04/03/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Απριλίου 03, 2020 0
Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν 

Η Λαϊκή Συσπείρωση με αίσθημα ευθύνης πρότεινε να μπει για συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το θέμα: «Διεκδίκηση μέτρων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη με ευθύνη των παρατάξεων του Δημάρχου Γ. Λώλου και του Γ. Γόγολου. Εδώ ισχύει το «ο καθείς εφ΄ω ετάχθη». Ωστόσο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την επιχειρηματολογία και τις απόψεις που ακούστηκαν. Πολύ περισσότερο που ορισμένες τις θεωρούμε επικίνδυνες και όχι μόνο για την λαϊκή υγεία. 

Έτσι ακούσθηκε από τον Δήμαρχο: 
· Τώρα είμαστε σε πόλεμο, οι παθογένειες στο ΕΣΥ είναι παλιές και γνωστές, δεν θα ανοίξουμε τώρα εμφύλιο πόλεμο να τις διορθώσουμε. 
Πραγματικά είμαστε σε πόλεμο. Στον πόλεμο όμως χρειάζονται στρατιώτες. Άρα χρειάζονται περισσότεροι γιατροί εκεί που δίνεται η μάχη, στα Δημόσια Νοσοκομεία. Χρειάζονται όπλα και πολεμοφόδια. Στην προκειμένη περίπτωση αρκετό ιατρικό και υγειονομικό υλικό για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πράγματα που λείπουν σήμερα από το ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν είναι διχαστικό να τα διεκδικήσουμε; Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί αυτό ζητάνε. Αυτό ζητά η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ,αυτό ζητάνε και όσοι γιατροί παρελαύνουν καθημερινά από τα κανάλια. Εκτός αν το χειροκρότημα προς αυτούς είναι από ορισμένους υποκριτικό. Προφανώς και πρέπει να ενισχύσουμε τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τώρα που σε αυτό προστρέχουν όλοι και από αυτό προσδοκούμε να σταματήσει την πανδημία. Είναι ανάγκη να είναι έτοιμο και δυνατό για να αντιμετωπίσει το πιθανό 2ο η και 3ο κύμα επίθεσης του ιού που περιμένουν οι επιστήμονες το φθινόπωρο η τον χειμώνα. 

· Τώρα με συνεργασία, συλλογικά και με συναίνεση σαν μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και όχι με διεκδικήσεις και διχασμούς. 
Πολύ σωστά έτσι πρέπει να γίνει. Εμείς σαν λαός κάνουμε το καθήκον μας. Πειθαρχούμε στις εντολές των ειδικών επιστημόνων όσον αφορά την προστασία μας. Δείχνουμε την «ατομική μας ευθύνη». Αρκεί όμως αυτό; Που είναι η συνεργασία, που είναι η ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης όταν σιωπά μπροστά στα αιτήματα των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών ,που είναι και δικά μας αιτήματα; Μπορεί αλήθεια να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του ιού μόνο με το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»; Μπορεί να κερδηθεί με υποστελεχομένο ΕΣΥ, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς μέτρα προστασίας των γιατρών που δίνουν την μάχη; Προφανώς και δεν προέκυψε σήμερα αυτή η κατάσταση στο ΕΣΥ. Βάλανε πολλές κυβερνήσεις το χέρι τους στην υποβάθμιση του ,στη πορεία ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας. Ωστόσο σήμερα κινδυνεύουμε σαν λαός από την πανδημία. Παρατηρώντας την σημερινή κυβερνητική τακτική τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε «σφάξε με αγά μου ,να αγιάσω»; Έχετε σκεφθεί πιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής; Η ευθύνη του καθένα να αυτοπροστατευτεί και να προστατέψει εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

· Όποια απόφαση και να πάρουμε δεν θα εισακουσθούμε γιατί σε εμπόλεμη κατάσταση είναι άλλες οι προτεραιότητες του κράτους. 
Οι προτεραιότητες του κράτους κρίνονται καθημερινά και από την αποτελεσματικότητα τους. Π.χ. Είναι κρατική εντολή η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών, από την απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Δεν μπορεί όμως στον 21ο αιώνα να γίνεται αποδεκτή η προτροπή του ΕΟΔΥ για αυτοαξιολόγηση και αυτοθεραπεία των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών, τους οποίους νοσηλεύουν οι συγγενείς τους εν είδει πρακτικού νοσοκόμου. Μια και είναι σε όλους μας γνωστή η απουσία του οικογενειακού γιατρού στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας. Έχουμε ήδη ένα νεκρό με αυτή την τακτική σε άλλο νομό. Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ευκαιρία κερδοσκοπίας και πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κυρίως των μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων, που στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς. (Αναφερόμαστε στο “δωράκι” που δίνεται ιδιώτες κλινικάρχες ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ , με διπλασιασμό του ενοικίου από 800 στα 1600 ευρώ, και τα τεστ από τα ιδιωτικά κέντρα). Άρα αν κάποιες προτεραιότητες αποδεικνύονται εσφαλμένες πρέπει να αλλάζουνε. Για να αλλάξουν πρέπει να αυτό ζητηθεί, να διεκδικηθεί. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Όσον αφορά δε το «όλοι μαζί» πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιοι κερδοσκοπούν αυτήν εποχή όπως οι κλινικάρχες, οι μαυραγορίτες των υγειονομικών και ειδών προστασίας κλπ. Να σημειώσουμε δε ,ότι με αφορμή την πανδημία έχει εξαπολυθεί άγρια επίθεση στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και έχουν απογειωθεί οι απολύσεις. Η κυβέρνηση βοηθά σε αυτό με τις Π.Ν.Π. Αυτές τις προτεραιότητες της πρέπει η όχι να τις αντιπαλέψουμε; Εμείς καλούμε τον λαό να συσπειρωθεί στα Σωματεία του και να αντεπιτεθεί. Παράδειγμα η κινητοποίηση του ΕΚΘ ενάντια στις 11 απολύσεις στην «Σελόντα» αυτές τις μέρες. 

· Παθογένειες έχει το σύστημα και πιο προηγμένων χωρών όπως ΗΠΑ, ΙΤΑΛΙΑ κλπ. Εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση χάρη στα μέτρα της Κυβέρνησης. 
Εκείνο που αποδεικνύει η κατάσταση στις «προηγμένες» αυτές χώρες είναι η χρεοκοπία της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μια πολιτική που προχωράει με την συνεχή υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Μια πολιτική που εκπορεύεται από την Ε.Ε και με ευλάβεια ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που προώθησε και η σημερινή κυβέρνηση ( για Δημόσια Νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ., με ΣΔΙΤ, κλπ,) και την σταμάτησε προσωρινά η σημερινή πανδημία. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, και στις πάγιες και στις έκτακτες περιπτώσεις, 

· Ο Δήμος έχει τόσα πολλά προβλήματα από την πανδημία. Δεν είναι δουλειά του τα γενικότερα ζητήματα υγείας ούτε να πάρει θέση στην διαμάχη μεταξύ γιατρών και διοίκησης του Π.Ν.Ι. 
Από πού προκύπτει αυτός διαχωρισμός; Ποιος ζήτησε να παραιτηθούμε από όλες τις άλλες διεκδικήσεις; Η Λ.Σ., το ΚΚΕ καθημερινά αναδεικνύει, προβάλλει αυτά τα προβλήματα ,που υπήρχαν και πριν την πανδημία, και πρωτοστατεί στους διεκδικητικός αγώνες για την επίλυση τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σήμερα να αγωνισθούμε τώρα για την λαϊκή υγεία. Αλήθεια από που προκύπτει ότι ζητάμε το Δ.Σ. να πάρει θέση για το Π.Ν.Ι.; Η Λ.Σ. ζήτησε και ζητάει ο Δήμος να πάρει θέση, και να αγωνισθεί για την λαϊκή υγεία, για την υγεία των δημοτών του και όχι μόνον. Τώρα πριν να είναι αργά. 

· Μας ανέφερε ο Δήμαρχος ότι έχει την σαφέστατη διαβεβαίωση των διευθυντών του Νοσοκομείου Φιλιατών και του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό και επάρκεια υγειονομικού υλικού, επίσης ότι υπάρχουν 10 κλίνες Μ.Α.Φ. για περιστατικά από την πανδημία. 
Για το υλικό μπορεί και να καλύφθηκαν προσωρινά οι ανάγκες από την προσφορά του επιμελητηρίου ΕΒΕ Θεσπρωτίας. Αλλά όσον αφορά την στελέχωση πρέπει να ρωτήσουμε με ποια κριτήρια κρίνεται επαρκής; Δεδομένου ότι στον Δήμο μας δεν λειτουργεί Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί. Αλήθεια τι γίνεται με το Κ.Υ. στο Μαργαρίτι; Υπάρχει γιατρός στην Πέρδικα; Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας λειτουργεί επαρκώς στελεχωμένο σε 24ωρη βάση ; Για τη Μ.Α.Φ. στο Νοσοκομείο υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό; Οι αναπνευστήρες πάντως με κυβερνητική εντολή εστάλησαν στα Γιάννενα για να καλύψουν τις ανάγκες των εκεί Νοσοκομείων. Αλήθεια πως καλύπτονται οι ανάγκες όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν ανάγκη από θεραπεία και παρακολούθηση δεδομένου ότι στο ΕΣΥ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά; Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν περισσότερο από τα νοσήματα τους παρά από τον κορονοϊό. Με ποιο ιατρικό προσωπικό θα γίνεται η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών από τον ιό; Γιατί λοιπόν ακούγεται εξωπραγματικό το αίτημα μας να ενταχθούν υποχρεωτικά στον κρατικό σχεδιασμό οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων, ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας; Στον Δήμο μας υπάρχουν πεπειραμένοι επιστήμονες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Σε όλους τους πολέμους γίνεται επιστράτευση όσων μπορούν να προσφέρουν. Αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο γιατί δεν αξιοποιεί αυτό το αξιόμαχο δυναμικό; Τέλος υπάρχει κάποιος σχεδιασμός η σκέψη για αξιοποίηση σε αυτές τις συνθήκες, του κτηρίου που στεγάζονταν το Κ.Υ. της Ηγουμενίτσας και σήμερα είναι εγκαταλειμμένο; 

Ο Γιάννης Γόγολος Δ.Σ. στο Δ.Σ. δήλωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του αιτήματος μας αλλά να συζητηθεί αργότερα σε άλλη συνεδρίαση. 

Είναι αλήθεια ότι στη Θεσπρωτία δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα κορονοϊού, αλλά η πείρα από την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει ότι το αργότερα μπορεί να είναι πολύ αργά. Για αυτό τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα τόσο σε τοπικό όσο σε κεντρικό επίπεδο. Άλλωστε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Εκτός και αν ο ισχύει για τον Γιάννη Γόγολο και την παράταξη του ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». 

Οι προτάσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες και εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες 

Εμείς αυτές τις προτάσεις τις απευθύνουμε στους κατοίκους του Δήμου μας που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους καλούμε να μείνουν όρθιοι και δυνατοί προστατεύοντας τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους. 
Όρθιοι και δυνατοί και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. 
Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί. Δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, ούτε θα πάψουμε να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να διεκδικούμε. 

Ηγουμενίτσα 3/4/2020 
Για λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας. 



Συνέχεια...

180.000 ευρώ ενίσχυση στο Νοσοκομείο Φιλιατών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Απριλίου 03, 2020 0
180.000 ευρώ ενίσχυση στο Νοσοκομείο Φιλιατών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και τώρα είναι θετικό. Με 180.000 ευρώ ενισχύεται το Νοσοκομείο Φιλιατών από την Περιφέρεια Ηπείρου για ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, στο πλαίσιο την αντιμετώπισης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.
Τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Ηπείρου, σύμφωνα με τα αιτήματα που είχαν υποβάλλει οι διοικήσεις τους, είχαν οικονομική στήριξη από τις πρώτες σχεδόν ημέρες του κορωνοϊού. 
Το Νοσοκομείο Φιλιατών προσφέρει, παρ' ό,τι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, σημαντικές υπηρεσίες σε μια ευαίσθητη περιοχή. 
Και πραγματικά, το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, δίνει, στο μέτρο των δυνατοτήτων, που έχουν στη διάθεσή τους, τον καλύτερο εαυτό του για την εξυπηρέτηση των ασθενών ή όσων προσέρχονται προς εξέταση, όχι μόνο αυτή την κρίσιμη περίοδο του κορωνοϊού, αλλά πάντοτε. 
π. Ηλίας Μάκος
Συνέχεια...

Αλ. Καχριμάνης: Με συνεργασία και συντονισμό θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες της κρίσης από τον κορωνοϊό

Απριλίου 03, 2020 0
Αλ. Καχριμάνης: Με συνεργασία και συντονισμό θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες της κρίσης από τον κορωνοϊό 

Στις δράσεις που υλοποιεί σε πολιτικό επίπεδο η Περιφέρεια και σε επιχειρησιακό η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, για τη διαχείριση ζητημάτων που έχουν σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Ειδικότερα: 
- Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως μέχρι σήμερα υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τα νοσοκομεία, των οποίων η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει, όπως το ίδιο έπραξε και με το Πανεπιστήμιο για την παραγωγή τρισδιάστατων μασκών. Η συνολική συνδρομή της Περιφέρειας σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, μαζί με το ποσό των 180.000 ευρώ που πρόκειται να δοθεί εντός των ημερών στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ξεπερνά το 1.050.000 ευρώ. 
- Η Περιφέρεια -ανάφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης- έχει διαθέσει υγειονομικό υλικό σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες απολυμάνσεις. Ανακοίνωσε δε πως από την Τρίτη θα επαναληφθεί η διανομή. 
Όλες οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που γίνονται για την εξωνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού γίνονται με την απόλυτη τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ. «Το τι θα κάνουμε, πως θα ενεργήσουμε, την τελική απόφαση μέσα από τις όλες διαδικασίες την έχει ο ΕΟΔΥ. Δεν παίρνουμε εμείς κάποια απόφαση, δεν έχουμε αρμοδιότητα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. 
- Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και παράλληλα προβαίνουν σε έλεγχο όσων τίθενται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Επίσης έχουν συνδράμει στην υποδοχή των επαναπατρισθέντων από την Ιταλία, στην προώθηση των Ιταλών προς την πατρίδα τους, ως επίσης και στη διαχείριση (μαζί με την Αστυνομία) της ομαδικής άφιξης το βράδυ της Τετάρτης 59 Αλβανών υπηκόων που επέστρεφαν στην Αλβανία. 
«Θεωρώ υποχρέωσή μου, είπε ο Περιφερειάρχης, αυτές τις δύσκολες ημέρες να είμαστε με τους πάντες σε επαφή». Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» για τη διανομή εκ μέρους της πακέτων προϊόντων της σε ευπαθείς ομάδες των δήμων Άρτας και Ιωαννίνων και τώρα προετοιμάζεται ανάλογη πρωτοβουλία και για τους δήμους Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε επίσης πως σήμερα επικοινώνησε μαζί του ο Δ/νων Σύμβουλος της P&I AG, κ. Βασίλειος Τριάδης, ο οποίος του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει τα νοσοκομεία της Ηπείρου, όπως έχουν πράξει ως τώρα και άλλες επιχειρήσεις. Ήδη από τον Περιφερειάρχη του διαβιβάστηκε αίτημα της Ε.Ι.Ν.Η. για προμήθεια υγειονομικού υλικού. 
- Αναφερόμενος στα κρούσματα που σημειώθηκαν σε επιχείρηση της Άρτας, ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν άμεσα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη εξετάστηκαν 15 δείγματα από στενές επαφές των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό τα οποία βγήκαν αρνητικά. 
- Επίσης ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και οι άλλες της χώρας βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης σχετικά με το αίτημα τους, να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την Υγεία για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. 

Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα και να αποφεύγουν το συνωστισμό, αναφέροντας ως αρνητικό παράδειγμα την κίνηση στην παραλίμνια περιοχή και στο αισθητικό δάσος «Φρόντζου» των Ιωαννίνων. Ζήτησε επίσης να μην υπάρξουν μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα, προτρέποντας όλους τους καταναλωτές να προμηθευτούν από ένα αρνί ή κατσίκι ώστε να στηριχθεί ο παραγωγικός τομέας. 

Τέλος τόνισε ότι οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ενημερώσει όλες τις επιχειρήσεις (τροφίμων, πτηνοτροφεία, σφαγεία κ.α.) για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως και τη διατήρηση προσωπικού ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας σε περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις. 

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές υπηρεσίες για το έργο τους. Εμείς είμαστε συνεχώς αρωγοί τους και δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, είτε για Κέντρα Υγείας. Θεωρώ πως με το συντονισμό που έχουμε και με τη βοήθεια του Θεού θα περάσουμε τα δύσκολα»., υπογράμμισε.
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: Πότε θα πάρει η κυβέρνηση μέτρα ενίσχυσης για κτηνοτρόφους και αγρότες;

Απριλίου 03, 2020 0
Μάριος Κάτσης: Πότε θα πάρει η κυβέρνηση μέτρα ενίσχυσης για κτηνοτρόφους και αγρότες; 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης και 50 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία θέτουν επιτακτικά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των κτηνοτρόφων που έχουν προκύψει από τον κορονοϊό και του ασκούν κριτική για ανεπάρκεια στη λήψη μέτρων στήριξης και αόριστες εξαγγελίες. Οι βουλευτές επισημαίνουν τις προτάσεις που του έχει εγκαίρως καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας του να τις υιοθετήσει άμεσα, προχωρώντας έτσι σε εξειδικευμένες δράσεις στήριξης των πληττόμενων, όπως η ένταξή τους στο βοήθημα των 800 ευρώ, με αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους και η καταβολή ενισχύσεων deminimis. 

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά με την κατάθεση της Ερώτησης: 

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης, ακολουθεί πιστά την πορεία που έχει χαράξει συνολικά η κυβέρνηση με ημίμετρα και ψίχουλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, παρόλο το συντριπτικό μέγεθος της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης. Αντί να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που ήδη έχουμε εγκαίρως καταθέσει, εμπαίζει αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται σημαντικά από τον κορονοϊό, με αόριστες υποσχέσεις και ελάχιστη οικονομική ενίσχυση. Να αναλάβει, έστω και καθυστερημένα, τις σοβαρές του ευθύνες απέναντι στον πρωτογενή τομέα και να σέβεται τον κόπο των ανθρώπων της υπαίθρου. 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέραμε το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση, στην οποία του ζητάμε την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα, να εντάξει αγρότες και κτηνοτρόφους στο βοήθημα των 800 ευρώ, με αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους και να τους χορηγήσει ενισχύσεις deminimis.» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές: 


ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που απειλούνται με οικονομική καταστροφή εξαιτίας των προβλημάτων στην διάθεση των προϊόντων τους λόγω πανδημίας του κορωνοϊού» 

Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνει εκτροφή τόσο μεγάλων ζώων (αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής) όσο και μικρών (αιγοπρόβατα), συνεισφέροντας κατά 30% περίπου, στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής στη Χώρα όσον αφορά στην ποσότητα και στην αξία. Η ιδιαίτερη δε, οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας αποδεικνύεται από την παραγωγή υψηλών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, με υψηλό βαθμό εξαγωγικής δραστηριότητας παγκοσμίως (φέτα, γιαούρτι). Αξιοποιώντας τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά, η κτηνοτροφία συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Η οικονομική σημασία του κλάδου είναι μεγάλη, με την εξασφάλιση απασχόλησης, την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με τη μεταποίηση και την εμπορία του κρέατος και γάλακτος. Ωστόσο, οι ανείπωτες συνθήκες που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επηρεάζουν όπως αναμενόταν και τον κλάδο των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα αυτών που εκτρέφουν αιγοπρόβατα. 

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων είναι ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, έχουν, ήδη: 

- Περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας, 

- Μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών, 

- Ακυρωθεί πολλές παραγγελίες, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν σε καταψύξεις προϊόντων, 

- Μειωθεί σημαντικά οι τιμές παραγωγού. 

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, αφού οι περιορισμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ισχύουν και κατά την περίοδο του Πάσχα, η οποία αποτελούσε διέξοδο για ένα μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτροφικών που ως υποκλάδος της κτηνοτροφίας έχει το ηπιότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα εκμεταλλευόμενος άριστα τους ορεινούς βοσκότοπους διασφαλίζοντας παράλληλα την αειφορική διαχείριση του τοπίου σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης επιγραμματικά και χωρίς να δίνει ακόμα πολλές λεπτομέρειες (όπως η επέκταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι τις 15 Ιουνίου, η δυνατότητα προκαταβολής πληρωμών, η ευελιξία στο δεύτερο πυλώνα ώστε να ενισχυθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι που έχουν επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας καθώς και η απλοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), καλοδεχούμενα αλλά τα γνωρίζουμε ήδη. Είναι στην παλέτα της ΚΑΠ και όπως γνωρίζουμε όλοι είναι η πρώτη εύκολη προσφερόμενη λύση που όμως δεν θα λύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο φετινό κατρακύλισμα του αγροτικού εισοδήματος. Τα 150 εκ. € που έδωσε για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα ο Υπουργός Οικονομικών επίσης θα φανούν στο τέλος ότι είναι πολύ λίγα. Το ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δηλώσεις σας για ενισχύσεις έως 100.000 € για τους αγρότες και 120.000 € για τους αλιείς αρκεί οι ζημιές να συνδέονται με τον κορωνοϊό δε σημαίνει τίποτε και μάλλον πρόκειται για μη υπεύθυνη πολιτική. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με τη μέγιστη ένδειξη ευαισθησίας που απαιτείται για έναν τομέα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παραγωγής εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη διατροφή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει γενναία μέτρα που θα ελαφρύνουν και θα στηρίξουν τις επαγγελματικές τάξεις (και τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής), μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας. 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Προτίθεται να προβεί στην εξειδίκευση μέτρων στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τον κλάδο των κτηνοτρόφων; 

2. Εξετάζεται από πλευράς του Υπουργείου το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο κλάδος των κτηνοτρόφων στους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και να συμπεριληφθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στους ΚΑΔ που θα λάβουν τη οικονομική ενίσχυση των 800 €; 

3. Προτίθενται οι Υπηρεσίες του Υπουργείου να εξετάσουν τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στον κλάδο των κτηνοτρόφων; 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Τζάκρη Θεοδώρα 
Αβραμάκης Λευτέρης 
Αγαθοπούλου Ειρήνη 
Αθανασίου Νάσος 
Αναγνωστοπούλου Σία 
Αραχωβίτης Σταύρος 
Αυλωνίτης Αλέξανδρος 
Βαγενά Άννα 
Βαρδάκης Σωκράτης 
Βέττα Καλλιόπη 
Γεροβασίλη Όλγα 
Γιαννούλης Χρήστος 
Γκαρά Αναστασία 
Γκιόλας Γιάννης 
Ελευθεριάδου Τάνια 
Ζαχαριάδης Κώστας 
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 
Ηγουμενίδης Νίκος 
Θραψανιώτης Μανόλης 
Καλαματιανός Διονύσης 
Καρασαρλίδου Φρόσω 
Κασιμάτη Νίνα 
Κατρούγκαλος Γιώργος 
Κάτσης Μάριος 
Καφαντάρη Χαρά 
Κόκκαλης Βασίλης 
Λάππας Σπύρος 
Μάλαμα Κυριακή 
Μαμουλάκης Χαράλαμπος 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Μουζάλας Γιάννης 
Μπάρκας Κωνσταντίνος 
Μωραΐτης Θάνος 
Ξανθόπουλος Θεόφιλος 
Ξανθός Ανδρέας 
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 
Παπαδόπουλος Σάκης 
Παπαηλιού Γιώργος 
Πέρκα Θεοπίστη 
Ραγκούσης Γιάννης 
Σαρακιώτης Γιάννης 
Σκουρλέτης Πάνος 
Σκούφα Μπέτυ 
Συρμαλένιος Νίκος 
Τελιγιορίδου Ολυμπία 
Τζούφη Μερόπη 
Φάμελλος Σωκράτης 
Φίλης Νίκος 
Χαρίτου Δημήτρης 
Χατζηγιαννάκης Μίλτος 
Ψυχογιός Γιώργος
Συνέχεια...

Διάθεση υγειονομικού υλικού από τον ΟΛΗΓ

Απριλίου 03, 2020 0
Διάθεση υγειονομικού υλικού από τον ΟΛΗΓ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο και τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών που δοκιμάζονται καθημερινά στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας προέβη στην προμήθεια και διάθεση: 

- 40 ολόσωμων στολών και 30 ζευγαριών προστατευτικών γυαλιών στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, 

- Υγειονομικού υλικού στο ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας, 

- Αναλώσιμου υλικού στο Λιμενικό Σώμα Ηγουμενίτσας και στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, 

- Διάθεση των τριών κοντέινερ στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, εκ των οποίων ένα τοποθετήθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ένα στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και ένα χρησιμοποιείται από τον ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση ύποπτων κρουσμάτων εντός του χώρου του λιμένα εξωτερικού, 

- Απολύμανση των κτηρίων του Τελωνείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας ως ελάχιστη στήριξη στον καθημερινό αγώνα που δίνουν όλοι εργαζόμενοι στους κλάδους, υγείας, καθαριότητας και φύλαξης.
Συνέχεια...

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου )

Απριλίου 03, 2020 0
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου ) 

Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα ( Παρασκευή 3 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
· Tα τρία θετικά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, με τον ηλικιωμένο από τη Άρτα να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. 

· Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τέσσερα διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο είναι σταθερό, το δεύτερο είναι το θετικό κρούσμα που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα , κάτοικος Πρέβεζας, επίσης σταθερός. Το τρίτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο παρουσιάζει σταθεροποίηση . Το τέταρτο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, το οποίο εισήχθη στη Μονάδα χθες το απόγευμα. 

· Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Σήμερα στάλθηκαν οκτώ νέα δείγματα για εξέταση. Από αυτά τα τέσσερα είναι αρνητικά .Για τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένονται αποτελέσματα. 

· Οι απαντήσεις από τα δύο χθεσινά δείγματα είναι επίσης αρνητικές. 

· Από το σύνολο των ογδόντα πέντε (85) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ ) . Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δέκα πέντε (15) δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκαν τριάντα τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 

· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 

· Από το σύνολο των διακοσίων δώδεκα δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, τα επτά (7) ήταν θετικά (τρία εκ των οποίων αφορούν κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας). 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Δύο αποτελέσματα δειγμάτων επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. Το ένα εξ αυτών θα επαναληφθεί. 

· Στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα σχετικού δείγματος. 

· Πέραν των ανωτέρω λήφθηκαν δύο επιπλέον δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία είναι σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα. 

· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο των τριών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Όλα τα δείγματα που αναμένονταν από τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά . 

Στο Camping του Δρεπάνου φιλοξενούνται είκοσι άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης , αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία, ώστε όσοι από αυτούς είναι Γάλλοι υπήκοοι να επαναπατρισθούν σύντομα. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους . 

Συνέχεια...

Το Εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ

Απριλίου 03, 2020 0
Το Εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ 

Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, που πρέπει να κάνουν αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ. Σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται το επίδομα ειδικού σκοπού,αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μπουν και να κάνουν δήλωση, αφού όμως είχε προηγηθεί η σχετική υπεύθυνη δήλωση της εργοδοσίας. Ωστόσο η απόδοση του ειδικού επιδόματος πάει προς τα πίσω, καθώς μια σειρά επιχειρήσεων δεν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Το υπουργείο Εργασίας παρέτεινε μέχρι και τις 10 Απρίλη την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου η καταβολή του επιδόματος για τμήμα εργαζομένων θα καθυστερήσει κι άλλο, ενώ ήδη συμπληρώνονται δύο βδομάδες από την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που εργάζονται, διάστημα στο οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα. 
Ασαφές παραμένει και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και σταδιακά συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν εκβιασμούς να δώσουν μέρος ή όλο το ποσό των 800 ευρώ όπως γίνεται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να επικοινωνούν άμεσα με τα σωματεία τους και το Εργατικό Κέντρο, να καταγγέλλουν όπου δημιουργούνται εμπόδια στην ένταξη και στην καταβολή του επιδόματος τους. Τηλέφωνο καταγγελιών 6986933660 και 6973337156. 

Καταγγέλλουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης οι ρυθμίσεις για την ένταξη στο ειδικό επίδομα του κλάδου των κατασκευών πρακτικά αποκλείει τους χιλιάδες οικοδόμους που δουλεύουν στη συμβατική οικοδομή. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κυβέρνηση εντάσσει εργαζόμενους σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες προς διευκόλυνση των τελευταίων να αναστείλουν τις εργασίες τους και μικρό αριθμό αυτοαπασχολούμενων. 
Καμία πρόβλεψη συνεχίζει να μην υπάρχει για τους χιλιάδες ανέργους που δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ανακοινώθηκαν, αφορούν μικρό αριθμό στο σύνολο των ανέργων και σε κάθε περίπτωση αποφέρουν ένα εισόδημα στο μέλλον και όχι σήμερα που το έχει ανάγκη ο Άνεργος. 

Τέλος το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ ως μέτρο που πάρθηκε σε συνθήκες όπου χιλιάδες εργαζόμενοι στάλθηκαν από τις επιχειρήσεις και το κράτος σπίτι τους, άλλοι απολυμένοι, άλλοι απλήρωτοι κ.ο.κ., δεν πρέπει να συσκοτίσει τον χαρακτήρα και τον στόχο της επίθεσης. Τα αντεργατικά μέτρα που υλοποιούνται ήρθαν για να μείνουν. Με κάθε πρόσφορο τρόπο να κάνουμε καθαρό σε κυβέρνηση και εργοδοσία: Ο λαός πλήρωσε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ακριβά κόστισε η βραδινή έξοδος σε 6 νεαρούς...!

Απριλίου 03, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ακριβά κόστισε η βραδινή έξοδος σε 6 νεαρούς...!

Πολύ ακριβά κόστισε μια βραδινή βόλτα για έξι νεαρούς το περασμένο Σάββατο. Φαίνεται πως οι νεαροί μπούχτησαν να βλέπουν όλη μέρα στην τηλεόραση τον Παπαδόπουλο να τους λέει ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και αποφάσισαν να βγουν μια βολτίτσα να τα πούνε.

Έτσι μαζεύτηκαν παρέα και για να μην γίνουν αντιληπτοί βρήκαν καταφύγιο στο προαύλιο του 4ου δημοτικού σχολείου να μοιραστούν τα νέα τους, σπάζοντας την καραντίνα...!

Φαίνεται όμως πως αυτή τους η κίνηση δεν άρεσε στους περίοικους και κλήθηκε άμεσα η αστυνομία. Οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν τους νεαρούς και τους επέβαλλαν το πρόστιμο των 150 ευρώ και στους έξι...! Καλός τζίρος για ένα μόνο περιστατικό!

Δυστυχώς οι νεαροί πήρανε τις κλήσεις τους και επέστρεψαν σπίτια τους. 150 ευρώ έκαστος για μία βραδινή έξοδο δεν θα είχαν πληρώσει ούτε στα μπουζούκια. Βέβαια, ο νόμος είναι νόμος και πρέπει όλοι να υπακούν. Ωστόσο, αρχίζει και γίνεται αντιληπτό ότι η επιβολή ενός προστίμου ίδιου ποσού για όλους δεν είναι και τόσο δίκαιο. Δεν είναι το ίδιο να πληρώνει 150 ευρώ πρόστιμο κάποιος που περιμένει το μηνιαίο επίδομα των 400 ευρώ για να ζήσει την οικογένειά του και να ισχύει το ίδιο για κάποιον που τα 150 ευρώ τα έχει για ηλιόσπορο. Δεν μπορεί να αγοράζουμε τις μετακινήσεις μας και την ελευθερία μας με 150 ευρώ...! Δε μπορεί να μετατραπεί ένα πρόστιμο σε εξιτήριο...! Ας το σκεφτούν αυτό οι νομοθέτες!
Συνέχεια...

Για τον Μανώλη Γλέζο - Του Παύλου Αλεξίου

Απριλίου 03, 2020 0
Για τον Μανώλη Γλέζο - Του Παύλου Αλεξίου 

Για τον Μανώλη Γλέζο
Για την άλλη, την ανθρώπινη πλευρά, αυτή του αντιήρωα 

Δεν θα επιχειρήσω να μιλήσω για την ιστορία, τη δράση και το έργο αυτού του μεγάλου ανθρώπου, αυτού του μεγάλου αγωνιστή, που αμφισβητούσε ο ίδιος καθημερινά με την πράξη του τον τύπο του εθνικού ήρωα. Έχουν γραφτεί και θα γραφτούν πολλά. Θα μιλήσω για την ανθρώπινη, την απλή καθημερινή πλευρά, όπως είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να τον ζήσω από κοντά. 

«Τύχη αγαθή» έφερε αρκετές φορές τον Μανώλη Γλέζο στη Θεσπρωτία. 

Μια από αυτές, ήταν τον Νοέμβρη του 2003, όταν ήρθε στην Ηγουμενίτσα για τις εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση (25 Νοέμβρη), που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. (Ήταν τότε η περίοδος που με ενέργειες του Συλλόγου είχαν έρθει στο Σχολείο και στην Ηγουμενίτσα και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι, Μάρω Λοΐζου, Στέφανος Βασιλειάδης, Άλκη Ζέη, Ευγένιος Σπαθάρης - μας έφυγαν κι αυτοί - Ζωή Βαλάση, Σπύρος Ορνεράκης, Δημήτρης Παπαχρήστος, Στέλιος Πελασγός, Βάσω Ψαράκη, Χρήστος Μπουλώτης, Χρήστος Αναστασόπουλος κ.α.). 

Ήταν τότε όλο το πρωί μαζί με τα παιδιά και τους δασκάλους τους και μιλούσε υπομονετικά μαζί τους, σαν έφηβος (ήταν 81 χρονών), σαν παππούς και σαν Δάσκαλος για την Εθνική Αντίσταση. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησε και συγκίνησε τους πολίτες με το ίδιο θέμα. Την άλλη μέρα 26 Νοέμβρη επισκέφθηκε το Α΄ Γυμνάσιο και το Α΄ Λύκειο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές και μίλησε σε δυο εκδηλώσεις με θέμα: «Η συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με πρόσκληση του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ, έγινε και άλλη έκτακτη, εκτός προγράμματος, σχετική εκδήλωση στο Συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ, με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και καθηγητών και με ενδιαφέροντα διάλογο, που κράτησε μέχρις αργά το βράδυ. 

Αυτές τις μέρες που έμεινε στη Θεσπρωτία μαζί με τη σύντροφό του την Τζώρτζια, γυρίσαμε το Νομό, γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι στην αρχή με κατείχε ένα δέος και μια αμηχανία. Όμως ο ίδιος με την πρώτη επαφή και με τη σεμνότητα και την αύρα που εξέπεμπε, μας έκανε να το ξεπεράσουμε και να αισθανθούμε ότι μιλούσαμε σαν ίσος προς ίσο. 

«Η ανάγκη και η πίστη σε ιδανικά κάνει τον κάθε ένα ήρωα», έλεγε, ενώ συχνά αναφερόταν με συγκίνηση στους νεκρούς συντρόφους του. Ιδιαίτερα στον ξεχασμένο 17χρονο μαθητή Μαθιό Πόταγα -που με πρωτοβουλία του τιμήθηκε το 2003- που του συνέθλιψαν το κεφάλι οι Γερμανοί, επειδή πρώτος αυτός, στις 2 Μαϊου του 1941, λίγο πριν ο Μανώλης με τον Σάντα κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, στην Βυτίνα Αρκαδίας, μπήκε μπροστά στην πομπή για να σταματήσει το γερμανικό τανκ. Και στο άλλον έφηβο, που επειδή ήταν κοντός και φοβόταν μήπως δεν τον «πιάσουν» οι σφαίρες την ώρα της εκτέλεσης, έβαλε κάποια πέτρα για να σηκωθεί ψηλότερα. 

Ο ίδιος, με απλό, μεθοδικό, διαλεκτικό τρόπο, έχοντας διδαχτεί στο μεγάλο σχολείο της Αριστεράς, ανέπτυσσε τον συλλογισμό του, ποτέ δεν ήθελε να επιβάλλει τις απόψεις του και πάντα άκουγε -πραγματικά άκουγε- την άποψη του συνομιλητή του και σεβόταν τις διαφορετικές απόψεις. Εμείς ρωτούσαμε να μάθουμε για πρόσωπα και πράγματα, για την πονεμένη ιστορία της Αριστεράς. Γιατί ήταν γέννημα του παλιού ηρωϊκού ΚΚΕ και εκείνης της Αριστεράς των «πέτρινων χρόνων» που γέννησε Ηλέκτρες, Μπελογιάννηδες, Γλέζους, Λαμπράκηδες, Μανδηλαράδες, Τσαρουχάδες και τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές. Αυτής της Αριστεράς, που στη συνέχεια, μέσα από την αναθεώρηση, οδήγησε στην σύγχυση και στον συμβιβασμό. 

Το επόμενο καλοκαίρι (2004), μετά από πρόσκλησή του, βρεθήκαμε οικογενειακά, στο αγαπημένο του χωριό τ’ Απεράθου της Νάξου, φιλοξενούμενοι αυτού και της συντρόφου του, στο απλό, μικρό, αλλά συμπαθητικό σπιτάκι τους. 

Εκεί πλέον είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε τόσο πολλά. Κάθε πρωί ξυπνούσε πρώτος, από τις 5 και έγραφε χωρίς γυαλιά (δεν φόρεσε ποτέ τέτοια) -ολοκλήρωνε τότε τον περίφημο, μνημειώδες δίτομο έργο του για την Εθνική Αντίσταση- και στη συνέχεια, αργότερα, άρχιζε η δική μας ώρα, η ιστορία, η πολιτική, η Αριστερά, το Κόμμα, αλλά και οι ξεναγήσεις στο χωριό και στη Νάξο. 
Όταν έλαβε ένα δέμα, μας έδειξε πώς να λύνουν και όχι να κόβουν τον σχοινί, όπως έκαναν στην εξορία, γιατί τους ήταν χρήσιμο. Μας έδειξε με ένα ραβδί, σαν μικρό παιδί, πως να το τυλίγουν και με δυσκολία στη συνέχεια να το λύνουν ανάμεσα στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια τους, σαν σωματική άσκηση μέσα στις φυλακές. 

Είδαμε τότε τα πέντε (!) Μουσεία που με δική του πρωτοβουλία η Κοινότητα Απεράθου, είχε οργανώσει την περίοδο που εκείνος ήταν πρόεδρος και εφάρμοσε την «άμεση δημοκρατία», όπως εκείνος έλεγε τον θεσμό των κυρίαρχων, αποφασιστικών Λαϊκών Συνελεύσεων και των ανακλητών οργάνων, που παρέπεμπαν στην ιστορία του ΕΑΜ. Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη που έφερε το όνομα του 19χρονου αδερφού του Νίκου Γλέζου, που είχε εκτελεστεί από του Γερμανούς μαζί με τους 200 της Καισαριανής, (αφήνοντας γραμμένο στο σκούφο του, το γνωστό σημείωμα: «Αγαπητή μητέρα σας φιλώ, χαιρε(τι)σμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση, πέφτοντας για τον Ελ. ΛΑΟ, Γλέζος Νίκος, Παραμυθίας 40»). 

Τρέξαμε στα βουνά για να μας δείξει τα έργα ορεινής υδάτινης οικονομίας (μικρά ανασχετικά φράγματα, πηγές, αρδευτικά κανάλια κλπ), που είχε κάνει, δεδομένου ότι στις φυλακές είχε διδαχτεί Γεωλογία από συγκρατούμενους του καθηγητές Πανεπιστημίου (αργότερα πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια τον ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορα). Κατά την ορειβασία, «ανεβαίνουμε ακροδακτυλοβάμονες και κατεβαίνουνε πελματοβάμονες», μας έλεγε ο γλωσσολόγος Μανώλης («Ύδωρ, Αύρα, Νερό» το σχετικό βιβλίο του). Μας μίλησε για την ιστορία αντίστασης της Νάξου και τ’ Απεράθου, μας έδειξε τα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις της σμύριδας και μας εξιστόρησε τους αγώνες των σμυριδεργατών. 

Ήταν τότε που ακουγόταν το όνομά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μας ρωτούσε αν του γινόταν πρόταση τι να κάνει. «Μανώλη θα υπογράφεις αντιλαϊκούς Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα», τον ρωτούσαμε εμείς, «αν δεν τα υπογράφεις θα αναγκασθείς να παραιτηθείς». Αυτό ακριβώς το ανυπότακτο του χαρακτήρα του, ίσως ήταν και ο λόγος που δεν του έγινε τελικά η πρόταση. 

Μια άλλη μέρα μας ανέδειξε και άλλες πλευρές του ανθρώπινου, χοϊκού Μανώλη. Βρεθήκαμε μαζί του σε μια βάφτιση, κοντά στο λιμανάκι της Μουτσούνας, όπου οι Ναξιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζουν. Εκεί όπου το γλέντι με τους όμορφους κυκλαδικούς χορούς και το θεσπέσιο βιολί κράτησε ως το βράδυ, ο Μανώλης έγινε ένα με αυτούς τους απλούς ανθρώπους, είδαμε τον Μανώλη γλεντζέ και δεινό χορευτή (Στο βιβλίο του «Η συνείδηση της Πετραίας γης» κάνει ιδιαίτερη λυρική αναφορά στους «Χορευταράδες» των Κυκλάδων). 
Πολλές φορές θυμόμαστε και αναπολούμε εκείνες τις στιγμές. 

Βρεθήκαμε πολλές φορές με τον Μανώλη και στο απλό σπιτάκι της Τζόρτζιας στην Αθήνα. 
Ήρθε ξανά στη Θεσπρωτία προσκεκλημένος του αείμνηστου Δήμαρχου Παραμυθιάς Βασίλη Λώλου, στις εκδηλώσεις για εκτελεσμένους από τους Γερμανούς 49 προκρίτους -πατριώτες τους έλεγε ο Μανώλης- όπου μίλησε ο ίδιος και έγινε παρουσίαση του βιβλίου του «Η συνείδηση της Πετραίας γης», από το δάσκαλο Δημήτριο Τσίτσιο, με μια ομιλία εξαιρετική και ιδιαίτερη, όπως ο ίδιος μου είπε, όταν του την έστειλα. 

Ο Μανώλης ήξερε πάντα να πιάνει τον παλμό του κόσμου και έτσι σε όλες τις επισκέψεις στη Θεσπρωτία ξεκινούσε με την αναφορά στους πρώτους Έλληνες εκτελεσμένους από τους Ιταλούς, στις 8 Νοέμβρη 1940, τον Χρήστο Πιτούλη και τον Χρήστο Τσώνη. 

Όταν ήταν ευρωβουλευτής και γυρνούσε με το καράβι από Ιταλία έπαιρνε τηλέφωνο για να βρεθούμε έστω και για λίγο στο καράβι και να τα πούμε. Η ενότητα της Αριστεράς ο καημός του. «Ναι αλλά σε ποια βάση;», ο αντίλογός μας. Ποτέ δεν μιλούσε άσχημα για τους άλλους αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς που τον κριτίκαραν -και πολλές φορές άσχημα- για τους συμβιβασμούς του. Οι διαφωνίες μας υπήρξαν έντονες, αλλά σε συντροφικό κλίμα. Όταν αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρώτησα, κάπως δηκτικά είναι η αλήθεια, για την «ενότητα της Αριστεράς», μου απάντησε άμεσα και με ειλικρίνεια «είχα αυταπάτες». Άλλωστε με επιστολή του το Φλεβάρη του 2015 ζητούσε δημόσια συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό. Αυτός ήταν ο Μανώλης, παρορμητικός πολλές φορές, αλλά πάντα αναγνώριζε τα λάθη του. 

Ο Μανώλης όπως φτωχός μπήκε στη ζωή και στον αγώνα, έτσι φτωχός έφυγε, παρά τα δημόσια αξιώματα στα οποία αναδείχτηκε. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα παιδιά του, εξαιρετικοί επιστήμονες, έμειναν στην «ανωνυμία», δεν εκμεταλλεύτηκαν την αίγλη του ονόματός του, όπως οι γόνοι άλλων πολιτικών οικογενειών. 

Σε όλες τις συναντήσεις είχε πάντα την όρεξη και την υπομονή να συζητά και να χαριτολογεί, ιδιαίτερα με τα παιδιά, είχε αυτή τη λεβεντιά, την ομορφιά και ευγένεια ψυχής, την λάμψη στα μάτια του, που την τροφοδοτούσε η «αείζωος» εσωτερική φλόγα του Αγωνιστή, του Άνθρωπου, του Αριστερού, αυτή που τον κατέβαζε, σε αυτή την ηλικία, στη διαδήλωση και στο Πολυτεχνείο με βροχή, με το χαρακτηριστικό ναυτικό καπέλο και το μπαστούνι. 
Αυτό ήταν το μεγαλείο του Μανώλη. 

Μανώλη «δεν απογοητεύομαι, οργίζομαι», όπως έλεγες. 
Η αλήθεια είναι ότι θα μας λείψεις. Αλλά εσύ συχνά έλεγες αυτό που πάρα πολύ μας άρεσε και πάντα θα μας συγκινεί: 
«Ζω για τους συντρόφους μου που χάθηκαν. Γι’ αυτούς που δεν υπάρχουν πια. Πριν από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο, είναι δυνατόν;» 

Γι αυτό και εμείς Μανώλη μπορούμε να σε ξεχάσουμε; 
Θα ζεις και συ μαζί μας, δεν θα γίνεις ακίνδυνο εικονοστάσι, όπως πολλοί όψιμοι υμνητές θα ήθελαν, θα είσαι ο Μανώλης της οργής, της αντίστασης και του αγώνα, στους δικούς μας αγώνες για μια άλλη πιο ανθρώπινη κοινωνία, του Δίκιου, της Δημοκρατίας, της Λευτεριάς, της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας, του Σοσιαλισμού. 

Ηγουμενίτσα 30 Μάρτη 2020 
Παύλος Αλεξίου
Συνέχεια...

Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Απριλίου 03, 2020 0
Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων από το Δήμο Ηγουμενίτσας 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προκειμένου να ανακουφίσει τις τοπικές επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοινώνει τα κάτωθι μέτρα: 

- Απαλλαγή, από τα τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων. 

- Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού. 

- Απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος των επιχειρήσεων, που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα. 

- Αναστολή για δύο (2) μήνες από την υποχρέωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαλλαγμένων από προσαυξήσεις. 

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης (πλην του 4) των επιχειρήσεων, ισχύουν για όσο χρονικό διάστημα έχει διακοπεί ή περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Η ένταξη στις παραπάνω ρυθμίσεις γίνεται αποκλειστικά με την αποστολή στο info@igoumenitsa.gr μιας απλής αίτησης, καθώς και του αντίγραφου της δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας, που υποβάλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 


Συνέχεια...

Στηρίζουμε τα παιδιά με καρκίνο - Πασχαλινές λαμπάδες Φλόγα

Απριλίου 03, 2020 0
Στηρίζουμε τα παιδιά με καρκίνο - Πασχαλινές λαμπάδες Φλόγα

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας και πιο πολύ για τα παιδιά της Φλόγας που υποβάλλονται σε θεραπεία και τους γονείς τους.
Ήδη από τον Ιανουάριο, με αγάπη και ενθουσιασμό ετοιμάσαμε, όπως κάθε χρόνο, τις λαμπάδες μας για το φετινό Πάσχα. Σ ένα καλά εξοπλισμένο εργαστήριο που στήθηκε σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια, μια μεγάλη παρέα, οι «φίλες» εθελόντριες μας, έρχονται σε σταθερή και μόνιμη βάση, με μόνη αμοιβή τη χαρά της προσφοράς. Καθώς η εμπειρία τους μεγαλώνει με τα χρόνια, δημιουργούν πανέμορφες κατασκευές σε συνεργασία με τις μητέρες των παιδιών που φιλοξενούμε.
Λυπούμαστε γιατί τόση δουλειά και τόση αγάπη για φέτος θα μείνει στα ράφια καθώς δεν θα συμμετέχουμε σε μπαζάρ και δεν θα διαθέσουμε Πασχαλινά είδη ούτε στον ξενώνα μας.
Ανεβάζουμε λίγα σχέδια από τις λαμπάδες που ετοιμάσαμε στο Eshop της Φλόγας για όσους θέλουν δώσουν την αγάπη τους στον αγώνα μας.
Θα δεχόμαστε παραγγελίες μέχρι τις 10 Απριλίου. Όλες οι παραγγελίες θα αποσταλούν μέχρι 12 του ίδιου μήνα, για να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι λαμπάδες θα φτάσουν στο προορισμό τους μέχρι την Ανάσταση.
Συνέχεια...