06/01/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ο συνδυασμός του Π. Νταή για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής...

Ιουνίου 01, 2023 0
Ο συνδυασμός του Π. Νταή για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής...

Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής:
Με διαφορετική προσέγγιση προχωράμε για ένα καλύτερο μέλλον

Την περασμένη Δευτέρα έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2022, όπου ο κ. Δήμαρχος και οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Ν.Π. του Δήμου Ηγουμενίτσας, ανέλυσαν τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς. Στην πραγματικότητα ακούσαμε μια επανάληψη των όσων ειπώθηκαν στην αντίστοιχη περσινή συνεδρίαση.

Τα συμπεράσματα για την παρούσα Δημοτική Αρχή έχουν ήδη εξαχθεί: ύστερα από εννέα ολόκληρα χρόνια θητείας, έδωσε ότι είχε να δώσει, κούρασε και κουράστηκε. Δεν μπορεί πλέον να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προγράμματα, έργα και δράσεις, τα οποία έπρεπε να είχε υλοποιήσει από τα πρώτα έτη της εξουσίας της.

Στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας του ο κ. Δήμαρχος, μας είπε ότι διαθέτει «ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2020 – 2023», το οποίο μάλιστα διαρθρώνεται σε 4 άξονες. 

Εμείς λέμε ότι από τώρα θέτουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας με απόλυτη διαφάνεια το πενταετές πρόγραμμά μας, το οποίο διαρθρώνεται σε 6 τομείς, εξειδικεύεται σε κάθε μια από τις Δημοτικές Ενότητες και κάθε έργο – δράση αντιστοιχίζεται σε πηγή χρηματοδότησης. 

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί προϊόν δυναμικής διαβούλευσης με φορείς και πολίτες, συνεχώς εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» (www.symmaxia-igoumenitsa.gr).

Ευπρόσδεκτη η ορθολογική οικονομική διαχείριση και ο πλεονασματικός προϋπολογισμός. Εμείς όμως θα εργαστούμε για την άνοδο του ποσοστού εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και για την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, για μεγάλα και μικρότερα έργα.

Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αρκείται στην ύπαρξη δομών που χρηματοδοτούνται από διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σαφώς και θα καταβληθεί προσπάθεια για την πιο αποτελεσματική λειτουργία τους, για την επέκτασή τους και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. 

Εμείς, όμως σχεδιάζουμε μια πολιτική παροχής εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων δομών, υπό ενιαίο συντονιστικό κέντρο, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις.

Καλοδεχούμενη η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, η λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Μαζαρακιάς (η οποία οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των καθηγητών), καθώς και η συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού στα σχολικά κτήρια. 

Εμείς όμως θα κινηθούμε οργανωμένα για την εξασφάλιση μόνιμης και επαρκούς στέγης, ιδίως για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, αφού τα περισσότερα εκπαιδευτήρια στεγάζονται σε νοικιασμένους ιδιωτικούς χώρους.

Δεν είμαστε αρνητικοί στη συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα διεθνή «Δίκτυα Πόλεων». Εμείς όμως δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε πρωτίστως δίκτυα επαφής και επικοινωνίας με όλους τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, για να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν μπορεί ο Δήμος να μην συνεργάζεται με την Περιφέρεια, τον ΟΛΗΓ, άλλες κρατικές υπηρεσίες για μεγάλα και μικρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Δεν μας ικανοποιούν οι γενικές αναφορές ότι ο Δήμος εκσυγχρονίζεται ψηφιακά, καθώς και να παρουσιάζεται ως επιτυχία η εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων εξυπηρέτησης του πολίτη που λαμβάνει το κεντρικό κράτος, όταν ο Δήμος λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο απαρχαιωμένο και απολύτως μη φιλικό στο χρήστη διαδικτυακό τόπο (site). 

Εμείς προγραμματίζουμε την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, με διαφάνεια, λογοδοσία και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής διακυβέρνησης, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν μας αρκεί το γεγονός ότι η τουριστική προβολή κινείται στο ξεπερασμένο πλέον επίπεδο των εντύπων και της συμμετοχής σε εκθέσεις. Εμείς θα οργανώσουμε διαφημιστικές εκστρατείες, βασισμένες στις πλέον σύγχρονες μεθόδους marketing.

Δεν είναι αρκετό στον κρίσιμο για την καθημερινότητα τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου, να γίνονται τα αυτονόητα και αυτά με μεγάλη δυσκολία. Εμείς μιλάμε για μια πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του μηχανισμού αποκομιδής απορριμμάτων, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επέκταση των χώρων πρασίνου σε όλη την έκταση του Δήμου.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όσο αντιμετωπίζεται μόνο από την πλευρά των υποδομών, θα παραμένει μια ανοικτή πληγή. Εμείς δεσμευόμαστε να προσεγγίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα με πνεύμα συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες και σωματεία, καθώς και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που επιτρέπει η νομοθεσία ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, δεν μπορεί να αποτελούν δύο τομείς χαμηλής προτεραιότητας. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικά αγαθά, αλλά και ως μοχλούς ανάπτυξης και υπό αυτό το πρίσμα δεσμευόμαστε για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, για τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, για την αγαστή συνεργασία με τους φορείς, καθώς και για τον ποιοτικό εμπλουτισμό των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, με έμφαση στην ουσιαστική υποστήριξη των τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων, ομάδων, σωματείων και συλλόγων.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ποιοτικές διαφορές μας, με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία είναι κοντόφθαλμη, διαχειριστικού τύπου και αφήνει τις μεγάλες ευκαιρίες αναξιοποίητες. Εμείς εγγυόμαστε το καλύτερο για το μέλλον του Δήμου. Και με τη βοήθεια των συμπολιτών μας, θα το πετύχουμε.

Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»

Συνέχεια...

Η Τράπεζα Ηπείρου ζητάει υπάλληλο για το κατάστημα Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 01, 2023 0
Η Τράπεζα Ηπείρου ζητάει υπάλληλο για το κατάστημα Ηγουμενίτσας

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε. συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να απευθύνει πρόσκληση υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων για την πλήρωση 2 θέσεων που θα καλύψουν ανάγκες του Δικτύου Καταστημάτων της.

Τίτλος Θέσης:

1. Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατείας Καταστημάτων Ιωαννίνων

2. Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατείας Καταστημάτων Ηγουμενίτσας - Πάργας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το κείμενο της Προκήρυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.epirusbank.com

Προθεσμία υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων μέχρι και την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, μόνο ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hr@epirusbank.gr

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού

Συνέχεια...

Παραμυθιά: Σύσκεψη του ΚΚΕ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Ιουνίου 01, 2023 0
Παραμυθιά: Σύσκεψη του ΚΚΕ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Σύσκεψη πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Παραμυθιάς του ΚΚΕ την Τετάρτη 31/5 στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την οργάνωση της νέας εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου. 

Ομιλητής ήταν ο Νεκτάριος Τριάντης Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην εισηγητική του ομιλία ο Νεκτάριος Τριάντης τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ως της μονής πραγματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πιο έντονη αντιλαϊκή πολιτική που θα ασκήσει η επόμενη κυβέρνηση. 

Ανάμεσα στα άλλα αναδείχθηκε η συμβολή της προηγούμενης πολιτικής δραστηριότητας του Κόμματος και στην περιοχή της Θεσπρωτίας στην αποτύπωση του θετικού εκλογικού αποτελέσματος και η σημασία να δοθεί με ακόμη πιο μαζικούς και αποφασιστικούς όρους η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ ως της μονής πραγματικά αντιπολιτευτικής δύναμης που μάχεται για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών και εντός και εκτός Βουλής, κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό.

Ηγουμενίτσα 01/06/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέχεια...

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid test τον Ιούνιο στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 01, 2023 0
Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid test τον Ιούνιο στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζουν τους μαζικούς δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν ελέγχων, για όλο το μήνα Ιούνιο, διαμορφώνεται ως εξής:

 Ηγουμενίτσα (Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον»): Καθημερινά*, 09:00 – 15:00

 Πέρδικα (Κοινοτικό Κατάστημα): Κάθε Δευτέρα του Ιουνίου*, 10:00 – 14:00

 Πλαταριά (Δημαρχείο): Κάθε Τετάρτη του Ιουνίου, 10:00 – 14:00

Σύβοτα (Κοινοτικό γραφείο): Κάθε Παρασκευή του Ιουνίου 10:00 – 14:00

*Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, δε θα πραγματοποιηθούν τεστ λόγω της εορτής του Αγ. Πνεύματος.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του τηλεφώνου στον οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test, σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό. 

Τα τεστ θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Συνέχεια...

Μήνυμα Μ. Κάτση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ιουνίου 01, 2023 0
Μήνυμα Μ. Κάτση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν την απαιτητική δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, γεμάτοι όνειρα για τη ζωή τους και το επαγγελματικό τους μέλλον. Έφτασαν μέχρι εδώ έχοντας εργαστεί σκληρά για την προετοιμασία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και όλοι μας οφείλουμε να τους συγχαρούμε ήδη για αυτό. 

Όπως και τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς τους που με την υλική, πνευματική και ηθική υποστήριξη που τους παρέχουν, έχουν όλοι συμβάλλει στο να έχουμε μια νέα γενιά με υψηλό επίπεδο γνώσεων στη χώρα μας.

Αυτά τα παιδιά που σήμερα ξεκινούν το όμορφο ταξίδι της ενήλικης ζωής τους, είναι το μέλλον μας. Ως Πολιτεία οφείλουμε να τους ακούμε, να συναισθανόμαστε τις αγωνίες τους και να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να τους διασφαλίζουμε μόνιμα ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, για να ανθίσουν οι τεράστιες δυνατότητές τους και όχι ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αποκλεισμών. 

Μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα ισότητας και ποιότητας που θα σέβεται τους κόπους και τις προσδοκίες τους και όχι ένα σύστημα που δίνει ευκαιρίες μόνο σε λίγους αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στη δοκιμασία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Τους προτρέπω να μπουν στη δοκιμασία με τόλμη, αποφασιστικότητα και συγκέντρωση, τις λίγες αυτές μέρες που διαρκεί, πριν έρθει το καλοκαίρι που θα βάλουν μπρος τα όνειρά τους και θα αρχίσουν να παίρνουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή τους στα χέρια τους. 

Να ξέρουν πάντα ότι, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ στη ζωή. Να ξέρουν ακόμα ότι εμείς οι μεγαλύτεροι τους έχουμε ανάγκη, τη νέα γενιά, τις προοδευτικές της ιδέες και τη δυναμική της!

Δύναμη, αισιοδοξία και καλή επιτυχία παιδιά!

Συνέχεια...

Δεν ψηφίζει ο Θεός...! - Του π. Ηλία Μάκου

Ιουνίου 01, 2023 0
Δεν ψηφίζει ο Θεός...! - Του π. Ηλία Μάκου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία και ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου για κόμματα και πρόσωπα, που, κάκιστα και χριστοκάπηλα, κατά τη γνώμη μας, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και να πάρουν την ψήφο τους.

Μάλιστα καταγγέλλεται ότι σιγοντάρονται, φανερά ή κρυφά, από κάποιους κληρικούς ή μοναχούς, που εμφανίζονται σαν "αλάνθαστοι γεροντάδες", τους οποίους επικαλούνται μάλιστα, ενώ επιδιώκουν να αναμείξουν έμμεσα στα κομματικά τους σχέδια και αγίους!!!

Εκπρόσωπος κόμματος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι πιστεύουμε πως "με τη βοήθεια του Θεού θα είμαστε στην επόμενη Βουλή". Να του θυμίσουμε ότι ο Θεός δεν ψηφίζει, αλλά και αν ακολουθήσουμε το φανταστικό σενάριο ότι ψήφιζε, πώς είναι σίγουρος ότι θα προτιμούσε το κόμμα του!

Για να σοβαρευτούμε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τρία πράγματα: 

Πρώτον δεν είναι μόνο άκομψο, αλλά υποβαθμίζει τη νοημοσύνη μας και δεν έχει καμία σχέση με τη γνήσια έκφραση του Ορθόδοξου πιστεύματος, οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της πίστης των πολιτών για ευτελείς κομματικούς σκοπούς και προσωπικά συμφέροντα απ' όπου και αν προέρχεται.

Αυτοί, που το κάνουν, δεν έχουν το... Θεό τους. Και, πιστέψτε μας, είναι πολλοί. Έχουμε ακούσει υποψήφιους, και μεγάλων κομμάτων, να προτρέπουν "ψηφίστε εμάς, γιατί είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί", λες και αυτοί είναι οι αμόλυντοι και οι υπόλοιποι οι μολυσμένοι, προβάλλοντας έναν ακατάσχετο και επικίνδυνο φαρισαϊσμό. Στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει σε προεκλογική περίοδο μέχρι και φέιγ βολάν, που έγραφαν ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στηρίζουν τον τάδε υποψήφιο, γιατί είναι ευλογημένος!!!

Δεύτερον: Είναι εντελώς αδικαιολόγητη η εμπλοκή του κλήρου σε κομματικά σχέδια, όπου κυριαρχούν οι σκοπιμότητες και πολλές φορές ο καιροσκοπισμός και τυγχάνει εξ' ορισμού διχαστική και όχι ενωτική, ανειρηνική και όχι ειρηνική. Γι' αυτό, συνετό θα ήταν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι οποίοι με την ψήφο τους μπορούν να εκφράζουν την επιλογή τους, να αποφεύγουν να διατηρούν στενές σχέσεις με πολιτικά κέντρα και κομματικά παράκεντρα.

Και τρίτον: Οι κληρικοί οφείλουν να μη μένουν βουβοί και αδιάφοροι, όπως πολλοί θέλουν, μπροστά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και στα εθνικά ζητήματα, γιατί η Εκκλησία δεν ήταν και δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένη από την κοινωνία και το Γένος. Όμως να μην ταυτίζονται, με γρανάζια κομματικά ή εξουσιαστικά και συναλλαγές, ύποπτες ή μη, προσκηνιακές ή παρασκηνιακές, με αυτά. Να μιλούν, να κρίνουν και να προτείνουν με τη γλώσσα της Ορθοδοξίας και της σύνεσης και όχι να αποφαίνονται σαν ειδικοί σε όλα.

Η εγωκεντρική θρησκευτικότητα, όπως εκδηλώνεται από αυτοαποκαλούμενους "γεροντάδες", αλλά και πιστούς, αλλοτριώνει τον άνθρωπο και απαξιώνει τις δήθεν αρετές του. Υπάρχει κίνδυνος αυτός, που αισθάνεται καθαρός, να γίνει υπερφίαλος, ψεύτικος και αντικοινωνικός.

Ο Χριστιανός, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, σέβεται την εξουσία του κόσμου τούτου. Αυτό, όμως, το πράττει όταν οι φορείς της εξουσίας, κάθε είδους εξουσίας, ακόμη και της εκκλησιαστικής, τη χρησιμοποιούν για το δίκαιο και το ορθό και δεν την καταχρώνται.

Όταν διασώζεται καθαρό και ανόθευτο το Ορθόδοξο φρόνημα, σε κληρικούς και λαϊκούς, η απάντηση της Ορθοδοξίας απέναντι στην εξουσία είναι: Πρέπει να πειθαρχούμε στο Θεό περισσότερο, παρά στους ανθρώπους. Και να βλέπουμε και να αξιολογούμε τα πράγματα όχι με τα μάτια του σώματος, που πολλές φορές μας ξεγελούν, αλλά με τα μάτια της ψυχής, που είναι ολοκάθαρα.

Αναπτύσσεται στην εποχή μας ένας νεότερος φαρισαϊσμός με ακραίες τοποθετήσεις και νοοτροπία υποκριτική και τυπολατρική, που δεν οδηγεί στην ψυχική αλλαγή και ανανέωση. Προσπαθεί να κερδίσει την εκτίμηση των άλλων και να την εκμεταλλευτεί, εμπαίζοντας στην ουσία τον Θεό, μέσα από συμπεριφορές όχι ταπεινόφρονης συνειδησιακής αυτοεκτίμησης, αλλά θρησκευτικής υποκριτικότητας. Ο Θεός, όμως, έχει άλλα κριτήρια. Δεν πλανάται από εξωτερικές συμπεριφορές και αυτοεπιβεβαιώσεις.

Η Εκκλησία διαφέρει, στην πνευματική της διάσταση (γιατί η ανθρώπινη διάσταση της Εκκλησίας είναι...πονεμένη ιστορία), από κάθε άλλη "κοινωνία" του κόσμου, γιατί είναι ολότελα ξένη από κάθε ταξικοποίηση και μαζοποίηση και αναδεικνύει το πρόσωπο-προσωπικότητα, που δεν εγκλωβίζεται και δεν μαντρώνεται σαν πρόβατο.

Συνέχεια...

Γιορτή παραδοσιακών χορών την Κυριακή στο Γραικοχώρι

Ο Σύλλογος Στήριξης ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας για την Παγκόσμια Ημέρα της πάθησης

Ιουνίου 01, 2023 0
Ο Σύλλογος Στήριξης ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας για την Παγκόσμια Ημέρα της πάθησης 

Η 30η Μαΐου είναι Παγκόσμια ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας και καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τις επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι κινητικά προβλήματα, προβλήματα με την όραση, αίσθησης, μνήμης, συγκέντρωση σκέψης, προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, προβλήματα που σε κάθε ασθενή διαφέρουν. Αν έχουμε 12.000 άτομα που νοσούν, έχουμε 12.000 διαφορετικές περιπτώσεις.

Αλλά, τα προβλήματα με την ασθένεια, δεν είναι μόνο τα κλινικά συμπτώματα.

Είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με το δημόσιο σύστημα υγείας και ασφάλισης. Προβλήματα στις υγειονομικές επιτροπές, προβλήματα στα νοσοκομεία, προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις υγειονομικές επιτροπές, όπου αποδίδονται τα ποσοστά αναπηρίας, « κόβουν» συνέχεια επιδόματα από ασθενείς. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια περίεργη ασθένεια. Την μια μέρα μπορεί να αισθάνεσαι καλά και να τύχει να περάσεις από επιτροπή, οπότε μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας και μετά από δύο μέρες να μην μπορείς να κουνηθείς. Ακόμα και η αναπνοή μπορεί να προκαλεί απίστευτη κόπωση.

Αλλά και στη φαρμακευτική περίθαλψη, τα προβλήματα είναι τεράστια για τους ασθενείς, καθώς εκτός από την περικοπή των επιδομάτων, προβλέπεται συμμετοχή 20% για τις εξετάσεις και τα φάρμακα που χρειαζόμαστε για τα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Υπάρχουν ασθενείς που αντιμετωπίζουν μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα.

Προβλήματα έχουμε και στην πρόσβαση παντού. Ασθενείς που κυκλοφορούν με αμαξίδιο πολλές φορές αναγκάζονται να παρακαλάνε για να περάσουν. Μένουν στο σπίτι τους και δεν βγαίνουν γιατί ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν. Προβλήματα με τους ασυνείδητους οδηγούς αυτοκινήτων που δεν σέβονται τις ράμπες και τις θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην προσβασιμότητα στην πόλη μας έχει η Δημοτική αρχή και του κάθε τόπου.

Έτσι για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπρεια διεκδικούμε τις παρακάτω δίκαιες και ανθρώπινες αξιώσεις:

1) Την αλλαγή του ΚΕΒΑ (κανονισμός εκτίμησης αναπηρίας) , είναι αδιανόητο να ξεκινά η ΣκΠ με ποσοστό αναπηρίας 35%. Υπάρχουν αόρατα προβλήματα και οι νευρολόγοι το γνωρίζουν.

2) Η πάθηση χτυπά μικρές παραγωγικές ηλικίες αυτό σημαίνει πως είναι αρκετοί οι ασθενείς που δεν εργάζονται και δεν παίρνουν σύνταξη. Αύξηση του ποσοστού πρόσληψης ΑμεΑ και χρόνιων παθήσεων μέσω ΑΣΕΠ 20%. Εργασία μέσω του ΟΑΕΔ με ειδικά προγράμματα για ασθενείς με Πολλάπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

3) Προσωπικός βοηθός ή φροντιστής για άτομα που έχουν ανάγκη ακόμα και σε 24ωρη βάση.

4) Συμμετοχή 0% σε όλα τα φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, οδοντιατρικές εργασίες, ιατρικών ειδών βοηθημάτων όπως: βακτηρίες, αμαξίδια κλπ και απαραίτητων αναλώσιμων υλικών.

Είμαστε πολλοί, είμαστε παντού και το σύνθημά μας είναι:

« η Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν με σταματά».

Και φέτος λοιπόν, στις 30 Μαΐου ο σύλλογος μας βρέθηκε στο πεζόδρομο Γρ. Λαμπράκη @ Ελ. Βενιζέλου το πρωί στις 10.30 έως στις 13.00 για να γιορτάσουμε μαζί τις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Στις 29 και 30 Μαΐου φωταγωγήθηκε το κτήριο του Δημαρχείου για να τιμήσει την Παγκόσμια ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Το ΔΣ και τα μέλη του συλλόγου μας ευχαριστούν θερμά την στήριξη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Ελευθέριο.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Έκαναν απολογισμό για το 2022... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 01, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Έκαναν απολογισμό για το 2022... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στον απολογισμό για το έτος 2022, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας 29 Μαϊου 2023 η δημοτική αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ Δέσποινα Ζειμπέκογλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Σωτήρης Μήτσης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ανέγνωσαν τα πεπραγμένα τους για την περσινή χρονιά.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα όσα είπαν και σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε αναλυτικά στα πεπραγμένα τους ...Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα, 1η Ιουνίου