11/03/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής»

Νοεμβρίου 03, 2023 0
Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής»

Δελτίο Τύπου

Την πρώτη του μετεκλογική συνάντηση διοργάνωσε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ο συνδυασμός «Δύναμη Προοπτικής», με στόχο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό του πλαισίου δράσης κατά την επόμενη δημοτική περίοδο.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Ιωάννης Λώλος, συνεχάρη όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού για τον αξιοπρεπή και έντιμο αγώνα τους και τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και πίστη στο πρόσωπό του. 

Μαζί με τους εκλεγέντες Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους δεσμεύτηκαν ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με δημιουργική σκέψη, με γόνιμες και ουσιαστικές προτάσεις αλλά και διεκδικήσεις. 

Τέλος, αποφασίστηκε η παράταξη να παραμείνει ενεργή ώστε τα μέλη της, εκλεγμένα και μη, να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες του συνδυασμού μας.


Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από το χαλάζι και να αποζημιωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες"

Νοεμβρίου 03, 2023 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από το χαλάζι και να αποζημιωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες"

Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Θεσπρωτίας, αφού η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Οκτώβρη στον κάμπο της Κεστρίνης είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας έπληξε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κυρίως μανταρινιών και πορτοκαλιών, λίγες μόλις μέρες πριν τη συγκομιδή τους. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν τέτοιο που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περίπου 3.000 στρέμματα καλλιεργειών με αποτέλεσμα περίπου 20.000 τόνοι καρπού να έχουν καταστραφεί. Επίσης ζημιές υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς έχουν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια, χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, που είδαν μειώσεις στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «Βασικής ενίσχυσης», που η ακρίβεια ροκανίζει το πενιχρό αγροτικό εισόδημα, ενώ συνεχώς αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων που αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή που οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή.

Επίσης η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικές είναι οι ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και αντιχαλαζικά έργα. Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Αξιοποιώντας την πείρα που έχουν αποκτήσει να φτιάξουν αγροτικούς συλλόγους που θα λειτουργούν, θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν, θα ασχολούνται με όλα τα ζητήματα της αγροτικής οικογένειας και θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών.

Άμεσα να διεκδικήσουν οργανωμένα:

§ ` Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

§ Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

§ Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με δεδομένη την απώλεια της παραγωγής.

§ Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

§ Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαγετική προστασία κ.α, σύμφωνα με τις επιστημονικές-τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές.

Ηγουμενίτσα 3/11/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέχεια...

Ο συνδυασμός του Αντώνη Μπέζα κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Νοεμβρίου 03, 2023 0
Ο συνδυασμός του Αντώνη Μπέζα κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Συνάντηση μελών και φίλων του Συνδυασμού "ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ"

Δευτέρα 6/11, ώρα 7.00μμ, Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ Ηγουμενίτσα.

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και σχεδιασμός της δράσης μας στη νέα δημοτική περίοδο.


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Νεκρός 26χρονος ναυτικός κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο

Νοεμβρίου 03, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Νεκρός 26χρονος ναυτικός κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο

Ενημερώθηκαν, απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Συβότων, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ότι 26χρονος αλλοδαπός ναυτικός Φ/Γ πλοίου σημαίας Βανουάτου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή όρμου Πλαταριάς Ηγουμενίτσας, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του επί του πλοίου και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Άμεσα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στο σημείο, παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στον λιμένα Ηγουμενίτσας, από όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και αρχικά διακομίσθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ¨Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ¨, όπου κατέληξε.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Συνέχεια...

Έκθεση νομισματικής συλλογής στο δημοτικό σχολείο Νέας Σελεύκειας

Νοεμβρίου 03, 2023 0
Έκθεση νομισματικής συλλογής στο δημοτικό σχολείο Νέας Σελεύκειας

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας πραγματοποίησε έκθεση νομισμάτων και χαρτονομισμάτων της ιδιωτικής συλλογής του εκπαιδευτικού του σχολείου μας, κ. Θωμάζου Δημήτρη, στις 2 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη στο σχολείο.

Τα νομίσματα προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, καλύπτοντας την περίοδο από τον 18ο αιώνα μέχρι την κατάργηση της δραχμής ως ανταλλακτικού μέσου, αλλά και από άλλες χώρες του παγκόσμιου χάρτη.

Τις πρωινές ώρες οι μαθητές του σχολείου μας και γονείς επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης. Θεωρούμε ότι η έκθεση αυτή συνιστά μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, υπό το πρίσμα του «μέσου συναλλαγής» που χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, τη δραχμή.

Για την καλύτερη κατανόηση, δε, της ιστορικής διαδρομής και την εξελικτική πορεία της δραχμής θα υπάρχει κατάλογος – βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η ιστορία καθενός από τα ελληνικά νομίσματα.

Επίσης ο κ. Θωμάζος, έδωσε πολλές ιστορικές πληροφορίες σχετικά με τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

Με αυτόν τον τρόπο μικροί και μεγάλοι θα συνειδητοποιήσουν μέσω των επιγραφών, των συμβόλων και των παραστάσεων που κοσμούν τις όψεις των νομισμάτων τις σπουδαίες μαρτυρίες ενός ιστορικού πολιτισμού που εκτυλίχθηκαν από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι τη νομισματική μας ένωση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νέας Σελεύκειας
Γεώργιος Κύλλας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα