01/05/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Νέα εγκύκλιος για ανοιχτές εκκλησίες - Θεοφάνεια με αστυνομική επιτήρηση

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Νέα εγκύκλιος για ανοιχτές εκκλησίες - Θεοφάνεια με αστυνομική επιτήρηση

Διαφορετικά τελικά θα είναι και τα Θεοφάνεια. Η διαμάχη πολιτείας εκκλησίας αποκλιμακώνεται όμως ο εορτασμός θα γίνει με ανοιχτές εκκλησίες όπως έχει αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και με… αστυνομική επιτήρηση.
Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε το βράδυ της Τρίτης σε νέα εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζει ότι δεν θα γίνει καμία λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα οποία αποφασίσθηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Βάσει αυτών των αποφάσεων κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας», αναφέρεται.

«Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει» προστίθεται.

Η πολιτεία από την πλευρά της έχει αποφασίσει την εμφανή παρουσία της Αστυνομίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς… Η συνέχεια θα φανεί κατά τον εορτασμό!

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - 928 σε όλη τη χώρα με 40 θανάτους

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Χωρίς κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - 928 σε όλη τη χώρα με 40 θανάτους

928 νέα κρούσματα covid-19 σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε σήμερα 5/1 η ελληνική κυβέρνηση με 40 θανάτους και 405 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκε κάποιο κρούσμα, ενώ σε όλη την Ήπειρο μόλις 4, κι αυτά στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη 5 Ιανουαρίου:
Σήμερα ανακοινώνουμε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141.453, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5517 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.416 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

405 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (66.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 83.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.999 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Ο Άλκης Λάμπρου νέος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιχθυοκαλλιεργειών - Παραμένει και η Σταυρούλα Μπραΐμη

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Ο Άλκης Λάμπρου νέος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιχθυοκαλλιεργειών - Παραμένει και η Σταυρούλα Μπραΐμη

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Αλέξανδρου Καχριμάνη για τους νέους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι οκτώ νέοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ηπείρου σύμφωνα με την απόφαση είναι η Αγνή Νάκου, ο Οδυσσέας Πότσης, η Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Βασίλης Γοργόλης, ο Ιωάννης Κατέρης, ο Μιχάλης Σπυρέλης, η Αναστασία Σίμου-Τάσιου και ο Αλκιβιάδης Λάμπρου.

Οι νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ηπείρου θα έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Περιφέρειας Ηπείρου:
1. Η Αντιπεριφερειάρχης Νάκου Αγνή, την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας.
2. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πότσης Οδυσσέας την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.
3. Η Αντιπεριφερειάρχης Μπραΐμη Σταυρούλα, την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου.
4. Ο Αντιπεριφερειάρχης Γοργόλης Βασίλειος, την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στον τομέα Αθλητισμού και Απασχόλησης.
5. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κατέρης Ιωάννης, την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών.
6. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σπυρέλης Μιχαήλ , την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα προστατευόμενων περιοχών χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου, Εξωστρέφειας και Καινοτομίας.
7. Η Αντιπεριφερειάρχης Σίμου – Τάσιου Αναστασία, την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και επεξεργασίας υποβολής προτάσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου.
8. Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρου Αλκιβιάδης, την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα Ιχθυοκαλλιεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η θητεία των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών ορίζεται από 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι Αντιπεριφερειάρχες δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου.


Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την αναβολή των εμβολιασμών στο νοσοκομείο Φιλιατών

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την αναβολή των εμβολιασμών στο νοσοκομείο Φιλιατών

ΚΚΕ
Κ.Ο. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τις παλινωδίες και την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών 

Η αναβολή των προγραμματισμένων εμβολιασμών τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών όσο και σε άλλα νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης της χώρας, σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Γενάρη. 

Την κύρια ευθύνη για την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών και για τις παλινωδίες την έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, καλλιεργεί την αναμονή και τον εφησυχασμό επικαλούμενη την ατομική ευθύνη και τον εμβολιασμό. 

Ταυτόχρονα ενώ η πανδημία θερίζει και οι ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας συνεχώς μεγαλώνουν η κυβέρνηση έκοψε και άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ από το ήδη πετσοκομμένο ποσό για την υγεία του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα πάντα με τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού. 

Η παραπάνω κατάσταση εύλογα προκαλεί ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα, εν όψει της πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. 
Επιβεβαιώνεται ξανά ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε η πανδημία αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό εξασφαλίζονται. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο Φιλιατών που ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 04/01/2021. 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 4/1/2021 

Συνέχεια...

Ανασχηματισμός - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Ανασχηματισμός - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Με την αρχή του χρόνου αυτού,
στις τέσσερις Γενάρη,
ο Έλληνας πρωθυπουργός,
απόφαση είχε πάρει

και ανακοίνωσε λοιπόν,
με κάποια καθυστέρηση,
με ματ κινήσεις, έκανε
τη νέα του κυβέρνηση.

Μετακινήσεις, αλλαγές,
με <<εξόδους>> και <<εισόδους>>,
όπως στο σκάκι, παίζοντας,
προσμένει τις προόδους.

Μαζί μ' εκείνον, όλοι μας
ελπίζουμε θαρρώ,
έστω κι αν δεν ανήκουμε
όλοι στο κόμμα αυτό.

Και πρέπει τώρα, όλοι τους
παλιοί και νέοι υπουργοί,
όλοι οι αναπληρωτές
και οι υφυπουργοί,

κοστούμια να ξεχάσουνε,
μανίκια να σηκώσουν
και όχι μόνο <<εαυτούς>>
κι <<ημέτερους>> να <<σώσουν>>.

Ήρθανε δύσκολοι καιροί,
τα <<ζόρια>> είναι μεγάλα,
χρειάζεται δουλειά σκληρή,
να μη μας πάρει η μπάλα.

Μα πρόσεχε πρωθυπουργέ,
τα βάζεις με παπάδες
και δίχως να το φανταστείς,
ίσως σε βρουν μπελάδες.

Μαλάκωσε τη στάση σου,
μη πιάνεις το <<κοντράλτο>>,
νά ναι <<κι η πίτα ολόκληρη
και το σκυλί χορτάτο>>.

Τώρα αυτή η κυβέρνηση,
ας είν' πετυχημένη,
να φύγουνε τα δύσκολα 
ο Έλληνας προσμένει.-

Ηγουμενίτσα 4 - 1 - 2021
Ελένη Κύρκου - Σαφάκα
Συνέχεια...

Αναβλήθηκε η έναρξη των εμβολιασμών στο νοσοκομείο Φιλιατών

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Αναβλήθηκε η έναρξη των εμβολιασμών στο νοσοκομείο Φιλιατών

Αναβάλλονται τελικά οι εμβολιασμοί κατά του covid19, που ήταν προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν χθες, Δευτέρα στο νοσοκομείο Φιλιατών, αν και όλα ήταν έτοιμα, από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού αλλά και των απαραίτητων υποδομών.

Όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ το βράδυ της Παρασκευής, τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στο νοσοκομείο Φιλιατών την Πέμπτη, με την πιθανότερη ημερομηνία έναρξης να είναι η προσεχής Παρασκευή.
Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρώτη της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, που ήταν και αυτή προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας.
Συνέχεια...

Ξεκινάει τη λειτουργία της η Μονάδα Αυξημένη Φροντίδας στο νοσοκομείο Φιλιατών

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Ξεκινάει τη λειτουργία της η Μονάδα Αυξημένη Φροντίδας στο νοσοκομείο Φιλιατών

Δελτίο Τύπου Διοικητή νοσοκομείου Φιλιατών

Ένα αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της Θεσπρωτίας, ικανοποιείται πλέον με την έναρξη λειτουργίας της ΜΑΦ. Το Νοσοκομείο αναβαθμίζεται ουσιαστικά, παρέχοντας νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες. 
Η χρονιά που πέρασε ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, τόσο υγειονομικά, όσο και κοινωνικά, με συνθήκες που κανείς μας δεν είχε ξαναβιώσει. Σε αυτά τα πλαίσια της πανδημίας, και αναλογιζόμενοι το χρέος μας, το Νοσοκομείο ρίχνει άμεσα στη μάχη κατά του Covid 19, τρεις κλίνες ΜΑΦ (οι οποίες έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να γίνουν 7). 

Το όλο εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού δεν υπήρχε προηγούμενο για το Νοσοκομείο, και αφού ουσιαστικά η ΜΑΦ στήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο ουσιαστικά από το μηδέν. Σαφώς και τίποτα από αυτό δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια και τη θέληση όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η επιτυχία της ΜΑΦ είναι επιτυχία όλων εκείνων που εργαστήκαν σκληρά τον τελευταίο μήνα, από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, μέχρι τις τεχνικές υπηρεσίες και το διοικητικό προσωπικό. 

Επίσης οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, καθώς και στο Υπουργείο Υγείας, για την αμέριστη συμπαράσταση τους, και για την παροχή των απαραίτητων αναπνευστήρων. Μεγάλη είναι και η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία στάθηκε αρωγός στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Αθανασοπούλειο Ίδρυμα, για τη συνεχή ηθική και υλική υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και για τη δωρεά του Ιδρύματος για τη ΜΑΦ. 
Η ΜΑΦ είναι άρτια εξοπλισμένη στα πρότυπα των ΜΕΘ, με νέα και σύγχρονα μηχανήματα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα, για τη μέγιστη προστασία του προσωπικού και των νοσηλευόμενων, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και παρέμβαση για τη δημιουργία αρνητικής πίεσης. Η στελέχωσή της έγινε με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα για τις ανάγκες λειτουργίας της μονάδας, νοσηλευτικό προσωπικό μετέβη στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων για εκπαίδευση. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και ο σχεδιασμός για περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. 

Η ΜΑΦ αποτελεί ένα κόσμημα για το Νοσοκομείο μας. Σαφώς και το στοίχημα είναι δύσκολο, ωστόσο η πεποίθηση όλων είναι πως το έργο αυτό θα μείνει παρακαταθήκη για το Νοσοκομείο, εξυπηρετώντας ένα μεγαλύτερο πληθυσμό και παρέχοντας υπηρεσίες που δεν είχαμε τη δυνατότητα πριν. Η υγειονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για τυμπανοκρουσίες, όμως ελπίζουμε η νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, και σύντομα να βγούμε από την κατάσταση της πανδημίας που έχουμε εγκλωβιστεί. 
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Aναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (4- 10/1)

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Θεσπρωτία: Aναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (4- 10/1) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 4 έως 10 Ιανουαρίου 2021 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

04/01/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

05/01/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

07/01/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος - Σμπόκια - Κυπάρισσος - Παλαιοχώρι - Δονάτος - Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

08/01/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

09/01/2021

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα