12/15/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος Παντελής Δρίγγος από την Ηγουμενίτσα

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος Παντελής Δρίγγος από την Ηγουμενίτσα

Άδοξο ήταν το τέλος στην εξαφάνιση του ηλικιωμένου από την Ηγουμενίτσα

Ο Παντελής Δρίγκος 88 χρόνων, βρέθηκε νεκρός βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του που είχε απευθυνθεί στο «Τούνελ» για τον εντοπισμό του.

Το απόγευμα της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου ένας αγρότης που κατευθυνόταν προς το κτήμα του στην περιοχή Σιδέρη Φιλιατών Θεσπρωτίας εντόπισε υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού και ρούχων. Στο σημείο έφτασε η αστυνομία που συνέλεξε όλα τα ευρήματα και ύστερα ταυτοποιήθηκε με DNA η σορός του 88χρονου αγνοούμενου.

Ο ηλικιωμένος χάθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και μάρτυρες που τον γνώριζαν ανέφεραν ότι την ημέρα εκείνη τον είδαν να περπατάει από τις εργατικές κατοικίες της Ηγουμενίτσας προς το χωριό Ελαία Φιλιατών.
Για την εξαφάνισή του είχε σημάνει Silver Alert.
Εξφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια στην οικογένειά του.

ΠΗΓΗ: anikolouli.gr
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Οι πολίτες έχουν μια κυβέρνηση στην οποία μπορούν να βασιστούν"! (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Οι πολίτες έχουν μια κυβέρνηση στην οποία μπορούν να βασιστούν"! (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν, είναι και θα είναι για όσο ακόμα χρειαστεί εδώ, στήριγμα σε όλους όσοι δοκιμάζονται», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας υπογράμμισε τα μέτρα στήριξης ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020 που περιόρισαν την ύφεση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, τις πρόσθετες δαπάνες για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη θωράκιση των συνόρων, τις αποζημιώσεις και τα έργα σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών καθώς και για την απόδοση των περικοπών στις συντάξεις. «Σε μια χρονιά που πήγε εντελώς ανάποδα, υπήρχε μια Κυβέρνηση που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να κρατήσει τη χώρα όρθια!», είπε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε επίσης στα μέτρα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί το 2021 για να ενισχυθούν εισοδήματα, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας καθώς και στο επιπλέον αποθεματικό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ίδιο σκοπό ενώ περίγραψε τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. «Μέσα στην αβεβαιότητα της εποχής, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι έχουν μια Κυβέρνηση στην οποία μπορούν να βασιστούν!» ανέφερε κλείνοντας ο Βασίλης Γιόγιακας. 

Το κείμενο της τοποθέτησης έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε μια συζήτηση που έχει και χαρακτήρα απολογισμού είναι χρήσιμο να βασιζόμαστε στα γεγονότα.
Σε δεδομένα και στοιχεία που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως, η κυβέρνηση στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με μέτρα ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.
Ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, ενίσχυση εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ενέσεις ρευστότητας και κίνητρα διατήρησης της απασχόλησης, επιδοτήσεις δανείων πρώτης κατοικίας, στήριξη ολόκληρων κλάδων που χτυπήθηκαν περισσότερο. 
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι χάρη στα μέτρα αυτά, η ύφεση περιορίστηκε κατά 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, με άλλα λόγια θα ήταν κατά περίπου 40% βαθύτερη.

Και αυτή η συγκράτηση μεταφράζεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παρέμειναν όρθιες και όρθιοι, σε εργαζόμενους που συνέχισαν να έχουν εισόδημα, σε καταναλωτές που συνέχισαν να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες, σε νοικοκυριά που μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ….

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι, μαζί με τα πλήγματα που κατάφερε η πανδημία στην οικονομία, απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες επέφεραν πρόσθετες επιβαρύνσεις…
για τη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών και τη θωράκιση των συνόρων, για τις αποζημιώσεις και τα έργα που απαιτήθηκαν σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών από τον «Ιανό», τις πλημμύρες στην Εύβοια ή τον σεισμό στη Σάμο.
Ή για την απόδοση των περικοπών στις συντάξεις.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ακόμη, ότι παρά το ότι από τον Μάρτιο και μετά η κυβέρνηση διαχειρίζεται συνεχώς μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνέχισε να εργάζεται για να αντιμετωπίσει προβλήματα που κληρονόμησε και για να θέσει τις βάσεις για μια δυναμική επόμενη μέρα για τον τόπο μας.
Για να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια που σέρνονταν επί χρόνια, να επιβιώσουν δημόσιες επιχειρήσεις που ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν εγκλωβιστεί στα χρέη τους.
Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.

Σε μια χρονιά που πήγε εντελώς ανάποδα, υπήρχε μια Κυβέρνηση που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να κρατήσει τη χώρα όρθια!
Γι’ αυτό και προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών όσοι κατά καιρούς γράφουν και λένε - χωρίς ίχνος ντροπής - ότι η Νέα Δημοκρατία έφερε την κρίση!
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν, είναι και θα είναι για όσο ακόμα χρειαστεί εδώ, στήριγμα σε όλους όσοι δοκιμάζονται!
Έχοντας προβλέψει μέτρα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 για να ενισχύσει εισοδήματα, εργαζόμενους και επιχειρήσεις!
Αλλά και επιπλέον ειδικό αποθεματικό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ρίξει στη μάχη αν οι συνέπειες της πανδημίας είναι χειρότερες απ’ ό,τι αναμένεται, πράγμα το οποίο όλοι απευχόμαστε.
Την ίδια στιγμή όμως, συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος ώστε η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα, και να μη μείνουν πίσω αυτοί που χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα από τη φετινή ύφεση.

Προετοιμάζει με σχέδιο την αξιοποίηση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το λεγόμενο Μηχανισμό Ανάκαμψης - με τις πρώτες δόσεις να αναμένονται μέσα στο 2021 - αλλά και των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την περίοδο 2021-2027.

Προχωρά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εταιρειών και υποδομών όπως τα περιφερειακά λιμάνια να εκτιμώνται σε περίπου 3,9 δισεκατομμύρια για το 2021.
Στηρίζει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας αυξάνοντας κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τα κοινωνικά επιδόματα που θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ τον επόμενο χρόνο...
… και μέσα σε αυτούς και τους μακροχρόνια ανέργους, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Συνεχίζει να ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ανθρώπους, υποδομές και εξοπλισμό.
Αλλά και την Παιδεία, έχοντας προγραμματίσει αρκετές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Αυτά είναι στοιχεία που μάς επιτρέπουν να ελπίζουμε βάσιμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αρχίσει να αντιστρέφεται από το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε μια ανοδική πορεία με διάρκεια στο χρόνο, που τα αποτελέσματά της θα είναι χειροπιαστά στους πολλούς.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας έναν δρόμο με παγίδες και «τυφλές» στροφές, αφού οι παράγοντες αβεβαιότητας παραμένουν…
Αλλά έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε την ετοιμότητα, τα μέσα, την ταχύτητα και την ευελιξία να δράσουμε όπως και όταν χρειάζεται.
Να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη, μέχρι εκεί που φτάνουν οι αντοχές μας και χωρίς να πάμε τη χώρα στα βράχια, όπως θα γινόταν αν ακούγαμε το «δώσε και σε μένα μπάρμπα» της αντιπολίτευσης.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας πρέπει να βρει τη χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα μπροστά.
Μέσα λοιπόν στην αβεβαιότητα της εποχής, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι βέβαιοι για ένα πράγμα:
ότι έχουν μια Κυβέρνηση που εργάζεται γι’ αυτό, μια Κυβέρνηση στην οποία μπορούν να βασιστούν!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ
Συνέχεια...

Ξανά στις οθόνες η εξαιρετική εκπομπή του Θεσπρωτού σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλου "Ελλήνων Δρώμενα" στην ΕΡΤ3 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Ξανά στις οθόνες η εξαιρετική εκπομπή του Θεσπρωτού σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλου "Ελλήνων Δρώμενα" στην ΕΡΤ3 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Επέστρεψε στις οθόνες μας η δημοφιλής εκπομπή του Θεσπρωτού σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλου, "Ελλήνων Δρώμενα" στην ΕΡΤ3. Μια εκπομπή που αποτελεί όαση στην έρημο της ελληνικής τηλεόρασης, που συνδυάζει την ιστορική έρευνα και καταγραφή με τη διασκέδαση, με τελικό αποτέλεσμα την ψυχαγωγία και τη μόρφωση του θεατή.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο καταξιωμένος Θεσπρωτός σκηνοθέτης (καταγόμενος από το Μαλούνι Φιλιατών) προβάλλει τις παραδόσεις, τις μουσικές, τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων, από άκρη σε άκρη της χώρας. Έχοντας στο πλευρό του εξαιρετικούς συνεργάτες, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια αρκετά ιδιαίτερη εκπομπή που έχει αφήσει ήδη ένα σημαντικό αποτύπωμα, αλλά και αρχείο, που αφορά τις παραδόσεις των Ελλήνων, χωρίς βεβαίως εθνικιστικές κορώνες.
Μια εκπομπή που εν τέλει δείχνει το δρόμο πως μπορούν να υπάρξουν τηλεοπτικές παραγωγές υψηλού πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου.
Και ως Ηπειρώτης, ο Αντώνης Τσάβαλος, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παραδόσεις, τους θρύλους, την ιστορία και το πολιτισμικό αποτύπωμα των Ηπειρωτών στο διάβα του χρόνου, με ιδιαίτερο σκηνοθετικό ύφος, καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον ολοένα και ευρύτερου κοινού.

Ελλήνων Δρώμενα: Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.

Τα «Ελλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Στο φετινό της ταξίδι, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων – πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους – και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση -, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ | "Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΤΟΥ"
Τρίτη 15/12 στις 18:00, στην ΕΡΤ3
σε Α' Τηλεοπτική Μετάδοση
Η περίφημη «σκάλα του Βραδέτου»! Ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης του υλικού πολιτισμού της Ηπείρου.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό έργο, δημιουργία των κατοίκων του Ζαγορίου, που αποτυπώνει τη σχέση τους με το δομημένο περιβάλλον και τη φύση, συνδυαστικά με την ανεπτυγμένη ευρέως στη Ήπειρο και ξακουστή στην Ελλάδα, τέχνη της λιθοδομής.
Μέχρι το 1973 η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και ουσιαστικά με όλο τον κόσμο... Το εντυπωσιακά μελετημένο έργο, που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί από ντόπιους μαστόρους της πέτρας, αποτελείται από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με λευκή πέτρα. ¨Έχει μετρημένο και υπολογισμένο πλάτος, ακριβώς ώστε τα ζώα που την περνούσαν νυχθημερόν, να μπορούν άνετα να στρίβουν στις στροφές της μεταφέροντας το ογκώδες φορτίο τους.
Η σκάλα αποτελείται από περισσότερα από 1100 σκαλοπάτια και 39 «καγκέλια» (στροφές), αναπτυγμένα σε χαράδρα μήκους 1500 μέτρων, ανάμεσα στα δύο χωριά!
Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική κατασκευή, είναι αναμφίβολα ταυτισμένη με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και με την καθημερινότητα των ανθρώπων του Ζαγορίου, σαν μάρτυρας του τρόπου επιβίωσής τους, αφού την διέσχιζαν πεζοπορώντας σε καθημερινή βάση για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές ήταν ταυτισμένες με την ίδια τους την ύπαρξη!
Ήταν τόσο δεμένη και εξαρτώμενη η ζωή των κατοίκων από το πέρασμα της σκάλας, που στην πορεία των χρόνων αναπτύχθηκαν διάφοροι μύθοι και θρύλοι πλεγμένοι από τη λαϊκή σοφία των Ζαγορίσιων. Προ πάντων όμως, τραγουδήθηκε από τους Βραδετινούς και Καπεσοβίτες κατοίκους σαν φόρος τιμής και μνήμης για τα πάθη τους στα μετρημένα βήματά τους, στο κάθε πέρασμά τους, από την ιστορική πλέον σκάλα του Βραδέτου.
«Πάρε γιατρέ τα γιατρικά και σύρε γιέ μου στο Βραδέτο
Τον πόνο πού ’χω στην καρδιά, δεν τον γιατρεύεις γιέ μου φέτο»…

(Δείτε το τρέιλερ του επεισοδίου)

(Δείτε το γενικό τρέιλερ 2020)

Σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Γιάννης Φώτου
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Γιώργος Πατεράκης, Μιχάλης Παπαδάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Καραμήτρος, Θάνος Πέτρου
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Τσάντε
Συνέχεια...

Βραβείο για τον μαθητή του δημοτικού σχολείου Γραικοχωρίου, Νικόλαου Γιαννακού για την εργασία του με θέμα την κλιματική αλλαγή (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Βραβείο για τον μαθητή του δημοτικού σχολείου Γραικοχωρίου, Νικόλαου Γιαννακού για την εργασία του με θέμα την κλιματική αλλαγή (+ΒΙΝΤΕΟ)

Το έργο "Μιλώντας με τον πάγο" του μαθητή της Ε ΄τάξης του Δ.Σ. Γραικοχωρίου Νικόλαου Γιαννακού, βραβεύτηκε στο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Μνημεία Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή».
Τα βραβευθέντα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στόχος του Διαγωνισμού ήταν η συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών του δικαιώματος να προσλαμβάνουν και να απολαμβάνουν απρόσκοπτα και προστατευμένη από την κλιματική αλλαγή την αξία που έχει η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά κάθε λαού μέσα από την προσωπική δημιουργία.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε ως μια δράση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Μάιο έως το Νοέμβριο 2020.

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο μαθητή, όσο και στη δασκάλα Έλενα Καλαμπάκα, όχι μόνο για το βραβείο, αλλά κυρίως για την ενδιαφέρουσα εργασία ως προϊόν της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Ήπειρος: Παράταση μέχρι 23 Δεκεμβρίου και ένταξη νέων ΚΑΔ για την ενίσχυση των Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Ήπειρος: Παράταση μέχρι 23 Δεκεμβρίου και ένταξη νέων ΚΑΔ για την ενίσχυση των Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

Μέχρι 23 Δεκεμβρίου παρατείνεται η πρόσκληση για την ενίσχυση των Μικρών- Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων 

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τροποποιήθηκε η Πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» για την υποβολή προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid–19 στην Περιφέρεια Ηπείρου. 
Στην πρόσκληση εντάσσονται νέοι ΚΑΔ και καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων ορίστηκε η 23η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 15.00.
Συνέχεια...

Ανοιχτή Διαβούλευση για την έγκριση της Α’ φάσης του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Ανοιχτή Διαβούλευση για την έγκριση της Α’ φάσης του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους δημότες του ότι στον διαδικτυακό του τόπο (https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/sxediasmos-dimou/2-uncategorised/1457-epixeirisiako-programma) αναρτήθηκε το πλήρες κείμενο της Α’ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στρατηγικός Σχεδιασμός Δήμου Ηγουμενίτσας 2020-2023», που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και ερωτηματολόγιο για υποβολή προτάσεων. 

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής – λειτουργικής ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας για την περίοδο 2020-2023. Σκοπός του είναι τόσο η ανάπτυξη του Δήμου και η βελτίωση της λειτουργίας του, όσο και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες. 

Στη Β΄ Φάση που θα ακολουθήσει, θα περιλαμβάνεται ο Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός των δράσεων του Δήμου. 

Μέσω του ερωτηματολογίου μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις από πολίτες ή ενώσεις πολιτών και από τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς έως και 31-12-2020. Οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση του τελικού κείμενου. 

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 
Οι Άξονες του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την περίοδο 2020-2023, καθορίζονται ως εξής: 
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 
ΑΞΟΝΑΣ 2: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 
ΑΞΟΝΑΣ 3: ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 
ΑΞΟΝΑΣ 4: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

Για να συμμετάσχετε στη Δημόσια Διαβούλευση για την Α' φάση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ηγουμενίτσας 2020-2023 μπορείτε: 

Να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://forms.gle/iC2WCC91SwSsd8Vu6

Να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο (https://igoumenitsa.gr/images/new/2020/10-12/erotimatologio2020-2023Af.docx) και να αποστείλετε ηλεκτρονικά στο info@igoumenitsa.gr ή ταχυδρομικά (Προς Γραφείο Προγραμματισμού, Σουλίου 3, Ηγουμενίτσα ΤΚ 46100) ή με φαξ στο 2665026067.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πρωτοφανής συνωστισμός στο λιμάνι και τεστ… πίσω από τα κάγκελα! (+ΦΩΤΟ)

Δεκεμβρίου 15, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Πρωτοφανής συνωστισμός στο λιμάνι και τεστ… πίσω από τα κάγκελα! (+ΦΩΤΟ)

Εικόνες απόλυτου και πρωτοφανούς συνωστισμού είναι αυτές που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όταν 250 και πλέον άνθρωποι βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλο προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης Covid-19.
Όλα αυτά συνέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής, όταν στο λιμάνι έδεσαν με διαφορά λίγης ώρας, δύο πλοία από την Ιταλία.

Από τα καράβια αποβιβάστηκαν περίπου 250 άτομα, οι περισσότεροι επαγγελματίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που είχαν ταξιδέψει για ανάγκες της δουλειάς τους.
Και υποχρεωτικά μπήκαν στην… ουρά, προκειμένου να κάνουν τεστ στη μία και μοναδική μονάδα του ΕΟΔΥ που βρισκόταν στο λιμάνι. Και μάλιστα σε εσωτερικό χώρο με τα τεστ να διενεργούνται… πίσω από τα κάγκελα!

Οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων προς τους λιμενικούς και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ήταν πολλές. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν βρεθεί αυτοκίνητα κι άνθρωποι να συνωστίζονται στο χώρο και φυσικά ο ένας πάνω στον άλλο να περιμένουν ωσότου έρθει η σειρά τους για το τεστ.

Όλοι αναρμόδιοι… Κανένας υπεύθυνος για την αποκατάσταση της τάξης και την διευκόλυνση όσων επέστρεφαν από το εξωτερικό…
Και μόνο μία ΚΟΜΥ, δύο άτομα δηλαδή να διενεργούν τεστ όταν όλη την θερινή περίοδο ήταν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις στο λιμάνι με την κίνηση να είναι πολύ μικρή.
Αναγνώστης μας που ταξίδευε και ήταν αυτόπτης μάρτυρας όσων εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι περιγράφει με γλαφυρό τρόπο:
«Τόσο με βάση το PLF που συμπληρώνουμε όλοι όσοι ταξιδεύουμε, όσο και με την ενημέρωση που υπάρχει από τις ναυτιλιακές θα έπρεπε και ο Ε.Ο.Δ.Υ. και το λιμενικό να γνωρίζει ποσά άτομα θα έπρεπε να κάνουν το test.
Οι λιμενικοί τελείωσαν τη δουλειά τους πολύ γρήγορα γιατί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν τον κωδικό του PLF και να σου πουν να πας αριστερά για το test.
Αποτέλεσμα να βρεθούν 200-300 άτομα ο ένας πάνω στον άλλο και αστυνόμευση καμιά….»

Και συνεχίζει: «Και ερχόμαστε και στο άκρως υποτιμητικό για έναν άνθρωπο να του κάνουν εξέταση πίσω από τα κάγκελα!

Έμεινα άφωνος γιατί κάθε εβδομάδα υποβάλλομαι σε αυτήν τη διαδικασία και πάντα αυτό γινόταν σε κάποιες πολυθρόνες που είχαν εκεί.
Να σημειώσω εδώ ότι Οκτώβριο και Νοέμβριο που ήταν νεκροί μήνες και πηγαίναμε για test 15-20 άτομα εκεί ήταν πάντα 2-3 αυτοκίνητα του Ε.Ο.Δ.Υ. και 4-6 υπάλληλοι.. Τώρα παρότι όφειλαν να ξέρουν τον αριθμό των επιβατών από τα PLF δεν έδωσαν σημασία.. Αλλά μάλλον κανείς δεν τα κοιτάει».

Φυσικά υπήρχε η απλή λύση. Να καθυστερήσει η αποβίβαση από το ένα καράβι, αλλά μάλλον κι αυτό μοιάζει λεπτομέρεια.

Ο αναγνώστης μας, όπως σημειώνει, φτάνοντας στον προορισμό του τηλεφώνησε στον ΕΟΔΥ για να αναφέρει όσα είχαν συμβεί στο λιμάνι. Η απάντηση ήταν «εμείς είμαστε γιατροί, δεν γνωρίζουμε»… Τον παρέπεμψαν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το τηλέφωνο απάντησε μετά από 29 λεπτά αναμονής κι αφού τον ακούσανε, του ανέφεραν ότι δεν δέχονται καταγγελίες και τον παρέπεμψαν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή!!!

Και ο επίλογος…
Ο ίδιος άνθρωπος ταξίδεψε από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Πειραιά χωρίς στη διαδρομή να τον ελέγξει κανείς.
Φυσικά ουδέποτε βρήκε το δίκιο του. Αργά το απόγευμα ενημερώθηκε ότι το τεστ που είχε κάνει στην Ηγουμενίτσα ήταν αρνητικό και απάντησε πως αν τις επόμενες τέσσερις πέντε ημέρες είναι θετικός τότε θα έχει κολλήσει στην ουρά της αναμονής...!

ΠΗΓΗ:www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα