02/11/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Άρθρο του πρώην Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου

Φεβρουαρίου 11, 2024 0
Άρθρο του πρώην Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου

Με αφορμή το κλείσιμο μιας σημαντικής προσωπικής περιόδου, έπειτα από δύο θητείες στην εξαιρετικά τιμητική θέση του επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα από καρδιάς.

Πρωτίστως όμως, θα ήθελα να πω σε όλους εσάς, τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μου, ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή που δείξατε στο πρόσωπο μου, να σας εκπροσωπώ από τη θέση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για δύο συνεχόμενες θητείες.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, για την άοκνη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα στελέχη του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για τη συνεργασία και τον αγώνα που έδωσαν μαζί μας.

Η θητεία μας δεν ήταν εύκολη. Μια περίοδος, κατά την οποία η τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα η κοινωνία δοκιμαζόταν από τα μνημόνια, την πανδημία, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, ήταν για μας μια περίοδος σκληρής δουλειάς και προσωπικού κόστους.

Πιθανόν να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Και σίγουρα δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε.

Όμως το έργο μας είναι και ορατό και μετρήσιμο!

Το 2014 παραλάβαμε ένα Δήμο υπερχρεωμένο, αναξιόπιστο και αφερέγγυο, τόσο στην τοπική αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και σε εργαζομένους στις δομές μας. Ένα Δήμο με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια, η οποία περιοριζόταν κυρίως στα στενά όρια της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όλα αυτά τα χρόνια, με σκληρή και μεθοδική δουλειά, με χρηστή οικονομική διαχείριση και κόντρα στις κρίσεις καταφέραμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις και σήμερα παραδίδουμε ένα Δήμο οικονομικά εξυγιασμένο, φερέγγυο και εξωστρεφή, με οργανωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και κυρίως με πολλά έργα και δράσεις σε εξέλιξη.

Έργα πολλών εκατομμυρίων, σε διάφορους τομείς, με εξασφαλισμένους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που ξεπερνούν τα 31.000.000,00€. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

· Έργα οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου, προϋπολογισμού 3.250.000,00 €. Αφορά ασφαλτοστρώσεις εντός του αστικού ιστού (πχ οδός Κύπρου)

· Έργα οδικής ασφάλειας στο υπεραστικό οδικό δίκτυο, προϋπολογισμού 400.000,00€ (Φωτισμός δρόμου προς Δρέπανο)

· Κατασκευή Νέου Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 900.000,00€.

· Έργα ανάπλασης κέντρου πόλης Ηγουμενίτσας (οδοί Γρ. Λαμπράκη, 23ης Φεβρουαρίου κλπ) προϋπολογισμού 630.000,00€.

· Κατασκευή Γηπέδου 7Χ7 στο Λαδοχώρι, προϋπολογισμού 170.000,00€.

· Κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης στα Σύβοτα, προϋπολογισμού 99.200,00€.

· Έργα διευθέτησης ρέματος «Γκούρας» στη Νέα Σελεύκεια, προϋπολογισμού 8.903.531,75€.

· Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού φωτισμού, προϋπολογισμού 3.800.000,00€

· Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες του Δήμου, προϋπολογισμού 103.000,00€.

· Κατασκευή πράσινου σημείου στη Νέα Σελεύκεια προϋπολογισμού 737.585,00€.

· Ολοκλήρωση και επέκταση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού 550.000,00€.

· Έργα βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 700.000,00€

· Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού συγκροτήματος ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 850.000,00€

· Κατασκευή κόμβων Πέρδικας, προϋπολογισμού 1.870.000,00€

· Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο πόλης προϋπολογισμού 600.000,00€.

· Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 7.880.000,00€.

· Συμπληρωματικές εργασίες στο υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας 50.000,00€

Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται έργα που είναι προτεινόμενα για ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όπου η χρηματοδότηση τους είναι εξασφαλισμένη και αναμένεται η απόφαση ένταξης, όπως:

· Ανάδειξη κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στον οικισμό Συβότων, προϋπολογισμού 2.700.000,00€

· Ανάδειξη παρατηρητηρίου Πέρδικας, προϋπολογισμού 1.040.000,00€

· Αναβάθμιση υφιστάμενων οδών πρόσβασης σε μονάδες γεωργικής/κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.396.000,00€

Παράλληλα έχουν υποβληθεί προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις που μπορούσε ο Δήμος να υποβάλει, όπως:

· «Βελτίωση Υφιστάμενων Διαδρομών (Μονοπάτια) Εντός Των Ορίων Του Δήμου Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 1.688.511,10 €

· «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 715.401,79€

Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και σημαντικά έργα όπως το έργο «Επανάχρηση - Μετατροπή Κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο» προϋπολογισμού 4.350.000,00€ στο οποίo θα λειτουργήσει μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ενώ στο ίδιο κτήριο θα λειτουργήσει και η Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Το αδιαμφησβήτητο είναι ότι δεν αφήσαμε καμία απολύτως ευκαιρία χρηματοδότησης του Δήμου από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους.

Παράλληλα και η ΔΕΥΑΗ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν έργα και μελέτες, με στόχο την αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε με την ολοκλήρωση τους να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της, αλλά και να μειωθεί η τιμή του νερού. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν μελετηθεί, υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με το ΠΑΚΠΠΟ προβήκαμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών της προσχολικής αγωγής και τη λειτουργία βρεφικών τμημάτων, τη βελτίωση των χώρων αθλητισμού και την υλοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη Φιλαρμονική μας, την οποία ουσιαστικά αναστήσαμε και στηρίξαμε, προκειμένου σήμερα να αποτελεί σημαντική κοιτίδα παραγωγής μουσικής παιδείας στην πόλη μας.

Με τις Σχολικές Επιτροπές υλοποιήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις στις σχολικές δομές του Δήμου μας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για τους μαθητές μας, ενώ συνεργαστήκαμε άψογα με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς μας και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. 

Επιπλέον, προβήκαμε στην ίδρυση σχολείων, όπως το Μουσικό Γυμνάσιο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, καθώς και στην ανέγερση και λειτουργία του 3ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης. Σημαντικό έργο σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) συνεχίζοντας αυτό που είχαμε ξεκινήσει στο Δήμο Μαργαριτίου πριν το 2010. Μέσω αυτού του δικτύου ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας, το οποίο κατά κοινή ομολογία αποτελεί επιτυχημένη δομή πρόληψης, με πολλές και συχνές δράσεις.

Μέσα στις συνθήκες κρίσης που βίωσε η χώρα μας αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα και προβήκαμε στην ίδρυση κοινωνικών δομών, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας, ενώ παράλληλα αποκαταστήσαμε την εύρυθμη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Τέλος, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες και παραδίδουμε στη νέα Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένο το φάκελο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα ΑμεΑ.

Κάναμε το Δήμο γνωστό μέσα από πολλές και σημαντικές διακρίσεις, όπως το ευρωπαϊκό βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017, αλλά και μέσα από δράσεις, όπως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ΚΕΠ Υγείας. 

Παράλληλα, συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την Ιταλική Πρεσβεία, τόνωσαν την αναγνωρισιμότητα και την εξωστρέφεια του Δήμου μας. Καθιερώσαμε πολιτιστικά φεστιβάλ, δράσεις και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Δήμου, ψηφιοποιήσαμε δέκα (10) σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και υπήρξαμε βασικοί συνδιοργανωτές σπουδαίων αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια εμβέλεια, που έλαβαν χώρα στο Δήμο μας. Κάναμε πλήρη καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών της περιοχής, με στόχο την προώθησή τους στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, κάτι που οφείλει να συνεχίσει η νέα Δημοτική Αρχή. Θέσαμε έτσι, για πρώτη φορά, γερά τα θεμέλια για την ανάδειξη του πολιτιστικού, του αθλητικού και του γαστρονομικού τουρισμού.

Ειδική αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω και στο θέμα της χερσαίας ζώνης Λιμένα για την οριστική επίλυση του οποίου αγωνιστήκαμε και πετύχαμε μια οριστική επίλυση δύοντας πλέον στους πολίτες τη δυνατότητα μέσω των Δημοτικών Αρχών να το αναπτύξουν.

Μια ακόμη κατάκτηση για τον τόπο μας αποτελεί και ο αγώνας μας για τη σύνταξη και ολοκλήρωση για πρώτη φορά όλων των μελετών που απαιτούνται για τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου.

Είναι σαφώς ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και εύχομαι να υλοποιηθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Σ’ ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι θα είμαι σταθερά παρών δίπλα σας και θα συνεχίσω, όπως και μέχρι τώρα έπραξα, με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια να δίνω τις «μάχες» σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος του Δήμου και της κοινωνίας της Θεσπρωτίας.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, δε θα ακολουθήσουμε τον εύκολο αλλά αντιπαραγωγικό δρόμο της στείρας αντιπολίτευσης και του «όχι σε όλα».

Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε καλή προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής και σκληρά απέναντι σε κάθε αδικία, καθώς και σε εκείνους που δεν εργάζονται για το κοινό καλό.

Παράλληλα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, θα καταθέτουμε τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις και προτάσεις.

Καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή για το καλό του Δήμου μας.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους.

Ιωάννης Λώλος
πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»

Συνέχεια...

Ξεκίνησε από το Δήμο Πάργας η Ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου

Φεβρουαρίου 11, 2024 0
Ξεκίνησε από το Δήμο Πάργας η Ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου

Ξεκίνησε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη της Πάργας με την πλακόστρωση 10.000 τ.μ. σε δρόμους και στενά προϋπολογισμού 998.200€ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά από πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Πάργας. 

Το έργο που εκτελείται είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου παρεμβάσεων, που θα συντελέσουν στην αισθητική αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας της πόλης προς όφελος των πολιτών.
Συνέχεια...

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 11, 2024 0
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με ικανοποίηση ανακοινώνει την ολοκλήρωση του έργου «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με χρηματοδότηση από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συνολικό προϋπολογισμό 104.800 ευρώ. 

Οι εργασίες αφορούσαν στο σχεδιασμό, την παραγωγή και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τριών τάξεων του Δημοτικού και της Α΄ Τάξης Γυμνασίου, ενώ με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, σχεδιάστηκαν παιδαγωγικά εργαλεία και δραστηριότητες για μαθητές των Ειδικών Σχολείων.

Με κεντρικό θεματικό άξονα το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το πρόγραμμα επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεατρικού οικοδομήματος, τη διττή λειτουργία του ως χώρου διδασκαλίας αρχαίου δράματος και χώρου συνελεύσεων της πόλης αλλά και του Κοινού των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών, τη γνωριμία με τα σημαντικότερα μνημεία του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου αλλά και τη γένεση της ίδιας της θεατρικής πράξης. 

Στους κύριους στόχους περιλαμβάνεται παράλληλα η ανάδειξη της σημασίας των χαραγμένων στα εδώλια επιγραφών που αφορούν σε πράξεις απελευθέρωσης δούλων από τους κυρίους τους και η γνωριμία με εκατοντάδες ανθρωπωνύμια αρχαίων Θεσπρωτών.

Το έργο περιλάμβανε το σχεδιασμό και την παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, επιδαπέδιων παιχνιδιών, προσαρμοσμένου παιδαγωγικού υλικού για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες με έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ψηφιακών διαδραστικών παιχνιδιών και δύο μουσειοσκευών για δανεισμό σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων.

Για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους στόχους, το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες του νέου προγράμματος, οργανώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023 επιμορφωτική ημερίδα-εργαστήριο (workshop) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Ήδη το αρχαίο θέατρο έχει υποδεχθεί 893 μαθητές από 28 σχολεία, που συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στις δραστηριότητες του προγράμματος.

Η δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος ενισχύει τη σταθερή επιδίωξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας για δημιουργία μίας ουσιαστικής σχέσης επικοινωνίας με τα σχολεία με στόχο τη διασύνδεση των μαθητών με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους με έναν τρόπο εύληπτο επιστημονικά και ταυτόχρονα δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Παράλληλα, επιτρέπει την ίση πρόσβαση στον πολιτισμό και τη μουσειακή εμπειρία μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προστίθεται στα μόνιμα του μουσείου, συμβάλλει επίσης στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αύξηση της επισκεψιμότητας από τις σχολικές μονάδες, στον εμπλουτισμό του ψηφιακού αποθέματος για σημαντικά μνημεία της Θεσπρωτίας αλλά και στην ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ιστορικής ταυτότητας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς 
 Αρχαιολόγος
Συνέχεια...

B. Γιόγιακας: 2 μήνες παράταση στους κατοίκους εσωτερικού για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Φεβρουαρίου 11, 2024 0
B. Γιόγιακας: 2 μήνες παράταση στους κατοίκους εσωτερικού για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Παρατείνεται κατά 2 μήνες η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας οι οποίες περιλαμβάνονται στη διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. 

Σε συνέχεια συνάντησης του Βασίλη Γιόγιακα με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Κτηματολογίου Δήμητρα Μπίθα, η διάρκεια της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2024 για τους κατοίκους του εσωτερικού ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο λήγει στις 13 Μαΐου 2024.
Συνέχεια...

Χρόνος κλέφτης! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Φεβρουαρίου 11, 2024 0
Χρόνος κλέφτης! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Κυλάει ο χρόνος σα νερό
και πίσω δεν γυρνάει.
Μα κάθε χρόνος, φεύγοντας
και κάτι κουβαλάει!

Παίρνει μαζί του όνειρα
που αληθινά δεν βγήκαν
παίρνει και πίκρες και χαρές
και νιάτα που διαβήκαν!

Σαν κλέφτης παίρνει διάφορα
απ' την εμφάνιση μας
δόντια, όραση κι ακοή
μα και τη δύναμη μας!

Στα περισσότερα απ' αυτά
οι άνθρωποι βρήκαν λύσεις
αλλά για ένα πρόβλημα
χρόνε, να προνοήσεις!

Αχ, χρόνε κλέφτη και σκληρέ
θερμά παρακαλώ σε
παίρνεις τα περισσότερα
όμως τη μνήμη άσε!

Για να θυμόμαστε κι εμείς
της ζήσης τα ωραία,
έτσι κι αλλιώς, θα φύγουμε
κάποια στιγμή, μοιραία!!!

6 - 2 - 2024
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Εκλογές στο Σωματείο Εμπορουπαλλήλων & λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 11, 2024 0
Εκλογές στο Σωματείο Εμπορουπαλλήλων & λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσπρωτίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
& ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ
ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

·ΣΑΒΒΑΤΟ 10/2
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ “ΚΑΡΚΑΜΙΣΙ”):11π.μ – 7μ.μ

·ΚΥΡΙΑΚΗ 11/2
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ):11π.μ – 7μ.μ

·ΔΕΥΤΕΡΑ 12/2
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ):1μ.μ – 9μ.μ

·ΚΥΡΙΑΚΗ 18/2
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ):11π.μ – 4μ.μ

Συναδέλφισσα- Συνάδελφε
στα super markets, στις αποθήκες, στα βιβλιοπωλεία και σε κάθε μικρό ή μεγάλο εμπορικό κατάστημα, σε γραφεία, logistics, τηλεφωνικά κέντρα, εταιρείες Security, σε κέντρα αισθητικής,

Παίρνουμε τώρα θέση απέναντι στα μεγάλα και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η ακρίβεια πλέον ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τα ενοίκια, τα υπέρογκα έξοδα για τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα διάφορα «pass και vouchers», τα «καλάθια» και οι «μειωμένες τιμές» δεν αποτελούν λύση.

Απέναντι σε όλα αυτά τα οξυμένα προβλήματα απάντηση είναι η οργάνωση στο σωματείο.

Στο Σωματείο που μπαίνει μπροστά, σταθερά και αταλάντευτα και υπερασπίζεται το δίκιο κάθε συναδέλφισσας και συνάδελφου.

Με πιο δυνατό σωματείο μπορούμε

§ Με καλύτερους όρους να παρέμβουμε για κάθε ζήτημα που αφορά τους όρους εργασίας και ζωής μας. Να διεκδικούμε όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα και μας τα στερούν κράτος, κυβερνήσεις και εργοδοσία.

§ Να πιέσουμε με μαζικές αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση των επιδομάτων, των ωραρίων και των προγραμμάτων μας. Κλαδική σύμβαση με βάση τις διεκδικήσεις μας και όχι με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών. Με τον αγώνα μας να επιβάλουμε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, σταθερό ωράριο εργασίας και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

§ Να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία! Να επιβάλουμε μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, κυλιόμενο ρεπό. Με αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα. Να σταματήσουμε τη δουλειά όποτε, όπου, όσο και όπως θέλει η εργοδοσία, που μας στερούν κάθε δυνατότητα ελεύθερου χρόνου, προγραμματισμού και ξεκούρασης. Είναι κόκκινη γραμμή η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

§ Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ΟΙΥΕ, να πετάξουμε εκτός των γραμμών μας τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που με τον μανδύα του συνδικαλιστή παζαρεύουν τι θα χάσουμε σε κάθε φάση της ζωής μας. Ο περιορισμός της παρέμβασης των ανθρώπων της εργοδοσίας είναι όρος για να πατήσουμε καλύτερα στα πόδια μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Με την ψήφο μας δυναμώνουμε το σωματείο μας

§ Να πατήσει γερά σε κάθε κατάστημα, με περισσότερα μέλη.

§ Να συντονίζουμε τη δράση μας με άλλα κλαδικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος απέναντι στον κοινό εχθρό, την ΕΕ, το κράτος, τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

§ Να ξεμπερδεύουμε με τα συνδικαλιστικά στηρίγματα εργοδοτών και κυβερνήσεων. Όλων αυτών που με μπροστάρη την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ βάζουν πλάτη για να επικρατήσει σιγήν ιχθύος μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο, συνολικά στο εργατικό κίνημα για να περνάει άβρεχτη η σφαγή των δικαιωμάτων μας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα