11/25/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Στη Βουλή το θέμα της τιμής των μανταρινιών – Μ. Κάτσης: να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Στη Βουλή το θέμα της τιμής των μανταρινιών – Μ. Κάτσης: να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και στήριξη της τιμής των προϊόντων τους. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση: 

Εφέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην περιοχή μας. Από τη μία τα κόστη ήταν υψηλότερα λόγω του κλειστού τελωνείου στο Μαυρομάτι, και της παντελούς έλλειψης σχεδίου από την κυβέρνηση στο θέμα της υγειονομικά ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, για τη συγκομιδή. 

Από την άλλη, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, με τη συρρίκνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές που κατευθύνονταν τα προϊόντα της Θεσπρωτίας, τη δυσκολία στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες παραγωγούς χώρες. Και δε φτάνουν αυτά, έρχεται και η εκμετάλλευση της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας. 
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου τα μανταρίνια πωλούνται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, με τάση μάλιστα για ακόμα χαμηλότερα. Με το κόστος παραγωγής στα 18 λεπτά το κιλό, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί. 

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ακριτικών περιοχών δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια αλλά πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως έγινε το 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis). Τότε δόθηκαν 70 ευρώ ανά στρέμμα, για 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία, με τη συνολική ενίσχυση να φτάνει στο ποσό των 680.000 ευρώ. 
Με την Ερώτηση μου, ζητάω από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ενισχύσει άμεσα τους παραγωγούς με έκτακτη χρηματοδότηση, να πάρει μέτρα ώστε να στηριχθεί η τιμή των προϊόντων τους, να διευκολυνθούν οι εξαγωγές, αλλά και να δράσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας από μερίδα των εμπόρων. 

Η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, που η ίδια διόγκωσε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Δεν υπάρχει μόνο η Aegean σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που με τον καθημερινό τους μόχθο στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές, και την πραγματική οικονομία. 

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε: 

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020 
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και στήριξη τιμών των προϊόντων τους» 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι νέες δυσκολίες που έφερε το δεύτερο lockdown στη διάθεση των προϊόντων τους, έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. 

Τη χρονιά που διανύουμε οι παραγωγοί στη Θεσπρωτία είδαν τα κόστη τους να ανεβαίνουν, εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης από τρίτες χώρες για τη συγκομιδή των προϊόντων τους. Όσοι εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία ήθελαν να έρθουν νόμιμα με πρόσκληση να εργαστούν στην περιοχή της Σαγιάδας, του Ασπροκκλησίου, και της Κεστρίνης, έπρεπε να εισέλθουν από την Κακαβιά του νομού Ιωαννίνων καθώς το τελωνείο στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας παραμένει εδώ και μήνες κλειστό. Αποτέλεσμα ήταν οι παραγωγοί να επωμίζονται και το επιπλέον κόστος μεταφοράς αλλά και το κόστος για τα τεστ ανίχνευσης του covid-19, που έπρεπε να προσκομίζουν οι εργάτες γης κατά την είσοδο τους στη χώρα. Στη χειρότερη δε περίπτωση, οι εργάτες εισέρχονταν παράνομα από τη γειτονική χώρα, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για τους ίδιους τους παραγωγούς. Αυτή η υγειονομικά επικίνδυνη και οικονομικά ασύμφορη κατάσταση, οφείλεται στην παντελή έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα της ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης των εργατών γης από τρίτες χώρες. 

Πέραν από το αυξημένο κόστος, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, με τη συρρίκνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές που κατευθύνονταν τα προϊόντα της Θεσπρωτίας, τη δυσκολία στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες παραγωγούς χώρες. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται και εκμετάλλευση της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι αυτή τη στιγμή τα μανταρίνια να πωλούνται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, με τάση μάλιστα για ακόμα χαμηλότερες τιμές. 
Αυτές οι τιμές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καλύπτουν το κόστος παραγωγής το οποίο αγγίζει τα 18 λεπτά το κιλό. Τα εσπεριδοειδή είναι προϊόντα ευαίσθητα τα οποία πρέπει να διατίθενται άμεσα στην αγορά, γι αυτόν το λόγο οι παραγωγοί δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να ανακάμψουν οι τιμές. Με αυτή την κατάσταση δε μιλάμε απλά για μειωμένα κέρδη εφέτος, αλλά για σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των παραγωγών που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να εξανεμίζονται. 

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια αλλά πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως έγινε το 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis) εξαιτίας της μειωμένη παραγωγής του 2018, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστων θερμοκρασιών εκείνης της χρονιάς. Το 2019 δόθηκαν 70 ευρώ ανά στρέμμα, για 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία, με τη συνολική ενίσχυση να φτάνει στο ποσό των 680.000 ευρώ. 
Επειδή το κόστος παραγωγής των εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία τη χρονιά που διανύουμε ήταν αυξημένο λόγω της έλλειψης κυβερνητικού σχεδίου για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες 

Επειδή οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει κοντά στα επίπεδα του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, της συρρίκνωσης της ζήτησης, της δυσκολίας στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, του έντονου ανταγωνισμού από άλλες παραγωγούς χώρες, και της εκμετάλλευσης της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων 

Επειδή το εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία εξαϋλώνεται, δημιουργώντας τους σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Θα ενισχύσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών που πλήττονται από όσα προαναφέρθηκαν, με κρατικές ενισχύσεις ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο; 

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να στηρίξει τις τιμές των εσπεριδοειδών και να ενισχύσει τις εξαγωγές; 

3. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας από μερίδα των εμπόρων, και δημιουργίας καρτέλ που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς και την ελεύθερη αγορά;
Συνέχεια...

Διάλυση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος)

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Διάλυση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος)

Ανακοίνωση για τη μελέτη «οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού με Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας» 

Η Περιφερειακή Αρχή, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προχωρά στη διάλυση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος)». 
Η απόφαση ελήφθη μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, με δεδομένο ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί μια μελέτη που καρκινοβατεί επί δεκαετία. 
Η τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση της μελέτης δόθηκε το 2018, αλλά δυστυχώς πέρασε άκαρπη. 
Η λύση της σύμβασης γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης. Η Περιφερειακή Αρχή, έχοντας αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, θα αναζητήσει τη βέλτιστη και υλοποιήσιμη λύση για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας, με σύννομες και ταχύτερες διαδικασίες και με το μικρότερο δυνατό κόστος αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Συνέχεια...

Νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με βιντεοκλήση στο ΚΕΠ Ηγουμενίτσας

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με βιντεοκλήση στο ΚΕΠ Ηγουμενίτσας 

Τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από υπαλλήλους του ΚΕΠ Ηγουμενίτσας μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία, θα έχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, καθώς ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει στο πρόγραμμα «myKEPlive» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. 

Μέσω της νέας πλατφόρμας διαδικτυακής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης myKEPlive.gov.gr , ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί ραντεβού, επιλέγοντας συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, προκειμένου να διεκπεραιώσει αιτήματα που συγκαταλέγονται στις παρακάτω θεματικές υπηρεσίες: 

Διοικητική πληροφόρηση και διεκπεραίωση αιτήσεων 

Υπηρεσίες για επιχειρήσεις 

Εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία 

Εξυπηρέτηση από το Δήμο σας 

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet, ενώ η ταυτοποίηση του αιτούντος θα πραγματοποιείται από τον υπάλληλο του ΚΕΠ, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων στην κάμερα. 
Ο χρόνος βιντεοκλήσης στα άτομα με αναπηρία θα είναι αυξημένος, ενώ θα παρέχεται διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για πολίτες με προβλήματα ακοής. 
Διευκρινίζουμε, ότι οι τηλεδιασκέψεις δεν καταγράφονται, ούτε αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα. 
Οι ώρες εξυπηρέτησης που μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες είναι από τις 08:00 έως τις 14:30.
Συνέχεια...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντος και του Δημάρχου, με αφορμή την πρόθεση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει, μεταξύ άλλων και το υποκατάστημα της Τράπεζας στην Πόλη Φιλιατών, συνήλθε σε συνεδρίαση στις 24/11/2020 και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος: 

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών, αποτυπώνοντας τη βούληση του συνόλου των πολιτών, των φορέων της πόλης, των απόδημων και των ξενιτεμένων του Δήμου Φιλιατών, εκφράζει την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του στην πρόθεση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος στην έδρα του Δήμου. 
Σε μία περίοδο πανδημίας η απόφαση της διοίκησης της τράπεζας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προβληματισμούς. 
Ο παραμεθόριος Δήμος Φιλιατών αποτελείται από 47 κοινότητες και 25 οικισμούς με τις περισσότερες, απομακρυσμένες και χωρίς συγκοινωνία. Η Εθνική Τράπεζα πλέον είναι το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα στο Δήμο μετά και το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς. Η χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών για το γερασμένο πληθυσμό του Δήμου είναι δύσκολη και ούτως ή άλλως δυσχερής λόγω της κακής κατάστασης του δικτύου επικοινωνίας στις απομακρυσμένες κοινότητες και οικισμούς. 
Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι το κλείσιμο του μοναδικού πιστωτικού ιδρύματος θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην καθημερινότητα των πολιτών, θα συμβάλει περαιτέρω στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και στην οικονομική απομόνωση των ευπαθών συμπολιτών μας. 
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι τράπεζες μεγαλούργησαν στα εύκολα, αλλά και στηρίχτηκαν στα δύσκολα από τις θυσίες των πολιτών. Επομένως θεωρούμε άδικες τις αποφάσεις των τραπεζών τώρα να προβαίνουν στο κλείσιμο υποκαταστημάτων «βλέποντας» μόνο αριθμούς, μην υπολογίζοντας ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι. 
Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην πόλη των Φιλιατών, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα.
Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν στη στήριξη της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί αποτελεί εθνική επιταγή η στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου και των παραμεθόριων περιοχών της πατρίδας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι θα επιληφθούν του θέματος και θα λάβουν σοβαρά υπόψη την αγωνία των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να ανατρέψουμε την απόφαση της τράπεζας. 
Εξουσιοδοτούμε το Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία, μέσω της επιτροπής ορεινών και νησιωτικών Δήμων της ΚΕΔΕ, ώστε να αποσταλεί σχετικό ψήφισμα στο γραφείο του Πρωθυπουργού. 

Το παρόν να σταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, στους Βουλευτές του Νομού, στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, στον Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, στην ΠΕΔ Ηπείρου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. 

Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΟΔΗΜΟΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΠΠΑΣ
Συνέχεια...

Χωρίς πλοία την Πέμπτη από την Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Χωρίς πλοία την Πέμπτη από την Ηγουμενίτσα

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την υπ' Αριθμ.Πρωτ. 193/11-11 2020 επιστολή, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν.) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 και από ώρα 00:01 έως την 24:00 της ίδιας ημέρας. 

Επίσης σύμφωνα με την υπ' Αριθμ. Πρωτ.: 29/23-11-2020 επιστολή, το Δ.Σ. του Τοπικού Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών & Διαπόντιων Νήσων “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ” αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 από ώρα 06:00 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 και και ώρα 06:00. 

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να μετακινηθεί την ανωτέρω ημερομηνία προς Λιμένες Ιταλίας και προς Λιμένες Κέρκυρας – Λευκίμμης – Παξών, παρακαλείται να ενημερώνεται σχετικά από τα τοπικά Ναυτικά Πρακτορεία και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Διανομή κοτόπουλων σε δικαιούχους του Προγράμματος ΤΕΒΑ

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Διανομή κοτόπουλων σε δικαιούχους του Προγράμματος ΤΕΒΑ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Θεσπρωτίας, μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας, θα διανείμει είδη κρεοπωλείου (κοτόπουλο νωπό) σε δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΒΥΣ) του ΤΕΒΑ, στα πλαίσια της Πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015 – 2016», στην αποθήκη του προγράμματος, πρώην Μαθητική Εστία, από την ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/2020 έως και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11/2020 και ώρες 10.00 έως 13.00. 


Οι δικαιούχοι θα πρέπει : 
· να προσκομίσουν υποχρεωτικά Α.Μ.Κ.Α. και αστυνομική ταυτότητα. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. 

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ 

Πληροφορίες 
Κα Μπούτα Χριστίνα 
Τηλέφωνο : 2665021003 

Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Διαμαρτυρία της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για το κλείσιμο των τραπεζών στους Φιλιάτες

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Διαμαρτυρία της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για το κλείσιμο των τραπεζών στους Φιλιάτες

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΑΤΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο των Τραπεζών στους Φιλιάτες 

Πληροφορηθήκαμε ότι το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας είναι μεταξύ των 41 υποκαταστημάτων της τράπεζας για τα οποία η διοίκηση της Εθνικής προγραμματίζει τη παύση λειτουργία τους. 
Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι και το υποκατάστημα της Πειραιώς ,το οποίο σήμερα υπολειτουργεί, οδηγείται και αυτό στο οριστικό κλείσιμο μαζί με 53 άλλα υποκαταστήματα. 
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας. 

Τα υποκαταστήματα αυτά των τραπεζών εξυπηρετούν 47 κοινότητες και 25 συνοικισμούς του Δήμου Φιλιατών... 

Σας είναι γνωστό ότι ΜΟΝΟ μέσω των τραπεζών γίνεται σήμερα η διαχείριση των λογαριασμών μας ,από την κατατεθειμένη σε αυτές σύνταξη μας. 
Σας είναι γνωστό επίσης, ότι η χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών είναι αδύνατη για τους περισσότερους ανθρώπους της ηλικίας μας. Αλλά έτσι και αλλιώς το διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι σε καλή κατάσταση σε απομακρυσμένες κοινότητες και οικισμούς. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωριών δεν εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία και οι κάτοικοι θα αναγκάζονται στο εξής να χρησιμοποιήσουν ταξί ή Ι.Χ. για διεκπεραιώνουν τους λογαριασμούς τους. Άρα η μετάβαση προς και από τα υποκαταστήματα της Ηγουμενίτσας θα σημάνει σημαντική οικονομική επιβάρυνση από ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των συνταξιούχων. 

Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε μια περιοχή με τέτοια γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά θα είναι σοβαρό πλήγμα στην καθημερινότητα των κατοίκων και θα εντείνει την κοινωνική και οικονομική απομόνωση. 
Να θυμίσουμε ότι και οι δύο τράπεζες είναι ζωντανές και λειτουργούν σήμερα χάριν στην με κρατική ενίσχυση ανακεφαλαιοποίηση τους, δηλαδή με δικά μας λεφτά. Πληροφορούμαστε ότι επίκειται νέα ανακεφαλαιοποίηση για την τράπεζα Πειραιώς. 
Να θυμίσουμε ότι οφείλουν τη λειτουργία τους στα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων που με κυβερνητική απόφαση διοχετεύθηκαν σε αυτές το 2012. Αυτή ενέργεια είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ και προφανώς στις συντάξεις μας. Μειώθηκε κατά πολύ το χρονιάτικο εισόδημα μας, αυξήθηκε δε η ανασφάλεια μας για το μέλλον. 
Να θυμίσουμε επίσης ότι πρόκειται για τράπεζες που ελέγχει το κράτος και ανακεφαλαιοποιήθηκαν, υποτίθεται «για το καλό μας». 
Για αυτό ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς στους Φιλιάτες να συνεχίσουν να λειτουργούν και στο μέλλον. Για το καλό μας και το καλό του τόπου. 

Ηγουμενίτσα 23/11/2020 
Για το Δ.Σ. 
Ο πρόεδρος                 ο Γεν. γραμματέας 
Τάκης Πετσίνης                   Δώρης Δήμας
Συνέχεια...

Γιάννης Γόγολος για ΔΕΥΑΗ: "Something is rotten in the state of Danmark"

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Γιάννης Γόγολος για ΔΕΥΑΗ: "Something is rotten in the state of Danmark"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» 
Γιάννη. Κ. Γόγολου 

« …με ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης…» 

Με Δελτίο Τύπουη ΔΕΥΑΗ, δια του Πρόεδρου της κ. Μήτση Σωτηρίου, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ την 17η Νοεμβρίου 2020, «… την απαλλαγή για το επόμενο τετράμηνο, της υποχρέωσης καταβολής των τόκων υπερημερίας των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΗ, που θα προκύψουν στο επόμενο τετράμηνο για τους επαγγελματίες του Δήμου Ηγουμενίτσας…» Δηλαδή, οι επαγγελματίες δεν θα πληρώσουν ( έχοντας ήδη κλειστές τις επιχειρήσεις τους ) τους τόκους υπερημερίας που θα τους επιβληθούν αν καθυστερήσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αλήθεια με απλούς αριθμούς, πόσο γενναία είναι αυτή η απόφαση; 

Είναι ικανή να συμψηφιστεί με προηγούμενη της ΔΕΥΑΗ, που ελήφθη επίσης εν μέσω πανδημίας, για την αποστολή στην ΔΟΥ των οφειλών των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα 500€, με καταστροφικές συνέπειες για κάθε είδους συναλλαγή τους με την ΔΟΥ; 
Περιέχει αυτή η απόφαση την«ευαισθησία και το αίσθημα ευθύνης» έναντι των συμπολιτών (sic) που επικαλείται ο κ. Μήτσης, όταν υπάρχουν για τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ τα παρακάτω δεδομένα ; 
1) Η χρέωση της τιμής μονάδος νερού της ΔΕΥΑΗ είναι η ακριβότερη στην Ήπειρο. 

2) Η ΔΕΥΑΗ να πρωτοπορεί καφέρνοντας ο τελικός λογαριασμός που εκδίδει για τους καταναλωτές, να είναι περίπου τριπλάσιος του κόστους κατανάλωσης. Βλέπε πρόσφατο παράδειγμα. 
3) Οι περιοδικοί λογαριασμοί της ΔΕΥΑΗ εξακολουθούν να εκδίδονται ανά 4μηνο ως τέχνασμα για επιπλέον χρεώσεις στους καταναλωτές; Σημ. Με τον υπολογισμό ανά 4μηνο αυξάνονται τελικά συνολικά κυβικά, που επιφέρει επιβάρυνση κατά 60% της τιμής του νερού μετά τα 30 κυβικά. 

Βέβαια για να έχει αυτές τις πρωτοπορίες η ΔΕΥΑΗ, με περίσσειο αίσθημα ευθύνης, φρόντισε: 

1) Να αυξηθεί ο μισθός του Προέδρου της ΔΕΥΑΗ κ. Μήτση Σωτηρίου από 855 € τον μήνα (ΑΔΑ: 79040Ρ8ΒΜ – ΖΒΚ) σε 1.600 € μηνιαίως από τις 03.02.2020(ΑΔΑ: 79ΣΡΟΡΙΓ-Δ11) 

2) Με το να προβεί εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, στη διενέργεια «Συνοπτικού Διαγωνισμού» για τη Λογιστική υποστήριξη της ΔΕΥΑΗ, για την πρόσληψη ενός εξωτερικού συνεργάτη, έναντι του ποσού των 5.146 € μηνιαίως ήτοι 61.752 € το χρόνο, για το έτος 2021 ! 

3) Να μη λάβει υπόψη της το έγγραφο του συλλόγου εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ,που θεωρεί ζημιογόνο για το Νομικό Πρόσωπο της ΔΕΥΑ την παραπάνω απόφαση, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους που τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους. 
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, η οποία διαχειρίζεται ένα πολύτιμο αγαθό, οφείλει να λειτουργεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο και περίσσεια κοινωνικής ευαισθησίας. Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει, ότι είναι σκόπιμο να «κατεβαίνει » ενίοτε από την καρέκλα του Προέδρου ο κ. Μήτσης, για να μπορέσει να αντιληφθεί ως πολίτης πλέον, την ανάγκη και την αξία του νερού για τους απλούς συνδημότες. 
Μήπως επιβάλλεται να συνομιλεί ενεργά με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου; 
Μήπως οφείλει να «ακούει» τις εισηγήσεις εργαζομένων και άμεσων συνεργατών του στην επιχείρηση; 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κ. Μήτσης Σωτήριος σε εισήγηση των μελών της Δημοτικής μας Παράταξης, για την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου στην ΔΕΥΑΗ από την αρχή της πανδημίας δήλωνε, ότι «η δυνατότητα είσπραξης της επιχείρησης από τους λογαριασμούς των καταναλωτών, βρίσκεται περίπου στο 10%. Δεν γίνεται…» πράγμα που αποτελεί την ομολογία της αποτυχία του ως Πρόεδρος σε μια τόσο νευραλγική θέση για το Δήμο Ηγουμενιτσας. Βέβαιασε αυτή την ομολογία υπολογίσαμε με απλά μαθηματικά, ότι το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν στη ΔΕΥΑΗ, ο κ. Πρόεδρος, ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος και ο Εξωτερικός Συνεργάτης, είναι πλέον των 120.000 € το χρόνο Αναρωτιόμαστε βέβαια υπό τις παρούσες συνθήκες, αν υπηρεσίες που προσφέρουν είναι αντίστοιχες των αμοιβών τους. Όλα τα παραπάνω και η υφιστάμενη αίσθηση και τα παράπονα των συμπολιτών μας οδηγούν στο συμπέρασμα: 
“ Something is rotten in the state of Danmark” Hamlet 

Βέβαια για μια ακόμη φορά, θα κατηγορηθώ για στείρα αντιπολίτευση και «οπορτουνισμό», που αποτελεί εσχάτως την αγαπημένη νέα λέξη του κ. Προέδρου της ΔΕΥΑΗ. 

Όμως θα πρέπει να κατηγορήσει για αντιπολίτευση και οπορτουνισμό και τη Γερμανίδα υπήκοο που αγάπησε τον τόπο μας και την Πέρδικα, η οποία κάνει κριτική στη λειτουργία της ΔΕΥΑΗ με την επιστροφή της στη Γερμανία, για την επιστολή που ζητά την παρέμβαση στον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη; 
Το περιεχόμενο της επιστολής απονέμει ένα ακόμη «εύσημο» στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ για τις υπηρεσίες της; Μήπως δυσχεραίνει την προσπάθεια τουριστικής προβολής του Δήμου; Μήπως δυσφημεί την περιοχή; 
Για μια ακόμη φορά, καλώ τον κ. Λώλο ως Δήμαρχο του Δήμου Ηγουμενίτσας, να «ρίχνει και καμία ματιά» προς τη ΔΕΥΑΗ. 

« Οι όχθες του ποταμού ορίζουν την κατεύθυνση την πορείας του… Όταν το ποτάμι ρέει ανεξέλεγκτα, μόνο καταστροφές φέρνει …» αναφέρει μια από τις αρχές της αποτελεσματικής διοίκησης. 

Εμείς ως παράταξη δηλώνουμε, ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΗ. Όμως τα επικοινωνιακά τερτίπια θα τα στηλιτεύομαι και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων και των πράξεων, θα τις θέτουμε τεκμηριωμένα στην κρίση των συμπολιτών μας. Πάνω στο ίδιο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα, με περισσότερα στοιχεία για την ενημέρωση σας. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια, το κείμενο της επιστολής που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της Πέρδικας από την κ.Irmintraud Schiller από την πόλη Köln της Γερμανίας στις 04.11.2020. 


Συνέχεια...

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα αλλοδαπός δυνάμει εντάλματος σύλληψης

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα αλλοδαπός δυνάμει εντάλματος σύλληψης 

Στη σύλληψη ενός ατόμου προχώρησαν στις 23-11-2020 αστυνομικοί υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Ειδικότερα, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Θεσπρωτίας για παράβαση της νομοθεσίας «Περί Ναρκωτικών».
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Συνέχεια...

Κατάρτιση Μητρώου Ιδιωτών με μηχανήματα κ.α. για δράσεις Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Κατάρτιση Μητρώου Ιδιωτών με μηχανήματα κ.α. για δράσεις Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου

Aπό τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι θα επικαιροποιηθεί το υπάρχον Μητρώο (έτους 2020) Ενδιαφερομένων προς διάθεση μηχανημάτων-οχημάτων κλπ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. 
Όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στο Μητρώο που έχει καταρτιστεί για το 2020, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή και στο Μητρώο του 2021. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση που θα συνοδεύεται με δήλωση τα μηχανήματα- οχήματα που διαθέτουν. 

Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι αιτήσεις- – λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν- αποκλειστικά θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση f.stoli@php.gov.gr από τη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 ώρα 14.00. Επίσης είναι δυνατή η υποβολή τους μέσω ταχυδρομείου, με ημερομηνία κατάθεσης το αργότερο μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2020, (που θα αποδεικνύεται από τη σφραγίδα), με διεύθυνση αποστολής: Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Ταχ. Δ/νση: Πλ. Πύρρου 1 ΤΚ 452 21– Ιωάννινα. 

Αναλυτικά η πρόσκληση ενδιαφέροντος και τα έντυπα είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, php.gov.gr-(Ανακοινώσεις).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αντικαταστάθηκαν τα φώτα στον ποδηλατόδρομο

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Αντικαταστάθηκαν τα φώτα στον ποδηλατόδρομο

Δελτίο Τύπου ΟΛΗΓ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης των παλιών φωτιστικών σωμάτων στον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας, και συγκεκριμένα στο κομμάτι από το ΤΕΙ προς το Δρέπανο, έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα DOCK BI Ελλάδα - Ιταλία 2014 - 2020. 
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας γίνεται καθημερινά πιο φιλικός προς το περιβάλλον, έχοντας η παρούσα Διοίκηση θέσει ως στρατηγικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον.


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Και οι παιδικοί σταθμοί μαγειρεύουν για το “Βοήθεια στο Σπίτι”

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Και οι παιδικοί σταθμοί μαγειρεύουν για το “Βοήθεια στο Σπίτι” 

Στις δύσκολες μέρες της πανδημίας που βιώνουμε ο Δήμος Ηγουμενίτσας στέκεται έμπρακτα δίπλα στους δημότες του. Μέσα από την ενεργοποίηση του διευρυμένου προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, Παιδικών Σταθμών (δομών που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας) εξυπηρετούνται δημότες που αδυνατούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών τους, είναι οικονομικά αδύναμοι ή δεν έχουν οικείο περιβάλλον που να μπορεί να τους εξυπηρετήσει. 

Μέσω του διευρυμένου αυτού προγράμματος παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες: φαρμακευτική περίθαλψη, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πληρωμή λογαριασμών, διεκπεραίωση αιτημάτων για δικαιολογητικά του ΚΕΠ, καθώς και κάθε άλλη προνοιακή μέριμνα σχετική με τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του Covid-19. 

Ειδικά για τους άπορους ή τους οικονομικά αδύναμους, ο Δήμος έχει μεριμνήσει για την παροχή δωρεάν σίτισης και φαρμακευτικής περίθαλψης. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών και των ΚΗΦΗ ετοιμάζουν καθημερινά γεύματα που διανέμονται από το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε συμπολίτες μας σε όλον τον Δήμο που τα έχουν ανάγκη. 

Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι δημότες για υπαγωγή στις δράσεις του Προγράμματος είναι: 2665361145 & 61148 (Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 15:00) και για επείγουσες περιπτώσεις στο 6907724367 (Δευτέρα – Παρασκευή 15:00 – 20:00), δηλώνοντας: 

Ονοματεπώνυμο 

Διεύθυνση κατοικίας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας 

Ηλικία 

Την αιτία αδυναμίας μετακίνησης. 

Μείνετε σπίτι ασφαλείς! 
Θα σας φροντίσουμε εμείς!
Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου"

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ! 

Συνάδελφισα /φε την στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς λοκ ντάουν λόγο της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους καταπατώντας δικαιώματα που είχαν κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα με πολλούς αγώνες και αίμα. 

Αντί να πάρει μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα κατ’ εντολή των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών προκειμένου να τονώσουν την κερδοφορία τους. 

Προωθούν την 10ώρη ημερήσια εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή, επεκτείνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας παντού. Μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς που θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ. 

Και επειδή φοβούνται την οργή του κόσμου και τον ξεσηκωμό φέρνουν «εκσυγχρονιστικό» συνδικαλιστικό νόμο που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει: 

· Την απαγόρευση της απεργίας στο δημόσιο, τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα. 

· Ακυρώνει τις μαζικές διαδικασίες, την γενική συνέλευση των σωματείων, ορίζοντας ως προϋπόθεση για την κήρυξη της απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

· Διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας. 

· Δημιουργεί ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν. 

Με αυτό το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που φέρνουν, μετατρέπουν τις συλλογική και συνδικαλιστική δράση, τους λαϊκούς αγώνες σε ιδιώνυμο και ποινικό αδίκημα. 

Συνάδελφοι γνωρίζουμε καλά ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση στους χώρους των δήμων θα οξυνθεί. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική τους δράση με την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, σε προσωπικό κ.λ.π. 

Καταλαβαίνουμε καλά ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον αυταρχισμό και την καταστολή. Το νιώσαμε και στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). 
Δεν ξεχνάμε ότι κλάδος έχει δώσει μεγάλες απεργιακές μάχες και έχει πείρα από την κρατική καταστολή, από τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών και τις επιτάξεις. 
Δεν αφήνουμε να πάει χαμένο ούτε ένα λεπτό. Οργανώνουμε την απεργιακή μας απάντηση 

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν πρέπει να αφήσουμε η χώρα να μετατραπεί σε απέραντη οικονομική ζώνη. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας που θα καλεστούν στο μέλλον να ζήσουν με μισθούς πείνας και με συνθήκες γαλέρας. 

Κλιμακώνουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας 
· Για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

· Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. 

· Για την εξασφάλιση τακτικών συγκοινωνιών 

· Για μέτρα προστασίας στην καθαριότητα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές δομές. 

· Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. 

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. 

· Επαναφορά 13ου 14ου μισθού. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ! 
το Δ.Σ. 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εξυπηρέτηση πολιτών μέσω ΚΕΠ

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Εξυπηρέτηση πολιτών μέσω ΚΕΠ 

Ενημερώνουμε ότι βάσει εγγράφου από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τη λειτουργία των ΚΕΠ, η εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας από σήμερα 23 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιείται καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 07:30 - 15:00. 

Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται αυστηρά κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός καθώς και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αιτήματα των πολιτών. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού: 2665361222, 223, 224, 225, 226, 227 & 220
Συνέχεια...

Προσπάθεια να ανοίξει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Προσπάθεια να ανοίξει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Η συγκεκριμένη μονάδα με δυναμικότητα 7 κλινών, παραδόθηκε στο τέλος του 2014, μαζί με την καινούρια πτέρυγα του Νοσοκομείου, όμως έκτοτε δε λειτούργησε ποτέ, ενώ τους τελευταίους μήνες ο εξοπλισμός, που διέθετε μεταφέρθηκε σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου για την ενίσχυσή τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, να εξοπλιστεί εκ νέου από τα αποθέματα του Υπουργείου Υγείας και να στελεχωθεί με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό –εθελοντές και συμβασιούχους– ώστε εντός των επόμενων εβδομάδων να μπορεί να διαθέσει 4 κλίνες Αυξημένης Φροντίδας στο ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ: ert.gr
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: ζητεί να συζητηθεί στη Βουλή το κλείσιμο της Εθνικής στους Φιλιάτες

Νοεμβρίου 25, 2020 0
Βασίλης Γιόγιακας: ζητεί να συζητηθεί στη Βουλή το κλείσιμο της Εθνικής στους Φιλιάτες

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο στο βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας - το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - προκειμένου το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες να συνεχίσει τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση. Με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής Θεσπρωτίας ζητά τη συζήτηση του θέματος στην Βουλή ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, τονίζοντας ότι η παύση λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος στον Δήμο Φιλιατών θα πλήξει σοβαρά την καθημερινότητα των κατοίκων του. Η κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης έρχεται σε συνέχεια επιστολής που είχε στείλει στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Ανάκληση παύσης λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας» 

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας είναι μεταξύ των 41 υποκαταστημάτων τα οποία με απόφαση της Διοίκησης της τράπεζας πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους.
Το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των κατοίκων καθώς και στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, καθώς πρόκειται για το μόνο τραπεζικό κατάστημα το οποίο λειτουργεί πλήρως σε όλο το Δήμο Φιλιατών, εξυπηρετώντας 47 κοινότητες και 25 συνοικισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεώνονται να μετακινούνται για τις συναλλαγές τους στο υποκατάστημα της Ηγουμενίτσας με ό,τι αυτό σημαίνει σε χρόνο μετακίνησης και πρόσθετα έξοδα, πόσο μάλλον όταν πολλές απομακρυσμένες κοινότητες και οικισμοί του Δήμου δεν εξυπηρετούνται από δημόσια συγκοινωνία. Η χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών είναι απαγορευτική σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της περιοχής λόγω έλλειψης εξοικείωσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, υψηλού κόστους ή/και αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η παύση λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος στον Δήμο Φιλιατών θα πλήξει σοβαρά την καθημερινότητα των κατοίκων του και θα εντείνει την κοινωνική και οικονομική απομόνωση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο στο βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας - το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - προκειμένου το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες να συνεχίσει τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα