11/08/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Νοεμβρίου 08, 2022 0
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τη γενική απεργία της 9ης ΝοεμβρίουΜε την απεργία στις 9 Νοεμβρίου

– Υπερασπίζουμε την ζωή μας: ενάντια στο τρομερό κύμα ακρίβειας που λεηλατεί το μεροκάματο. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα, στα βασικά προϊόντα διατροφής και κατανάλωσης φέρνουν σε αδιέξοδο τα λαϊκά νοικοκυριά.

– Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας! Ενάντια στη καταιγίδα αντεργατικών μέτρων με κορυφή το έκτρωμα του Χατζηδάκη του ψηφίστηκε το περσινό καλοκαίρι..

– Λέμε όχι στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με την ευθυγράμμιση της με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα του τεράστιου ανταγωνισμού των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων για την παγκόσμια κυριαρχία, για το μοιρασιά της πίτας των αγορών, των πρώτων υλών και των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων.

Ούτε η πανδημία, ούτε το κύμα ακρίβειας, ούτε οι πολεμικές αναμετρήσεις «έπεσαν από τον ουρανό».

Αντιθέτως, είναι προϊόντα του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού και της θυσίας των πάντων στο βωμό του κέρδους.

Η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στη πανδημία, θέλει να φορτώσει το λογαριασμό της κρίσης στους εργαζόμενους και το λαό για να δώσει φρέσκο αέρα κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Κάνει το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ γεμίζει την Ελλάδα βάσεις, στέλνει όπλα στην Ουκρανίας για να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο για το ελληνικό κεφάλαιο στη περιοχή. Με την πολιτική της, της «απελευθέρωσης των αγορών», των ιδιωτικοποιήσεων όπως στην ΔΕΗ ανοίγει τον δρόμο για την «μαυραγορίτικη» κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Αυτή την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν∆ με την συναίνεση και των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση).

Το εργατικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου.

Παλεύουμε για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δε μπορούν να περιμένουν από κάποια επόμενη-«προοδευτική» κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με άλλο περιτύλιγμα. Η ελπίδα βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους, για την ειρήνη των λαών και την ελευθέρια, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου.Είναι ο μόνος δρόμος υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ταξικής συναίνεσης και υποταγής των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 NΟΕΜΒΡΗ

10 πμ στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Παλεύουμε για:

• Αυξήσεις των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Λεφτά για δουλειές, προσλήψεις, υγεία και παιδεία και όχι για εξοπλισμούς. Σταθερή δουλειά για όλες-ους. Μείωση των ωρών εργασίας.

• Επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και στα βασικά ειδή διατροφής και καθημερινής ζωής τώρα! Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά ειδή διαβίωσης. Αύξηση της φορολογίας στο κεφάλαιο και στον πλούτο.

• Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Να περάσουν στο δημόσιο με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλες οι εταιρείες ενέργειας, που πρέπει να λειτουργούν υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

• Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας από τον εθνικοποιημένο ενεργειακό τομέα, και τροφίμων από τους πρωτοβάθμιους γεωργικούς συνεταιρισμούς, για φτηνά, ασφαλή τρόφιμα για όλους!

• Κάτω ο αντεργατικός Νόμος Χατζηδάκη. Απειθαρχία / Κατάργηση του Νόμου.

• Απειθαρχία στη δημοσιονομική φυλακή της Ε.Ε., όχι στα ευρω-μνημόνια διαρκείας και στην εξυπηρέτηση του χιλιοπληρωμένου χρέους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
τοπική επιτροπή Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Ο χορός αγαπάει τη γυναίκα: Μια απόπειρα ερμηνείας του φαινομένου - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Νοεμβρίου 08, 2022 0
Ο χορός αγαπάει τη γυναίκα: Μια απόπειρα ερμηνείας του φαινομένου - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Μέσα στο βαριά καταχνιά που μας έχει πλακώσει το τελευταίο μεγάλο διάστημα σκέφτηκα να ασχοληθώ για λίγο με ένα κάπως ανάλαφρο θέμα μήπως και μεταδώσω και σε σας κάποια αισιόδοξη και ευχάριστη διάθεση.

Λοιπόν, μετά το τέλος των λαϊκών πανηγυριών που φέτος, λόγω της δίχρονης πανδημίας, είχαν την τιμητική τους στην υπέροχη ελληνική ύπαιθρο, σκέφτηκα να κάνω κάποιον απολογισμό. Ερασιτεχνικό βέβαια.

Το πρώτο μου συμπέρασμα είναι πως η συμμετοχή ήταν μαζικότατη. Λογικό και αναμενόμενο. Το δεύτερο πως η κατανάλωση φαγητών και ποτών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Και εδώ καμία πρωτοτυπία. Το τρίτο πως οι χοροί ήταν κι αυτοί μαζικότατοι, πλην όμως με καθαρή τη συντριπτική πλειοψηφία του γυναικείου φύλου. Και αυτό πολύ συνηθισμένο.

Ωστόσο, το τελευταίο αυτό, αν και πολύ συνηθισμένο, όπως είπα, με έκανε να αναρωτηθώ: γιατί οι γυναίκες είναι αυτές (συνηθέστατα) που, αμέσως μετά το καθιερωμένο μοιρολόγι, σηκώνονται για χορό; Ακόμη και πριν φάνε ή πιουν οτιδήποτε. Και γενικά γιατί το γυναικείο φύλο είναι αυτό που κυριαρχεί σε αυτήν την πλευρά των λαϊκών πανηγυριών; Δεν μιλώ για τις οργανωμένες χορευτικές εκδηλώσεις, όπου ο χορός αποτελεί μια καθαρά καλλιτεχνική έκφανση, αλλά για τα πανηγύρια στα χωριά, όπου εκεί εκφράζεται αβίαστα και αυθόρμητα ο απλός και καθημερινός άνθρωπος.

Κάνοντας μια απόπειρα ερμηνείας του φαινομένου ρώτησα αρκετές γυναίκες και άντρες. Να κάποιες από τις απαντήσεις τους.

Άντρας: Εγώ αν δεν πιω τρία- τέσσερα τσίπουρα, δε σηκώνομαι για χορό με τίποτε.

Γυναίκα: Οι άντρες ντρέπονται. Είναι κομπλεξικοί.

Άντρας: Πες μου να κάνω ό,τι άλλο, μη μου λες να χορεύω. Δε φαντάζεσαι πόσο σκυλοβαριέμαι.

Γυναίκα: Οι άντρες δυσκολεύονται να μάθουν. Δεν μπορούν να βάλουν τα πόδια τους σε μια τάξη. Έπειτα είναι εγωιστές και ψωροπερήφανοι και δεν καταδέχονται.

Άντρας: Ο χορός ταιριάζει στο ωραίο φύλο. Εμείς ούτε μαθαίνομε, ούτε έχομε την υπομονή.

Άντρας: Το χορό τον σκυλοβαριέμαι. Όμως μου αρέσει να πίνω και να βλέπω. Και κυρίως να βλέπω γυναίκες. Ο Χορός, αγαπητέ μου, είναι για το ωραίο φύλο. Να το χαίρεται ο άντρας.

Γυναίκα: Ο χορός είναι έκφραση ελευθερίας και έτσι βγάζουμε τα απωθημένα μας. Καιρός δεν ήταν;

Ειπώθηκαν και άλλες διάφορες απαντήσεις και σχόλια που δεν γράφονται εδώ.

Αφήνοντας την προτελευταία απάντηση -ενδιαφέρουσα οπωσδήποτε!- που χρειάζεται ιδιαίτερη φροϋδική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία όλες οι ανθρώπινες εκφάνσεις ανάγονται στον συνειδητό ή υποσυνείδητο σεξουαλισμό, θα επιμείνω εν ολίγοις στην τελευταία: πως ο χορός είναι μια έκφραση ελευθερίας την οποία το γυναικείο φύλο -όχι φυσικά οι μεγαλοαστές γυναίκες- είχε στερηθεί για αιώνες.

Είναι αλήθεια πως παλιότερα ο χορός στα πανηγύρια των χωριών -διαφορετική περίπτωση οι γάμοι- ήταν περισσότερο «προνόμιο των ανδρών». Έδειχναν έτσι τη «λεβεντιά» τους, τη δύναμη και τον ανδρισμό. Μάλιστα, χόρευαν ως επί το πολύ, λεβέντικα και ηρωικά τραγούδια, πάντα σχεδόν με άγαρμπους κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, συνοδευόμενους με άναρθρες κραυγές: (χ)όπα διάολε, (χ)ες, χάιντ’ ορέ, να καούν τα κάρνα (κάρβουνα) κλπ. 

Και βέβαια τα τραγούδια που χόρευαν ήταν ταιριαστά στην ανδρική και κυρίαρχη «φύση» τους. Σπάνια κάποια γυναίκα παρέβαινε τα στερεότυπα αυτά. Αν το έκανε θα προκαλούσε μάλλον τα ειρωνικά γέλια και τα κακόπιστα σχόλια περί ξετσιπωσιάς και άλλα υποτιμητικά με σεξιστικά, ως επί το πλείστον, υπονοούμενα. 

Αντίθετα όσες γυναίκες «έμπαιναν» στο χορό, το έκαναν συνήθως με την παρότρυνση συγγενών και με σκοπό να δείξουν τα «κάλλη» τους, συνδυασμένα απαραιτήτως με τη επιβαλλόμενη σεμνότητα και ταπεινότητα. Σεμνότητα τόσο στο ντύσιμο όσο και στις κινήσεις του σώματος και των ματιών. (Αχ αυτά τα μάτια…) Αλλά και τα τραγούδια θα ήταν κι αυτά «σεμνά και ταπεινά». Για τούτο και είχε επικρατήσει η έκφραση «γυναικείος χορός». Τότε θα κέρδιζαν τα ευμενή σχόλια ανδρών και γυναικών: «Καλή κοπέλα αυτή, και ηθική. Κάνει για σπίτι!»

Φυσικά τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες με τη νομοθετική μεταρρύθμιση που ταχύτατα μετατράπηκε σε κοινωνική, αφού το αίτημα περί ισοτιμίας των φύλων ήταν πια υπερώριμο. Η γυναίκα τώρα δεν έχει κανένα ενδοιασμό και κανένα πρόβλημα να κάνει αισθητή και μάλλον κυρίαρχη την παρουσία της τόσο στην οικογένεια όσο και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και βέβαια στο χορό. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο πως οι χορευτικές της κινήσεις έχουν ως επί το πλείστον και ρυθμό και χάρη. Δύσκολα μια γυναίκα χορεύει χωρίς να γνωρίζει χορό. Και δεν την ενδιαφέρει σώνει και καλά να είναι όμορφη και λυγερή. Θα έλεγε κανείς πως η δικαίωση για το «ωραίο φύλο» και στο θέμα αυτό είναι εδώ.

Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολικός ο λόγος πως η Γυναίκα αγαπάει το Χορό. Μάλλον πως ο Χορός αγαπάει τη Γυναίκα! Και μπράβο της!

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος – Συγγραφέας.

Συνέχεια...

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στη Γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 08, 2022 0
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στη Γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 Νοέμβρη
10:00πμ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

«Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι… μην έχεις πια την πείνα για καμάρι…»

Η καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα ξεπέρασε το 7,5% το τελευταίο τρίμηνο. Λεφτά υπάρχουν. Για ποιους; Εφοπλιστές, διυλιστήρια, πάροχοι ενέργειας και ξενοδόχοι βουλιάζουν στα κέρδη. Εμείς κόβουμε είδη διατροφής, μας χτύπα ηλεκτροσόκ με τους λογαριασμούς ρεύματος, στα καύσιμα, στο σουπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση μοιράζει 35 δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δικό μας «μέρισμα», ορισμένα επιδόματα ανακύκλωση της φτώχειας που γίνονται «φτερό στον άνεμο» της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού.

Μας καλούν να ζήσουμε με δελτίο ρεύματος, να μαθαίνουμε στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Γιατί; Για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για να πουλούν LNG αέριο οι Αμερικανοί, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες οι Γερμανοί. Για να στηρίξουν τις πολεμικές επεμβάσεις πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε στη φτώχεια, στην πείνα, στο κρύο και τελικά στο θάνατο!

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και προηγούμενα από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να μειώσει τις απαιτήσεις μας, να ενοχοποιήσει τις εργατικές διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καμία αναμονή – όλοι στον αγώνα


Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους λυτρωτές μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.

Οι αγώνες σε Cosco, Ε-food, Λάρκο, στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια της Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Μαλαματίνα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας, μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Μόνο αν κάθε εργασιακός χώρος υψώσει τη φωνή του, οργανωθεί, διεκδικήσει, μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!

Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Η απεργία του Νοέμβρη είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός για να σταματήσει το αίσχος της κυβερνητικής παρέμβασης στον κατώτερο μισθό. Η υπογραφή και το ύψος του κατώτερου μισθού να καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απαιτούμε:

- 825 € κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στο Δημόσιο τομέα.

- Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού.

- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.

- Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων.

Στις 9 Νοέμβρη διεκδικούμε:

- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

- Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

- Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

- Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

- Δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών από την ίδια την επιχείρηση. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους στις αστικές συγκοινωνίες.

- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

Καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση και ξεσηκωμό τους συνδικαλιστικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών.

Στις 9 Νοέμβρη να νεκρώσει όλη η χώρα, να προστατεύσουμε τη ζωή μας!
Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ
Όλοι στη Συγκέντρωση 10:00 πμ στην Πλ. Δημαρχείου- ΗγουμενίτσαΣυνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα