10/11/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

"Να ανοίξει τώρα το Τελωνείο Μαυροματίου" ζήτησαν οι Βορειοηπειρώτες με δύο συγκεντρώσεις στα σύνορα (+ΦΩΤΟ)

Οκτωβρίου 11, 2020 0
"Να ανοίξει τώρα το Τελωνείο Μαυροματίου" ζήτησαν οι Βορειοηπειρώτες με δύο συγκεντρώσεις στα σύνορα (+ΦΩΤΟ)
(Φωτό: Βαγγέλης Χαλμαντζής)

"Να ανοίξει τώρα το Τελωνείο Μαυροματίου", τηρουμένων των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, ζήτησαν οι Βορειοηπειρώτες με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από την ελληνική πλευρά και από την αλβανική. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας οργάνωσε την εκδήλωση επί ελληνικού εδάφους και κάτοικοι του δήμου Φοινικαίων επί αλβανικού εδάφους.
Και αυτό για να γίνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι το παρατεταμένο κλείσιμο, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού του τελωνείου, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα εντεύθεν και εκείθεν των συνόρων.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι κάτοικοι του δήμου Φοινικαίων, όλης σχεδόν της περιοχής από τα σύνορα μέχρι τους Αγίους Σαράντα, πέρα από τα 100 ευρώ, που πληρώνουν για το τεστ και την επταήμερη καραντίνα, αναγκάζονται αν και είναι δίπλα, για να έρθουν στη Θεσπρωτία, να κάνουν ολόκληρο κύκλο μέσω Κακαβιάς, όπου ταλαιπωρούνται στις ουρές.

Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη από φάρμακα κυρίως, αλλά και έχουν ανάγκη τους δικούς τους, που ούτε να έρθουν να τους δουν μπορούν ούτε εκείνοι να πάνε. 
Επιπλέον, σύμφωνα με τους οργανωτές, αλλά και τους τοπικούς φορείς της Θεσπρωτίας, η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου εδώ και έξι περίπου μήνες, έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στη Θεσπρωτία, όπου ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις ταλανίζονται, αλλά και στις λίγες μικρές επιχειρήσεις του χώρου της Ελληνικής Μειονότητας.

Επίσης άτομα από τη γειτονική χώρα, που εργάζονταν εποχικά σε αγροτικές απασχολήσεις στη Θεσπρωτία, δεν μπορούν τώρα εύκολα να έρθουν και παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών.
500 περίπου άτομα από την Ελληνική Μειονότητα συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πλευρά, και ένωσαν τη φωνή τους με τους διαμαρτυρόμενους από την απέναντι πλευρά και έκαναν έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή τους και να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση το τελωνείο Μαυροματίου.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "ο Πύρρος", καθώς και ο σύλλογος Βορειοηπειρωτών Λευκάδας.
Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν δεκάδες σύλλογοι Βορειοηπειρωτών της Αθήνας και άλλων πόλεων. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που απηύθυνε και χαιρετισμό.

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

15 νέα κρούσματα στα Γιάννενα- 280 σε όλη τη χώρα - 13 νεκροί σε 24 ώρες

Οκτωβρίου 11, 2020 0
15 νέα κρούσματα στα Γιάννενα- 280 σε όλη τη χώρα  - 13 νεκροί σε 24 ώρες 

Σήμερα ανακοινώνουμε 280 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 41 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22358, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3271 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9093 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 449 θανάτους συνολικά στη χώρα. 169 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν ανά περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 141 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καρδίτσας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Συνέχεια...

Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου: Αποκαλυπτική η συζήτηση του Περ. Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και του παραλιακού μετώπου της Θεσπρωτίας

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου: Αποκαλυπτική η συζήτηση του Περ. Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και του παραλιακού μετώπου της Θεσπρωτίας

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα και όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσπρωτίας, έγινε εσκεμμένα από την περιφερειακή αρχή στο «και πέντε», καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση είχε θέσει αίτημα προς συζήτηση από τις 23 Ιουλίου του 2020. 

1) Η περιφερειακή αρχή δεν τοποθετήθηκε σε καμιά από τις επισημάνσεις της ΛΑ.ΣΥ. για τις επιπτώσεις τις ιδιωτικοποίησης στα εργασιακά δικαιώματα, τον μαρασμό της οικονομικής δραστηριότητας των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και των τουριστικών περιοχών, των αλιέων. Τον αποκλεισμό του Ηπειρωτικού λαού από τις όμορφες παραλίες, τους κινδύνους από την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, την ένταξη και της Θεσπρωτίας στο επίκεντρο ανταγωνισμών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων ενέργειας που λύνουν σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο τις διαφορές τους με πολέμους. 
Ο περιφερειάρχης μάλιστα απέφυγε να κατονομάσει το ότι ιδιωτικοποιούνται εκτός από το λιμάνι, όλες οι εγκαταστάσεις (γήπεδα, πάρκινγκ) του λιμανιού μαζί με τον παραλιακό δρόμο και όλες οι παραλίες μέχρι τη Σαγιάδα. Επέλεξε να ονομάσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις «εκκρεμότητες του λιμανιού», για να μην συζητηθεί η έκταση της εκχώρησης και οι επιπτώσεις στην ζωή των Ηπειρωτών. 

2) Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «έπαιξε τα ρέστα της» στο παιχνίδι του χαμελαιοντισμού και της πολιτικής εξαπάτησης. Ενώ ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που μετά την περήφανη διαπραγμάτευση του 2015 ενέταξε στο ΤΑΙΠΕΔ τον δημόσιο πλούτο της χώρας (και τα λιμάνια) για 99 χρόνια με στόχο την ιδιωτικοποίησή του, ενώ ήταν αυτή η κυβέρνηση που ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Πειραιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως αυτό της Ηγουμενίτσας σήμερα από την ΝΔ, ενώ αυτή η κυβέρνηση επανέφερε το παραλιακό μέτωπο στον ΟΛΗΓ ΑΕ για να μπορεί σήμερα να ιδιωτικοποιηθεί, τάχθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Πόση υποκρισία; 
Μάλιστα προσπάθησε να παρουσιάσει σαν φιλολαϊκή εναλλακτική την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες δηλ. την τμηματική ιδιωτικοποίηση, και πρόβαλλε ως εγγυητή των λαϊκών συμφερόντων στο δικό της σχέδιο, ποιόν άραγε; Το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο εάν κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον. Η έγγραφη τοποθέτηση της στο περιφερειακό συμβούλιο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί δελτίο τύπου του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. 
Η μεγαλύτερη όμως προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θέση ότι η εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη, αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τις μεταφορές και τον Τουρισμό . Μα ακριβώς αυτός ο σχεδιασμός, ο «εθνικός» υπηρετείται και από τις δύο μορφές ιδιωτικοποιήσεων, διότι ο εθνικός σχεδιασμός είναι ο ευρωενωσιακός σχεδιασμός απελευθέρωσης των μεταφορών και του τουρισμού από το 2000, για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ σε ανταγωνισμό με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους. 
Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η παράταξη του ΚΙΝΑΛ ταυτίστηκε απόλυτα με τη θέση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ως η παλιά σοσιαλδημοκρατική δύναμη που ξέρει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει το «κρέας, ψάρι» και τις ιδιωτικοποιήσεις «εθνικό στόχο που εξυπηρετεί τους πάντες». 

3) Για την παράταξη του κ. Ριζόπουλου αποκαλύφθηκε ότι ο «ανένδοτος αγώνας» κατά της περιφερειακής αρχής σταματά έξω από την πόρτα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφορά μόνο δευτερεύοντα ζητήματα.. Έκανε πίσω από την εξίσου αντιλαϊκή προεκλογική της θέση για αγορά του λιμανιού από την περιφέρεια (δηλ. το κράτος να πουλήσει στο κράτος!!!) και ταυτίστηκε με την περιφερειακή αρχή και την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας με «θαρραλέο» τρόπο τη χαρά της για τις ευκαιρίες που άνοιξε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, επίσκεψη η οποία εκτίμησε ότι μπορεί να φέρει νέους παίχτες στο παιχνίδι της εκποίησης. Κρύβει όμως ότι τα μονοπώλια που μπορεί να έρθουν δεν φέρνουν κανένα όφελος για το λαό παρά μόνο μεγαλύτερη εμπλοκή στους κινδύνους για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο Νωπή είναι άλλωστε η επίσκεψη του γραμματέα του ΝΑΤΟ στη χώρα μας όπου η μόνη ουσιαστική αναφορά του ήταν για «τον κοινό αγώνα ΗΠΑ-Ελλάδος για την μείωση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας» στα αιματοβαμμένα Βαλκάνια. 

Ας μην έχει κανείς Ηπειρώτης αυταπάτες για τον ρόλο της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου. Σε ζητήματα που αφορούν τα συμφέροντα και τα κέρδη μεγάλων εταιριών η «εθνική» τους γραμμή είναι κοινή και αδιαπραγμάτευτη. 
Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και των άλλων υποδομών, αλλά και στις επιπτώσεις τους μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αντοχή και να ανοίξει πραγματικούς δρόμους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού της περιοχής, στο βαθμό που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το κράτος τους, το καπιταλιστικό σύστημα. Στο βαθμό που ενισχύεται ο αγώνας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου η οικονομία θα σταματήσει να λειτουργεί με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. 
Σ΄αυτόν τον αγώνα συμμετέχουν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της Ηπείρου και δίνουν τη μάχη. 
Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους 

Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. 

Την ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό. 

Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση. 

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. 

9 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Δωρεάν φροντιστήρια για άπορους μαθητές

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Θεσπρωτία: Δωρεάν φροντιστήρια για άπορους μαθητές 

Η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας, με αρμοδιότητες σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας» ανακοινώνει ότι ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το σχολικό έτος 2020-2021. 

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης θα είναι μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Νομού και δεν παρακολουθούν ήδη μαθήματα σε φροντιστήρια. 

Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 
Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω: 
 • φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, γονέα ή κηδεμόνα. 
 • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης. 
 • φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος και E1 και Ε9 τρέχοντος έτους . 
 • φωτοτυπία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής με ποσοστό 67% και άνω (σε περίπτωση αναπηρίας μέλους της οικογένειας). 
 • Βεβαίωση χρόνου ανεργίας γονέων από τον Ο.Α.Ε.Δ (αν υπάρχει). 
 • φωτοτυπία δικαστικής απόφασης επιμέλειας παιδιών (κατά περίπτωση). 
 • Υπεύθυνη Δήλωση (θα δίνεται από το γραφείο παραλαβής των αιτήσεων). 
 • Ηλεκτρονικό φωτ/φο μίσθωσης κατοικίας (αν υπάρχει) 
 • Αίτηση (το έντυπο διατίθεται από την Υπηρεσία) 
Τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται από 12/10/2020 έως και 16/10/2020 κατά τις ώρες 09.00π.μ. - 12.00μ.μ. στα γραφεία της Δ/νσης Πρόνοιας: Αγίων Αποστόλων 43 (Νέο Λιμάνι), Ηγουμενίτσα . 
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2665029071 κα Αλεξάνδρου και κα Αναγνωστοπούλου (κοινωνικοί λειτουργοί) Τηλέφωνα γραμματείας : 2665021003 

Από την υπηρεσία και τα φροντιστήρια τηρούνται αυστηρά τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των οικογενειών τους.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τι ισχύει από Δευτέρα για μάσκες και ωράριο σε καταστήματα εστίασης

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Θεσπρωτία: Τι ισχύει από Δευτέρα για μάσκες και ωράριο σε καταστήματα εστίασης 

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι πλέον διαθέσιμος στην κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr.
Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου).

Η Θεσπρωτία βρίσκεται στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μεταξύ άλλων μέτρων, τα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ, μουσικές σκηνές και εστιατόρια (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ), θα εξυπηρετούν μόνο όσους πελάτες είναι καθήμενοι σε τραπέζια, ενώ θα κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα. 

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στο προσωπικό των παραπάνω καταστημάτων.
Όσον αφορά τις μάσκες, είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Επιτρέπονται συναθροίσεις, μέχρι 100 ατόμων, υποχρεωτικά με μάσκες, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ.
Για τους χώρους λατρείας προβλέπεται 1 άτομο ανά 5 τ.μ. και έως 200 άτομα, καθήμενοι και υποχρεωτικά με μάσκα.
Συνέχεια...

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διαρρήξεις αυτοκινήτων και αναλήψεις χρημάτων με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες από ημεδαπό

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διαρρήξεις αυτοκινήτων και αναλήψεις χρημάτων με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες από ημεδαπό

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε δύο διαρρήξεις αυτοκινήτων και στην ανάληψη συνολικού χρηματικού ποσού -4.960- ευρώ με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες 
Εξιχνιάστηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας υποθέσεις διάρρηξης αυτοκινήτων και πραγματοποίησης ανάληψης χρηματικών ποσών με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες. 
Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απάτη κατ’ εξακολούθηση. 
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της 28-07-2020 σε παραλιακή περιοχή της Θεσπρωτίας, ο κατηγορούμενος διέρρηξε σταθμευμένο αυτοκίνητο, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό -250- ευρώ, τραπεζικές κάρτες και κινητό τηλέφωνο. 

Ακολούθως, με τη χρήση των κλεμμένων τραπεζικών καρτών προέβη στην ανάληψη του συνολικού χρηματικού ποσού των -4.960- ευρώ από τρεις διαφορετικές Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) από περιοχές της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων. 
Επίσης, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται επιπλέον και σε διάρρηξη αυτοκινήτου που έγινε σε παραλιακή περιοχή της Αχαΐας το βράδυ της 28-07-2020, από όπου αφαιρέθηκαν φορητός υπολογιστής και προσωπικά έγγραφα. 
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για άσκηση παράνομου υπαίθριου εμπορίου

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για άσκηση παράνομου υπαίθριου εμπορίου

Συνελήφθησαν προχθες (9-10-2020) το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας τρεις ημεδαποί, οι οποίοι προέβαιναν στην άσκηση υπαίθριου εμπορίου, στερούμενοι σχετικής άδειας από την αρμόδια αρχή. 
Κατασχέθηκαν συνολικά -206- είδη παρεμπορίου (υαλοκαθαριστήρες).

Συνέχεια...

Μ.Κάτσης: "Γιατί το τελωνείο Μαυροματίου παραμένει κλειστό; Τεράστια οικονομική ζημιά για τη Θεσπρωτία"

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Μ.Κάτσης: "Γιατί το τελωνείο Μαυροματίου παραμένει κλειστό; Τεράστια οικονομική ζημιά για τη Θεσπρωτία"

Μ.Κάτσης: «Γιατί το τελωνείο Μαυροματίου παραμένει κλειστό και δεν ανοίγει όπως στην Κακαβιά με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ; Τεράστια η οικονομική ζημιά για τη Θεσπρωτία. Καμία μέριμνα για την Ελληνική μειονότητα και τις ανάγκες της» 

Η περίπτωση του τελωνείου στο Μαυρομάτι, είναι ενδεικτική για το πόσο αλλοπρόσαλλα έχει κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Έπειτα από το γενικευμένο lockdown του Μαρτίου αποφάσισε στις 27/05/20 να ανοίξει το τελωνείο στο Μαυρομάτι. Παρά το χρόνο που είχε για να προετοιμάσει ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας, τόσο για την αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της δημόσιας υγείας, όσο και για την εξομάλυνση της ροής ανθρώπων και αγαθών από και προς τη γειτονική χώρα, παρά τις εξαγγελίες για κλιμάκια του ΕΟΔΥ παντού και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλά, το τελωνείο άνοιξε τελικά χωρίς να πραγματοποιείται κανενός είδους έλεγχος. 

Δύο σχεδόν μήνες αργότερα, στις 22/07/20, η κυβέρνηση χωρίς να έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια ώστε να ανταποκριθεί στο αυτονόητο, να εξασφαλίσει δηλαδή την ασφαλή διέλευση των διερχομένων και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θωρακίζοντας υγειονομικά το τελωνείο, αφού ούτε τέστ covid-19 πραγματοποιήθηκαν ποτέ αλλά ούτε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε, κατέφυγε στο άλλο άκρο. Στην εύκολη λύση του κλεισίματός του, δημιουργώντας μια ιδιότυπη εξαίρεση για τη Θεσπρωτία, αντί να γίνεται ό,τι ακριβώς και στο τελωνείο της Κακαβιάς. 

Από τότε έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένας σαφής σχεδιασμός για το πότε και πως θα ανοίξει το τελωνείο. Το κλείσιμό του έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην τοπική οικονομία, όπως ομολογούν οι τοπικοί θεσμικοί φορείς, τόσο στις επιχειρήσεις της περιοχής, στο εμπόριο, στα αγαθά, όσο και στον πρωτογενή τομέα καθώς δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν εποχικά εργάτες γης για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών όπως κάθε χρόνο. 

Τεράστια όμως προβλήματα έχουν προκύψει και στην ελληνική μειονότητα που ζει στα παρακείμενα χωριά εντός της Αλβανίας, καθώς έχει κοπεί η ζωτικής σημασίας φυσική επαφή τους με την Ελλάδα. Άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, δεν μπορούν να επισκεφτούν τα χωριά και τους συγγενείς τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που χρήζουν βοηθείας, κι ενώ απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα. Η μόνη θεωρητικά εναλλακτική λύση που υπάρχει σήμερα, είναι το τελωνείο της Κακαβιάς. Οι ώρες όμως που απαιτούνται και η ποιότητα του οδικού δικτύου ώστε να μεταβεί κάποιος από τη Θεσπρωτία στα γειτονικά χωριά μέσω αυτής της διαδρομής, καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη μετάβαση. 

Τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε έως εδώ και το για το τι θα γίνει στο μέλλον είναι αμείλικτα και επιτακτικά: 

 • Γιατί στο Μαυρομάτι δεν ίσχυσε ότι και στην Κακαβιά, όπου υπήρξαν εντέλει κλιμάκια του ΕΟΔΥ και υγειονομικά πρωτόκολλα; 
 • Γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο υγειονομικής θωράκισης του τελωνείου και των εργαζομένων του; 
 • Με ποιόν τρόπο και πότε χρονικά, η Ελληνική μειονότητα του Δήμου Φοινικαίων και της ευρύτερης περιοχής, θα αποκαταστήσει την επαφή της με την Ελλάδα; 
 • Ποια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα εφαρμοστούν ώστε να αντισταθμιστεί η οικονομική αιμορραγία της Θεσπρωτίας στο εμπόριο και στην αγροτική παραγωγή από το κλείσιμο του τελωνείου; 
 • Πόσα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσπρωτίας και ποιά ακριβώς η δραστηριότητά τους; 
Η κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν έχει καμία απάντηση. Οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται από το Μαυρομάτι άλλωστε δεν αφορούν κάποιον από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού όπως η TUI, ούτε κάποιον εφοπλιστή χορηγό της κυβέρνησης για να λυθεί το θέμα στο άψε σβήσε, όπως έγινε με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι. Αφορούν όμως την υγεία και την οικονομία ενός ακριτικού νομού, όπως και τις ζωές μερικών χιλιάδων Ελλήνων της μειονότητας της Αλβανίας, που δυστυχώς για τα ραντάρ των «αρίστων» και ειδικά σε μη προεκλογική περίοδο, είναι αόρατοι. 

Μάριος Κάτσης 
Βουλευτής Θεσπρωτίας & Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Συνέχεια...

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στο συλλαλητήριο την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στο συλλαλητήριο την Τρίτη 13 Οκτωβρίου


Εργαζόμενες- εργαζόμενοι, Νέοι και νέες, μαθητές, συνταξιούχοι 
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας καταγγέλλει και καταδικάζει την προχθεσινή απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους μαθητές έξω από το Υπουργείο Παιδείας που ζητούσαν το αυτονόητο: μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία τους! 
Καθώς επίσης και την επίθεση στη συγκέντρωση-διαδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των Σωματείων τους έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ίδια μέρα το απόγευμα. 
Δυο μέρες πριν ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι τους με αφορμή την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής μιλούσαν για νίκη της δημοκρατίας. 
Υποκριτές και Φαρισαίοι! 
Μιλάνε για Δημοκρατία και την ίδια στιγμή επιστρατεύουν τον αυταρχισμό και την καταστολή, τα γκλομπς και τα δακρυγόνα ενάντια στα παιδιά μας, ενάντια στους εργαζόμενους, τους αγρότες, ενάντια σε όποιον αποφασίσει να σηκώσει το κεφάλι και να φωνάξει: φτάνει πια ως εδώ, πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά. 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι 
Τα χρόνια 2009- 2019, τα τρία μνημόνια που φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης, μας έδωσαν πολύτιμα διδάγματα για να καθορίσουμε τη στάση μας από εδώ και μπρος. 
Θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε τον πήχη των αναγκών μας προς τα κάτω ή θα τον ανεβάσουμε εκεί που πρέπει; 
Το σύνθημα: τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής όλα ανατρέπονται αν σηκωθείς, πήρε σάρκα και οστά την περασμένη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στα μαζικότερα συλλαλητήρια, τα οποία και χαιρετίζουμε, σε όλες τις πόλεις της χώρας μας. 
Είναι η τρανταχτή απόδειξη για την τεράστια δύναμη που διαθέτουμε αποτελεί την πραγματική ετυμηγορία για να πεταχτούν οι φασιστό-ναζιστές στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας μαζί με το σύστημα που τους γεννάει και τους θρέφει. 
Ναι μπορούμε να πιστέψουμε σε αυτήν την τεράστια και ακατανίκητη δύναμη μας που βρίσκει την έκφραση της μέσα στον οργανωμένο μαζικό αγώνα. 
Αυτή η μεγάλη αλήθεια γίνεται ολοφάνερη μπροστά μάτια μας κάθε φορά που εμείς, οι φτωχοδιάβολοι αποφασίζουμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. 
Έχοντας μπούσουλα μας αυτή την αλήθεια συνεχίζουμε τον αγώνα μας. 

Παίρνουμε μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο του εργατικού κέντρου Θεσπρωτίας την Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 19:30, για να απαιτήσουμε: 
· μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
· ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών. 
· σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές στην τάξη. 
· πλήρης επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, του δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 
· μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το λαό. 
· καμία μείωση μισθού αξιοπρεπές εισόδημα για όλους. 
· επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. 
· αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους. 
· κατάργηση των νόμων απαγόρευσης των διαδηλώσεων και περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. 
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! 

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας 
Τρίτη 13 Οκτώβρη ώρα 19.30 στον ΟΤΕ 

ΤΩΡΑ! ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Συνέχεια...

Διαδήλωση Βορειοηπειρωτών σήμερα για άνοιγμα του τελωνείου Μαυροματίου

Οκτωβρίου 11, 2020 0
Διαδήλωση Βορειοηπειρωτών σήμερα για άνοιγμα του τελωνείου Μαυροματίου

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εδώ και έξι μήνες με την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας λόγω κορονοϊου, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας διοργανώνει διαδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 π.μ. στο τελωνείο Μαυροματίου, με βασικό αίτημα το άνοιγμα του συγκεκριμένου τελωνειακού σταθμού.

Ενώ έχουν "γονατίσει" οικονομικά τους υπερήλικες Βορειοηπειρωτες καθώς κάθε φορά που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 100 ευρώ το τεστ και να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα, ταυτόχρονα 6 μήνες τώρα οι κάτοικοι του Δήμου Φοινικαίων αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις (ενώ το Μαυρομάτι είναι δίπλα τούς) και να ταλαιπωρούνται στις ουρές της Κακαβιάς προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου του Μαυροματίου εκτός απ' την τεράστια ταλαιπωρια στους Βορειοηπειρώτες έχει
δημιουργήσει οικονομικό στραγγαλισμό τόσο στην Θεσπρωτία όσο και στις ελάχιστες επιχειρήσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Για τους παραπάνω λόγους απευθύνουμε έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της και σε μας και άμεσα να ανοίξει το Τελωνείο του Μαυροματίου.
Καλούμε τα μέλη μας καθως και τους Θεσπρωτους φίλους μας να σταθούν δίπλα σε αυτή τη δίκαια διεκδίκηση και να δηλώσουν δυνατό παρόν στην διαδήλωση.

*Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορονοϊο και να έχουν μαζί τους μάσκα προσώπου.
Κοντά μας στην προσπάθεια αυτή θα βρίσκονται μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "ο Πύρρος" καθώς και οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών Λευκάδας. Φυσικά έχουμε και τη στήριξη δεκάδων συλλόγων Βορειοηπειρωτών της Αθήνας και άλλων πόλεων. Κατανοούμε όμως πώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι περίοδοι δύσκολοι οικονομικά για να μπορέσουν να βρεθούν εδώ μαζί μας την Κυριακή.

Πολιτιστικός Σύλλογος 
Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα