03/24/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Ελλάδας υπό την Προεδρία του Θεσπρωτού Πέτρου Ζήγου

Μαρτίου 24, 2022 0
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Ελλάδας υπό την Προεδρία του Θεσπρωτού Πέτρου Ζήγου

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου του 2022 στην αίθουσα Νικόλαος Γερμανός στον εκθεσιακό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Μουτσιάνας κάνοντας το διοικητικό απολογισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Εκδήλωση στο Βουλγαρέλι με τίτλο «η επανάσταση στα Τζουμέρκα κατά των Τούρκων».

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «η παράδοση μέσα από τους χορούς».

Βοήθεια στη Βόρειο Ήπειρο (προσφορά κλιματιστικών για σχολεία του Δήμου Δρόπολης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Κορδελίου – Ευόσμου Θεσσαλονίκης).

Διήμερες εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, με τίτλο «η πορεία και οι δράσεις της επόμενης μέρας».

Κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς με το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Κιλκίς με θέμα «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».

Εκδήλωση στη Φλώρινα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «η συμβολή του κλήρου στην Επανάσταση 1821.

Συμμετοχή στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με θεματικό άξονα το τρίπτυχο «παρελθόν – παρόν - μέλλον».

Συμμετοχή στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάπειο Μέγαρο με θέμα «τόπος με πλούσια Ιστορία».

Τρίτη Βιωματική Σαρακατσάνικη Κατασκήνωση στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής.

«Το καραβάνι βοήθειας ξεκίνησε» σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τη βιομηχανία ζωοτροφών «ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ Α.Ε.».

«Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα» σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης και τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις των αντιπροσώπων των συλλόγων και διάφορες προτάσεις.

Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχτηκε ομόφωνα ο κ. Πέτρος Γ. Ζήγος, ο οποίος είναι αντιπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας στην Ομοσπονδία.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το Οργανωτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας θα γίνει το φθινόπωρο στην Πρέβεζα.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τα αρωματικά φυτά και βότανα μένουν αναξιοποίητα...

Μαρτίου 24, 2022 0
Θεσπρωτία: Τα αρωματικά φυτά και βότανα μένουν αναξιοποίητα...

Στη Θεσπρωτία τα αρωματικά φυτά και βότανα μένουν αναξιοποίητα. Και είναι δεκάδες τα είδη τους στα βουνά του νομού (Σουλίου, Μουργκάνας κ.α.)!

Πέρα από το τσάι και τη ρίγανη ή το «λουλούδι του Δαρβίνου» που απαντά κανείς συχνά στα Θεσπρωτικά όρη, τα οποία μάλιστα μπαίνουν κάθε χρόνο στο «στόχαστρο» Αλβανών, που τα μαζεύουν σε μεγάλες ποσότητες και τα εμπορεύονται στη χώρα τους, σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια μπορούν να έχουν ως καλλιέργειες φυτά όπως το δενδρολίβανο, ο κρόκος, η μέντα, ο δυόσμος, το φασκόμηλο, ο βασιλικός κ.α..

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει ακόμα στην περιοχή οργανωμένη παραγωγική βάση, ούτε επαρκείς υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης τέτοιων φυτών.
Μπορούν νέοι κυρίως Θεσπρωτοί και όχι μόνο να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο κλάδο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Η παραγωγή βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και κυρίως η μεταποίησή τους σε μορφές που αξιοποιούνται δευτερογενώς από τη βιομηχανία των φαρμάκων και των καλλυντικών, φέρνει κέρδη.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα