05/24/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ηγουμενίτσα: Μόνο για τους Χαρλεάδες η είσοδος στο Δρέπανο μέχρι τις 31 Μαϊου

Μαΐου 24, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Μόνο για τους Χαρλεάδες η είσοδος στο Δρέπανο μέχρι τις 31 Μαϊου

Σήμερα ξεκίνησε την Ηγουμενίτσα το Super Rally 2023, η Πανευρωπαίκή εκδήλωση φίλων των μοτοσυκλετών Harley Dadidson.

Ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ το οποίο αναμένεται να προσελκύσει στην Ηγουμενίτσα και στην ευρύτερη περιοχή περισσότερους από 6.000 επισκέπτες από όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο.

Ένα σημαντικό φεστιβάλ για την έστω πρόσκαιρη τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και να λειτουργήσει ως τουριστική καμπάνια για την περιοχή μας.

Ωστόσο, οι αρμόδιες τοπικές αρχές, για ακόμη μια φορά είναι απούσες!

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, όπως αναγράφεται και στα πανό της εκδήλωσης είναι η Π.Ε. Θεσπρωτίας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου ήταν κυρίως η διασύνδεση των επισκεπτών με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αφορούσε κυρίως την προετοιμασία και μάλλον έκαναν καλή δουλειά...!

Η Π.Ε. Θεσπρωτίας δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος της, οπότε αν γράψουμε κάτι θα σας γελάσουμε.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, έχει αναλάβει τις περισσότερες υποχρεώσεις για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου και της Harley-Davidson Club Hellaς (που είναι και η διοργανώτρια) αρχή, συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

- Η H-DCH να χρησιμοποιεί το λογότυπο του Δήμου Ηγουμενίτσας και τη δήλωση «σε συνεργασία» ή «υπό την αιγίδα» σε περίοπτο σημείο σε όλο το προωθητικό υλικό ηλεκτρονικό και έντυπο.

- Να παραχωρηθεί η παραλία του Δρεπάνου στη H-DCH για αποκλειστική χρήση το διάστημα 24-31/5/2023. Όποιος προσέρχεται στην εκδήλωση θα είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί ειδικό βραχιολάκι αναγνώρισης.

- Να εκδοθούν όλες οι κατάλληλες άδειες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και των συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της.

- Να γίνει η σχετική μέριμνα για την εγκατάσταση ικανού αριθμού τουαλετών και ντους για τους επισκέπτες.

- Να γίνει η σχετική προετοιμασία στις υποδομές ώστε να υπάρχει ικανοποιητικό ηλεκτρικό και υδρευτικό δίκτυο.

- Να προβλεφτεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η αποκομιδή των απορριμμάτων με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου.

Αυτοί ήταν οι όροι του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Harley-Davidson Club Hellaς.

Με λίγα λόγια, η παραλία του Δρεπάνου έχει παραχωρηθεί (δωρεάν) για τη διοργάνωση των Harley-Davidson και δεν μπορεί να μπει κανείς εφόσον δεν έχει το ειδικό βραχιολάκι που κοστίζει 75 ευρώ και δεν έχει μηχανή Harley Davidson!

Εξαιρείται η παραλία του Μακρυγυαλίου, στο οποίο μπορεί κανείς να πάει για το μπάνιο του από τον πίσω δρόμο, μέσω Κεστρίνης!

Η είσοδος σήμερα στο Δρέπανο, δεν επιτρεπότανε σε κανέναν εκτός των Χαρλεάδων. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του Δρεπάνου, αναγκάστηκαν να πάνε από το δρόμο της Κεστρίνης και να περπατήσουν από το Ostria μέχρι το κάμπινγκ!

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ο Δήμος Ηγουμενίτσας φάνηκε επιδεικτικά απών από μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, που δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει μια ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.

Αποτέλεσμα, πολλοί Ηγουμενιτσιώτες να προσπαθούν να μεταβούν στο Δρέπανο για να δουν από κοντά τις μηχανές ή να κάνουν τη βόλτα τους και να γυρνάνε πίσω άρον άρον, απογοητευμένοι, να δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και παρεξηγήσεις.

Σε πρώτη φάση, ενημερώνουμε τους πολίτες για το ισχύον καθεστώς και ελπίζουμε να πιέσουμε τις τοπικές αρχές ώστε να ξυπνήσουν ή να μαζευτούν από τα καφενεία και να ενημερώσουν τον κόσμο.

Σε μια διοργάνωση που είχαν 3 χρόνια να προετοιμάσουν, καταφέρνουν μέχρι στιγμής, αφενός να εκνευρίσουν τους δημότες, αφετέρου να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι...!

Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας πάντως έχουν αγκαλιάσει την εκδήλωση και το βλέπουν μια ευκαιρία όχι μόνο για οικονομική τόνωση της περιοχής, αλλά και ως διαφήμιση για την περιοχή μας!

Επίσης, αξίζει μια αναφορά στους εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας (αυτεπιστασία, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κ.α.) οι οποίοι ενημερώθηκαν πριν λίγες ημέρες για τις υποχρεώσεις του Δήμου και εργάστηκαν νυχθημερόν ώστε να προετοιμάσουν το χώρο για να υποδεχθεί τόσες χιλιάδες επισκέπτες.

Ευχόμαστε καλή διαμονή στους επισκέπτες, καλά κέρδη στους επαγγελματίες, και υπομονή στους δημότες...!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακουστούν πολλά γκάζια...!!!

Υ.Γ. Σχετικά με τη διοργάνωση έχουν έκδοθεί μόνο 2 ανακοινώσεις απότ οπικές αρχές:

Μία από το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλιακή οδό (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και μία από το Δήμο Ηγουμενίτσας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) που έψαχναν ...εθελοντές για τη διοργάνωση.!

Συνέχεια...

Σουλιώτες: Πώς και από πότε έγιναν γνωστοί στην Ευρώπη;

Μαΐου 24, 2023 0
Σουλιώτες: Πώς και από πότε έγιναν γνωστοί στην Ευρώπη;

Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Το ερώτημα διατυπώθηκε με το τέλος πρόσφατης ημερίδας στον ξενώνα Σουλίου που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλλογος Αυλοτόπου σχετικά με τη Μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. 

Ήταν στην Ιστορική Κιάφα, κάτω από το περίφημο κάστρο της και ανάμεσα στα δυο αγέρωχα και αιωνόβια πλατάνια από την εποχή των Σουλιωτών, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εκλεκτοί επισκέπτες και προσκυνητές και που άκουγαν με ολάνοιχτα αυτιά τους άθλους μιας χούφτας ανθρώπων και έβλεπαν με δέος εκείνη την ελάχιστη άκρη της Ελληνικής γης, ανάμεσα σε απόκρημνα βουνά, μέσα σε σουβλερά βράχια και χαώδεις λαγκαδιές. 

Πίσω από τον ήλιο, όπως θα έλεγε γλαφυρά ο λαός μας. Συγκεκριμένα το ερώτημα ήταν: μα πώς ήταν δυνατόν ο ανυπότακτος εκείνος λαός, όσο γενναίος κι αν ήταν, να είχε απλωθεί η φήμη του σε όλη την Ευρώπη;

Εύλογο ερώτημα. Θεωρώ πως πολλοί είναι αυτοί που το έχουν αλλά δεν το εκφράζουν.

Οι Σουλιώτες δεν περίμεναν να γίνουν γνωστοί κατά τις δύο λαμπρές περιόδους των μεγάλων αγώνων τους. Τη μία, δηλαδή, στη διάρκεια της εποποιίας εναντίον του Αλή Πασά (1789 -1803), που έληξε με το ολοκαύτωμα του Κουγκίου, και την άλλη όταν επανήλθαν στο Σούλι (1820 -1822), αρχικά εναντίον και πάλι του Αλή Πασά και, μετά την ήττα και τον αποκεφαλισμό του Βεζύρη των Ιωαννίνων από τον εκλεκτό της Υψηλής Πύλης περίφημο στρατάρχη Χουρσίτ Πασά, εναντίον των πολυάριθμων στρατιών των μουσουλμανικών στρατευμάτων του Χουρσίτ και των υπαρχηγών το. Του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη. 

Ήταν η περίοδος εκείνη που και ο Αλής και ο Χουρσίτ είχαν υποσχεθεί στους Σουλιώτες, με τη σειρά τους ο καθένας, πως το μεγάλο αντάλλαγμα για την πολύτιμη στρατιωτική συμμαχία μαζί τους θα ήταν η μόνιμη εγκατάσταση και πάλι στα αιματοβαμμένα και αγαπημένα τους χώματα στο Σούλι.

Η ολιγάνθρωπη εκείνη ορεσίβια χριστιανική κοινότητα ήταν ήδη γνωστή από πολύ παλαιότερα. Όπως διασώζει η παράδοση, οι πρόγονοι των Σουλιωτών, παππούδες και πατέρες, πριν ακόμη καταφύγουν στο Σούλι περί τον 16ο αιώνα, αγωνίζονται σκληρά και συχνά νικηφόρα στο πλευρό του περίφημου εθνικού ήρωα της Αλβανίας, σερβο-αλβανο-ελληνικής καταγωγής και χριστιανού το θρήσκευμα Γεωργίου Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη (1405 – 1468) εναντίον των κατακτητών Μουσουλμάνων μετά την κατάληψη της Αλβανίας στα 1430. Ακόμη, κατά την τοπική παράδοση, στο χώρο του Σουλίου και ευρύτερα, οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Σουλιωτών και Οθωμανών (συμπεριλαμβανομένων Αλβανών μουσουλμάνων) άρχισαν περί το 1635...

Καταγραμμένες όμως ιστορικές αναφορές και φυσικά αδιαμφισβήτητες για την πολεμική δεινότητα των Σουλιωτών εναντίον των Οθωμανών, ανάγονται για πρώτη φορά στη διάρκεια του Ενετοτουρκικού πολέμου (1684-1699), όπου οι επιτυχίες της μεγάλης τότε θαλάσσιας Αυτοκρατορίας δημιούργησαν αναστάτωση και αναβρασμό σ΄ όλες τις νοτιοανατολικές περιοχές, από τη Δαλματία ως την Ήπειρο και ως το Σούλι.

Στη συνέχεια, από το 1721, εκατό ολόκληρα χρόνια πριν την έναρξη της Μεγάλης Εθνικής μας Εξέγερσης του 1821, μέχρι το 1775, δηλαδή για διάστημα 50 χρόνων, οι Σουλιώτες βρίσκονταν σε συχνές πολεμικές αναμετρήσεις με τους Τούρκους και τους Τουρκαλβανούς. 

Πιο συγκεκριμένα και σχεδόν τηλεγραφικά:

Α. Στα 1721 ο Ζατζή Αχμέτ (ή Χατζή Αχμέτ), Πασάς των Ιωαννίνων, μετά την απόρριψη της πρότασής του για υποταγή των Σουλιωτών, πολιόρκησε το Σούλι με ισχυρή δύναμη (8.000 ανδρών) πλην όμως αναγκάσθηκε να υποχωρήσει μετά από αιφνιδιαστική νυκτερινή αντεπίθεση των Σουλιωτών, όπου και είχε πολύ μεγάλες απώλειες.

Β. Στα 1731 ή 1732, με υποκίνηση των Ενετών, ξεσηκώθηκαν οι Σουλιώτες καθώς και οι κάτοικοι του χωριού Μαργαρίτι. Κατά διαταγή τότε του ίδιου του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄ (1730 – 1754) ακολούθησαν διάφορες εκστρατείες, τόσο από τον Χατζή Αχμέτ, όσο και από άλλους Μπέηδες και Αγάδες της περιοχής, χωρίς όμως να πετύχουν τίποτε σπουδαίο.

Γ. Στα 1754, ο Μουσταφά Πασάς, νέος Πασάς των Ιωαννίνων, επιχειρεί και αυτός εκστρατεία που είχε την τύχη των προηγουμένων.

Δ. Στα επόμενα χρόνια ο Τουρκαλβανός Μουσταφά Κόκκα επιτέθηκε με 4.000 στρατιώτες και ο Μπεκίρ Πασάς με 5.000 στρατιώτες. Και οι δύο, ωστόσο, απέτυχαν να νικήσουν τους Σουλιώτες.

Ε. Το 1759 ο Ντόστ μπέης, του Γαρδικίου και της Παραμυθιάς, ο οποίος ήταν και διοικητής του Δέλβινου, νικήθηκε από τους Σουλιώτες.

ΣΤ. To 1762, ο Μαξούντ Αγάς (ή Μαζούντ Αγάς) του Μαργαριτίου, που ήταν Βοεβόδας (κυβερνήτης) της Άρτας, είχε την ίδια μοίρα, μετά την ήττα στην περιοχή «Λάκκα» των Λελόβων.

Ζ. Το 1772, ο Αγάς του Μαργαριτίου, Σουλεϊμάν Τσαπάρης, επιτέθηκε στους Σουλιώτες με στρατό 8.000 - 9.000 ανδρών, που είχαν ξεσηκωθεί, όταν τον προηγούμενο φθινόπωρο (1771), κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών, τους είχε επισκεφθεί κάποιος απεσταλμένος των Ρώσων με γράμματα του Αρχιναύαρχου του ελληνικού αρχιπελάγους Αλέξιου Ορλώφ (1737-1808) και αρκετά πολεμοφόδια. Η εκστρατεία αυτή όχι μόνο απέτυχε, όπως όλες οι προηγούμενες, αλλά και ο ίδιος ο Αγάς αιχμαλωτίστηκε, ενώ οι απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους Τούρκους υπήρξαν πολύ μεγάλες. Τελικά ο Αγάς και κάποιοι εκ των αιχμαλώτων απελευθερώθηκαν με λύτρα που στάλθηκαν από τα Ιωάννινα και την ίδια την Υψηλή Πήλη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ κάποιοι άλλοι ανταλλάχθηκαν με υποσχέσεις ανεξαρτησίας.

Η. Το 1775 ακολούθησε επιχείρηση του Κούρτ Αχμέτ Πασά (1714 - 1787), Δερβέναγα (Διοικητής ασφαλείας) της Υψηλής Πύλης στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα που έφτασε μέχρι την περιοχή της Ρουσιάτσα (Πολυστάφυλλο Πρεβέζης), πλην όμως μετά τη σθεναρή αντίσταση των Σουλιωτών, που είχαν στην κατοχή τους τα χωριά της σημερινής Λάκας Σουλίου του Δήμου Δωδώνης του νομού Ιωαννίνων και κάποια χωριά του Δήμου Ζηρού του Νομού Πρεβέζης, που ήταν κοντά και συνέχεια της Λάκας, ηττήθηκε και αναγκάσθηκε να υποχωρήσει.

Στα 1797 ο Ρήγας Φερραίος στο Θούριό του απευθύνεται από τη Βιέννη ειδικά στους Σουλιώτες να ξεσηκωθούν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από κοινού με τους άλλους Έλληνες και τους Βαλκανικούς λαούς που βρίσκονται υπό την οθωμανική μπότα. Τους αποκαλεί μάλιστα «Λιοντάρια Ξακουστά!»

Αλλά και μετά την πτώση του Σουλίου στα 1803, οι Σουλιώτες που κατέφυγαν στα Επτάνησα, καθώς ήταν εγνωσμένη η πολεμική τους δεινότητα, αξιοποιήθηκαν και από τους κατά καιρούς κατακτητές των Ιονίων νήσων. Αρκετοί μάλιστα πήραν και σημαντικά στρατιωτικά αξιώματα. Έτσι πολλοί Σουλιώτες μαζί με Μανιάτες και Χειμαριώτες (κι αυτοί γνωστοί για τις πολεμικές τους αρετές) εισήλθαν αρχικά στην υπηρεσία των Ρώσων στην Κέρκυρα, όπου αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της λεγεώνας των ελαφρών τυφεκιοφόρων. 

Στη διάρκεια δε των Ναπολεόντιων πολέμων (1803 - 1815) και του 9ου κατά σειρά Ρωσοτουρκικού πολέμου της εποχής εκείνης (1806 - 1812) συμμετείχαν στις εκστρατείες στη Νάπολη το 1805, στην Τένεδο το 1806, στη Δαλματία το 1806 επίσης και στην υπεράσπιση της Λευκάδας εναντίον του Αλή Πασά το 1807.

Με τη Συνθήκη του Τίλσιτ ανάμεσα στη Γαλλία του Μεγάλου Ναπολέοντα και τη Ρωσία του Αλέξανδρου του Α΄ στα 1807, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα Επτάνησα και τα κατέλαβαν οι Γάλλοι. Και τότε οι Σουλιώτες, όπως και άλλα τμήματα των ρωσικών μονάδων, εισήλθαν στην υπηρεσία των Γάλλων, σε μια μονάδα γνωστή ως «Αλβανικό Σύνταγμα» (Régiment Albanais).

Τέλος, άλλη μια απόδειξη της ευρωπαϊκής φήμης που είχαν αποκτήσει οι Σουλιώτες είναι η διπλωματία που είχαν αναπτύξει από καιρό με ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως με τη Ρωσία, την μεγάλη παγκόσμια Δύναμη τότε και μάλιστα με την ίδια την Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη (1762 –1796). «Η Συμπολιτεία του Σούλη (δηλαδή του Σουλίου), γράφει ο ιστορικός Λαμπρίδης, τω 1790, απέστειλεν εις Ρωσσίαν πρεσβείαν υπό τον Τούσιαν Τζαβέλαν και Τούσιαν Μπότσαρην, οίτινες και υπόμνημα εις αυτήν υπέβαλον…)

Σημείωση: Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στην ιερή μνήμη των Σουλιωτών που έπεσαν για την Ελευθερία και με την ευκαιρία της διακοσιοστής εικοστής επετείου του ολοκαυτώματος του Κουγκίου.

Πηγές: Χριστ. Περραιβός, Σπύρος Τζίπης, Πουκεβίλ, Λ. Κουτσονίκας, Ιω. Λαμπρίδης, Β. Ψιμούλη, Β. Σανδρής. Ελευθ. Διαμάντης, Ανάργ. Φραγκίδης, Λιάνα Μπακογιάννη, Νικ. Ασημακόπουλος.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Μετεκλογικές σκέψεις...! - Του Άλκη Φάτσιου

Μαΐου 24, 2023 0
Μετεκλογικές σκέψεις...! - Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου

Πριν λίγες ημέρες, είχα αναρτήσει – δημοσιεύσει δύο (2) μικρά μου κείμενα, που περιείχαν κάποιες σύντομες ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ…

Σήμερα και λίγο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, κρίνω ΣΚΟΠΙΜΟ, ΛΟΓΙΚΟ και ΑΝΑΓΚΑΙΟ, να παραθέσω επίσης, ένα μικρό μου κείμενο, έτσι σαν μια εκτίμηση του αποτελέσματος αυτού…!

Η εκτίμηση αυτή, αφορά τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και τη ΣΤΑΣΗ των ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ, των ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ των ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ, σε επίπεδο ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΤΑΚΤΙΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ των κομμάτων και συλλογικοτήτων, που ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ (ο καθένας χωριστά..), ως ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΑ κ.λ.π. 

Επίσης, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ των μικρών ή μεγάλων ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΩΝ των εκλογικών ποσοστών ενός εκάστου εξ αυτών. Φυσικά δεν παραγνωρίζω στο ελάχιστο, ότι όλος ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ των ψηφοφόρων (Τηλεόραση, Τύπος, χρήμα κ.λ.π.) ευρίσκετο και βρίσκεται στα χέρια αυτών που εξυπηρετούν (φυσικά προς ίδιον όφελος..) τα συμφέροντα του ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ (και όχι μόνο..) ΔΕΞΙΟΥ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΕΣΜΟΥ, που είναι φυσικά (τουλάχιστον εκλογικά..) ο ΝΙΚΗΤΗΣ αυτών των εκλογών.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να διευκρινίσω, ότι σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρομαι, στην τεράστια διαφορά ψήφων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ… Θεωρούσα και θεωρώ (και αυτό είναι γνωστό σε όλους..) τον ΣΥΡΙΖΑ ένα καθαρά ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, έναν πυλώνα του άθλιου ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, και βεβαίως δεν τον θεωρούσα και ούτε φυσικά θεωρώ, ούτε κατά διάνοια ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ… 

Συνεπώς οι μετακινήσεις, μικρές ή μεγάλες, ψηφοφόρων, μεταξύ των ΑΣΤΙΚΩΝ και ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, είναι κάτι σύνηθες, οφείλεται δε –μεταξύ άλλων– στο καλό ή όχι επικοινωνιακό παιχνίδι, και φυσικά με όρους γνωστούς στο κοινοβουλευτικό σύστημα, και που σʹαυτό στηρίζονται και παράλληλα ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ και ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ, δηλ. αυτό της ΑΝΑΘΕΣΗΣ: «Εμείς τα κόμματα, θα σε σώσουμε. Εσύ, οι ΠΟΛΙΤΕΣ, ο ΛΑΟΣ, δεν μπορείτε να σώσετε τους εαυτούς σας…».

Απλά λοιπόν, σήμερα στο κείμενό μου, αποφάσισα με ΟΡΓΗ, ΘΛΙΨΗ και ΦΟΒΟ, να ασχοληθώ με τη ΣΤΑΣΗ των ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ, σε συνάρτηση με την ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική, η οποία σε ΠΝΙΓΕΙ, σε ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ και που δείχνει ΑΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ… από αυτούς που τελικά επιλέγουν…

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ μου λοιπόν, για την στάση των ψηφοφόρων, των πολιτών, είναι τραγικά απογοητευτική αλλά και πολιτικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Με φόβισε, με τρόμαξε το περίπου 60% των ψήφων του εκλογικού σώματος, με σαφές, σαφέστατο θα έλεγα, δεξιό και ακροδεξιό πρόσημο.

Είναι ολοφάνερο γεγονός για το γράφοντα, η ορατή πλέον συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, με εκδήλωση συχνά, συχνότατα, φαινομένων, έντονου εκφασισμού της. Δυστυχώς πολλές εκφάνσεις των αριστερών σχημάτων, επιμένουν να θεωρούν ότι ‘’ ο λαός έχει σωστό ένστικτο και δεν πρέπει να του χρεώνουμε καμία αιτία, κανένα φταίξιμο, για ότι κακό και αντιλαϊκό συμβαίνει, στα πολιτικά δρώμενα’’. 

Λάθος, τεράστιο λάθος, που η υιοθέτησή του ναρκοθετεί την αναγκαία απόκτηση πολιτικής παιδείας, και που αυτή αρχίζει, τουλάχιστον με την ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ατομικής και κοινωνικής, για ό,τι συμβαίνει γύρω μας…

Πιστεύω ακράδαντα, -και αυτό προκύπτει από ένα σωρό παλαιότερα άρθρα μου-  ότι για την ΟΙΚΤΡΗ, ΤΡΑΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε, υπάρχει σημαντικό μερίδιο ΕΥΘΥΝΗΣ και στους ίδιους τους ΠΟΛΙΤΕΣ, εν προκειμένω, στους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, παράλληλα φυσικά με αυτές των κομμάτων και των συλλογικοτήτων, οι οποίοι άλλωστε κάνουν την ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ τους δουλειά… Είναι δε άνευ σημασίας να αναφερθώ επιμεριστικά σε ακριβή ποσοστά ευθύνης… 

Η βασική πολιτική και κοινωνική αρχή, πρέπει να είναι, ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ… Ανεύθυνος, συνεπώς, ΑΧΡΗΣΤΟΣ και ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ, τόσο για τη ζωή του όσο και για τις ζωές των άλλων, είναι εκείνος που δεν ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ, που είναι ΠΑΡΑΙΤΗΜΕΝΟΣ, που δεν επιθυμεί να πάρει στα ΧΕΡΙΑ του, τις τύχες του, αλλά 

ΑΝΑΘΕΤΕΙ τη διαχείριση της ζωής του σε τρίτους, άτομα ή συλλογικότητες… Ανεύθυνος είναι εκείνος που με τη στάση του και τις πράξεις του ή την απραξία του, επιτρέπει σε τρίτους, άτομα ή συλλογικότητες, να τον καταστήσουν, ΑΘΥΡΜΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, στις υποτίθεται, βαρύγδουπες αναλύσεις, πράξεις και ενασχολήσεις αυτών των τρίτων, των δήθεν φωτισμένων… ο ίδιος δε, να μην έχει κανένα λόγο, παρά μόνο, όπως λέει και ο ποιητής Μιχ. Γκανάς, ‘’χέρια για να χειροκροτεί ‘’… 

Όταν λοιπόν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ σου φίλτατε ψηφοφόρε, ηχηρά ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ και είναι απολύτως ΒΑΡΒΑΡΗ, και δεν ΑΝΤΙΔΡΑΣ, με όποιον τρόπο εσύ προκρίνεις, τότε φίλτατε, που είσαι και εσύ, ένας από αυτούς που βράζουν στο ίδιο ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΙ‘’ με εκατομμύρια άλλους… τότε ΦΤΑΙΣ και εσύ, που να πάρει ο διάολος… ΦΤΑΙΣ…

Παραθέτω λοιπόν την εκτίμησή μου αυτή, με εμένα ως όχημα, και με τα λόγια:

1) Με τα λόγια ενός μεγάλου διανοητή, του ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ: «Όταν οι πολίτες αποφασίζουν να είναι ΠΡΟΒΑΤΑ, είναι βέβαιο και απολύτως σίγουρο, ότι θα βρεθεί και ο ΤΣΟΠΑΝΗΣ… Είναι όμως απολύτως βέβαιο και απολύτως σίγουρο, ότι εκεί κοντά, ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ και οι ΛΥΚΟΙ..». Στην προκειμένη περίπτωση, είναι πλέον πολλοί οι Λύκοι, και το κυριότερο, ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ και ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ…

2) Με τα λόγια του μεγάλου Δασκάλου και Ποιητή του λαού μας, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ: « Αλίμονο στον ΑΥΤΟΔΟΥΛΟ πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας, ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ για να σωθεί… στο έλεος του Θεού και στους νόμους των κλεφτών…».

3) Με τα λόγια ενός εκ των μεγάλων ρητόρων της Αρχαίας Ελλάδας, του ΙΣΟΚΡΑΤΗ: «ΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΛΗΣ ΗΘΟΣ, ΟΜΟΙΟΥΤΑΙ ΤΟΙΣ ΑΡΧΟΥΣΙΝ», δηλ. το ήθος των κατοίκων μιας χώρας, είναι όμοιο με αυτό των αρχόντων…

4) Με τα λόγια ακόμα και αυτής της χριστιανικής παράδοσης: «ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΥΜΙΝ ΠΡΕΠΟΥΣΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ, ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΥΜΩΝ, ΔΟΣΩ ΥΜΙΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ». Δηλ. θα έχετε ως ηγέτες αυτούς που σας αξίζουν…

5) Με επιτρεπτή μεταφορά από τον χώρο της ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ στον κοινωνικό χώρο και ειδικότερα σε αυτόν της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, του ‘’ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ της ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ’’, όπου το ΘΥΜΑ μιας ΑΠΑΓΩΓΗΣ, ενός ΒΙΑΣΜΟΥ, ταυτίζεται και δένεται και εν τέλει αποδέχεται, τον ΑΠΑΓΩΓΕΑ του, το ΒΙΑΣΤΗ του…

Με απλά λόγια, (συμπερασματικά θα έλεγα), και με δεδομένο για τον γράφοντα (και σας είναι γνωστό αυτό.. ) ότι οι ΔΕΞΙΕΣ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που σήμερα εφαρμόζονται, είναι ό,τι χειρότερο για τα συμφέροντα των πολλών, του Λαού, εν τέλει, και με τις όποιες επιφυλάξεις που παραπάνω ανέφερα, η ΣΧΕΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕΤΑΞΥ του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ και ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ είναι ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ…, είναι χωρίς αμφιβολία ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ…

Με τα παραπάνω που αναφέρω, κάποιος -εκ προοιμίου διʹεμέ- ΑΝΟΗΤΟΣ, ΗΛΙΘΙΟΣ, ΜΙΚΡΟΝΟΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ (υπάρχουν και όλοι αυτοί, σε μια κοινωνία…) ίσως συμπεράνει (κακόβουλα ή όχι… δεν έχει σημασία…) πως ούτε λίγο ούτε πολύ, ΥΒΡΙΖΩ ή ΠΕΡΙΦΡΟΝΩ τους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, τους ΠΟΛΙΤΕΣ, τους ΠΟΛΛΟΥΣ… 

Ουδέν αναληθέστερο και ταυτόχρονα ανοησία πολλών μεγατόνων… Η μέχρι τώρα κοινωνική και ατομική μου πορεία, είναι η ΗΧΗΡΗ μου ΑΠΑΝΤΗΣΗ… Έχω μάθει, στη μέχρι σήμερα ζωή μου, να ΜΗΝ ΧΑÏΔΕΥΩ τα αυτιά των όσων με ακούνε ή τα μάτια των όσων με διαβάζουν… 

Είναι πολύ σημαντικό να κατακτά, κάποιος, το δικαίωμα και την ελευθερία (κυρίως την εσωτερική…) να διατυμπανίζει τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ του, χωρίς κανένα ενδοιασμό, χωρίς κανένα φόβο, χωρίς καμία εξάρτηση οποιασδήποτε μορφής… Άλλωστε είναι γεγονός, ότι οι αλήθειες, κατά κανόνα, δεν συμφέρουν, ίσως και να φοβίζουν… Οι αλήθειες όμως υπάρχουν, φωνάζουν, το ψέμα είναι εκείνο που κατασκευάζεται, και όχι η ΑΛΗΘΕΙΑ…

Αυτή λοιπόν είναι η ΕΚΤΙΜΗΣΗ μου για τη στάση των ψηφοφόρων… Οι σκέψεις μου αυτές ας θεωρηθούν επίσης σαν ένα μικρό ΑΝΑΧΩΜΑ, σαν μια μορφή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, στην τόσο ΤΡΑΓΙΚΗ αλλά και ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ πρόβλεψη του μεγάλου κλασσικού Ρώσου συγγραφέα ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ:

«Η Ανοχή, ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας, θα φθάσει σε τέτοιο σημείο, που οι λογικοί, οι σχετικά ευφυείς άνθρωποι που έχουν ένα αξιοπρόσεκτο κοινωνικό, πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο, θα διστάζουν ή θα τους απαγορεύεται να ομιλούν, για να μην προσβληθούν, οι ανόητοι, οι ηλίθιοι..».

Η ελεύθερη και αφτιασίδωτη έκφραση της αλήθειας και γενικότερα η παράθεση με παρρησία των προσωπικών σου απόψεων, και μάλιστα αυτών, που η ζωή και η εμπειρία έχει επιβεβαιώσει, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ή ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΩΙΣΜΟΥ, αλλά εκδήλωση ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ και ιδιότητα ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ …

Σας ΠΡΟΤΡΕΠΩ, να πράττετε το ίδιο… αν φυσικά θεωρείτε και εσείς, ότι τα παραπάνω έχουν μια λογική και στέρεα βάση…

Με την ΕΛΠΙΔΑ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και ΑΤΟΜΙΚΗΣ, ταρακούνησης…

Ελπίζοντας παράλληλα, στο ΜΕΓΑΛΩΜΑ της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ… στην οποία ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΝΗΚΩ….

Ηγουμενίτσα 22 Μαΐου 2023 
 ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το εκλογικό αποτέλεσμα

Μαΐου 24, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το εκλογικό αποτέλεσμα
Η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τους νέους και νέες, που έκαναν το βήμα πανελλαδικά αλλά και στη Θεσπρωτία να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε όσους και όσες έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.

Συγχαίρουμε όλους όσους έδωσαν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα χωριά, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτή τη μάχη.

Το ΚΚΕ μετράει σημαντική άνοδο τόσο Πανελλαδικά όσο και στη Θεσπρωτία. 
Πανελλαδικά μετράει αύξηση σε ψήφους κατά 126.174 δηλαδή άνοδο κατά 42,11%. 

Στο Νομό Θεσπρωτίας μετράμε 510 ψήφους παρά πάνω, δηλαδή αύξηση κατά 44,8%.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το θετικό βήμα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα στον - κατά τα άλλα - σημερινό αρνητικό συσχετισμό. Είναι καρπός της πείρας των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, που πήραν μέρος μαζί με τους κομμουνιστές σε σημαντικές μάχες και αγώνες που αναπτύχθηκαν και στην Θεσπρωτία. Είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει καταχτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου.

Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών, που συσπειρώθηκαν γύρω από το Κόμμα μας, μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, της μαζικής, ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό.

Ο συσχετισμός μεταξύ των βασικών αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ελληνικής Λύσης, που προέκυψε από τις εκλογές, δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, αλλά και μιας συναίνεσης και στήριξης από δυνάμεις, που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, σε πολιτικές επιλογές προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Σημαντικός παράγοντας της συντηρητικοποίησης ανθρώπων αποτέλεσαν τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης που παρά τις διαφορές τους συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές πολιτικές. Σε βασικές κατευθύνσεις αυτά, ταυτίστηκαν με την πολιτική της ΝΔ και ψήφισαν νομοσχέδιά της. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ. Σ΄ αυτό συνέβαλλαν και οι ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ.

Η επιλογή μη σχηματισμού κυβέρνησης και η προσφυγή σε νέες εκλογές με τον καινούριο εκλογικό νόμο μόνο έναν σκοπό έχει: Τη λεηλασία της εργατικής - λαϊκής ψήφου που δεν εγκλωβίστηκε στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας». Αφορά την προσπάθεια απόσπασης ευρύτερης λαϊκής συναίνεσης στο αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης και ως τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους και τον λαό.

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να δώσει και αυτή τη μάχη. Το δίλημμα πρέπει να είναι ένα: «`Η δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων».

Ο στόχος για ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και λεηλασίας της λαϊκής ψήφου και των βουλευτικών εδρών.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του δόθηκε και θα του δώσει πάλι ο λαός για να συμβάλει και μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης στο «έργο» της νέας κυβέρνησης. Ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών που εξέλεξε και θα επανεκλέξει το ΚΚΕ σε μια σειρά εκλογικές περιφέρειες σημαίνει νέα στηρίγματα των εργατικών - λαϊκών διεκδικήσεων, περισσότερες φωνές υπεράσπισης και ανάδειξης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και μέσα στη Βουλή.

Για αυτό από σήμερα εντείνουμε, δυναμώνουμε τη δράση μας, την προσπάθειά μας ώστε να αυξήσουμε τη δύναμη του ΚΚΕ. Να αχρηστεύσουμε με πιο ισχυρό ΚΚΕ τον αρνητικό συσχετισμό που αποτυπώθηκε στις εκλογές.

Γνωρίζουμε ότι ένα ευρύτερο κομμάτι εργαζομένων, λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, που συσπειρώνεται αυτήν τη στιγμή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πειστεί σταθερά για την πολιτική διέξοδο που προτείνουμε και για τον δρόμο που αυτή θα επιτευχθεί. Ωστόσο, θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πείσουμε.

Καλούμε όσους ταλαντεύτηκαν και δεν ενίσχυσαν το ΚΚΕ ,και επέλεξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα, να ενισχύσουν τώρα το ΚΚΕ. Γιατί τώρα μπορούν να δουν καλύτερα, ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μοναδική λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα!
Μόνοι τους και όλοι μας! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 23/5/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Δήλωση της Άννας Στεργίου για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη 2023

Μαΐου 24, 2023 0
Δήλωση της Άννας Στεργίου για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη 2023

Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες κι όλους, που τίμησαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όσους με στήριξαν και φυσικά τους συνυποψήφιούς μου Μάριο και Γιάννη, για τον αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους συγχωριανούς μου, που άλλαξαν υπέρ μου, συσχετισμούς δυνάμεων, δεκαετιών. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τα νέα παιδιά, που ήρθαν για να με ψηφίσουν. Η Νεολαία της Θεσπρωτίας ας γνωρίζει ότι έχει μία μόνιμη σύμμαχο στα προβλήματα και τις ανησυχίες της.

Η αποχή, αφού τα έξοδα για μία λαϊκή οικογένεια είναι πολλά, έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως ξέρετε, είναι με λίστα. Σε συλλογικό επίπεδο να ξέρετε ότι μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας, βελτιωνόμαστε και προχωράμε. Σε προσωπικό επίπεδο, ο διάλογος, που ανοίξαμε μαζί στις εκλογές συνεχίζεται. Είμαι πάντα ανοιχτή στις σκέψεις, τις ερωτήσεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας.

Καλώ τον προοδευτικό κόσμο της Θεσπρωτίας να μη δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όλα θα τα συζητήσουμε αναλυτικά αλλά ο αγώνας είναι μπροστά μας. Στηρίξτε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ακούσαμε το ηχηρό μήνυμά σας κι αναδιαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας και τη στρατηγική μας, για να μπορούμε να έχουμε εμείς κι ο τόπος μας, ελπίδα για το αύριο.

Συνέχεια...