01/11/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Kαταγγελίες Γόγολου για αλλοίωση ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 11, 2021 0
Kαταγγελίες Γόγολου για αλλοίωση ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εχθές οκτώ (8) Ιανουαρίου 2021 με μοναδικό θέμα:
"Λήψη απόφασης για τους είκοσι έξι (26) εργαζόμενους του ΠΑΚΚΠΟ στους παιδικούς σταθμούς ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες"
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δεκατρείς (13) υπέρ των εργαζομένων και δεκατρείς (13) κατά των εργαζομένων. 
Με αποτέλεσμα να κριθεί με την ψήφο του Προέδρου κυρίου Μαρτίνη Δόνατου.
Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση με τη συλλογή υπογραφών σύσσωμης της αντιπολίτευση και του κυρίου Δημάκου Δημήτρη από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:
1) Το αίτημα των εργαζομένων ήταν, είναι και θα παραμείνει δίκαιο για την διεκδίκηση τους για μόνιμη και σταθερή εργασία. 
2) Η Δημοτική Αρχή δεν υιοθέτησε το αίτημα των εργαζομένων χωρίς να γίνει πειστική στους ίδιους και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 
3) Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν πάνω από μια δεκαετία που εργάζονται στο Δήμο Ηγουμενίτσας. 
4) Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κάποια στιγμή θα σταματήσει όπως π.χ. έγινε και με το πρόγραμμα " Βοήθειας στο Σπίτι" θα έχει ως αποτέλεσμα την συγχώνευση αρκετών παιδικών σταθμών ή ακόμα και το κλείσιμο μερικών από αυτούς για το λόγο ότι δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων που προβλέπει ο Νομοθέτης. 
5) Η Δημοτική Αρχή στερεί το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων την μονιμοποίηση τους. 
6) Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολιτικές και όχι όπως ειπώθηκε τόσο απο τον Δήμαρχο και αρκετούς συμβούλους του για Διοικητικές, Οικονομικές και Νομικές. 
7) Δεν θα χρεωκοπήσει ποτέ ο Δήμος Ηγουμενίτσας από την πρόσληψη είκοσι έξι (26) εργαζόμενων όπως ακούστηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γκόλια.

Τέλος θέλω να καταγγείλω το θέμα παρουσίασης της τηλεδιάσκεψης:
α) Να μας κλείνουν τα μικρόφωνα.
β) Να παίρνουν τηλέφωνο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την ώρα της ψηφοφορίας διότι είχαν καλή σύνδεση και να ψηφίζουν τηλεφωνικά στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην γίνεται δεκτή.
γ) Να φαίνεται στην οθόνη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου να μην έχει ήχο (προφανώς του έκλεισε κάποιος) και να μην γίνεται δεκτή η ψήφος του. 
δ) Να εκφωνεί ο Πρόεδρος το όνομα τριών Δημοτικών Συμβούλων από την παράταξη του Δημάρχου και να ακούγεται η φωνή τους χωρίς να υπάρχει εικόνα αυτών από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και το τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και να γίνονται δεκτές αυτών οι ψήφοι. 
Κλείνω με την παρακάτω καταγγελία:
Καταγγέλλω και αμφισβητώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτού του θέματος για παραπλάνηση και μεθόδευση του αποτελέσματος. 

ΥΓ. Ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου μας ενημέρωσε πριν ξεκινήσει η ημερήσια διάταξη ότι δεν υπάρχει καλή σύνδεση του προγράμματος μετάδοσης της συνεδρίασης. 
Το αναφέρω μήπως τελικά μας προετοίμαζαν για το τι θα ακολουθήσει.

Γιάννης Γόγολος
Συνέχεια...

Ποια έργα προκρίνει η Περιφέρεια Ηπείρου για το νέο ΕΣΠΑ

Ιανουαρίου 11, 2021 0
Ποια έργα προκρίνει η Περιφέρεια Ηπείρου για το νέο ΕΣΠΑ

Σε 29 σελίδες συνοψίζεται η πρόταση που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά στα έργα και τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, του ΕΣΠΑ δηλαδή που θα τρέξει –τυπικά τουλάχιστον- από το 2021 μέχρι το 2027.

Η πρόταση της Περιφέρειας όπως προκύπτει από τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί έχει καταρτιστεί τον Οκτώβριο του 2019, πριν από ενάμισι χρόνο περίπου και ήδη αρκετά σημεία της έπρεπε να τύχουν επικαιροποίησης.

Σημαντικό στοιχείο που απουσιάζει –αυτό με ευθύνη του κεντρικού κράτους- είναι το ύψος της χρηματοδότησης, τα κονδύλια δηλαδή που διατεθούν στην Περιφέρεια κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Επί της ουσίας τώρα το κείμενο είναι αρκετά γενικόλογο, χωρίς να υπάρχει το εντυπωσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την στρατηγική των επόμενων ετών, σε μία περιοχή όπου πολλά έχουν αλλάξει μετά τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες και οφείλει να δημιουργήσει συγκεκριμένη ταυτότητα που θα την ακολουθεί τα επόμενα χρόνια.
Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δηλαδή που θα αποτελεί την βασική πηγή χρηματοδότησης.

Έτσι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που περιέχει η πρόταση –όχι όμως και καινοτόμο αφού έχει δοκιμαστεί ήδη στο τρέχον πρόγραμμα- είναι η επέκταση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου όπως ο ιαματικός τουρισμός στην Κόνιτσα, ο περιπατητικός, ορειβατικός, φυσιολατρικός και ποδηλατικός τουρισμός στην Πίνδο, με εδαφικές επενδύσεις με πολύ συγκεκριμένο γεωγραφικό χωροταξικό προσδιορισμό σε περιοχές ειδικών χαρακτηριστικών όπως η περιοχή του Σουλίου – Αχέροντα και η περιοχή των Τζουμέρκων.

Προτείνεται επίσης η επιλογή ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στις αστικές περιοχές της
Ηπείρου, όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πέραν αυτών και για μία ακόμη φορά η Περιφέρεια Ηπείρου θέτει ως κύριες προτεραιότητες στο πλαίσιο της ΠΠ 2021-2027 «την ολοκλήρωση των αναγκαίων οδικών υποδομών που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κινητικότητα ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά με έμφαση στις αναγκαίες συνδέσεις με τους οδικούς άξονες ΔΕΔ-Μ, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τη στήριξη της πολυτροπικής ανάπτυξης των μεταφορών, την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων, η αξιοποίηση του υπό διαμόρφωση δικτύου υδατοδρομίων, τη σιδηροδρομική σύνδεση της με την υπόλοιπη χώρα, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την ανάπτυξη υποδομών για τη μεταφοράς ενέργειας, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων».

Ενδεικτικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία να στηριχθούν για το σκοπό αυτό αποτελούν:

- Η ενίσχυση της διεθνούς διασυνδεσιμότητας της Περιφέρειας (ολοκλήρωση του Δυτικού Άξονα: τμήμα Ιωάννινα – Κακκαβιά – σύνορα με Αλβανία, αναβάθμιση οδικού άξονα Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας – Μαυροματίου – σύνορα με Αλβανία (κάθετος άξονας επί της Εγνατίας Οδού).

- Η ολοκλήρωση των συνδέσεων με τους οδικούς άξονες ΔΕΔ-Μ (όπως σύνδεση Πρέβεζας με Δυτικό Άξονα, σύνδεση Τζουμέρκων με Δυτικό Άξονα) και η σύνδεση καθορισμένων κόμβων και ΔΕΔ-Μ με δευτερεύουσες και τριτεύουσες συνδέσεις.

- Η ολοκλήρωση της διαπεριφερειακής σημασίας οδικών συνδέσεων.

- Η βελτίωση της ενδοπεριφερειακής κινητικότητας με έμφαση στη σύνδεση με αστικά, εμπορικά, οικονομικά κέντρα και τουριστικούς πόλους της Περιφέρειας.

- Η ολοκλήρωση εθνικών οδικών έργων που επηρεάζουν την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας (όπως ο αυτοκινητόδρομος Ε65).

- Η στήριξη της πολυτροπικής ανάπτυξης των μεταφορών στην Περιφέρεια σε σύνδεση με τους θαλάσσιους λιμένες και αερολιμένες της Περιφέρειας.

- Η στήριξη δράσεων οδικής ασφάλειας σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια.

- Η στήριξη της αστικής κινητικότητας στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας με βάση τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

- Η περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας για εμπορική, τουριστική, επιβατική χρήση.

- Η στήριξη επενδύσεων για την αξιοποίηση του συστήματος αερομεταφορών συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών εμπορευμάτων και των μεταφορών με υδροπλάνα.

- Η στήριξη επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

- Η ολοκλήρωση των επενδύσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου του αναπτυσσόμενου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών με υπερυψηλές ταχύτητες (άνω του 1GB) και η επέκταση του μητροπολιτικού ευρυζωνικού δικτύου.

- Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου 2019 – 2023 της ΔΕΔΔΗΕ.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Η ιστορία της Κεστρίνης παρουσιάζεται στο ημερολόγιο 2021 της ενορίας

Ιανουαρίου 11, 2021 0
Η ιστορία της Κεστρίνης παρουσιάζεται στο ημερολόγιο 2021 της ενορίας

Στο ημερολόγιο τοίχου 2021 της ενορίας Κεστρίνης, που εξέδωσε η ενορία του Αγίου Μηνά, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του χωριού.
Επίσης γίνεται αναφορά, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του (2016-2021), στον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο Γκίκα. 

Μεταξύ άλλων γράφει ο π. Ηλίας Μάκος: "Οι κάτοικοι της Κεστρίνης νιώθουν χρέος τους να διατηρούν το παρελθόν τους και το σεβασμό τους στις φευγάτες γενιές. Και μέσα απ’ αυτά ξεπηδά ένα πάνθεο σεμνών δουλευτών, που κινείται σε θέμελα δημιουργίας και παράδοσης". 

Και προσθέτει: "Η Κεστρίνη Θεσπρωτίας, στην επαρχία Φιλιατών, παλαιότερα ονομαζόταν Σκουπίτσα, το πιθανότερο γιατί στην περιοχή υπήρχε άφθονο σκουπόχορτο ή «σόργον το σάρωθρον». Η νεότερη ονομασία Κεστρίνη, όπως λένε κάτοικοι του χωριού, στηριζόμενοι σε διάφορες πληροφορίες, προέρχεται από την αρχαία πόλη των Χαόνων Κεστρίνη (η προέλευση της ονομασίας από το μυθικό βασιλιά Κεστρίνο, γυιό του Έλενου και της Ανδρομάχης), στην περιοχή της Σαγιάδας (εκβολές του Καλαμά). Η Σκουπίτσα Φιλιατών αναγνωρίστηκε το 1919 και μετονομάστηκε το 1957 σε Κεστρίνη".

Καταλήγει σημειώνοντας: "Η Κεστρίνη το 1850, οπότε κτίστηκε και ο παλαιός ναός του Αγίου Μηνά, κατοικούνταν από 70 χριστιανικές οικογένειες, που ομιλούσαν και την αρβανίτικη γλώσσα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι οικογένειες αυτές είχαν μετοικήσει στην απόμακρη και απόκρυφη, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, περιοχή από χωριά του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της Βορείου Ηπείρου".

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αρνητικά όλα τα test-Covid των εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ιανουαρίου 11, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Αρνητικά όλα τα test-Covid των εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Επανέναρξη λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών 
από Δευτέρα 11 Ιανουάριου 2021

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΝΠΔΔ Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας θα υποδεχτούν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας, όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτούς, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για ένα ασφαλές περιβάλλον. 

Το προσωπικό των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έχει υποβληθεί σε προληπτικά test-Covid ύστερα από τη συνεργασία του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. με τον ΕΟΔΥ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, ενώ το σύνολο των δειγμάτων βρέθηκαν αρνητικά. 

Η Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. εύχονται από τη μεριά τους σε όλους, γονείς, παιδιά αλλά και σε όλο το προσωπικό των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών ένα νέο δημιουργικό ξεκίνημα με υγεία και όλοι μαζί με συνεργασία και θέληση θα προσπεράσουμε την κάθε δυσκολία. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ 
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (11 - 17/1)

Ιανουαρίου 11, 2021 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (11 - 17/1) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 11 έως 17 Ιανουαρίου 2021 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

11/01/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

12/01/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

13/01/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

14/01/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

15/01/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

17/01/2021

Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί - Γλυκή

08:00-15:00

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα