04/09/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Απριλίου 09, 2021 0
5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 5
ΠΕ Ιωαννίνων 18
ΠΕ Πρέβεζας 6

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη). 
Συνέχεια...

Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Απριλίου 09, 2021 0
Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα


Τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 12 Απριλίου έως 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

(gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

Συνέχεια...

Mάριος Κάτσης: "Αγνοείται ο μαγνητικός τομογράφος που προκηρύξαμε για το νοσοκομείο Φιλιατών" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Απριλίου 09, 2021 0
Mάριος Κάτσης: "Αγνοείται ο μαγνητικός τομογράφος που προκηρύξαμε για το νοσοκομείο Φιλιατών" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από τον Ιούλιο το 2020, κι από την επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή για τις δομές Υγείας στο νομό Θεσπρωτίας, όπου ζητούσα εκτός από την ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό, να προχωρήσουν και οι προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ως κυβέρνηση είχαμε δρομολογήσει την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου, γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου αλλά και μαγνητικού τομογράφου για πρώτη φορά σε δημόσια δομή Υγείας στο νομό μας.

Έκτοτε έχει ολοκληρωθεί μόνο η προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου, χωρίς όμως ο παλιός του Νοσοκομείου να μεταφερθεί στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας όπως σχεδιαζόταν.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης που είχε έρθει στη Βουλή για να απαντήσει στην τότε επίκαιρη ερώτηση μου, είχε αναφέρει ότι η προμήθεια του νέου μαγνητικού προχωράει και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης. Αποδείχτηκε ότι ήταν άλλο ένα επικοινωνιακό ψέμα, καθώς 10 μήνες μετά ο μαγνητικός τομογράφος ακόμα …έρχεται. Είναι ζήτημα γραφειοκρατίας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ή δεν υπάρχει πολιτική βούληση γιατί δεν πιστεύουν στην αναβάθμιση του δημόσιου ΕΣΥ;

Οι Θεσπρωτοί συμπολίτες μας δε χρειάζεται να περιμένουν μήνες, και να μεταφέρονται στα Γιάννενα για μια εξέταση ή να αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα όπου και εκεί υπάρχει αναμονή. Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο να ολοκληρώσει επιτέλους την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝ Φιλιατών και να φροντίσει για τη στελέχωση του με προσωπικό ώστε να λειτουργήσει όπως είχε σχεδιαστεί. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα βρει την κοινωνία απέναντι.


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 14 πρόστιμα χθες για άσκοπες μετακινήσεις

Απριλίου 09, 2021 0
Θεσπρωτία: 14 πρόστιμα χθες για άσκοπες μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες 8-4-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 86 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

77 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 20 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 14 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 26 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

9 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Συγκέντρωση σήμερα στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας

Απριλίου 09, 2021 0
Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Συγκέντρωση σήμερα στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας


Ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστολής και της υποτέλειας που εμπεδώνουν μια ζοφερή και επικίνδυνη πραγματικότητα για το λαό μας

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εντεινόμενο αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών και λαϊκών κινητοποιήσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέσα στο σταθερό πλαίσιο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, αποτελούν στοιχεία της κλιμακούμενης επιχείρησης ιδεολογικής και πολιτικής επέλασης της αντιδραστικής κυβέρνησης της Δεξιάς.

Έχοντας αφήσει τα νοσοκομεία να λυγίζουν - χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, εμβόλια και ΜΕΘ - με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να αυξάνονται, με την επίταξη - κοροϊδία 200 γιατρών και όχι των ιδιωτικών κλινικών, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, με τη φτώχεια και την ανεργία να θεριεύουν, τα λαϊκά εισοδήματα να τσακίζονται και τα χρέη να πνίγουν τα λαϊκά στρώματα, με τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται τη χαριστική βολή, αποτελεί πρόκληση ο πρωθυπουργός και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, με έπαρση, να βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ».

Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ΝΔ πως η υπομονή του κόσμου τελειώνει, βέβαιη πως η κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε έντονες διαμαρτυρίες και αγώνες, ανήσυχη γιατί ψυχή και κινητήρια δύναμη αυτών των αγώνων είναι η νεολαία, ο προοδευτικός κόσμος, η Αριστερά και οι κομμουνιστές, επιλέγει τον πολιτικό αυταρχισμό, την εκτεταμένη καταστολή και την ιδεολογική επίθεση.

Με τον «αέρα» της κυρίαρχης δύναμης, με την αστική αντιπολίτευση να ταυτίζεται επί της ουσίας μαζί της και να περιορίζεται σε παραγωγή επικοινωνιακών εντυπώσεων, με τα ΜΜΕ απολύτως ελεγχόμενα, σε ρόλο συντεταγμένου προπαγανδιστή της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί να δημιουργήσει όρους ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας και επιβολής.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του1821, οι ξένοι προστάτες - δυνάστες του λαού μας βρίσκονται ξανά εδώ, στις παράτες και τα φαγοπότια, με τις βάσεις, τα αεροπλανοφόρα και τις στρατιωτικές ασκήσεις, με αυξημένους τους κινδύνους στο Αιγαίο και την Κύπρο από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την τουρκική επιθετικότητα και με την υποτελή ελληνική κυβέρνηση έτοιμη για νέες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ελπιδοφόρο φαινόμενο είναι η απάντηση λαού και νεολαίας σε αυτή την πολιτική, με αλλεπάλληλες μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, που έσπασαν και τις κυβερνητικές χουντοαπαγορεύσεις, μέσα από τη δραστηριοποίηση συλλόγων και συνδικάτων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της Αριστεράς και την πραγματοποίηση αρκετών Γενικών Συνελεύσεων. Ένα άλλο ελπιδοφόρο γεγονός των κινητοποιήσεων αυτών είναι ότι έβαλαν στο περιθώριο διασπαστικές, ιδιοκτησιακές και σεχταριστικές λογικές και πρακτικές.

Η δική μας η ελπίδα, η ελπίδα της νεολαίας και του λαού, που στενάζει πάνω από μια δεκαετία από τα βάρη των μνημονίων και της παρατεταμένης και βαθιάς παγκόσμιας και εγχώριας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκεται στο δρόμο του μαζικού, ενιαίου και συλλογικά οργανωμένου αγώνα, ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης του κεφαλαίου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

· Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών - εκπαιδευτικών τώρα!

· Δημόσια δωρεάν Υγεία - Παιδεία για όλο το λαό!

· Η κυβερνητική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

· Έξω ΗΠΑ-Βάσεις-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα μας

· Για Ψωμί - Δουλειά - Δημοκρατία - Ειρήνη - Εθνική Ανεξαρτησία

Συγκέντρωση την Παρασκευή 9 Απρίλη στις 7 στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 από τη Συνέλευση Εργαζομένων - Ανέργων Θεσπρωτίας

Απριλίου 09, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 από τη Συνέλευση Εργαζομένων - Ανέργων Θεσπρωτίας

Παλεύουμε – διεκδικούμε – αντιστεκόμαστε – ανατρέπουμε

Ζούμε στην εποχή που η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση του –ήδη ξεχαρβαλωμένου από προηγούμενες κυβερνήσεις– δημόσιου συστήματος υγείας. Καθημερινά μετράμε εκατόμβες νεκρών από τον Covid-19, ο συνολικός αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει τους 8 χιλιάδες. Την στιγμή που περιγράφονται τραγικά περιστατικά από νοσοκομειακούς γιατρούς, με ασθενείς που χάνουν τις ζωές τους ελπίζοντας για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, ο ιδιωτικός τομέας υγείας θησαυρίζει. Η μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε προνόμιο για λίγους στην μέγγενη της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στον λαό.

Η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες που της αναλογούν θέτοντας ως μοναδικό μέτρο τα απανωτά lockdown και ρίχνοντας το παραπλανητικό χαρτί της ατομικής ευθύνης στους πολίτες. Αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία λήψης έκτακτων μέτρων που θα έπρεπε να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας αγνοώντας όλες τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων για προσλήψεις στο ΕΣΥ, επίταξη ιδιωτικού τομέα, λεωφορεία και πύκνωση δρομολογίων στα ΜΜΜ.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντάει με διώξεις γιατρών, εκδικητικές απολύσεις και παραπομπές στη δικαιοσύνη (όπως του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», του ιατρού- μέλους της ΕΝΙΘ στο ΑΧΕΠΑ και την απόλυση επικουρικού ιατρού του νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων), επειδή επικοινώνησαν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας και δεν κατάφεραν να τους κρατήσουν φιμωμένους.


Παράλληλα, τα σκάνδαλα που βαραίνουν την κυβέρνηση σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις, τις βρώμικες μπίζνες με τους μεγαλοβιομηχάνους, το ξεπούλημα γεωστρατηγικών δομών τείνουν να γίνονται καθημερινότητα. Εκμεταλλευόμενη τον τρόμο και την ανησυχία που έχει σπείρει στην κοινωνία και τον λαό, φέρνει μια σειρά αντεργατικών μέτρων, όπως το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την παιδεία, «εκσυγχρονισμού» συνδικαλιστικού νόμου, περιορισμού διαδηλώσεων, θεσμοθέτηση δεκάωρου εκ περιτροπής εργασίας, οξύνοντας έτσι κι άλλο τις ταξικές αντιθέσεις στην κοινωνία.

Εκτός των άλλων η κυβέρνηση δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει προς όφελός της, ακόμα και την επέτειο της 25ης Μαρτίου και των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση πραγματοποιώντας διάφορα εθνικιστικά δρώμενα επιδιώκοντας την κάλυψη και απόκρυψη όλων των κοινωνικών ανισοτήτων υπό του μανδύα της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, επιβάλλοντας ένα καθεστώς συνολικής αμνησίας για τα ακριβή μηνύματα της ελληνικής επανάστασης, για τα πρόσωπα που συνέλαβαν πραγματικά σε αυτή αλλά και για αυτούς που στάθηκαν στην αντίθετη πλευρά, όπως η πολιτική εξουσία, η Εκκλησία, το Πατριαρχείο κλπ.

Την ίδια γραμμή ακολουθούν με τη σειρά τους και οι τοπικές αρχές της πόλης μας δίνοντας βήμα σε μια ομάδα γνωστών - λόγω της δράσης τους – φασιστοειδών οι οποίοι οικειοποιώντας το προφίλ του «Έλληνα πατριώτη» διοργανώνουν σε κάθε εθνική επέτειο εθνικιστικές φιέστες με υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες, στρατιωτικές παρελάσεις, τεράστια γκράφιτι σε διάφορα σημεία της πόλης, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον αλυτρωτισμό, πάντα με την αρωγή και την στήριξη της τοπικής εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την δημιουργία μνημείου του Κ. Κατσίφα στο βουνό Βαράτι. Την στιγμή, επίσης που το νοσοκομείο Φιλατών αδυνατεί να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά κορωνοϊού και η τοπική κοινωνία στενάζει από τα καθημερινά προβλήματα και τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι τοπικές αρχές, όπως και κάθε εξουσία επιστρατεύουν τα δύο πάγια όπλα τους, την εθνική συσπείρωση και καταστολή.


Στην περίπτωση της καταστολής εντύπωση θα πρέπει να προκαλεί η παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου των φοιτητικών εστιών στην αστυνομία, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών φτωχών λαϊκών οικογενειών ή μεταναστών.

Παρατηρώντας την κρατική διαχείριση της πανδημίας, την εθνικιστική προπαγάνδα, την αστυνομοκρατία και την καταστολή καλούμε όλο τον λαό να μην εφησυχαστεί, να πάρει θέση, να πυκνώσουμε τις γραμμές της αντίστασης και της οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Την Παρασκευή 9 του Απρίλη στις 7:00 μ.μ. καλούμε όλους και όλες τα Εργατοϋπαλληλικά Σωμάτια, Συλλογικότητες, Πολιτικούς φορείς, σε συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου για να διατρανώσουμε με την φωνή μας την αντίθεσή μας στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ –ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

“Συνέλευση Εργαζόμενων-Ανέργων-Νεολαίας Θεσπρωτίας”
Συνέχεια...

«Γλαβίτσα» (Αυλότοπος Σουλίου): Το χωριό που εκδικήθηκε αλύπητα ο Αλή Πασάς!

Απριλίου 09, 2021 0
«Γλαβίτσα» (Αυλότοπος Σουλίου): Το χωριό που εκδικήθηκε αλύπητα ο Αλή Πασάς!

Μέρος 3ο (τελευταίο)

(Διαβάστε τα προηγούμενα 2 μέρη ΕΔΩ)

Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Η σκληρή εκδίκηση που επιφύλαξε ο Αλή Πασάς στους αιχμαλώτους κατοίκους της Γλαβίτσας, καθώς και άλλους Σουλιώτες, προκάλεσε και την έντονη διαμαρτυρία του τότε γενικού πρόξενου της Μεγάλης Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη John Philip Morier.

Σε επιστολή του στις 20 Οκτωβρίου 1805 προς τον Αλή (Αρχείο Αλή πασά Γεναδείου Βιβλιοθήκης) o εν λόγω βρετανός διπλωμάτης υπενθυμίζει την υπόσχεση που του είχε δώσει ο Αλής σε κάποια συνάντησή τους και που ο ίδιος προσωπικά είχε διαβιβάσει στη Βρετανική αυλή, σχετικά με την άμεση ανάγκη βελτίωσης της ζωής των «Σουλιωτών» όπως αναφέρονται οι «Γλαβιτσιώτες». Γράφει λοιπόν, μεταξύ άλλων, στην έγγραφη εκείνη διαμαρτυρία (διατηρείται η ορθογραφία του εγγράφου):

«Χωρίς αμφιβολίαν θέλη ενθυμάσθε οπού μετά διάφορες συναναστροφές με εμέ επάνω εις αυτό μου εδώσεταν με τον βεβαιωτικόν σας λόγον (γράμμα) την χαροπιάν ίδησιν, την οποίαν με αξιώσεται να μεταδώσω εις την αυλήν μου, της αποφάσεώ(ς) σας να τους ελευθερώσεται και μάλιστα τους ήχεταν στήλοι και ταις φαμηλίες των, εξόχως εκείνων των Μποτζαραίων να διαμοιραστούν ως τζιφτιλικιόται σας εις τα διάφορα χορία σιμά εις το Τεπελένη».

Όταν όμως ο ίδιος ο πρόξενος πέρασε ξανά από την περιοχή εκείνη και διαπίστωσε ότι ο πανούργος Αλής τον ξεγέλασε του ξαναστέλνει δεύτερη επιστολή στην οποία γράφει τα εξής:

«…Εις αναλογίαν της ευτυχίας οπού μου επροξένησε ετούτη η ευγενής απόφασί σας, μεγάλος μου εστάθη ο πόνος όταν έκρινα την κατάστασιν ετούτων των ανθρώπων όχι καλιότερη αλλά χειρότερη, βιασμένοι εις την βιαίαν δούλεψιν του κάστρου της Πρεμετής υποκάτω εις την αυστηράν ράβδον των Αρβανιτών σας, αλυσομένος την νύκτα, όταν μετά τους κόπους ήχαν χρείαν από ανάπαυσην και προς τούτοις τόσον αμελοιμένοι οπού πολλοί αυτού έμειναν θύμμα της αρρωστίας…δεν αμφιβάλλω όπου θέλετε προστάξη αμέσως όπου οι Σουλιότες να βαλθούν εις την ευτυχισμένην κατάστασιν οπού μου ετάξεταν, αλλά ως καθώς η αυλή μου είναι εις την στερεάν πίστην οπού αυτοί είναι ελεύθεροι, εγώ είμαι υποκείμενος τώρα δια να γυρεύσω από εσέ οπού εις απόκρισην της παρούσης γραφής μου να μου ιδοποιήσεται εάν πρέπει να ευγάλω την αυλήν μου από την απάτην οπού ευρίσκεται ιδοποιώντας την ότι οι Σουλιότες είναι να σταθούν εις την αθλίαν κατάστασιν οπού τους ηύρα. Πρέπει να προσθέσω ως φίλο σας οπού εάν η επιθυμία σας είναι ειλικρινή δια να έχεται την φιλίαν της βρετανικής αυλής θέλετε επιτύχει μόνο κρατόντας τον λόγο σου με αυτήν».

Όπως διαπιστώνεται από τις δύο παραπάνω επιστολές, το ζήτημα των βασανιστηρίων των «Γλαβιτσιωτών» και άλλων Σουλιωτών αιχμαλώτων, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την Αγγλία, μεγάλη δύναμη τότε. Όμως τόση ήταν η μανία εκδίκησης του Αλή που καθόλου δεν τις λογάριαζε. Γι’ αυτό και στη δεύτερη επιστολή του ο εν λόγω Άγγλος πρόξενος διαμαρτύρεται έντονα για τον εμπαιγμό που του επιφύλαξε ο τύραννος των Ιωαννίνων και τον καλεί να τηρήσει την υπόσχεση που του είχε δώσει παλαιότερα όταν επισκέφτηκε τους αιχμαλώτους και διαπίστωσε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους. Μάλιστα στην ίδια επιστολή αποκαλύπτονται σε αδρές γραμμές και τα σκληρά βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τους άμοιρους αιχμαλώτους. Δεν ήταν μόνο που τους μετέφεραν στο κάστρο της Πρεμετής για να δουλεύουν σκληρά όλη μέρα, είχαν ορίσει από πάνω τους και αδίστακτους Αρβανίτες για να τους μαστιγώνουν, ενώ τις νύχτες που είχαν ανάγκη κάποιας στοιχειώδους ξεκούρασης, τους κρατούσαν αλυσοδεμένους, με προφανή σκοπό να μην το σκάσουν. Αυτά τα φοβερά δεινά ήταν αναπόφευκτο να οδηγούν πολλούς σε σοβαρές αρρώστιες και βέβαια στο θάνατο.

Τόσο σκληρά και απάνθρωπα, λοιπόν, πλήρωσαν οι Γλαβιτσιώτες τη μεγάλη τους συνεισφορά στους ηρωικούς αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του αιμοσταγούς Αλή Τεπελενλή, όταν αιχμαλωτίστηκαν από αυτόν, μετά την πτώση και κατάκτηση του Σουλίου στις 12 Δεκεμβρίου του 1803.

Σημ.1. Η επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Αλή Πασάς ήταν η ελληνική.

2. Τα ιστορικά στοιχεία είναι αντλημένα από το βιβλίο του αείμνηστου και ευπατρίδη αυλοτοπίτη συγγραφέα Ελευθερίου Χρ. Διαμάντη: «Σκάπετα Σουλίου. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥΛΙ» ΑΘΗΝΑ 2001.

3. Στη φωτογραφία μια άποψη του Σουλιωτοχωριού «Γλαβίτσα», σήμερα Αυλότοπος. Εικονίζεται το ύψωμα «Αγία Παρασκευή», όπου βρίσκεται ένα από τα πολυάριθμα σουλιώτικα «ταμπούρια-προμαχώνες» πέριξ του χωριού.


Συνέχεια...

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» για το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Απριλίου 09, 2021 0
Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» για το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Το σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΕΣ. με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν αποτέλεσε φυσικά κεραυνό εν αιθρία, ήρθε ως νομοτελειακό επακόλουθο της ιδεολογικής αντίθεσής της απέναντι στο σύστημα της απλής αναλογικής και της νόθευσης, από μέρους της, του προηγούμενου εκλογικού νόμου, με αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των Ο.Τ.Α., που στόχο είχαν την εκ των υστέρων ενίσχυση των Δημάρχων και την αποδυνάμωση των Δημοτικών Συμβουλίων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων, ήταν:

Η διασφάλιση υπέρ των Δημοτικών Αρχών υπέρμετρων πλειοψηφιών στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στις επιτροπές αυτές.

Οι κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης όσο και το εκλογικό σύστημα ήταν γνωστά σε όλους πριν τις εκλογές, ως εκ τούτου διορθωτικές ενέργειες εκ των υστέρων αλλοιώνουν επί της ουσίας τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα και εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:

Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που πλειοψήφησε στις εκλογές με ποσοστό άνω του 43%.

Ενισχύεται ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγοντας κατ΄ ελάχιστο τα 3/5 του συνόλου των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου έχει συνδυασμός που συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων και η εκπροσώπηση των δημοτικών κοινοτήτων.

Η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων δεν συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση των Δήμων και αποτελεί πλήγμα για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στα Δημοτικά Συμβούλια. Επιπλέον θα έχει ως αποτέλεσμα να επιλέγονται ως πρόεδροι νομικών προσώπων και δημοτικών οργανισμών πρόσωπα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ, κατά την άποψή μας, ορθότερο είναι τα πρόσωπα αυτά να είναι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις (και όχι μόνο από τον συνδυασμό του Δημάρχου), οι οποίοι επιλέγονται για να διοικήσουν από το εκλογικό σώμα στο οποίο και λογοδοτούν και δεν διορίζονται από τον Δήμαρχο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση επικαλούμενη τη λεγόμενη αναγκαία κυβερνησιμότητα, διολισθαίνει σε ακραίες συντηρητικές προσεγγίσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Μέσω των διατάξεών του, καταστρατηγείται η βασική αρχή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος που είναι η ισοτιμία της ψήφου των πολιτών, μεταφέροντας ουσιαστικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η αντιπολίτευση συρρικνώνεται και η πολυφωνία περιορίζεται, η ανάγκη για κοινωνική νομιμοποίηση παρακάμπτεται, η εκπροσώπηση στρεβλώνεται, οι επιλογές της κοινωνίας αλλοιώνονται, η συμμετοχή εμποδίζεται και ο ρόλος των κοινοτήτων περιορίζεται σημαντικά.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Είμαστε αντίθετοι στις προτάσεις του σχεδίου νόμου για

α) την κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου για τις Δημοτικές Κοινότητες και την εκλογή τους από ενιαίο ψηφοδέλτιο υπό τον υποψήφιο Δήμαρχο και

β) την κατανομή των 3/5 των εδρών των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων στο συνδυασμό του επιτυχόντος Δημάρχου.

Η πρόταση αυτή, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των Δημοτικών Κοινοτήτων σε όργανα δεύτερης κατηγορίας με διακοσμητικό ρόλο.

Με την πρόταση αυτή, νοθεύεται η βούληση του εκλογικού σώματος και οι Δημοτικές Κοινότητες χάνουν την ανεξαρτησία τους και μετατρέπονται σε όργανα πλήρως ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσει να υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και ξεχωριστή κάλπη για τις Δημοτικές Κοινότητες και η ανάδειξη του συμβουλίου και του Προέδρου να είναι ανεξάρτητη από την εκλογή του Δημάρχου.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να στερηθούν τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται από ανεξάρτητους συμβούλους οι οποίοι δεν ανήκουν στους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.

Επίσης, η κατανομή των εδρών θα πρέπει να προκύπτει με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην συσχετισθεί με την εκλογή του Δημάρχου και της παράταξής του.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η ρύθμιση του περιορισμού των δημοτικών συμβούλων, η οποία είναι ακατανόητη διότι δεν τίθεται ζήτημα εξοικονόμησης πόρων και δεν αιτιολογείται, ούτε με βάση το δόγμα της κυβερνησιμότητας. Δυσκολεύει όμως, σε συνδυασμό με το ελάχιστο ποσοστό του 3%, την εκλογή δημοτικών συμβούλων από μικρούς ανεξάρτητους συνδυασμούς. Εξάλλου, το σύστημα το οποίο υπεραμύνεται η κυβέρνηση διασφαλίζει μεν την κυβερνησιμότητα, αλλά όπως η εμπειρία καταδεικνύει, ευνοεί ταυτόχρονα την αλαζονεία, την αδιαφάνεια, την αδυναμία ελέγχου, την ανομία και την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων. Η κυβερνησιμότητα δεν μπορεί να καθίσταται αυτοσκοπός, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα. Ως προς το εκλογικό σύστημα δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει την οπισθοδρόμηση, όταν το σύστημα της απλής αναλογικής στις διάφορες παραλλαγές του, συνιστά το κυρίαρχο μοντέλο στο χώρο της αυτοδιοίκησης στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζητούμενα είναι η συλλογικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η δημοκρατία, ο διάλογος, η σύνθεση, το επιχείρημα. Τέτοιες βέλτιστες πρακτικές υπάρχουν αρκετές, για όσους φυσικά ενδιαφέρονται να τις αναζητήσουν. Η κυβέρνηση λειτουργεί πατερναλιστικά αλλά ταυτόχρονα προσβλητικά απέναντι στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και τους πολίτες εν γένει, όταν αποκλείει εκ των προτέρων το δικαίωμα και τη δυνατότητά τους να συνυπάρχουν, να συνδιαλέγονται, να συνεννοούνται, να συνθέτουν και να ομονοούν μπροστά στο κοινό καλό.

Με βάση τα παραπάνω και γνώμονα τη δημοκρατία, την ισοτιμία της ψήφου, τη συμμετοχή, την πολυφωνία και τη διαφάνεια, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και να ζητήσει την απόσυρσή του.

Ηγουμενίτσα 8 Απριλίου 2021
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα στη 1 η κινητοποίηση-μοτοπορεία από ντελιβεράδες και εργαζόμενους στην εστίαση

Απριλίου 09, 2021 0

 Ηγουμενίτσα: Σήμερα στη 1 η κινητοποίηση-μοτοπορεία από ντελιβεράδες και εργαζόμενους στην εστίαση

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στη μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο νέος νόμος που φέρνουν για τα εργασιακά όχι μόνο θεσμοθετεί τη μονιμοποίηση των μέτρων που έφεραν στο όνομα της πανδημίας, αλλά «νομιμοποιεί» την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου -5ήμερου, τη δουλεία μέχρι τελικής πτώσης. Με νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές. Με σπαστά ρεπό, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Είναι παραμύθι ότι «πασχίζουν» για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας. Χιλιάδες κληθήκαμε να ζήσουμε με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ πολλοί από εμάς, αποκλειστήκαμε ακόμη και από τα ψίχουλα αυτά.

Η συνολική απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών της, μας αφορούν όλους. Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι στον covid-19, που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες, με δεκάδες σπίτια. Που εργαζόμαστε με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς μας αλλά και τους πελάτες.

Η παραγωγή δεν σταμάτησε, η κατανάλωση μεταφέρθηκε από το κατάστημα στο σπίτι και οι διανομείς δουλεύουμε σε ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες, κάτω από τεράστια πίεση. Τα μέσα ατομικής προστασίας κατά κύριο λόγο αποτελούν δική μας ευθύνη, ακόμη ένα κόστος που πρέπει να καλύψουμε απ’ το ανασφάλιστο μεροκάματο.

Έχουν επιβάλλει ένα μοντέλο απασχόλησης χωρίς ένσημα και ασφαλιστικές καλύψεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συγκεκριμένους όρους αμοιβής και εργασίας, προκρίνοντας την ατομική συμφωνία κόντρα στη συλλογική διεκδίκηση. Ποιος έχει την ευθύνη για τις επικίνδυνες συνθήκες όταν είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στο δρόμο χωρίς προστασία, χωρίς πρόσβαση ούτε καν για την ατομική μας ανάγκη.

Διεκδικούμε:

● Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

● Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.

● Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

● Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

● Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δε θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 21.

● Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.

● Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.

● Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Για όλα αυτά τα ζητήματα σας καλούμε να συμμετέχετε στην κινητοποίηση στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα την Παρασκευή 9 Απρίλη στις 1 το μεσημέρι.
Συνέχεια...

Διακοπή ρεύματος σήμερα στο Καρυώτι

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα