05/30/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών για ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα

Μαΐου 30, 2022 0
Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών για ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας αιολικών πάρκων στη Μουργκάνα.

Κατόπιν της εισήγησης του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά ο οποίος εισηγήθηκε την αρνητική γνωμοδότηση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ελήφθη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και από όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Μουργκάνας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι οποίες αφορούν τη δημιουργία 2 αιολικών πάρκων. Για το θέμα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και άλλοι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες, ώστε να ληφθούν υπόψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου για την έκδοση απόφασης.

Όσον αφορά τα "αιολικά πάρκα", παρόλου που αρκετά χρόνια είχε επικρατήσει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι πρόκειται για πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, οι νεότερες μελέτες, καθώς και η εμπειρία από όσες περιοχές έχουν εγκατασταθεί, δείχνουν πως μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν, εκτός βέβαια από τα κέρδη των εταιρειών...

Θετικό το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα λάβει και την απόφαση, ωστόσο η εγκατάσταση ανεμογεννητριών φαίνεται πως αποτελεί πολιτική γραμμή της κυβέρνησης την οποία ακολουθεί και η περιφέρεια Ηπείρου, όπως έγινε και στο κοντινό βουνό του Κασιδιάρη με τους κατοίκους των κοντινών κοινοτήτων να ζουν τις πραγματικές συνθήκες της λειτουργίας ανεμογεννητριών...

Ο Δήμος Φιλιατών, εφόσον εξέφρασε την αντίθεσή του, θα πρέπει να προετοιμάζεται για αγώνα ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, δεδομένου ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο έχουν πολύ μεγάλη ισχύ. Σε άλλες περιοχές της χώρας όπου διαμαρτυρήθηκαν έντονα, η κυβέρνηση έστειλε διμοιρίες ΜΑΤ για να εξηγήσουν στον κόσμο αυτό που δεν καταλάβαινε με λόγια...

Άλλωστε, πολλές φορές, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επιζήμιων περιβαλλοντικά έργων, δεν υπάρχουνε κιόλας... Ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης τα τελευταία χρόνια που πιέστηκε από τους καλλιεργητές της Θεσπρωτίας για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού στο φράγμα Ραγίου, αποκάλυψε ότι τελικά για τη λειτουργία του έργου δεν υπήρχε κατατεθειμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια, αλλά τόσα χρόνια δεν έκανε και τίποτα γι' αυτό...

Οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον και αναμένεται να πέσουν πολλές μάσκες...! Σημαντική θα είναι και η στάση  που θα κρατήσουν οι Θεσπρωτοί περιφερειακοί σύμβουλοι και η παράταξή τους στην Επιτροπή περιβάλλοντος κατά την κρίσιμη συνεδρίαση.

Η τοπική κοινωνία εκφράστηκε σήμερα με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και  όλων των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Μένει να δούμε τη δημοκρατική ευαισθησία της αποκεντρωμένης διοίκησης, τώρα που έχει στα χέρια της με τη βούλα τη λαϊκή βούληση μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης της α' βαθμιας αυτοδιοίκησης.  

Συνέχεια...

Ανεμογεννήτριες και στη Μουργκάνα;;; Θα αφήσουν τίποτα όρθιο;;;

Μαΐου 30, 2022 0
Ανεμογεννήτριες και στη Μουργκάνα;;; Θα αφήσουν τίποτα όρθιο;;;

Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει ούτε ένα ελληνικό βουνό χωρίς να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, προς όφελος βεβαίως των "επιχειρηματιών" που επιδοτούνται στο πλαίσιο της "πράσινης ενέργειας" η οποία όσο περνάει ο καιρός διαπιστώνεται ότι καθόλου πράσινη δεν είναι, αλλά και καθόλου πιο οικονομική για τους πολίτες...!

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται και η σειρά της Θεσπρωτίας, δεδομένου ότι έχουν κατατεθεί δύο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς έγκριση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την κορυβογραμμή της Μουργκάνας.

Σήμερα (30/5 και ώρα 7 μ.μ.) αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει...

Αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει από τους κατοίκους, δεδομένου ότι πρόκειται για το πιο ψηλό και εμβληματικό βουνό της Θεσπρωτίας και οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να αλλοιώσουν έναν ιερό χώρο για τους Θεσπρωτούς.

Το ζήτημα θα απασχολήσει και την Ομοσπονδία Μουργκάνας, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας καλεί  σε κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. όλων των Αδελφοτήτων την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με θέμα: "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ";

Σωστά θέτουν το ερώτημα, δεδομένου ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτε όρθιο μέχρι να φύγουν.

Ακόμη ένας αγώνας ξεκινάει για τους Θεσπρωτούς, που καλούνται να αποτρέψουν ένα έγκλημα απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και την ιστορία ενός εμβληματικού τόπου!

Κ.Τ.
Συνέχεια...

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι εορτές Σουλίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 30, 2022 0
Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι εορτές Σουλίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους επισήμων και επισκεπτών, κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Σούλι οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος του Κουγκίου.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν:

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας οι βουλευτές Βασίλης Γιογιακας, Μάριος Κάτσης, Μαρία Κεφαλά και Χρήστος Γκογκας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Δωδώνης και Νικολάου Σκουφά, Γιάννης Καραγιάννης, Ιωάννης Λώλος, Νίκος Ζαχαριάς, Ροζίνα Βαβέτση και Χρήστος Ντακαλέτσης αντίστοιχα, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος προσκυνητών.

Το προγραμμα περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό από τo Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα διοργανώθηκε και ο 9ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών

Ειχαν προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου, εκδηλώσεις στην Παραμυθιά. Δειτε το σχετικό βίντεο εδω.

Στο βίντεο που ακολουθει δείτε τι συνέβη το πρωί της Κυριακής στο Σούλι
Συνέχεια...

Με σημαντικά θέματα η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών

Μαΐου 30, 2022 0
Με σημαντικά θέματα η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών

Σήμερα Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 μ.μ. θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών (μεικτή συνεδρίαση - δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη).

Μια συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθούν ενδιαφέροντα θέματα, όπως η λειτουργία του νοσοκομείου Φιλιατών, παρόντος του Διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και η προτιθέμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα ορεινά του Δήμου Φιλιατών, εξέλιξη που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον ακριτικό Δήμο, αλλά και η εκμίσθωση των δημοτικών σφαγείων.

Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1) Συζήτηση - Ενημέρωση για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών από τον κ. Τσουρά Χρήστο, Διοικητή Γεν. Νοσοκομείου Φιλιατών.
(κατόπιν προσκλήσεως)

2) Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ. Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): <<Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 21, 6 MW, στη θέση <<ΠΡΙΟΝΙΑ>>, Δ.Ε. Φιλιατών Δήμου Φιλιατών, Π.Ε Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

3) Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): << Ομαδοποιημένοι ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 9 ΜV, στις θέσεις <<ΣΤΑΡΟΔΑ>> (3 MW) <<ΚΑΜΗΛΑ>>, (3MW) και <<ΚΑΣΤΡΙ>> MW, Δ.Ε. Φιλιατών Δήμου Φιλιατών, Π.Ε Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

4) Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026 Δήμου Φιλιατών .
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

5) Λειτουργικές Δαπάνες Σχολείων Β΄ Τριμήνου οικ. έτους 2022.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

6) Εκμίσθωση μέσω δημοπρασίας των Δημοτικών Σφαγείων Φιλιατών.
- Εισηγητές: κ. Δήμαρχος & Αντιδήμαρχος κ. Γκίκας Θωμάς

7) Χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για εκδήλωση προσωρινού χαρακτήρα.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γκίκας Θωμάς

8) Διάθεση υδροφόρου Οχήματος (φορτηγό Βυτίο) με αριθμό ΚΗΥ 9908 του Δήμου στο Πυροσβεστικό Κλμάκιο Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (30/5 - 5/6)

Μαΐου 30, 2022 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (30/5 - 5/6)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2022 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

30/05/2022

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

  18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

31/05/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

01/06/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

02/06/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

03/06/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

05/06/2022

Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί - Γλυκή

08:00-15:00Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Μαΐου 30, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 10
ΠΕ Θεσπρωτίας 10
ΠΕ Ιωαννίνων 34
ΠΕ Πρέβεζας 18

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.

Ημερήσια έκθεση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.400. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.447.938 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 296 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 135.114 (3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.828 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 62 (47.69%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (52.31%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.683 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 98 (ημερήσια μεταβολή +12.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...