05/30/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ηγουμενίτσα: Επαναλειτουργία Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

Μαΐου 30, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Επαναλειτουργία Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.ΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 
Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει απολύμανση σε όλους τους Σταθμούς καθώς και οι απαραίτητες εργασίες καθαριότητας τόσο των εσωτερικών χώρων των Σταθμών όσο και των εξωτερικών αυλαίων χώρων. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΤΟΥ Π.Α.Κ.Π.ΠΟ 
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ 
Συνέχεια...

Ήπειρος: Ενημέρωση για την εναέρια ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας

Μαΐου 30, 2020 0
Ήπειρος: Ενημέρωση για την εναέρια ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής: 
Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της «εναέριας ρίψης – διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας» από τις 24/5/2020 έως και 29/5/2020, θα πραγματοποιούνται ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων. Ο εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής. 
Για τους λόγους αυτούς : 

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ 
Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει: 
Να ενημερώσετε άμεσα την Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να τα διαχειριστεί με ασφάλεια. 
Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε: ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ. 
Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και 
Να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή Να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους. 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΔΟΛΩΜΑ : 
Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα). 
Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο),θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. 

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΚΥΝΗΓΟΥ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Η ΑΛΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ: ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
Συνέχεια...

Για ποιες χώρες ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα από 15 Ιουνίου

Μαΐου 30, 2020 0
Για ποιες χώρες ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα από 15 Ιουνίου

Ανακοίνωση λίστας χωρών, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες , με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων. 
Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. 
Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. 
H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής. 

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη: 
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία. 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Συνέχεια...

Επίσκεψη Κώτσιου στη Δηλαβέρη

Μαΐου 30, 2020 0
Επίσκεψη Κώτσιου στη Δηλαβέρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Πρόεδρο του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ επισκέφτηκε σήμερα 29 Μαΐου 2020 ο κ. Νικόλαος Κώτσιος, τέως Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού και επιχειρηματίας της περιοχής μας, με ενδιαφέρον και παρουσία στα τεκταινόμενα του λιμένα. 
Η συζήτηση έγινε σε χαλαρό και φιλικό επίπεδο για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τις εξελίξεις που αφορούν το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα σε έργα και δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ηγουμενίτσα, 29/05/2020
Συνέχεια...

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου

Μαΐου 30, 2020 0
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στις 15/5/2020, συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή πρότασης στο αρμόδιο Yπουργείο Yποδομών, για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της λίστας έργων που θα υλοποιηθούν στο διάστημα 2020-2023 2021-2030, επισημαίνοντας: 
« H ανάπτυξη της Ηπείρου συνδέεται και με το «τρένο», όσο κι αν μέχρι σήμερα δεν έχουμε πετύχει κάτι με τον προγραμματισμό αυτού του έργου. 
Η εκατονταετής και πλέον εξαίρεση της Ηπείρου από την σιδηροδρομική σύνδεσή της με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικότερους λόγους της ομολογημένης υστέρησής της έναντι των άλλων Περιφερειών της χώρας, αν όχι ο σημαντικότερος μαζί με το φυσικό αέριο! 
Η άποψη αυτή διατρέχει ολόκληρη την Ηπειρώτικη κοινωνία και άπαντες συμφωνούν σε αυτή την αναγκαιότητα συμπλήρωσης των υποδομών. 
Η γραμμή «ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ/ ΚΟΖΑΝΗ», φέρνει το «τρένο στην Ήπειρο» και αποτελεί το κρίσιμο τμήμα που συμπληρώνει την Σιδηροδρομική Εγνατία (αναβαθμισμένη μονή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, μήκους 147 km). 
Το αίτημα έχει τεθεί και επανέρχεται από Επιστημονικούς Φορείς της Ηπείρου, από Επιμελητήρια και Επαγγελματικές Ενώσεις, από την Πανηπειρωτική Σ.Ε. και άλλους, αλλά δυστυχώς για την Ήπειρο και προς απογοήτευση των συμπατριωτών μας, δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. 
Τα συμπεράσματα από την ημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου το 2006 στα Ιωάννινα, με θέμα «Σιδηροδρομική σύνδεση Ηπείρου» και άλλης στη Θεσσαλονίκη για την «Σιδηροδρομική Εγνατία», είναι πολύτιμο υλικό προς αξιοποίηση (Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, προ-εκτιμώμενο κόστος, οφέλη από την αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας, υπεραξία του λιμένος Ηγουμενίτσας κ.α.). 
Απευθυνόμαστε σε όλους.! 
Πιστεύουμε στους ανθρώπους και στις δυνατότητες του τόπου μας και διεκδικούμε αυτά που στερήθηκε η Ήπειρος. 
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να έχουμε το «Τρένο στην Ήπειρο». 
Αυτή η Προγραμματική Περίοδος θέλουμε να είναι ιστορική για την Ήπειρο. 
Έχουμε ανοιχτά θέματα με την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που διατρέχουν την Περιφέρεια μας (α/δ Γιάννινα - Κακαβιά, τη σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό (Δυτικός Άξονας) στον Α/Κ Φιλιππιάδας, την παράκαμψη Ηγουμενίτσας κ.α.) (ή γειτνιάζουν και γι αυτό μας ενδιαφέρουν (α/δ Ε65), την αναβάθμιση της εσωτερικής οδοποιίας του εθνικού κ' επαρχιακού δικτύου, όπως και με άλλα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί ή εκκρεμεί η ωρίμανση τους. 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διεκδίκηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου δεν αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη των υπολοίπων έργων της Περιφέρειας μας αφού η χρηματοδότηση αυτού του έργου θα προέλθει από το κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά για σιδηροδρόμους, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των Διευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Αξόνων. 
H κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκα - Ηγουμενίτσα είναι το μοναδικό σιδηροδρομικό έργο που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νο 1692/96/EC και αποτελεί δικαιολογημένη επέκταση του διαδρόμου της Αδριατικής Ιονίου. 
Προγραμματίζονταν για την περίοδο 2005-2018, ως υπολειπόμενο τμήμα της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» και είναι έργο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο! 
Η πραγματικότητα της δεινής οικονομικής κατάστασης της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που επιτείνεται από την παρούσα υγειονομική κρίση της πανδημίας του «κορονοϊού», δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει την προοπτική της Ηπείρου. 
Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεκδικούμε από το αρμόδιο Υπουργείο, να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των έργων του επόμενου ΕΣΠΑ 2021-2027 η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. 
Είναι αίτημα κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσας και κάθε συλλογικότητας που έχει ευθύνη, υπηρετεί και εκπροσωπεί αυτόν τον τόπο». 

Συνημμένα: η αριθμ. 7/27/15-5-2020 απόφαση Π.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Π.Σ. 
Σταύρος Παργανάς 

Συνέχεια...

Ενημέρωση Περιφερειάρχη για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα

Μαΐου 30, 2020 0
Ενημέρωση Περιφερειάρχη για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα 

Το νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενσωματώνει τις προτάσεις που έχω καταθέσει για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π., και γενικά της αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του θέματος για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός της αυστηροποίησης των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες, ως επίσης και στις διασταυρώσεις που θα γίνονται στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων, της αβγοπαραγωγής, του μελιού, του ελαιολάδου κ.α., με τις οποίες θα αλλάξει προς το θετικό η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στις λύσεις που δίνονται με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για καλλιεργήσιμες στο παρελθόν εκτάσεις που με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκαν δάση ή δασικές. 
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των περιφερειακών συμβούλων, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η επίλυση του προβλήματος των οφειλών των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, μέσω χαμηλότοκου δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχει καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία. Ήδη έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μ Βορίδη, Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και απομένει η υπογραφή της από τον Υφ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι από την Περιφέρεια έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αντλιοστάσια, για αλλαγές σε αντλίες και δίκτυα, ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες. 
Ενημέρωσε επίσης τους περιφερειακούς συμβούλους για δράσεις που έχουν αναληφθεί εκ μέρους της Περιφέρειας για τη στήριξη όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα, ήτοι της πτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας, της αλιείας, των ιχθυοκαλλιεργειών, των κηπευτικών κλπ, αλλά και σε πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως της δημιουργίας Αγοράς παραγωγών, Κέντρου αναπαραγωγής τοπικών φυλών, της προστασία του φυτικού κεφαλαίου όπως καστανιάς, για τα αρωματικά φυτά (Primula κ.α), για την πιστοποίηση προϊόντων, για εξεύρεση για ασθένειες της πορτοκαλιάς, της ντομάτας κ.α. 

Υ.Γ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εκτενή συζήτηση αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Συνέχεια...

Φιλιάτες: Απάντηση με πολλές αιχμές προς τους Αντιδημάρχους κ.κ Τσότση και Κατσάρη από το Σύλλογο Εργαζομένων

Μαΐου 30, 2020 0
Φιλιάτες: Απάντηση με πολλές αιχμές προς τους Αντιδημάρχους κ.κ Τσότση και Κατσάρη από το Σύλλογο Εργαζομένων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Αριθ. Πρωτ. 61 
Ηγουμενίτσα.28/5/2020 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Απάντηση στους Αντιδημάρχους κ.κ. Τσότση και Κατσάρη 

Σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ. 59/25-05-2020 ανακοίνωσής μας και ως απάντηση της από 26-05-2020 επιστολής σας, θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής : 
Και φυσικά το ωράριο, κ.κ. αντιδήμαρχοι πρέπει να τηρείται από όλους, και όταν εννοούμε όλους, εννοούμε όλους. 
Επίσης κ. κ. αντιδήμαρχοι, πάγια θέση του συλλόγου μας είναι, οι εργαζόμενοι να εργάζονται για τη θέση που προσλήφθηκαν, με βάση τα καθήκοντα που προβλέπονται από την ειδικότητά τους και όχι σε αλλότρια καθήκοντα. 
Αλήθεια, στο Δήμο Φιλιατών και συγκεκριμένα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου εργάζονται όλοι οι εργαζόμενοι για τη θέση που προσλήφθηκαν ή έχουν μεταφερθεί σε διοικητικές υπηρεσίες παρά το ότι είναι εργάτες καθαριότητας; 
Αλήθεια, στην απάντηση της αποκεντρωμένης διοίκησης για παράνομη μετακίνηση εργαζόμενης με αρ. πρωτ 310/2-1-2020, έχετε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της υπηρεσίας ή ακόμα βρίσκεστε σε προεκλογικό αγώνα; 
Αναφερθήκατε για τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, ξεχάσατε όμως να αναφερθείτε και για τις δικές σας υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Και συγκεκριμένα στο δρομολόγιο για τη Μουργκάνα πόσα άτομα πλήρωμα έχει το δρομολόγιο; Τρία άτομα; (ένας οδηγός δυο συνοδοί), δυο άτομα; (ένας οδηγός ένας σύνοδος) ή μήπως ένα άτομο (ένας οδηγός;). 
Ποιος υπογράφει τα δελτία κίνησης; 
Ποτέ θα πληρώσετε τα έξοδα κίνησης των εργαζομένων στην καθαριότητα; 
Αλήθεια με τίνος ευθύνη η ανακύκλωση δεν δουλεύει; 
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας ήταν για μετρά προστασίας και η εξυπηρέτηση των πολιτών έπρεπε να γίνεται μόνο τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά. Εφαρμόσατε την ανοσία της αγέλης, όταν η είσοδος του δημαρχείου ήταν πάντα ανοιχτή, ναι ή όχι; 
Κατά τη σύσκεψη με τους εργαζόμενους αναφέρατε ότι μόνο μια εργαζόμενη κράτησε ένα ολόκληρο δημαρχείο. Γιατί ξεχάσατε να ευχαριστήσετε τους υπόλοιπους εργαζόμενους; Τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που ήταν στην πρώτη γραμμή, το βοήθεια στο σπίτι, τους εργαζόμενους που παρόλο που είχαν ειδική άδεια έρχονταν στο δημαρχείο να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Τι μήνυμα θέλατε να περάσετε στους εργαζόμενους με αυτήν την τοποθέτησή σας; 
Όσο για την προσπάθεια των συναδέλφων μας σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου είμαστε υπερήφανοι, όχι μόνο τώρα εν μέσω πανδημίας, αλλά καθημερινά και θα το δηλώνουμε με όλη τη δύναμή μας. 

Για το Δ.Σ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                          ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΕΡΙΚΕΤΗ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εργασίες αποψίλωσης χόρτων και ευπρεπισμού χερσαίας ζώνης

Μαΐου 30, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Εργασίες αποψίλωσης χόρτων και ευπρεπισμού χερσαίας ζώνης 

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες αποψίλωσης των χόρτων και ευπρεπισμού του περιβάλλοντα χώρου κατά μήκος του ποδηλατόδρομου και της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε για την προσοχή όλων όσων χρησιμοποιούν τους παραπάνω χώρους για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες. 
Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ζητά την κατανόηση των πολιτών λόγω της αναγκαιότητας των παραπάνω εργασιών.
Συνέχεια...

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Η πρώτη Στάση στο Διαδικτυακό Εμπόριο να είναι στις Θεσπρωτικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις

Μαΐου 30, 2020 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Η πρώτη Στάση στο Διαδικτυακό Εμπόριο να είναι στις Θεσπρωτικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στοχεύοντας στη στήριξη της τοπικής αγοράς, απευθύνει πρόσκληση στα μέλη του που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), να μας ενημερώσουν το συντομότερο δυνατό, και όχι πέραν της Παρασκευής 5/6/2020, δηλώνοντας τα στοιχεία της επιχείρησής τους (επωνυμία και ΑΦΜ) και παράλληλα την αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνσή τους, αλλά και το είδος των εμπορευόμενων προϊόντων (π.χ. Ένδυση, Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός, Υδραυλικά Συστήματα κλπ) στο email: mitroa@2e-thesprotias.gr
Το διαδικτυακό εμπόριο, αναγκαίο κακό της σύγχρονης εποχής για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μας (αλλά συνάμα και πιθανή λύση στα επιχ/κα προβλήματα), τείνει να αποτελέσει τον κύριο ανταγωνιστή και της τοπικής μας επιχειρηματικότητας. 
Άμεσος στόχος της παραπάνω δράση ενημέρωσής μας, είναι η συγκέντρωση όλων των μελών που διαθέτουν e-shop σε μία πλατφόρμα ή σε πίνακα, την οποία θα κοινοποιήσουμε στην τοπική κοινωνία, με την προτροπή οι καταναλωτές που επιλέγουν για τις αγορές τους τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), να διερευνούν πρώτα τα φυσικά καταστήματα του Νομού μας και ακολούθως τα ηλεκτρονικά, προτού αναζητήσουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν σε καταστήματα άλλων περιοχών. 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Συνέχεια...

Ο Αντώνης Μπέζας νέος Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ)

Μαΐου 30, 2020 0
Ο Αντώνης Μπέζας νέος Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ)

Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) αναλαμβάνει με απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), του γνωστού Υπερταμείου, ο Θεσπρωτός πολιτικός και πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας και Υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εταιρεία. 
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου έχει διαμορφωθεί μετά τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων εταιρειών διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων και συγκεκριμένα από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) , την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ ΑΕ) και την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και μετά τη θέσπιση του ν. 4389/2016, είναι κατά 100% άμεση θυγατρική της ΕΕΣΥΠ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και το ΤΧΣ ΑΕ. 
Η ΕΤΑΔ ΑΕ έχει ως σκοπό να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει μεταφέρει στην ΕΤΑΔ ΑΕ την κυριότητα και τη διαχείρισή τους. Η υπαγωγή της ΕΤΑΔ ΑΕ στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ με την ταυτόχρονη μεταβίβαση προς αυτήν της κυριότητας και της διαχείρισης ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων του Δημοσίου, πάνω στα οποία κατά το παρελθόν η ΕΤΑΔ ΑΕ μέσω των προηγούμενων νομικών της μορφών ασκούσε μόνο διαχείριση, αναβαθμίζει αλλά και επαναπροσδιορίζει το ρόλο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. 
Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 70.000 αστικά, αγροτικά και παράκτια ακίνητα έκτασης 3,5 δις στρεμμάτων, 280 τουριστικά ακίνητα μεταξύ των οποίων Μαρίνες, διατηρητέα Ξενία, Χιονοδρομικά Κέντρα, αιγιαλοί, Συνοριακοί Σταθμοί, Ιαματικές Πηγές, νησίδες και μεγάλες εκτάσεις, 1.150 ενεργές μισθώσεις καθώς και τα 12 από τα 23 αθλητικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, Πανθεσσαλικό και Παγκρήτιο Στάδιο κλπ). 
Η ΕΤΑΔ εκτός από την κεντρική της Υπηρεσία διαθέτει ακόμη 8 Περιφερειακά Κλιμάκια (Άρτα, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη κλπ) καθώς και 15 σημαντικές επιχειρηματικές μονάδες- υποκαταστήματα (Μαρίνες Αλίμου και Θεσσαλονίκης, Κάμπινγκ Ασπροβάλτας και Φαναρίου, Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα, Ακτή Βουλιαγμένης, Σπήλαια Δηρού, Αχίλλειο Κέρκυρας, Γκόλφ Αφάντου και Ιαματικές Πηγές Αιδηψού, Υπάτης, Καιάφα, Νιγρίτας και Κύθνου), τα έσοδα των οποίων αποτελούν το 30% του κύκλου εργασιών της. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΑΔ ΑΕ περιλαμβάνει στους βασικούς της στόχους την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της τουριστικής μας περιουσίας. 

Ο νέος Πρόεδρος, κ. Αντώνης Μπέζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Ευχαριστώ πολύ την ΕΕΣΥΠ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Σ’ αυτή την κρίσιμη για την οικονομία μας συγκυρία, θα συνεργαστούμε συστηματικά με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και συνολικά την κυβέρνηση για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, θα προωθήσουμε οργανωτικές αλλαγές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ώστε να μετατρέψουμε την ΕΤΑΔ ΑΕ στον κύριο φορέα διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου και σε ένα σημαντικό εργαλείο εθνικής στρατηγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. Είναι πολύ σημαντική η αποστολή μας και υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά στην ΕΤΑΔ θα τα καταφέρουμε».

Συνέχεια...

Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας για τη στήριξη και ενίσχυση των δικηγόρων

Μαΐου 30, 2020 0
Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας για τη στήριξη και ενίσχυση των δικηγόρων 

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των δικηγόρων και την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης και ενίσχυσής τους. 
Στην Αναφορά του Μ. Κάτση, επισυνάπτεται προς τους Υπουργούς η επιστολή που έλαβε από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, με την οποία αιτείται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των Δικαστηρίων για πάνω από δύο μήνες. Η στήριξη των δικηγόρων, πέρα από ζήτημα εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσής τους εν μέσω αναγκαστικής παύσης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, είναι και θεσμικό ζήτημα ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης. 

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Αναφοράς όπως κατατέθηκε, καθώς και η επισυναπτόμενη επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας: 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

Αναφορά 

Για τους κ.κ. Υπουργούς: 
Δικαιοσύνης 
Οικονομικών 
Ανάπτυξης και Επενδύσεων 

Θέμα: Στήριξη και ενίσχυση του κλάδου των δικηγόρων, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας 

Κατατίθεται Αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, σχετικά με το ζήτημα της ανάγκης στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου των δικηγόρων, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. 
Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο. 
Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μας για τις δικές σας ενέργειες. 

Αθήνα, 27 Μαϊου 2020 

Οι καταθέτοντες βουλευτές 
Κάτσης Μάριος 
Καλαματιανός Διονύσιος 

Συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την απένταξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Μαΐου 30, 2020 0
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την απένταξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας 

Oι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα τοπικά site και ΜΜΕ, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται. Το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας, που είχε ενταχθεί τον Ιούλιο του 2016 στο χρηματοδοτικό εργαλείο CEF (Connecting Europe Facility) της Ε.Ε, ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ. Το τέλος του προγράμματος ADRI UP, στο οποίο εταίροι είναι ο ΟΛΗΓ, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ), τα λιμάνια της Τεργέστης και της Ανκόνα και ιδιώτες επενδυτές, κοινοποιήθηκε και επίσημα στο εταιρικό σχήμα. 
Το Ελληνικό σκέλος του προγράμματος προέβλεπε την κατασκευή ενός διπολικού Εμπορευματικού κέντρου σε μία περιοχή εντός της ζώνης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και σε μια άλλη κύρια, δίπλα από το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, στην Γκρίκα του Δήμου Σουλίου. Επίσης, προέβλεπε την κατασκευή της οδικής σύνδεσης του Εμπορευματικού Κέντρου με την Εγνατία Οδό, έργο το οποίο, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και της Ηπείρου γενικότερα, και στον τομέα των μεταφορών. 
Το χρονοδιάγραμμα του έργου τοποθετούσε την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος του 2020. Ήδη από τον Ιούνιο του 2019, ήταν γνωστό ότι το χρηματοδοτούμενο έργο θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το 2022, αν είχαν υλοποιηθεί συγκεκριμένα προπαρασκευαστικά βήματα. Για το λόγο αυτό απαιτούνταν γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες από όλους τους συμμετέχοντες. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι: 
- Γιατί δεν επισπεύσθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους, ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια παράτασης του έργου μέχρι το 2022; 

- Θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε άλλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα; 

- Θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμο για την υλοποίηση του το ποσοστό του ΠΔΕ που αντιστοιχεί στο έργο (50%); 

- Είναι πρόθεση του ΟΛΗΓ η συνέχιση των ενεργειών για την υλοποίηση του έργου; 

- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καλυφθεί το ποσοστό του CEF (30%) από το ΠΔΕ, από τον ΟΛΗΓ ή άλλους επενδυτές ; 

- Θα τύχουν άμεσης προτεραιότητας οι απαραίτητες ενέργειες από την Περιφέρεια για την ωρίμανση των μελετών και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης του κόμβου της Εγνατίας; 

Πρόκειται για ένα έργο που απασχολεί τις τοπικές αρχές και τους φορείς για πάνω από είκοσι χρόνια. Η τοπική κοινωνία είχε πολλές ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης με την ένταξη της Θεσπρωτίας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Ένα έργο πνοής για τον ακριτικό μας νομό δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, όσες δυσκολίες και να προκύπτουν. 
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η απένταξη του έργου είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία καλείται να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να μην κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις νεοφιλελεύθερες απόψεις της, δίνει δείγματα γραφής της πολιτικής της. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε το νόμο των υποπαραχωρήσεων, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχει δρομολογήσει την πώληση της πλειοψηφίας του πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ, συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και ζωτικά τμήματα της πόλης, όπως η χερσαία ζώνη. Τα τμήματα αυτά αποτελούν πάγια διεκδίκηση του Δήμου, των φορέων και των κατοίκων της πόλης, και κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός εγκαταλείπεται. Φέρνει ακέραια την ευθύνη. 

ΝΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
Συνέχεια...

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία

Μαΐου 30, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία 

Στις 28/5 εστάλησαν 2 δείγματα και βρέθηκαν όλα αρνητικά. 
Σήμερα 29/5 εστάλησαν 3 δείγματα (όλα για προ εγχειρητικό έλεγχο). 
Από την πρώτη ημέρα έχουν ληφθεί 171 δείγματα εκ των οποίων 168 αρνητικά. Αναμένονται τα αποτελέσματα για τα ανωτέρω 3 δείγματα. 
Επίσης στις 29/5 βρίσκονται υπό παρακολούθηση 22 άτομα (για προληπτικούς λόγους) βάσει των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. 
Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες !! Μένουμε υγιείς !! 

Ηγουμενίτσα 29 Μαΐου 2020 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα