04/06/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ποια είναι τα κριτήρια ψήφου για τις τοπικές - περιφερειακές εκλογές;

Απριλίου 06, 2019 0

Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να ψηφίσουν για δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
Την ψήφο τους διεκδικούν πολλοί συνδυασμοί. Πρώτη φορά υπάρχουν τόσοι πολλοί «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» υποψήφιοι διεκδικώντας ψήφο για την επίλυση των «τοπικών προβλημάτων», την «καθημερινότητα» του πολίτη, την «ανάπτυξη» κλπ.
Είναι όμως έτσι; Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά.  
Ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι και αυτοδιοικητικοί δεν υπάρχουν.
Όλοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα, μα πάνω απ' όλα σε πολιτικές.
Όλοι τους είναι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Όλοι τους στηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια που υλοποιούνται (π.χ. εξόρυξη υδρογονανθράκων). Με την ανταποδοτικότητα που φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες.
Όλοι τους είναι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, να πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους (πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία 20ετία στους χώρους δουλειάς).
Όλοι τους στηρίζουν την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις(π.χ. ιδιωτικοποίηση λιμανιού, αποκομιδή απορριμμάτων), το μνημονιακό πλαίσιο και τις περικοπές δαπανών για βασικά έργα και παρεμβάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Όλοι λοιπόν συγκλίνουν στη στρατηγική του κεφαλαίου και γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η βάση για αλισβερίσια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε κοινά ψηφοδέλτια υποψήφιους που προέρχονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ η μεταγραφές και μεταπηδήσεις από χώρο σε χώρο που «βγάζουν μάτι».
Άρα, λοιπόν, είναι ψέμα και κοροϊδία τα περί τοπικών κριτηρίων.
Οι μόνοι που βρίσκονται απέναντι σε όλα αυτά είναι οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ.
Τι συνθέτει τη λεγόμενη «καθημερινότητα του λαού»;
Η μη κάλυψη λαϊκών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η υποβάθμιση περιοχών, η ενεργειακή φτώχεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η φοροληστεία, οι ελλείψεις υποδομών σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της ζωής του λαού (π.χ. αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική) και άλλα πολλά συνθέτουν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι νέοι, οι γυναίκες.
Ποιος είναι ο χαρακτήρας όμως αυτών των προβλημάτων;
Είναι αποτελέσματα ανικανότητας, κακής διαχείρισης, αδιαφορίας;
Χωρίς να αγνοήσουμε και τέτοιες πλευρές, η ουσία είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω τα βασικά κεντρικά πολιτικά προβλήματα.
Ακόμα κι αυτή η ανικανότητα και η αδιαφορία κυβερνήσεων και τοπικών αρχόντων είναι επιλεκτική. Όταν πρόκειται για την υλοποίηση πολιτικών που συμφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ικανότατοι.
Στην πραγματικότητα, η ικανότητά τους στην υλοποίηση της πολιτικής υπέρ των κερδών των επιχειρήσεων έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να ζει έναν Γολγοθά στη λεγόμενη καθημερινότητά της.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα: Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, κάθε προϋπολογισμός δήμου ή Περιφέρειας, κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα, καταρτίζεται με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που στέλνονται με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις προς τους δήμους και τις Περιφέρειες.(π.χ. Οικονομικό Παρατηρητήριο)
Οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν «πάγωμα» προσλήψεων, περικοπές χρηματοδότησης που έχουν ξεπεράσει πλέον το 70%, δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων ως εγγύηση προς τους δανειστές για το δημόσιο χρέος, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τους δήμους.
Όλα αυτά «περνούν» και υλοποιούνται κατά γράμμα από εκείνους τους εκλεγμένους στα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που είτε ως κομματικοί, είτε ως δήθεν ακομμάτιστοι και ανεξάρτητοι υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη λογική οφέλους - κόστους, τις κατευθύνσεις για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
Άρα το δίλημμα που αντικειμενικά μπαίνει είναι αν θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι ποιοι και πώς θα υλοποιήσουν, θα εξειδικεύσουν σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις στηρίζουν, ή εάν θα επιλέξουν αγωνιστές, που θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, θα εναντιωθούν και θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Αν δηλαδή επιλέξουν να ενισχύσουν τη λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτήν την πολιτική, είτε από τη θέση της μειοψηφίας, είτε από τη θέση της πλειοψηφίας σε κάθε Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως δηλαδή έδρασαν οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Πάτρας, της Καισαριανής, της Ικαρίας, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου.
Άρα και το  βασικό κριτήριο ψήφου για τις τοπικές - περιφερειακές εκλογές είναι:
Δημοτική και Περιφερειακή  αρχή που θα υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ή Δημοτική και Περιφερειακή αρχή που θα είναι δίπλα στο λαό της πόλης, στους αγώνες και τις αγωνίες του;
Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" επιλέγει το δεύτερο δρόμο και διεκδικεί την ψήφο σας με σύνθημα «ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!».

Ηγουμενίτσα 6/4/2019
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηγουμενίτσας
Δώρης Δήμας
Υποψήφιος Δήμαρχος




Συνέχεια...

Πως θα ψηφίσουμε στις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ηγουμενίτσας!

Απριλίου 06, 2019 0

Γράφει ο Σταύρος Κωστάρας*

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. Για τις δημοτικές εκλογές δεν συντάσσονται εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στο δήμο όπου είναι δημότες.. 
Ο  Δήμος Ηγουμενίτσας συνεχίζει να αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες (δημοτικές ενότητες) των πρώην Δήμων Ηγουμενίτσας (εκλεγόμενοι 19), Μαργαριτίου (εκλεγόμενοι 2), Παραποτάμου (εκλεγόμενος 1), Πέρδικας (εκλεγόμενοι 2) και Συβότων (εκλεγόμενοι 3) που εκλέγουν και τους αντίστοιχα αναγραφόμενους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι και πάλι 27.
Οι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας Ηγουμενίτσας (πρώην Καποδιστριακός δήμος Ηγουμενίτσας) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια. Οι κάτοικοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, και Συβότων), μπορούν να βάζουν 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει το την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία.
Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με τον συνολικό αριθμό εδρών των εδρών (27), καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει η κάθε παράταξη. 
Για πρώτη φορά οι εκλογές θα γίνουν με βάση τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση του αριθμού εκλεγομένων συμβούλων στην τοπική κοινότητα Ηγουμενίτσας, όπου θα εκλεγεί 7μελές συμβούλιο, (μόνιμος πληθυσμός 9.820 κάτοικοι).7μελές συμβούλιο θα εκλεγεί και στις τοπικές κοινότητες Γραικοχωρίου και Νέας Σελεύκειας  (2.172 και 2.624 κάτοικοι αντίστοιχα).
Οι  τοπικές κοινότητες, οι οποίες έχουν πλέον των 300 κατοίκων και εκλέγουν 5μελή τοπικά συμβούλια, είναι οι: Αγίας Μαρίνας, Καστρίου, Μαυρουδίου, Μαζαρακιάς, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, Πλαταριάς, Συβότων, Φασκομηλιάς.
Όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. σε χωριστή κάλπη, και με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται όλοι οι μεμονωμένοι υποψήφιοι. 
Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 7 και 5 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμανα βάζουν μέχρι 2 σταυρούς.
Για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Στα ψηφοδέλτια των τοπικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, που εκλέγουν τοπικά συμβούλια, δεν θα υπάρχει ξεχωριστός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του συμβουλίου κοινότητας, καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές θα είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Οι πρόεδροι των συμβουλίων των κοινοτήτων αυτών θα εκλέγονται έμμεσα από τους εκλεγέντες συμβούλους της κοινότητας, μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς συμβούλων των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών. Σε περίπτωση όμως που ο συνδυασμός που πλειοψήφησε στην κοινότητα έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος), τότε ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού αναδεικνύεται πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας, και άρα δεν απαιτείται να γίνει εκλογή του από το συμβούλιο
Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων των κοινοτήτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας,  με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Άρα οι υποψήφιοι για τα 5μελή μπορεί να είναι μέχρι 8 και για τα 7μελή μέχρι 11.  Τα ψηφοδέλτια των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων πρέπει να περιλαμβάνουν ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% από κάθε φύλο (άνδρες- γυναίκες). Π.χ σε ψηφοδέλτιο με 8 υποψηφίους αντιστοιχούν 3 γυναίκες ενώ σε ψηφοδέλτιο 11 αντιστοιχούν 4.

                                                 *Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλο με το συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία


Συνέχεια...