05/29/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Μόνο 1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Μαΐου 29, 2021 0
Μόνο 1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 1
ΠΕ Ιωαννίνων 36
ΠΕ Πρέβεζας 1

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.497, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 400.395 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 25 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.152 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.024 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 510 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.417 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 203 (ημερήσια μεταβολή -12.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 218 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Οι εφημερίδες και ο ρόλος τους το 1821 - Του Παντελή Κυπριανού

Μαΐου 29, 2021 0
Οι εφημερίδες και ο ρόλος τους το 1821 - Του Παντελή Κυπριανού

Παντελής Κυπριανός*
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

«Οσοι έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν μέσα σε μια βδομάδα από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη» γράφει το 1861 ο Φίνλευ, στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, «δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαβίβαση των ειδήσεων στην Ανατολή, τα πρώτα τριάντα χρόνια του αιώνα μας (19ος). Η εφημερίδα είτανε πράγμα άγνωστο στην Ανατολή και, όσο για την ιδιωτική αλληλογραφία, ήταν σπάνια η σχέση της με γνήσιες πηγές πληροφοριών». Να σκεφτούμε ότι ο Καποδίστριας έμαθε ότι εκλέχτηκε Κυβερνήτης το Μάιο του 1827, από γράμμα του αδελφού του, δύο ολόκληρους μήνες μετά την σχετική απόφαση στην Τροιζήνα.

Μέχρι τον 1821 είχαμε ελληνόφωνες εφημερίδες και περιοδικά μόνο στη Βιέννη, το Παρίσι και την Κέρκυρα. Με τον Ξεσηκωμό ο Α. Κοραής ζητά την έκδοση εφημερίδων. «Δεν είναι πλέον καιρός να εξετάσωμεν, εάν έγινεν η επανάστασις εις αρμόδιον καιρόν, μήτε αν οι αρχηγοί αυτής έκαναν τα πρέποντα. Συστήσετε λοιπόν αμέσως εφημερίδας. Να γράψετε τας πράξεις σας εις εφημερίδα τυπωμένην, αν είναι δυνατόν, ειδεμή και χειρογραμμένην, δια να την πέμπετε εις τας εδώ εφημερίδας». Εισακούεται. Στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο (Βραχώρι) και στο Γαλαξίδι εκδίδονται τρεις βραχύβιες χειρόγραφες εφημερίδες, μέσα του 1821 και αρχές του 1822.

Τον Αύγουστο του 1821 στην Καλαμάτα εκδίδεται από τον Θ. Φαρμακίδη, σε τυπογραφείο που έφερε ο Δ. Υψηλάντης, η πρώτη έντυπη εφημερίδα, η Σάλπιγξ Ελληνική. Κυκλοφόρησαν μόνο τρία φύλλα λόγω της σύγκρουσης του Φαρμακίδη με τον Υψηλάντη. Από το ίδιο τυπογραφείο τυπώθηκαν το 1822 το Σύνταγμα της Συνέλευσης τής Επιδαύρου και ο οργανισμός των ελληνικών επαρχιών και δικαστηρίων.

Από το 1822 ως το 1824 δεν υπάρχουν εφημερίδες. Ο Ι. Κοκκώνης, φίλος του Καποδίστρια και αργότερα υπεύθυνος για τα δημοτικά σχολεία, γράφει τον Οκτώβριο του 1823 στον Αλ. Μαυροκορδάτο ότι «η Διοίκησι δεν φρόντισε ουδέ δια μιας εφημερίδας έκδοσιν, ήτις ήτο αναγκαιοτάτη και προς τον φωτισμόν του λαού και προς την υπεράσπισιν των εθνικών δικαιωμάτων προς τα έξω».

Όλα αλλάζουν το 1824. Χάρη κυρίως σε συνδρομές Φιλελλήνων, ιδιαίτερα του Ιρλανδού αξιωματικού Στάνχοπ, το 1824 εκδίδονται τρεις εφημερίδες. Την πρωτοχρονιά "Τα Ελληνικά Χρονικά" στο Μεσολόγγι, τον Μάρτιο "Ο Φίλος του Νόμου" στην Ύδρα, όργανο για ένα χρόνο της Διοίκησης, και τον Αύγουστο "Η Εφημερίς Αθηνών", στην Αθήνα. Η πρώτη και η τρίτη σταμάτησαν την έκδοση τους το 1826, με την κατάληψη του Μεσολογγίου και την πολιορκία της Ακρόπολης. Ο Φίλος του Νόμου σταμάτησε να κυκλοφορεί το Μάϊο του 1827. Τέλος, μετά από αρκετές περιπέτειες τον Οκτώβριο του 1825 εκδίδεται η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, επίσημο όργανο της Διοίκησης, η σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι τέσσερεις εφημερίδες διευθυνόμενες από δύο Φιλέλληνες (Μάγερ και Κιάππε) και δύο Έλληνες σπουδαγμένους στο εξωτερικό (Ψύλλας, Φαρμακίδης) υπερασπίστηκαν θερμά την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα κριτικής ακόμη και στους πιο ισχυρούς της εποχής και συνέβαλαν τα μέγιστα στη διάχυση των ειδήσεων, τη μετάβαση από μία προφορική κοινωνία σε γραπτή και στην ενοποίηση του ελλαδικού χώρου μέσω της υπέρβασης του τοπικισμού και της υπεράσπιση κανόνων και αξιών του Διαφωτισμού και των δημοκρατικών κοινωνικών της εποχής τους. 

Χάρη σε αυτές πολλοί έμαθαν να διαβάζουν, άλλοι, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Γκούρας, να ασκούνται στη γραφή και μέρος των επαναστατημένων να μαθαίνουν για άγνωστα μέχρι τότε πράγματα όπως η ελευθεροτυπία, η κριτική και η συμμετοχή στα κοινά.

*Άρθρο του Παντελή Κυπριανού για τους Θεσπρωτικούς αντίλαλους


Συνέχεια...

Οι τρεις λέξεις και η ευτυχία - Της Ελένης Κύεκου - Σαφάκα

Μαΐου 29, 2021 0
Οι τρεις λέξεις και η ευτυχία - Της Ελένης Κύεκου - Σαφάκα

Έπειτα από μήνες περιορισμών, λόγω πανδημίας,
ήρθε επιτέλους η μέρα που άνοιξε η εστίαση.
Η μέρα της ελευθερίας!
Κάθομαι σε παραλιακή καφετέρια.
Δίπλα μου, ολάνθιστο γιασεμί,
πλεγμένο πάνω σε σιδερένια καμάρα!
Αντίκρυ μου η θάλασσα!

Το κύμα με τον παφλασμό του, με γαληνεύει!
Τα γλαροπούλια κάνουν κύκλους γύρω-γύρω
χτυπώντας τα φτερά τους και βουτώντας
στη θάλασσα, για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Δροσερό αεράκι φυσά και μου χαϊδεύει
το πρόσωπο, θυμίζοντάς μου πως είμαι
ζωντανή, υγιής, ελεύθερη!!

Τρεις αλήθειες, που φέρνουν ευτυχία!
Την ευτυχία αν δεν δεις σ' αυτές τις τρεις αλήθειες,
είσαι δυστυχής.
Η ευτυχία βρίσκεται παντού, αρκεί να έχεις μάτια
και αφτιά ανοιχτά και ψυχωμένη θέληση,
για να την ανακαλύψεις.
Μικρές ευτυχισμένες στιγμές, κυκλοφορούν
ανάμεσά μας, αρκεί να προσπαθήσουμε
να τις δούμε!
Στο γαλανό ουρανό, στα όμορφα λουλούδια
της γης, στη ρυτιδιασμένη θάλασσα, στο μαγικό
ηλιοβασίλεμα, στο δροσερό αεράκι!
Ακόμη, στο χαμόγελο των παιδιών,
στη ζεστή καλημέρα των ανθρώπων,
στις ανοιχτές καρδιές!

Και ιδιαίτερα στις τρεις λέξεις,
ζωή, υγεία, ελευθερία!
Αυτές, και μόνο, μας κάνουν την ευτυχία!

22 -5 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Ερώτηση Κάτση στη Βουλή για τη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο σχολείο

Μαΐου 29, 2021 1
Ερώτηση Κάτση στη Βουλή για τη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο σχολείο

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στην, ερήμην της, δρομολογούμενη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε πρότυπο»

Για μια ακόμα φορά, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την υλοποίηση προειλημμένων αποφάσεών του ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι δρομολογείται η μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο, κατά τα προβλεπόμενα στον ν.4763/2020. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με την ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας να πραγματοποιεί στις 25/5/2021 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου να συνεδριάζει εκτάκτως και να εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αντιτίθεται ομόφωνα στα σχέδια του Υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι για ένα μείζον ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας δεν ενημερώθηκε, ούτε ζητήθηκε η εισήγηση ή γνωμοδότηση των μελών του συλλόγου διδασκόντων. Επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη του νόμου για εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα ΕΠΑΛ με βάση το βαθμό του απολυτηρίου τίτλου τους, θα δημιουργήσει πρόβλημα στους υπόλοιπους μαθητές που έχουν ως επιλογή να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ, αφού θα δυσχεραίνεται η φοίτησή τους στα άλλα δύο ΕΠΑΛ της Θεσπρωτίας (σε Φιλιάτες και Παραμυθιά) εξαιτίας της χιλιομετρικής απόστασης και αδυναμίας λειτουργίας όλων των τομέων και ειδικοτήτων στα σχολεία αυτά. 

Έτσι, το σχολείο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς και οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τονίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την άμεση κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, με το σχολείο να αλλάζει ριζικά, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο, ενώ υπάρχει κίνδυνος απώλειας οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, καθώς αυτές θα αλλάζουν με βάση τα τυπικά προσόντα αλλά και τη βαθμολογία που έχουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί από την ατομική τους αξιολόγηση. Υποστηρίζουν, τέλος, ότι η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση θα πρέπει να καταστεί ελκυστική και ποιοτική για όλα τα σχολεία, με μέτρα για ισότιμη πρόσβαση των νέων σε αυτή, με ενίσχυση και όχι κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Σημειώνεται ότι η μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο, δρομολογείται χωρίς να είναι γνωστές οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται. Συγκεκριμένα, ο ν.4763/2020 στο αρ.21 προβλέπει σχετικά την έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), με την οποία καθορίζονται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τις σχολικές μονάδες ή τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα κριτήρια, καθώς και διαδικασία αξιολόγησης από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) (παρ.6). Μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπρόσθετα, προβλέπεται o χαρακτηρισμός ενός ΕΠΑΛ σε Πρότυπο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου, σε επίπεδο Περιφέρειας, Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) και γνώμη του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. (παρ.2), συμβούλια τα οποία έχουν συγκροτηθεί, αλλά είναι άγνωστο αν και με ποιες διαδικασίες έχουν προβεί σε σχετική εισήγηση και γνωμοδότηση, αντίστοιχα.

Επειδή η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται καθολική στήριξη και αναβάθμιση και όχι δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων με διαχωρισμό των μαθητών.

Επειδή η μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο δρομολογείται ως προειλημμένη απόφαση προτού ολοκληρωθεί η έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία διαφωνεί με την εξέλιξη αυτή.

Επειδή οι μονομερείς αυτές ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν αναστατώσει και διχάσει την τοπική κοινωνία, καθώς αφαιρούν από τους μαθητές τη δυνατότητα επιλογής να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ της περιοχής τους και κατά συνέπεια τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης όλων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

- Έχει ληφθεί απόφαση μετατροπής του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο; Αν ναι, ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και ποια είναι η νόμιμη βάση αυτών; Ποια όργανα εισηγήθηκαν και γνωμοδότησαν και σύμφωνα με ποια κριτήρια;

- Για ποιους λόγους δεν έχει ζητηθεί εγκαίρως από την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς) της Θεσπρωτίας να διατυπώσει τις απόψεις της για τις όποιες εξελίξεις; Προτίθεται να λάβει υπόψη τις έντονες αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις;

- Πώς αξιολογεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Ηγουμενίτσας που θα επιλέγουν τη φοίτηση σε ΕΠΑΛ αλλά δε θα έχουν επαρκή βαθμό απολυτηρίου, ο εξαναγκασμός τους να διανύουν καθημερινά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν στα άλλα ΕΠΑΛ της Θεσπρωτίας, τα οποία μάλιστα δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και χώρους για να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών;

- Επίσης, καλείται η κα. Υπουργός να καταθέσει εντός της προθεσμίας, που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

- Τα πρακτικά των συνεδριάσεων για διατύπωση τυχόν εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων που έγιναν από το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) της Περιφέρειας Ηπείρου ή/και το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) σχετικά με τη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4763/2020, τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις αυτές, καθώς και τα έγγραφα ερωτήματα που τέθηκαν στα ως άνω συμβούλια για διατύπωση αυτών.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα