12/01/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Δήλωση Καχριμάνη για τη δίκη των κλεμμένων εικόνων

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Δήλωση Καχριμάνη για τη δίκη των κλεμμένων εικόνων


Σήμερα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια δώδεκα χρόνων για να εντοπιστούν οι δράστες κλοπών Εικόνων και Κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου και ειδικότερα στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή. Θεωρώ όμως ότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν και να αξιολογηθούν από τους πολίτες και συγκεκριμένα μαρτυρίες ανακλήθηκαν, μάρτυρες που δεν «θυμόνταν» κατά την εξέτασή τους στο Δικαστήριο τι είχαν καταθέσει στη διάρκεια των προανακρίσεων, όπως επίσης και καταθέσεις- μαρτυρίες ιερωμένων οι οποίοι στο μακρύ διάστημα της προανάκρισης απεβίωσαν.

Μετά από δώδεκα χρόνια και την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία προκύπτουν τρία συμπεράσματα:

Α) Με την προσπάθεια που ξεκινήσαμε αμέσως μετά την κλοπή που έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2009 στο Κουκούλι Ζαγορίου, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν και επαναπατρίστηκαν 80 και πλέον εικόνες από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας κ.α. περιοχών.

Β) Στο διάστημα αυτό σχεδόν «μηδενίστηκαν» οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε μοναστήρια και ναούς.

Γ) Η σημαντικότερη, όμως, παρακαταθήκη είναι η εμπειρία που αποκτήθηκε για τον εντοπισμό κλεμμένων πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, που αποτελεί βασικό πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε επίδοξο ιερόσυλο.

Κατά τα άλλα, οι επιθέσεις, οι «αφορισμοί» και η λασπολογία που εξαπολύθηκαν σε βάρος μου από παράγοντες της δίκης προκειμένου να αποκρουστούν στοιχεία και μαρτυρίες μου, δεν με πτοούν και ούτε πρόκειται να αναστείλουν τη συνέχιση της προσπάθειάς μου για να επιστραφούν ιερά σκεύη και εικόνες στον τόπο τους.
Συνέχεια...

Σπύρος Ριζόπουλος: "Οι πολιτικές «Black Friday» του κ. Καχριμάνη στερούν από την Ήπειρο όσα αξίζει"

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Σπύρος Ριζόπουλος: "Οι πολιτικές «Black Friday» του κ. Καχριμάνη στερούν από την Ήπειρο όσα αξίζει"

Τη μεγάλη διαφορά που έχει ο τρόπος με τον οποίο οι Ορίζοντες Ηπείρου αντιλαμβάνονται το πώς πρέπει να διεκδικούνται οι λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου με την πολιτική που ασκεί εδώ και τρεις θητείες ο Περιφερειάρχης ανέδειξε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος.

Με αφορμή τα όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες για το Ιωάννινα – Κακαβιά, το προκάτ κλειστό και το Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Ριζόπουλος σημείωσε ότι το σημαντικότερο κομμάτι της επικοινωνίας που έχει μια Περιφερειακή Αρχή με τα κέντρα εξουσίας των Αθηνών είναι οι προτάσεις που καταθέτει να εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Αυτό προσπαθώ να κάνω στις δικές μου συνομιλίες. Δεν βλέπω όμως να γίνεται το ίδιο και από τον Περιφερειάρχη», είπε ο κ. Ριζόπουλος και συνέχισε:

«Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις εξαγγελίες για την Ιόνια οδό, στην ουσία δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό ακόμα, αφού το πλαίσιο της δημοπράτησης είναι άγνωστο. Χαρακτηριστικό είναι, το οποίο δεν αντιλήφθηκε κανεις, ότι δεν έγινε αναφορά ως Ιόνια Οδός έγινε αναφορά ως σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Η συνάντησή μου με τον κ. Καραγιάννη, Υφυπουργό Υποδομών, το Σεπτέμβρη του 2021, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν αυτή που έθεσε σε νέα βάση το ζήτημα γιατί εκεί επανήλθε για πρώτη φορά η έννοια της διευρωπαϊκότητας, όταν καταθέσαμε την πρόταση να θεωρηθεί ο οδικός άξονας αυτός ως παραεγνατία. Και για να τελειώνουμε, δίιχνος, κλειστός αυτοκινητόδρομος δεν νοείται. Ο αγώνας για να γίνει ο δρόμος τέλειος, ξεκίνησε από εμάς και θα συνεχιστεί. Μας αξίζει ο δρόμος να είναι τέλειος. Αυτό που απέτυχε εδώ και τρεις θητείες να μας δώσει ο κ. Καχριμάνης γιατί ακολουθεί πολιτικές ‘’black Friday’’, πολιτικές εκπτώσεων για τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου, δεν με αφήνει ικανοποιημένο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ριζόπουλος πρόσθεσε ότι στην ίδια λογική κινήθηκε ο Περιφερειάρχης και στην περίπτωση του κλειστού γυμναστηρίου, αφού επέλεξε την λύση ενός προκάτ, αντί να διεκδικήσει την υλοποίηση της δέσμευσης του προηγούμενου πρωθυπουργού για την κατασκευή νέου στα Γιάννενα.

«Κι εδώ κυριάρχησε η πολιτική του σκόντου. Τι εμπόδιζε τον κ. Καχριμάνη να διεκδικήσει το νέο κλειστό γυμναστήριο που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός και ταυτόχρονα να πάρει τις σιδεριές του προκάτ κλειστού; Αναρωτήθηκε.

Φτάνοντας στο θέμα του τεχνολογικού πάρκου, σημείωσε ότι ο Περιφερειάρχης δεν έχει αντιληφθεί την διαφορά της τεχνολογικής κοινότητας με αυτή του κτιρίου – εκτρώματος που θέλει να κατασκευάσει.

«Ο κ. Πιερρακάκης κατανοεί τη διαφορά των δύο αυτών εννοιών και γι αυτό δεν είπε τίποτα για το τεχνολογικό πάρκο στη διάρκεια της παρουσίας του στα Γιάννενα. Άλλωστε το τεχνολογικό πάρκο δεν ανήκει στη δική του αρμοδιότητα αλλά στο υπουργείο του κ. Γεωργιάδη. Αυτό το έκτρωμα κτίριο που πάει να κατασκευαστεί είναι στην λογική του περιφερειάρχη - εργοδηγού, χωρίς όραμα». Αποσαφηνίζω ότι η λάθος προσέγγιση αφήνει τη χρηματοδότηση του κτιρίου εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Ριζόπουλος θύμισε ότι η διαδικασία συζήτησης για τον ρόλο της περιφέρειας ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο μετά από πρωτοβουλία των Οριζόντων Ηπείρου, οι οποίοι ζήτησαν ενημέρωση για τις αποσχιστικές τάσεις που είχαν εκφράσει τότε 6 δήμαρχοι μαζί με τον κ. Καχριμάνη φτάνοντας να κάνουν λόγο για τη δημιουργία δεύτερου ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο.

«Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε ένα άλλο αβάσιμο επιχείρημα, ότι οι δήμοι αυτοί έχουν περισσότερους κατοίκους. Τέτοιες λογικές διχάζουν τους Ηπειρώτες και με βρίσκουν αντίθετο. Ο ΦΟΔΣΑ έχει ξεκινήσει τις κινήσεις για τη νομική κατοχύρωση των επιχειρημάτων του κι όλη αυτή η διαμάχη θα λήξει με τον Φορέα νικητή. Ο κ. Καχριμάνης δεν σέβεται τους θεσμούς και το έχει αποδείξει. Γνωρίζω ότι πίεσε πάρα πολύ ο Περιφερειάρχης για να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στο θέμα αυτό, αλλά πέραν των όσων είπε έχει αξία και σε τι θέματα δεν αναφέρθηκε…», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Να ζητήσει συγνώμη

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, αναφέρθηκε και στην απρέπεια του Περιφερειάρχη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο, να απαξιώσει την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

«Δέχτηκα τηλεφωνήματα που με έκαναν να ντραπώ για την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη. Ομολογώ ότι δεν αντιλήφτηκα εκείνη τη στιγμή τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο κ. Καχριμάνης. Το διαπίστωσα όμως βλέποντας ξανά το βίντεο της συνεδρίασης και δεν ξέρω πραγματικά γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Γιατί αυτός ο πανικός; Δυστυχώς το πάθημα, με την παραίτηση του κ. Παργανά δεν έγινε μάθημα. Γινόμαστε περίγελος συνέχεια. Αν ο ίδιος επιθυμεί να δείχνει τέτοια εικόνα εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Ζητάω συγνώμη από τους εκπροσώπους της Πανηπειρωτικής για λογαριασμό του Περιφερειάρχη και καλώ και τον ίδιο να το πράξει. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να τελειώσει. Πριν λίγο καιρό μίλησε απαξιωτικά για τον κ. Κορωναίο, ακολούθησε ο κ. Φραγκούλης και προχθές ο κ. Λιούρης. Δίνω μια συμβουλή σε όσους είναι κοντά του: ‘’Μαζέψτε τον γιατί όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα’’».

Συνέχεια...

Πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία Φωτική

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία Φωτική
(Προστασία - συντήρηση των υπόκαυστων)

Νέα στοιχεία για μια «άγνωστη» Ηπειρωτική πόλη

Η αρχαία πόλη Φωτική βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της κοιλάδας του ποταμού Κωκυτού, στην περιοχή της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Ιδρύθηκε ως ρωμαϊκή αποικία πιθανώς την εποχή του Αυγούστου, ενώ στους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε έδρα Επισκοπής. Η γνώση μας για την σημαντική αυτή πόλη βασιζόταν έως πρόσφατα σε μερικώς δημοσιευμένες λίθινες επιγραφές, καθώς και στα ευρήματα παλαιοχριστιανικών και υστεροβυζαντινών ναών που κατά περιόδους είχαν ερευνηθεί.

Από το έτος 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας υπό την Διεύθυνση των αρχαιολόγων Δρ. Ιωάννη Χουλιαρά και Δρ. Γεωργίας Πλιάκου, σε συνεργασία με τον Δρ. Björn Forsén του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Φινλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, διενεργούν πενταετές πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας, με στόχο να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία για τον χρόνο ίδρυσης και την οργάνωση της Φωτικής. Χάρις στην επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα των δύο πρώτων ετών προσδιορίστηκαν τα όρια του αστικού ιστού και πιθανόν η πορεία των κύριων οδικών αρτηριών και χαρτογραφήθηκαν τα περιγράμματα οικοδομημάτων που διασώζονται στο υπέδαφος.

(Άποψη της ανασκαφής)

Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε η ανασκαφική έρευνα ενός από τα μεγαλύτερα κτήρια που ανέδειξε η γεωφυσική έρευνα. Η ανασκαφή έφερε στο φως εκτεταμένα οικιστικά κατάλοιπα και -συλημένους ως επί το πλείστον- τάφους. Από τους χώρους των οικοδομημάτων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δωμάτιο με πολύ καλά διατηρημένο σύστημα υπόκαυστων, το οποίο θα μπορούσε να ανήκει σε λουτρό ή αποτελεί ένα είδος κεντρικής υποδαπέδιας θέρμανσης. Τα κινητά ευρήματα καταλαμβάνουν ένα χρονολογικό ορίζοντα από τον 3ο αι. π.Χ. έως τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα και μαρτυρούν ότι στην ίδια θέση θα υπήρχε οικισμός - κώμη της Ελληνιστικής περιόδου, πριν ακόμη μετοικήσουν εδώ Ρωμαίοι άποικοι.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ανασκαφικά ευρήματα είναι σειρά ενσφράγιστων κεραμιδιών στέγης του 1ου αι. π.Χ., με τα γράμματα Q LVCIENI στη σφραγίδα τους. Ο Quintus Lucienus, το όνομα του οποίου πρώτη φορά μαρτυρείται επιγραφικά στην Ήπειρο, αναφέρεται στο γνωστό βιβλίο του ρωμαίου ιστορικού Βάρρωνα, De re rustica, ως Ρωμαίος συγκλητικός και ένας από τους «Συνηπειρώτες», όπως ονομάζονταν οι Ρωμαίοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μεγάλων αγροτικών εκτάσεων στην αρχαία Ήπειρο κατά την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Τα ενσφράγιστα κεραμίδια της Φωτικής υποδεικνύουν ότι η γη που κατείχε ο γνωστός «Συνηπειρώτης» πιθανόν βρισκόταν στην περιοχή αυτή, πριν ακόμη η Φωτική γίνει ρωμαϊκή αποικία.

(Ενσφράγιστη κέραμος με την επιγραφή Q LUCIENI)

Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου ανασκαφικής έρευνας της Φωτικής, επομένως, όχι μόνον φωτίζουν πτυχές της ρωμαϊκής πόλης αλλά και παρέχουν σημαντικές μαρτυρίες για την προγενέστερη κατοίκηση της θέσης.

Συνέχεια...

Αισθητή μείωση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 75 θάνατοι πανελλαδικά

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Αισθητή μείωση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 75 θάνατοι πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 31
ΠΕ Θεσπρωτίας 8
ΠΕ Ιωαννίνων 101
ΠΕ Πρέβεζας 23

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.196, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 945.095 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.234 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.530 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή +28.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

10 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
10 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη

10 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο ιδρυτής των Θεσπρωτικών αντίλαλων, ο Σπύρος Τσώνης.

Στις 26/11/2011 εγκατέλειψε την εγκόσμια διάσταση της ύπαρξης, και  έπαψε να βρίσκεται με τη φυσική του παρουσία ανάμεσά μας.

Συνεχίζει όμως το πνεύμα του να βρίσκεται εδώ, μαζί μας. Από την Ηγουμενίτσα, που έδωσε το έναυσμα  για αγώνες, ώστε να αντιλαλήσουν οι αγωνιστικές του ιδέες σε όλη τη Θεσπρωτία, μέχρι τη μάνα Μουργκάνα, και από τα όρη της Μίχλας και της Πλακωτής, όπου τα τελευταία χρόνια έστηνε το καρτέρι του για τους μακρυμήτηδες, μέχρι τα πέρατα της υφηλίου και τους αμέτρητους αναγνώστες και φίλους του, χωρίς αυτό να αποτελεί υπερβολή...

Διότι, αν κάτι είναι σημαντικό για κάποιον άνθρωπο, στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, αυτό είναι να αποκτά παρέες, φιλίες..

"Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία" κραύγαζε με την πένα του ο αείμνηστος Χρόνης Μίσσιος.

Κι αυτό ακριβώς είχε κατορθώσει ο Μπίκος (όπως οι περισότεροι τον γνώριζαν) στη ζωή του, να έχει φιλίες, παρέες, πολλές παρέες...
Δεν υπήρξε χωριό στη Θεσπρωτία όπου να διαβήκαμε και να μην τον ήξεραν, όχι απλώς να τον είχαν γνωρίσει, αλλά να είχαν αποκτήσει φιλία...

Άσχετα αν ψήφιζαν το ίδιο κόμμα, άσχετα αν ήταν σε αντίπαλες κυνηγετικές παρέες. Ο Σπύρος διέθετε αυτό το ακαταμάχητο στοιχείο που διαθέτουν ελάχιστοι άνθρωποι, που μπορούσε να κερδίσει την καρδιά όλων. Καρδιοκατακτητής, με όλη τη σημασία της λέξης, και όχι τη ρηχή και μονοδιάστατη που αποδίδεται σήμερα σε κάποιους μορφονιούς...

Διότι, κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων που βρήκε μπροστά του, από τους μαθητές του και τους αναγνώστες του, τους συντρόφους του στο κυνήγι (που αποτελούσε και τη μεγάλη του αγάπη), τους πολιτικούς του συντρόφους μέχρι και τους πολιτικούς του αντιπάλους...

Πρόσφατα, συνάντησα έναν παλιό του μαθητή, διακεκριμένο επιστήμονα της περιοχής μας σήμερα. Δεν έπαψε για ώρα να μου μιλάει γι' αυτόν, διότι όταν μαθήτευε κοντά του με κάποιο πρόβλημα δυσλεξίας (το οποίο τότε κανείς δεν αντιλαμβάνονταν) ο καθηγητής του, του  έδωσε τόση προσοχή, που δεν έδωσε ούτε στα παιδιά του...!

Και αυτά τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα...!

Αυτος ήταν ο Σπύρος Τσώνης. Μια απλή γνωριμία και μόνο αρκούσε για να γοητεύσει και να κατακτήσει την καρδιά του κάθε ανθρώπου, είτε μικρού είτε μεγάλου για να κερδίσει την αγάπη του και κυρίως την εμπιστοσύνη του..

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι, τα τόσα χρόνια που ήτανε στις επάλξεις ο αείμνηστος Σπύρος, δεν ανέβηκαν τα σκαλιά του γραφείου του για να βρουν δικαίωση σε προβλήματα που τους δημιουργούσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες και διοικούντες...

Διότι, ήταν αποκούμπι των αδικημένων, ελπίδα για τους απογοητευμένους, ο άνθρωπος που κάποιος μπορούσε να σταθεί στο πλευρό του, με οποιοδήποτε τίμημα... Αυτός ήταν ο "Πιπεράτος", όπως υπέγραφε την προσωπική του στήλη για δύο και πλέον δεκαετίες., καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της τοπικής πολιτικής ζωής...
Δεν ήταν λίγο, για τις εποχές που ζήσαμε.. Και όντως, αυτό το τίμημα το πλήρωσε ο ίδιος. 

Όσοι τον γνώρισαν, συνάντησαν σε αυτόν, τον ορισμό του αλτρουισμού, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης...

"Ο άνθρωπος έχει ανάγκη και από το μυρμήγκι" συνήθιζε να λέει, δείχνοντας την ταπεινότητα της ύπαρξής του που τον ανύψωνε στα μάτια των ταπεινών...

Και όχι, δεν ήταν τέλειος. Ήταν μεν, ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, με συναισθηματική ευφυία, θνητός δε... Με τα λάθη του, πολλές φορές μεγάλα, τα ελαττώματά του και τις αστοχίες του. 
Αλλά ήξερε να ζητάει συγγνώμη με παρρησία, όταν αναγνώριζε τις αστοχίες του, δεν κρατούσε κακίες και όλα τα λάθη του τα πλήρωσε πριν φύγει από τη ζωή!

Όταν ένας άνθρωπος που έχει φύγει από τη ζωή πριν μια δεκαετία κι ακόμη το στίγμα του είναι ενεργό σε πλήθος ανθρώπων που συγκινούνται και δακρύζουν για την απώλειά του, ενθυμούνται τα διδάγματά του, θαυμάζουν τον αλτρουισμό του,  γελάνε ακόμη με τα αστεία του, εμπνέονται από τα γραφθέντα του, αρκεί για να δείξει την αξία του ανθρώπου αυτού, ακόμη και σε κάποιον που δεν έτυχε να τον γνωρίσει...

Φαίνονται πολλά αυτά τα δέκα χρόνια, σαν αιώνας. Διότι αυτή τη δεκαετία που πέρασε, ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, αλλά κυρίως αιφνίδιες, που κανείς δεν περίμενε ή ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει. Αλλά, αυτές είναι οι εποχές που μια κοινωνία χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους, με μεγαλείο ψυχής, με πυρωμένη θέληση, με γνώση και σοφία, αλτρουισμό και δοτικότητα άνευ ορίων...

Δεν θα ξεχάσω την ημέρα της κηδείας του, που μια κυρία πλησίασε την οικογένεια του εκλιπόντος και αντί των τυπικών συλλυπητηρίων, είπε το εξής: "Λυπάμαι, πάρα πολύ που έφυγε. Ήταν τόσο χρήσιμος..."!!!

Γι' αυτό είναι που έλειψε πολύ. Γι' αυτό είναι που όλοι τον ήθελαν στην παρέα τους. Διότι ήταν ΧΡΗΣΙΜΟΣ, εκτός του ότι ήταν και απολαυστικός...!!!

Δεν αποτελεί ευχή, αλλά μια πραγματικότητα. Αιωνία αυτού η μνήμη....

Συνέχεια...

Στα "χνάρια της Αρκούδας" την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Στα "χνάρια της Αρκούδας" την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας θα εξορμήσει στο πολύ γνωστό μονοπάτι "Χνάρια της Αρκούδας",στο Μέτσοβο.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το ιερό Μνημείο Πεσόντων του Ιππικού. Το μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή του χιονοδρομικού "Καρακόλι" στα 1500μ υψόμετρο.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουνε μέσα σε οξιές, βελανιδιές, μαύρη πεύκη και θα συναντήσουνε τις εικαστικές παρεμβάσεις που φιλοτεχνήθηκαν από φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών.


Δηλώσεις συμμετοχής Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και ώρες 18.30-20.00 μμ,στο "ΚΑΦΕ ΣΤΑΘΜΟΣ" στην Εθν.αντιστάσεως,πλατάνια.

Πληροφορίες 6976438074 & 6977507196

Βαθμός Δυσκολίας: 1
Ώρες πορείας: 5 (μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις)
Απόσταση: 15 χλμ περίπου
Αρχηγός: Δ.Σ.
Αναχώρηση 07.00 από Πάνθεον

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες, κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο,να έχουν μαζί πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή rapid test 48 ωρών και μάσκα.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο/αντιανεμικό, νερό 2λίτρα, κολατσιό, κατάλληλος για την εποχή ρουχισμός και δεύτερη αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο.
Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, η πορεία θα επανεκτιμηθεί επιτόπου.
Συνέχεια...

Ο Γ. Γόλολος για την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Ο Γ. Γόλολος για την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στης 29 Νοεμβρίου 2021, η Δημοτική Παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενημερώνει τους συμπολίτες για τις ενέργειές της κατά τη συνεδρίαση:

Θέσαμε τις παρακάτω επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες προέρχονται από έκτακτες καταστάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή, ή αποτελούν ερωτήματα συμπολιτών μας ή διαπιστωμένες παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής

Α. Το Δημοτικό Κατάστημα του Δημοτικής Ενότητας Συβότων στην Πλαταριά, υπολειτουργεί με διάφορα προσχήματα. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Παρακαλούμε να εξεταστεί το θέμα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γκόλια.

Β. Η ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας www.igoumenitsa.gr δεν τιμά κανέναν για την εικόνα της.
Με επιστολή του συμπατριώτη μας, που κατοικεί στο εξωτερικό, μας καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα, αν και υπάρχει η σχετική ένδειξη στο αρχικό Profile της ιστοσελίδας.

Επιπλέον οι ίδιοι διαπιστώσαμε, ότι σημαντικές επιτροπές όπως αυτή της Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών π.χ. για τις πλημμύρες απαρτίζονται από πρόσωπα που δεν βρίσκονται εν υπηρεσία ή δεν κατέχουν τις ιδιότητες που τους προσάπτονται, π.χ. κ. Γκιόκας Λεωνίδας, κ. Ντίνης Φώτιος, κα Σκούρα, κ. Μάζης κλπ.

Τα δε σχέδια δράσης που έχουν αναρτηθεί, είναι υπό διαβούλευση και αφορούν το έτος 2018.
Ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να συνεδριάσει να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες το Συντονιστικό Όργανο που δεν υπάρχει και να εφαρμόσει σχέδια τους 2018.

Η ανάρτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρεται στη διαβούλευση του έτους 2020.
Ακόμη η ανάρτηση για τον Προϋπολογισμό, αναφέρεται σταματά στο 2020 (δύο χρόνια πίσω)

Επισημάναμε και άλλες αναρτήσεις που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, όπως Free Wifi, ύπαρξη δημοτικής βιβλιοθήκης για τους πολίτες, δωρεάν δεκατιανό σε μαθητές των δημοτικών σχολείων κλπ

Τέλος επισημαίνουμε την παράλειψη της υποχρέωσης εκ του Ν. 3852/2010 άρθρο 61.παρ.4 για ανάρτηση της περιουσιακής κατάστασης του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων κλπ στην ιστοσελίδα του Δήμου για κάθε έτος που κατέχουν την ιδιότητα αυτή. Υπάρχει λόγος ;

κ. Δήμαρχε γιατί υπάρχει η εγκατάλειψη αυτή στον ιστότοπο του Δήμου μας;
Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό; Υπάρχουν ευθύνες; Θα αποδοθούν;

Γ. Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έφθασε ακόμη στην Ηγουμενίτσα. Ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τα παιδιά. Δεν υπάρχει ούτε στολισμός, ούτε φωτισμός για της έλευση των εορτών. Άλλες πόλεις δίπλα μας έχουν ξεκινήσει 50 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Βλέπουμε ως παράδειγμα τον Δήμο Ιωαννιτών ότι από της αρχές του Οκτωβρίου είναι σε εορταστική περίοδο, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να βρίσκονται συχνά στην αγορά των Ιωαννίνων.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θέμα 1ο
Η θέση της Δημοτικής μας παράταξης είναι ξεκάθαρη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη των Δήμων. Η εμμονή της Περιφέρειας στη διαχείρισή τους, ας αναζητηθεί στα πρόσωπα που ασκούν εξουσία, τα πολιτικά γραφεία που τους υποστηρίζουν και τις «σκοτεινές» διαδρομές των αποφάσεων που συντηρούν την υφιστάμενη κατάσταση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Ηγουμενίτσας, την αυξημένη σε κόστος μεταφορά των απορριμμάτων.

Θέμα 2ο
Ως Δημοτική Παράταξη, καταθέσαμε για 3η συνεχόμενη χρονιά πρόταση Τεχνικού Προγράμματος με αναπτυξιακή προοπτική για τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα (βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για το Δήμο μας) και δίκαιη κατανομή των έργων ανάλογα με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων

Το κάναμε με ευθύνη και στο δικαίωμα που μας δίνει ο νομοθέτης (ν. Κλεισθένη) και φυσικά με την έγκριση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Σημειώνουμε εδώ δύο παράδοξα που χρήζουν ερμηνείας από τους πολίτες

Α. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρτίνης αγνόησε ή αγνοούσε εξ αρχής, την ύπαρξη του εγκεκριμένου Τεχνικού Προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είχε κατατεθεί από την παράταξή μας και χρειάστηκαν διευκρινήσεις για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Δεν του καταλογίζουμε καμία πρόθεση για την παράλειψη αυτή. Ούτε κρίνουμε τον τρόπο που διευθύνει την κάθε συζήτηση στις συνεδριάσεις. Έχουμε εμπεδώσει πλέον, την πλήρη ενσωμάτωση του στη συντηρητική πλειοψηφία της υπάρχουσας Δημοτικής Αρχής, η οποία βεβαίως τον έχει ανταμείψει για αυτό, ορίζοντάς τον ως τον μακροβιότερο πρόεδρο επ’ αμοιβή, του Δημ. Συμβουλίου στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Β. Ο ν. 4555/2018 (Κλεισθένης ) ο οποίος νομοθετήθηκε κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυνατότητα υποβολής σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να διαφανεί και μια «άλλη οπτική» για το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε Δήμου. Επιπλέον, η τυχούσα αντίθετη άποψη της κάθε δημοτικής παράταξης προς το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής να μη εξαντλείται σε ένα ΟΧΙ κατά την ψηφοφορία που συνήθως γίνεται. Με απλά λόγια, οι υπεύθυνες Δημοτικές Παρατάξεις να λένε ΟΧΙ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το σπουδαιότερο αναπτυξιακό εργαλείο, γιατί δεν κρίνεται ως αξιότερο αυτού που οι ίδιες έχουν υποβάλλει.

Η απορία μας συνίσταται στη στάση της Δημοτικής Παράταξης «Αλλαγή Πορείας», που εκφράζεται από τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση, (ο επικεφαλής της παράταξης κ. Δημητρίου είναι γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στο νομό Θεσπρωτίας)

Τρία (3) χρόνια τώρα δεν συντάσσει Τεχνικό Πρόγραμμα για το Δήμο Ηγουμενίτσας…

Ερωτήματα:
Ακυρώνει στην πράξη το νομοθέτημα (Κλεισθένης) του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν έχει η Δημοτική Παράταξη τον απαιτούμενο χρόνο ή τους συνεργάτες για τη για να συντάξουν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα;
Αρκεί ένα απλό ΟΧΙ;

Υ.Γ. Στη χθεσινή συνεδρίαση βέβαια έγινε υπέρβαση.
Υπήρχαν τρία (3) ΟΧΙ.
Ένα ΟΧΙ προς το την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Ένα ακόμη ΟΧΙ προς την πρόταση της δικής μας παράταξης.
Ένα τρίτο ΟΧΙ στην πράξη νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση.

Φαινόμενα των καιρών…

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Διακοπές κυκλοφορίας σήμερα κι αύριο στις οδούς 49 Μαρτύρων & Εθν. Αντίστασης

Δεκεμβρίου 01, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Διακοπές κυκλοφορίας σήμερα κι αύριο στις οδούς 49 Μαρτύρων & Εθν. Αντίστασης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προκειμένου να εκτελεστούν παρεμβάσεις καθαρισμού στο πλαίσιο της «Καθαρής Εβδομάδας 2021» ενημερώνει για τις κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Την Τετάρτη 1-12-2021 σταδιακό κλείσιμο της οδού 49 Μαρτύρων:
Από 7:30 π.μ. έως 8:30 π.μ. από την Εκκλησία Λαδοχωρίου έως τον κόμβο στο 3ο Γυμνάσιο «κυκλοφοριακό ρεύμα εισόδου» και εν συνεχεία από τον κόμβο στο 3ο Γυμνάσιο έως την εκκλησία Λαδοχωρίου «κυκλοφοριακό ρεύμα εξόδου».

Από 8:30 π.μ. έως 9:30 π.μ. από τον κόμβο στο 3ο Γυμνάσιο έως τον κόμβο στο ΚΤΕΛ «κυκλοφοριακό ρεύμα εισόδου» και εν συνεχεία από τον κόμβο στο ΚΤΕΛ έως τον κόμβο στο 3ο Γυμνάσιο «κυκλοφοριακό ρεύμα εξόδου».

Από 9:30 π.μ. έως 11:00 π.μ. από τον κόμβο στο ΚΤΕΛ έως τον κόμβο στο πρώην Ξενοδοχείο «ΗΠΕΙΡΟΣ» «κυκλοφοριακό ρεύμα εισόδου» και εν συνεχεία από τον κόμβο στο πρώην Ξενοδοχείο «ΗΠΕΙΡΟΣ» μέχρι τον κόμβο στο ΚΤΕΛ «κυκλοφοριακό ρεύμα εξόδου».

2. Την Πέμπτη 2-12-2021 από 7:30 π.μ. έως 10:00 π.μ. σταδιακό κλείσιμο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (κυκλικός κόμβος) μέχρι την συμβολή με την οδό Κύπρου (Κτήριο πρώην ΕΙΝ).
Συνέχεια...