04/23/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 23 Απριλίου 2020)

Απριλίου 23, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 23 Απριλίου 2020)

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Πέμπτη 23 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος αποσωληνώθηκε και η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε σταθερή βελτίωση. 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 

3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύεται η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η υγεία της ασθενούς είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 

4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξήντα οκτώ (68) νέα δείγματα. Τα πενήντα οκτώ αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν όλα αρνητικά. Τα έξι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα τέσσερα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ,ήταν επίσης αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Από τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση τα τρία ήταν αρνητικά και αναμένεται απάντηση για άλλο ένα. 

· Σήμερα στάλθηκαν δώδεκα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των διακοσίων έξι (206) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δέκα τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Από τα είκοσι δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση τα δέκα εννέα είναι αρνητικά και αναμένεται απάντηση για άλλο ένα. 

· Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση . 

· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, είναι πολύ καλά στην υγεία τους και έχει παρέλθει ο χρόνος του περιορισμού, τόσο για τους ιδίους όσο και για τις επαφές τους που είχαν προκύψει από την ιχνηλάτηση . 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια εξήντα εννέα (469) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα οκτώ ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Επεστράφησαν δύο δείγματα πιθανών περιστατικών αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τρία πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα δειγμάτων. 

· Πέραν των ανωτέρω ελήφθησαν άλλα δύο δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα. 

· Όλα τα θετικά περιστατικά από την Π.Ε. Πρέβεζας, τόσο αυτά που νοσηλεύθηκαν όσο και αυτά που παρέμειναν σε καραντίνα και παρακολούθηση στην οικία τους, είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Αυτό ισχύει και για όλες τις επαφές τους που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται εργαστηριακός επανέλεγχος, αφού έχει λήξει και ο χρόνος της προβλεπόμενης απομόνωσης, ώστε να τους παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες . 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Τα δύο δείγματα που στάλθηκε χθες ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση . 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά σαράντα έξι (46) δείγματα , τα σαράντα τέσσερα αρνητικά και αναμένεται απάντηση για τα δύο ανωτέρω. 

* * * 
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να διαμένουν οικειοθελώς είκοσι δύο (22) άτομα, Ευρωπαίοι πολίτες , οι οποίοι παρακολουθούνται και είναι πολύ καλά στην υγεία τους. 

Συνέχεια...

Φιλιατιώτικες αναμνήσεις: Του Αϊ Γιωργιού στην πηγή...! - Του Πωλ Μαντέλου

Απριλίου 23, 2020 0
Φιλιατιώτικες αναμνήσεις: Του Αϊ Γιωργιού στην Πηγή...! - Του Πωλ Μαντέλου*

Ήταν έθιμο παλιό, του Αϊ Γιωργιού, οι Φιλιαταίοι να πηγαίνουν να λειτουργούν το εκκλησάκι που είναι στην πηγή, κάτω από το Φοινίκι. 
Από το πρωί με τα ποδάρια ξεκίναγαν παρέες - παρέες φορτωμένοι με στρωσίδια, φαγιά, αρνιά, κρασιά για την εκκλησία και την Πηγή. 
Κατέβαιναν τις Κογκέλες και σαν πέρναγαν το πούσι του Χατζή, έφταναν στο ποτάμι. 
Το ποτάμι πολλές φορές είχε νερό ακόμη και κάποιοι δυσκολεύονταν να το περάσουν. Τότε έβρισκαν ευκαιρία και την έστηναν εκεί κάποιοι που ήθελαν να βγάλουν κανα φράγκο και περνούσαν τον κόσμο απέναντι γκότση. 
Θυμάμαι το Μηνά Ανδρούτσο, το Μπελέτση και άλλα παιδιά που έκαναν αυτήν τη δουλειά του ποδαριού. Μόλις πέρναγαν το ποτάμι, πήγαιναν στην πηγή που είχε γύρω γύρω πανύψηλες καρυδιές. 
Εκεί έστρωναν τα κιλίμια, έστηναν τις σούβλες, άλλοι πήγαιναν για την εκκλησιά, άλλοι έπαιζαν μπάλα και βόλεϊ, άλλοι χόρευαν και γενικά γινόταν ένα όμορφο πανηγύρι μέσα στη φύση. 
Θυμάμαι μια φορά που πηγαίναμε στην πηγή και είχε νερό το ποτάμι και κάποιοι ήθελαν άνθρωπο να τους περάσει. 
Ο ξάδερφος μου ο Μπελέτσης, πέρναγε γκότση τον Τέλη Σιάτα, τον κουτσοτέλη. 
Εκεί που είχε φτάσει στη μέση στο ποτάμι, του φωνάζει ένας για να γελάσει «ω Μπελέτση, άμα τον αφήσεις να πέσει στο νερό θα σου δώσω τρία φράγκα». Ο Μπελέτσης, που έψαχνε ευκαιρία για κονόμα αλλά και για πλάκα του λέει «ορκίσου που θα μου δώσεις τρία φράγκα»! «Μα το ψωμί» του απάντησε ο άλλος. 
Δεν πρόλαβε να τελειώσει τον όρκο και αφήνει ο Μπελέτσης τον Τέλη με τα ρούχα μπλούμ στο νερό. Τρέξανε κάποιοι και τον έπιασαν τον Τέλη που γέλαγε και έβριζε, ενώ ο κόσμος είχε ξεραθεί στο γέλιο, κι εγώ όταν θυμάμαι την εικόνα ακόμα και τώρα γελάω.

* Από το βιβλίο του Πωλ Μαντέλου "Λες και ήταν χθες - Φιλιατιώτικες Αναμνήσεις"

Όποιος επιθυμεί να αγοράσει το βιβλίο μπορεί να στείλει μήνυμα στο 6945114015.
Συνέχεια...