10/07/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Στην Ηγουμενίτσα η Πρέσβειρα της Ιταλίας - Επισκέφθηκε Δήμο, Επιμελητήριο, ΟΛΗΓ

Οκτωβρίου 07, 2021 0
Στην Ηγουμενίτσα η Πρέσβειρα της Ιταλίας - Επισκέφθηκε Δήμο, Επιμελητήριο, ΟΛΗΓ

Στην Ηγουμενίτσα βρέθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 η Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα, Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patrizia Falcinelli).
Η κα. Φαλτσινέλι συνοδευόμενη από το Γενικό Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Alessandro Tuttino και τον επίτιμο Πρόξενο της Ιταλίας στην Ήπειρο και τη Λευκάδα κ. Σπυρίδωνα Μανδέλλα, είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου θεσπρωτίας και τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος.

Στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας

Την Πρέσβειρα υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο Ηγ/τσας, κ. Ιωάννης Λώλος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας παρουσίασε τους τομείς οικονομίας και ανάπτυξης της περιοχής καθώς και τις δράσεις του Δήμου μέσω της συμμετοχής του σε προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.
Ανέπτυξε επίσης τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του Δήμου Ηγουμενίτσας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειδική αναφορά στα κάστρα του Δήμου, καθώς και την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, επιδιώκοντας περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης ειδική αναφορά έγινε στο 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα και αποτέλεσε την αρχή της συνεργασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας με την Ιταλική Πρεσβεία.

Από την πλευρά της, η κα Πρέσβης ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την πρόσκληση και την φιλοξενία, ενώ και οι δύο πλευρές, με έμφαση στη δημιουργία μιας δυναμικής οικονομίας, υπογράμμισαν το πλαίσιο συνεργασίας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση του τουρισμού, την ανάδειξη του πολιτιστικού τους αποθέματος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των δύο περιοχών.

Στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
Συζητήθηκαν θέματα επιχειρηματικότητας με έμφαση στους δυναμικούς αναπτυξιακούς κλάδους της Θεσπρωτίας, στο ενδιαφέρον της Ιταλικής πλευράς για την κινητοποίηση του Ιταλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, τον τουρισμό και την περαιτέρω αμφίπλευρη ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών της περιοχής με την Ιταλία μέσω κοινών δράσεων.

Συζητήθηκε επίσης η θέση και παρουσία των Θεσπρωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Ιταλία και αντιστρόφως και ο δυναμικός ρόλος του Παραρτήματος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην Ηγουμενίτσα, που φιλοξενείται στην έδρα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.
Εκφράστηκε αμοιβαία, η προσδοκία για τις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται το επόμενο διάστημα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και η διάθεση αμφότερων των Υπηρεσιών προς τον κοινό σκοπό.
Ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Πάσχος, σε μια ευγενική χειρονομία φιλοξενίας χάρισε στην Πρέσβειρα ασημένιο αναμνηστικό του λογοτύπου του Επιμελητηρίου και προωθητικό - ενημερωτικό υλικό της Θεσπρωτίας, συνοδευόμενο από τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Στον ΟΛΗΓ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σε τομείς κοινών δραστηριοτήτων και θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη το ρόλο του λιμένα της Ηγουμενίτσας στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με περιήγηση στις λιμενικές εγκαταστάσεις και παρουσίαση της στρατηγικής που αναπτύσσεται για την μετατροπή του λιμένα σε λιμάνι μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος.

Η επίσκεψη της Πρέσβειρας στην Ηγουμενίτσα ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο ΟΛΗΓ στο εστιατόριο ΑΛΕΚΟΣ κόστους μέχρι 250 ευρώ, σύμφωνα με την ανάθεση του ΟΛΗΓ.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Ακόμη μια μέρα με πολλά πρόστιμα για μη χρήση μάσκας (Άγνωστο πόσα σβήστηκαν)

Οκτωβρίου 07, 2021 0
Θεσπρωτία: Ακόμη μια μέρα με πολλά πρόστιμα για μη χρήση μάσκας (Άγνωστο πόσα σβήστηκαν)

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (6-10-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 32 παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

21 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους κατά περίπτωση 300 και 150 ευρώ, ως εξής:

-4- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-7- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-8- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

11 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

10 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζομένους καταστημάτων, ως εξής:

-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Πρόστιμο 300 ευρώ σε κατάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποστέλλει καθημερινά δελτία Τύπου με τα πρόστιμα που επέβαλλαν κλιμάκιά της την προηγούμενη ημέρα. Ποτέ όμως δεν έστειλε Δελτίο Τύπου στο οποίο να αναφέρονται πόσα από αυτά τα πρόστιμα διαγράφονται, κατόπιν νομίμων ενστάσεων βεβαίως, τα οποία από όσο πληροφορούμαστε είναι αρκετά...
Γιατί άραγε;;;
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Αναδεικνύεται το πεδίο της ψηφιακής πολιτικής και οικονομίας"

Οκτωβρίου 07, 2021 0
Μ. Κάτσης: "Αναδεικνύεται το πεδίο της ψηφιακής πολιτικής και οικονομίας"

Ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, παρουσίασε την εναλλακτική προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ψηφιακή μετάβαση και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην ημερίδα «CyberGreece 2021» παραβρέθηκε ως ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι: «αναδεικνύεται ακόμα πιο ψηλά στην ατζέντα ένα νέο πεδίο, αυτό της Ψηφιακής πολιτικής και οικονομίας που μπήκε στην ελληνική πραγματικότητα καθυστερημένα, από το 2016 και μετά».

Αφού αναφέρθηκε στην πανδημία που επιτάχυνε τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις ζωές όλων μας λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις, ούτως ώστε όλοι πολίτες να μεταβούμε στη νέα Ψηφιακή εποχή,ώστε η χώρα και κανείς πολίτης να μείνουν πίσω.

Εξέφρασε, ωστόσο,το ερώτημα αν έχουμε τις υποδομές, ώστε να γίνουν το όχημα να μεταβούμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Τόνισε, μάλιστα, ότι:«η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα της ΕΕ στον δείκτη Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας DESI, άλλα έχουμε μπει από το 2016 στο σωστό δρόμο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, με την ίδρυση για πρώτη φορά Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και την επακόλουθη αξιοσημείωτη πρόοδο που συντελέστηκε, παρά τα σφιχτά δημοσιονομικά όρια».Πρόοδος που στηρίχθηκε σε εμβληματικές δράσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ταχύτατη ψηφιοποίηση πλήθους υπηρεσιών του Κράτους, η δημοπράτηση έργων ψηφιακών υποδομών (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στο Δημόσιο - ΣΗΔΕ, δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων Internetγια την επέκταση και ανθεκτικότητα του δικτύου - UltraFastBroadBand), η μόχλευση - χρηματοδότηση επενδύσεων σε σήριαλ, ταινίες και άλλες οπτικοακουστικές παραγωγές (ΕΚΟΜΕ), ο διαγωνισμός για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού για την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας και έρευνας κ.ά.

Σχολιάζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, υποστήριξε ότι αυτή:«αναγκάζεται να υπερπροβάλει την ατζέντα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που είναι εκ φύσεως θετική και έχει να επιδείξει κάποια αυτονόητα βήματα, κυρίως όμως επειδή απέτυχε σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, υγείας, και της ασφάλειας και, βεβαίως, εκ του λόγου ότι η Ψηφιακή Μετάβαση είναι εκ των βασικών πυλώνων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Συγκεκριμένα, άσκησε την κριτική ότι η Κυβέρνηση ΝΔ άφησε πίσω με τεράστιες καθυστερήσεις μεγάλα έργα ουσίας που βρήκε συμβασιοποιημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έπρεπε με βάση τα χρονοδιαγράμματα να έχουν ήδη από καιρό ολοκληρωθεί και εστίασε αποκλειστικά και μόνο στο να συνεχίσει την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, φουσκώνοντας, μάλιστα, επικοινωνιακά τα νούμερα για το πλήθος τους. Ανέφερε ως παραδείγματα, το έργο ΕΣΠΑ για άμεση απονομή συντάξεων μέσω ψηφιοποίησης των συστημάτων που έπρεπε να λειτουργεί από τον Μάρτιο 2020, το ΣΗΔΕ από τον Μάιο 2020, καθώς και τα υπόλοιπα προαναφερόμενα και ανολοκλήρωτα έργα (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, UltraFastBroadBand, ψηφιακές ταυτότητες).

Όσον αφορά στο σχέδιο της Κυβέρνησης ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης στο σκέλος της Ψηφιακής Μετάβασης, παρουσίασε τα 4 σημεία κριτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

1) Τα κονδύλια των 5,5δις € που εξαγγέλθηκαν είναι τελικά 2,1δις €και αυτό συνιστά υποχώρηση που θα αφήσει την Ελλάδα ακόμα πιο πίσω ψηφιακά.

2) Οι ψηφιακές δεξιότητες, που είναι βασικός άξονας του Ταμείου Ανάκαμψης για εξοικείωση του πληθυσμού με την τεχνολογία και την κυβερνοασφάλεια,έχουν παραχωρηθεί στο Υπουργείο Εργασίας.

3) Το τρέχον έτος 2021 έχει σχεδόν χαθεί για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θα μπορούσε να είχε ήδη προχωρήσει μια διαδικασία υπερδέσμευσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που μετά θα μεταφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

4) Η χρηματοδότηση δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή κατευθύνεται μέσω των Τραπεζών κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και της αυτοδιοίκησης.

Στον αντίποδα των παραπάνω, ο Μάριος Κάτσης παρουσίασε την εναλλακτική προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ψηφιακή μετάβαση και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έκανε πρόσφατα και σε ειδική εκδήλωση στη ΔΕΘ, η οποία συμπυκνώνεται στα εξής σημεία:

- Η χώρα δεν πρέπει να λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων από το εξωτερικό, αλλά ως παραγωγός τους, αφήνοντας υπεραξία στον τόπο και μειώνοντας τα ελλείμματα. Ταυτόχρονα, να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις και επενδυτικά κίνητρα σε νέους επιστήμονες πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να ανασχεθεί το braindrain.

- Να ολοκληρωθεί το ψηφιακό Δημόσιο που θα λειτουργεί υποστηρικτικά σε ένα ορθολογικό Δημόσιο χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των ψηφιακά αναλφάβητων πολιτών, που σήμερα κάνουν ουρές στα ΚΕΠ για να εξυπηρετηθούν από τους υπαλλήλους μέσω του gov.gr. Ταυτόχρονα, μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα απόδοσης ψηφιακών δεξιοτήτων στον γενικό πληθυσμό, να μειωθούν οι ανισότητες και να αρθούν οι κάθε είδους αποκλεισμοί (οικονομικοί, ηλικιακοί, μαθησιακοί, γεωγραφικοί, φυλετικοί κ.ά.). Η Ψηφιακή Μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική και όχι να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ανισοτήτων.

- Nα συμπεριληφθούν οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποκλείονται από το σχέδιο Ελλάδα 2.0, ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις, αλλά και να συμμετέχουν στα έργα ως leader και όχι ως υπεργολάβοι με χαμηλά ποσοστά.

- Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με τεχνολογικά μέσα και ψηφιακές λύσεις, για την επιτήρηση και πρόληψη φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

- Ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ενσωματώσουν νέα ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητα όπως οι έξυπνες πόλεις, τις οποίες μάλιστα η ΝΔ απένταξε από την κρατική χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον σχετικό διαγωνισμό.

- Κυβερνοασφάλεια στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες για την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, υπηρεσιών και δεδομένων (κρατικών και προσωπικών). Ταυτόχρονα, απαιτείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, για να μην οδηγηθούμε σε έναν νέου τύπου, ψηφιακό ολοκληρωτισμό.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα