11/26/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

"Όταν προσφέρεις, παίρνεις"! - Της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

Νοεμβρίου 26, 2022 0
"Όταν προσφέρεις, παίρνεις"! - Της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα
Τμήμα ΦΛΟΓΑΣ Ηπείρου,
με την ευκαιρία της 30ης Έκθεσης Χειροτεχνημάτων
στο ΠΑΝΘΕΟΝ Ηγουμενίτσας. Εγκαίνια Κυριακή 27/11

Όταν προσφέρεις παίρνεις!
- - - - - - - - - - -
Όταν κλαδέψεις το δεντρί,
δεν χάνεται, δεν "φεύγει"
μα "δίνει" φύλλα και κλαδιά
κι αντριεύει και θεριεύει!

Σαν δώσεις αίμα της καρδιάς,
κάποια ζωή θα σώσεις,
καινούργιο αίμα ξεπηδά
κι εσύ θα δυναμώσεις!

Όταν αγάπη άδολη
στους γύρω σου χαρίσεις,
χαρά θα νιώσεις μέσα σου
κι εσύ θα ευτυχήσεις!

Γιατί, είναι νόμος στη ζωή
όταν χαρίζεις, παίρνεις.
Ακόμη και στα δύσκολα,
πάντα τα καταφέρνεις!

Δώσε λοιπόν ό,τι μπορείς,
δώστο με την καρδιά σου
κι όλου του κόσμου τ' αγαθά,
τότε θα ναι δικά σου!

Μη τσιγκουνεύεσαι ποτέ,
σ' αυτό τ' αλισβερίσι
κι όταν προσφέρεις, η ζωή
διπλά θα στα χαρίσει!!!

24 -11 -2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα

Συνέχεια...

ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας: "Να ακυρωθεί η αποφαση για τα ασφαλτικά"

Νοεμβρίου 26, 2022 0
ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας: "Να ακυρωθεί η αποφαση για τα ασφαλτικά"

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψε την άδεια εγκατάστασης των μονάδων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, ανάμεσα σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες, όπως διαπιστώνει σε αυτοψία του το Υπουργείο, βρίσκονται σε απόσταση 750 και 850 μέτρων από τη θέση των ασφαλτικών.

Θα εγκατασταθούν 7 τουλάχιστον δεξαμενές οι οποίες θα αποθηκεύουν 9.000 κυβικά ντίζελ πετρελαίου, 3.000 κυβικά μαζούτ και 2.500 κυβικά ασφαλτικών ναρκοθετώντας ουσιαστικά τη χωροθετημένη με νόμο του κράτους Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία, που απαγορεύει οποιεσδήποτε οχλούσες δραστηριότητες σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από τις μονάδες,

Η απόφαση αυτή αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για το νομό Θεσπρωτίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και επιμελητήρια.

Η ευθύνη του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιόγιακα είναι βαρύτατη, καθώς για ακόμη μια φορά δηλώνει ανήξερος για θέματα που αφορούν το νομό του, αδυνατώντας να εκπροσωπήσει τους πολίτες του νομού (ούτε μια επερώτηση;)

Θυμηδία προκαλεί η αντίδραση τόσο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πιτούλη όσο και του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη για το θέμα, καθώς θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών που προχωρά μια τέτοια απόφαση, αλλά το γαλάζιο κράτος της Ν.Δ, του οποίου αμφότεροι είναι μέλη και υποστηρίζουν.

Το ΠΑΣΟΚ συμπαραστεκόμενο στους παραγωγικούς φορείς της Θεσπρωτίας θα κάνει τα πάντα ώστε να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση με κάθε πρόσφορο μέσο, διότι στην τελική αυτό που μετράει, είτε για τοπικούς άρχοντες, είτε για βουλευτές που ζητάνε την ψήφο των πολιτών, είναι η δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.
Συνέχεια...

Ο Γιάννης Γόγολος για τα "ασφαλτικά" στη Σαγιάδα

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Ο Γιάννης Γόγολος για τα "ασφαλτικά" στη Σαγιάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης
Γόγολου Κων.Ιωάννη

Τα "ασφαλτικά" στη Σαγιάδα!

Με το Π.Δ. (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) η συγκεκριμένη περιοχή στη Σαγιάδα ορίζεται ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Έξι μήνες μετά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με απόφασή του, εγκρίνει την εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη Λωρίδας Σαγιάδας, με τη δυνατότητα τροφοδοσίας της μονάδος μέσω θαλάσσης και την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας, υπερβαίνει το 12,5% της εθνικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι και αποτελεί τον σημαιοφόρο κλάδο των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα.

Ενώνω τη φωνή μου με αυτές των φορέων, που αντιτίθενται στην έγκριση της χωροθέτησης των "ασφαλτικών εγκαταστάσεων" στη περιοχή.

Ερωτήματα υπάρχουν και θα δημιουργηθούν και άλλα στη συνέχεια.

Όσες φορές, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ήμουν και είμαι αντίθετος των ασφαλτικών εγκαταστάσεων στη περιοχή.

Σαν απλός πολίτης αναρωτιέμαι, πώς "πέσαμε όλοι από τα σύννεφα";

Αποτελεί ή όχι πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας για την περιοχή μας;

Αναρωτιέμαι επίσης κατόπιν αυτής της απόφασης, που η μυστικότητα της υποκρύπτει μεθόδευση, με ποιον τρόπο αλήθεια θα οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με την πολιτική και τους εκπροσώπους της στην περιοχή ;

Γιατί κ. Γιόγιακα, επιτρέψατε κάτι τέτοιο, το γνωρίζατε ή δεν καταλάβατε τι έγινε;

Καμία ανακοίνωσή σας, δεν σας απαλλάσσει από την απόφαση αυτή!!!

Ποιός θα δώσει την απάντηση σε όλους αυτούς, που ταυτίζουν συγκεκριμένους πολιτικούς με επιχειρηματικά συμφέροντα;

Ποιοί γνώριζαν και δεν το εμπόδισαν;

Ποιοί γνωρίζουν και δεν μιλούν;

Ενώνουμε τις φωνές μας, όλοι, φορείς, επαγγελματίες και πολίτες απέναντι σε αυτήν την απόφαση.

Συνέχεια...

Απάντηση Κάτση σε Γιόγιακα για τα πετρελαιοειδή Σαγιάδας: "Αδιάβαστος ή ψεύτης";

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Απάντηση Κάτση σε Γιόγιακα για τα πετρελαιοειδή Σαγιάδας: "Αδιάβαστος ή ψεύτης";

Ο κ. Γιόγιακας αντί για απολογητής της Μαξίμου ΑΕ καλό θα ήταν να μελετάει περισσότερο ή να σταματήσει να ψεύδεται δημοσίως για την αδειοδότηση των πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα. Η προπαγάνδα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» δεν περνάει πια όταν κυβερνά η ΝΔ 3.5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ίδια τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Γιόγιακας στην ανακοίνωσή του, στο σχετικό 13, αναφέρεται ότι η άδεια εγκατάστασης της «Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΒΕΕ» χορηγήθηκε στις 22-08-2012 με απόφαση του τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για 3 έτη με δυνατότητα παράτασης για 3 έτη.

Το 2015 ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε τυπικά την παράταση που δικαιούταν βάση της άδειας που είχε ήδη εκδοθεί για 3 χρόνια και το 2018 ο Γ. Σταθάκης επέκτεινε την παράταση για άλλα 2 έτη βάση σχετικού νόμου η οποία και έληξε οριστικά το 2020 χωρίς ποτέ να γίνει η επένδυση, καθώς δεν εξασφάλισε τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν από τα υπόλοιπα Υπουργεία. 

Να σημειωθεί πως οι παρατάσεις αυτές είναι τυπική διαδικασία που απορρέει από την ίδια την άδεια εγκατάστασης του 2012 χωρίς να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα άρνησής της.

Και ύστερα ήρθε η Μαξίμου ΑΕ. Ενώ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος [ΠΔ] για τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ που ήδη είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και απέμεναν τα τυπικά για την ολοκλήρωσή της, όπως γνωρίζουν άπαντες στον κλάδο, έρχεται με την πρόσφατη απόφαση και εκδίδει νέα άδεια εγκατάστασης πετρελαιοειδών όπως το 2012! Μάλιστα η απόφαση αυτή είναι πολύ χειρότερη του 2012 γιατί τότε δεν υπήρχε το ΠΔ για την ΠΟΑΥ το οποίο ουσιαστικά και τυπικά καταργείται με αυτή τη νέα άδεια βάζοντας σε μεγάλους μπελάδες τους ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας που είναι έξαλλοι...

Ο κ. Γιόγιακας καλό θα είναι να μην πιάνεται αδιάβαστος ή ψευδόμενος και του συνιστούμε να σταματήσει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και ας απαντήσει στα στελέχη που προέρχονται από την παράταξή του όπως ο κ. Καχριμάνης, ο κ. Πιτούλης αλλά και στους φορείς τις Θεσπρωτίας που βάζει απέναντι.

Δεν γίνεται να είναι κανείς και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα σε ένα μικρό τόπο σαν τη Θεσπρωτία.

Δεν γίνεται δημοσίως να είναι ενάντια στην επένδυση και πίσω από κλειστές πόρτες να πηγαινοέρχεται με τους επενδυτές χέρι-χέρι στα Υπουργεία.

Κρείττον σιγάν κ. Γιόγιακα…Συνέχεια...

11 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη

Νοεμβρίου 26, 2022 0
11 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη

11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο ιδρυτής των "Θεσπρωτικών αντίλαλων", ο Σπύρος Τσώνης.

Στις 26/11/2011 εγκατέλειψε την εγκόσμια διάσταση της ύπαρξης, και έπαψε να βρίσκεται με τη φυσική του παρουσία ανάμεσά μας.

Συνεχίζει όμως το πνεύμα του να βρίσκεται εδώ, μαζί μας. Από την Ηγουμενίτσα, που έδωσε το έναυσμα για αγώνες, ώστε να αντιλαλήσουν οι αγωνιστικές του ιδέες σε όλη τη Θεσπρωτία, μέχρι τη μάνα Μουργκάνα, και από τα όρη της Μίχλας και της Πλακωτής, όπου τα τελευταία χρόνια έστηνε το καρτέρι του για τους μακρυμήτηδες, μέχρι τα πέρατα της υφηλίου και τους αμέτρητους αναγνώστες και φίλους του, χωρίς αυτό να αποτελεί υπερβολή...

Διότι, αν κάτι είναι σημαντικό για κάποιον άνθρωπο, στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, αυτό είναι να αποκτά παρέες, φιλίες..

"Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία" κραύγαζε με την πένα του ο αείμνηστος Χρόνης Μίσσιος.

Κι αυτό ακριβώς είχε κατορθώσει ο Μπίκος (όπως οι περισότεροι τον γνώριζαν) στη ζωή του, να έχει φιλίες, παρέες, πολλές παρέες...
Δεν υπήρξε χωριό στη Θεσπρωτία όπου να διαβήκαμε και να μην τον ήξεραν, όχι απλώς να τον είχαν γνωρίσει, αλλά να είχαν αποκτήσει φιλία...

Άσχετα αν ψήφιζαν το ίδιο κόμμα, άσχετα αν ήταν σε αντίπαλες κυνηγετικές παρέες. Ο Σπύρος διέθετε αυτό το ακαταμάχητο στοιχείο που διαθέτουν ελάχιστοι άνθρωποι, που μπορούσε να κερδίσει την καρδιά όλων. Καρδιοκατακτητής, με όλη τη σημασία της λέξης, και όχι τη ρηχή και μονοδιάστατη που αποδίδεται σήμερα σε κάποιους μορφονιούς...

Διότι, κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων που βρήκε μπροστά του, από τους μαθητές του και τους αναγνώστες του, τους συντρόφους του στο κυνήγι (που αποτελούσε και τη μεγάλη του αγάπη), τους πολιτικούς του συντρόφους μέχρι και τους πολιτικούς του αντιπάλους...

Πρόσφατα, συνάντησα έναν παλιό του μαθητή, διακεκριμένο επιστήμονα της περιοχής μας σήμερα. Δεν έπαψε για ώρα να μου μιλάει γι' αυτόν, διότι όταν μαθήτευε κοντά του με κάποιο πρόβλημα δυσλεξίας (το οποίο τότε κανείς δεν αντιλαμβάνονταν) ο καθηγητής του, του έδωσε τόση προσοχή, που δεν έδωσε ούτε στα παιδιά του...!

Και αυτά τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα...!

Αυτος ήταν ο Σπύρος Τσώνης. Μια απλή γνωριμία και μόνο αρκούσε για να γοητεύσει και να κατακτήσει την καρδιά του κάθε ανθρώπου, είτε μικρού είτε μεγάλου για να κερδίσει την αγάπη του και κυρίως την εμπιστοσύνη του..

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι, τα τόσα χρόνια που ήτανε στις επάλξεις ο αείμνηστος Σπύρος, δεν ανέβηκαν τα σκαλιά του γραφείου του για να βρουν δικαίωση σε προβλήματα που τους δημιουργούσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες και διοικούντες...

Διότι, ήταν αποκούμπι των αδικημένων, ελπίδα για τους απογοητευμένους, ο άνθρωπος που κάποιος μπορούσε να σταθεί στο πλευρό του, με οποιοδήποτε τίμημα... Αυτός ήταν ο "Πιπεράτος", όπως υπέγραφε την προσωπική του στήλη για δύο και πλέον δεκαετίες., καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της τοπικής πολιτικής ζωής...
Δεν ήταν λίγο, για τις εποχές που ζήσαμε.. Και όντως, αυτό το τίμημα το πλήρωσε ο ίδιος.

Όσοι τον γνώρισαν, συνάντησαν σε αυτόν, τον ορισμό του αλτρουισμού, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης...

"Ο άνθρωπος έχει ανάγκη και από το μυρμήγκι" συνήθιζε να λέει, δείχνοντας την ταπεινότητα της ύπαρξής του που τον ανύψωνε στα μάτια των ταπεινών...

Και όχι, δεν ήταν τέλειος. Ήταν μεν, ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, με συναισθηματική ευφυία, θνητός δε... Με τα λάθη του, πολλές φορές μεγάλα, τα ελαττώματά του και τις αστοχίες του.
Αλλά ήξερε να ζητάει συγγνώμη με παρρησία, όταν αναγνώριζε τις αστοχίες του, δεν κρατούσε κακίες και όλα τα λάθη του τα πλήρωσε πριν φύγει από τη ζωή!

Όταν ένας άνθρωπος που έχει φύγει από τη ζωή πριν μια δεκαετία κι ακόμη το στίγμα του είναι ενεργό σε πλήθος ανθρώπων που συγκινούνται και δακρύζουν για την απώλειά του, ενθυμούνται τα διδάγματά του, θαυμάζουν τον αλτρουισμό του, γελάνε ακόμη με τα αστεία του, εμπνέονται από τα γραφθέντα του, αρκεί για να δείξει την αξία του ανθρώπου αυτού, ακόμη και σε κάποιον που δεν έτυχε να τον γνωρίσει...

Φαίνονται πολλά αυτά τα έντεκα χρόνια, σαν αιώνας. Διότι αυτή τη δεκαετία που πέρασε, ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, αλλά κυρίως αιφνίδιες, που κανείς δεν περίμενε ή ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει. Αλλά, αυτές είναι οι εποχές που μια κοινωνία χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους, με μεγαλείο ψυχής, με πυρωμένη θέληση, με γνώση και σοφία, αλτρουισμό και δοτικότητα άνευ ορίων...

Δεν θα ξεχάσω την ημέρα της κηδείας του, που μια κυρία πλησίασε την οικογένεια του εκλιπόντος και αντί των τυπικών συλλυπητηρίων, είπε το εξής: "Λυπάμαι, πάρα πολύ που έφυγε. Ήταν τόσο χρήσιμος..."!!!

Γι' αυτό είναι που έλειψε πολύ. Γι' αυτό είναι που όλοι τον ήθελαν στην παρέα τους. Διότι ήταν ΧΡΗΣΙΜΟΣ, εκτός του ότι ήταν και απολαυστικός...!!!

Δεν αποτελεί ευχή, αλλά μια πραγματικότητα. Αιωνία η μνήμη του...!

Κ.Τ.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Θεσπρωτίας με Τελιγιορίδου και Τζάκρη

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Θεσπρωτίας με Τελιγιορίδου και Τζάκρη

Πολιτική εκδήλωση οργανώνει ο Συριζα το Σάββατο 26-11-2022 στις 6 η ωρα στο ξενοδοχείο Αγγέλικα, με παρουσίαση των 6 βασικών εθνικών προτεραιοτήτων απο τις προγραμματικές θέσεις του Συριζα. 

Εισηγήτριες θα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής Πέλλας, και η Τελιγιορίδου Ολυμπια βουλευτής Καστοριας, τομεάρχης αγροτικών θεμάτων. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου η κ. Τζάκρη θα περιοδεύσει στην Παραμυθιά, ενω η θα εχει συναντήσεις στον κάμπο της Κεστρίνης με παραγωγούς στα κτήματα και θα επισκεφθεί το τοπικό συσκευαστήριο.

Στόχος των Ημερίδων που πραγματοποιεί πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να συνομιλήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, εξειδικεύοντάς τους έξι άξονες του προγράμματος του όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ 2022 από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους παραγωγικούς φορείς, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους της κοινωνίας αλλά κυρίως τους πολίτες σε μια συζήτηση των αναγκών τους. 

Σας καλούμε να είστε μαζί μας σε αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής ιδεών και θέσεων, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Επίτιμος δημότης ανακηρύσσεται ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Επίτιμος δημότης ανακηρύσσεται ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Την ανακήρυξη του Χουάν Ραμόν Ρότσα σε επίτιμο Δημότη Ηγουμενίτσας, αναμένεται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση του, την προσεχή Τετάρτη (30/11/2022), με εισήγηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλου.

Ο Ελληνοαργεντίνος προπονητής του Θεσπρωτού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ζει μόνιμα στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα, στην οποία, όπως συχνά δηλώνει, βρήκε «τον παράδεισο που έψαχνε όλη του τη ζωή» και με την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και τη νεολαία συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια όχι μόνο αθλητικής παιδείας αλλά και κουλτούρας μη βίας στα γήπεδα.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr
Βάσω Γκόρου
Συνέχεια...

Ζάψας: "Εγκληματική κυβερνητική απόφαση η εγκατάσταση «ασφαλτικών» στη Λωρίδα Σαγιάδας"

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Ζάψας: "Εγκληματική κυβερνητική απόφαση η εγκατάσταση «ασφαλτικών» στη Λωρίδα Σαγιάδας"

Έκπληκτη η τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας και φορείς της Ηπείρου πληροφορήθηκαν την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, με πρόβλεψη τροφοδοσίας διά θαλάσσης και δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, στη Λωρίδα Σαγιάδας, στον πυρήνα της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Θεσπρωτίας.

Σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αρμόδια Υπουργεία, προκαλούν, με αποφάσεις σαν κι αυτή, την υποβάθμιση της Ηπείρου με τον περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες να παρακολουθούν ως θεατές, αν όχι χειροκροτητές, των κυβερνητικών αποφάσεων. Η περιφερειακή αρχή «όφειλε να είχε προΐδη» και να προλάβει την κυοφορούμενη επί 10ετίες «επένδυση των ασφαλτικών Σαγιάδας».

Τους καταγγέλλουμε για τις καταστρεπτικές πολιτικές που επιφυλάσσουν για την Ήπειρο και θα εισπράξουν την μήνιν των Ηπειρωτών στις επερχόμενες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο είναι για την τιμή των όπλων - δεν επιλύουν τέτοιας υφής ζητήματα. Ας το αντιληφθούν όσο είναι καιρός και να πάρουν πίσω την καταστροφική, για τις ιχθυοκαλλιέργειες και το θαλάσσιο οικοσύστημα, απόφαση.

Να διαλέξουμε ιχθυοκαλλιέργειες ή ασφαλτικά. Και τα δυο ΔΕΝ χωρούν στη Λωρίδα Σαγιάδας!

25/11/2022
Συνέχεια...

Στο Ισραήλ ως προσκεκλημένος του ΥΠΕΞ και σε Ισπανία στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ ο Μάριος Κάτσης (+ΦΩΤΟ)

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Στο Ισραήλ ως προσκεκλημένος του ΥΠΕΞ και σε Ισπανία στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ ο Μάριος Κάτσης (+ΦΩΤΟ)

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης επισκέφθηκε το Ισραήλ και την Ισπανία στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

Στις 13-16 Νοεμβρίου συμμετείχε ως προσκεκλημένος στο πρόγραμμα “Young Political Leaders Delegation” που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε συνεργασία με τον οργανισμό European Leadership Network (ELNET) ανάμεσα σε 14 βουλευτές διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε με πρέσβεις και διπλωμάτες και βουλευτές του Ισραήλ τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψη στο Knesset, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενώ επισκέφθηκε και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Eπίσης ξεχωριστή συνάντηση είχε με τον κ.Yosi Aviram τον αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του κράτους του Ισραήλ.

Στη συνέχεια ως μέλος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ της ελληνικής Βουλής παρευρέθηκε στη Μαδρίτη όπου διεξήχθη η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Nato μεταξύ 18-21 Νοεμβρίου.


Στο πλαίσιο της επιτροπής Επιστημών & Τεχνολογίας της 68ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης είχε συνάντηση με την Υπουργό Επιστημών & Έρευνας της Ισπανικής Κυβέρνησης Diana Morant Ripoll και με τον Υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Jose M. Albares ενώ στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχε και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sanchez που απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Κάτσης με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κα. Θεοδώρα Τζάκρη στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως παράνομη καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όπως η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Επίσης εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αλλά όχι την ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα έθετε σε κίνδυνο τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ειρήνη ακόμη περισσότερο. 

Τέλος επεσήμαναν την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και οι προκλήσεις από την Τουρκία καθώς οι 2 χώρες είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Επί ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε 2 φορές η άδεια εγκατάστασης της μονάδας πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα"

Νοεμβρίου 26, 2022 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Επί ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε 2 φορές η άδεια εγκατάστασης της μονάδας πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα"

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, σε απάντηση δήλωσης του βουλευτή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, δήλωσε τα εξής:

Από την εποχή που ήμουν Νομάρχης ήμουν αντίθετος στη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Η θέση μου παρέμεινε διαχρονικά η ίδια και δεν αλλάζει. Άλλωστε όλοι οι φορείς της υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία γνωρίζουν πόσο εντατικά ασχολήθηκα μέχρι να βγει το Προεδρικό Διάταγμα για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να κομματικοποιήσει το θέμα, μιλώντας για “Μαξίμου Α.Ε. που άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας”, όταν υπάρχουν αποφάσεις με υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (των κυρίων Σκουρλέτη και Σταθάκη) με τις οποίες παρατάθηκε δύο (2) φορές η ισχύς της άδειας εγκατάστασης για τη συγκεκριμένη μονάδα και δίνεται η σύμφωνη γνώμη για να κατασκευαστεί το λιμενικό έργο υποστήριξης της συγκεκριμένης μονάδας πετρελαιοειδών! 

Άρα, ο κύριος συνάδελφος, πρέπει να διαλέξει: είτε αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια δημόσια διοίκηση αυτόνομη και με συνέχεια που ωστόσο πρέπει να λογοδοτεί για τις αποφάσεις της, είτε παραδέχεται ότι στ’ αλήθεια Μαξίμου Α.Ε. υπήρχε το 2015, όταν και δόθηκε η πρώτη, 3τής, από τις δύο παρατάσεις.

Καλώ επομένως τον κ. Κάτση να μην εκτίθεται, και να μην τα βάζει όλα στο μύλο μιας τυφλής και τοξικής αντιπολίτευσης.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα