01/16/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

53 κορωνοπρόστιμα χθες στην Ήπειρο

Ιανουαρίου 16, 2022 0
53 κορωνοπρόστιμα χθες στην Ήπειρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (15-01-2022) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 53 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

35 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
-8- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-6- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-19- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

18 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

16 πρόστιμα των 300 ευρώ σε πελάτες καταστημάτων για μη χρήση μάσκας, ως εξής:
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-11- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

2 Πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιανουαρίου 16, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 61
ΠΕ Θεσπρωτίας 33
ΠΕ Ιωαννίνων 196
ΠΕ Πρέβεζας 39

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10.783, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.660.871 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 506 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.146 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.984 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 680 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (81.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (18.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.899 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 563 (ημερήσια μεταβολή +2.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 564 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Απέραντη χωματερή η Ηγουμενίτσα...!!!

Ιανουαρίου 16, 2022 0
Απέραντη χωματερή η Ηγουμενίτσα...!!!
(Κέντρο Ηγουμενίτσας - 14/1/2022)

Με απέραντη χωματερή μοιάζει η πόλη της Ηγουμενίτσας και τα περίχωρα. Η δημοτική αρχή του Γ. Λώλου, δεν έχει καταφέρει (ή δε θέλει) εδώ και 7 χρόνια να βάλει τάξη στο πρωταρχικό καθήκον μιας δημοτικής αρχής: αυτό της καθαριότητας. Αντιθέτως, κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκαν υπόγειοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι οποίοι υποτίθεται θα έλυναν το πρόβλημα της υπερχείλισης των απορριμμάτων, η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει...!

Πως θα μπορούσαν άλλωστε να λύσουν το πρόβλημα, όταν το δημιουργούν οι ίδιοι; Πότε με την κατάργηση σημείων τοποθέτησης απορριμμάτων (επειδή ενοχλούνται ορισμένοι ψηφοφόροι τους) και η συγκέντρωσή τους σε λίγα μόνο κεντρικά σημεία της πόλης; Ή ακόμη όταν δεν υπάρχει λειτουργικός κανονισμός και ορισμός των σημείων τοποθέτησης και αλλάζουν όποτε κάποιος "δικός τους" ενοχλείται...

Όταν ακόμη υπάρχουν σημεία ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και παράνομες χωματερές όπου τα ίδια τα συνεργεία του Δήμου ρίχνουν απορρίμματα. Όταν η ανακύκλωση υπολειτουργεί, δεδομένου ότι ο κόσμος δεν έχει ενημέρωση για το πως γίνεται η ανακύκλωση, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα και συνεργασία με τις δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης στην πόλη, ώστε να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων και να γίνεται σωστή δουλειά εξ αρχής με διαλογή...

Το μόνο που κάνει ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για το πρόβλημα της καθαριότητας τα τελευταία χρόνια, είναι να αλλάζει σαν τα πουκάμισα τους αρμόδιους αντιδήμαρχους καθαριότητας, οι οποίοι, ούτε ξέρουν, ούτε και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα... Πόσο μάλλον, όταν ντρέπονται να έχουν τον τίτλο του/της αντιδημάρχου καθαριότητας και υπογράφουν ως αντιδήμαρχοι "Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας..."!
Οι άνθρωποι για την καρέκλα γίνανε αντιδήμαρχοι, όχι για να δουλέψουν...

Η πρώην Αντιδήμαρχος καθαριότητας κα. Τζέλλου θυμήθηκε να πλύνει τους κάδους το Σεπτέμβριο, ενώ όλο το καλοκαίρι με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, βρώμαγε όλη η πόλη. Κι αφού μετά από δημοσίευμά μας, αναδείχτηκε το θέμα, ο κ. Λώλος την όρισε αντιδήμαρχο Οικονομικών, χωρίς όμως ουσιάστικές αρμοδιότητες...
Έτσι, νέος αντιδήμαρχος "Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας" με αρμοδιότητα τον τομέα της καθαριότητας εδώ και λίγο καιρό ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Γκίκας.
Έμπειρος και δραστήριος ο κ. Γκίκας, ανέλαβε την καυτή πατάτα που δε μπόρεσε να καθαρίσει εδώ και 7 χρόνια η δημοτική αρχή του Γ. Λώλου.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας καθαριότητας, είναι κι αυτό των ογκωδών απορριμμάτων. Το ζήτημα έχει αντικειμενική δυσκολία, δεδομένης της μεγάλης έκτασης του Δήμου και των πολλών κοινοτήτων, αλλά και της ασυνειδησίας ορισμένων συμπολιτών, που πετάνε τα έπιπλα ή ακόμη και μπάζα στα σκουπίδια χωρίς να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας, για το επόμενο τρίμηνο, καθορίζονται οι ημέρες που θα γίνεται αποκομιδή ογκωδών αστικών αποβλήτων σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενώ για την πόλη της Ηγουμενίτσας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο αρμόδιο τμήμα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει μια τάξη στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας. Τόσο στην αύξηση των σημείων τοποθέτησης κάδων, όσο και στη σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης, στην ανανέωση του κανονισμού καθαριότητας και γενικότερα στη σωστή λειτουργία του τμήματος, χωρίς παρεμβάσεις με εξωθεσμικά κριτήρια...

Και αφού ο Δήμος προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης προς τους δημότες για όλα τα σχετικά με την καθαριότητα και την ανακύκλωση θέματα. Και τότε, θα μπορεί και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους ασυνείδητους που πετάνε τους καναπέδες τους στο πεζοδρόμιο, χωρίς να νοιάζονται για το πως θα περάσουν οι συμπολίτες τους! Αλλά πρέπει πρώτα να αποκτήσει συνείδηση η ίδια η δημοτική αρχή!

Για το νέο αντιδήμαρχο καθαριότητας, δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Είναι συγκεκριμένες οι ενέργειες που πρέπει να κάνει. Σύντομα θα διαπιστώσουμε απλώς αν έχει βούληση να προχωρήσει σε αυτές...!!!

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος σχετικά με το θέμα των ογκωδών απορριμμάτων εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση:

Πρόγραμμα Αποκομιδής Ογκωδών Αστικών Αποβλήτων

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους πολίτες ότι για το χρονικό διάστημα: από Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 έως και Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 η αποκομιδή ογκωδών αστικών αποβλήτων (παλαιά έπιπλα, άχρηστες μικρές οικιακές συσκευές, στρώματα, φελιζόλ, ξύλινα κιβώτια κλπ) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στις προκαθορισμένες ημερομηνίες ανά περιοχή, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Για την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας αποκομιδής, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, παρακαλούνται οι πολίτες:

να εναποθέτουν τα ογκώδη απόβλητα μόνο τις δύο (2) προηγούμενες ημέρες του προγράμματος της αποκομιδής τους,

να τοποθετούν τα ογκώδη στους χώρους που υποδεικνύονται από τους Προέδρους των Κοινοτήτων και σε περίπτωση που οι χώροι αυτοί δεν έχουν καθοριστεί, να εναποθέτουν τα ογκώδη έξω από τους κάδους και δίπλα από αυτούς, φροντίζοντας να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων και να είναι ευχερής η αποκομιδή τους,

να ενημερώνουν άμεσα για έκτακτες περιπτώσεις και πριν εναποθέσουν τα ογκώδη ή για ογκώδη στο κέντρο της πόλης, είτε το αρμόδιο τμήμα στα τηλ. 2665021150 & 2665022626, είτε τον Πρόεδρο της Κοινότητας.

Επισημαίνεται ότι η απομάκρυνση των μπαζών και λοιπών οικοδομικών υλικών προερχόμενων από οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες, εκσκαφές και κατεδαφίσεις ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ σύμφωνα και με τα άρθρα 6.5.Β, 8.5 και 9.3 του εγκεκριμένου Κανονισμού Καθαριότητας. Την αποκομιδή τους, μεταφορά και διάθεση υποχρεούνται να πραγματοποιούν με δικά τους μέσα και δική τους ευθύνη οι ιδιώτες και οι φορείς από τις δραστηριότητες των οποίων προέρχονται τα απόβλητα αυτά.

Τέλος, απρόβλεπτα γεγονότα ή τεχνικά ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τήρηση του προγράμματος αποκομιδής, θα αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό από την Υπηρεσία κατόπιν σχετικών ενημερώσεων και ανακοινώσεων.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Αποκομιδής Ογκωδών

Περιοχή Ηγουμενίτσας (κέντρο πόλεως):
Μόνο κατόπιν επικοινωνίας με το αρμόδιο Τμήμα στα τηλ. 2665021150 & 2665022626

Περιοχή Νέας Σελεύκειας:
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022
Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

Περιοχή Γραικοχωρίου:
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022
Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022

Περιοχή Λαδοχωρίου:
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022
Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022
Τρίτη, 5 Απριλίου 2022
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022

Περιοχές Αμπέλια - Εθν. Αντιστάσεως - Κωτσέικα - Μαυρούδι:
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022
Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022

Περιοχές Καστρί - Αγ. Βλάσιος:
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022
Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022

Περιοχές Δημοτικής Ενότητας Παραποτάμου:
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022
Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022

Περιοχή Πλαταριάς:
Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

Περιοχές Φασκομηλιά - Σκορπιώνα - Αργυρότοπος - Πολυνέρι:
Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

Περιοχή Συβότων:
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Περιοχή Πέρδικας:
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022

Περιοχές Μαργαρίτι - Καταβόθρα - Ελευθέρι - Σπαθαραίοι - Μορφάτι:
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

Περιοχές Καρτέρι - Μεσοβούνι - Μαζαρακιά:
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022

Περιοχές Αγ. Μαρίνα - Βασιλικός - Μύλοι:
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022
Συνέχεια...

15 προσλήψεις στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 16, 2022 0
15 προσλήψεις στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δεκαπέντε (15) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΗ, που εδρεύει στο Δήμο Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων, με τα αντίστοιχα απαιτούμενα προσόντα: 
- 101  ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών 8 μήνες 1 άτομο
- 102 ΤΕ Ηλεκτρονικών 8 μήνες 1 άτομο
- 103 ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Ηγουμενίτσα Ν. Θεσπρωτίας ΔΕ Υδραυλικών 8 μήνες 10 άτομα
- 104 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων (αποφρακτικού οχήματος με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου) 8 μήνες 1 άτομο
- 105  ΔΕ Ηλεκτρολόγων 8 μήνες 2 άτομα

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό, κατά περίπτωση, ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ και να την υποβάλουν, μαζί με τα απαιτούμενα από την Ανακοίνωση δικαιολογητικά, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση: Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας, Ελευθερίας 7, Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα, υπόψη Κ. Τσίπη (τηλ. επικοινωνίας: 26650 23223). 

Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και συγκεκριμένα από 19-1-2022 έως και 28-1-2022.

Συνέχεια...

Μήνυμα αισιοδοξίας!!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιανουαρίου 16, 2022 0
Μήνυμα αισιοδοξίας!!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Είναι πρωί. Νωρίς ακόμη.
Ανοίγω τα παντζούρια κι αντικρίζω έναν ουρανό
γκρίζο, σκοτεινό, βαρύ.
Έχει αρχίσει να ρίχνει μια ψιλή, κρυαδερή βροχή.
Ανατριχιάζω και κλείνω γρήγορα τα τζάμια.
Αποζητώ τη θαλπωρή του σπιτιού!

Φτιάχνω καφέ, κάθομαι πίσω από το παράθυρο
και απολαμβάνω τη βροχή.
Χοντρές στάλες πέφτουν πάνω στο τζάμι!
Μοιάζουν με δάκρυα τ' ουρανού!
Στην αρχή, βουβό το κλάμα του.
Σε λίγο, δυναμώνει η βροχή και μαστιγώνει
με δύναμη το τζάμι. Τσακ-τσακ-τσακ!
Λες και κλαίει ο ουρανός με λυγμούς,
αναφιλητά και καυτά δάκρυα!
Για τί να πρωτοκλάψει άραγε;
Μήπως για όσα συμβαίνουν;

Για τους πολέμους, για τη βία, για τις
καταστροφές, για τις αρρώστιες;
Για την κακοκεφαλιά των ανθρώπων;
Σε λίγο, η βροχή σχηματίζει ρυάκια
κι ύστερα ποταμάκια, που παρασέρνουν
ό,τι βρουν μπροστά τους.
Και πού να βρεθεί πάλι ένας Νώε,
να μας σώσει με την κιβωτό του;
Μετά από αρκετή ώρα, αραιώνουν
τα σύννεφα, αρχίζει να ανοίγει ο ουρανός
κι οι στάλες που πέφτουν στο τζάμι,
είναι απαλές, γλυκές σαν τραγούδι!
Τσικ-τσακ, τσικ-τσακ, τσικ-τσακ!!
Όπως του μωρού το γλυκό το νανούρισμα!
Όπως το γλυκό του χαμόγελο, όταν ξυπνάει!

Μια μουσική μελωδία, που γλυκαίνει
τ' αυτιά και την ψυχή!
Και κουβαλάει χαρά και γαλήνη!
Κουβαλάει την προσδοκία, πως μετά τη μπόρα,
έρχεται η ξαστεριά!
Έτσι, γεννιέται η ελπίδα, πως θα λάμψει
πάλι ο ήλιος!
Ελπίδα, πως θα περάσουν τ' άσχημα και η ζωή
θα τραβήξει πάλι το δρόμο της!
Ο ουρανός, πάντα μας δείχνει τα σημάδια του!!

10 -1 -2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα