11/13/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ομιλία Β. Γιόγιακα για τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Ομιλία Β. Γιόγιακα για τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Νομίζω ότι συμφωνούμε πως μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση όπως η αλλαγή των δύο Κωδίκων δεν πρέπει να συνδέεται με πολιτικές σκοπιμότητες ή με ιδεολογικές συγγένειες.
Ούτε μπορεί να επηρεάζεται από διάφορα γεγονότα της συγκυρίας.
Εμείς, με τις προτεινόμενες αλλαγές, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες, αστοχίες και αντιφάσεις της βασικής αναθεώρησης που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, και μάλιστα στο παρά πέντε.
Λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν ενώσεις, πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες του νομικού χώρου.
Τις προειδοποιήσεις για μαζικές παραγραφές αδικημάτων όπως οι διαρρήξεις και οι κλοπές, οι αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων.
Η δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας στον κόσμο, η αύξηση των απειλών για τη δημόσια ασφάλεια…
Ή, ακόμα, η ανοχή απέναντι σε κρούσματα διαφθοράς ή στη δράση ακραίων ή τρομοκρατικών ομάδων.
Ακούγοντας λοιπόν τις ανησυχίες αυτές, δε μπορούσαμε παρά να τροποποιήσουμε συγκεκριμένες διατάξεις που είναι πολύ σημαντικές για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για επιθέσεις σε συμβολαιογράφους και άλλους δημόσιους λειτουργούς όπως οι εφοριακοί, που ασκούν τα επαγγελματικά και υπηρεσιακά τους καθήκοντα.
Προβλέπονται ποινές και για όσους εισέρχονται και παραμένουν παράνομα σε δημόσια κτίρια.
Τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων αλλά και η δημόσια απειλή ή προτροπή σε τρομοκρατική πράξη.
Αυστηρά θα μεταχειρίζεται ο νόμος όχι μόνο όσους χρησιμοποιούν αλλά και όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μολότοφ και εκρηκτικές ουσίες.
Γίνεται ξανά κακούργημα η δωροδοκία και η δωροληψία υπαλλήλων.
Οι πολυϊσοβίτες, όπως είναι τα μέλη της 17 Νοέμβρη, μπορούν να ζητήσουν αποφυλάκιση αφού εκτίσουν 22 και όχι 17 έτη ποινής.
Θεωρείται κακούργημα με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια η κλοπή από τουλάχιστον δύο άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία, ανεξάρτητα από την αξία των κλοπιμαίων.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψη βαρύτερων ποινών - που θα φτάνουν μέχρι τα ισόβια - για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει θάνατο.
Όπως πολύ θετική - και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι προς τιμήν του ο κύριος Υπουργός ανταποκρίθηκε στις προτάσεις συναδέλφων - είναι η πρόβλεψη αυστηρότερων ποινών για το βιασμό, που αφορά και τον βιασμό ανηλίκων.
Αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές για τη διακίνηση μεταναστών και στο εξής θα καταλογίζονται για κάθε ένα μεταφερόμενο άτομο.
Οι «ποινές - χάδια», οι μη αναλογικές ποινές, η ατιμωρησία δεν έχουν θέση ούτε σε εγκληματικές, ούτε σε αντικοινωνικές συμπεριφορές!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ειπώθηκαν αρκετά για τη δίωξη τραπεζικών στελεχών για απιστία ύστερα από μήνυση, και όχι αυτεπάγγελτα, όπως προβλέπεται για τους κρατικούς λειτουργούς.
Η λογική πίσω από αυτή τη διαφορά είναι συγκεκριμένη, και την επαναλαμβάνω για τους πολίτες που μας βλέπουν ή θα μας διαβάσουν:
Θέλουμε τα τραπεζικά στελέχη να μπορούν να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια με μεγαλύτερη ευελιξία.
Για να δώσουν ανάσες σε νοικοκυριά, για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή επιχειρήσεις, άρα και να σωθούν θέσεις εργασίας που σήμερα κινδυνεύουν.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να σταθούν μια ώρα αρχύτερα δίπλα στις ανάγκες της οικονομίας.
Ένα σχόλιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη χρήση της κοινωφελούς εργασίας ως βασικής και εναλλακτικής ποινής:
Σωστά ο κύριος Υπουργός λαμβάνει υπόψη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μηχανισμός που θα ελέγχει την παροχή της κοινωφελούς εργασίας, ούτε δομές υποδοχής σε δήμους και άλλους φορείς.
Αυτό τα γνωρίζουν οι δικαστές οι οποίοι - παρότι ισχύει και σήμερα - σπάνια ως ποτέ επιβάλλουν κοινωφελή εργασία.
Κρατάμε, επομένως, τη δέσμευση του κυρίου Υπουργού ότι σχετικά σύντομα θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και ονομαστική καταγραφή των δομών όπου θα μπορεί να εκτίεται η ποινή της κοινωφελούς εργασίας.
Είναι μια θετική πρόβλεψη που είναι κρίμα να παραμείνει κενό γράμμα.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι προφανές ότι οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν ύστερα από 10ετή εργασία και συνεργασία κορυφαίων ειδικών, θα κριθούν στην πράξη.
Έχουμε επίγνωση ότι ένας νόμος από μόνος του δεν αρκεί.
Ότι χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες υποδομές, περισσότερους ανθρώπους και, ακόμα, περισσότερη τεχνολογία.
Γι’ αυτό και συνεχίζουμε, με το κεφάλι χαμηλά και με διάθεση για δουλειά, να κάνουμε βήμα προς βήμα πράξη το σχέδιό μας για μια πολιτική ασφάλειας με επίκεντρο τον πολίτη.
Να κάνουμε πράξη έναν βασικό όρο της Συμφωνίας Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία:
Να εγγυηθεί περισσότερη ασφάλεια σε κάθε πολίτη!
(Δείτε παρακάτω το βίντεο)

Συνέχεια...

Η βλάχικη γλώσσα στο επίκεντρο - Προσπάθειες για τη γραπτή της απόδοση

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Η βλάχικη γλώσσα στο επίκεντρο - Προσπάθειες για τη γραπτή της απόδοση

Επιστήμονες, κυρίως γλωσσολόγοι, ανέπτυξαν το ζήτημα της βλάχικης γλώσσας και την ανάγκη να βρεθεί ένα κοινό σύστημα γραφής της. Ο καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος νέος πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων

Την αναγκαιότητα αρχικά διάσωσης και στη συνέχεια διάδοσης της βλάχικης γλώσσας ανέπτυξαν ειδικοί επιστήμονες, κυρίως γλωσσολόγοι, που συμμετείχαν σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τίτλος της ημερίδας ήταν «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης-Η περίπτωση της βλάχικης γλώσσας» και την διοργάνωσαν το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Η βλάχικη (αρομούνικη) γλώσσα ανήκει στον ανατολικο-βαλκανικό κλάδο των νεολατινικών (ρομανικών) γλωσσών.
Ιστορικές κοιτίδες των ομιλητών της βρίσκονται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, καθώς και κάποιες όμορες χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Λειτουργώντας ιστορικά ως γλώσσα προφορικής παράδοσης, η βλάχικη δεν διαθέτει κοινή μορφή, αλλά συνιστά ένα σύνολο διαφοροποιημένων μεταξύ τους διαλέκτων/ιδιωμάτων. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια διεύρυνση της χρήσης της βλάχικης γλώσσας ως γραπτής. Η εξέλιξη αυτή αφενός καθιστά για πρώτη φορά έναν γραπτό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ομιλητών, αφετέρου αναδεικνύει ένα σημαντικό πρακτικό ζήτημα: την αδυναμία της πλειονότητας των ομιλητών της να αποδώσουν γραπτά τα φωνολογικά, αλλά συνεπακόλουθα και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της γλώσσας.
Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν ένας από τους λόγους για την διοργάνωση της ημερίδας, οι επιστημονικές ανακοινώσεις της οποίας κάλυψαν δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος εστίασε στο σύγχρονο επιστημονικό κεκτημένο αναφορικά με την τυποποίηση της γραπτής μορφής προφορικών/μειονοτικών/περιφερειακών γλωσσών στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο με έμφαση στις περιφερειακές νεολατινικές γλώσσες καθώς και στην παρουσίαση της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει κάθε προσπάθεια τυποποίησης μιας γλώσσας προφορικής παράδοσης. Ο δεύτερος άξονας αφορούσε σε παλαιότερες και νεότερες προσπάθειες γραπτής απόδοσης της βλάχικης γλώσσας, με σκοπό τόσο την ιστορική διερεύνηση και καταγραφής της, όσο και στην διατύπωση προτάσεων για ένα κατάλληλο σύστημα γραφής.

«Ξέρουμε ότι η βλάχικη είναι μια γλώσσα, κατά κανόνα προφορική, με πολλά ιδιώματα και διαλέκτους. Σκοπός μας δεν είναι να την ομοιογενοποιήσουμε, αλλά να καταγράψουμε όλη αυτή την πολυμορφία της. Σκοπός μας δεν είναι να επιβάλλουμε την άποψη κάποιων ανθρώπων, αλλά να αναδείξουμε το θέμα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, να ακούσουμε τους επιστήμονες και τις προτάσεις τους», δήλωσε από το βήμα της ημερίδας, ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος, ο οποίος στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εκλέχθηκε πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Αντιπρόεδρος είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , Κωνσταντίνος Ντίνας, γραμματέας η εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Ελένη Αναστασοπούλου, ταμίας ο διδάκτορας του Α.Π.Θ. Νικόλαος Σιώκης και μέλη οι: Θεοφάνης Δοσούλας, Σταμάτης Μπέης και Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Συνέχεια...

Το Σάββατο στο Στέκι του Μίμη στον Παραπόταμο

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους πρόσφυγες

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Ανακοίνωση του ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους πρόσφυγες

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω ΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Η ΝΔ κλιμακώνει τον αυταρχισμό απέναντι στους πρόσφυγες - μετανάστες, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Αυτή την πολιτική, όχι απλά υπηρέτησε, αλλά συνδιαμόρφωσε στην ΕΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό κι αποτελούν θράσος οι αναφορές του στα ανθρώπινα δικαιώματα, που ποδοπατήθηκαν στα κολαστήρια τύπου Μόριας. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στον εγκλωβισμό που αυτή επέβαλε σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αφού η Ελλάδα δεν είναι η χώρα προορισμού τους. Βέβαια μέχρι να λάβουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, για το σύντομο αυτό διάστημα που θα χρειαστεί να μένουν στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχουν αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας. 
Με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ η ΝΔ όχι απλά δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αντίθετα, επιμένει στην εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ταυτόχρονα εντείνει την καταστολή και ενισχύει τους μηχανισμούς απέλασης, κλιμακώνοντας το κυνήγι των κατατρεγμένων και δίνοντας έδαφος στα κυκλώματα δουλεμπόρων για την περαιτέρω εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων. Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατευθύνεται στην ενίσχυση των απελάσεων, ενώ χρηματοδοτείται αδρά η ασύδοτη και γεμάτη ερωτήματα δράση των ΜΚΟ και διαφόρων επιχειρήσεων που θησαυρίζουν από την κατάσταση και επωφελούνται από την γκετοποίηση. Από την άλλη μεριά, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, αυξάνεται η παρουσία του ΝΑΤΟ και της "Frontex" στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το μεταναστευτικό περισσότερο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, που σπέρνουν πολέμους και προσφυγιά, παρουσιάζονται ως λύση! 
Οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι θύματα του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση, που οδηγεί σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι θύματα της ίδιας πολιτικής που ευθύνεται για την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και στη χώρα μας. Κανένας μετανάστης δεν θα έφευγε από τον τόπο του αν ζούσε καλά και μπορούσε να ατενίσει ένα ευτυχισμένο αύριο, αν δεν κινδύνευε η ζωή του. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να δείξουν ταξική αλληλεγγύη απέναντι στους μετανάστες, να αντιπαλέψουν από το ίδιο μετερίζι τις πολιτικές που μας χτυπούν συνολικά. 
Η μεταφορά προσφύγων - μεταναστών σε προαναχωρισιακά κέντρα κλειστού τύπου σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους και το λαό. Μεγάλος αριθμός οικογενειών θα μένουν στριμωγμένες σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα βασικά: γιατροί, νοσηλευτές, διερμηνείς, σχολείο για τα παιδιά κ.λπ. Ο εγκλωβισμός τους θα διαιωνίζεται όσο η κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες της ΕΕ που εμποδίζουν τη μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού. 
Η ανησυχία των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, γιατί βλέπουν το έγκλημα που συντελείται στα hot spots και στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πρέπει να δώσουν τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στον κοινό εχθρό: τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα στη χώρα μας και διεθνώς. Έναν αγώνα βασισμένο στη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, μακριά από εθνικιστικά γαβγίσματα. Έναν αγώνα που θα έρθει σε σύγκρουση με τις διαχρονικές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συνολικά την πολιτική της ΕΕ, την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για το πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία και όχι απομόνωση των προσφύγων. 

Διεκδικούμε: 

· Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα "hot spots" στα νησιά και στον Έβρο. 
· Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνται άσυλο καταρχάς στην ηπειρωτική χώρα και σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, ξενοδοχεία, διαμερίσματα για εξέταση των αιτημάτων τους και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού. 
· Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. Κανένας ανήλικος δεν πρέπει να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος 
· Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της επανένωσης των οικογενειών και η μεταφορά τους στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους. 
· Να υπάρχει πρόσβαση των παιδιών στην Εκπαίδευση για το όσο θα μένουν εδώ. 
· Να δοθεί άσυλο σε όσους ανθρώπους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, που ζουν υπό κατοχή, είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους. Πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου με την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού. 
· Να εξασφαλίζονται όσο μένουν στην χώρα μας η ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί. 
· Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι των ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων. 
· Να δοθεί αποζημίωση στους κατοίκους των νησιών και της ενδοχώρας, που έχουν υποστεί ζημιές από αυτόν τον διπλό εγκλωβισμό. 

Ηγουμενίτσα 13/11/2019
Συνέχεια...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες

Νοεμβρίου 13, 2019 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες

«Ελλάδα χώρα της ντροπής και γι άλλους κρύο σπίτι, 
ξέχασες που είναι ιερό το βλέμμα του ικέτη» 

(Στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου) 

Τον τελευταίο καιρό ένα κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι σε εξέλιξη κατά των προσφύγων. Η επαίσχυντη-ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και χειροκρότησε η ΝΔ, η υπόθαλψη όλων των φασιστικών αντανακλαστικών των νοικοκυραίων από τη ΝΔ (ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση) οδηγούν τις τελευταίες μέρες σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. 
Η άποψή μας: 
1) Αντί να καταναλώνουν χοιρινό και αλκοόλ οι "καθαρόαιμοι ελληναράδες" ανεβάζοντας τη χοληστερίνη και ταλαιπωρώντας το ήπαρ τους ή να ντύνονται πρώιμα καρναβάλια με περικεφαλαίες και δόρατα, καλύτερα θα ήταν να σκεφτούν (μπορούν άραγε;;) ποιες αιτίες φέρνουν εδώ τους πρόσφυγες. 
Είναι οι πόλεμοι, η φτώχια, τα απολυταρχικά καθεστώτα των χωρών τους, η ζωή που είναι αβίωτη στον τόπο τους. Είναι δηλαδή η πολιτική των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ (και της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης), της Τουρκίας, των ντόπιων αστικών τάξεων. 
Καθήκον των λαών είναι να αγωνίζονται ενάντια σε καθετί που γεννάει την προσφυγιά και δημιουργεί πρόσφυγες. 
2) Η αιτία για τα δεινά του ελληνικού λαού δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι τα μνημόνια, είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι η εκμετάλλευση από τους «καθαρόαιμους ελληναράδες» εργοδότες. Αυτοί είναι οι εχθροί μας κι όχι οι πρόσφυγες, οι σύγχρονοι κολασμένοι της γης. 

Τι θα κάνουμε: 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν πρόκειται να παρακολουθεί τη φασίζουζα επέλαση με ευπρέπεια από τα άθλια μέσα μαζικής αποβλάκωσης. 
Θα αντιπαρατεθεί και θα συγκρουστεί με όλους τους τρόπους με τις ρατσιστικές- φασιστικές απόψεις και πρακτικές. 


- ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 
- ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ 
- ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τα ταξικά συνδικάτα του Νομού, χαιρετίζουμε και τιμούμε την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973. 
Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνουμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας. 
Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και την νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα. 
Ταυτόχρονα κυβερνήσεις και φιλονατοϊκά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας». Τα ψέματα τους αποκαλύπτονται όταν η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του «διαβολικά καλού» ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβριο υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών! 
Από την μια δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους. 
Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες. 
Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. 
Απέναντι στα αιματοβαμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή. 
Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2019 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΟΤΕ) 
(ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)
Συνέχεια...

Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών 

Σε πολιτική ήττα για τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και συνολικά για τη δημοτική αρχή κατέληξε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αγγίζει ακόμη και το 60%. Πιο συγκεκριμένα, με 14 ψήφους κατά (παρατάξεις Ν. Κάτσιου, Ν. Γώγου και Ηλ. Κουτσή) έναντι 13 ψήφων υπέρ (παρατάξεις Γ. Καραγιάννη και Ν. Αθανασίου) μειοψήφησε η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την πρωτοφανή αύξηση και καταψηφίστηκε από το ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου. 
Όμως τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να «περάσει» με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων τη δική της πρόταση σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, αφού πρώτα υποβάθμισε πολιτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στη συνέχεια «πέρασε» την εισήγηση της στα… «χαρτιά», κάνοντας επίκληση στη νομολογία, που σαφώς ορίζει ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής εγκρίνεται ως η μόνη πλήρως αιτιολογημένη πρόταση με εισήγηση των αρμόδιων αρχών. Επί της διαδικασίας, άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλα Κάτσιου, ο οποίος κατήγγειλε προσωπικά τον δήμαρχο Σουλίου για το γεγονός ότι, με ευθύνη του καταργήθηκε πολιτικά η αρχή της πλειοψηφίας και για πρώτη φορά στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου μετατράπηκε σε ένα διακοσμητικό όργανο χωρίς ουσιαστικό ρόλο! 
Αν όμως σε πολιτικό επίπεδο για τον δήμαρχο Σουλίου, Γ. Καραγιάννη το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας ισοδυναμεί με ηχηρό «χαστούκι», για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο Σουλίου η προκλητική αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αγγίζει ακόμη και το 60% ισοδυναμεί με νέο δυσβάσταχτο χαράτσι, που θα γονατίσει οικονομικά κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και θα στραγγαλίσει κάθε επιχειρηματική και αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή. 
Στην τοποθέτησή του ο Ν. Κάτσιος τόνισε ότι, τα ανταποδοτικά τέλη για τους πολίτες στο δήμο Σουλίου ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης και ανέχειας θα πρέπει να έχουν κοινωνικό πρόσημο και δεν θα πρέπει να αυξάνονται με μόνο γνώμονα να ισοσκελιστούν οι λογιστικοί πίνακες στα οικονομικά του δήμου. Επίσης στηλίτευσε την ομολογία του σημερινού δημάρχου ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η αύξηση στα ανταποδοτικά είναι αναπόφευκτη, προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του παρελθόντος στα οικονομικά του δήμου Σουλίου. 
«Κύριε Καραγιάννη πολύ γρήγορα αθετήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών, και αφού με όμορφες προεκλογικές υποσχέσεις εξαπατήσατε πολιτικά τους συνδημότες μας και υφαρπάξατε την ψήφο τους, τώρα αποκαλύπτετε το πραγματικό σας πρόσωπο και τους στέλνετε τη… «λυπητερή» της πρόχειρης, αντιαναπτυξιακής και κοινωνικά ανάλγητης πολιτική σας. Καταλάβετέ το, σήμερα οποιαδήποτε αύξηση στα ανταποδοτικά ακόμη και στο ύψος των ορίων του πληθωρισμού, είναι δυσβάσταχτη για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε με νόημα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Σουλίου. 
Ο Ν. Κάτσιος συνεχίζοντας την κριτική του, εστίασε στο γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 2,5 μήνες δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξόδων και καταφεύγοντας στην εύκολη λογική του «πονάει χέρι-κόβει χέρι», μετακυλύει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους πολίτες. Επίσης, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην κρύβεται πίσω από αναλύσεις και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και να προβεί αφενός στην άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών και αφετέρου στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου χρηματοοικονομικής διαχείρισης που θα εγγυάται την ορθολογική χρήση των κονδυλίων του δήμου στα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτά που οφείλονται στο δήμο Σουλίου και θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει και να εισπράξει. 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο τρόπο προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του δήμου σε συγκεκριμένους τομείς και να αποφευχθεί η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ενώ τέλος ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο Ν. Κάτσιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ο δήμος Σουλίου εν μέσω κρίσης οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, και να εξαντλήσει τις δυνατότητες ισοσκελισμού των τελών πρωτίστως μέσω ανάληψης άλλων αποτελεσματικών πολιτικών και όχι μέσω της εύκολης λύσης της αύξησής τους και της μετακύλισης του κόστους τους στους συνδημότες μας».
Συνέχεια...

Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θέμα του Τμήματος Μετάφρασης

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θέμα του Τμήματος Μετάφρασης

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την συζήτηση του θέματος για αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας με στην Ηγουμενίτσα. 

· Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο Δ.Σ. Ελπίζαμε ότι η αρνητική σας εμπειρία από την στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά, θα σας έκανε να σκεφθείτε καλύτερα τις προτάσεις του ΚΚΕ που εκφράζονται στο Δ.Σ. από την Λ.Σ.. Ωστόσο το κλίμα φορτίστηκε από την αντιπαράθεση κύρια των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. 
· Ακούγοντας τους στο νου μας ήλθε το ευαγγελικό "ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες ". Γιατί ειπώθηκαν πολλές αλήθειες, με τις αλληλοκατηγορίες τους, για να κρύψουν την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν το 2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για να οδηγηθούμε στην «Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κατάργηση σχολής στην Ηγουμενίτσα και άλλων 36 σχολών πανελλαδικά, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. για συνέχιση αυτής της πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ και της αστικής τάξης της χώρας μας. Με την οποία συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα. 
· Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά εκτιμά ότι η Ν.Δ. προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Δεν μπορεί όμως να καταγγέλλει την πολιτική της, γιατί αυτήν εφάρμοσε σαν κυβέρνηση. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν χρόνια που εφαρμόζονται, η δε απόφαση για ίδρυση προπτυχιακής σχολής με δίδακτρα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. απλά την εφαρμόζει. Όσον αφορά την αναγνώριση των κολεγίων ας ανατρέξουν στις δηλώσεις του Α. Αλαβάνου όταν εκπροσωπούσε τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στο ευρωκοινοβούλιο. Άρα ανούσιος και αποπροσανατολιστικός ο «καυγάς» αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, εφαρμόζουν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΣΕΒ. 
· Ζητάτε ομόφωνη απόφαση έτσι ώστε όλοι ενωμένοι να διεκδικήσουμε ΑΕΙ στην πόλη μας. Μπορεί όμως να υπάρξει ενότητα μεταξύ αυτών που αγωνίζονται για Δημόσια και δωρεάν παιδεία και αυτών που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν «πελάτες», που θέλουν τα ΑΕΙ στην υπηρεσία των επιχειρησιακών ομίλων; Για αυτό δεν ήταν ομόφωνα τα ψηφίσματα του Δ.Σ. μας στο παρελθόν. Η Λ.Σ., το ΚΚΕ, επιμέναμε να δείχνουμε την αιτία των προβλημάτων, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στο κλείσιμο και των σχολών στην πόλη μας, και να καλούμε σε αγώνα εναντίον της. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Σήμερα χωρίς να κάνουμε τους προφήτες , λέμε ότι θα κλείσουν και άλλες σχολές από την στιγμή που η προοπτική τους εξαρτάται από χορηγούς και όχι από το κράτος. 
· Επικαλείστε το Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Μπορεί όμως να υπάρχει αυτοδιοίκητο με λειψή κρατική χρηματοδότηση; Δεν μπορεί, όπως δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο και στον Δήμο μας που έχει γίνει γρανάζι της κρατικής μηχανής.( με την χρηματοδότηση, κατευθύνσεις , ελέγχους κλπ.). Με τι χρήματα άραγε ένα ανώτατο ίδρυμα θα κάνει προσλήψεις , υποδομές κλπ,; Το γνωρίζεται ότι έρευνα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα προγράμματα της Ε.Ε., χωρίς την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην πόλη μας. 
Αυτήν την πολιτική πρέπει να αντιπαλέψουμε. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει, γενναία κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, δωρεάν φοίτηση, στέγαση και σίτιση των φοιτητών,….., σας καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος με αυτά. Αν δεν αγωνισθούμε για όλα αυτά ,αν δεν πάμε στην καρδιά του προβλήματος τότε δεν μπορεί να υπάρξει η ενότητα που επικαλείσθε, ούτε η λαϊκή υποστήριξη και δράση κατά συνέπεια ούτε αποτέλεσμα. Υπάρχει εμπειρία από την στάση του Δήμου μας στην μέχρι σήμερα πορεία υποβάθμισης, μέχρι το κλείσιμο, του ΤΕΙ στην πόλη. Κανένας αγώνας καμιά διεκδίκηση Δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν χτυπά την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα. 
Η Λ.Σ. αντιταχθήκαμε στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέραση τους στην αγορά. Αντιταθήκαμε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα και ζητάμε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους φοιτητές του τέως ΤΕΙ στην πόλη μας ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους , να αποκτήσουν τίτλο σπουδών που να τους εξασφαλίζει την επαγγελματική τους πορεία. 

Υ.Γ Επισυνάπτουμε το σχέδιο ψηφίσματος που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του Δ.Σ. 

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Λ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ. 

Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για πτυχία που δεν θα είναι κουρελόχαρτα, για την υπεράσπιση του ασύλου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε άλλον έναν προσχηματικό καυγά. Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για την αναστολή 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ. 
Είναι γνωστό ,τουλάχιστον από τις πολλές συζητήσεις στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν με τα σχέδιο ΑΘΗΝΑ και την «Πανεπιστημονοποίηση» των ΤΕΙ επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κατάργηση του σχολής του «ΑΕΙ» στην Ηγουμενίτσα αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ και της αστικής τάξης της χώρας μας. 
Είναι γνωστό ότι ένας από τους λόγους της συγχώνευσης σχολών είναι και η περιστολή των κρατικών δαπανών. Αλήθεια αν παραμείνει η σχολή που «τάξανε» στην πόλη μας πως και για πόσο καιρό θα λειτουργήσει ,χωρίς χρηματοδότηση ,χωρίς διδακτικό προσωπικό; 
Είναι επίσης γνωστό ότι η κρατική χρηματοδότηση για έρευνα στα ΑΕΙ έχει καταργηθεί, ότι τα ΑΕΙ θα δουλεύουν με χορηγούς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πόσα ΑΕΙ νομίζετε ότι θα επιβιώσουν τελικά σε ένα τέτοιο τοπίο; (Τόσο τα περιφερειακά όσο και τα κεντρικά.) 
Ούτε το άνοιγμα ούτε το κλείσιμο Τμημάτων σηματοδοτεί αντίστοιχα διεύρυνση ή συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Όταν την ίδια στιγμή γενικεύεται η αύξηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, όταν εγκαινιάζεται το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ’ όνομα «δημόσια» ανώτατη εκπαίδευση. 
Αντιτασσόμαστε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών του ΣΕΒ και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. 
Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για αυτό και ενώνουμε την φωνή μας με τους χιλιάδες φοιτητές που είναι στους δρόμους ενάντια στην εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική στην Ανώτατη παιδεία απαιτώντας : 
· Συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) δημόσιας και δωρεάν. Κόντρα στα σχέδια που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με όσα αυτή συνεπάγεται. 
· ΕΑΕ που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα στην υπηρεσία των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας. 
· Δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών του κάθε ιδρύματος. 
· Τη χρηματοδότηση για την στέγαση και σίτιση των φοιτητών, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών. 
· Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που δεν θα αποκόπτουν την θεωρία από την πράξη. Η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή να γίνεται οργανωμένα παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, έχοντας χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι λάντζας για τα αφεντικά όπως τα σημερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης. 
· Πανεπιστημιακή έρευνα για το συμφέρον και τις ανάγκες του λαού και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων. 
· Η απόκτηση του πτυχίου να σημαίνει την κατάκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. 

Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών! 
Κανένας αγώνας καμιά διεκδίκηση Δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν χτυπά την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα. 

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» 
Δώρης Δήμας 
Ηγουμενίτσα 11/11/2019 

Συνέχεια...
Νοεμβρίου 13, 2019 0
Προβολή της ταινίας "Ο Κύριος Κλαίν" απόψε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας

Η κινηματογραφική λέσχη Ηγουμενίτσας, με αφορμή την 9η Νοεμβρίου που πέρασε (η νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1938 ονομάστηκε "η νύχτα των κρυστάλλων" και αποτέλεσε την απαρχή του ολοκαυτώματος), προβάλλει, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «If Cinéma», την αριστουργηματική ταινία «Ο Κύριος Κλάιν» (1976, 123’), την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου (ώρα 21:00).
Δραματική 1976 | Έγχρ. | Διάρκεια: 123'
Γαλλο-ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζι με τους: Αλέν Ντελόν, Ζαν Μορό, Ζιλιέτ Μπερτό, 
Ο Τζόζεφ Λόουζι σκηνοθέτησε το ψυχολογικό δράμα «Ο κύριος Κλάιν», μια ταινία που θεωρείται από τις καλύτερες του σκηνοθέτη. Ένα καφκικό θρίλερ που αγγίζει τα όρια της μοντέρνας τραγωδίας και στοχάζεται πολιτικά πάνω στις έννοιες της ταυτότητας, της μοίρας και της ιστορικής αναγκαιότητας.
Η υπόθεση εξελίσσεται στο Παρίσι του 1942. Η Γαλλία βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή και η κυβέρνηση Βισύ συνεργάζεται με την Γκεστάπο στις διώξεις των Εβραίων. Ο Ρόμπερτ Κλάιν (Αλέν Ντελόν) είναι ένας έμπορος έργων τέχνης που πλουτίζει αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές την περιουσία των διωκόμενων Εβραίων. Χωρίς πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, στέκεται αδιάφορος μπροστά σε όσα συμβαίνουν. Όλα όμως αλλάζουν όταν μία εβραϊκή εφημερίδα φτάνει κατά λάθος στο σπίτι του και ο Κλάιν ανακαλύπτει πως υπάρχει ένας ακόμη Ρόμπερτ Κλάιν, που ζει στο Παρίσι και είναι Εβραίος. Οι αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν τον συνονόματό του και οι υποψίες πέφτουν πάνω του. Και θα αρχίσει να ζει όλο και πιο έντονα έναν τρομακτικό, καφκικό εφιάλτη απ' τον οποίο προσπαθεί να βγει ζωντανός. Γιατί τα όρια πλέον μεταξύ πραγματικού και φανταστικού γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα... 
Με αυτό το περίπλοκο και γοητευτικό έργο ο σκηνοθέτης κατά αρχάς υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για τις διώξεις των Εβραίων και ταυτόχρονα την παθητική στάση που κράτησαν μερικοί από τους τελευταίους. 
Ένα πολιτικό θρίλερ-καταπέλτης του Τζόζεφ Λόουζι (1909-1984) για τη συνεργασία των γαλλικών αρχών με τους κατακτητές Ναζί. 

Η ταινία απέσπασε βραβεία Σεζάρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σκηνικών. 
Διακρίσεις: 3 Βραβεία και 5 Υποψηφιότητες
Cannes Film Festival 1976, Υποψήφιο για Palme d΄Or;
César Awards, France 1977, 3 Βραβεία, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Παραγωγής και Σκηνοθεσίας
Συνέχεια...

Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔΕ

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔΕ

Θέλω να ευχαριστήσω δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, για την τιμή να με εκλέξουν ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Είναι όμορφο μετά από όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με τη τοπική αυτοδιοίκηση, να κερδίζεις την εμπιστοσύνη παλιών και νέων συναδέλφων και να αναγνωρίζεται η προσπάθεια.
Μέλημα μου θα είναι μέσα από την εκπροσώπηση αυτή να κερδίσει η Ήπειρος και οι δήμοι της, να κερδίσει η αυτοδιοίκηση, να κερδίσουν οι συμπολίτες μου.
Ευχαριστώ και όλους όσους βοηθήσανε πιστεύοντας σε εμένα.
Συνέχεια...

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σουλίου για τη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σουλίου για τη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών

Η αλήθεια για τη μεγάλη αύξηση των Δημοτικών Τελών
και οι τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/11/2019

Καταρχάς ο τρόπος που λειτουργούν πλέον οι Δήμοι (μεταρρυθμίσεις Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη, έλεγχος από οικονομικό παρατηρητήριο, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κ.α) έχουν «καταντήσει» το Δημοτικό Συμβούλιο διακοσμητικό όργανο επικύρωσης των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής και κατ’ επέκταση της παράταξης του Δημάρχου ακόμη και αν αυτή δεν έχει ούτε καν τη σχετική πλειοψηφία. Ουσιαστικά αρνητική ψήφος δεν υπάρχει! Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για Δημοτικά Τέλη, Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό εδώ το πλαίσιο είναι τόσο στενό που το παιχνίδι μοιάζει να έχει τελειώσει πριν ακόμη αρχίσει. Για να υποβάλλουμε εναλλακτική πρόταση, αυτή θα πρέπει να κινηθεί στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο και να συμπιέσουμε δαπάνες ώστε να μην αυξηθούν τα Δημοτικά Τέλη. Δηλαδή να κόψουμε παροχές προς τους δημότες. Βέβαια υπάρχουν και πόροι που κατευθύνονται στην ενίσχυση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου όπως τα χρήματα προς το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Δωδώνη όμως αυτά δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε διότι στηρίζουν τα «ιερά» κέρδη.
Το προφανές είναι λοιπόν ότι κεντρικό κράτος και περιφέρεια μας καλούν να αναπροσαρμόσουμε προς τα πάνω τα δημοτικά τέλη δηλαδή το τοπικό χαράτσωμα του λαού. Πρακτικά να πούμε ότι π.χ μια κατοικία στην Παραμυθιά 100m2 πληρώνει σήμερα για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ περίπου 117€ το χρόνο και με την προτεινόμενη αύξηση, που όπως είπατε είναι πολύ επιεικής, θα πληρώνει περίπου 161€ το χρόνο. Αυτό που δε μας λέτε είναι γιατί θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη; Διότι οι δήμοι από φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής έχουν μετατραπεί σε φοροεισπράκτορες και εγγυητές της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ποιοι τους έχουν μετατρέψει; Μα όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ΝΔ, κυβερνήσεις που τις έχετε στηρίξει και εξακολουθείτε να τις στηρίζετε. Ξέρετε τι μας πείτε. Δεν έχουμε λεφτά, μας αναγκάζουνε, τι να κάνουμε βρε παιδιά θα αυξήσουμε τα Δημοτικά Τέλη. Δηλαδή όταν αύριο θα μας περάσουν την πλήρη διαχείριση σχολείων, κέντρων υγείας κ.α τι θα κάνουμε; Θα βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων; Ξέρετε σχεδιάζουν να μας δώσουν και τον πιο άδικο φόρο, τον ΕΝΦΙΑ; Τι νομίζετε, θα τον δώσουν έτσι; Πρώτα θα μεταβιβάσουν νέες αρμοδιότητες και νέους τομείς στους δήμους που θα απαιτούν υψηλή χρηματοδότηση και μετά θα μας πουν: αν θέλετε σχολεία, αν θέλετε κέντρα υγείας, αν θέλετε βοήθεια στο σπίτι, αν θέλετε γηροκομείο τότε αυξήστε τον ΕΝΦΙΑ.
Συνέχεια...

Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκεύη από την ΚΝΕ Παραμυθιάς

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για ΟΛΗΓ και ΤΕΙ

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για ΟΛΗΓ και ΤΕΙ

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 13.11.2019 και ώρα 19:00 το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου, με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:
1) Εκπροσώπηση Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε
Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
2) Συζήτηση για το Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας. 
Εισηγητής ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ελ. Κώστας.


Συνέχεια...

Επίκαιρη ερώτηση του Μάριου Κάτση προς την υπουργό Παιδείας για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Επίκαιρη ερώτηση του Μάριου Κάτση προς την υπουργό Παιδείας για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα

«Ο Μ.Κάτσης φέρνει την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα» 

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα μαζί με άλλα 36 σε όλη τη χώρα. Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Βουλή με την αυτοπρόσωπη παρουσία της ερωτώμενης Υπουργού Παιδείας και του ερωτώντος βουλευτή. 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης αναφορικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης σημειώνει: 
«Καλώ στη Βουλή την Υπουργό να έρθει να εξηγήσει στο Θεσπρωτικό λαό για ποιο λόγο αφήνει τη Θεσπρωτία το μοναδικό νομό της Ηπείρου εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά από 25 χρόνια και μάλιστα χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Ζητάμε να μας εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση στον νομό μας. Κατήργησε το διετές τμήμα Ιχθυοκομίας που θα λειτουργούσε από του χρόνου και τώρα θέλει να καταργήσει και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων. Η Νέα Δημοκρατία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά με το «σχέδιο Αθήνα» κλείνοντας 2 τμήματα στην Ηγουμενίτσα. 
Η απόφαση του Υπουργείου να γκρεμίσει ότι με κόπο χτίσαμε τα τελευταία χρόνια μαζί με τις ομόφωνες αποφάσεις των Ιδρυμάτων, είναι κατάφορα άδικη και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που ζήτησε ομόφωνα την λειτουργία του τμήματος και την άρση αυτής της απόφασης. Ζητάμε το αυτονόητο, τη συμμετοχή του νομού Θεσπρωτίας στο νέο Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις» 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2019 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 
ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα» 

Με τον ν.4559/2018 ιδρύθηκε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Ηγουμενίτσα, με τα τέσσερα (4) μέλη Δ.Ε.Π. του μέχρι τότε λειτουργούντος στην πόλη Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, να εντάσσονται άμεσα στο νεοϊδρυθέν Τμήμα και με έτοιμες εγκαταστάσεις και υποδομές φοιτητικής μέριμνας. Η λειτουργία του Τμήματος προσδιορίζεται δεσμευτικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία απαιτείται να εκδοθεί έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. 
Η ίδρυση του παραπάνω Τμήματος προέκυψε έπειτα από κατάθεση σχετικής πρότασης από την Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Η ίδρυση έλαβε τη συγκατάθεση όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα τους. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, οι Πρυτανικές Αρχές είχαν διατυπώσει και επίσημα τη θετική τους γνώμη, ενώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να λάβει υπόψη την εργασία και τη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών, το καταψήφισε ως αχρείαστο. 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε απάντησή του στην 557/6-9-2019 Ερώτησή μου, απάντησε ότι ο ν.4559/2019 είναι σε ισχύ και αναφέρει έγγραφο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τήρηση των υποχρεώσεών της από τον νόμο, έγκαιρα, εντός του 2019. Ωστόσο, στην από 7/11/2019 ανακοίνωσή του, το Υπουργείο, αναστέλλει τη λειτουργία του Τμήματος, χωρίς καμία διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία, επικαλούμενο ελλιπή ακαδημαϊκά κριτήρια και μικροπολιτικές, τοπικιστικές σκοπιμότητες της προηγούμενης ηγεσίας που τα ίδρυσε. 
Ερωτάται η κα. Υπουργός: 
- Προτίθεται να καταργήσει το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα; 
- Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, θα υπάρχει Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον ακριτικό Νομό της Θεσπρωτίας ή θα τη βγάλετε από τον ακαδημαϊκό χάρτη για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια; 

Ο ερωτών Βουλευτής 
Κάτσης Μάριος 


Συνέχεια...

Ο Γιάννης Γόγολος για την αναστολή λετουργίας του Τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 13, 2019 0
Ο Γιάννης Γόγολος για την αναστολή λετουργίας του Τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» 
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 

Δεν εξέπληξε κανέναν, η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται δυστυχώς και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας. Αντιθέτως μας εξέπληξαν οι κινήσεις του κυβερνητικού βουλευτή Θεσπρωτίας. Ο οποίος, αντί να πιέσει για την ανατροπή τις απόφασης, την πολιτική προϊστάμενο του υπουργείου Παιδείας, απευθύνθηκε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος δεν έχει την ευθύνη της συγκεκριμένης απόφασης. 
Για την ιστορία, με πολιτική απόφαση και παρέμβαση του τότε υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλο δημιουργήθηκε το Τ.Ε.Ι. στην Ηγουμενίτσα και την ίδια πολιτική ακλούθησε ο μετέπειτα βουλευτής Θεσπρωτίας και υφυπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας. 
Στην ιστορία λοιπόν και με τα σημερινά δεδομένα θα μείνει η τέλεση του "μνημοσύνου" κατάργησης του Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας επί θητείας του σημερινού κυβερνητικού βουλευτή Θεσπρωτίας. 
Η θέση της Δημοτικής Παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, είναι να αρθεί άμεσα από το Υπουργείο η κατάργηση του τμήματος, και οι πρυτανικές αρχές, να συνεχίσουν την προετοιμασία λειτουργίας του τμήματος έως την ημερομηνία που προβλέπει ο Νόμος την έναρξή του. 
Χρόνος υπάρχει αρκετός, αρκεί να υπάρξει βούληση. 
Αυτά θα πρέπει να είναι τα αιτήματα του Δήμου ενόψει της εισαγωγής του θέματος στο επικείμενο νομοθέτημα. 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα