10/30/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Ηγουμενίτσα: Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Παλαιστίνη...!

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Παλαιστίνη...!

Ένα ψήφισμα για την Παλαιστίνη, έθεσε προς συζήτηση και ψηφοφορία ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δώρης Δήμας στη συνεδρίαση του οργάνου, το βράδυ της Δευτέρας 30/10.

Το ψήφισμα που πρότεινε (μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω) δεν έγινε δεκτό από το σώμα. Ο μεν κ. Λώλος ανέφερε ότι αν εκδοθεί κάποιο ψήφισμα θα πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο δε κ. Νταής πρότεινε να παραμείνουν σε ψήφισμα για ...ειρηνευτική λύση και εκεχειρία, ενώ ο κ. Δημητρίου συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν είχε πλέον σημασία, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τόνισε πως εφόσον δεν υπάρχει ομοφωνία, δεν τίθεται ζήτημα ψήφισης ή όχι και το απέρριψε..!

Με λίγα λόγια το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας αρνήθηκε να ψηφίσει το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά για την σφαγή που γίνεται σήμερα στην Γάζα.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 7.000, ανάμεσά τους πάνω από 3.500 παιδιά και πάνω από 1.000 γυναίκες.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα κάθε 15 λεπτά σκοτώνεται και ένα παιδάκι.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα οι τραυματίες ξεπερνούν τις 15.000 χωρίς να έχουν την αναγκαία περίθαλψη εξαιτίας του ασφυκτικού αποκλεισμού από το κράτος του Ισραήλ.

Και αυτά είναι τα στοιχεία μόνο των τελευταίων ημερών, αφού εδώ και δεκαετίες συντελείται μια πραγματική γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα.

O παλαιστινιακός λαός εδώ 75 χρόνια βιώνει μια πραγματική γενοκτονία, με εκατόμβες νεκρών, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, φυλακίσεις, βασανισμούς. Το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παραβιάζοντας ακόμα και αποφάσεις του ΟΗΕ, επεκτείνει την κατοχή, κρατάει σε καθεστώς ανοιχτής φυλακής 2.000.000 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, χτίζει παράνομους εποικισμούς, παίρνοντας τη γη, το νερό και άλλους φυσικούς πόρους.

Τις συνέπειες της κατοχής και της βάρβαρης πολιτικής του κράτους του Ισραήλ, τις πληρώνει και ο ίδιος ο ισραηλινός λαός.

Η στήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας θεωρεί ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να ζει σε πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, νοικοκύρης στον τόπο του, γι’ αυτό και απαιτεί:

§ Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

§ Άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

§ Να αποσυρθεί η φρεγάτα ''Ψαρά'' από την περιοχή και να μην αντικατασταθεί από άλλο πολεμικό πλοίο και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

§ Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ και να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 2015

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συμβολική κινητοποίηση από το ΕΚΘ για την Παλαιστίνη (+ΦΩΤΟ)

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συμβολική κινητοποίηση από το ΕΚΘ για την Παλαιστίνη (+ΦΩΤΟ)

Συμβολική κινητοποίηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής από το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας με αφορμή τα γεγονότα στην Παλαιστίνη.


Η κινητοποίηση κατέληξε με κρέμασμα πανό σε σημείο της εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας. Στην κινητοποίηση προπαγανδίστηκε και το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο την Τρίτη 31 Οκτώβρη στις 6:30 το απόγευμα στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Γιατί δεν βγήκαν το πρωί τα συνεργεία του Δήμου για αποκομιδή απορριμμάτων...

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Γιατί δεν βγήκαν το πρωί τα συνεργεία του Δήμου για αποκομιδή απορριμμάτων...
(Ηγουμενίτσα, 30/10/2023, ώρα 10 π.μ., έναντι κτιρίου Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας)

Γεμάτους κάδους απορριμμάτων και σωρούς από σκουπίδια αντίκρισαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας. Μετά από Σαββατοκύριακο και Δευτέρα πρωί η πόλη θύμιζε χωματερή, ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών θα έπρεπε να είχε γίνει από πολύ νωρίς το πρωί.

Γα το θέμα έκανε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πριν λίγη ώρα ο δημοτικός σύμβουλος Δώρης Δήμας προς το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γ. Λώλο.

Ο κ. Λώλος απάντησε πως δεν είχε γνώση του θέματος και τους λόγους που τα συνεργεία του Δήμου δεν προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, από νωρίς το πρωί, ενώ τόνισε πως έδωσε εντολή να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να δουν τι και ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την εξέλιξη.

"Δεν μπορούν κάποιοι να παίζουν με την υγεία των δημοτών", δήλωσε χαρακτηριστικά!

Από τη συνεδρίαση έλειπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γκίκας που ίσως μας διαφώτιζε περισσότερο.

Είναι γεγονός, πάντως, πως η δημοτική αρχή έχει αφήσει το Δήμο στον αυτόματο πιλότο με απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη και τους δημότες...!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, την προβλεπόμενη ώρα, επειδή δεν είχε υπογραφεί το πρόγραμμα εργασίας από τη διοίκηση, κάτι που έγινε από τον ίδιο το Δήμαρχο αργότερα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων λίγο πριν το μεσημέρι...!

Συνέχεια...

Επανέρχονται ασφαλτικά Σαγιάδας και ανεμογεννήτριες στο δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών...

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Επανέρχονται ασφαλτικά Σαγιάδας και ανεμογεννήτριες στο δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών...

Συνεδριάζει σήμερα 30 Οκτωβρίου το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών. Μεταξύ των θεμάτων συζητούνται δύο θέματα που έχουν απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν την τοπική κοινωνία, ωστόσο επανέρχονται ως θέματα προς συζήτηση, παρόλο που στο παρελθόν έχουν δοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις, αλλά υπήρξε και καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Το ένα θέμα αφορά την κατασκευή μονάδας πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ενώ το δεύτερο, αίτηση εταιρείας για δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση "Κοκκινίτσα" Δήμου Φιλιατών.

Το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών, έχει αρκετές φορές γνωμοδοτήσει αρνητικά. Αναμένεται, (λογικά) μία ακόμη αρνητική γνωμοδότηση.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιο, πως γίνεται και επανέρχονται θέματα τα οποία υποτίθεται είχαν κλείσει οριστικά...!

Δείτε τα σχετικά θέματα σύμφωνα που θα συζητηθούν απόψε στο δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών:

1. Λήψη απόφασης επί αιτήματος της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας με θέμα: Ζητούνται απόψεις για την έκδοση απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης Αιγιαλού, Παραλίας & θαλάσσιου χώρου, για την κατασκευή έργων υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών, από την εταιρεία <<ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ>>, στη θέση Μαντίλα όρμος Κάτω Αετού, Λωρίδα Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

2. Λήψη απόφασης επί αιτήματος της Εταιρείας "ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε" με θέμα: Έκφραση απόψεων για παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή έργων υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών από την εταιρεία <<ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ>> στη θέση Μαντίλα Λωρίδας Σαγιάδας Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

3. Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): <<Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 28 MV στη θέση <<Κοκκινίτσα>> Δήμου Φιλιατών, Π.Ε.Θεσπρωτίας , Περιφέρειας Ηπείρου>>.
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων


Συνέχεια...

Η Ηπειρωτική Συσπείρωση αποχαιρετά το Μιχάλη Πασιάκο...!

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Η Ηπειρωτική Συσπείρωση αποχαιρετά το Μιχάλη Πασιάκο...!

Η Θεσπρωτία και η Ήπειρος αποχαιρέτησαν το Μιχάλη Πασιάκο, που έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 64 χρονών. Η πολιτική κηδεία του έγινε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας στις 25 Οχτώβρη 2023. Τον ξεπροβόδισαν συγγενείς, πολλοί φίλοι και Θεσπρωτοί. Χαιρετισμούς απηύθυναν τα παιδιά του, Σαγιαδινοί και άλλοι φίλοι του.

Ο Μιχάλης Πασιάκος υπήρξε κορυφαίος ερευνητής, πρωτοπόρος και ανυποχώρητος υπερασπιστής του περιβάλλοντος και της πολιτιστικκής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου. Ανεκτίμητο ερευνητικό έργο, ιδιαίτερα στην Ιστορία. Υπήρξε πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, με ένα από τα πλουσιότερα αρχεία που διαρκώς εμπλούτιζε αναζητώντας αρχειακά υλικά σε όλο τον κόσμο, ταξιδεύοντας συχνά για αυτά όπου χρειάζονταν. Σπουδαίο και το συγγραφικό – εκδοτικό του έργο. Είχε επιμεληθεί λευκώματα, όλα με θέμα την Θεσπρωτία και την Ήπειρο, συστήνοντας έτσι σπουδαίους φωτογράφους και άλλους στο σύγχρονο κοινό.

Υπήρξε ανυποχώρητος αγωνιστής για την προστασία του περιβάλλοντος, πρωτοστάτης στους αγώνες ενάντια στην ρύπανση του Καλαμά, ενάντια στα θηριώδη έργα ύδρευσης από τα στενά του Καλαμά (το οποία και σταμάτησαν με προσφυγή τους τρεις Θεσπρωτοί στο Συμβούλιο της Επικρατείας). Τάχθηκε ενάντια σε υδρογονάνθρακες και αιολικά, με μεγάλη αγωνία για την Μουργκάνα και στιγμάτισε τις ολιγωρίες των μαζικών φορέων. Είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και δημόσια για την κατάρρευση του Θεογέφυρου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ακρίτες των καιρών μας, ένας αληθινός φάρος στα Βορειοδυτικά, στην αγαπημένη του Σαγιάδα.

Η οργανωμένη ηπειρωτική αποδημία στις κινητοποιήσεις της για τα μεγάλα Ηπειρωτικά θέματα (ΟΧΙ λύματα στον Καλαμά, κίνημα ενάντια στις συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, τα αιολικά πάρκα, τα φ/β σε κάθε πλαγιά, τα φράγματα στα ποτάμια και τα ρέματα, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και της παράλιας ζώνης, της ανάδειξης της Μουργκάνας ως περιβαλλοντικού -πολιτιστικού και ιστορικού πάρκου, της ανάδειξης και υπεράσπισης της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς), βρήκε στο πρόσωπο του Μιχάλη Πασιάκου έναν σταθερό και συνεπή, πρωτοπόρο συνοδοιπόρο και συμμαχητή.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας τον είχε βραβεύσει στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2013» για την προσφορά του στην ηπειρώτικο πολιτισμό. Διακατεχόταν από την τεράστια υπομονή και επιμονή για να επιτύχει αυτό που κάταπιανε το μυαλό του, ασυμβίβαστος, είχε την δική του Φιλοσοφία άποψη και θέση.

Η Ηπειρωτική Συσπείρωση εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του Μιχάλη Πασιάκου.

Το Γραφείο Τύπου της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης
Συνέχεια...

Παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος στον ΟΛΗΓ ο Θ. Πορφύρης - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος στον ΟΛΗΓ ο Θ. Πορφύρης - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Αναρτήθηκε σήμερα (30/10/2023) στο ΓΕΜΗ η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) μετά τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο Grimaldi, με πενταετή θητεία, σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό, από 20/10/2023 έως και 20/10/2028.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου παραμένει ο Θανάσης Πορφύρης.

Στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. (μη εκτελεστικού μέλους) τοποθετείται ο Guido Grimaldi (γιος του Emanuele Grimaldi), Αντιπρόεδρος - Μη Εκτελεστικό μέλος, ο Κερκυραίος, Αθανάσιος Κουλούρης ο οποίος συμμετείχε στην κοινοπραξία με τον Όμιλο Grimaldi, ενώ το 9μελές Δ.Σ. συμπληρώνεται από 3 Έλληνες, εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, (Σιγάλας Λουκάς, Βεγίρης Ευάγγελος, Δάμτσα Αγγελική - Αικατερίνη), τον ίδιο τον Emanuele Grimaldi ως με εκτελεστικό μέλος, και δύο ακόμη Ιταλούς (PACELLA DIEGO και BOCCHETTI DARIO).

Η παραμονή του Θ. Πορφύρη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου δεν αποτελεί έκπληξη. Ο νέος μεγαλομέτοχος και το νέο Δ.Σ. του Οργανισμού θα χρειαστούν αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να αποκτήσουν μια καθαρή εικόνα για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ορισμένες εκ των οποίων δεν είναι απλώς οικονομικές, αλλά εκδικάζονται δικαστικά!

Αναμένεται να προχωρήσουν σε δικούς τους ελέγχους για το τι ακριβώς παραλαμβάνουν, αλλά και να ξεκαθαρίσουν διοικητικά ζητήματα σχετικά με τη χερσαία ζώνη, θέματα προσωπικού και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις του οργανισμού με τοπικές αρχές!

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με εκκρεμότητες της προηγούμενης διοίκησης, φαίνεται πως επέλεξαν μια ομαλή μεταβατική περίοδο...!

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Πορφύρης Αθανάσιος - Διευθύνων, Εκτελεστικό Μέλος

GRIMALDI GUIDO - Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Κουλούρης Αθανάσιος - Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

GRIMALDI EMANUELE - Μη Εκτελεστικό Μέλος

ΣΙΓΑΛΑΣ ΛΟΥΚΑΣ - Μη Εκτελεστικό Μέλος

ΒΕΓΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - Μη Εκτελεστικό Μέλος

ΔΑΜΤΣΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΙΤΑΤΕΡΙΝΗ - Μη Εκτελεστικό Μέλος

BOCCHETTI DARIO - Μη Εκτελεστικό Μέλος

PACELLA DIEGO - Μη Εκτελεστικό Μέλος

Συνέχεια...

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Μαργαριτίου

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Μαργαριτίου

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας εκφράζει την αντίθεση του σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Μαργαριτίου.

Το υποκατάστημα ΕΛΤΑ Μαργαριτίου, πέραν των ταχυδρομικών υπηρεσιών που προσφέρει στην τοπική κοινωνία, παρέχει και τραπεζικές υπηρεσίες σε μια περιοχή που δεν καλύπτεται από το δίκτυο ΑΤΜ των τραπεζών.

Σε μια περιοχή όπως η Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου οπού περιλαμβάνει 7 χωριά με 2.000 περίπου μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, και που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τουριστική ανάπτυξη σε αυτή, θεωρούμε απαράδεκτο να παύουν να παρέχονται απαραίτητες υπηρεσίες για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ να επανεξετάσει τη λειτουργία του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Μαργαριτίου.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Συνέχεια...

Για το Μιχάλη Πασιάκο, για το Μιχάλη όλων μας...! - Του Άλκη Φάτσιου

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Για το Μιχάλη Πασιάκο, για το Μιχάλη όλων μας...! - Του Άλκη Φάτσιου

Πολυαγαπημένε μου, ΑΚΡΙΒΕ μου φίλε, ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕ όλων μας...!

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΕ μου χρόνια τώρα, στο ΧΘΕΣ, στο ΣΗΜΕΡΑ ...και σίγουρα στο ΑΥΡΙΟ...!

Καλό σου ταξίδι, με ήλιο φωτεινό, τόσο ΦΩΤΕΙΝΟ όσο σου αξίζει και όσο σου πρέπει, και που τόσο γενναιόδωρα, το χάριζες σε όλη τη Θεσπρωτία, σε όλη την Ήπειρο. Και το ίδιο αυτό φως, θα σε συντροφεύει στο σκοτεινό σου ταξίδι προς τις πύλες του Άδη...

Παρ' όλη τη συνήθειά μου, να ομιλώ χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, υπάρχουν στιγμές και περιστάσεις, όπου αδυνατώ να συνεχίσω να ομιλώ, ...κομπιάζω! 

Κομπιάζω στη θέα του κλεισμένου φέρετρου σου ...στη θέα της φωτογραφίας σου με εκείνο το ανέμελο, το ονειροπόλο και ταυτόχρονα σαρκαστικό βλέμμα σου...!

Κομπιάζω και συγκλονίζομαι... θέλω να τελειώνω γρήγορα τα λόγια μου...να μη με δουν να καταρρέω, να μη δουν τους λυγμούς μου.... 

Τι να πρωτοθυμηθώ από σένα και σε ποιον τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητος; Θα έπρεπε να μιλάω ώρες, μήνες. Θα περιοριστώ μόνο, σε κάτι αυστηρά προσωπικό, σε κάτι πολύ ανθρώπινο, όταν σε κρίσιμες στιγμές (ξέρεις εσύ...) μου έλεγες: Αλκιβιάδη, συνέχισε να μιλάς ελεύθερα, και να κάνεις το σωστό για όλους ...μη φοβάσαι, εγώ θα είμαι εδώ και τώρα και για πάντα, ΑΣΠΙΔΑ για σένα...". 

Επειδή, μεταξύ των τόσων ενδιαφερόντων σου, ήσουν όχι μόνο γνώστης, αλλά και λάτρης της Ιστορίας, της Αρχαίας, της παλαιάς, της νέας,αλλά ακόμη και αυτής της Ελληνικής Μυθολογίας, και με δεδομένο ότι (μυθολογικά) είναι τόσο κοντά μας οι πύλες του Άδη, ο Αχέροντας μας. 

Επειδή τόση ήταν η λαχτάρα σου για ζωή, που την κάθε ημέρα της, την ρουφούσες κυριολεκτικά. Εύχομαι και το ελπίζω, να έχεις φροντίσει (σε έχω ικανό για αυτό...) στο ΦΕΥΓΙΟ σου, στο κατέβασμα σου στα σκοτεινά μονοπάτια του Άδη, ΝΑ ΜΗ ΚΡΑΤΑΣ ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΣΟΥ, τον ΟΒΟΛΟ, το ΑΝΤΊΤΙΜΟ της αμοιβής του βαρκάρη, έτσι ώστε αυτός, ο βαρκαρης- περατιαρης, θυμωμένος, να αρνηθεί την μεταφορά σου, και να σε στείλει πίσω και πάλι,...κοντά μας..... Μιχάλη, ΑΚΡΙΒΈ μας... ΟΡΦΑΝΕΨΑΜΕ...θα είσαι πάντα στην καρδιά μας, στο μυαλό μας... 

Τόσα χρόνια γνωριμίας, τόσα χρόνια ΑΔΟΛΕΥΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ και ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ, μου δίνουν το δικαίωμα να πω: Έγνοια σου το ΚΑΛΟ και το ΣΥΜΦΈΡΟΝ των ΠΟΛΛΩΝ, μέσα από όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητος, πάντα με διεκδικητική, ανυποχώρητη και αγωνιστική διάθεση, ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, είτε αυτή η δραστηριότητα ανήκε στην ΠΟΛΙΤΙΚΉ, είτε στην ΤΕΧΝΗ, είτε στην ΙΣΤΟΡΙΑ, είτε στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ, είτε στη ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ του περιβάλλοντος, είτε της αγάπης προς τη ΦΥΣΗ, την ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ, την ΟΜΟΡΦΙΆ, την ΟΜΟΡΦΙΆ της ΖΩΗΣ, την ΑΓΑΠΗ προς τη ΖΩΗ... 

Κάποτε, σε μια εκδήλωση, από τις τόσες που επιμεληθήκαμε, κάποιος με ρώτησε, πώς θα μπορούσα επιγραμματικά να σε χαρακτηρίσω... Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου και το επαναλαμβάνω και σήμερα: ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ... 

ΓΕΙΑ και ΧΑΡΑ ΜΙΧΑΛΗ ΜΟΥ....ή μάλλον, ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣ...!


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο - Δείτε τα θέματα

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο - Δείτε τα θέματα

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023  και ώρα 19:30’, το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ηγουμενίτσας, με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο
Υποβολή αίτησης στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν.5056/2023 για διατήρηση του ΝΠΔΔ «ΠΑΚΠΠΟ» (Εξαίρεση από την κατάργηση που προβλέπεται από το άρθρο 27 του Ν.5056/2023).
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Λήψη κατ’ αρχήν απόφασης σχετικά με το αίτημα του φορέα “Διεθνές Κέντρο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη” για παραχώρηση Δημοτικού Ακινήτου της Κοινότητας Μαργαριτίου, με σκοπό τη λειτουργία μονάδας υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από άνοια.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Επί αιτήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου για τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών χώρων για τη λειτουργία μονάδων Ενημέρωσης κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης περιοχών του Δήμου μας.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Αποδοχή των όρων της ειδικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Έργα βελτίωσης ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου Ηγουμενίτσας» που είναι ενταγμένο στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο» με προϋπολογισμό 3.250.000,00€ και εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της σχετικής δήλωσης προσχώρησης.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Αποδοχή των όρων της ειδικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Έργα βελτίωσης ασφάλειας στο υπεραστικό οδικό δίκτυο του Δήμου Ηγουμενίτσας» που είναι ενταγμένο στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο» με προϋπολογισμό 400.000,00€ και εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της σχετικής δήλωσης προσχώρησης.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΜΟΡΦΑΤΙ ΠΡΟΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ “ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ Α.Ε.” ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΣΤΟΝ 1ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Χορήγηση 7ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (ολοκλήρωση έργου)».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 7Χ7 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας)».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Έγκριση τροποποίησης της μελέτης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας)».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο
Εισήγηση ΕΠΖ σχετικά με την μελέτη με τίτλο «Αναβάθμιση Υφιστάμενων Υποδομών και Δημιουργία Νέων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της Πόλης Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο
Ανάκληση της υπ’ αριθμ. 133/2017 απόφασης ΔΣ και έγκριση Νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο
Αναμόρφωση προϋπολογισμού (10η) Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2023.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο
Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύναμο δημότη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 202 παρ.2 του Ν.3463/2006 (ΔΚΚ).
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 19ο
Έγκριση τροποποίησης του μισθωτηρίου συμφωνητικού για την στέγαση του 7ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 20ο
Επιστροφή χρηματικού ποσού 1.774,94€ σε δημότη ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 21ο
Επιστροφή χρηματικού ποσού 200,00€ σε Εταιρεία ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 22ο
Έγκριση διαγραφής του υπ’ αριθμ. 424/2023 χρηματικού καταλόγου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.


Συνέχεια...

Ηπειρωτική Συσπείρωση: "Έγκλημα το ξεπούλημα του λιμανιού Ηγουμενίτσας"

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Ηπειρωτική Συσπείρωση: "Έγκλημα το ξεπούλημα του λιμανιού Ηγουμενίτσας"

Η Ηπειρωτική Συσπείρωση καλεί τους απόδημους Ηπειρώτες, να συντονίσουν τη δράση τους για να γίνουν οι δημόσιες υποδομές μοχλός ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων και θα συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων

Η Ηπειρωτική Συσπείρωση, διαπιστώνει με ανησυχία- και καταγγέλλει δημόσια- την όξυνση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στα μεγάλα θέματα της Ηπείρου και της αποδημίας, από την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών που πλήττουν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στους Ιταλούς και για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων πάνω από την Κοκκινιά και την Ηγουμενίτσα. Για τα θέματα αυτά, η Ηπειρωτική αποδημία έχει εκφράσει την αντίθεσή της- χωρίς αστερίσκους- με σχετικές ανακοινώσεις ή αποφάσεις των οργάνων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ).

Ιδού και τα τεκμήρια:

Πρώτον, στις 20 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με … πανηγυρισμούς, παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και του νεοεκλεγμένου δημάρχους Ηγουμενίτσας, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) στον ιταλικό όμιλο επιχειρήσεων GRIMALDI με «πανωπροίκι» το παράλιο μέτωπο από την Πέρδικα ως τη Σαγιάδα. 

Και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, άφησαν στους δήμους της περιοχής κάποιες υποβαθμισμένες εκτάσεις μικρής αξίας, για την αξιοποίηση των οποίων απαιτούνται αστρονομικά ποσά. 

Παρά το γεγονός ότι στις 18/10/2023 η παλιά διοίκηση του ΟΛΗΓ, είχε κάνει τη βρομοδουλειά (απαίτησε να αδειάσουν οι Σαγιαδινοί την παραλία και δώσουν το φιλέτο καθαρό στους Ιταλούς), όλοι οι ομιλητές στη φιέστα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού – μεταξύ αυτών και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής – φρόντισαν να διατηρηθεί ζωντανό το παραμύθι ότι δήθεν η διαχείριση της παραλιακής ζώνης παραμένει στο Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Τη συνειδητή παραπλάνηση των κατοίκων της περιοχής για την τύχη της χερσαίας ζώνης, που επιχειρείται από τους αρμοδίους με χονδροειδέστατα ψέματα, αποκάλυψε- για τους δικούς του λόγους- ο κυβερνητικός αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης. 

Με γραπτή ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Θ. Πιτούλης, (https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/10/erotima_antiper-thespr-Pitouli-limani.pdf ) κατηγορεί την απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΗΓ για «δουλοπρέπεια» προς τα νέα «αφεντικά», επειδή «δια του διευθύνοντος συμβούλου αξίωσε από τους χρήστες τμημάτων της χερσαίας ζώνης στην παραλία Σαγιάδας να απομακρυνθούν άμεσα από τους ιδιωτικούς πλέον χώρους, που χρησιμοποιούν εδώ και πλέον των σαράντα ετών”! 

 Δυστυχώς, o νεοεκλεγείς… «προοδευτικός» δήμαρχος Ηγουμενίτσας, αφού καλωσόρισε» τα νέα αφεντικά στο λιμάνι και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεργαστεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων», τα οποία- ως γνωστόν- αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση των κερδών του ομίλου επιχειρήσεων GRIMALDI.

Η κατηγορηματική αντίθεση της ηπειρωτικής αποδημίας στο «ετσιθελικό» ξεπούλημα του Λιμανιού Ηγουμενίτσας, εκφράστηκε αναλυτικά τόσο με δύο ανακοινώσεις της ΠΣΕ στις 14/10/2020 και στις 18/5/2021 (https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/10/DT-PSE-limani-Hgoumenitsas.pdf και https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/10/DT-PSE-limani-Hgoumenitsas-2.pdf), με ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και με πολλές δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του ΔΣ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γ.γ. κλπ.).

Δεύτερον, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Ήπειρο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ (η είδηση που μεταδόθηκε στις 23/10/2023), σε περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση δύο νέα αιολικά πάρκα. Το πρώτο πάρκο (ισχύος 28 MW μεγαβάτ) προβλέπεται να κατασκευαστεί στην θέση «Κοκκινίτσα» του Δήμου Φιλιατών και το δεύτερο (ισχύος 22,5 MW) προβλέπεται να κατασκευαστεί στη θέση «Βάραθρο» του Δήμου Ηγουμενίτσας . Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με τις πολιτικές της ΕΕ για την «πράσινη ενέργεια» εξασφαλίζει «φτηνότερο» ρεύμα για το λαό, στην πράξη φροντίζει να μεγαλώνουν τα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σχετικά με την πολιτική της αντιλαϊκή πολιτική της «πράσινης ενέργειας» που προωθεί η κυβέρνηση, με την αυθαίρετη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών κ.λπ., η αντίθεση των απόδημων Ηπειρωτών έχει εκφραστεί τόσο με το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη στο Σύνταγμα όσο και με ημερίδα και αποφάσεις των οργάνων της ΠΣΕ (https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/10/Aposp-Apofasi-PSE-Energeiako.pdf ).

Μπροστά στην εμμονή της κυβέρνησης σε πολιτικές που οξύνουν τα σωρευμένα λαϊκά προβλήματα, η Ηπειρωτική Συσπείρωση καλεί τους απόδημους Ηπειρώτες να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από τα Σωματεία (Αδελφότητες, Ομοσπονδίες) και να διεκδικήσουν αγωνιστικά, ώστε οι υποδομές του τόπου μας (λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικοί αυτοκινητόδρομοι κλπ) να μην γίνουν βορρά στην όρεξη των επιχειρηματικών ομίλους αλλά να αξιοποιηθούν για την ευημερία των πολιτών και τη μείωση της ανισότητας μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Αθήνα 25/10/2023
Το Γραφείο Τύπου της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου

Φιλόλογος με διδακτική εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου - Λυκείου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947694438
Συνέχεια...

Πολεμώντας και γλεντώντας στο Καλπάκι...! - Του Βασίλη Γκουρογιάννη

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Πολεμώντας και γλεντώντας στο Καλπάκι...! - Του Βασίλη Γκουρογιάννη

Ο γέροντας από τη Γρανίτσα της Ντουσκάρας βρίσκονταν επί μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Για έναν βαρύ τσιγαρόβηχα μπήκε και αντί σε λίγες μέρες να επιστρέψει στο σπίτι, οι γιατροί κάτι εύρισκαν, τον κρατούσαν ακόμα, του έχωναν χάπια στο στόμα με τις χούφτες, τον φουρνίζαν σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, του έκαναν θεραπείες μαρτύρια και αντί τελικά να τον στείλουν στο χωριό του και να τα βρει με τον χάροντα, εκείνοι αποφάσισαν να τον στείλουν στην Αθήνα για περαιτέρω έλεγχο και καλύτερη θεραπεία. 

Ο νους του πήγαινε στο κακό αλλά χωρίς φόβο. Και λοιπόν ας γίνει ό,τι είναι να γίνει. Δε σκοτώθηκε νέος στο Καλπάκι, ας πέθαινε γέρος αλλά ήσυχος στο χωριό του. Οι γιατροί επέμεναν, αυτός αρνιόταν να μετακινηθεί. 

Έλεγε στο γιατρό, ‘’Εγώ δεν πάω. Γυρίστε με στο χωριό’’
—‘’ Μα στην Αθήνα μπάρμπα Βασίλη θα γίνεις καλά, θα ξαναγυρίσεις στο χωριό και θα πίνεις τσίπουρα όπως παλιά. Θα γίνεις περδίκι’’
—‘’ Δε θέλω να γίνω περδίκι, θέλω να πάω εκεί που είναι ο λόχος μου’’
—‘’ Μα δε θέλεις να ζήσεις; Η ζωή είναι γλυκιά’’ 
–‘’ Και ο θάνατος είναι γλυκός όταν έρχεται στην ώρα του και στον τόπο του καθενός. Δε φοβάμαι γιατρέ το θάνατο, τον είδα πριν τόσα χρόνια στο Καλπάκι, μια ιδέα είναι. Και τι έγινε; Τόσοι και τόσοι έφυγαν από τούτο τον κόσμο σα να παραμέρισαν λίγο από το δρόμο και πήγαν προς νερού τους. Έλειψαν σε κανέναν; Σε ρωτώ’’

Τα φάρμακα και οι μορφίνες του έφερναν παλιόνειρα, όλα από το τότε. Απόψε είδε στο όνειρο τον Τάσιο Χαλκιά ότι τάχα μου ήταν μαζί στη Γκραμπάλα. Ο Τάσιος ήταν ολμιστής και έβαζε όλμους από το ξημέρωμα κατά Δολιανά όπου ξεκίναγαν οι Ιταλοί να έρθουν κατά το Καλπάκι. Ο πυροσωλήνας του όλμου έλιωσε από την πολύ φωτιά και τότε ο Τάσιο- Χαλκιάς άρπαξε το κλαρίνο του, το έμπηξε με το επιστόμιο στο χώμα και με τη μπουκαδούρα έριχνε κατά τον ουρανό μαργιόλες, δερμινίτσες, λιασκοβίκια, πωγωνίσια, καραμπερικα, Κωνσταντάκηδες και ο,τι άλλο πυρομαχικό είχε μέσα η ψυχή του. 

Σάστισαν τα αντίπαλα στρατεύματα, σταμάτησαν για λίγο τα φονικά πυρά για να ακούσουν τους ήχους πού έρχονταν από τα ουράνια και έσκαγαν στη γη. Ας μη ξημέρωνε αυτή η βραδιά. Ο μπάρμπα- Βασίλης ήταν με το λόχο του στο Καλπάκι, πολεμούσε, γλεντούσε, τραγουδούσε και χόρευε.

· Αιντε τρώτε για να πίνουμε μωρέ παιδιά,

· Κι’ αύριο στράτες έχουμε μωρέ ντουλμπέρια μου

· Στράτες και στρατέματα μωρέ παιδιά

· Πόλεμο θα στήσουμε μωρέ παιδιά

· Κι’όποιον εύρει ο θάνατος μωρέ ντουλμπέρια μου…

Το πρωί ο θεράπων γιατρός τον βρήκε κρύο. Η νοσοκόμα του είπε ότι ο γέροντας όλο το βράδυ πολεμούσε και γλεντούσε στο Καλπάκι με την κομπανία των Χαλκιάδων. Το βράδυ δεν τα πήρε τα χάπια του. Ηταν αδύνατο να του τα δώσει η νοσοκόμα. Της έλεγε μέσα στο παραλήρημα. Όχι άλλα χάπια, είναι ακριβά, το καταξόδεψα το κράτος να φροντίζει έναν γέροντα. Μωρέ! χαρά στο πράμα, σιγά μη χάσουν τον επιστήμονα! Μη με βαστάτε άλλο εδώ μέσα. Θέλω να φύγω να πάω στο λόχο μου, σαν αύριο πολεμούσαμε στο Καλπάκι. Τόσα παιδιά χάθηκαν εκεί και εγώ ακόμα γυροφέρνω στον απάνω κόσμο σαν το κοράκι. Θέλω να πάω στο λόχο μου. Λείπω τόσον καιρό, θα με κηρύξουν λιποτάκτη κι’ εγώ αυτές τις ντροπές και τις δειλίες δεν τις μπορώ. Με τι μούτρα θα κοιτάξω τον Κατσιμήτρο!

Βασίλης Γκουρογιάννης
27-10-2023
Συνέχεια...

Συλλήψεις αναζητούμενων προσώπων στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 48ωρο

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Συλλήψεις αναζητούμενων προσώπων στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 48ωρο

Τρεις συλλήψεις αναζητούμενων προσώπων πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο 48ωρο (27-29/10/2023) από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ειδικότερα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εμπορίας ανθρώπων και διευκόλυνσης εισόδου και διαμονής.

Ακόμη, στη Θεσπρωτία, συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, με ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Αλεξανδρούπολης, για υπόθεση ναρκωτικών, ενώ αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών συνέλαβαν αλλοδαπό, που είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Συνέχεια...

Για το Μιχάλη μας...! - Του Παύλου Αλεξίου

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Για το Μιχάλη μας...! - Του Παύλου Αλεξίου

Έφυγε νωρίς από τη ζωή ο Μιχάλης Πασιάκος, 64 χρονών από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.
Η πολιτική κηδεία του έγινε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, την Τετάρτη 25 Οκτώβρη.
Τον ξεπροβόδισαν συγγενείς, πολλοί φίλοι και Θεσπρωτοί.

Χαιρετισμούς απηύθυναν τα παιδιά του, Σαγιαδινοί και άλλοι φίλοι του, μεταξύ αυτών και Παύλος Αλεξίου με τον παρακάτω χαιρετισμό:

...........................................

Υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν με μια ζωή βάρος της γης («άχθος αρούρης», όπως λέει κι ο αγαπημένος σου «τυφλός τραγουδιστής βραχνός προφήτης»), άλλοι που δεν μετακίνησαν ούτε μια ίντσα τον «ιστορικό τροχό» και τέλος αυτοί που με χιλιάδες τρόπους παρώθησαν τους υπόλοιπους, συμμετείχαν στους αγώνες, στηλίτευσαν το κακό, «ησύχασαν» ανησυχούντες, κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της ψυχής τους.

Αυτοί οι τελευταίοι, αφήνουν, με το πέρασμά τους, βαθιά αποτυπώματα στο χώρο και στο χρόνο, συμμετέχουν στην ατέλειωτη πορεία προς απελευθέρωση των ανθρώπων και γι΄ αυτό το λόγο αξίζει να τους σημειώνουμε

Έναν τέτοιο άνθρωπο χάσαμε σήμερα.
Έναν από τους πιο αγαπημένους φίλους και αληθινούς συντρόφους

Χάσαμε σήμερα ένα παλικάρι, ένα πραγματικό λιοντάρι, έναν πρωτοπόρο, ένα από τα καλύτερα παιδιά της αγαπημένης σου Σαγιάδας, των Φιλιατών, της Θεσπρωτίας, ένα μεγάλο Θεσπρωτό, πολυσχιδή και πολυπράγμονα, ένα δυνατό αριστοτελικό μυαλό, έναν ποιητή, έναν δημιουργό, έναν συλλέκτη ένα αρχαιο-ιστοριο-δίφη, έναν λαογράφο, ένα πνεύμα ανήσυχο, έναν άνθρωπο ασυμβίβαστο που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στη Θεσπρωτία και όχι μόνον, που θα καταγραφεί στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη, σαν μια μορφή χθόνια και πνευματική, ριζοσπαστική και αιρετική, καθημερινή και οραματική, που θα τροφοδοτεί τις γενιές που έρχονται.

Ξέρουμε Μιχάλη ότι δεν σου άρεσαν τα μεγάλα λόγια, γιατί εσύ με καυστικότητα μας θύμιζες πολλές φορές τον επικήδειο του Κονδυλάκη, που ο πεθαμένος σηκώθηκε και του ΄κλεισε το στόμα.

Όμως πρέπει να σε αποχαιρετήσουμε όχι με λόγια συγκινητικά και δακρύβρεχτα, αλλά, εσένα, έναν «ποιητή», με στίχους αρκετούς.

«Για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους, για τους γενναίους, τους δυνατούς,
Αρμόζουν τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία, τα δυνατά»

Έτσι έρχονται στο μυαλό μας αυθόρμητα:

Μαθητική Αντίσταση στο Φιλιάτι, πολιτική δράση, αγροτικό κίνημα και ΤΟΕΒ Σαγιάδας, Επιτροπή Αγώνα Καλαμά, ΚΙΜΕΘΕ, βιβλία και λευκώματα Μελετζή, Μπουασονά και άλλα, θέατρα και πανηγύρια στ΄ αλώνια της αγαπημένης σου Παλιάς Σαγιάδας, γάμοι και κηδείες, ποτάμια, γεφύρια και φαράγγια, θύρες και βρύσες, φυτά και ζώα. Και ο Μάρκος, η αρκούδα σου, για την οποία σε πήγαν στο Αγρίνιο κατηγορούμενο, που όταν πήγες στον Αρκτούρο και μπήκες με δική σου ευθύνη στο κλουβί του, σε αγκάλιασε.

Γιατί όλοι σε αγαπούσαν και σε αγκάλιαζαν με αγάπη.

Μιχάλη μου,
«Είναι περίεργο πράγμα η καρδιά. Όσο την σπαταλάς τόσο πιο πολύ έχεις».

Κι εσύ είχες μια μεγάλη καρδιά
Γιατί εχθρούς δεν είχες. Είχες μόνο αντιπάλους.

Είχες πολλές αγάπες και πολλούς φίλους που τους βοηθούσες, ανυστερόβουλα, μαζί και τα Θεσπρωτόπουλα, για να κάνουν πρωτοποριακές εργασίες για τον τόπο μας.

Όποιος σε γνώριζε ήθελε να σε ξαναδεί, να σε ξανακούσει, να σε ξαναδιαβάσει, να απολαύσει το λόγο σου, τη γνώση σου, το χιούμορ, τον κυνικό αυτοσαρκασμό σου. Θυμάμαι που έλεγες: «Ενεργώ ως Ρεντζέλος και υφίσταμαι ως Πασιάκος».

Ποίηση και βιβλία, λεξικά και ημερολόγια, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, που σαν άλλος Μουσελίμης ανακάλυπτες.

Το σπίτι σου ένα απέραντο λαογραφικό μουσείο, με κλειδαριές και σύρτες, παλάντζες, καντάρια και ζυγαριές, κάρα και άλλα σιδερικά που μάζευες από τα σκουπίδια.

Ξυλόγλυπτα που έφτιαχνες με τα επιδέξια χέρια σου.

Το σπίτι σου, πάντα ανοιχτό και φιλόξενο, μια αχανής βιβλιοθήκη, με γκραβούρες, δίσκους και σπάνιες εκδόσεις, για τη Σαγιάδα, για τη Θεσπρωτία, για όλη την Ήπειρο, γιατί

«Φανταζόσουν τον παράδεισο με τη μορφή μιας βιβλιοθήκης.
Γιατί οι βιβλιοθήκες είναι οι μνήμες της ανθρωπότητας».

Κάθε μέρα περιμέναμε να τα δούμε -εμείς οι τυχεροί δια ζώσης- και οι άλλοι, μέσα από το εκπληκτικό πλούσιο ιστολόγιό σου, που του είχες δώσει το βενετσιάνικο όνομα της Σαγιάδας, «La bastia».

Με μήτρα και τροφοδότρα τις ιδέες της Αριστεράς, την παράδοση και την ιστορία, είχες «πάντα ανοιχτά, παντ΄ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σου». Με τις ευαίσθητες κεραίες σου έβλεπες τα σημεία και τα μηνύματα των καιρών που έρχονται. Για σένα ίσχυε:

«Τα σπλάχνα μου κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν», όπως λέει ο ένας ποιητής και επιβεβαίωνες με κάθε πράξη σου, όπως έλεγε ο άλλος, ότι, «Όχι όντα, είμαστε Ιδέες, που ζούμε πολεμώντα!»,

Μπροστά σε όλα. Στους αγώνες, και στα γλέντια, στα τσίπουρα και τα κρασιά που τόσα πολλά ήπιαμε, στις ορειβασίες και στις εκδρομές.

Πόσες φορές δεν περπάτησες και μας ξενάγησες τα τελευταία χρόνια στην αγαπημένη σου Μουργκάνα και τα Σουλιώτικα βουνά και «ανατσιριάζαμαν», όπως έλεγες, με ΄κείνο το δυνατό δίστιχο του Χρήστου Μπράβου:

«Μην περπατήσεις τούτα τα βουνά
Η μάνα λέει δεν κάνει να πατάμε πεθαμένους»

Σε απασχολούσε πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, η αντίσταση κι ο εμφύλιος,

Έψαξες να βρεις τους τελευταίους επιζώντες, να βρεις αρχεία, να τους καταγράψεις.

Στον ύπνο σου σίγουρα έβλεπες, τον Σκεύη και τον Κόκκορη, τον Κιάμο και τον Σδράβο.

Δεν πρόλαβες να δεις την εργασία του Ορέστη, για τη Μουργκάνα, σε βιβλίο, όπως ήθελες, που τόσο τον βοήθησες κι άλλο τόσο σε αγαπούσε κι εκείνος.

Μιχάλη μου, όπως λέει κι ένας φιλόσοφος

«Τίποτε τελειωτικό δεν έχει συμβεί ακόμα στον κόσμο. Ακόμα δεν έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη του κόσμου ή η τελευταία λέξη για τον κόσμο. Ο κόσμος είναι ανοιχτός και ελεύθερος, είναι ακόμα μπροστά και θα είναι πάντα μπροστά μας». «Noch nicht sein»

«Δεν έχουμε απλώς μια θέση στην ύπαρξη.
Έχουμε και το χρόνο που μας αναλογεί
Σ΄ αυτόν τον κόσμο είμαστε μόνο μια φορά»

«Στο θάνατο ενός ανθρώπου συμπυκνώνεται όλη η ζωή»
και συ σε αυτόν τον κόσμο, που βρέθηκες, στο χρόνο που σου αναλογεί, έδωσες ένα δυνατό παρόν, άφησες αδρό το αποτύπωμά σου.

«Οι νεκροί δεν ανασταίνονται. Υπάρχουν».

Σε όλα αυτά θα μας απαντούσες σαρκαστικά σίγουρα, -σε βλέπω- με κείνο το μειδίαμα, με τους στίχους του Μαγιακόβσκι:

«Που να καταλάβετε όλοι εσείς
γιατί εγώ
ατάραχος
αδιάφορος στων σαρκασμών τη μπόρα
μέσα στο πιάτο την ψυχή μου αποθέτω
στο γεύμα μιας επερχόμενης γενιάς»

«Τις δυσκολίες των βουνών τις ξεπεράσαμε
Τώρα έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε
Τις δυσκολίες των πεδιάδων»

Θα μας λείψεις πολύ, Μιχαλάκη μου, θα μου επιτρέψεις να σου πω, όπως σε φώναζα, καθώς κι εσύ με φώναζες Παυλάκη.

Θα λείψεις πιο πολύ στα ωραία παιδιά σου, την Ελενίτσα και τον Ωρίωνα, που στάθηκαν δίπλα σου με θαυμαστό τρόπο.

Γιατί τα αγάπησες τόσο πολύ και τα γαλούχησες έτσι.
Θα λείψεις στη μάνα σου τη Βήτω, που σας κουνάρησε με δυσκολίες και ήσουν το κρυφό καμάρι της, που δεν ξέρω αν θα αντέξει το χαμό σου.

Θα λείψεις στον έτσι κι αλλιώς πληγωμένο αδερφό σου, το Γιάννη και τα ανίψια σου.

Θα λείψεις σε φίλους και συναγωνιστές, στη Σαγιάδα και στο Φιλιάτι σε όλη τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο.

Θα μου λείψεις και μένα το «φτωχό», αγαπημένε μου φίλε και σύντροφε, που ήσουν ο πρώτος που γνώρισα, όταν γύρισα στη γενέθλια γη, που δεθήκαμε οικογενειακά, που κάναμε τόσα μαζί και σχεδιάζαμε κι άλλα τόσα.

Θα σε αποχαιρετήσω μ’ ένα δικό ποίημα

«Πώς να σε κρατούσα;
Ποιος κράτησε τον άνεμο στα χέρια του;
Ποιος κράτησε νερό στην αγκαλιά του;»

Μιχάλη,
«Όσα είπαμε παλιά ισχύουν»

Θα συνεχίσουμε, γιατί θα σε έχουμε πάντα στο νου και στην καρδιά μας.

Σαγιάδα 25 του Οκτώβρη 2023
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (30/10 - 5/11)

Οκτωβρίου 30, 2023 0
Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (30/10 - 5/11)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

30/10/2023

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

31/10/2023

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

01/11/2023

 Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

02/11/2023

 Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

03/11/2023

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

18:00-01:00

Συνέχεια...