11/09/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Ηγουμενίτσα: 3 κρούσματα στo προσωπικό της Τράπεζας Ηπείρου - Τι λέει η Διοίκηση της Τράπεζας

Νοεμβρίου 09, 2020 0

 Ηγουμενίτσα: 3 κρούσματα στo προσωπικό της Τράπεζας Ηπείρου - Τι λέει η Διοίκηση της Τράπεζας%25CE%25A4%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A0%25CE%2595%25CE%2596%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A0%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%25A5

3 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν ανάμεσα στο προσωπικό του υποκαταστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, στην Ηγουμενίτσα. Το πρωί της Δευτέρας η Διοίκηση της Τράπεζας έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της ένα κρούσμα ενώ το μεσημέρι έγιναν γνωστά 2 ακόμη θετικά κρούσματα.

Η ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου
Αντιμετώπιση κρούσματος COVID-19 στο κατάστημα Ηγουμενίτσας 

"Για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών της αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας και της ευθύνης για την προστασία του τόπου μας, καθώς και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η Τράπεζα Ηπείρου ανακοινώνει ότι λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος σε εργαζόμενο στο κατάστημα της Ηγουμενίτσας, η λειτουργία του τροποποιείται προσωρινά ακολουθώντας άμεσα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. 
Συγκεκριμένα, όλοι οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ COVID-19 και θα παραμείνουν σε προληπτική καραντίνα ανεξαρτήτως θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, ενώ παράλληλα έγινε ενδελεχής απολύμανση από πιστοποιημένη εταιρεία σε όλους τους χώρους του καταστήματος το Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020. 
Τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, το κατάστημα θα ανοίξει και θα λειτουργεί με νέο προσωπικό, αποσπασμένο από άλλα καταστήματα. 
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει, όπως πάντα, να τηρεί υψηλά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας και να εφαρμόζει αυστηρά όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα υγιεινής όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και τις Αρμόδιες Αρχές". 
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: Άφαντος ο ΕΟΔΥ, στο έλεος της πανδημίας και της άγνοιας το Μορφάτι

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Μ. Κάτσης: Άφαντος ο ΕΟΔΥ, στο έλεος της πανδημίας και της άγνοιας το Μορφάτι 

Ο Μάριος Κάτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την αναστάτωση που επικρατεί στο Μορφάτι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19, 

"Όπως πληροφορούμαστε από κατοίκους της περιοχής, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο Μορφάτι από πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για την κατάσταση, ούτε μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να ελεγχθεί τυχόν διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η κεντρική διαχείριση της πανδημίας από την Πολιτεία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη. 

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η συλλογή και η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, με τις ανάλογες σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες, είναι ο μόνος ορθολογικός τρόπος να αντιμετωπιστεί τυχόν πρόβλημα, και να παραμείνει ο πληθυσμός ψύχραιμος και ασφαλής. Η άγνοια είναι ο χειρότερος σύμβουλος, γι’ αυτό πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν εδώ και τώρα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των συμπολιτών μας στο Μορφάτι. 
Παράλληλα ζητώ από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού".
Συνέχεια...

8 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 1.490 σε όλη τη χώρα - Αρνητικό ρεκόρ με 41 νεκρούς

Νοεμβρίου 09, 2020 0
8 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 1.490 σε όλη τη χώρα - Αρνητικό ρεκόρ με 41 νεκρούς

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, με τα νέα κρούσματα να φτάνουν στα 1.490 και τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 239. 
Από τα 1.490 νέα κρούσματα 390 εντοπίστηκαν στην Αττική και 412 στην Θεσσαλονίκη. 
Στη Θεσπρωτία ανακοινώθηκαν 8 κρούσματα και 25 συνολικά σε όλη την Ήπειρο
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 
Σήμερα ανακοινώνουμε 1490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες. 4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 
Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 
335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Ποια καταστήματα και τομείς παραμένουν ανοιχτά στο lockdown

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Ποια καταστήματα και τομείς παραμένουν ανοιχτά στο lockdown

Αναλυτικά τα καταστήματα και οι τομείς που παραμένουν ανοικτοί στο lockdown:
- Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα 
- Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα 
- Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
- Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.) 
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ
- Καθαριστήρια 
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία 
- Πρατήρια καυσίμων
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών 
- Pet shops
- Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 
- Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
- Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
Συνέχεια...

Η σύγχρονη φυλακή μας - Του Κων/νου Τζέκη

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Η σύγχρονη φυλακή μας -  Του Κων/νου Τζέκη 

Κάποτε, σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, έγινε μια μελέτη για τις αιτίες της μη αποδοτικότητας των εργαζομένων. Τα ερωτήματα πάμπολλα και οι καταγραφείσες αιτίες επίσης. Μια απάντηση, που προξένησε μεγάλη εντύπωση στους επιστήμονες, ήταν η επισήμανση των ερωτώμενων στο γεγονός ότι, δεν ήταν ευχαριστημένοι από τις συνέπειες των δυσκολιών τους στις κατοικίες τους. Ουσιαστικά δηλαδή ήταν δυστυχισμένοι και αυτό ήταν απόρροια της έλλειψης ανέσεων στις κατοικίες τους. 

Μελετήθηκαν διάφοροι τρόποι δημιουργίας μιας άνετης και ευτυχισμένης κατοικίας. Ένας σοφός πρότεινε να μελετηθεί το ζωικό βασίλειο και να μιμηθούν ομάδες ζώων, εντόμων ή πτηνών, που ήταν ευτυχισμένες και δούλευαν ακατάπαυστα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μέλισσες και στη δημιουργία σπιτιών όμοια με τα κελιά των μελισσών. 
Έφτιαξαν λοιπόν σπίτια εξάγωνα, όπως τα κελιά και εγκατέστησαν εκεί οικογένειες και άρχισαν να παρατηρούν τις συμπεριφορές τους. Δυστυχώς ούτε και εκεί οι άνθρωποι κατάφεραν να αλλάξουν συμπεριφορά και διάθεση. 

Αλλά δεν συμβαίνει αυτό μόνο σε εκείνη τη χώρα που ευαισθητοποιήθηκε, σαφώς για το όφελος του κεφαλαίου της, αλλά σε κάθε χώρα, καθώς επίσης και στη χώρα μας. Για να κυριολεκτούμε, οπωσδήποτε στη χώρα μας. 
Με κόπους και θυσίες και αιματηρές οικονομίες, αγοράσαμε ένα σπίτι αφού το εξετάσαμε, το ψάξαμε, το μελετήσαμε. Χαρούμενοι μπήκαμε σ' αυτό, το επιπλώσαμε, το στολίσαμε και ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι το μισούμε. 
Διαπιστώσαμε ότι είναι καταθλιπτικό, στενάχωρο, ανεπαρκές, χωρίς καλό φενγκ σούι(sick), χωρίς θετική αύρα, χωρίς μεγάλο ασανσέρ, χωρίς μεγάλη ντουλάπα, στενή κουζίνα, άβολη τραπεζαρία, σκοτεινό και υγρό, γείτονες που δεν σέβονται την κοινή ησυχία, την καθαριότητα και δεν συμμαζεύεται. 

Ύστερα επεκτείναμε τις διαπιστώσεις μας στο περιβάλλον, αφού ο γειτονικός φούρνος μυρίζει ψημένο ψωμί, η ταβέρνα δίπλα μας ενοχλεί με τα καμένα της και τις φωνές των θαμώνων της, ο δρόμος έχει θόρυβο που δεν μπορείς να κλείσεις μάτι, το μετρό ή η συγκοινωνία είναι μακριά, η περιοχή έχει εγκληματικότητα, ο ήλιος είναι το πρωί κόκκινος και το βράδυ κροκέ και δεν συμμαζεύεται. 
Να το αλλάξουμε δεν γίνεται γιατί το χρωστάμε. Να το εγκαταλείψουμε δεν γίνεται γιατί δεν έχουμε που αλλού να πάμε. Το μόνο που μας απομένει είναι οι έξοδοι. Σε κάθε αργία έξοδος σαν φυγή, σαν καταδίωξη για την εξοχή. Ταλαιπωρία και συμφορήσεις στους δρόμους, ατυχήματα, βρισιές, αγανάκτηση, αλλά εμείς, εκεί, να φύγουμε, λες και αν μέναμε, θα μας έβαζαν θηλιά στο λαιμό. 
Με τις παραπάνω αληθινές στιγμές, έρχεται και η κάθειρξη. Όχι ισόβια αλλά μερικές εβδομάδες ή άντε έναν το πολύ μήνα. Υπάρχει λένε ιός που μας τσακίζει και θα πρέπει να εγκλειστούμε στα τέσσερα μισητά μας ντουβάρια για να μην κολλήσουμε. Θεέ και Κύριε. Μα γιατρέ μου με την κλεισούρα κινδυνεύω με κατάθλιψη. Το σπίτι θέλει να με εξοντώσει. Η μικρούλα που την κυνηγούσα καιρό θα με ξεχάσει. Η γυναίκα μου θα χάσει το κουμκάν και το κομμωτήριο. Η κόρη μου θα καταλάβει μονίμως το ιντερνέτ. Τίποτα αυτός. Αυστηρός και ανυποχώρητος επιμένει. Αυτή είναι η θεραπεία για τον ιό μου λέει. Πρέπει, να υποστείς αυτή την ταλαιπωρία, για να φύγει από εμάς και να πάει στους γείτονες σου, που δεν προσέχουν και κάνουνε συνέχεια πριβέ, στα κρυφά, σουαρέ. Καταλαβαίνεις; Αυτό είναι το μόνο που μου άρεσε. 
Ουσιαστικά δεν μας φταίει, ούτε ο γιατρός, ούτε ο Τράμπ που έκανε τον άρρωστο για να δείξει στους χαχόλους του ότι είναι σιδερένιος, λες και θα τον έβαζαν να παλέψει στα πανηγύρια των Σερρών. 

Απλά μισούμε ότι αγαπήσαμε και φτιάξαμε, ότι ονειρευτήκαμε και ότι προσδοκούμε. Μισούμε το σπίτι μας, μισούμε τη δουλειά μας, μισούμε το αφεντικό μας, μισούμε εν τέλει τη ζωή μας γιατί ποτέ μας δεν ακούσαμε εκείνη τη φωνή που κραυγάζει ότι ήμαστε τρωτοί και περαστικοί σε μια κοινωνία εύθραυστη, ψεύτικη, άδικη και αδυσώπητα ρεαλιστική. 
Περαστικά μας.
Συνέχεια...

Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σήμερα σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ανησυχία από συρροή κρουσμάτων στο Μορφάτι Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Ανησυχία από συρροή κρουσμάτων στο Μορφάτι Θεσπρωτίας 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στο Μορφάτι Θεσπρωτίας καθώς τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα Covid-19 μεταξύ των κατοίκων.
Προβληματισμένες και οι αρχές της περιοχής.

Οι κάτοικοι ζητούν καθολικό έλεγχο στο χωριό από μονάδα του ΕΟΔΥ, όπως έχει γίνει σε αρκετά χωριά του Νομού Ιωαννίνων όπου είχαν καταγραφεί θετικά κρούσματα.

Απευθύνθηκαν επίσης στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, συνέστησε να παραμένουν στα σπίτια τους.
Σήμερα θα ζητήσουν παρέμβαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, ο οποίος πάντως είναι γνώστης του θέματος.
«Πρέπει άμεσα να στηθεί ιατρικό συνεργείο στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μορφίου και να γίνουν τα δωρεάν τέστ ώστε να αποκτήσουν εικόνα του ιού στη περιοχή» σημειώνουν.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Πανδημία και προσωπική ευθύνη - Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης*

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Πανδημία και προσωπική ευθύνη - Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης*

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 

Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω. 
(Νίκος Καζαντζάκης) 

Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του. 
(Φρήντριχ Νίτσε) 

Να προσεύχεσαι σαν όλα να εξαρτώνται από το Θεό. Να δουλεύεις σαν όλα να εξαρτώνται από σένα. 
(Ιερός Αυγουστίνος) 

Ακόμη κι αν δεν είχε μιλήσει κανείς από τους παραπάνω ογκόλιθους της σοφίας και κανείς άλλος από τις χιλιάδες σπουδαίες προσωπικότητες της ανθρωπότητας, η αξία της προσωπικής ευθύνης δεν θα ήταν καθόλου μικρότερη. 

Δεν υπάρχει μαθητής σε Γυμνάσιο ή Λύκειο που ο φιλόλογος καθηγητής του να μην του ανέθεσε να γράψει έκθεση με θέμα την ατομική ευθύνη. Και όχι μόνο μία φορά, αλλά πολλές. Δεν υπάρχει. Ίσως ακόμη και από τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού να ζητείται να γράψουν λίγα λόγια για τη μεγάλη σημασία που έχει η έννοια αυτή στη ζωή. Δεν το γνωρίζω. Πάντως το βέβαιο είναι ότι συχνά ο δάσκαλος συζητεί με τα παιδιά ή τους κάνει παρατήρηση «γιατί το έκανες -ή δεν το έκανες- αυτό παιδί μου;». Αλλά και ο γονιός, ο κάθε σωστός γονιός, αυτό προσπαθεί -μάλλον παλεύει- με κάθε τρόπο στην καθημερινή του επαφή με το παιδί του: να το κάνει υπεύθυνο. Και καμαρώνει όταν το καταφέρνει, χολοσκάει όμως όταν αποτυγχάνει και αναγκάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να του υπενθυμίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Για τον λόγο αυτό το μαλώνει ή του επιβάλλει κάποιου είδους τιμωρία (χωρίς φυσικά να πρέπει να φτάνει ποτέ σε οποιασδήποτε μορφής βία!). Και δεν νομίζω πως υπάρχει γονιός που δεν έδωσε ποτέ την ευκαιρία στο το παιδί του να νιώσει τη γοητεία του «είδες μπαμπά και μαμά; Εγώ μόνος-μόνη μου, τα κατάφερα!!!» Αν αυτό έχει συμβεί, δεν το αγαπάει στ’ αλήθεια. Εξάλλου ένας από τους θεμελιώδεις σκοπούς της διαπαιδαγώγησης και γενικότερα της Παιδείας είναι να διαμορφωθεί και εμπεδωθεί σε κάθε νέο και νέα το αίσθημα και η συνείδηση της προσωπικής ευθύνης. Ώστε, όταν ωριμάσει, να καταστεί υπεύθυνος και δημοκρατικός πολίτης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. 

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την ολέθρια πανδημία που έχει ενσκύψει (σαν κεραυνός) σε όλη την ανθρωπότητα, μόνο δυσάρεστη έκπληξη (τουλάχιστον) δημιουργεί στον κάθε καλόπιστο και πέραν οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων -καθόλου μη εξαιρουμένων των κομματικών- πολίτη η δημόσια αντιπαράθεση περί της προσωπικής ευθύνης. Χωρίς φυσικά να παραβλέπεται η ευθύνη της πάσης φύσεως αρχής και εξουσίας (π.χ κυβερνητικής, κομματικής, συνδικαλιστικής, εκπαιδευτικής, γονεϊκής κλπ), εάν απουσιάζει η προσωπική, ούτε εκείνη έχει καμία αξία αφού δεν είναι δυνατόν να μετουσιωθεί σε πράξη. Εκτός κι αν η όποια εξουσία είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική. Τότε και μόνο καταργείται η προσωπική ευθύνη. 

Έτσι λοιπόν, ποιος άλλος μπορεί να ευθύνεται για την άρνηση της μάσκας, του πιο αξιόπιστου και αποτελεσματικού υπερασπιστή της ανθρώπινης υγείας, παρά εγώ, ο αρνητής (αλλιώς και «ψεκασμένος»;) Ποιος άλλος αρχίζει τα φιλιά, τους χορούς, τα ξεφωνητά, τους λυγμούς και όλα τα συναφή στους γάμους, τα βαφτίσια ή τις κηδείες (με όλο το σεβασμό) παρά εγώ, ο συγγενής. Εγώ που θέλω να δείχνω …έμπρακτα τη χαρά ή τον πόνο μου με αυτόν τον καθιερωμένο μεν αλλά λίαν επικίνδυνο τρόπο και μόνο. Ποιος άλλος παρασύρεται από τη …δημοκρατική του ευαισθησία και τρέχει να πάρει μέρος σε μαζικές διαδηλώσεις για να διεκδικήσει και απαιτήσει τα δίκαιά του σε καιρό πανδημίας παρά εγώ, εσύ κι αυτός; Ποιος δεν αντέχει να μη διασκεδάζει χωρίς φραγμούς σε κέντρα ομαδικής ψυχαγωγίας παρά εγώ, ο/η κολλητός/ή μου κι ο/η κολλητός/η του/της κολλητού/ης μου; Αλήθεια ποιος άλλος θα προστατεύσει τον ευάλωτο και ανήμπορο συνάνθρωπό μου, συγγενή ή μη, εκτός από εμένα, τον συνάνθρωπό του; Ποιος τέλος πάντων πρέπει να πλένει και να ξεπλένει τα χέρια του, εκτός από αυτόν που τα έχει δικά του (και όχι τον …Πιλάτο); 

Εντάξει, δεν είπαμε να φτάσουμε στο υπέροχο και δυσθεώρητο ύψος και βάθος ταυτόχρονα που μας αποκαλύπτει ο εξαίσιος λόγος του Καζαντζάκη. Όμως, στις πολιτισμένες πολιτείες και τους πολιτισμένους ανθρώπους τέτοιες αντιπαλότητες περί της αναγκαιότητας ή μη της προσωπικής ευθύνης είναι γελοίες. Η προσωπική ευθύνη, η ευθύνη του καθενός μας, είναι απαράβατη προϋπόθεση για κάθε ατομική και συλλογική υπέρβαση και προκοπή. Και ακόμη, όχι μόνο για τη λειτουργία και εξέλιξη της Δημοκρατίας αλλά για την ίδια την ύπαρξή της. Εκτός κι αν είναι επιλογή μας να ζούμε σε μια κοινωνία απάνθρωπη όπου ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αλλά και τότε, αργά ή γρήγορα -μάλλον πολύ γρήγορα- το τέλος κάθε ανθρώπινης συλλογικής και κοινωνικής λειτουργίας είναι αναπόφευκτο. 

* Βαγγέλης Τσιρώνης 
Φιλόλογος - Συγγραφέας.
Συνέχεια...

Λειτουργία του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων - Όλα τα τηλέφωνα των υπηρεσιών

Νοεμβρίου 09, 2020 0

Λειτουργία του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων - Όλα τα τηλέφωνα των υπηρεσιών

Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού και με στόχο την προστασία του προσωπικού και των συμπολιτών μας, οι υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας, της ΔΕΥΑΗ και του ΠΑΚΠΠΟ θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέσω τηλεφώνου ή e-mail, ενώ εξυπηρετούν το κοινό κατά το διάστημα 8:00-14:00, αποκλειστικά και μόνο για επείγουσες υποθέσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Τα ΚΕΠ του Δήμου θα εξυπηρετούν τους πολίτες, μόνο κατόπιν ραντεβού, εκτός των περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης. Ειδικότερα το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-18:00.

Επίσης οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δήμου https://eservices.igoumenitsa.gr/ για Πιστοποιητικό Γέννησης, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (ημεδαπών και αλλοδαπών), Πιστοποιητικό Εγγραφής στα Μητρώα Αρρένων, Ληξιαρχική Πράξη Συμφώνου Συμβίωσης, Ληξιαρχική Πράξη Γάμου, Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου καθώς και κάθε γενική αίτηση που επιθυμούν, λαμβάνοντας αυτόματα αριθμό πρωτοκόλλου.

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, προς αποφυγή συγχρωτισμού, θα δέχονται τους πολίτες, κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού.

Τέλος καλούμε τους πολίτες, με σύνεση και ψυχραιμία να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων.

Στοιχεία Επικοινωνίας Υπηρεσιών

Γραφείο Δημάρχου

Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών & Δόμησης

Υπηρεσίες Πολεοδομίας

Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών

Δημοτολόγιο & Ληξιαρχείο

Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών

Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Ποιότητας Ζωής

Όρχος οχημάτων

Διεύθυνση ΚΕΠ

ΔΕΥΑΗ

 • Τηλέφωνο: 2665023223

 • e-mail: deyahg@otenet.gr

ΠΑΚΠΠΟ


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Απολογισμός Γόγολου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Απολογισμός Γόγολου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου

Απολογισμός Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 
Δήμου Ηγουμενίτσας στις 31.10.2020 

Σε δεινή θέση βρέθηκε ο κ. Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Αυτό οφείλεται στην προχειρότητα των εισηγήσεων, την άρνησή του να αντιληφθεί την πραγματικότητα (σύνηθες φαινόμενο), τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, την αρνητική εισήγηση της Τοπικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας που εκλέχτηκε με την παράταξη του ιδίου και τις πρωτοφανείς αντιδράσεις από επιστημονικούς - επαγγελματικούς φορείς της πόλης. 
Η υπαναχώρησή του μετά την ανάγνωση της εισήγησής του για τα μέτρα 1,2,3, που αποτελούσαν κατά τον χαρακτηρισμό του ιδίου « ως κορυφαία μέτρα της συνολικής κυκλοφοριακής παρέμβασης» συνιστούν μια ξεκάθαρη πολιτική ήττα. 

Ήταν το φυσικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμπεριφοράς του κ. Λώλου. Δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα του έργου, δεν εξήγησε την σπουδή που επικαλέστηκε, δεν μπόρεσε να πείσει όχι μόνο την κοινωνία, αλλά ούτε και τους ίδιους τους συνεργάτες του, οι οποίοι του είχαν διαμηνύσει την άρνησή τους να ψηφίσουν την εισήγηση. Και πως να γίνει αυτό άλλωστε, όταν υπέβαλλε μια προβληματική πρόταση χωρίς σωστό σχεδιασμό, χωρίς ουσία, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, η οποία αποδομήθηκε πλήρως από την τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Γιάννη Γόγολου. 

Η στιγμιαία ενθαρρυντική στιγμή για τον ίδιο, ήταν η απόσυρση μέρους της εισήγησης εξ αιτίας των προαναφερθέντων λόγων. Όμως αυτή δεν επαληθεύτηκε εξαιτίας της δευτερολογίας του, στην οποία καταφέρθηκε εναντίον όσων εναντιώθηκαν στην εισήγησή του με βαρείς χαρακτηρισμούς ακόμη και σε επιστημονικούς - επαγγελματικούς φορείς. Χωρίς σεμνότητα, επικαλέστηκε την έλλειψη κουλτούρας της κοινωνίας ( αλήθεια συνετέλεσε στη διαμόρφωσή της, η σημερινή Δημοτική Αρχή έχοντας την εξουσία για έξη (6) και πλέον χρόνια;) και τοποθέτησε τον εαυτό του 100 χρόνια μπροστά, πολιτικά και κοινωνικά. 

Αν η απόσυρση του ποδηλατοδρόμου, ήταν μια πολιτική ήττα, η εγκατάσταση των ξύλινων κατασκευών με παλέτες έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, ήταν ένα πολιτικό Βατερλώ. 
Μια απ΄ευθείας ανάθεση από τις 21.9.2020, έρχεται εκ των υστέρων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Μια κατασκευή που έκλεινε τη διάβαση εξόδου των παιδιών από το σχολείο 
Μια κατασκευή, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες για την τοποθέτηση της εντός του οδοστρώματος. 
Μια κατασκευή, χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης του σχολείου και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. 
Μια κατασκευή, από ξύλινες παλέτες που κοστολογήθηκε στο εξωφρενικό ποσό των 4.500 Euro 
Μια κατασκευή, που αποσύρθηκε άμεσα μετά τη γενική κατακραυγή. 
Βεβαίως τα 4.500 Euro πληρώθηκαν, αφού ήταν απ΄ευθείας ανάθεση από τον κ. Λώλο και θα «χρησιμεύσει» στο 3ο Γυμνάσιο. 

Σημείωση. Η υπαίθρια κατασκευή ήταν αναγκαία για να εξυπηρετήσει τον χειμώνα που έρχεται τους γονείς των μαθητών του Γυμνασίου προκειμένου να περιμένουν τα παιδιά τους καθήμενοι, όταν τελειώνουν τα μαθήματα. 

Το λέμε διαρκώς: 
Δεν ασκείται διοίκηση από το Γραφείο ακούγοντας μόνο τους “ξύπνιους” συμβούλους, που ματαίως προσπαθούν να εισηγηθούν “έξυπνες λύσεις” για επικοινωνιακούς λόγους. 
Τα χρήματα είναι τον πολιτών και πριν ξοδευτούν προκλητικά, οφείλεται μεγαλύτερος σεβασμός στην αξία τους τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. 

Συνέχεια...

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας για το lockdown

Νοεμβρίου 09, 2020 0

 Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας για το lockdown

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ!ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα υπέρ της υγείας του λαού μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Η πολιτική απόφαση που πήρε η κυβέρνηση να μη δώσει ούτε ένα ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει ασφαλείς όρους λειτουργίας των σχολείων, οδήγησε σε αδιέξοδο και εν τέλει σε κλείσιμο των σχολείων. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι όλες οι διεκδικήσεις του προηγούμενου διαστήματος ήταν όχι απλά αναγκαίες αλλά και επιτακτικές για την ασφαλή και δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Η κυβερνητική πολιτική είναι κυριολεκτικά εγκληματική. Στην αρχή μας έλεγαν ότι λόγω δημοσιονομικού κόστους δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι διεκδικήσεις μας. Στη συνέχεια προσπάθησαν να διαδώσουν αντιεπιστημονικές αντιλήψεις, ότι τάχα στα σχολεία δε μεταδίδεται ο κορωνοϊός. Χωρίς ίχνος ντροπής, συνέχισαν την ίδια προπαγάνδα ακόμα και όταν τμήματα και σχολεία έκλειναν το ένα πίσω από το άλλο λόγω κρουσμάτων. Δε δίστασαν να στοχοποιήσουν τους μαθητές, που διεκδικούσαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να πηγαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο, προκειμένου να υποστηρίξουν το αφήγημά τους.

Η κυβερνητική απόφαση να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια και ναμείνουν εντελώς απροστάτευτα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία είναι ομολογία ενοχής. Χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να εξετάσει την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος, ή να μπει στη διαδικασία να συζητήσει τη δυνατότητα εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων ή τη λειτουργία σε βάρδιες, απλά “έβαλε λουκέτο”.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε την πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης για τις επόμενες εβδομάδες χωρίς να έχει διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτή για όλους. Όλοι θυμόμαστε τον τραγέλαφο με τα δήθεν τάμπλετ, που ποτέ δεν ήρθαν στα σχολεία την περασμένη άνοιξη (σαν τις μάσκες της φετινής χρονιάς που ακόμη έρχονται...). Την ίδια στιγμή το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ανακοίνωσε ότι μόνο μια (1) τηλεδιάσκεψη (webex) με ταχύτητα 24Mbps (η συνηθισμένη ταχύτητα που έχει ένα νοικοκυριό, αλλά και το 29% των σχολείων) μπορεί να υποστηριχθεί. Χιλιάδες οικογένειες (με 2 παιδιά ή και εργαζόμενους που δουλεύουν με τηλεργασία) θα αποκλειστούν από την διαδικασία, ενώ ακόμα και τα ίδια τα σχολεία δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε πολλαπλά τμήματα.

Ακόμα μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί απλά και μόνο μια επικοινωνιακή πολιτική, μπουκώνοντας με χρήμα εργοδότες και ΜΜΕ και δεν επιλύει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στην εκπαίδευση.

Ο ρόλος του σχολείου είναι πολυδιάστατος: γνωστικός, διαπαιδαγωγητικός, κοινωνικός, μορφωτικός, καλλιέργειας ομαδικότητας, χαρακτήρα, αξιών. Τίποτα απ’ αυτά δεν αναπτύσσονται χωρίς τον δεσμό εκπαιδευτικού-μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία. Η δια ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη!

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αφού από ό,τι φαίνεται η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε για μια ακόμα φορά δίπλα στους μαθητές μας «με όλα τα μέσα!» Όπως το κάναμε και την Άνοιξη, έτσι και τώρα δε θα αφήσουμε κανένα παιδί πίσω, θα σταθούμε δίπλα του. Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις μας!

 • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Ενίσχυση των κρατικών δομών για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

 • Αραίωση των μαθητών μέσα στις τάξεις. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις - 15 μαθητές ανά τμήμα.

 • Επιπλέον δρομολόγια για όλους τους μαθητές που μεταφέρονται με ΜΜΜ. Λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας. 50% πληρότητα στα σχολικά λεωφορεία ή στα ΜΜΕ που μεταφέρουν μαθητές.

 • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας.

 • Επιπλέον μέτρα για το αερισμό των αιθουσών. Λιγότερος χρόνος παραμονής στις τάξεις. Αύξηση του χρόνου διαλείμματος για τη φετινή χρονιά και ειδικά κατά τους μήνες του Χειμώνα.

 • Ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται. Εξαίρεση από τα μέτρα περιορισμού επιβατών στα Ι.Χ. αλλά και από τους περιορισμούς στη μετακίνηση από νομό σε νομό. Ελεύθερη διέλευση σε διόδια και πορθμεία.

 • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Κάλυψη όλων κενών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που υπηρετούν χρόνια στην εκπαίδευση.

 • Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού και παιδιάτρων συνδεδεμένων με τα σχολεία.

Ειδικά για τα σχολεία που κλείνουν:

 • Μείωση – προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις που κλείνουν και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Να επαναδιδαχθεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.

 • Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών. Καμία διοικητική αυθαιρεσία δε θα γίνει αποδεκτή.

 • Μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών εφόσον δεν εξασφαλίζονται καθολικά τα τεχνολογικά μέσα. Ειδική μέριμνα για δια ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία κ.τ.λ.)

 • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Το επόμενο διάστημα δίνουμε τη μάχη στα σωματεία μας, προκειμένου να επιβάλουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας οργανώνοντας και γενική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (9 - 15/11)

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (9 - 15/11) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 9 έως 15 Νοεμβρίου 2020 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 09/11/2020
08:00-15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

ΤΡΙΤΗ 10/11/2020
18:00-01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11/2020
08:00-15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός

ΠΕΜΠΤΗ 12/11/2020
18:00-01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/11/2020
08:00-15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/11/2020
08:00-15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα