11/19/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ηγουμενίτσα: 33χρονος ναυτικός στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό εν πλω

Νοεμβρίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: 33χρονος ναυτικός στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό εν πλω

Για τον τραυματισμό ενός 33χρονου ημεδαπού ναυτικού εντός του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου το οποίο βρισκόταν εν πλω ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Μπάρι Ιταλίας με τελικό προορισμό το λιμάνι της Πάτρας και ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο 33χρονος, τραυματίστηκε όταν εγκλώβισε το δεξιό αντίχειρα του χεριού του μεταξύ πόρτας και κασώματος στο τέταρτο κατάστρωμα του πλοίου.

Ο ναυτικός, με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για ιατρική φροντίδα και περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Συνέχεια...

Χρειάζονται κίνητρα για τα παραδοσιακά καφενεία των μικρών χωριών

Νοεμβρίου 19, 2023 0
Χρειάζονται κίνητρα για τα παραδοσιακά καφενεία των μικρών χωριών

Τα χωριά ερημώνουν, τα καφενεία λιγοστεύουν.. Είναι μία ακόμη πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου. Μαζί και της Ηπείρου.

Ερώτηση για την ενίσχυση των υφιστάμενων καφενείων στα μικρά χωριά κάτω των 300 κατοίκων, καθώς και την παροχή κινήτρων για το άνοιγμα νέων, όπου δεν υπάρχουν, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής τόνισε ότι τα καφενεία στα μικρά χωριά της ελληνικής περιφέρειας επιτελούν ένα σοβαρότατο κοινωνικό έργο καθώς αποτελούν μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, λειτουργώντας ως σημείο συνάντησης, προμήθειας βασικών αγαθών καθημερινής ανάγκης ή και εξυπηρέτησης για κάποιες υπηρεσίες όπως η παραλαβή της αλληλογραφίας.

Επεσήμανε ότι δυστυχώς είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν χωριά χωρίς ούτε ένα καφενείο και τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και για τη διατήρηση των υφιστάμενων και για το άνοιγμα νέων καφενείων σε χωριά όπου τα οικονομικά προβλήματα και η ερημοποίηση οδήγησαν στο κλείσιμό τους.

Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επιδότηση ίδρυσης ή εκσυγχρονισμού καφενείων μέσω των προγραμμάτων Leader, τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ ώστε να ενταχθούν σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή, τη θεσμοθέτηση μειωμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και άλλα, θέτοντας 4 σχετικά ερωτήματα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής ανέφερε:

«Τα καφενεία είναι κύτταρο ζωής για τα μικρά χωριά. Η στήριξή τους μπορεί να αναστρέψει τις τάσεις εγκατάλειψης και ερημοποίησής τους, γι’ αυτό και οι σημερινοί ιδιοκτήτες πρέπει να ενισχυθούν, καθώς τα πενιχρά έσοδα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν έξοδα και υποχρεώσεις, πόσο μάλλον να αποφέρουν κέρδος.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και για να ανοίξουν νέα καφενεία σε χωριά που έχουν κλείσει. Εκεί οι κάτοικοι δεν έχουν ένα σημείο για να συναντιούνται, να κουβεντιάζουν, να γιορτάζουν σε επετείους. Και βέβαια και για τους επισκέπτες λειτουργεί αποτρεπτικά η εικόνα ενός χωριού χωρίς κοινωνική ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή θεωρώ ότι η απώλεια των παραδοσιακών καφενείων στα μικρά χωριά θα οδηγήσει σε απώλεια αναντικατάστατου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού εθνικού κεφαλαίου, έκανα συγκεκριμένες προτάσεις και έθεσα ερωτήματα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και ευελπιστώ να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να τονώσουμε όχι μόνο αυτήν την πολύ ιδιαίτερη οικονομική δραστηριότητα αλλά, ουσιαστικά, για να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά».

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ανταπόκριση από την εκδήλωση της Πέμπτης και τη διαδήλωση της Παρασκευής

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) με αφορμή τα 50 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο Κώστας Μπουτσορας (ιατρός στο νοσοκομείο Φιλιατών και μέλος της Ταξικής Πορείας) έκανε την κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης με βασικό σκέλος τις απόψεις γύρω από την ανάλυση της περιόδου της εξέγερσης, γύρω από την πάλη των δύο γραμμών στο εσωτερικό της εξέγερσης και στους δρόμους που άνοιξε ενώ ο Λάμπρος Μουσελίμης εκ μέρους της τοπικής οργάνωσης αναφέρθηκε στη σχέση της εξέγερσης με το σήμερα. 


Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του συντρόφου Βασίλη Μούκα, ο οποίος μετέφερε "εικόνες" μέσα από το Πολυτεχνείο, όντας τότε φοιτητής και αγωνιστής.

(Ο Βασίλης Μούκας μεταφέρει εικόνες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου)

Η διαδήλωση της Παρασκευής ήταν σχετικά άμαζη με περίπου 120 διαδηλωτές. Η πορεία απαρτίζεται από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ όπου το ΚΚΕ κάνει την προσπάθεια να διαγράψει την πραγματική του στάση στη διάρκεια των γεγονότων, του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ Λ ΚΚΕ.

ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Διακοπή ηλεκτροδότησης την Κυριακή 19/11 σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 31χρονου με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Νοεμβρίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 31χρονου με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε τα πλαστό έγγραφο.
Συνέχεια...