08/31/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Αρχές 20ου αιώνα. Όταν η Παραμυθιά παρήγαγε το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα με την εταιρεία Κολσουζιάν & Ριζιάν

Αυγούστου 31, 2020 0
Αρχές 20ου αιώνα. Όταν η Παραμυθιά παρήγαγε το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα με την εταιρεία Κολσουζιάν & Ριζιάν

Σε μία περίοδο μετάβασης από την τουρκοκρατία στην ελεύθερη Ελλάδα, η Παραμυθιά απέκτησε την δική της εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος

Σε μία περίοδο μετάβασης από την τουρκοκρατία στην ελεύθερη Ελλάδα, η Παραμυθιά συνεχίζοντας το επιχειρηματικό παρελθόν που δημιούργησε τους προηγούμενους 3 αιώνες, απέκτησε την δική της εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, που κάλυπτε τις ανάγκες της πόλης, όταν άλλες περιοχές ήταν στο σκοτάδι ακόμα και για δεκάδες χρόνια μετά.
Ο λόγος για την ηλεκτροφωτιστική εταιρεία Κολσουζιάν & Ριζιάν.
Οι ανάγκες της εποχής για ηλεκτροδότηση και η επιχειρηματικότητα των Αρμένιων, όπως συνηθιζόταν να αποκαλούν τους Λεωνίδα Κολσουζιάν και Συμεών Ριζιάν, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εταιρείας πρότυπο για την εποχή, που σκοπό είχε την παροχή ρεύματος στους συνδρομητές πελάτες της.
Στη φωτογραφία βλέπετε μηνιαία απόδειξη πληρωμής για το μήνα Νοέμβριο του 1932, συνολικής αξίας 99 δραχμών. Η απόδειξη είναι από το προσωπικό αρχείο της Κατερίνας Πλαχούρη, η οποία και τη δώρισε στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς.
Τα γραφεία της εταιρείας βρισκόταν στην περιοχή του Μανόπουλου στην Παραμυθιά και η παραγωγή του ηλεκτρικού γινόταν στον κάμπο της Παραμυθιάς με τη χρήση πετρελαιοκινητήρα, ο οποίος για την εποχή ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ έκανε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων το 1932 (την ίδια χρονιά με την απόδειξη της φωτογραφίας), ενώ είχαν προηγηθεί ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ανά την Ελλάδα που άρχιζαν να στήνουν τα πρώτα οργανωμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης με μηχανές 220 Volt συνεχούς ρεύματος.
Όσον αφορά την εταιρεία της Παραμυθιάς και με την πάροδο του χρόνου, στα μέσα της δεκαετίας του 50, η ΔΕΗ έφτασε και στην Παραμυθιά και αγόρασε την εταιρεία Κολσουζιάν & Ριζιάν όπου και χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις και τον πετρελαιοκινητήρα για τις δικές της ανάγκες.
Η εξαγορά μικρών εταιρειών παραγωγής ρεύματος, ξεκίνησε από τη ΔΕΗ το 1950, ενώ είχε προηγηθεί μια εξηκονταετία – από τη λειτουργία του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Γενικής Εταιρείας Εργοληψιών το 1889, κατά την οποία λίγες μικρές εταιρείες παρήγαγαν ρεύμα χαμηλής ποιότητας και υψηλής τιμής, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση τα φτωχά νοικοκυριά. Η τάση του ήταν μειωμένη και έτσι ούτε σκέψη μπορούσε να γίνει για τη χρησιμοποίηση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, για αγροτικό εξηλεκτρισμό και για σοβαρή ηλεκτροκίνητη βιομηχανία.
Σε αντίθεση με αυτές τις εταιρείες, οι Κολσουζιάν & Ριζιάν πρόσφεραν ποιοτικές υπηρεσίες, φυσικά ακριβές, άλλα ικανές για χρήση πέραν του φωτισμού.
Σήμερα απόγονοι του Λεωνίδα Κολσουζιάν ζουν στην Κέρκυρα, ενώ του Συμεών Ριζιάν στην Αργεντινή.

Συνέχεια...

Έναρξη χειμερινών μαθημάτων από το ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Αυγούστου 31, 2020 0
Έναρξη χειμερινών μαθημάτων από το ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
118532256_588973171778966_2184170658969340457_n

Τα μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Φιλιάτες ξεκινάνε την Τρίτη 01/09.
Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή σχολική χρονιά!

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: 1995 - Φιλοξενία παιδιών από Σερβία (BINTEO)

Θεατρική παράσταση «Εκείνος και Εκείνος» απόψε στην Παραμυθιά

Αυγούστου 31, 2020 0
Θεατρική παράσταση «Εκείνος και Εκείνος» απόψε στην Παραμυθιά

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 9.15 μ.μ. στην Κατασκήνωση στην Παραμυθιά ανεβαίνει η παράσταση με το εμβληματικό έργο του Κώστα Μουρσελά
«Εκείνος και Εκείνος»
Το 1972 ο Κώστας Μουρσελάς γράφει το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς «Εκείνος και Εκείνος», την οποία προβάλλει η κρατική τηλεόραση και συστήνει στο ελληνικό κοινό δύο ιδιαίτερες προσωπικότητες: τον Σόλωνα και τον Λουκά, οι οποίοι έμελλε να αγαπηθούν από τους Έλληνες περισσότερο ίσως από όλους τους ρόλους που έχουν περάσει στα ελληνικά σήριαλ μέχρι σήμερα. Οι περιθωριακοί αυτοί τύποι περπατούν ασταμάτητα, συζητούν, μαλώνουν και κυρίως ψάχνουν απαντήσεις σε μεγάλα ή μικρά θέματα. 
Τους ενσαρκώνουν δύο σπουδαίοι πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, ο αείμνηστος Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, οι οποίοι με τις ερμηνείες τους απογειώνουν την τηλεοπτική σειρά. Ο Μουρσελάς καταφέρνει το ακατόρθωτο: η σειρά, γραμμένη σχεδόν στα πρότυπα του θεάτρου του παραλόγου, λατρεύεται από το τηλεοπτικό κοινό και καταφέρνει με μοναδικά έξυπνο τρόπο να υπερβεί το σκόπελο της αυστηρής λογοκρισίας που είχε επιβάλει η απριλιανή χούντα. Αυτά 50 περίπου χρόνια πριν. Από τη μνημειώδη αυτή σειρά διασώθηκαν ελάχιστα πλάνα στα αρχεία της ΕΡΤ αλλά το εξαιρετικό κείμενό της παρέμεινε επίκαιρο όσο ποτέ. 

Η καλλιτεχνική εταιρεία «ΤΟ ΑΒΓΟ» αποφάσισε τη θεατρική προσέγγιση ορισμένων επεισοδίων της ιστορικής αυτής σειράς, με τον Θοδωρή Γκόγκο και τον Θανάση Μιχαηλίδη να ενσαρκώνουν τους ρόλους του Σόλωνα και του Λουκά αντίστοιχα. Οι δυο ηθοποιοί θα αναμετρηθούν με τους απαιτητικούς αυτούς ρόλους που ισορροπούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Κονταξή και συμμετέχει η Σεμέλη Παπαοικονόμου. Η παράσταση επενδύεται μουσικά με ορχηστρικά κομμάτια του Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος υπήρξε αγαπημένος συνεργάτης του Μουρσελά, τόσο στην τηλεόραση με τη γνωστή τηλεοπτική σειρά: «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» όσο και στο θέατρο με το έργο: «Ω τι κόσμος μπαμπά!». 

Ταυτότητα Παράστασης 
Κώστας Μουρσελάς
«Εκείνος και Εκείνος»

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κονταξής 
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου 
Σκηνική σύλληψη – Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος 
Σκίτσο Αφίσας : Κώστας Βαρτζιώτης 
Γραφιστικά : Σεμέλη Παπαοικονόμου 
Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Σιαμαλέκας 
Φωτογραφίες/τρέιλερ: Δημήτρης Κατσάνος
Υπεύθυνη παραγωγής: Στέλλα Λένη 
Παραγωγή: «Το Αυγό» 

Παίζουν οι Ηθοποιοί 
Θοδωρής Γκόγκος
Θανάσης Μιχαηλίδης
Σεμέλη Παπαοικονόμου
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου

Αυγούστου 31, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου
c8ad2db3db77b401fb41b1b591aa2c31_XL


Φιλόλογος με φροντιστηριακή εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947694438
Συνέχεια...

Γίτανα: Ένα ανοιχτό αρχαίο θέατρο...

Αυγούστου 31, 2020 0
Γίτανα: Ένα ανοιχτό αρχαίο θέατρο...

Ένα μικρό αρχαίο θέατρο, χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά, με τον ποταμό Καλαμά να το «αγκαλιάζει», και έξω από τα τείχη της ερειπωμένης πόλης των Γιτάνων η οποία που στην αρχαιότητα αποτέλεσε έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Ένας τόπος με μεγάλη ιστορία που «σιώπησε» για πολλούς αιώνες και που προσπαθούσε να «επιβιώσει» μέχρι να ξαναβγεί από τη λήθη.
Για πρώτη φορά, το «αθόρυβο» αυτό μικρό θέατρο, που κάποτε είχε χωρητικότητα 4.000 ατόμων, υποδέχτηκε στα εδώλιά του τους σύγχρονους θεατές. Στα εδώλια όπου κάποτε κάθονταν ο Παυσανίας, ο Αλέξανδρος, ο Νικόστρατος κι άλλοι, όλοι τους πολίτες των Γιτάνων. Οι εγχάρακτες επιγραφές ονομάτων που υπάρχουν στα λίθινα αυτά καθίσματα, έρχονται να προσδώσουν στο θέατρο αυτό έναν προσωπικό χαρακτήρα και μια διαφορετική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.
H αρχαία πόλη των Γιτάνων, δίπλα στον ποταμό Καλαμά

Το αρχαίο θέατρο Γιτάνων, που ανήκει στην περίφημη «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», φιλοξένησε στις 28 Αυγούστου την πρώτη του σύγχρονη εκδήλωση, τα «Μικρά Νυχτερινά Μάγια» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, ο Δήμος Φιλιατών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Και κάπως έτσι το θέατρο αυτό ξεκινά τα πρώτα βήματά του στον σύγχρονο πολιτισμό, συστήνεται πιο δυναμικά στο κοινό και διεκδικεί τη θέση του στον πολιτιστικό χάρτη, στην ιστορία και κυρίως στη συνείδηση των πολιτών.
Aπό την εκδήλωση της 28ης Αυγούστου

Ένα διαφορετικό εγχείρημα με τις δικές του προκλήσεις, το οποίο όμως δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει εάν αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές και εργάτες δεν δούλευαν σκληρά επί χρόνια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου.
Ο αρχαίος οικισμός των Γιτάνων κατάφερε να γίνει επισκέψιμος μόλις το 2009. Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το αρχαίο θέατρο δεν ήταν και η καλύτερη. Το 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης (διαβάστε εδώ).
Το μνημείο έχει επτά κερκίδες και χωρίζεται με διάζωμα σε δύο τμήματα. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αναστήλωσαν τις τρεις κεντρικές κερκίδες στο κάτω κοίλο, με στόχο την προστασία και διάσωση του μνημείου αλλά και τη λειτουργικότητα του θεάτρου. Πέραν της αποκατάστασης των λίθινων εδωλίων, το έργο περιελάμβανε κι άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφελείας, η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας, η βελτίωση της βατότητας της διαδρομής εξόδου από το θέατρο. Η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, προήλθε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Το αρχαίο θέατρο κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασής του

Το έργο έχει ολοκληρωθεί, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια Ηπείρου για την επέκτασή του ως προς το φυσικό αντικείμενο και τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα θα γίνει μια ακόμη παρέμβαση, με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ.
Πρόκειται για τη στερέωση και αποκατάσταση της δυτικής οχύρωσης της αρχαίας πόλης των Γιτάνων, και συγκεκριμένα για τη στερέωση ενός τμήματος του τείχους που υπέρκειται του αρχαίου θεάτρου. Ήδη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, η οποία έχει πάρει και έγκριση για την επέμβαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Στο κομμάτι αυτό της θεσπρωτικής γης, λοιπόν, μια αρχαία πόλη που ερήμωσε μετά την κατάληψή της από τους Ρωμαίους τον 1ο αι. π.Χ., προσπαθεί να βγει στο φως, να αποτινάξει το βαρύ πέπλο της αιώνιας ερήμωσης και να μαγέψει όσους θέλουν να βαδίσουν στα χνάρια του πολιτισμού και της ιστορίας. Και το αρχαίο θέατρο, με τη δυναμική που έχουν τα μνημεία αυτά στον σύγχρονο πολιτισμό, συμβάλλει τα μέγιστα. Η αρχή έγινε…

ΠΗΓΗ: typos-i.gr
Συνέχεια...

Ο ανίκητος ψίθυρος - Του Κων/νου Τζέκη

Αυγούστου 31, 2020 0
Ο ανίκητος ψίθυρος - Του Κων/νου Τζέκη 

Κάποτε, σε κάποια χώρα, που τη μάστιζε η πείνα, κάποιος περίμενε έξω από μια μεγάλη πόρτα. Ένας περαστικός, τον ρώτησε, τι περιμένει εκεί, για να πάρει την απάντηση, ότι σε λίγο, εκεί, θα μοίραζαν ψωμί. Σαφώς η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και κανένας δεν θα μοίραζε ψωμί. 
Έτσι ο δεύτερος κάθισε στη σειρά. Σε λίγο και άλλος και άλλος ώστε δημιουργήθηκε μια τεράστια ουρά. Ο πρώτος, που ήταν η αιτία αυτής της προσμονής, έφυγε και καθώς περιδιάβαζε την πόλη, είδε μια τεράστια ουρά από κόσμο και ρώτησε γιατί αυτή η μάζωξη. Θα μοιράσουν ψωμί, του είπαν και κάθισε και ο ίδιος στη σειρά, φυσικά αυτή, που εκείνος δημιούργησε με μια ψευδή είδηση, που μεταδόθηκε αστραπιαία με έναν ψίθυρο. 

Ο Βασιλιάς Μίδας είχε κατά τη μυθολογία αυτιά γαϊδάρου, πράγμα, που γνώριζε μόνο ο κουρέας του. Ο δύστυχος, μη αντέχοντας μέσα του να κρατά κρυμμένο το μυστικό πήγε στους αγρούς και το ψιθύρισε σε μια τρύπα, που τη σκέπασε. Η είδηση αστραπιαία μεταδόθηκε σαν ψίθυρος παντού. 

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα για την απίστευτη κυκλοφορία και μεταδοτικότητα του ψίθυρου, ιδίως σε περιόδους, που ένας λαός, μια χώρα χειμάζεται από σοβαρά προβλήματα. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στις ψυχολογικές επιχειρήσεις ο ψίθυρος κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, για την παραπληροφόρηση του αντιπάλου και πολλές φορές χρησιμοποιείται και στα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών σε βάρος των ανταγωνιστών τους. 
Τα πλεονεκτήματα του ψίθυρου είναι, ότι μεταδίδεται αστραπιαία, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και όσο εξαπλώνεται γιγαντώνεται, αφού ο κάθε ένας μεταδίδει το μυστικό βάζοντας και το κερασάκι του. 
Προσπάθεια να αντιμετωπισθεί με διάψευση μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. 

Λίγο καιρό, μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, διαδόθηκε αστραπιαία ότι θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Σχεδόν όλη η πόλη κατέβηκε στα πάρκα. Οι Αρχές σκέφθηκαν να καλέσουν τους σεισμολόγους, να διαψεύσουν την είδηση. Οι επιστήμονες διαβεβαίωναν, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνει τον ψίθυρο, όμως κανείς δεν έκανε κατηγορηματική διάψευση και ορθά. Απλά οι ξενυχτισμένοι πήραν ένα μάθημα. 

Τώρα με τα προβλήματα του κορωνοϊού, κυκλοφορεί ο ψίθυρος ότι δεν υπάρχει τέτοιος ιός, ότι είναι κόλπο πολυεθνικών, ότι κανείς δεν πέθανε από τον ιό, μόνο μερικοί γέροντες, φυσικά από άλλη αιτία. 
Το ερώτημα που ασφαλώς απασχόλησε τις Αρχές είναι πως να αντιμετωπισθεί αυτή η ψευδής και έρπουσα πληροφορία. Όμως όπως προείπαμε ο ψίθυρος δεν διαψεύδεται, απλά τον αφήνεις να γεράσει και να πεθάνει κορεσμένος πλέον και ανίκανος να παρασύρει τη μάζα. 
Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς, αρνούμαστε να ακούσουμε την υπεύθυνη επιστημονική άποψη και προστρέχουμε σε μάγους, καφετζούδες, στον κουρέα μας, στο γείτονα, για μια περισσότερο αληθή πληροφόρηση. 
Το παράξενο είναι ότι ενώ έχουμε εμπειρία από προηγούμενες "πληροφορίες" ανόητων, πάντοτε στήνουμε ευήκοα αυτιά σε κάτι που αντιμάχεται την εξουσία, τους ειδικούς, τους επαΐοντες και σχεδόν πάντοτε εισπράττουμε τα επίχειρα αυτών των επιπολαιοτήτων μας. 
Περαστικά μας...
Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Αυγούστου 31, 2020 0
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 13ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 

Καλείστε να συμμετάσχετε στην ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ (ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018, της παρ. 1 του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( Φ.Ε.Κ. 55/Α/11-03-2020), της υπ΄αριθμ. 18318/13-3-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και της υπ΄αριθμ. 40/20930/31-3-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: 


1) Κατανομή πιστώσεων από τους κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων έτους 2020 για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων ( ΣΑΤΑ). 
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία 

2) Κατανομή χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές για Λειτουργικές Δαπάνες Σχολικών Μονάδων έτους 2020- Γ΄Κατανομή. 
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

3) Εκμίσθωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Κοινότητας Κυπαρίσσου. 
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ 

4) Πολυετής εκμίσθωση ελαιώνα Κοινότητας Παλαιοκκλησίου Δήμου Φιλιατών. 
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ 

5) Περί αδυναμίας εκτέλεσης υπηρεσιών με ίδια μέσα 
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Ιωάννης Τ. Μποροδήμος
Συνέχεια...

Επίσκεψη Ζάψα στην ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.

Αυγούστου 31, 2020 0
Επίσκεψη Ζάψα στην ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.

Αντιπροσωπία της Περιφερειακής μας Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», αποτελούμενη από τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θεόδωρο Κορωναίο και τον τομεάρχη περιβάλλοντος Νίκο Μάνθο, πραγματοποίησε επίσκεψη στην "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.", όπου είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κο Κωνσταντίνο Ντέτσικα και τους κ.κ. Γεράσιμο Παπαηλία και Βασίλη Κιτσάκη, Διευθυντή & Οικονομικό Δντή της εταιρίας, αντίστοιχα. 
Η συνάντηση περιελάμβανε ενημέρωση για το εκτελούμενο έργο, το ανθρώπινο δυναμικό και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Εταιρείας που λειτουργεί και υποστηρίζει το έργο της Περιφέρειας και των Δήμων αλλά και των μετόχων επιμελητηρίων και Αγροτικών Συνεταιρισμών, μέχρι σήμερα. 
Η ενημερωτική συνάντηση ζητήθηκε από την Παράταξη μας ενόψει και της επικείμενης συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο του αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. για μετατροπή της σε «Αναπτυξιακό Οργανισμό», στο πνεύμα των διατάξεων του ν.4674/2020 (δημιουργία ανωνύμων εταιρειών ειδικού σκοπού). 
Από την ενημέρωση της Διοίκησης διαπιστώσαμε την ετοιμότητα της Αναπτυξιακής Εταιρείας να συνεχίσει να υποστηρίζει σημαντικά έργα των ΟΤΑ της Περιφέρειας, την διάθεση των στελεχών για εξωστρεφείς δράσεις, αλλά και να λειτουργήσει στο νέο περιβάλλον ως τεχνικός σύμβουλος των περιφερειακών Δήμων, καλύπτοντας υπαρκτές αδυναμίες οργάνωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών. 
Είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τον προβληματισμό μας για την απουσία ενημέρωσης των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για το επιτελούμενο έργο, καθώς και την μη συμμετοχή στη διοίκηση εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης σε μια Εταιρεία στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει με ποσοστό 95,68 %. 
Συζητήσαμε για την μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό και την πρόκληση που εμπεριέχει το εγχείρημα ώστε να απαντήσει η «νέα» ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. στις ανάγκες των καιρών και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. 
Τέλος, καταθέσαμε τις ενστάσεις μας για τις επιδιώξεις και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μήπως η δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών οδηγεί ευθέως σε αποψίλωση αρμοδιοτήτων και σε παράκεντρα αποφάσεων των αιρετών συλλογικών οργάνων, γι αυτό και η όποια απόφαση μας θα περιέχει την αιρεσιμότητα ότι θα εκπροσωπηθούν αναλογικά στη διοίκηση του νέου Οργανισμού οι Περιφερειακές Παρατάξεις. 
Σε κάθε περίπτωση ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας και θα επανέλθουμε αφού το επόμενο διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις.
Συνέχεια...

Ήπειρος: Άλλα 6,5 εκ. ευρώ για τη διαχείριση της πανδημίας από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Αυγούστου 31, 2020 0
Ήπειρος: Άλλα 6,5 εκ. ευρώ για τη διαχείριση της πανδημίας από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» 

Ποσό ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» δέσμευσε το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στην Ο.Ε. ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Μετά και τη νέα δέσμευση, οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου για αυτό το σκοπό έχουν εξαντληθεί εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στο λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί προ της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός. 
Τέλος ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια, αποδεχόμενη αίτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα συνδράμει στην τοποθέτηση τεσσάρων κοντέινερ για την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν. 
Συνέχεια...

Συνάντηση Καχριμάνη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη

Αυγούστου 31, 2020 0
Συνάντηση Καχριμάνη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη 

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήταν διερχόμενος από την πόλη των Ιωαννίνων, συναντήθηκε χθες το βράδυ στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί σχεδόν του συνόλου των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό τομέα, με τον Περιφερειάρχη να παραθέτει και να αναλύει τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλλει στο Υπουργείο για την κτηνοτροφία, τη φυτική παραγωγή, την αλιεία, μελισσοκομία, την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών, την αναδιάταξη των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης κ.α. 
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην προστασία των τοπικών προϊόντων από παράνομες εμπορικές τακτικές, όσο και στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου. 
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την μέχρι σήμερα αποδοτική συνεργασία που έχουν, τονίζοντας ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την αντιμετώπιση χρονιζόντων ζητημάτων σε διάφορα ζητήματα που αποτελούσαν «τροχοπέδη» για την αγροτική παραγωγή, όπως η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η παρουσία του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα συνοδευτεί και από νέες θετικές πρωτοβουλίες για τον αγροτικό κόσμο. 
Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης ήταν άριστα ενημερωμένος για όλο το φάσμα των θεμάτων και των ερωτημάτων που του τέθηκαν.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (31/8 - 6/9/2020)

Αυγούστου 31, 2020 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (31/8 - 6/9/2020) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα από 31 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα: 

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 
Δευτέρα (31-08-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 

Τρίτη (01-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας. 

Τετάρτη (02-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 

Πέμπτη (03-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα. 

Παρασκευή (04-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 

Σάββατο (05-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα - Χαραυγή. 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα