01/02/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Στον Προφήτη Ηλία Πλαισίου η κοπή πίτας 2022 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας - Το πρόγραμμα εξορμήσεων για τη νέα χρονιά

Ιανουαρίου 02, 2022 0
Στον Προφήτη Ηλία Πλαισίου η κοπή πίτας 2022 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας - Το πρόγραμμα εξορμήσεων για τη νέα χρονιά

Ο Σύλλογός μας την επόμενη Κυριακή 9 Ιανουαρίου, θα μεταβεί έως το Πλαίσιο Φιλιατών και από εκεί θα εξορμήσει έως την κορυφή του ξακουστού Προφήτη Ηλία, προκειμένου να κόψει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα.

Αφετηρία αναχώρησης: "Πάνθεον"
Ώρα: 8:00
Μέσο μετακίνησης: Ι.Χ.
Αρχηγοί: Κ.Φατηρας & Π.Μπαλλος
Συνολικός Χρόνος: ~ 4 ώρες
Διαδρομή: Πλαίσιο - Προφήτης Ηλίας - Πλαίσιο

Παράλληλα, ο Σύλλογος ανακοινώνει το πρόγραμμα ορειβατικών εξορμήσεων για το 2022 (Ιανουάριο - Σεπτέμβριο).


Συνέχεια...

Μετά την πανδημία - Του Κων/νου Τζέκη

Ιανουαρίου 02, 2022 0
Μετά την πανδημία - Του Κων/νου Τζέκη

Άρχισα να σκέφτομαι τη ζωή μας μετά την πανδημία. Ύστερα από τρία χρόνια εγκλεισμού και αλλαγής της ζωής μας, φαντάζομαι ότι η ζωή μας θα έχει διαφοροποιηθεί τόσο που θα κάνει χρόνια να επανέλθει, αν επανέλθει.
Εκείνοι που θα πληγούν στην αρχή και μάλλον θα τραυματισθούν θανάσιμα θα είναι οι θεσμοί. Αλλά τι είναι οι θεσμοί;

Ο όρος Θεσμός προέρχεται από το ρήμα τίθημι. Αυτό που έχει τεθεί, και ισχύει ως δίκαιο. Φέρεται με κύρια σημασία ως κανόνας Δικαίου, Νόμος. Επίσης φέρεται και ως σύστημα το οποίο δημιουργεί ηθική και νομική κατάσταση π.χ. ο θεσμός της οικογένειας.

Στον πληθυντικό φέρεται ως σύνολο θεμελιωδών καταστάσεων νόμου π.χ. Οι πολιτικοί θεσμοί, τα κοινοβουλευτικά θέσμια, οι εκκλησιαστικοί θεσμοί. Οι θεσμοί είναι "σταθερά, αξιακά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς". Σαν δομές ή μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου καθορίζουν την κοινωνική συμπεριφορά ενός συνόλου ατόμων σε μια συγκεκριμένη κοινότητα. Οι θεσμοί ταυτίζονται με έναν κοινωνικό σκοπό, υπερβαίνοντας τα άτομα και τις προθέσεις τους με το να καθορίζουν τους κανόνες που διέπουν την συμπεριφορά τους.

Σε μια κοινωνία υπάρχουν τυπικοί και άτυποι θεσμοί, οι πρώτοι είναι το σύνολο των γραμμένων κανόνων, νόμων κτλ ενώ οι δεύτεροι είναι άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς. Η αλληλεπίδραση των δύο είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις κοινωνικές επιστήμες.

Αναλύοντας τα παραπάνω θα συμφωνήσουμε ότι πρώτα-πρώτα θα θιγούν οι θεσμοί της πολιτικής ζωής. Οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, οι Υπουργοί και η Κυβέρνηση, δεν θα έχουν την πειθώ που είχαν πριν τον ιό. Όχι ότι ήταν σε καλή μοίρα, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού ακόμη αντιστέκονταν στην καταρράκωση αυτού του θεμελιώδους θεσμού. Σ΄ αυτό φταίνε κυρίως οι εκπρόσωποί τους. Ξιφομαχούν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού, λες και υπάρχουν πολλές λύσεις και οι οπαδοί τους μπερδεύτηκαν και είτε δυσπιστούν στα μέτρα είτε τα επικροτούν.

Ακολουθούν οι Εκκλησιαστικοί θεσμοί. Παραδόξως εκκλησιαστικοί παράγοντες και μάλιστα υψηλόβαθμοι, αλλά και κατώτερος κλήρος αποφάσισαν να ονομάσουν τον ιό ελαφρά γρίπη και το εμβόλιο εφεύρημα του διαβόλου. Αγνοώντας για τις επιπτώσεις των κηρυγμάτων τους, πλήρωσαν και οι ίδιοι βαρύ τίμημα, αλλά και παρέσυραν πολλούς πιστούς στην άρνηση με επακόλουθο τα γνωστά αποτελέσματα.

Μετά έρχονται οι Πανεπιστημιακή θεσμοί. Οι σοβαροί θεσμοί και οι αρμόδιοι πήραν εξ αρχής σαφή θέση υπέρ του εμβολίου και των μέτρων. Οι περιφερειακοί επιστήμονες που μάλλον αγνοούσαν τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, μπέρδεψαν και αυτοί με μισόλογα ή δηλώσεις τον κόσμο που είτε έγινε αρνητής ή καθυστέρησε να εμβολισθεί

Οι θεσμοί της εκτελεστικής εξουσίας. Ένστολοι (στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, κλπ), Υπάλληλοι του Κράτους, Δημοτικοί υπάλληλοι, Υγειονομικοί. Αρνούνται ή καθυστερούν να εμβολιασθούν, δίνοντας, με το παράδειγμά τους αρνητικό έρεισμα που τόσο ανάγκη έχουν οι αρνητές. Ιδίως οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Συνήθως εκτός μικρών εξαιρέσεων είναι άνθρωποι εργαζόμενοι στην εξυπηρετική υγεία (Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, υπάλληλοι κλπ) οι οποίοι με την άρνησή τους να εμβολιασθούν δίνουν διπλό μήνυμα. Οι αρνητές καθησυχάζουν και οι υπόλοιποι αναρωτιούνται ποια εκπαίδευση και σε ποια ιδρύματα διδάχθηκαν να αρνιούνται την επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη επιστήμη της υγείας και να καθοδηγούν τον πολίτη σε επικίνδυνους για την υγεία του ατραπούς.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Πελαγωμένος κι αυτός είτε δεν βοήθησε το Κυβερνητικό έργο, αδιαφορώντας την εθνική του διάσταση, είτε ασχολήθηκε υποτονικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Με τις παραπάνω σκέψεις θα οδηγηθούμε στην επαναφορά της κανονικότητας, όταν και όποτε έλθει. Όμως το ερώτημα παραμένει μετέωρο και αναπάντητο.

Οι πολίτες θα πειθαρχήσουν σε κάθε εθνικό κλυδωνισμό ή θα δημιουργούνται ομάδες «προστασίας του Συντάγματος», για να το παραβιάζουν συλλαμβάνοντας και αρπάζοντας καθηγητές από τα Σχολεία τους ή στο μέλλον όποιον θεωρούν υπαίτιο της δήθεν Συνταγματικής εκτροπής;

Από την άλλη οι θεσμοί πώς θα επανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού; Ερώτημα με πολυεπίπεδες και κοπιώδεις λύσεις. Ίδωμεν.
Τελικά μήπως είναι καιρός πολλά από τα ανοιχτά μυαλά να κλείσουν για επισκευή; Μήπως;
Συνέχεια...

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δούρος

Ιανουαρίου 02, 2022 0
Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δούρος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, ο ψυχολόγος Βασίλης Δούρος, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ο Βασίλης Δούρος, είχε γεννηθεί το 1959 στην ορεινή Ναυπακτία στο χωριό Αμπελακιώτισσα.

Το 1987 αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας και το 1988 εργάστηκε στο ΚΕΘΕΑ στο Συμβουλευτικό σταθμό της Αθήνας.
Από το 1988 έως και το 1989 εργάστηκε στο πρώτο ιατρείο χρόνιου πόνου στο ΓΝΝ Πατησίων.
Από το 1989 έως το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής στο Κέντρο Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων του Δήμου Νίκαιας (1989-1995) και στο Συμβουλευτικό Σταθμό Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πετρούπολης (1996-1998).

Από το 1989 δούλευε ιδιωτικά ως συστημικός θεραπευτής, αρχικά στην Αθήνα (1989-1999) και έκτοτε στην Ηγουμενίτσα και στα Ιωάννινα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
Ήταν παντρεμένος με την επίσης ψυχολόγο Άννα Παπαγιάννη και απέκτησαν τρία παιδιά.
Η πολιτική του κηδεία, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3/1/2022 στη 13:30 το μεσημέρι, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος, καθώς και στις δύο κόρες τους και το γιό τους.

Συνέχεια...

Τραγωδία στο κυνήγι.. 16χρονος σκότωσε το θείο του και αυτοπυροβολήθηκε!

Ιανουαρίου 02, 2022 0
Τραγωδία στο κυνήγι.. 16χρονος σκότωσε το θείο του και αυτοπυροβολήθηκε!

Σε τραγωδία κατέληξε το κυνήγι παρέας στην Άρτα. Τραγωδία και μάλιστα διπλή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Epiruspost, ένας 16χρονος πυροβόλησε κατά λάθος τον θείο του.

Ο 33χρονος δυστυχώς έπεσε νεκρός από τον πυροβολισμό του ανιψιού του.
Ο έφηβος, μην αντέχοντας αυτό που συνέβη, έστρεψε το όπλο εναντίον του εαυτού του θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή του.
Αυτοπυροβολήθηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα στο θώρακα και τον λαιμό.
Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας και εισήχθη στο Νοσοκομείο.

Η τραγωδία γράφτηκε λίγο μετά τις πεντέμισι το απόγευμα στο μικρό φράγμα της Άρτας.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Σχεδόν 100 κρούσματα και σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιανουαρίου 02, 2022 0
Σχεδόν 100 κρούσματα και σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 92
ΠΕ Θεσπρωτίας 97
ΠΕ Ιωαννίνων 276
ΠΕ Πρέβεζας 103

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.633, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.258.495 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.092 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.910 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 535 (85.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.775 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 400 (ημερήσια μεταβολή -9.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 392 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Συνέχεια...