09/29/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ανέβαλλε τον ανασχηματισμό ο Γ. Λώλος...

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Ανέβαλλε τον ανασχηματισμό ο Γ. Λώλος...

Αύριο, 30 Σεπτεμβρίου 2021 λήγει η θητεία των αντιδημάρχων Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την περσινή απόφαση του Δημάρχου Γ. Λώλου. 
Κι ενώ όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων, σήμερα το μεσημέρι αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση του Δημάρχου, σύμφωνα με την οποία δίνει παράταση ενός (1) μήνα στο υφιστάμενο σχήμα...

Οι λόγοι που οδήγησαν το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας σε μια απόφαση που ομολογουμένως δε συνηθίζεται, δεν έγιναν επίσημα γνωστοί, ωστόσο η απόφαση αυτή δείχνει ξεκάθαρα τον αναβρασμό που επικρατεί στη δημοτική αρχή, εδώ και καιρό.

Προσωπικές φιλοδοξίες, "μαγειρέματα" με φόντο τις επόμενες εκλογές, αλλά και πιέσεις της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως οδήγησαν το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας σε μια απόφαση, η οποία -αν μη τι άλλο- αποδεικνύει την απώλεια ελέγχου του δημαρχιακού σχήματος...

Μπορεί, ορισμένοι να βγουν κερδισμένοι από αυτή την αναβολή, ο μόνος που σίγουρα θα βγει χαμένος, είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος, εφόσον η αναποφασιστικότητά του, δημιουργεί τριγμούς στη δημοτική αρχή και η έλλειψη πυγμής είναι πλέον ολοφάνερη με ό,τι αυτό συνεπάγεται...!!!  

Δείτε την απόφαση του Δημάρχου Ηγ/τσας Γ. Λώλου για την παράταση της θητείας των αντιδημάρχων για 1 μήνα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α' 87), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν.4555/2018 (Α ́133) Πρόγραμμα Κλεισθένης I, αναφορικά με τον ορισμό των Αντιδημάρχων και την αναπλήρωση του Δημάρχου και από το άρθρο 5 του Ν. 4623/2019 ( Α ́134).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. Την υπ' αριθμ. 28549/16.4.2019 (ΦΕΚ 1327/17.04.2019 τεύχος Β ́) απόφαση του Υπ. ΕΣ. «Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας, σύμφωνα με το Ν. 3852/ 2010», όπως ισχύει.
4. Τις διατάξεις του άρθρου 92 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α' 87), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 33 του Ν. 4483/2017 ( Α ́107) και της παρ. 3 ε ́ άρθρου 3 του Ν. 40451/2012 (Α ́40) αναφορικά με την αντιμισθία.
5. Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 (αποφ. ΓΠ-191/20.3.2014 (β ́698) για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 25.814 Κατοίκους.
6. Την εγκύκλιο ΥΠ. ΕΣ. 82/59633/20-8-2019 : Ορισμός Αντιδημάρχων.
7. Την εγκύκλιο ΥΠ.ΕΣ. 48/22119/07-04-2020: Ορισμός Αντιδημάρχων.
8. Τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9. Το γεγονός ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει πέντε (5) Δημοτικές Ενότητες.
10.Το γεγονός ότι στον Δήμο μπορούν να ορισθούν έξι (6) έμμισθοι Αντιδήμαρχοι και δύο (2) άμισθοι.
11.Την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, ως και την επίτευξη συντονισμού κατά την άσκηση της Δημοτικής Διοίκησης και του Δημοτικού έργου γενικότερα.
12. Την με αριθμό 869/2020 ( αριθμ. Πρωτ. 12906/01-10-2020 και ΑΔΑ: ΩΞΥΞΩΡΙ-ΠΓΧ ) απόφαση Δημάρχου Ηγουμενίτσας, περί ορισμού Αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.
13.Το γεγονός ότι οι ως άνω αποφάσεις έχουν ισχύ μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Την παράταση της θητείας μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2021, των ήδη ορισθέντων Αντιδημάρχων με τις αρμοδιότητες που τους έχουν μεταβιβασθεί με την με αρίθ. 869/2020 ( αριθ. Πρωτ. 2906/01-10-2020 ) προγενέστερη απόφαση μας.
Β. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω αποφάσεις.
Γ. Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021
Δ. Η απόφαση θα δημοσιευθεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού και αναρτάται στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου, καθώς επίσης και στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας για την τροποποίηση της σύμβασης με ΟΛΠ/Cosco: "Αναγκαία για να ολοκληρωθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις"

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Β. Γιόγιακας για την τροποποίηση της σύμβασης με ΟΛΠ/Cosco: "Αναγκαία για να ολοκληρωθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις"

Η συνέχιση και ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχει αναλάβει η Cosco στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά - με τρόπο που προστατεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου - επιδιώκεται με την τροποποίηση της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης, ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η τροποποίηση.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι, με δεδομένη την καθυστέρηση της υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων που είχαν συμφωνηθεί μέχρι τα μέσα του 2021, επιλέχθηκε η διαπραγμάτευση και η συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ για την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων της Σύμβασης ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων και παρατεταμένης αβεβαιότητας λόγω της προσφυγής στη διαιτητική επίλυση των διαφορών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε προβλέψεις της συμφωνίας με τις οποίες διασφαλίζεται ότι - αν και η μεταβίβαση του δεύτερου «μετοχικού πακέτου» του 16% γίνεται πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες στη Σύμβαση Παραχώρησης υποχρεωτικές επενδύσεις - λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Η ομαλή συνέχιση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος σημαίνει την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, και άρα την ενίσχυση του ρόλου του ως διεθνούς κέντρου κρουαζιέρας και διαμετακομιστικού εμπορίου. Με θετικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Παράλληλα, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το ελληνικό κράτος καταβάλλει διαρκή προσπάθεια για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Β. Γιόγιακας, απευθυνόμενος κατά το κλείσιμο της ομιλίας του στους βουλευτές της αντιπολίτευσης η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο: «Θέλετε να στηρίξετε την επένδυση στον Πειραιά - με όποια οφέλη αυτό συνεπάγεται - ή μάς λέτε να τα “τινάξουμε όλα στον αέρα”;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τη Συμφωνία Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς διευθετείται το ζήτημα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων, όπως αυτές προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης του 2016.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση ενός επιπρόσθετου 16% των μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco, έναντι τιμήματος 88 εκατομμυρίων ευρώ.
Προϋπόθεση για την απόκτηση αυτού του δεύτερου «πακέτου μετοχών» ήταν η ολοκλήρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών επενδύσεων μέσα στην πρώτη 5ετία από τη μεταβίβαση του αρχικού 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το Πρόγραμμα Υποχρεωτικών Επενδύσεων της Πρώτης Περιόδου περιλάμβανε έργα με συνολικό κόστος αναφοράς 293,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ αυτών ήταν η επέκταση του Νότιου Επιβατικού Λιμένα, η βελτίωση και συντήρηση διαφόρων υποδομών στο λιμάνι, η κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών και η βελτίωση υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Οι επενδύσεις συμβατικού αντικειμένου που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα – σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι κύριοι Υπουργοί στην αρμόδια Επιτροπή – ανέρχονται στα 99 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ ότι, από αυτά, τα 51 εκατομμύρια αφορούν την τριετία καλοκαίρι 2019 – καλοκαίρι 2019, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και τα 48 εκατομμύρια την τελευταία 2ετία, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Έχοντας δεδομένη, λοιπόν, την καθυστέρηση της υλοποίησης των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων της πρώτης 5ετίας, υπήρχαν δύο επιλογές, δύο δρόμοι:
Ο ένας ήταν αυτός της συνεννόησης, της συνδιαλλαγής, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχιση και η ολοκλήρωση των επενδύσεων.
Ο άλλος ήταν αυτός της διαιτητικής επίλυσης των διαφορών και της δικαστικής διένεξης, στον οποίο θα οδηγούσε αναπόφευκτα η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ποινικών ρητρών από το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό, αντιλαμβανόμαστε νομίζω όλοι, θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις και παρατεταμένη αβεβαιότητα στην υλοποίηση του προγράμματος υποχρεωτικών επενδύσεων.
Προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος επιλέχθηκε ο πρώτος δρόμος:

η διαπραγμάτευση των δύο Μερών και η συμφωνία τους για την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων της Σύμβασης.

Τροποποιήσεις με τις οποίες αποσαφηνίζονται με ακρίβεια οι όροι εκπλήρωσης του συνόλου των υποχρεώσεων του επενδυτή.

Και με τις οποίες διασφαλίζεται ότι – αν και η μεταβίβαση του δεύτερου «μετοχικού πακέτου» του 16% γίνεται πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες στη Σύμβαση Παραχώρησης υποχρεωτικές επενδύσεις – λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τη Συμφωνία Τροποποίησης παρατείνεται για 5 χρόνια από τη μεταβίβαση του επιπρόσθετου 16% των μετοχών το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των Υποχρεωτικών Επενδύσεων της Πρώτης Περιόδου.

Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί μέχρι άλλα 5 έτη μόνο για περιορισμένους και εξαιρετικούς λόγους οι οποίοι εμποδίζουν την πρόοδο των έργων και είναι πέρα από το πεδίο ευθύνης του ΟΛΠ και της Cosco, η λεγόμενη αναστολή περιόδου υλοποίησης.
Η αναστολή θα δίνεται μόνο όταν συντρέχουν σαφώς προσδιορισμένοι λόγοι εκτός της σφαίρας επιρροής του ΟΛΠ και της Cosco οι οποίοι σχετίζονται με ήδη αδειοδοτημένα έργα των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων και μπορεί να επιφέρουν μερική ή ολική αναστολή της πορείας υλοποίησής τους.

Στους λόγους αυτούς, τα λεγόμενα Γεγονότα Αναστολής περιλαμβάνονται δικαστικές αποφάσεις που προκαλούν αναστολή εργασιών ή ακυρώνουν αποφάσεις διοικητικών οργάνων ως μη νόμιμων, τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων του υφιστάμενου πλαισίου, η εύρεση αρχαιοτήτων κατά την υλοποίηση μιας Πρώτης Υποχρεωτικής Επένδυσης, η εκτέλεση μιας επένδυσης σε γειτνιάζον μνημείο.

Ο συνολικός χρόνος αναστολής για όλα τα Γεγονότα Αναστολής δεν μπορεί να διαρκέσει για περισσότερα από 5 χρόνια. Η παρακολούθηση ενός Γεγονότος Αναστολής καθώς και η εκτίμηση και αξιολόγηση της επίδρασής του στην υλοποίηση των επενδύσεων θα πιστοποιείται από Ανεξάρτητο Μηχανικό που θα συντάσσει τριμηνιαία αναφορά.

Προκειμένου να επιλύονται τυχόν διαφωνίες κατά την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων λόγω των Γεγονότων Αναστολής προβλέπεται κλιμακούμενη διαδικασία διαβούλευσης, φιλικού διακανονισμού και διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ.

Σε κάθε περίπτωση - και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό - αναφέρεται ρητά ότι καμία από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του ζητήματος δεν μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή του ΟΛΠ από την συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει η υλοποίηση των Υποχρεωτικών Επενδύσεων της δεύτερης περιόδου και πριν από τη 10η επέτειο της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της τροποποιημένης Σύμβασης Παραχώρησης, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση των 5 + 5 χρόνων.
Κριτήριο γι’ αυτό είναι η διαλειτουργικότητα των Δεύτερων με τις Πρώτες Υποχρεωτικές Επενδύσεις και εφόσον το επιτρέπει η πρόοδος υλοποίησης των τελευταίων.
Επιπλέον, οι Μη Υποχρεωτικές Επενδύσεις στο εξής θα μπορούν να αξιοποιούν κατ’ αναλογία τη διαδικασία fast track που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης για την αδειοδότηση των Υποχρεωτικών Επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής αναφερθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί σε μια σειρά προβλέψεις, εκτός της υπό κύρωση Συμφωνίας Τροποποίησης, με τις οποίες προστατεύεται το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες λειτουργούν ως κίνητρο για την έγκαιρη ολοκλήρωση των συμφωνημένων επενδύσεων.
Πρώτον, η μεταβίβαση του 16% τελεί υπό τη διαλυτική αίρεση της μη υλοποίησης των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων με υπαιτιότητα της Cosco ή του ΟΛΠ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αν προκύψουν λόγοι εκτός ελέγχου του ΟΛΠ και της Cosco και δοθεί περίοδος αναστολής.
Με τη διαλυτική αίρεση, τα αποτελέσματα της δικαιοπραξίας - στην περίπτωσή μας η μεταβίβαση των μετοχών - παράγονται αμέσως, αλλά ανατρέπονται και επανέρχεται αυτοδικαίως η προηγούμενη κατάσταση, αν πραγματοποιηθεί το μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός, δηλαδή η μη υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων.
Αυτές μάλιστα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 98% του συνολικού τους προϋπολογισμού και κατά 95% του προϋπολογισμού της κάθε υποχρεωτικής επένδυσης.
Δηλαδή, αν μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα δεν πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στο βαθμό που ορίζεται και γι’ αυτό ευθύνεται η Cosco ή o ΟΛΠ, τότε το 16% των μετοχών επιστρέφεται αυτομάτως στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΑΙΠΕΔ επιστρέφει το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, εισάγεται η υποχρέωση κατάθεσης την Cosco πρόσθετης εγγυητικής επιστολής υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, για τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών.
Το ύψος της εγγυητικής επιστολής είναι στα 29 εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχεί στο 1/3 του προϋπολογισμού των ανεκτέλεστων Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων, κατά το μέρος του ποσοστού συμμετοχής του ΟΛΠ.
Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω εγγυητική επιστολή έρχεται να προστεθεί στην εγγυητική επιστολή ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη χορηγηθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης.
Σε περίπτωση μη υλοποίησης των επενδύσεων της πρώτης περιόδου στους προβλεπόμενους χρόνους και στα προβλεπόμενα ποσοστά, και γι’ αυτό ευθύνεται ο ΟΛΠ και η Cosco είτε αποκλειστικά είτε πάνω από 90%, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει σε βάρος της Cosco και υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ.

Τρίτον, για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η πλήρωση της διαλυτικής αίρεσης, προβλέπεται δικαίωμα αρνησικυρίας, δηλαδή άσκησης βέτο, εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ σε αποφάσεις που συνδέονται με την ολοκλήρωση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων και σε αποφάσεις που θα οδηγούσαν σε αποδυνάμωση της θέσης του ΤΑΠΕΔ στον ΟΛΠ.
Αντισταθμίζεται έτσι η μείωση του αριθμού των μελών του Ταμείου από τρεις σε έναν, λόγω της μείωσης της συμμετοχής του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με το σύνολο των ρυθμίσεων που αποτυπώνονται στην τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης και στη συνακόλουθη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών προκύπτουν συγκεκριμένα οφέλη τα οποία αξίζει να επισημάνουμε:
Αποσοβείται, όπως είπαμε, ο κίνδυνος καθυστερήσεων λόγω προσφυγής των συμβαλλομένων μερών στη διαιτητική επίλυση των διαφορών τους.
Περιορίζεται η πιθανότητα γενικευμένης αντιδικίας μέσω της κλιμακούμενης διαδικασίας επίλυσης κάθε διαφωνίας χωριστά.
Υποστηρίζεται η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του υποχρεωτικού επενδυτικού προγράμματος με τον προσδιορισμό των λόγων αναστολής και τη συνδρομή Ανεξάρτητου Μηχανικού για την επιβεβαίωσή τους.

Η Cosco αποκτά μεν το 16% των μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ πριν την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων αλλά με αυξημένη προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ εισπράττει κανονικά το τίμημα των 88 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ενδεχόμενο πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης και της κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής παρέχει στον ΟΛΠ ισχυρό κίνητρο για την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων.
Διατηρείται η υποχρέωση του ΟΛΠ και της Cosco για την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων, ανεξάρτητα αν πληρωθεί ή όχι η διαλυτική αίρεση.
Διασφαλίζεται η υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων χωρίς χρονικό περιορισμό, με την παροχή νέας εγγυητικής επιστολής η οποία αντιστοιχεί στο σύνολο της αξίας των ανεκτέλεστων επενδύσεων.
Ακόμα, προστατεύονται τα απομένοντα μετοχικά δικαιώματα του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ και ενισχύεται η επιρροή του στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων.
Έχουμε λοιπόν, μια συμφωνία από την οποία κερδίζουν και τα δύο Μέρη.
Η ομαλή συνέχιση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος σημαίνει την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, και άρα την ενίσχυση του ρόλου του ως διεθνούς κέντρου κρουαζιέρας και διαμετακομιστικού εμπορίου.
Με θετικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.
Παράλληλα, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το ελληνικό κράτος καταβάλλει διαρκή προσπάθεια για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει:
Θέλετε να στηρίξετε την επένδυση στον Πειραιά - με όποια οφέλη αυτό συνεπάγεται - ή μάς λέτε να τα «τινάξουμε όλα στον αέρα»;
Τα υπόλοιπα είναι, είτε εκτός θέματος, είτε προφάσεις εν αμαρτίαις…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO ΕΔΩ
Συνέχεια...

Μήνυμα Μ. Κάτση στην εκδήλωση μνήμης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Μήνυμα Μ. Κάτση στην εκδήλωση μνήμης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς

Σήμερα είχα την τιμή να παραστώ στην εκδήλωση μνήμης της θυσίας των 49 προκρίτων της μαρτυρικής πόλης της Παραμυθιάς, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων. Η πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, αγωνιζόμενοι για τη δική τους αλλά και τη δική μας ελευθερία, παραμένει ζωντανή.

Οι φρικαλεότητες που έζησε ο τόπος μας κατά την περίοδο της κατοχής και τα απροκάλυπτα εγκλήματα που συντελέστηκαν, αποτελούν ένα διαχρονικό δίδαγμα για όλους μας. Η Ελευθερία, η Ειρήνη και η Δημοκρατία, δεν είναι αυτονόητες έννοιες. Απαιτούν εγρήγορση και προσπάθεια.


Είναι χρέος μας να διατηρούμε και να αξιοποιούμε την ιστορική μας μνήμη, ώστε να σταθούμε αντάξιοι των σημερινών προκλήσεων αλλά και των απαιτήσεων των επόμενων γενεών.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Προβολή ταινίας απόψε στο Thirsty dog από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγ/τσας

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Προβολή ταινίας απόψε στο Thirsty dog από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγ/τσας

Προβολή της ταινίας "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ" (Big little man), του Άρθουρ Πενν, απόψε στο Thirsty dog


Η αμερικανική ιστορία της άγριας δύσης μέσα από τη σατιρική και καυστική ματιά του Arthur Penn. Το Μεγάλο Ανθρωπάκι είναι ο Dustin Hoffman, ο οποίος αιχμαλωτίζεται από τους ινδιάνους και μεγαλώνει με τα δικά τους πρότυπα, ήθη και έθιμα. Στην πορεία θα τον πάρουν πίσω οι λευκοί και θα προσπαθήσουν να του μεταδώσουν τα... χριστιανικά πρότυπα με δασκάλα την σεξουαλικά καταπιεσμένη Faye Dunaway. 

Ο πρωταγωνιστής ψάχνει να βρει τι μπορεί να κάνει στη ζωή του και ξεκινά πουλώντας γιατροσόφια, αργότερα γίνεται ανεκδιήγητος πιστολέρο με το όνομα Soda Pop Kid και γνωρίζεται με τον Wild Bill Hickok, και μετά κατατάσσεται (ή καλύτερα γίνεται «οδηγός» μουλαριού) στο στρατό του Κάστερ. Όταν βρεθεί όμως μπροστά στην σφαγή της ίδιας του της φυλής, θα αποφασίσει να πάρει τα βουνά και να ξανασμίξει με τους λίγους που απέμειναν. Η μοίρα θα τα φέρει έτσι ώστε να γίνει ιχνηλάτης του Κάστερ και να τον οδηγήσει στη μάχη του Little Big Horn, όπου και θα συναντήσει το δικό του Βατερλό.


Τετάρτη 29/9 - 8:30 μ.μ.
Thirsty Dog (Νέο Λιμάνι Ηγουμενίτσας)
Διάρκεια: 2 ώρες και 15 λεπτά
Συνέχεια...

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 12
ΠΕ Ιωαννίνων 27
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.187, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.152 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +42.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 178 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Συνέχεια...

Σαν σήμερα 29.9.1943: Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Σαν σήμερα 29.9.1943: Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς
 (ΦΩΤΟ: Ανακομιδή οστών των 49 Προκρίτων)

Του Ιωάννη Παρόλα*

Καμιά φορά, από ένα τυχαίο γεγονός μαθαίνει κανείς τι του μέλλεται. Έτσι, οι 52 τούτοι αγέρωχοι άνδρες έμαθαν συμπτωματικά ότι την επόμενη το πρωί θα οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Συνέβη κατά την ώρα που ένας-ένας πήγαιναν υπό φρούρηση για τις σωματικές τους ανάγκες. Τότε, με τη σειρά του πήγε και ο Μανώλης Κοτζαλέρης (διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας). Ο Κοτζαλέρης ήξερε γερμανικά. Κατά τη διαδρομή, ως που να πάει και να γυρίσει, άκουσε τους φρουρούς Γερμανούς που έλεγαν ότι το πρωί θα γίνει η εκτέλεση όλων τούτων που είχαν συλληφθεί. Ήταν σαν κεραυνός. Δεν το περίμενε. Όταν γύρισε στο κρατητήριο, ήταν κατακίτρινος. Οι άλλου που τον είδαν ανησύχησαν. «Τι σου συμβαίνει; Γιατί έχεις χάσει το χρώμα σου;» «Άκουσα ότι θα μας εκτελέσουν το πρωί!» «Τι;» Όλοι κοιτάχτηκαν. Ένα ρίγος πέρασε το κορμί τους. Στιγμή σκληρής τραγικής αποκάλυψης.

Όμως, η πληροφορία τούτη, όσο κι αν ήταν ξαφνική, για πολλούς ήταν αναμενόμενη. Φυσικά, όλοι τους καταλάβαιναν καλά ότι οι Γερμανοί δεν τους συνέλαβαν έτσι απλά και μόνο για να δείξουν την αγριάδα τους. Είχαν καλά μελετημένο σχέδιο και σκοπό. Η πληροφορία που τους μετέδωσε ο Κοτζαλέρης τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την τραγικότητα της κατάστασης. Κατάλαβαν πια ότι μέσα σε τούτο το δωμάτιο-φυλακή, ο Χάρος, ντυμένος με γερμανική στρατιωτική στολή, τριγυρνούσε βλοσυρός κι άγριος. Ότι ήταν μελλοθάνατοι με αναστολή λίγων ωρών. Έσφιξαν τα δόντια τους για να πειθαρχήσουν την ταραχή τους. Απέναντι στην ανατριχιαστική λογική τούτου του κατακτητή, ο νους του ανθρώπου αγριεύει. Η ψυχή του βράζει και σκληραίνει. Μαύρο λιθάρι γίνεται. Φουντώνουν μέσα του το μίσος και η οργή. Στο μυαλό στριφογυρίζουν χίλιων ειδών σκέψεις. Μπροστά σε τούτο το αδιέξοδο, ο Σωτήρης Αλιγιάννης βγάζει το πακέτο των τσιγάρων, τραβάει το χαρτί που ήταν μέσα και γράφει αμέσως στη γυναίκα του. «Εκεί έχω βάλει ετούτο, εκεί θα βρεις εκείνο, εκεί θα βρεις το άλλο». Το ίδιο κάνουν ο Γκέλη Νάστος και άλλοι. Τα γράμματά τους αυτά δεν σώθηκαν.

Οι ανώτεροι αξιωματικών των γερμανικών στρατευμάτων που εγκαταστάθηκαν στην Παραμυθιά και στη Μενίνα (Μηνίνα), ο Fantler, ο Stettner, ο Remold, ο Stockert, ο Hindelang και ο Hirschfelder, από το καλοκαίρι του 1943, είχαν αρχίσει να βλέπουν ότι έχαναν τον πόλεμο. Από τον πανικό τους, άρχισαν να σκοτώνουν κόσμο, να καίνε χωριά και να καταστρέφουν περιοχές που συντηρούσαν αντάρτικό, έχοντας την εντύπωση πως με τον τρόπο αυτό θα γλίτωναν από τους αντάρτες και θα είχαν εξασφαλισμένες τις πλάτες τους όταν θα αναγκάζονταν να υποχωρήσουν. Μέσα στα σχέδιά του ήταν και η μεθόδευση της φονικής επιχείρησης της Παραμυθιάς.

Ο Παπαβαγγέλης ζύγωσε στον Κοτζαλέρη. Όλοι έκαναν κύκλο γύρω τους. «Θάρρος, πατριώτες» είπε. «Σ’ εμάς έλαχε τούτη η βαριά θυσία. Από εμάς θα ξεπηδήσει η λευτεριά».

Έτσι, το πήραν απόφαση ότι θα πεθάνουν. Αλλά να πεθάνουν αλύγιστοι. Είχαν δυνατό μέσα τους το συναίσθημα του πατριωτισμού και της αξιοπρέπειας. Και το βράδυ, όταν ο Γερμανός αξιωματικό τους ανακοίνωσε ότι το πρωί θα εκτελεστούν, σε αντίποινα για τους 6 Γερμανούς που σκοτώθηκαν στη Σκάλα, στάθηκαν αντίκρυ του αμίλητοι, σοβαροί. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης ψυχικής ανάτασης. Και, όταν οι φρουροί τους πήγαν το φαγητό που είχαν φέρει οι δικοί τους, κανείς τους δεν θέλησε να το δεχθεί από τα χέρια των Γερμανών. Οι Γερμανοί το πήγαν στους Σιαμετιώτες, από τους οποίους, καθώς ήταν αραδιασμένοι πάνω σε ένα σωρό από πέτρες, κρατούμενοι κι αυτοί έξω από το σχολείο, κανείς τους δεν δέχτηκε να φάει από το φαγητό εκείνων, αν και όλοι τους ήταν νηστικοί και πεινασμένοι από μέρες. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε εκείνες τις ώρες να σκεφτεί το φαγητό;

Ψάχνουν οι φονιάδες τούτοι Γερμανοί, οι Lanz, ο Stettner, ο Remold, ο Stockert κ.ά., να βρουν την αιτία για την οποία έχασαν τον πόλεμο. Και λένε για τα περισσότερα τα κανόνια, τα αεροπλάνα, τις βόμβες, τα πολυβόλα. Όχι. Δεν έχασαν τον πόλεμο από αυτά. Το αίμα των χιλιάδων σκοτωμένων τους έπνιξε. Αυτό το αίμα, που έγινε ορμητικό και γιγάντιο ποτάμι. Αυτό ξέπλυνε και ξεκαθάρισε τον κόσμο από το μίασμα τούτο των άθλιων φονιάδων του φασισμού. Τους αναζήτησαν ως εγκληματίες. Αλλά ποιος να τους προδώσει; Ήταν όλοι τους φονιάδες. Οι Γερμανοί δεν ήρθαν σαν κατακτητές. Σαν φονιάδες ήρθαν.


(Το σημείωμα του Νικόλα Μάνου προς τη γυναίκα του απο τη φυλακή του σχολείου Βούλγαρη, λίγη ώρα πριν την εκτέλεση).

Ο Παπαβαγγέλης φόρεσε το πετραχήλι. Πήρε τη λαμπάδα στο χέρι κι έκανε το σταυρό του. Όλοι κοντοζύγωσαν γύρω του. Τα δάκρυα, που ετούτοι οι αγέρωχοι άνδρες δεν ήθελαν να τα δουν οι Γερμανοί, πλημμύρισαν τώρα τα μάτια τους. Οι άνδρες που φθάνουν στο ύψος του ήρωα κλαίνε. Ο Παπαβαγγέλης έβγαλε το καλημαύκι. Σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό. «Κύριε!» είπε. «Επίβλεψον επ’ εμέ και ελέησόν μας». Έβαλε ύστερα το καλημαύκι. Έκανε το σταυρό του κι άρχισε να ψέλνει: «Σώσον Κύριε τον λαόν του». Κι εκεί, στο σκοτεινό εκείνο δωμάτιο του σχολείου, που πήρες την όψη εκκλησίας, ο Παπαβαγγέλης, σε μια πρωτόγνωρη ιερουργία, έκανε ολόκληρη τη λειτουργία που είχε μάθει να κάνει σε νεκρούς. Δεν έχει ματαγίνει οι ζωντανοί να ψέλνουν τη νεκρώσιμη ακολουθία του εαυτού τους. Νύχτα αγωνίας. Και σε κάθε λεπτό που περνάει η αγωνία να σου σφίγγει το λαιμό. Τούτης της νύχτας το πρωί μην έσωνε ποτέ να ξημερώσει. Οι 52 κρατούμενοι επίλεκτοι πολίτες της Παραμυθιάς, που είχαν συλληφθεί βάσει μίας εκ των προτέρων συναχθείσης κατάστασης, θα οδηγούνταν το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης. Και την αυτή της ημέρας αυτής, της 29ης Σεπτεμβρίου του 1943, την ώρα που η ροδοδάχτυλη τούτη κόρη της νύχτας έδιωχνε τα τελευταία της σκοτάδια, μια μεγάλη ομάδα πάνοπλων Γερμανών στρατιωτών έρχεται στην αυλή του σχολείου, κατεβαίνει τη σκάλα και κάνει έναν κλοιό, εκεί έξω από την πόρτα του σχολικού δωματίου όπου ήταν φυλακισμένοι οι 52 τούτοι οι πολίτες της Παραμυθιάς. Είναι μία από τις ομάδες του εκτελεστικού αποσπάσματος, που, με διοικητή της τον Alfred Hindelang, ήρθε να παραλάβει τους 52 κρατούμενους και να τους οδηγήσει στον τόπο της εκτέλεσης.

Ο Alfred Hindelang, προσαχθείς ως κατηγορούμενος ενώπιον των δικαστικών αρχών της Γερμανίας, παραδέχτηκε ότι έπειτα από διαταγή προχώρησε στη συγκρότηση του εκτελεστικού αποσπάσματος και ότι ανακοίνωσε το μέτρο των αντιποίνων με την ημερήσια διαταγή της μονάδας. Οι Γερμανοί στρατιώτες έβγαλαν πρώτα από το κρατητήριο τους 23 κρατούμενους Ζερβοχωρίτες και τους έβαλαν πίσω από ένα σωρό λιθαριών μαζί με τους Σιαμετιώτες και τους άλλους. Ύστερα, εκεί στην αυλή, έξω από την πόρτα του σχολικού δωματίου-κρατητηρίου, έκλεισαν τον κλοιό και έβγαλαν έναν-έναν τους 52 υπό εκτέλεση πολίτες. Ο επικεφαλής του αποσπάσματος, κρατώντας ένα χαρτί, διαβάζει τα ονόματα. Και με το κάθε όνομα, σπρώχνει τον καθένα με αγριάδα, «Ράους», προς την άλλη μεριά. Ο Γερμανός τούτος αξιωματικός είδε τότε ότι μεταξύ των 52 αυτών ατόμων, που είχαν συλληφθεί και θα οδηγούνταν προς εκτέλεση, υπήρχαν και τρεις οι οποίοι ήταν γνωστοί του. Αυτούς τους τρεις τους βγάζει αμέσως από τη σειρά και τους εξαιρεί από την εκτέλεση. Ήταν ο Γρηγόρη Μαραγκός, ο Σταύρο Σακαρέλης και ο 18χρονος φοιτητής της Γεωπονικής Δημήτριος Αθ. Ράφτης. Οι δύο πρώτοι ήταν ξυλουργοί, που τις προηγούμενες μέρες επισκεύαζαν τα έπιπλα του γραφείου του. Ο άλλος, ο Δημ. Ράφτης, ήταν γνωστός του. Οι πληροφορίες λένε ότι στο σπίτι αυτουνού έμενε. Μιλούσε γαλλικά ο Δημ. Ράφτης και πολλές φορές είχε συνομιλήσει με τούτον το Γερμανό αξιωματικό. Και, πριν φύγουν από το σχολείο για τον τόπο της εκτέλεσης, βγάζει αυτούς τους τρεις από τη γραμμή και τους εξαιρεί από την εκτέλεση. «Ράους» τους είπε. Και τους έσπρωξε να φύγουν για τα σπίτια τους. Τους άλλους 49 τους έβαλαν στη γραμμή, ανάμεσα σε δύο σειρές οπλισμένων Γερμανών στρατιωτών και μουσουλμάνων, και τους οδήγησαν με τα πόδια μέχρι έξω από την Παραμυθιά.

Πέρασαν από τη βρύση του Καρκαμισιού, διάβηκαν το λάκκο του Μάνη Σιάνη και πήραν τον κατήφορο προς το ξωκλήσι του Αγιώρη. Εκεί σε μια λακκιά, ανάμεσα στη θέση Πουρνάρι και στο ξωκλήσι αυτό του Αγιώρη, σε ένα μικρό χωραφάκι του Τσαμάτου, 23 χωρικοί από το Ζερβοχώρι είχαν σκάψει τις προηγούμενες μέρες τη γούρα που θα γινόταν ο τάφος των 49 τούτων παιδιών της Παραμυθιάς. Μπροστά τους, για φοβέρα, πήγαινε ένα θωρακισμένο-τανκς, για να στηρίζει τους Γερμανούς και για να καλύπτει με το θόρυβό του τις φωνές τούτης της τραγικής πορείας. Γι’ αυτό κυρίως, αλλά και για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μετακίνηση στρατιωτικής μονάδας! Πίσω από τούτη τη φάλαγγα, ανάμεσα σε Γερμανούς στρατιώτες, είχαν διαταχθεί και ακολουθούσαν οι 23 φυλακισμένοι Ζερβοχωρίτες και πολλοί άλλοι κρατούμενοι από τα Σιαμέτια και από αλλού. Οι Γερμανοί θα τους χρειάζονταν για μετά την εκτέλεση. Μόλις πέρασαν την κατηφόρα κι έφθασαν έως τη λακκιά του Αγιώρη, εκεί, λίγο πριν από τη μεγάλη συκιά, που υπήρχε κατήδρομα, τους ανέβασαν από ένα μικρό μονοπάτι και τους πέρασαν πάνω από το δημόσιο δρόμο, σε μια μικρή χωραφιά δίπλα στο σκαμμένο εκεί τάφο. Γύρω τους, σε διπλή και τριπλή σειρά, οπλισμένοι Γερμανοί στρατιώτες και μουσουλμάνοι παρατηρούσαν την κάθε τους κίνηση. Τούτοι οι φονιάδες είχαν πείρα. Ποιος ξέρει πόσες παρόμοιες εκτελέσεις είχαν κάνει! Και το θωρακισμένο-τανκς ακολουθούσε με μεγάλο θόρυβο. Τώρα πια έφυγε κάθε αμφιβολία. Το κατάλαβαν καλά όλοι τους πως εδώ θα τους σκοτώσουν.

Ο Κώστα Τσίλης, ένας γεροδεμένος και ηλιοκαμένος άνδρας, κοίταζε ξερβά-δεξιά. Με λοξές ματιές έψαχνε ανάμεσα στους Γερμανούς και στους μουσουλμάνους να βρει πέρασμα να φύγει. Αν έφθανε ως τη στροφή στο εικόνισμα του Αγιώρη και γύριζε τον κατήφορο προς τα σπίτια των Κατσαίων, θα σκαπέταει από εκεί στα χωράφια, κι άντε να τον βρουν μετά. Άραγε θα τα καταφέρει; Μια φωτιά αγωνίας τον έκαιγε. Και το στήθος του φούσκωνε με δυνατό χτυποκάρδι. Έτριζε τα δόντια του. Έσφιγγε τις γροθιές του Κόχλαζε η ψυχή του. Λιοντάρι γίνεσαι όταν βρίσκεσαι μπροστά στην απόγνωση. Έβραζε μέσα του η ζωή. «Μωρέ, τι λες που θα κάτσω να με σκοτώσουν!» Άμπωξε δίπλα του το δάσκαλο, τον Γιάννη Μπαζάκο. «Τι καθόμαστε, ωρέ. Ρίξου να φύγουμε!» Κι εκείνη την ώρα, που το εκτελεστικό απόσπασμα είχε πάρει τη θέση του, κι ήταν όλα έτοιμα για την εκτέλεση, με ένα άγριο και αποφασιστικό ξετίναγμα ρίχνονται μεμιάς και οι δύο. Ο Γιάννης ο Μπαζάκος, με μια ακράτητη ορμή, περνάει ανάμεσα από τις γραμμές των Γερμανών, στρίβει τον ανήφορο και φθάνει έως τη βρύση, πάνω από τον Αγιώρη. Εκεί τον βρήκαν από πίσω οι σφαίρες. Την ίδια στιγμή ο Κώστα Τσίλης δίνει μια αμπωξιά στο Γερμανό, πηδάει τον όχτο, ρίχνεται στον κατήφορο, κατεβαίνει στο δρόμο και τρέχει να ξεφύγει. Α, και λίγο ακόμα, και θα ‘παιρνε τη στροφή. Ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε έναν ένοπλο μουσουλμάνο. Κάνει να στρίψει προς το εικόνισμα του Αγιώρη. Δεν πρόλαβε. Χτυπήθηκε. Και εκεί, στην άκρη από το εικόνισμα του Αγιώρη, έπεσε.

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος Γερμανός αξιωματικός δεν το περίμενε τούτο το άγριο γιουρούσι των δύο μελλοθάνατων. Δεν την φανταζόταν μια τέτοια απόφαση! Φυσικά, είχε κάνει κι άλλες τέτοιες εκτελέσεις. Κι ίσως ποτέ να μην του ‘χε συμβεί παρόμοια περίπτωση. Έδωσε αμέσως αυστηρές διαταγές. Πύκνωσε τη φρούρηση κι επιτάχυνε τις διαδικασίες της εκτέλεσης. Τούτοι οι φονιάδες είχαν πείρα, ποιος ξέρει από πόσες άλλες εκτελέσεις! Στρίμωξαν τώρα τους άλλους 47 σε ένα σημείο εκεί κοντά στο σκάμμα όπου θα τους εκτελούσαν. Εδώ τους έφεραν αντίκρυ στο θάνατο. Από την μια η ζωή κι από την άλλη ο θάνατος. Γύρω τους οι ζωντανοί άνθρωποι, ο λαμπερός ουρανός, ο ορίζοντας, που άρχισε να λούζεται από τις πρώτες ηλιαχτίδες, η καινούργια μέρα, η ζωντανή φύση, η ζωή! Και λίγα βήματα πιο πέρα το εκτελεστικό απόσπασμα. Ο θάνατος, το μαύρο χώμα, το σκοτάδι. Εκεί μπροστά από το σκάμμα, που θα γινόταν ο τάφος τους, τους χώρισαν σε ομάδες. Οι άνθρωποι τούτοι, που είχαν συλληφθεί χωρίς να έχουν άμεση σχέση με το επεισόδιο των 6 Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Σκάλα, εκτελούνται τώρα εδώ με το αιτιολογικό των αντιποίνων.

Οι φονιάδες του Χίτλες στο φριχτό τους έργο. Ύστερα από λίγο ξεχώρισαν μερικούς, καμιά δεκαριά ανθρώπους, και τους έσπρωξαν προς το σκάμμα, στον ανοιγμένο τάφο, σε ένα σημείο απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα, που ήταν έτοιμο. Η διαταγή έπεσε σαν αστραπή και σαν βροντή αντάμα «Άχτουγκ, Φόυερ». Τους τουφέκισαν μπροστά στα μάτια των άλλων. Ήταν κι αυτό μια φοβερή επινόηση των σαδιστικών, εγκληματικών τους ενστίκτων. Τους ικανοποιούσε να μεγαλώνουν την αγωνία των μελλοθανάτων. Είναι φοβερή τούτη η ώρα. Οι σκηνές των άγριων αυτών στιγμών είναι απερίγραπτες,. Πώς να περιγράψεις τη σκηνή, όταν ο Γερμανός αξιωματικός με μια περίεργη σκληρή γκριμάτσα αρνιόταν στον πατέρα να αφήσουν το παιδί του να ζήσει και όταν η ίδια ώρα αρνιόταν και στο παιδί να αφήσουν τον πατέρα του, για να φροντίσει την άλλη οικογένεια; Και, όπως τους είχαν χωρίσει, έπαιρναν από το σημείο όπου τους είχαν συγκεντρώσει μία-μία τις ομάδες, ανά περίπου 10 άνδρες, και με βάρβαρο τρόπο, «Ράους», τους έσπρωχναν και τους τουφέκιζαν μπροστά στα μάτια των άλλων. Δεν τους έφθανε μόνο το αίμα. Ήθελαν να απολαύσουν και την αγωνία των άλλων που περίμεναν τη σειρά τους. Και, όταν όλοι τους είδαν ότι οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα και ότι δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα, τότε έγινε κάτι το αφάνταστο. Κάτι πρωτοφανέρωτο. Ηρωικό. Γιγαντώθηκε μέσα τους μια πυρκαγιά ηρωικής αφοβίας. Φούντωσε η ψυχή τους. «Μη φοβάστε … Θάρρος. Το αίμα μας θα ποτίσει το δένδρο της λευτεριάς. Ζήτω η Ελλάδα. Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού του τρομερ …».

Όσο κι αν η περιγραφή τούτη φαίνεται υποθετική, δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Αποτελεί, όσο γίνεται, πιο παραστατική καταγραφή των πληροφοριών και των αφηγήσεων αυτοπτών μαρτύρων. Αμέσως μετά την εκτέλεση, ένας μεγάλος θρήνος αγκάλιασε την Παραμυθιά. Τούτο το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου του 1943 οι σφαίρες των Γερμανών έσβησαν το χαμόγελο 49 αγέρωχων ανδρών. Η επιλογή είχε γίνει χωρίς έρευνα ή ανάκριση. Είχαν συλληφθεί αδιάκριτα ιερωμένοι, αγρότες, καθηγητές, έμποροι, βιοτέχνες, εργάτες. Εκτελέστηκαν κατά ομάδες κι έπεσαν εδώ από τις σφαίρες των Γερμανών, χυτπημένοι, άλλοι θανάσιμα και άλλοι ελαφρότερα, ο ένας πάνω στον άλλο. Η γη πλημμύρισε από αίμα.

Ο Θύμιος του Κίτσιο Βαγγέλη (Αναστασίου) μου είχε πει: «Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, ένας Γερμανός αξιωματικός μαζί με δύο στρατιώτες, ήρθε εκεί στην άκρη που ήμασταν εμείς από το Ζερβοχώρι, μας έδωσε φτυάρια και μας είπε να σκεπάσουμε όλους τους σκοτωμένους. Φθάνοντας στο σημείο όπου είχε γίνει η εκτέλεση, αυτό που αντικρίσαμαν ήταν τρομαχτικό. Και, μόλις κάναμαν να αρχινίσουμε να ρίχνουμε χώμα, είδαμαν πολλούς από αυτούς, που ήταν χτυπημένοι και ξαπλωμένοι μέσα στο αίμα, να μας κάνουν νοήματα με τα μάτια ότι ήταν ζωντανοί. Εμείς, για να μην καταλάβουν οι Γερμανοί και οι μουσουλμάνοι, που μας παρακολουθούσαν, ρίχναμαν τις φτυαριές με το χώμα προσεχτικά και σκόρπια». Οι μουσουλμάνοι, που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς, δεν μας άφηναν από τα μάτια τους. Για μια στιγμή βλέπουμε να πετάγεται μέσα στη γούρα ένας μουσουλμάνος από το Καρβουνάρι μαζί με ένα Γερμανό και, πατώντας απάνω τα πτώματα των εκτελεσθέντων, αποτελειώνουν με τα περίστροφά τους όσους έδειχναν ακόμα σημεία ζωής. Και το απαίσιο έγκλημα ολοκληρώθηκε.

Σε γραπτό σημείωμα (που θα καταθέσω στο Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς), σχετικά με τα γεγονότα εκείνων των ημερών, ο Νάσιο Κίτσιος (Ιωάννου) από το Ζερβοχώρι (για το οποίο έχω αναφερθεί και πιο πάνω) μας περιγράφει την προσωπική του μαρτυρία: «Ο μουσουλμάνος Βεϊσέλ Πρέκας, που πετάλωνε άλογα, μας απειλούσε. Τέλος, σταμάτησαν τα πολυβόλα. Τότες προχώρησαν προς τον τάφο. Στο δρόμο βρήκαμαν τον Νάσιο Ρίγγα σκοτωμένο. Τον αρπάζω με τα χέρια μου και, με άλλον χωριανό, τον πήγαμαν στον τάφο. Τι να έβλεπες! Αίματα και βογκητά. Συνάμα ένας Τούρκος από το Καρβουνάρι, που τον έλεγαν Κιλέλη, πάταε επάνω στα πτώματα. Όσοι βογκούσαν του αποτελείωνε. Εμείς καθόμασταν με τα φτυάρια στο χέρι όσο που τελείωσαν. “Εμπρός” μας είπαν “σκεπάστε τους”».

Εκεί, στον τόπο που εκτελέστηκαν, στο μνημείο που έχει στηθεί, είναι γραμμένα τα ονόματά τους:

1) Τσαμάτος Π. Ευάγγελος, ιερέας, 1879.
2) Αλιγιάννης Φ. Δημήτριος, χαλκουργός, 1876.
3) Αλιγιάννης Δ. Ιωάννης, παντοπώλης, 1918.
4) Αλιγιάννης Φ. Κωνσταντίνος, χαλκουργός, 1878.
5) Αλιγιάννης Κ. Σωτήριος, παντοπώλης, 1907.
6) Αποστολίδης Π. Απόστολος, υποδηματοποιός, 1898.
7) Βαλασκάκης Σ. Ελευθέριος, ιατρός. 1913.
8) Γιαννάκης Ι. Νικόλαος, καθηγητής Γυμναστικής, 1918.
9) Δρίμιζας Δ. Χαράλαμπος, ράφτης, 1894.
10) Ευαγγέλου Ε. Ευθύμιος, καφεπώλης, 1888.
11) Ζιάγκος Γ. Κωνσταντίνος, ιδιωτικός υπάλληλος, 1899.
12) Κακούρης Α. Περικλής, διδάσκαλος, 1906.
13) Κατσούλης Α. Κων/νος, διδάσκαλος.
14) Κλήμης Θ. Δημήτριος, σαγματοποιός, 1909.
15) Κοτζαλέρης Ε. Εμμανουήλ, διευθυντής Αγροτικής Τραπέζης.
16) Κουρσούμης Θ. Κων/νος, καφεπώλης.
17) Κωνσταντίνου Ι. Κων/νος, σιδηρουργός, 1909.
18) Κωνσταντίνου Ι. Παναγιώτης, σιδηρουργός, 1918.
19) Μάνος Π. Νικόλαος, εστιάτορας, 1890.
20) Μαρέτας Ν. Γεώργιος, εστιάτορας, 1900.
21) Μαρέτης Γ. Ανδρέας, ωρολογοποιός, 1895.
22) Μητσιώνης Α. Ιωάννης, συντηρητής ραπτομηχανών, 1890.
23) Μουσελίμης Σ. Γεώργιος, ράφτης, 1897.
24) Μουσελίμης Π. Σταύρος, ιδιωτικός υπάλληλος, 1894.
25) Μπαζάκος Θ. Ιωάννης, διδάσκαλος, 1909.
26) Μπάρμπας Γ. Νικόλαος, υφασματέμπορος, 1900.
27) Μπάρμπας Ν. Σπυρίδων, μαθητής, γιος του Μπάρμπα Γ. Νικολάου, 1927.
28) Νάστος Χ. Ευάγγλεος, παντοπώλης, 1884.
29) Πάκος Γ. Πάκος, αγροκτηματίας, 1906.
30) Παπαθανασίου Χ. Βασίλειος, καφεπώλης, 1895.
31) Πάσχος Π. Γεώργιος, παντοπώλης, 1897.
32) Πάσχος Δ. Λεωνίδας, δερματέμπορας, 1897.
33) Ράπτης Δ. Αθανάσιος, παντοπώλης, 1880.
34) Ρίγγας Γ. Αθανάσιος, παντοπώλης, 1878.
35) Σιαμάς Π. Γεώργιος, ταχυδρομικός υπάλληλος, 1894.
36) Σιωμόπουλος Β. Κωνσταντίνος, γυμνασιάρχης, 1888.
37) Σπυρομήτσιος Π. Σπυρίδων, υποδηματοποιός, 1892.
38) Στρουγγάρης Α. Ανδρέας, παντοπώλης, 1911.
39) Σωτηρίου Χ. Κων/νος, αγωγιάτης, 1887 (γιος και πατέρας από το Γαρδίκι που διέμεναν στην Παραμυθιά στα σπίτια των αδερφών Τσούλα).
41) Τζώης Δ. Κων/νος, βιβλιοπώλης, 1898.
42) Τσαμάτος Ε. Νικόλαος, ράφτης, 1903.
43) Τσίλης Δ. Κωνσταντίνος, αγωγιάτης, 1911.
44) Τσούλας Β. Γεώργιος, ζαχαροπλάστης, 1898.
45) Τσούλας Β. Θεόδωρος, υποδηματοποιός, 1907.
46) Τσούλας Β. Κων/νος, υποδηματοποιός, 1902.
47) Φάτσιος Γ. Θωμάς, μυλωνάς, 1885.
48) Φείδης Θ. Αριστοφάνης, ιδιωτικός υπάλληλος.
49) Χρυσοχόου Κ. Απόστολος, συνταξιούχος σχολάρχης, 1882,

(Ο Μίκης Θεοδωράκης στο μνημείο των 49. Από το αρχείο του Δημήτριου Μπρέστα).

Στο επιτύμβιο του μνημείου, μετά τα ονόματα των εκτελεσθέντων, είναι χαραγμένα και τα ονόματα του Κων/νου Μαραζόπουλου από το Ζερβοχώρι, που τον σκότωσε ο Ντούλη Μεζάνης εκεί που μαζί με άλλους Ζερβοχωρίτες έσκαβε τη γούρα όπου την επόμενη θα εκτελούσαν τους 49 προκρίτους, και του Ιωσήφ (Τατούλ) Κολσουζιάν (του Αρμένου) που είχε σκοτωθεί από μουσουλμάνους αλλού.

Εκείνη τη μέρα των εκτελέσεων και την επόμενη παρατηρήθηκε κάποια μεγάλη συρροή μουσουλμάνων προς την Παραμυθιά, που έρχονταν με πολλά άλογα, με σκοπό να μπουν στα σπίτια να αρπάξουν και να πλιατσικολογήσουν. Ήταν φανερό ότι όλοι τούτοι οι μουσουλμάνοι γνώριζαν για την εκτέλεση και ότι είχαν ετοιμαστεί για τα χειρότερα. Όμως, δεν τόλμησαν να προχωρήσουν. Πιθανόν η στάση των Γερμανών να μην του άφηνε περιθώρια άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Ο μητροπολίτης Παραμυθιάς Δωρόθεος (Νάσκαρης) τη μέρα των εκτελέσεων ήταν στα Γιάννενα. Είχε εκλεγεί μητροπολίτης Παραμυθιάς Φιλιατών και Γηρομερίου στις 15 Απριλίου του 1943. Έφυγε από την Αθήνα για την έδρα του στην Παραμυθιά στις 22 Σεπτεμβρίου του 1943. Αφού πέρασε από το χωριό του, το Θεσπρωτικό, ήρθε στα Γιάννενα στις 25 Σεπτεμβρίου. Τη μέρα που γίνονταν οι εκτελέσεις στην Παραμυθιά (29-9-42) ήταν ακόμα εκεί, στα Γιάννενα. Στην Παραμυθιά ήρθε την επομένη (30-9-43), μετά την εκτέλεση των 49 προκρίτων. Το ερώτημα που αιωρείται είναι γιατί ο Δωρόθεος δεν βιάστηκε να έρθει στην έδρα του στην Παραμυθιά, αφού γνώριζε καλά ότι ο χριστιανικός κόσμος εδώ περνούσε φοβερές μέρες και ώρες. Και, παρά τα όσα έχουν γραφτεί, το ερώτημα παραμένει.

Με τη θυσία και το αίμα των 49 αγέρωχων ανδρών, των 49 προκρίτων Παραμυθιάς, όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται, γράφτηκε στην ιστορία του τόπου μια ηθική επιταγή υπέρτατης κληρονομιάς. Η λαϊκή μούσα θρηνεί τους 49 πατριώτες με το μοιρολόι:

«Παραμυθιά, Παραμυθιά, γιατί φορείς τα μαύρα. Οι Γερμανοί μού σκότωσαν 49 καμάρια. Εσκότωσαν 49 μαζί με τους παπάδες. Κλαίνε μανάδες και παιδιά γυναίκες κι αδερφάδες.»


*Από το βιβλίο του Ιωάννη Παρόλα «Θεσπρωτών Γή». Για να το αποκτήσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με το συγγραφέα στο τηλέφωνο 2666022434.

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Κατασκευή νέας παιδικής χαράς στη Σαγιάδα

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Κατασκευή νέας παιδικής χαράς στη Σαγιάδα

Την καινούρια παιδική χαρά στη Σαγιάδα, θα μπορούν να επισκέπτονται από τις επόμενες ημέρες οι μικροί φίλοι μας. 


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας προχώρησε στην κατασκευή μίας νέας παιδικής χαράς  στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Σαγιάδας, αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χώρους ευθύνης του, προς όφελος των κατοίκων και των χρηστών του καταφυγίου.  Η πρωτοβουλία της Διοίκησης, έρχεται σε συνέχεια δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ο.Λ.ΗΓ.

Δελτίο Τύπου ΟΛΗΓ

Συνέχεια...

Συνεχίζονται τα πρόστιμα για μάσκες σε όλη την Ήπειρο

Σεπτεμβρίου 29, 2021 0
Συνεχίζονται τα πρόστιμα για μάσκες σε όλη την Ήπειρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (28-9-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 25 παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

18 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων με την επιβολή ισάριθμων προστίμων, ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-11- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

7 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή των παρακάτω προστίμων, ύψους 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων:
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα