01/14/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Και στη Θεσπρωτία θύματα απάτης από αγορές μέσω διαδικτύου

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Και στη Θεσπρωτία θύματα απάτης από αγορές μέσω διαδικτύου

Σχηματισμοί δικογραφιών για απάτες στο πλαίσιο αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου

Από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για απάτες στο πλαίσιο αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα:

- Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε βάρος ημεδαπής, για την εμπλοκή της σε υπόθεση απάτης, κατά την οποία συνεργός της, έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση αυτοκινήτου, κατάφερε την 18/10/2021 να αποσπάσει από ημεδαπό το χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ, που εκείνος κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό για την αγορά του οχήματος.

- Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε βάρος αλλοδαπής, διαχειρίστριας ηλεκτρονικού καταστήματος, διότι όπως καταγγέλθηκε από ημεδαπή, αν και προέβη την 27/10/2021 στην εξόφληση του ποσού των 285 ευρώ για την αγορά προϊόντος από το κατάστημα, ουδέποτε αυτό της απεστάλη.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

- Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και αν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

- Να πραγματοποιείτε αγορές από αδειοδοτημένους πωλητές.

- Να χρησιμοποιείτε νόμιμες ιστοσελίδες που προσφέρουν ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr


Συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την ακρίβεια και τις μειώσεις σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την ακρίβεια και τις μειώσεις σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

1. ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Με την επανάληψη των ίδιων αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει εξαπλωθεί εκτός της ενέργειας, στα τρόφιμα, τα βασικά αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Μετά από 5 μήνες αυξήσεων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να ορίσει επιδότηση των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν καλύπτει την τεράστια επιβάρυνση που υφίστανται εδώ και καιρό εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες. Το ίδιο ανεπαρκής είναι και η επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου, όταν με βάση τον πληθωρισμό Νοεμβρίου η αύξηση στην τιμή του ήταν 181%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιμένει στα μέτρα που έχει προτείνει, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Όσο η κυβέρνηση αρνείται αυτά τα μέτρα, η φτωχοποίηση εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων, επιταχύνεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι:

– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ.

- Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και για βενζίνη κατά 50%.

- Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας με διαγραφή μέρους αυτού και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

- Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών.


2. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ, ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Πανικόβλητος από την κοινωνική κατακραυγή, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου του ο κ. Τσακλόγλου, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής.

Επιβεβαίωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρξουν μειώσεις, που μπορεί να φθάσουν και τα 268 ευρώ το μήνα, μείωση που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «δίκαιη».

Η κυβέρνηση αποφάσισε τις περικοπές, γιατί από 1η Ιανουαρίου φέτος, ξεκινά η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη, που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο, και αυξανόμενο στα επόμενα χρόνια, δημοσιονομικό κόστος.

- Πρώτη θυσία για την κάλυψη των δαπανών συγκρότησης και λειτουργίας του νέου Ταμείου/ΤΕΚΑ, καθώς και του δημοσιονομικού κενού, ήταν το κοινωνικό μέρισμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

- Δεύτερη θυσία είναι οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Επιπλέον από την εγκύκλιο Τσακλόγλου, επηρεάζονται δυσμενώς

και οι προ του 2016 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, αφού μεγεθύνεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Επηρεάζονται και οι αγρότες που έχουν καταστεί συνταξιούχοι από το 2017 και μετά. Σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, της ακρίβειας και της κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά

σε βίαιη αναδιανομή εις βάρος των πιο αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων σύνταξης χηρείας και αναπηρίας.

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο Τσακλόγλου!

- Να σταματήσει επιτέλους η παραπληροφόρηση, ο εμπαιγμός και η φτωχοποποίηση των συνταξιούχων!
Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 98
ΠΕ Θεσπρωτίας 71
ΠΕ Ιωαννίνων 320
ΠΕ Πρέβεζας 83

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.772, εκ των οποίων 65 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.632.641 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 577 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.809 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (83.21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (16.79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.884 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 560 (ημερήσια μεταβολή -4.6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ο Β. Γιόγιακας για τα πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης που μένουν εκτός παραχώρησης του ΟΛΗΓ

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Ο Β. Γιόγιακας για τα πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης που μένουν εκτός παραχώρησης του ΟΛΗΓ

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε συνέχεια της κοινοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο Ηγουμενίτσας των πρόσθετων τμημάτων της χερσαίας ζώνης που εξαιρούνται από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας:

«Το ΤΑΙΠΕΔ αποτύπωσε τα επιπλέον τμήματα που, σύμφωνα με την εγκεκριμένη γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής, είχαν ζητηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να μείνουν εκτός παραχώρησης και να δοθούν ή και να παραμείνουν στην τοπική κοινωνία.
Να θυμίσουμε ότι διατηρείται η δωρεάν χρήση του πάρκινγκ, παράλληλα με την υποχρέωση του επενδυτή να αναλάβει τη συντήρηση και την αναβάθμισή του μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης.

Δίνονται επίσης οι χώροι που είχαν ζητήσει οι δημοτικές αρχές για τα τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο της Πλαταριάς, των Συβότων και της Σαγιάδας.
Χάρη στις επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΗΓ ικανοποιείται επιτέλους ένα δίκαιο αίτημα που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια.».
Συνέχεια...

Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού - Καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων στις Προξενικές Αρχές

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού - Καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων στις Προξενικές Αρχές

Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξωτερικών

Με νέα, απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία εφαρμόζεται πλέον η καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα διαδικασία ρυθμίζεται με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη (ΦΕΚ Β’ 6090/22.12.2021). Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους. Παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Προξενικών Αρχών.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση και η απλούστευση των διαδικασιών έχουν ακόμα πιο μεγάλη προστιθέμενη αξία για όσους δεν έχουν την δυνατότητα λόγω χρόνου ή απόστασης να προσέλθουν στα γκισέ των υπηρεσιών. Οι Έλληνες του Εξωτερικού ανήκουν κατεξοχήν σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες, μπορούν να δηλώνουν τα ληξιαρχικά γεγονότα με μια διαδικασία απλούστερη και ψηφιοποιημένη, που ολοκληρώνεται με ένα μόνο στάδιο, στην πιο κοντινή σε αυτούς Προξενική Αρχή. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε πιο κοντά στην Ελλάδα τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Απόδημο Ελληνισμό και Δημόσια Διπλωματία Ανδρέας Κατσανιώτης δήλωσε: «Η Ελληνική Πολιτεία στέκεται σταθερά αρωγός στο πλευρό του Απόδημου Ελληνισμού και, προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των απανταχού Ομογενών. Η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού στο πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο Πολιτών” αποτελεί μία εξέλιξη – τομή στη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία που θα βελτιώσει περαιτέρω την εξυπηρέτηση των Αποδήμων μας και θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα».

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε: «Βασικός στόχος της Κυβέρνησης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Συνεχίζουμε, μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, να απλουστεύουμε τις διαδικασίες, να αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και απαλλάσσουμε από περιττό γραφειοκρατικό φόρτο πολίτες και δημόσιες υπηρεσίες. Ανακτούμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο Κράτος».
Συνέχεια...

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου υδροδότησης Πέρδικας - Αρίλλα

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου υδροδότησης Πέρδικας - Αρίλλα

Με την αρίθμ. 15866/2020/12-01-2021 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» το έργο με τίτλο «Βελτίωση υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 4.023.709,68€ (χωρίς Φ.Π.Α.).

Το έργο, που μελετήθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά τη συνολική αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών Πέρδικας και Αρίλλα, περιλαμβάνοντας και την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Βουνίστρας, δίνοντας έτσι ολιστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών. Παράλληλα αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, θα εγκατασταθεί στην κεντρική δεξαμενή σύστημα συνεχούς μέτρησης του pH και του ελεύθερου χλωρίου με παράλληλη αντιστάθμιση του pH, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την αυτόματη ρύθμισή τους.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος σε σχετική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Η αντικατάσταση του υφιστάμενου και προβληματικού δικτύου υδροδότησης των οικισμών Πέρδικας - Αρίλλα με την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης σύγχρονων προδιαγραφών, θα δώσει λύση σε μια χρόνια παθογένεια της περιοχής. Με την μελέτη να έχει τεθεί σε προτεραιότητα και ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, διεκδικήσαμε και πέτυχαμε μια σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία ανάπτυξης, που θα προσφέρει βελτιωμένες παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες αυτής της τουριστικής περιοχής, με παράλληλη μείωση του κόστους συντήρησης, αποκομίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την εξοικονόμηση υδάτινων και ενεργειακών πόρων.

Η ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε έπειτα από την απόφαση που λάβαμε, να τεθεί η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου σε πρώτη προτεραιότητα στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» κατά παρέκκλιση των υπόλοιπων προτάσεων.

Χάρη λοιπόν, στις συντονισμένες προσπάθειες της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας και του Πρόεδρου της, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ένα σημαντικό έργο υποδομής, ένα έργο ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας και που εστιάζει στην πάγια δέσμευσή μας για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας, υλοποιώντας το όραμά μας, μέσα από συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους».
Συνέχεια...

Ενημέρωση για τη λειτουργία της Δ/σνης Μεταφορών Θεσπρωτίας την ερχόμενη εβδομάδα

Ιανουαρίου 14, 2022 0
Ενημέρωση για τη λειτουργία της Δ/σνης Μεταφορών Θεσπρωτίας την ερχόμενη εβδομάδα

Σας ενημερώνουμε ότι την προσεχή εβδομάδα (17/1/2022 έως 21/1/2022), η Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας λόγω αντικατάστασης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενδέχεται να υπολειτουργεί.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, μπορείτε να τηλεφωνείτε στους αριθμούς: 26653 60235 & 26653 60177.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις διακοπές ρεύματος στο Δήμο Σουλίου: "Η απελευθέρωση της ενέργειας μας ρίχνει στο σκοτάδι και το κρύο"

Ιανουαρίου 14, 2022 0
   Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις διακοπές ρεύματος στο Δήμο Σουλίου: "Η απελευθέρωση της ενέργειας μας ρίχνει στο σκοτάδι και το κρύο"

Μια βροχόπτωση που είχε προβλεφτεί από τους επιστήμονες οδήγησε την Παραμυθιά και τις γύρω περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Στο 21ο αιώνα για πολλές ώρες έμμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση εκατοντάδες κάτοικοι ανάμεσα τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά καθώς επίσης και δεκάδες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καταστήματα λιανικού εμπορίου (super markets, μπακάλικα, κρεοπωλεία κ.α) του κέντρου της Παραμυθιάς δεν λειτούργησαν ή υπολειτούργησαν. Μια βροχόπτωση στάθηκε ικανή να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω.

Όσοι επιδιώκουν να ρίξουν το φταίξιμο στα "ακραία καιρικά φαινόμενα" θέλουν να κρύψουν ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, της πολιτικής ιδιωτικοποίησης κρίσιμων και αναγκαίων τομέων της λειτουργίας της χώρας που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, το καθεστώς των εργολαβιών ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, στην αναβάθμιση και τη συντήρηση του δικτύου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο τοπικός ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα μέχρι μόνο 2 συνεργεία αποκατάστασης βλαβών για όλο το νομό και την Πάργα.

Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», για «γαλάζια golden boys» και για «πούλημα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ σε fund» είναι τουλάχιστον υποκριτικές γιατί η διαδικασία ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε αλλά συνεχίστηκε. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερε το Ν.4425/2016 ο οποίος ευθυγραμμίζει την ελληνική χονδρεμπορική αγορά με το target model (μοντέλο στόχου) της ΕΕ που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και η «πράσινη μετάβαση» που στηρίζει και οΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα άλλα τα αστικά κόμματα, για να διασφαλιστούν νέα πεδία εγγυημένης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όχι μόνο δεν έφερε φθηνό ρεύμα αλλά καταδικάζει το λαό σε ενεργειακή φτώχεια και μπλακ αουτ. Καταστρέφει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον απ’ την επέλαση των ΑΠΕ σε κάθε βουνό, με τα εργοστάσια βιομάζας όπως γίνεται στο Δήμο Σουλίου.

Μόνο ένας ενεργειακός σχεδιασμός, απαλλαγμένος απ’ το καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να διασφαλίσει φθηνή και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, αξιόπιστα δίκτυα μεταφοράς και διανομής για να ικανοποιούνται με επάρκεια και αξιοπιστία οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, να προστατεύεται το περιβάλλον. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι νάχει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία.

Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος χρειάζεται ο λαός να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να συγκρουστεί με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, το κράτος, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να μην περιμένει λύσεις απ΄ τα πάνω γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Καλούμε το λαό να εμπιστευτεί την δύναμή του, να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει:

- Την άμεση αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των ζημιών που έχουν γίνει.

- Την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να σταματήσει το αίσχος με τις εργολαβίες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 13/1/2022
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα