09/01/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Αναστασίου

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Αναστασίου

Πένθος στο Γραικοχώρι και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, από την απώλεια του Βασίλη (Λάκη) Αναστασίου. 

Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας, δεδομένου ότι υπήρξε κοινωνικός και εξωστρεφής άνθρωπος.

Δυστυχώς, μετά από μια περιπέτεια της υγείας του, ο αγαπητός μας Λάκης, δεν είναι πια κοντά μας.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 6 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Γραικοχώρι.

Στη σύζυγό του Μαρίκα, τις κόρες του Καρολίνα και Αλεξία και όλους τους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Αιωνία η μνήμη του!

Συνέχεια...

Αρκετά και σήμερα τα νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Αρκετά και σήμερα τα νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 14
ΠΕ Θεσπρωτίας 12
ΠΕ Ιωαννίνων 30
ΠΕ Πρέβεζας 12

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.871, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 590.832 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.743 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92.2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7.8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2,980 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11.72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Σύλλογος εργαζομένων της Εγνατίας Οδού: "Η αλήθεια των αριθμών για την παραχώρηση"

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Σύλλογος εργαζομένων της Εγνατίας Οδού: "Η αλήθεια των αριθμών για την παραχώρηση"

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πρόσφατα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εφάπαξ τίμημα θα είναι €1.496.100.000

(1,496 δισ.€) ενώ τα ετήσια έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο κατά τα 35 έτη εκτιμώνται σε €850.000.000 με βάση την πρόβλεψη της σύμβασης για επιστροφή του 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων.

Όσοι πανηγυρίζουν με τις ανακοινώσεις των δισεκατομμυρίων, μάλλον προτιμούν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος. Σημειώνουμε λοιπόν ότι:

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν(€850.000.000 από το 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων σε 35 χρόνια), το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει να εκχωρήσει στον παραχωρησιούχο δημόσια έσοδα ύψους €11.350.000.000 (11,35δισ.€) και αντ’ αυτού να εισπράξει €2.350.000.000 (2,35δισ.€) στη διάρκεια των 35 ετών. Το υπόλοιπο ανέρχεται σε 9 δισ.€ ή 257εκ.€ ανά έτος, όταν τα πραγματικά ετήσια κόστη συντήρησης, λειτουργίας και νέων έργων δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 100εκ.€ ανά έτος. Η διαφορά των 157εκ.€ θα αποτελεί καθαρό ετήσιο κέρδος του παραχωρησιούχου για 35 έτη!

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού δεν έχει ουδεμία σχέση με διεθνείς ή εγχώριες επενδύσεις. Το εφάπαξ ποσό των 1,496 δισ.€ που πρόκειται να εισπράξει το Δημόσιο ουσιαστικά αποτελεί κεφαλαιοποίηση μόνο μικρού ποσοστού εξασφαλισμένων μελλοντικών εσόδων, με επιτόκιο υπερπολλαπλάσιο από το τρέχον επιτόκιο δημόσιου δανεισμού της χώρας (σε πρόσφατες δημοπρατήσεις ομολόγων 30ετίας ήταν 1,9%). Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι το εφάπαξ ποσό που θα καταβάλει ο «επενδυτής» παραχωρησιούχος θα αποτελεί εξολοκλήρου δανεισμό από τις Ελληνικές τράπεζες, τις οποίες ο ελληνικός λαός χρηματοδότησε με την αύξηση του δανεισμού της χώρας.

Η τεράστια αύξηση στα προβλεπόμενα έσοδα (11,35δισ.€) από τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού, όπως προκύπτει από το χρηματοοικονομικό μοντέλο του παραχωρησιούχου που ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, οφείλεται αποκλειστικά στην υπέρογκη αύξηση του κόστους διοδίων που θα πληρώνουν οι χρήστες της Εγνατίας Οδού. Η οικονομική επιβάρυνση θα είναι άμεση για τους χρήστες της οδού και αποτυπώνεται στον πίνακα:

Σε αντιπαραβολή με την προβλεπόμενη παραχώρηση, εάν ο δρόμος παραμείνει υπό δημόσια διαχείριση, το κόστος για τους χρήστες της οδού μπορεί να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα των 0,03 ευρώ/χλμ (ενώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί στην περίπτωση της παραχώρησης όπου θα έχουμε υπερδιπλασιασμό βάσει ήδη ψηφισμένης νομοθετικής πρόβλεψης) και ταυτόχρονα, τα εκτιμώμενα κέρδη να φτάσουν τα 3 δις ευρώ στον ορίζοντα 35ετίας (σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕΟ η οποία μέχρι στιγμής έχει επαληθευτεί από το χρηματοοικονομικό μοντέλο της προσφοράς του παραχωρησιούχου) , δηλαδή να ξεπεράσουν τα προσδοκώμενα ποσά που ανακοινώθηκαν με περισσή υπερηφάνεια από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Υπουργό Υποδομών!

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά γενναιόδωρη σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, το πραγματικό τίμημα της παραχώρησης θα προκύψει εφόσον αφαιρεθεί το ποσό των 60 εκ.€ που πρόκειται να καταβληθεί από το Δημόσιο στον παραχωρησιούχο για εκτέλεση εργασιών καθώς επίσης και με την αφαίρεση των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται σε περίπτωση γεωτεχνικών προβλημάτων (κατολισθήσεις, πλημμύρες κτλ.) που είναι βέβαιο ότι θα συμβούν σε έναν οδικό άξονα δυσχερούς και ορεινής γεωμορφολογίας.

Όπως συμβαίνει και στις άλλες παραχωρήσεις, οι περιορισμοί της κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας θεωρούνται γεγονότα ευθύνης του Δημοσίου καθιστώντας υποχρεωτική την αποζημίωση του παραχωρησιούχου. Παρότι η τρέχουσα πανδημία του COVID19 ήταν σε εξέλιξη πριν την ολοκλήρωση της κατάρτισης των όρων της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και επίσης ήταν γνωστά τα ζητήματα που ανέκυπταν από τις υπέρογκες αποζημιώσεις στις λοιπές συμβάσεις παραχώρησης, δεν λήφθηκε μέριμνα στη σύμβαση για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου με αποτέλεσμα να παρέχονται και στον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού δικαιώματα τεράστιων αποζημιώσεων σε οποιαδήποτε αντίστοιχη κατάσταση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Πιθανότατα όσοι συνέταξαν και ενέκριναν τη σύμβαση να γνωρίζουν την ημερομηνία λήξης του COVID19 ή ότι δεν πρόκειται να προκύψουν μελλοντικά αντίστοιχες έκτακτες υγειονομικές συνθήκες.

Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού προβλέπει την άμεση κατάργηση απαλλαγών διοδίων για τους τοπικούς χρήστες (Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) που είναι σήμερα σε ισχύ.

Επίσης, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού προβλέπει την άμεση κατάργηση απαλλαγών διοδίων για τους ανέργους όπως είναι σήμερα σε ισχύ.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του δημόσιου παγίου της Εγνατίας Οδού και τη δημοσιοποίηση των βασικών οικονομικών στοιχείων της σύμβασης, ο Σύλλογος εργαζομένων στην Εγνατία Οδός Α.Ε. (ΣΕΤΕΟ) έχει την ηθική υποχρέωση να παρουσιάσει την αλήθεια των αριθμών σε μία συνέντευξη τύπου που διοργανώνει για την Πέμπτη 2/9/2021 στις 11:00 π.μ.. Αναλυτικά θα παρουσιαστούν τα στοιχεία της μελέτης που εκπονήθηκε από δύο καταξιωμένους οικονομολόγους σε συνεργασία με το ΣΕΤΕΟ, τα οποία επιβεβαιώνονται από την ανακήρυξη του πλειοδότη και τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ.

Καλούμε την Πέμπτη 2/9/2021 τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, το ΤΑΙΠΕΔ , τα κόμματα, την επιτροπή ανταγωνισμού, τα ΜΜΕ και όποιον άλλο επιθυμεί σε ανοιχτό διάλογο για τα αποτελέσματα του «διαγωνισμού» εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με την μορφή της παραχώρησης για 35χρόνια στην διεύθυνση.

Η παραχώρηση, της Εγνατίας οδού, ενός ολοκληρωμένου κατασκευαστικά οδικού άξονα τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον από κάθε άποψη (οικονομική, κοινωνική, πολιτική).
Συνέχεια...

Ριζόπουλος: "Δεν ήταν θέλημα Θεού, όπως επικαλείται ο Μητροπολίτης, το κλείσιμο της Βελλάς. Ήταν δικό του και του Περιφερειάρχη"

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Ριζόπουλος: "Δεν ήταν θέλημα Θεού, όπως επικαλείται ο Μητροπολίτης, το κλείσιμο της Βελλάς. Ήταν δικό του και του Περιφερειάρχη"

Τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κατάργηση της Ιερατικής Σχολής της Βελλάς και τις ευθύνες όσων υποκριτικά ξεσηκώθηκαν πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

Αναλυτικά ο κ. Ριζόπουλος τόνισε τα ακόλουθα:
«Υπήρξα κοινωνός της υποκρισίας των ανακοινώσεων του Δεσπότη και του Περιφερειάρχη, αλλά δεν τοποθετήθηκα γιατί όπως έχετε διαπιστώσει σε ορισμένες περιπτώσεις αργώ να τοποθετηθώ γιατί περιμένω να συγκεντρώσω όλα τα δεδομένα.

Σας θυμίζω το ‘’ξετίναγμα’’ το οποίο κάναμε στο εγχειρίδιο πολιτικής προστασίας εναντίον των πλημμυρών με 20 μέρες καθυστέρηση γιατί θέλαμε πραγματικά να το μελετήσουμε. Και μας δικαίωσε δυστυχώς η πραγματικότητα γιατί μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση τέθηκαν 10 δήμοι της Ηπείρου από τις πλημμύρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σήμερα λοιπόν πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια γιατί ούτε ο Δεσπότης, ούτε ο κ. Καχριμάνης μας είπαν την αλήθεια για την Βελλά.
Λαϊκίσανε και οι δύο χάριν πρόχειρων εντυπωσιασμών για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και την εμπλοκή τους.

Γνωρίζετε ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής μου είναι να ανταλλάσσω απόψεις με τους διαμορφωτές της πολιτικής ζωής της χώρας κεντρικά.
Έτσι είχα τη δυνατότητα μέσα στον Αύγουστο να κάνω μια εγκάρδια συνομιλία με τον πρώην Υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου. Μου παρέθεσε πλήρως τα γεγονότα. Η πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι ήταν επιθυμία και της Αρχιεπισκοπής και της Τριανδρίας που τότε την υποστήριζε και στην οποία συμμετείχε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον κ. Τζανακόπουλο και τον κ. Γαβρόγλου για τη διαμόρφωση τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, να διαμορφωθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας ως σχολές διετίας όπου θα περνούσαν στην αιγίδα της Αρχιεπισκοπής.

Όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο και να συνεχίσουν να λειτουργούν ως είχαν οι Ιερατικές Σχολές, με απόλυτα σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη μας.
Συνεπώς, δεν το γνώριζε απλά, ήταν και επιθυμία του να γίνει με αυτόν τον τρόπο.
Οπότε τα δημοσιογραφικά, «άστραψε και βρόντηξε ο Δεσποτής», κάτι συνεντεύξεις τύπου με διάφορους και κάτι κοινοποιήσεις και λεονταρισμούς του ‘’και πέντε’’, έρχομαι σήμερα να τις αντιπαρέλθω με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

Την περίοδο της υπουργίας του κ. Γαβρόγλου το Υπουργείο Παιδείας προωθούσε τα διετή προγράμματα σπουδών αποκλειστικά για αποφοίτους με δεξιότητες. Μετά από συζήτηση που είχα και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κο Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, μου αποσαφηνίστηκε ότι ήθελε τότε να δημιουργηθεί μια τέτοια σχολή γαλακτομικής και γεωπονικής υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου. Ο Μητροπολίτης ήταν και τότε έτοιμος να εγκαταλείψει την Βελλά για να συμπράξει κι εκεί.

Να περάσουμε τώρα στην επένδυση του τυροκομείου.
Με απόφαση του Άρειου Πάγου το 1985 η ακίνητη περιουσία της Βελλάς περνά στο ελληνικό δημόσιο. Ζητάω από τον Μητροπολίτη να παρουσιάσει το νόμο με βάση τον οποία του επιτρέπει, σε έδαφος που δεν του ανήκει, και προχώρησε σε οποιαδήποτε επένδυση. Γιατί όταν υπάρχει απόφαση Αρείου Πάγου, πρέπει να υπάρχει νομοθετική τροποποίηση για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν έχω δίκιο και δεν υπάρχει, τίθεται ζήτημα νομιμότητας των επενδύσεων ΕΣΠΑ και των οικονομικών στηρίξεων της Περιφέρειας. Κι αυτό είναι σοβαρό.
Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σαφείς στη διάκριση των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Όποιος γνωρίζει ιστορικά την Βελλά ξέρει ότι οι δωρεές των κατοίκων αφορούσαν τους μαθητές και όχι την Μητρόπολη. Η ακίνητη περιουσία ανήκει στη σχολή και η σχολή στο δημόσιο. Όπως ακριβώς δεν ψηφίζουμε για δεσπότες δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι εκπρόσωποι του κλήρου ζητούν να επιβάλουν τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Βαδίζουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια εδώ στην Ήπειρο, όπου έχουμε μπερδέψει τη σχέση του καθενός μας με τον Θεό με ένα επικίνδυνο θεοκρατισμό όπου στο όνομα του Θεού γίνονται πράγματα που εμένα με προβληματίζουν πάρα πολύ.

Εφόσον εκλεγώ πρώτη κίνηση που θα κάνω θα είναι να διερευνήσω το κατά πόσο μπορούμε να διεκδικήσουμε από το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κληροδοτημάτων για να ξεδιαλύνουμε το χάος προστατεύοντας την ιστορία μας.
Σε δεύτερο τόνο, αν στην επόμενη διετία δεν μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της επένδυσης του τυροκομείου βάση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα πρέπει να το ξεδιαλύνουμε κι αυτό.
Προσωπικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία αντίρρηση στην αξιοποίηση σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα που επιχειρείται, γιατί όλοι μιλάμε για την ιστορία της Βελλάς αλλά δεν την υπολογίζουμε στην ουσία. Οι παλιοί απόφοιτοι ήξεραν ότι είχαν υποχρέωση να συμμετέχουν στην στήριξη των αγρών και κτηνοτροφικών εργασιών το πρωί. Πέραν της εθνικής αποστολής που είχε η Βελλά για να υπερασπιστεί το εθνικό μας πρόσημο στην Βόρειο Ήπειρο είχε κι ένα στόχο κοινωνικό με σκληρή εργασία. Πρέπει όλα να γίνονται νόμιμα. Δεν είναι δουλειά μου να αξιολογήσω ποια είναι τα συμφέροντα της Μητρόπολης και γιατί μπαίνει σε τέτοιες επενδύσεις, γιατί ουσιαστικά θα έκανα αυτό που δεν θέλω να κάνει η εκκλησία στο δημόσιο βίο. Δεν με αφορά το ζήτημα αυτό. Αν το αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών οδηγήσει σε άμεση ή έμμεση αγαθοεργία είμαι μαζί της. Η αφετηρία όμως δεν μπορεί να είναι αδιαφανής.

Δεν είμαι Βελλαΐτης, είμαι γιός Βελλαΐτη. Πιστεύω ότι ο πατέρας μου είναι ο κορυφαίος Βελλαΐτης γιατί φοίτησε στην Βελλά και κλήθηκε να αναλάβει την ανόρθωση της παρακμής της, επιστρέφοντας από την Αμερική. Στο σπίτι μου ζήσαμε με την Βελλά γιατί την υπηρετήσαμε για 18 χρόνια και σαν μαθητές και σαν διοίκηση.
Ανακουφίζομαι που ο πατέρας μου έχει φύγει από τη ζωή και δεν έζησε αυτό που ζούμε σήμερα και δεν συμμετείχε στη σιωπή και την αδιαφορία των οργανωμένων συλλόγων των Βελλαϊτών.
Δεν τους κρίνω γιατί δεν είμαι Βελλαΐτης αλλά περιορίζονται μόνο σε ανταλλαγές αβροφροσύνης με τον Δεσποτή, γιατί ενώ γνώριζαν δεν επισκέφτηκαν ποτέ το Γενικό Γραμματέα Ιερατικών Σχολών στο Υπουργείο Παιδείας για να διεκδικήσουν οτιδήποτε.

Να μην κατηγορούμε την κ. Κεραμέως γιατί «δεν περιμέναμε μια δεξιά υπουργός να κλείσει την Βελλά». Η κ. Κεραμέως πιστή στο δόγμα της για κλείσιμο σχολών χωρίς φοιτητές έκανε αυτό που τεχνοκρατικά είχε υποσχεθεί.
Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ηπείρου το ψήφισαν. Όμως οι φορείς και οι απόφοιτοι που ήταν να διεκδικήσουν ένα νέο μέλλον για τη σχολή;
Κάποιοι πήραν πτυχίο στο όνομα το Θεού, ας λογοδοτήσουν σήμερα στη συνείδησή τους
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΕΛΛΑΣ. ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ».
Συνέχεια...

Το Σάββατο η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Το Σάββατο η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων


Αθανάσιος Χριστόπουλος
«Αχιλλεύς»
(Ελλάς Εκλιπαρούσα)
Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, 4 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενήσει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων τη θεατρική παράσταση της bijoux de kant Αχιλλεύς (Ελλάς Εκλιπαρούσα), σε κείμενο του Αθανάσιου Χριστόπουλου (1804) και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Ώρα έναρξης: 18:30

Η παράσταση είχε αναβληθεί για προληπτικούς λόγους λόγω της ΠΝΠ «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών» (ΦΕΚ/A’/138/05.08.2021) σε περιοχές της επικράτειας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαδάκης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κειμενικές προσθήκες: Γλυκερία Μπασδέκη

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Κουτσολέλος, Θανάσης Βλαβιανός, Βασίλης Ζιάκας και η Φλομαρία Παπαδάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: BIJOUX DE KANT

Για την παράσταση απαιτείται η προκράτηση θέσης μέσω της ιστοσελίδας https://digitalculture.gov.gr/2021/07/achillefs-paleo-frourio-kerkiras-archeo-theatro-gitanon/ από την οποία θα λάβετε προσωπικό Δελτίο Εισόδου το οποίο είναι απαραίτητο για την είσοδο στην εκδήλωση. Επισημαίνεται ότι ο μέγιστος αριθμός θεατών δεν θα υπερβαίνει τα 250 άτομα.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο που προβλέπεται είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Ειδικότερα, για τη είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων ισχύει αντίτιμο εισιτηρίου 3 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (μειωμένο). Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και όσοι απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου παρακαλούνται να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων, που θα είναι ανοικτός από τις 17.00.
Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Αρχαιολόγος


Aθανάσιος Χριστόπουλος
Αχιλλεύς
Ελλάς Εκλιπαρούσα

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
Ώρα έναρξης: 18:30

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

H bijoux de kant συναντά το ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου «Αχιλλεύς» (1804), για να διερευνήσει την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα. Η πλεονεκτική συμπεριφορά του πρώτου από τη μία και η περηφάνια και ο εγωισμός του δεύτερου από την άλλη θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του ελληνικού στρατεύματος και την επιτυχή έκβαση του Τρωικού Πολέμου έως ότου έρθει η πολυπόθητη συμφιλίωσή τους. Ανασυνθέτοντας τα υλικά μιας «παλιάς θεατρικότητας», καταδυόμενη στις ρίζες του νεοελληνικού λόγου και της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, η bijoux de kant προσεγγίζει το ηρωικό δράμα μέσα από μια γλυκόπικρη αίσθηση αλλά και συγχρόνως κωμική και ανάλαφρη ματιά θίγοντας μερικά από τα βασικότερα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας.

«Ενώ αυτή μας η ζωή είν’ παντελώς ολίγη
αναντιρρήτως την μισήν ο πόλεμος την πνίγει.
Ή έπρεπεν ο άνθρωπος να μην γεννιέται διόλου
παρά με μίση κι έχθρητες να πάει κατά διαόλου.»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαδάκης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κειμενικές προσθήκες: Γλυκερία Μπασδέκη

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Κουτσολέλος, Θανάσης Βλαβιανός, Βασίλης Ζιάκας και η Φλομαρία Παπαδάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: BIJOUX DE KANT

Ευχαριστίες
Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Δήμος Φιλιατών
Bright Special Lightning S.A.
Faust Bar-Theatre-Arts

Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το ισχύον εισιτήριο για την είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων (3 ευρώ κανονικό/ 2 ευρώ μειωμένο).

Είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/2021/07/achillefs-paleo-frourio-kerkiras-archeo-theatro-gitanon/

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για την bijoux de kant
Η bijoux de kant είναι η συνύπαρξη πολλών ιδεών, πολλών αισθητικών, πολλών εκφράσεων. Έγινε πεδίο για ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στο θέατρο, τις καλές τέχνες, τη μουσική, το χορό, τη θεωρία και την επιστήμη. Η bijoux de kant είναι μία καλλιτεχνική εγγραφή που σχηματίστηκε για να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση και την κριτική σκέψη, τον ποιητικό λόγο και τα διαφορετικά ιδιώματα. Στηρίζει τη συλλογικότητα και στοχεύει μέσα από τη συνεργασία της με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και όλους όσους πιστεύουν στην τέχνη στη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων με υψηλή αισθητική αξία αλλά και κριτική στάση απέναντι στην επικαιρότητα.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα δύο μη νόμιμων αλλοδαπών

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα δύο μη νόμιμων αλλοδαπών

Συνελήφθη στις 30-8-2021, μετά τα μεσάνυκτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα δύο μη νόμιμων αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να κινείται πεζός στην πόλη της Ηγουμενίτσας μαζί με δύο ακόμη αλλοδαπούς που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και διαμονής στη χώρα, οπότε και συνελήφθησαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, υπό την συνοδεία και καθοδήγησή του, βοήθησε τους δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς να διέλθουν παράνομα στη χώρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ για τις «υπηρεσίες» του θα λάμβανε ως αμοιβή το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

ΟΛΗΓ προς Δήμο Ηγ/τσας: "Τελική φάση αποχαρακτηρισμού ζωνών λιμένων αρμοδιότητας ΟΛΗΓ"

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
ΟΛΗΓ προς Δήμο Ηγ/τσας: "Τελική φάση αποχαρακτηρισμού ζωνών λιμένων αρμοδιότητας ΟΛΗΓ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΗΓ

Στην τελική φάση βρίσκεται πλέον η διαδικασία απόδοσης των εκτάσεων/τμημάτων της χερσαίας ζώνης των λιμένων Ηγουμενίτσας, Συβότων και Πλαταριάς από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στην τοπική κοινωνία.

Μετά και την πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τις επαφές με τους συναρμόδιους φορείς, ολοκληρώνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των τμημάτων του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας (πορθμείο Κέρκυρας) που δεν είχε λάβει χώρα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ εκπονείται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο βόρειο τμήμα από το Πάνθεον έως τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (αστικό πάρκο), και η οποία αποτελεί τη βάση για τη νομιμοποίηση και αποχαρακτηρισμό της έκτασης αυτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την εν συνεχεία άμεση απόδοσή της στην τοπική κοινωνία.

Σε εξέλιξη επίσης, βρίσκονται και οι προκαταρκτικές διαδικασίες της μετά από 50 και πλέον έτη, απόδοσης του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας μέχρι το Μακρυγιάλι, κατόπιν συνεργασίας του Οργανισμού με τους συναρμόδιους φορείς.

Αναφορικά με τη Ζώνη Λιμένα Πλαταριάς, ήδη από την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η απαραίτητη εκ του νόμου Αίτηση για έκδοση απόφασης νομιμοποίησης των προσχώσεων της Ζώνης της Πλαταριάς, ώστε άμεσα η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. να προβεί στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης από την εκβολή του μεγάλου ρέματος στη θάλασσα, ακολουθώντας περίπου τον άξονα του παραλιακού δρόμου νότια για ένα μήκος περίπου 860 μέτρων μέχρι τη θέση της παιδικής χαράς.

Επιπλέον, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. προωθεί ήδη με σχετική εισήγησή της, τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Συβότων που έχει αποφασιστεί και αποτελείται από αμμουδιές, παραλίες και βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές, εντός αστικού ιστού, οι οποίες αποδεσμεύονται υπέρ των δημοτών, ύστερα από δεκαετίες.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι ανωτέρω διαδικασίες στο σύνολό τους, οι οποίες μάλιστα προωθούνται και ολοκληρώνονται εντός της τρέχουσας θερινής περιόδου, αποτελούν το επιστέγασμα του εγχειρήματος της διοίκησης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. με το οποίο για πρώτη φορά και ύστερα από αδράνεια δεκαετιών νομιμοποιούνται και αποδεσμεύονται εκτάσεις δικαιοδοσίας του που δεν απαιτούνται για λιμενικές λειτουργίες. Παράλληλα, με τις ενέργειες αυτές καταρρίπτονται τα fake news που διακινούνταν συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης κοινόχρηστων και αστικών ζωνών της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς και των Συβότων σε ιδιώτες και δήθεν στέρησης της χρήσης τους από τους δημότες.

Το παρόν αποστέλλουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, για την ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού και απόδοσης και προς δημοσίευση από τα τοπικά ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 7 αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή - χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παράνομη είσοδο στη χώρα

Σεπτεμβρίου 01, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 7 αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή - χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθησαν, προχθες (29-8-2021) αργά το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, επτά (7) αλλοδαποί, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία συνόδευε και το ανήλικο τέκνο της, κατηγορούμενοι για κατοχή - χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, οι παραπάνω αλλοδαποί κατείχαν και επέδειξαν πλαστά διαβατήρια Ελληνικών Αρχών και πλαστές άδειες διαμονής, που όπως προέκυψε είχαν προμηθευτεί από περιοχή της Θεσσαλονίκης έναντι του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.000 ευρώ.

Τα παραπάνω ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα