03/07/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ηγουμενίτσα: "Γυναίκες που Έγραψαν Ιστορία"

Μαρτίου 07, 2024 0
Ηγουμενίτσα: "Γυναίκες που Έγραψαν Ιστορία"

Εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 20:00 στην Πλατεία Δημαρχείου.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: H θεατρική ομάδα Φιλιατών ανεβάζει "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γ. Βιζυηνού στο θέατρο ΦΑΟΣ

Μαρτίου 07, 2024 0
Ηγουμενίτσα: H θεατρική ομάδα Φιλιατών ανεβάζει "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γ. Βιζυηνού στο θέατρο ΦΑΟΣ 

Η θεατρική Ομάδα Φιλιατών παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Το αμάρτημα της μητρός μου", του διηγήματος του Γεώργιου Βιζυηνού, ενός από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής πεζογραφίας.

Η ΘΕΟΦΙΛ μας έχει επιφυλάξει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις στο παρελθόν και τώρα δοκιμάζεται σε ένα ανεπανάληπτο λογοτεχνικό έργο που διεισδύει σε βάθος στην ανθρώπινη ψυχή...!


Σάββατο 9 Μαρτίου
Θέατρο ΦΑΟΣ
ώΡΑ 21:00
Γενική είσοδος : 8 ευρώ
Πληροφορίες - κρατήσεις: 6908 456 821

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εκτροπή κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην Εθν. Αντιστάσεως και απαγόρευση στάθμευσης στη δεξιά πλευρά της

Μαρτίου 07, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Εκτροπή κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην Εθν. Αντιστάσεως και απαγόρευση στάθμευσης στη δεξιά πλευρά της

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών ασφαλτόστρωσης στην οδό Κύπρου η διέλευση των φορτηγών οχημάτων θα γίνεται μέσω της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση στη δεξιά πλευρά της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται για λόγους ασφαλούς διέλευσης των οχημάτων και μείωσης της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης λόγω των εργασιών.

Τη ρύθμιση της κυκλοφορίας αναλαμβάνει το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας σε συνεννόηση με το Δήμο Ηγουμενίτσας μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών.
Συνέχεια...

ΤσικνοΠαρασκευή στο Γραικοχώρι...

Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι Ηγ/τσας στο περιφερειακό συμβούλιο από την παράταξη "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ"

Μαρτίου 07, 2024 0
Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι Ηγ/τσας στο περιφερειακό συμβούλιο από την παράταξη "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ"

«Εκτιμήσεις - Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας», εισήγηση από την Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» – απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή κατά την 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου

Την Τρίτη 5/3/2024, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου, μια νέα εκ του νόμου διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής. Ένας νέος θεσμός, ο οποίος προάγει το δημόσιο διάλογο, δίνοντας τη δυνατότητα στις παρατάξεις να εισηγούνται θέματα που κατά την κρίση τους δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής, με τελικό ωφελούμενο το κοινωνικό σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Παράταξή μας σε αυτή την 1η Συνεδρίαση, έθεσε το θέμα της εκτίμησης και της μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Ως γνωστόν, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα διεθνές λιμάνι από τα μεγαλύτερα της χώρας, περιαστικό και πλησίον περιοχών Natura, το οποίο εξυπηρετεί ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, μέσω χιλιάδων προσεγγίσεων πλοίων ανά έτος σε αυτό. Ο φορέας λειτουργίας του (ΟΛΗΓ) προς τιμήν του λαμβάνει αρκετές διεθνείς πιστοποιήσεις για τη λειτουργία του και έχει θέσει σοβαρούς οικολογικούς στόχους για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος στα επόμενα έτη. Η επερχόμενη αύξηση της δραστηριότητάς του σε συνδυασμό με τις νέες οδηγίες από τους παγκόσμιους Οργανισμούς όπως ο Π.Ο.Υ. για εντατικοποίηση των μετρήσεων των αέριων ρύπων και για μείωση των επιτρεπτών ορίων τους, επιβάλλουν την επανεστίαση όλων μας στο μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι Περιφέρειες με βάση το νόμο 3852/2010, άρθρο 186 οφείλουν να «μεριμνούν για τη συγκέντρωση των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή». Ανά την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις - λιμάνια (όπως η Καβάλα, ο Βόλος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά), έχουν εγκατασταθεί μετρητές αέριων ρύπων που συμμετέχουν στο «Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ)» και των οποίων την ευθύνη λειτουργίας έχουν οι Περιφέρειες.

Με βάση τα παραπάνω, η Περιφερειακή Αρχή ερωτήθηκε από την Παράταξή μας αν:

- Έχει συνεργασθεί με το ΥΠΕΝ (σύμφωνα με την ΚΥΑ 14122/549/Ε.103, Άρθρο 6, Παρ.1) για την εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή της πόλης της Ηγουμενίτσας για τους αέριους ρύπους διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), μόλυβδο, βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα και βάσει της ΚΥΑ 174505/607, Παράρτημα ΙΙ για τη μέτρηση του όζοντος σε περιοχές όπου είναι πιθανή η έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

- Έχει ζητήσει από το ΥΠΕΝ την εγκατάσταση συστήματος συνεχούς και ανοικτής στο ευρύ κοινό πλήρους, αξιόπιστης και ακριβούς καταγραφής και ανάλυσης των ρύπων, συνδεμένες με το «Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ)» το οποίο η ίδια θα λειτουργεί, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και συστάσεων για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

- Έχει προβεί σε οιαδήποτε άλλη ενέργεια που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από την Περιφερειακή Αρχή είχαν ως εξής:

· Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης, ανέφερε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στα αρμόδια τμήματα να προχωρήσουν σε έρευνα αγοράς των κατάλληλων μηχανημάτων, αναγνωρίζοντας και συμφωνώντας με την εισήγησή μας για την ανάγκη έγκαιρων και έγκυρων μετρήσεων από την Περιφέρεια, αναφέροντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους».

· Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, κατόπιν επικοινωνίας του με το Υπουργείο και με το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος στην Περιφέρεια, παρουσίασε την άποψη ότι η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου, όπως συμβαίνει στην πόλη των Ιωαννίνων όπου ο μετρητής του ΕΔΠΑΡ είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ο ιδιώτης που ανέλαβε τη λειτουργία του λιμανιού είναι υπεύθυνος για τις μετρήσεις, τις οποίες είναι υποχρεωμένος να δίνει προς έλεγχο στα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε τον ΟΛΗΓ για την άριστη συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για παροχή στοιχείων, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας για την επιστημονική του παρέμβαση σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση διαφάνηκε ότι σε σοβαρά ζητήματα, με τεκμηριωμένη προσέγγιση και βούληση από όλες τις πλευρές, είναι δυνατόν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

Σε κάθε περίπτωση, η Παράταξή μας δεσμεύεται να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Περιφερειακή αρχή στο σοβαρό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας και ευελπιστούμε ότι δεν θα απαιτηθεί να επανέλθουμε.
Συνέχεια...

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στα νεκρά πλατάνια του Καλαμά - Θλιβερές εικόνες

Μαρτίου 07, 2024 0
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στα νεκρά πλατάνια του Καλαμά - Θλιβερές εικόνες

Ένα οδοιπορικό στα νεκρά πλατάνια του Καλαμά σε γεμίζει με θλιβερές εικόνες. Χιλιάδες, ναι, δεν είναι υπερβολή, χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρώσει και οι παρακαλάμιες περιοχές έχουν απογυμνωθεί.

Και η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να υπάρξει εκ νέου βλάστηση πλατάνων στις όχθες του ποταμού.

Ο διαδεδομένος μύκητας, που εξαπλώνεται σχεδόν αστραπιαία, ξεραίνει τα πλατάνια και το τοπίο "μοιάζει" βομβαρδισμένο.

Κάθε χρόνο στην Ήπειρο υπολογίζεται ότι χάνονται 500 πλατάνια από «μεταχρωματικό έλκος», δόθηκε αυτή η ονομασία στο μύκητα, επειδή αλλάζει χρώμα στο εσωτερικό του φλοιού, όπου μεγαλώνει ο μύκητας και από άσπρο γίνεται καφέ.

Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σημεία περιβαλλοντικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Τα νεκρά δέντρα, αφού ξεραίνονται, πέφτουν μέσα στο ποτάμι και παρασύρονται από τα νερά του.

Σε διάφορα σημεία, όμως, οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά μεγάλο ποσοστό την κοίτη του ποταμού, ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο.

Εκτός της κοπής των άρρωστων δένδρων, η οδηγία των δασικών υπηρεσιών είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται φυτεύσεις με δένδρα από περιοχές που έχει εντοπιστεί ο μύκητας και να γίνεται πολύ καλή απολύμανση των μηχανημάτων.


Εξάλλου ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σημεία περιβαλλοντικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια.
Τα εκατοντάδες νεκρά δέντρα, αφού ξεραίνονται, πέφτουν μέσα στο ποτάμι και παρασύρονται από τα νερά του.

Σε διάφορα σημεία, όμως, οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά μεγάλο ποσοστό την κοίτη του ποταμού, ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο.

Έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα δέντρα, που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, κάνοντας χειρότερη την κατάσταση.


Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που υπογράφει ο Γεώργιος Καρέτσος, “στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες. Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις.

Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων”.

Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση αυτή συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και 9 και πλέον χρόνια μετά επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η ασθένεια “μεταχρωματικό έλκος” προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ο οποίος εισβάλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες, από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του δένδρου.

Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, καθώς κατά την εξέλιξή της, νεκρώνει πλατάνια κάθε ηλικίας και μεγέθους, ενώ μεταδίδεται στα δένδρα, από τις συνενώσεις μεταξύ των ριζών τους. Ιδιαίτερα, ο πλάτανος είναι ευάλωτος από τον ένοχο αυτό μύκητα.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ


Συνέχεια...

Ημέρα ευεργετών στο Δήμο Πάργας

Μαρτίου 07, 2024 0
Ημέρα ευεργετών στο Δήμο Πάργας

Ο Δήμος Πάργας καθιέρωσε την Ημέρα Ευεργετών και Δωρητών για να τιμήσει την ανιδιοτελή και διαχρονική προσφορά των πολυάριθμων πολιτών που έθεσαν «το εγώ στην υπηρεσία του εμείς». Σε συνεργασία με το Κληροδότημα Β.Ε. Βασιλά και τα υπόλοιπα κληροδοτήματα θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις την Κυριακή 10 Μαρτίου στην Πάργα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
10.00 Ετήσιο Μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Γηρομερίου, Φιλιατών και Πάργας κ.κ. Σεραπίωνα

11.30 Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάργας με ομιλίες για την δράση των ευεργετών και δωρητών
Χαιρετισμός Δημάρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά

Εισαγωγή - Παρουσίαση από την Ελευθερία Λέκκα Δ/ντρια 1ου Δημοτικού Σχολείου Πάργας - Εκπαιδευτικό

«Ευεργεσία και Πατριωτισμός» από τον Ευάγγελο Παπαδόπουλο Φιλόλογο - Ιστορικό

«Εθελοντισμός- Μια άλλη μορφή Ευεργεσίας» από την Κλεοπάτρα Παπανικολάου Φιλόλογο - Εκπαιδευτικό

«Παργινοί ευεργέτες» από τους Σπυρίδωνα Νούση Πρόεδρο Κληρ. Β.Ε. Βασιλά – Πρώην Δήμαρχο Πάργας και Πέτρο - Αθανάσιο Δέσκα Πρόεδρο Κληρ. «Αθανάσιου Δέσκα» – Εκπαιδευτικό
Συνέχεια...

Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στον Καλαμά για επιτόπιο σεμινάριο...

Μαρτίου 07, 2024 0
Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στον Καλαμά για επιτόπιο σεμινάριο...

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.Ε.Υ.) του ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Epirus Waters (https://epirus-waters.hcmr.gr/) που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, συμμετείχαν στο τριήμερο θεματικό (Β’ επιπέδου) επιμορφωτικό σεμινάριο «Ποταμός Καλαμάς, στο Ρου του Χρόνου και του Τόπου». Το σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας από 1-3 Μαρτίου 2024, παρακολούθησαν 43 εκπαιδευτικοί από τις περιφέρειες Ιονίων νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το δίκτυο των αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου, καθώς και τα οφέλη της λειτουργίας τους στη διαχείριση των υδάτων και στην προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. 

Τη δεύτερη ημέρα, στην περιοχή του πέτρινου Γεφυριού της Γκούμανης (ένωση Καλπακιώτικου με Καλαμά ποταμό), οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών με την αξιοποίηση βιοδεικτών (ψάρια, μακροασπόνδυλα, διάτομα), καθώς και αξιολόγησης των υδρομορφολογικών συνθηκών.

Συνδυάζοντας θεωρητικές προσεγγίσεις με βιωματικές δράσεις, στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων συμμετοχής των σχολικών ομάδων και των εκπαιδευτικών στην παρακολούθηση των υδάτινων οικοσυστημάτων με την συνεργασία Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Νέων Τεχνολογιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τους αυτόματους σταθμούς και τις μετρήσεις τους θα βρείτε εδώ: https://epirus-waters.hcmr.gr/δίκτυο-σταθμών/ ενώ για να επικοινωνείτε με την ομάδα
έργου: https://epirus-waters.hcmr.gr/επικοινωνία/, τηλ. 2291076389, Τομέας Εσωτερικών
Υδάτων – ΙΘΑΒΙΠΕΥ, Ανάβυσσος Αττική.
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια, αυστηροί κανόνες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 07, 2024 0
Β. Γιόγιακας: "Ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια, αυστηροί κανόνες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας, καθώς αυτά αφορά το 85% των άρθρων, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι οι 170 και πλέον διατάξεις διαψεύδουν την κριτική ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να αποδυναμώσει τα δημόσια πανεπιστήμια ενώ ο ισχυρός ελεγκτικός και εποπτικός ρόλος του Κράτους, ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζει την ποιότητα και την επάρκεια του διδακτικού και ερευνητικού έργου των μη κερδοσκοπικών, ιδιωτικών ΑΕΙ.

Σε ό,τι αφορά την κριτική περί αντισυνταγματικότητας, ο κ. Γιόγιακας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται η επιστημονική άποψη ότι η εγκατάσταση και λειτουργία των μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ΑΕΙ είναι συμβατή με το Σύνταγμα, ούτε να αγνοούνται όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες και επηρεάζουν την ερμηνεία του Συντάγματος. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ζήτησε επίσης από τον Υπουργό Παιδείας να ενισχυθούν τα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση ιδιωτικών ΑΕΙ σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Γιόγιακα:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είδαμε στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου τους διαφωνούντες να καταφεύγουν σε μια διπλή τακτική:

Από τη μία υποβάθμισαν –κάποιοι μάλιστα αποσιώπησαν– το 85% των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Από την άλλη, «έπαιξαν το χαρτί» της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων για τα μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά ΑΕΙ.
Ήταν μια τακτική μάλλον αναμενόμενη, όσο και βολική.

Γιατί οι δεκάδες διατάξεις για τα δημόσια πανεπιστήμια έρχονται να διαψεύσουν την κριτική ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να τα αποδυναμώσει, προς όφελος ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων.

Γιατί το κύριο μήνυμα που στέλνει το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το αντίθετο, είναι η ενίσχυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Δεν είναι άραγε υπέρ της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ότι επεκτείνεται, αναβαθμίζεται και αυτονομείται ακόμα περισσότερο ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο όπως το Δημοκρίτειο;
Ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο οργανώνεται στα πρότυπα των άλλων δημόσιων πανεπιστημίων;
Δεν είναι υπέρ της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ότι ενισχύεται η αυτονομία και η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ;

Ότι δίνονται περισσότερες δυνατότητες για να επιδιώξουν την εξωστρέφεια, τη διεθνή δικτύωση και την απήχησή τους σε εκτός Ελλάδας φοιτητικά κοινά;

Ότι διευκολύνεται η διαχείριση των οικονομικών πόρων για την ερευνητική τους δραστηριότητα;
Δεν είναι υπέρ των δημόσιων ΑΕΙ ότι επιβραβεύεται με ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα η ποιότητα του έργου τους και η επιδίωξη της αριστείας;

Ότι διευκολύνεται η δικτύωσή τους με την αγορά και με φορείς που προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία;

Ακόμη, είναι λογικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να καταλογίζεται στην Κυβέρνηση πρόθεση να αποδυναμώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, όταν από το 2019 ως το 2023 η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των ΑΕΙ αυξήθηκε κατά 45%;

Όταν έχουν δεσμευθεί 750 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ;

Όταν άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ σε κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών, ώστε να διπλασιαστούν οι 11.000 κλίνες που υπάρχουν σήμερα;

Που είναι, λοιπόν, η πρόθεση να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο;

Και επίσης, από πού προκύπτει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση τάχα μου παραδίδεται βορά στα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα;

Αφού, το Κράτος, μέσα από το Υπουργείο Παιδείας, την αρμόδια Αρχή και τον ΔΟΑΤΑΠ, διατηρεί ισχυρό ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο.

Με αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας, ελάχιστες προδιαγραφές υποδομών, προσωπικού και εξοπλισμού, διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και την αξιολόγηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μη κερδοσκοπικών Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Το Κράτος, δηλαδή, έχει ρόλο εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την επάρκεια του διδακτικού και ερευνητικού έργου τους.

Επομένως, κυρίες και κύριο συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο αυτό στηρίζεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση με δεκάδες ρυθμίσεις, που μάλιστα προέρχονται από τη ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία υπάγεται σε απαιτητικούς κανόνες αξιολόγησης και ελέγχου από το ελληνικό Δημόσιο.

Η δεύτερη τακτική των διαφωνούντων έχει να κάνει με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η βεβαιότητα με την οποία συνάδελφοι που ούτε είναι ειδικοί, ούτε υπηρετούν τη νομική επιστήμη – όπως και εγώ άλλωστε – υποστήριξαν τόσο κατηγορηματικά την αντισυνταγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να απαξιώνουμε μια αντίθετη επιστημονική άποψη με τέτοια ευκολία, τόσο απόλυτα, πόσο μάλλον όταν δεν είμαστε ειδικοί.

Καταλογίζοντας μάλιστα πολιτική σκοπιμότητα σε επιστήμονες που έχουν αναγνωρισμένη και καταξιωμένη πορεία στον ακαδημαϊκό στίβο ως συνταγματολόγοι.
Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι οι διαφωνούντες επιμένουν να αγνοούν όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες και επηρεάζουν την ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος:

από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Δικαίου και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Δεν είδαμε κάποια πειστική απάντηση της αντιπολίτευσης σε αυτό, είδαμε μόνο μια στάση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συνταγματικός αναχρονισμός»…
Κοντά σε αυτόν υπάρχει και ένας «συνταγματικός στρουθοκαμηλισμός», για να δανειστώ τον όρο του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη.
Κάποιοι εντόπισαν τώρα ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, κλείνοντας τα μάτια σε μια άλλη πραγματικότητα:

Αυτή των ιδιωτικών κολλεγίων, τα οποία δίνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή το εφόδιο στην αγορά εργασίας που - ας μην κρυβόμαστε - ενδιαφέρει τους περισσότερους φοιτητές.

Και μάλιστα χωρίς να ισχύουν γι’ αυτά οι εξαντλητικές διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης που προβλέπονται για τα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά ΑΕΙ.

Από σεβασμό στο χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ σε άλλα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που ακούστηκαν και είναι, θεωρώ, είτε παραπλανητικά, είτε άσχετα με την λειτουργία των μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ΑΕΙ…

Επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να θίξω μόνο ένα θέμα:
Είναι καλοδεχούμενα τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπονται για τα ιδιωτικά ΑΕΙ που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Θεωρώ ότι, μέσω των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, μπορείτε να ενισχύσετε τα κίνητρα για χωροθέτηση στην περιφέρεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη πώς κατανέμονται και τι αντικείμενα έχουν τα υφιστάμενα δημόσια περιφερειακά ΑΕΙ.

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας πρέπει να αφορά συγκεκριμένα θέματα.
Όπως η ποιότητα και η αξία των πτυχίων που παίρνουν τα παιδιά μας, ανεξάρτητα από αν το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.
Όπως είναι η μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία των δημοσίων πανεπιστημίων ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.
Όπως είναι η δυνατότητα των ταλαντούχων και επιμελών παιδιών να σπουδάσουν, ακόμα και όταν προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Αυτή η συζήτηση απασχολεί την Κυβέρνηση.
Και σε αυτή τη συζήτηση καλείται η αντιπολίτευση να συμβάλει με δημιουργικές προτάσεις, αντί να δίνει μάχες οπισθοφυλακής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

Τσικνοπέμπτη στο Γραικοχώρι

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Τσικνοπέμπτη