται από τη νεολαία και τους εργαζόμενους. Το πεδίο είχε καθαριστεί.

Χειραγωγώντας την Ενημέρωση

Σημαντική προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση καθεστώτος ήταν ο έλεγχος της πληροφορίας και της ενημέρωσης. Από την πρώτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης πήρε υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά τα δημόσια ΜΜΕ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ όπου δεν δίστασε να διορίσει επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου τύπου του. Στα ιδιωτικά μέσα η χειραγώγηση έλαβε χώρα με την τακτική του μαστιγίου και του καρότου με καρότο το δημόσιο χρήμα. Λίστες Πέτσα αδιαφανώς και χωρίς κριτήρια με εντολές πληρωμής απευθείας από το Μαξίμου, χαριστικές ρυθμίσεις εκατομμυρίων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εις βάρος μάλιστα των εργαζομένων.Αποτέλεσμα όλων αυτών η χώρα να έχει κατρακυλήσει από την 65η θέση στην 108η θέση στο δείκτη ελευθερίας του τύπου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπόλογη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεσμών της Δημοκρατίας και όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και όσο αφορά τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε πως εάν η σημερινή κυβέρνηση είχε μόλις το 1/3 της κριτικής που είχε να αντιμετωπίσει η προηγούμενη δεν θα ολοκλήρωνε την 4ετία. Η προπαγάνδα και κυρίως η απόκρυψη των ειδήσεων είναι πλέον αποκρουστική ακόμα και στους πιο συνεπείς Νεοδημοκράτες καθώς υποτιμά βάναυσα τη νοημοσύνη τους η απόσταση της εικονικής πραγματικότητας από την αλήθεια που βιώνουν.

Οι υποκλοπές ως θρυαλλίδα

Το επιστέγασμα της καθεστωτικής νοοτροπίας της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη αλλά και δείγμα ακραίας αλαζονείας την ίδια στιγμή, ήταν το πολλαπλό σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει ευθέως τον πυρήνα των δημοκρατικών αρχών. Στο πλαίσιο του ελέγχου των αρμών της εξουσίας ο κ. Μητσοτάκης πήρε με ΦΕΚ την δικαιοδοσία της ΕΥΠ, άλλαξε το νόμο ώστε να μπορέσει να διορίσει τον εκλεκτό του ως διοικητή καθότι δεν είχε πτυχίο, έδιωξε 100αδες στελέχη της ΕΥΠ που θεωρούσε «αντιφρονούντες» ενώ παράλληλα ίδρυσε μια παρά ΕΥΠ εντός της ΕΥΠ ονόματι ΚΕΤΥΑΚ εντελώς ελεγχόμενη από τον ίδιο και ανεξέλεγκτη από τους θεσμούς. Αποτέλεσμα να πιαστεί με τον κοριό στο αυτί εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και δεν γνωρίζουμε ποιων άλλων. Επιχείρησε να ελέγξει τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση ώστε να την ελέγχει, να ελέγχει την ελεύθερη δημοσιογραφία και γιατί όχι να ακούει επιχειρηματίες και στελέχη του κόμματός του. Τα όσα ακολούθησαν του ελληνικού Watergate και η επιχείρηση συγκάλυψης σε Βουλή, MMEκαι θεσμούς θα γραφτούν στην ιστορία ως πιο βάναυση καταπάτηση δεκάδων άρθρων του Συντάγματος και δημοκρατικών αρχών. Από την εξεταστική παρωδία που απέκλεισε ουσιώδεις μάρτυρες και στοιχεία εκθέτοντας το κοινοβούλιο, από την επίκληση του απορρήτου και του ανέλεγκτου ενώπιον της Βουλής που εκπροσωπεί την λαϊκή κυριαρχία, από την άρνηση συνεργασίας της ΕΥΠ με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές όπως κατήγγειλε ο κ. Ράμμος επικεφαλής της ΑΔΑΕ μέχρι την αγωνιώδη προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να σβηστεί το θέμα από τη δημοσιότητα με το δόγμα «υποκλοπές τέλος επειδή το λένε οι δημοσκοπήσεις» έχουμε μια θεσμική και δημοκρατική εκτροπή εν εξελίξει που αποτελεί όμως και θρυαλλίδα εξελίξεων.

Ο κ. Μητσοτάκης απομονωμένος από το κόμμα του αλλά και από συμμάχους στα άλλα κόμματα, γελοιοποιείται στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ενώ παρουσιάζεται ως κυβερνήτης στο εσωτερικό της χώρας. Ταυτόχρονα όμως θέτει και τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες γιατί τα ζητήματα παραβιάσεων του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικά και όπως έχουμε δεί στην περίπτωση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας η κίνηση εκτός Ευρωπαϊκού πλαισίου θέτει εν αμφιβόλω και τις πηγές χρηματοδότησης που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ο κυρίαρχος λαός θα δώσει τη λύση στο δράμα

Οι επερχόμενες εκλογές λοιπόν, μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό σκηνικό που θα διεξαχθούν θα είναι η ευκαιρία του κυρίαρχου λαού να καθορίσει της εξελίξεις και επιτέλους να μιλήσει ύστερα από πολλή καταπίεση. Οι πολίτες που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος, που δεν είναι στο ανώτερο 10% εισοδηματικά της κοινωνίας και που δεν είναι μέλος των καρτέλ της αισχροκέρδειας που προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες μας, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την σημερινή κυβέρνηση. Έχουν αντιληφθεί την πολιτική απάτη. Είμαι πεπεισμένος πως ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας, από όπου και αν προέρχεται, δεν θα επιτρέψει στον Κ. Μητσοτάκη με νίκη στις εκλογές να κανονικοποιήσει αυτό το ΙΧ καθεστώς και να καθίσει στον σβέρκο του ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας ως μονάρχης. Ο εφιάλτης θα λάβει τέλος με τη σφραγίδα του ελληνικού λαού και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργό θα επαναφέρει τη χώρα και το λαό σε τροχιά προόδου και ελευθερίας. Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει.


* Ο Μάριος Κάτσης, είναι βουλευτής Θεσπρωτίας, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης , Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Χαλάει από το βράδυ ο καιρός με καταιγίδες και χαλάζι...

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Θεσπρωτία: Χαλάει από το βράδυ ο καιρός με καταιγίδες και χαλάζι...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με το οποίο από τις νυχτερινές ώρες σήμερα θα εκδηλωθούν και στην Ήπειρο ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται με κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα με ισχυρούς ανέμους. Έχοντας υπόψη το ανωτέρω Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμων και πολιτών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ε.Μ.Υ.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13-10-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022) στη δυτική και τη νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα τη νύχτα (13-10-2022) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Αύριο Παρασκευή (14-10-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες.
Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.

Το Σάββατο (15-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.
Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).
Συνέχεια...

Γιατροί από Γιάννενα και Φιλιάτες για 12 εφημερίες το μήνα στην Κέρκυρα!

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Γιατροί από Γιάννενα και Φιλιάτες για 12 εφημερίες το μήνα στην Κέρκυρα!

Δώδεκα εφημερίες το μήνα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα καλύπτουν γιατροί από τα Νοσοκομεία της Ηπείρου με ένα σύστημα μάλιστα που γεννά πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

Τα πρώτα «εντέλλεσθε» στους γιατρούς ήδη έχουν φτάσει και σύμφωνα με αυτά καλούνται για ένα 24ωρο να μετακινηθούν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε εφημερίες θα καλυφθούν από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, πέντε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλες δύο από το Νοσοκομείο Φιλιατών.

Ουσιαστικά δώδεκα γιατροί για δώδεκα 24ωρα του μήνα θα μεταβαίνουν στην Κέρκυρα ώστε να στελεχώσουν την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

Το βασικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί από την Διοίκηση της ΥΠΕ είναι αν εξετάστηκε και σε ποιο βαθμό η ενίσχυση της κλινικής ενδονοσοκομειακά..

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει αφορά την μετακίνηση μιας πλειάδας γιατρών από τα Γιάννινα και τους Φιλιάτες…

Γιατροί που πέρα από την 24ωρη εφημερία θα χάνουν άλλες δύο ημέρες στους δρόμους, μία για να πάνε και μία δεύτερη για να επιστρέψουν.

Κι όλα αυτά εν μέσω του χειμώνα και με άγνωστη μέχρι στιγμής την ημερομηνία λήξης των μετακινήσεων.

Συνέχεια...

Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση - Ο ρόλος των Δήμων...

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση -  Ο ρόλος των Δήμων...

Ημερίδα της ΠΕΔ Ηπείρου για την ανακύκλωση

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε. Ηπείρου (Α.Σ.Δ.Σ.Α. Δ.Ε. Π. Ηπείρου), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Η επόμενη ημέρα στη Διαχείριση των απορριμμάτων: Ανακύκλωση. Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος των Δήμων», την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Epirus Palace και θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. (ώρα προσέλευσης).

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες από τον εκπρόσωπο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ν. Ασλάνογλου, τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ Ευ. Καραμίντζιο, τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτση, τον πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου Ν. Καλαντζή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκη.
Συνέχεια...

Πρόταση για κήρυξη των Συβότων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Πρόταση για κήρυξη των Συβότων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Την κήρυξη της Κοινότητας Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πλημμυροπαθών και να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις καθαρισμών και αποκατάστασης των ζημιών από τη σφοδρή καταιγίδα της περασμένης Δευτέρας (11 Οκτωβρίου) ζητά με έγγραφό της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Ηπείρου, ύστερα από αίτημα του Δήμου.

Τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πληγείσας περιοχής συνέδραμαν αμέσως μετά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Εθελοντές της ΛΕΚ Πρέβεζας και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, ενώ την επισκέφθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και (σήμερα) η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση.

Την περιοχή επισκέφτηκε σήμερα ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κων. Βαγγελή, παρόντος και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την εκτίμηση και δρομολόγηση άμεσων παρεμβάσεων για καθαρισμούς ρεμάτων από φερτά υλικά μετά τη διακοπή ροής των υδάτων.

Επίσης ενημερώθηκε από ιδιοκτήτες κατοικιών, επιχειρήσεων ως και ξενοδοχειακών μονάδων για προβλήματα που προκλήθηκαν από την πλημμύρα. Όπως τονίστηκε, για μεν τις επιχειρήσεις η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε ήδη από από κλιμάκιο υπαλλήλων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τις δε κατοικίες η καταγραφή γίνεται από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Τέλος, σε συνάντηση που έγινε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο, συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία Δήμου- Περιφέρειας, οι οποίες θα εξεταστούν αναλυτικά με τον -απουσιάζοντα για υπηρεσιακούς λόγους εκτός Ηπείρου -Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη.
Συνέχεια...

Συμμετοχή και Βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ)

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Συμμετοχή και Βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ)

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), που διεξήχθη το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2022, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Στο Συνέδριο με θέμα "Η αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για ενιαία υγεία και έναν καλύτερο πλανήτη, αναπτύχθηκαν οι έξι (6) πυλώνες πολιτικής των Υγιών Πόλεων (Άνθρωποι, Ειρήνη, Ευημερία, Συμμετοχή, Τόπος, Πλανήτης) και παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και οι καλές πρακτικές που ακολουθούν οι Δήμοι με στόχο τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών τους.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β' του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος, με ομιλία του παρουσίασε τις πολιτικές του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον πυλώνα "Άνθρωποι" στην οποία εντάσσονται όλες οι πολιτικές και οι δράσεις από την αρχή της ζωής ενός ανθρώπου και καθ' όλη τη διάρκειά της.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και καταρτίστηκε η πολιτική διακήρυξη στην οποία μεταξύ άλλων, τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν ότι οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν φωνή και να απαιτούν να ακούγονται στα κέντρα των αποφάσεων.

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την απονομή επαίνου κοινωνικής προσφοράς στον Δήμο Ηγουμενίτσας για την πρόληψη της υγείας, μέσω της θεσμοθέτησης του ΚΕΠ Υγείας. Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Ελευθέριος Κώστας και η Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας κα. Νικολέτα Λάμπρου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και Αντιπρόεδρος Β' του ΕΔΔΥΠΠΥ δήλωσε σχετικά:

“Από την πρώτη στιγμή που ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, εστιάσαμε στον άνθρωπο και στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας του, ενώ πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης, ανθρωποκεντρικές, προσβάσιμες και ισότιμες για όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δικτύου μας κ. Γεώργιο Πατούλη για την ώθηση που δίνει στο δίκτυο αλλά και τη φιλοξενία του, την Εθνική Συντονίστρια Υγιών Πόλεων κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου για τη συνεχή στήριξη και ενθάρρυνση της, το Δίκτυο για την υποστήριξη που μας παρέχει και τα στελέχη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας κα Νικολέτα Λάμπρου & κα Σταυρούλα Κωνσταντίνου για την άοκνη υλοποίηση των δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ και των πρωτοβουλιών που επιδεικνύουν.”

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Το τεράστιο έργο του Σπύρου Μουσελίμη αναδείχτηκε σε διήμερο αφιέρωμα - συμπόσιο (+ΦΩΤΟ)

Οκτωβρίου 13, 2022 0
Παραμυθιά: Το τεράστιο έργο του Σπύρου Μουσελίμη αναδείχτηκε σε διήμερο αφιέρωμα - συμπόσιο (+ΦΩΤΟ)

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με φορείς της Θεσπρωτίας, οργάνωσε στην Παραμυθιά στις 9 -10 Οκτωβρίου, φιλολογικό συμπόσιο για το δάσκαλο και συγγραφέα και αυτοδίδακτο αρχαιολόγο, αείμνηστο Σπύρο Μουσελίμη, με καταγωγή από το Πόποβο.


Μάλιστα η Έκθεση Αρχειακού Υλικού από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Μουσελίμη (9-16 Οκτωβρίου 2022), αποκαλύπτει την ακάματη δράση του.
Υπήρξε τεράστιο το έργο του και ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί και ερμηνευθεί σ' όλη τη διάστασή του.


Στο συμπόσιο, όπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση κ. ά., αναδείχτηκαν, για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο στον τόπο του, αρκετές πτυχές της πολυδιάστατης δράσης του Σπύρου Μουσελίμη, που υπήρξε πρωτοπόρος στην εποχή του.

Μίλησαν ο Παναγιώτης Τσαμάτος, ομότιμος καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης για το λογοτεχνικό έργο του Σπύρου Μουσελίμη.

Ο Σπύρος Εργολάβος, φιλόλογος-συγγραφέας, για τον ιστορικό και αρχαιολόγο Σπύρο Μουσελίμη.


Ο Βασίλης Νιτσιάκος για τις λαογραφικές καταγραφές του Σπύρου Μουσελίμη, που ανέδειξαν το Πόποβο και τη Λάκκα του Μπότσαρη.


Η Μαρίνα Μπέση, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Ηπείρου αναφέρθηκε για τον πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο του ως δασκάλου.


Ο Ιωάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και η Μαρία Νούση, πτυχιούχος της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Βρυξελλών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια: για τα «παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα και βυζαντινούς ναούς της Θεσπρωτίας με τη ματιά του Σπύρου Μουσελίμη».

Ο Παντελής Κυπριανός, καθηγητής, Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των πολιτικών ιδεών, Τμήμα Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία για την «Τοπική ιστορία, καθημερινότητα και μνήμη».

Ο Μπάμπης Νούτσος, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τον «Σπύρο Μουσελίμη ως τοπικό διανοούμενο».

Ο Μιχάλης Πασιάκος, πρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ., για τον "αντιστασιακό Σπύρο Μουσελίμη».

Ο Γιάννης Ζαρκάδης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, για τον "απάνω και κάτω κόσμο του Σπύρου Μουσελίμη".


Το συμπόσιο έκλεισε ο Αλέκος Μουσελίμης, φιλόλογος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σπύρος Μουσελίμης, μια πολυσχιδής δημιουργική προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας αλάρωτος άνθρωπος».

Ο αείμνηστος δάσκαλος Σπύρος Μουσελίμης, ανέδειξε με αξεπέραστη έρευνα, αρχαιολογικά και λαογραφικά, τον πλούτο της ιστορίας της Θεσπρωτίας.
Την περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή και τα βιβλία του, όπου κατέγραψε τις διαπιστώσεις του και τα οποία αποτελούν καθρέφτη του πολύτιμου και ολοκληρωμένου έργου του, είναι βοηθήματα σύγχρονων επιστημόνων στις έρευνές τους.

Ο δάσκαλος Σπύρος Μουσελίμης, διδάσκει στην εξορία. Σίκινος 1947. (Αρχείο Λευτέρη Μουσελίμη).

Χρησιμοποίησε δικές του αποτελεσματικές μεθόδους που τον καταξίωσαν και τον έκαναν αποδεκτό στον επιστημονικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Μουσελίμης, ο απλός αυτός δάσκαλος, που έχει χαρακτηρισθεί ως ένας ερασιτέχνης «Ερρίκος Σλήμαν», υπήρξε πρωτεργάτης τής ανεύρεσης του αρχαίου νεκρομαντείου του Αχέροντα.

Μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του, παρ’ όλα τα βαθιά του γεράματα, δεν άφησε παλιές εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους στο θεσπρωτικό χώρο, που να μην συγκεντρώσει ιστορικά στοιχεία και να μη φωτογραφήσει.

Ο Σπύρος Μουσελίμης δεν επέλεξε στις αρχαιολογικές του έρευνες τον τρόπο των ορισμών, αλλά των καθορισμών. Γι' αυτό υπήρξε πρωτοπόρος.


Και διάλεξε τον καθορισμό, που ως μια διαδικασία, που οδηγεί σταδιακά από την προσωρινή διαπίστωση, στην ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη, ενώ ο ορισμός θέτει τη μερικότητα σαν κάτι τελειωτικό.
Έτσι γύριζε πίσω, στα θεμέλια των ευρημάτων και των κτισμάτων.
Και έφερε τις αρχαιότητες της Θεσπρωτίας στο φως του κατανοητού και του εννοιολογικού, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται και να μην υπάρχουν συγχύσεις.

Τα αντικείμενα, ή μια σχέση αντικειμενοτήτων, τα προσέγγιζε βαθμιαία, βήμα προς βήμα, και έτσι απέφευγε τα σφάλματα.
Κατόρθωσε, με εντατική ενασχόληση, και έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρό του να ανακαλύψει και να αποκαλύψει τις αρχαιότητες της Θεσπρωτίας.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα