08/08/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Αρκετά και σήμερα τα νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αυγούστου 08, 2021 0
Αρκετά και σήμερα τα νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 5
ΠΕ Θεσπρωτίας 13
ΠΕ Ιωαννίνων 8
ΠΕ Πρέβεζας 10

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.852, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 514.192 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.430 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.075 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 204 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.842 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 209 (ημερήσια μεταβολή 0%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 190 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης για όρθιους πελάτες

Αυγούστου 08, 2021 0
Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης για όρθιους πελάτες

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (7-8-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (12) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

1 παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρο διασκέδασης) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών εντός του καταστήματος.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Κώτση για τους Φιλιάτες - "Φιλιάτες: Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία"

Αυγούστου 08, 2021 0
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Κώτση για τους Φιλιάτες - "Φιλιάτες: Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία"

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο "Φιλιάτες- Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία" του Γιώργου Κώτση -τ. εκδότη της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ των Φιλιατών".

Το νέο βιβλίο αποτελείται από 304 σελίδες με ωραίο εξώφυλλο, όπου απεικονίζεται άποψη της πόλης των Φιλιατών από μακριά, στην αγκαλιά των καταπράσινων λόφων- απολήξεων του βουνού Άι Ηλίας, με ευρύτερο φόντο το Ιόνιο και την Κέρκυρα.

Το νέο βιβλίο είναι το δεύτερο του συγγραφέα για τους Φιλιάτες και έρχεται να συμπληρώσει και αντικαταστήσει το πρώτο, "Κάτι για το Φιλιάτι" το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2011 και είχε εξαντληθεί.

Στις σελίδες του νέου βιβλίου καταγράφονται πολλά γνωστά αλλά και άγνωστα, πρωτοδημοσιευμένα ιστορικά στοιχεία, για την πόλη και την περιοχή των Φιλιατών τα οποία συντελούν στο να αποτελεί αυτό μια μοναδική πηγή για τον κάθε Φιλιαταίο, Θεσπρωτό, φιλίστορα και μη.

Μέσα από τα κείμενά του ο αναγνώστης θα δει τους λόγους που συντρέξανε ώστε οι Φιλιάτες να εξελιχθούν -από μικρό χωριό το 1551- σε κυρίαρχη πόλη μιας ευρείας περιοχής με 60 και πλέον χωριά.

Επίσης θα διαβάσει περιγραφές των ξένων περιηγητών που πέρασαν από την περιοχή των Φιλιατών από το 1810 και μετά.

Ακόμη θα μελετήσει το μοναδικό Μητρώο Αρρένων Φιλιατών με τα ονοματεπώνυμα και τα επαγγέλματα από το 1829 έως το 1913.

Το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική πηγή στην οποία μπορεί να μάθει κανείς για τους διατελέσαντες πρόεδρους και δήμαρχους των Φιλιατών από την απελευθέρωση και μετά. Επίσης, μοναδική πηγή ενημέρωσης για πολλά ιστορικά γεγονότα των Φιλιατών, όπως για το πότε υπήρξε έδρα Μητροπολίτη, ποια ήταν η Εβραϊκή παροικία, πότε και πως ιδρύθηκαν οι σύλλογοι, τα σχολεία τα ιδρύματα και πολλά από την καθημερινότητα της ζωής και της αγοράς των περασμένων χρόνων.

Τέλος, το βιβλίο διανθίζεται 354 φωτογραφίες -ορισμένες σπάνιες- οι οποίες, έντεχνα επιλεγμένες, συμπληρώνουν τα εξιστορούμενα.

Το τηλ. του συγγραφέα 6936 135 667.

Συνέχεια...

Αναβάλλεται η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Αυγούστου 08, 2021 0
Αναβάλλεται η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Αναβολή εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν από πυρκαγιές σε περιοχές της επικράτειας, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται, για προληπτικούς λόγους, η αναβολή παραστάσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με στόχο την προστασία των θεατών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων. Οι παραστάσεις αναβάλλονται σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, προκειμένου για την αποφυγή πυρκαγιών, η οποία ισχύει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, αναβάλλονται οι παραστάσεις:

- «Αχιλλεύς», στις 7 και 8 Αυγούστου, στο Αρχαίο θέατρο Γιτάνων

- «Έξι», στις 7 και 8 Αυγούστου, στην αρχαία Μεσσήνη

- «Σπανός», στις 8 και 9 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Επίσης αναβάλλεται η παράσταση «Κρόνος και Δίας: Μονομαχία χωρίς τέλος», που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Αυγούστου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Για τον επαναπρογραμματισμό των παραστάσεων θα υπάρξει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα digitalculture.gov.gr του ΥΠΠΟΑ.
Συνέχεια...

Τιμητική εκδήλωση σήμερα στη Γλούστα Φιλιατών για το Αγροτικό Κίνημα των 16 χωριών της Μουργκάνας

Αυγούστου 08, 2021 0
Τιμητική εκδήλωση σήμερα στη Γλούστα Φιλιατών για το Αγροτικό Κίνημα των 16 χωριών της Μουργκάνας

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 8 Αυγούστου και ώρα επτά (7) το απόγευμα στον υπαίθριο χώρο του μνημείου του αγροτικού κινήματος της επαρχίας Φιλιατών, στο Κεφαλοχώρι (Γλούστα), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Θα προηγηθεί εσπερινή παράκληση στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Καλούμε τους συμπατριώτες μας να παρευρεθούν σε αυτήν τη λιτή θρησκευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης!

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας


Λίγα λόγια για το "Κιλελέρ" της Μουργκάνας

Δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ακριβώς ο τόπος και ο χρόνος της έναρξης του αγώνα στα 16 χωριά. Ολόκληρη η περιοχή με το σύνολο σχεδόν των χωριών διατελούσε και πριν από το 1860 σε μια μόνιμη αντιδικία με τους αγάδες των Φιλιατών, μια αντιδικία που σε κατάλληλες εθνικές συγκυρίες έπαιρνε τη μορφή ενόπλων εξεγέρσεων ενάντια στον κατακτητή.

Την άνοιξη του 1866 ο αγώνας φτάνει στη δραματική του αποκορύφωση. Οι 16χωρίτες, στην απόγνωσή τους, πραγματοποιούν ομαδικές πορείες διαμαρτυρίας στα πλησιέστερα διοικητικά κέντρα, στο Φιλιάτι και στα Γιάννενα, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με δυναμικά μέσα τα δίκαιά τους.

Και σαν σύννεφο ξεσηκώθηκαν οι πανωχωρίτες, άρπαξαν τα γεωργικά τους εργαλεία, έφτασαν στους Φιλιάτες και τα πέταξαν στα πόδια των τουρκικών αρχών, ζητώντας τους τόπο για να ζήσουν. Οι αρχές του Φιλιατιού τους αρνήθηκαν. Τότε οι πανωχωρίτες ζήτησαν τα διαβατήριά τους για να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Εξωτερικό την εποχή εκείνη, ήταν και η νότια, η ελεύθερη Ελλάδα.

Αλλά και αυτό το δικαίωμα τους το αρνήθηκαν και τους είπαν: «Πηγαίνετε στα Γιάννενα να τα ζητήσετε».

Ύστερα απ' αυτά, παρουσιάστηκαν στα Γιάννενα περίπου χίλια άτομα από τα Πανοχώρια, όπου εν σώματι πήγαν στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων. Από κει έστειλαν πρεσβεία (επιτροπή) στο διοικητήριο για να ζητήσουν τα διαβατήριά τους, αλλά η επιτροπή δεν έγινε δεκτή από το διοικητή των Ιωαννίνων, και μάλιστα τον ιερέα Δημήτρη Βενέτη από το Λια που ήταν μέλος της επιτροπής, τον φυλάκισαν.

Τούτο μόλις το έμαθαν οι υπόλοιποι που περίμεναν στον Άγιο Νικόλαο -λίγο έξω από τα Γιάννενα- μπήκαν εν σώματι φωνασκούντες στα Γιάννενα κι έφτασαν στο διοικητήριο όπου τους είδαν οι Τούρκοι και γρήγορα γρήγορα έβγαλαν από τη φυλακή τον παπά Δημήτρη Βενέτη. Τους είπαν δε να έρθουν την επαύριο, που θα γινόταν συμβούλιο και θα παίρνονταν κάποια απόφαση

Αγανακτισμένοι οι πανωχωρίτεςς βγήκαν από το διοικητήριο κι έφυγαν για τα χωριά τους διότι έμαθαν ότι οι συγχωριανοί τους και οι συγγενείς τους βασανίζονταν από Τουρκαλβανούς στα πανωχώρια και από τις διοικητικές αρχές στο Φιλιάτι. Οι αγάδες είχαν μάθει για τη διαδήλωση της μεγάλης φάλαγγας από χίλια και πλέον άτομα που είχαν πάει στο διοικητήριο στα Γιάννενα, και τους βασάνιζαν τώρα ακόμη πιο άγρια με μύρια βασανιστήρια.

Κι όλα αυτά για το χατίρι των Ντεμάτων και Σεϊκάτων, αγάδων των Φιλιατών που καταδυνάστευαν την περιοχή.

Την εποχή εκείνη, υπήρχαν στα πανωχώρια, κατά τα λεγόμενα της Κερκυραϊκής εφημερίδας «Φωνή των Χωρικών», δεκαπέντε χιλιάδες ψυχές και στην απελευθέρωση το 1913 ήταν είκοσι χιλιάδες.

«Πού είστε φιλάνθρωποι Ευρωπαίοι! Χαίρου και αγάλου Λογυάρδε (πρεσβευτής της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη) δια την πρόοδον της Τουρκίας! Αλλά ως αδελφοί υψώσατε φωνήν υπέρ των αθώων θυμάτων και διαρρήξατε τα ιμάτιά σας».

Εν Ιωαννίνοις 27 Απριλίου 1866
(Από ανταπόκριση της Κερκυραϊκής εφημερίδας «Φωνή των Χωρικών»)

Ο Χρήστος Χρηστοβασίλης που υπήρξε από τους ένθερμους υποστηρικτές του αγώνα των 16 χωριών της Μουργκάνας γράφει στο «χρονικόν της αρπαγής των 16 χωρίων της επαρχίας Φιλιατών - 1914»:

«Ο αγών των Δέκα Εξ χωρίων και των εξαρτημάτων αυτών επί ήμισυ σχεδόν αιώνα υπήρξεν αγών ιερός, αγών υπέρ βωμών και εστιών, αγών ελληνικώτατος, εφάμιλλος προς τους ιστορικούς αγώνας της μάρτυρος Πάργας.
Δόξα και τιμή εις τους επί τόσα έτη εγκαρτερήσαντες εις τον αγώνα τούτον και αιωνία η μνήμη των πεσόντων υπέρ αυτού».

Όμως ο ιερός αυτός αγώνας των πανωχωριτών δεν τέλειωσε με την απελευθέρωση της περιοχής το 1913, αλλά συνεχίστηκε δυστυχώς, με δικαστικούς αγώνες στην ελεύθερη πια Ελλάδα οι οποίοι και είχαν αίσιο τέλος το 1930 με τη δικαίωση των κατοίκων στους οποίους και αποδόθηκαν οι περιουσίες τους.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους

Αυγούστου 08, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με αφορμή την Εθνική Τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές, κάνει έκκληση βοήθειας, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για να διατεθούν στους πυρόπληκτους της χώρας, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ηγουμενίτσας συγκεντρώνονται συνολικά: νερό, πορτοκαλάδες, ισοτονικά, τρόφιμα μακράς συντηρήσεως (φρυγανιές, μπισκότα κ.α), παιδικές πάνες, γάλατα, μωρομάντηλα, αντισηπτικά, γάζες, αλλά και τροφές ζώων.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους θα γίνεται στους χώρους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου από σήμερα έως και την Παρασκευή 13 Αυγούστου 8:00-15:00. (εργάσιμες μέρες και ώρες)

Ας δείξουμε εμπράκτως την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας με ολόπλευρη και άμεση βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα και έχουν την ανάγκη μας.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα:

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ηγουμενίτσας (στο πρώην Κέντρο Υγείας): τηλ. 26650 21438

Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ηγουμενίτσας(στο πρώην Κέντρο Υγείας): τηλ. 26650 24245
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2021

Αυγούστου 08, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2021


Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας σας ενημερώνει το πρόγραμμα των προσεχών παραστάσεων:- Κυριακή 08-08-2021 «θεατρομουσικοπαιχνιδίσματα» από το Θεατρικό εργαστήρι Το αβγό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πάνθεον στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

-Δευτέρα 09-08-2021 «Κύκλοι του Βασίλι Καντίνσκι» από το Θεατρικό εργαστήρι Το αβγό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πάνθεον στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

-Τετάρτη 11-08-2021 «Φωτοπαιχνίδια» από το Θεατρικό εργαστήρι Το αβγό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πάνθεον στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

-Τετάρτη 11-08-2021 η Κοιν.Σ.Επ. Ομάδα Τέχνης Φάος παρουσιάζει την παράσταση «Μαργιόλα» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Γραικοχωρίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο.


Σε όλες τις εκδηλώσεις θα λαμβάνονται όλα τα εκάστοτε προβλεπόμε-να μέτρα του ΕΟΔΥ για τον covid 19. Εφιστούμε την προσοχή σας στις οδηγίες των υπευθύνων των εκδηλώσεων (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα προσαρμόζεται συμφώνα με τα εκάστοτε μέτρα covid 19 και η ενημέρωση του κοινού θα γίνεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε αφίσες, μπάνερ καθώς και από την εφαρμογή Novoville. Ανάλογα τα ισχύοντα μέτρα θα προστίθενται αργότερα και άλλες εκδηλώσεις.

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Δέσποινα Ζειμπέκογλου
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το γραφείο τελετών ΤΑΓΚΑΣ

Αυγούστου 08, 2021 0

 Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το γραφείο τελετών ΤΑΓΚΑΣ29214479_461832797607021_1834525229569802240_n

Ζητείται προσωπικό από το γραφείο τελετών Τάγκας
Τηλ: 6945 366 840

%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%2593%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A3
Συνέχεια...

Σήμερα το 40ήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου, πρωτεργάτη του Θεσπρωτικού τουρισμού

Αυγούστου 08, 2021 0
Σήμερα το 40ήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου, πρωτεργάτη του Θεσπρωτικού τουρισμού

Ο Γιώργος Κάτσιος γεννήθηκε το 1935 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν γιός του Κωνσταντίνου Κάτσιου, του πρώτου ξενοδόχου της Ηγουμενίτσας και της Ελένης το γένος Νούση.

Ο αποθνήσκων Έλληνας εξ Αιγύπτου και παλαιός Ηγουμενιτσιώτης ανέπτυξε τις πρώτες τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού.

Ο εκλιπών πρωτεργάτης του Θεσπρωτικού τουρισμού ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στην ηγουμενιτσιώτικη κοινωνία.
Κατά τη σταδιοδρομία του, διετέλεσε υπεύθυνος ΕΟΤ του νομού, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσπρωτίας, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ένας εκ των ιδρυτών του Ναυταθλητικού ομίλου Ηγουμενίτσας αλλά και ο πρώτος φροντιστής αγγλικής γλώσσας της πόλης.

Ο ίδιος πραγματοποίησε πολλές αγαθοεργίες για τον τόπο του, άγνωστες στο ευρύ κοινό, λόγω της μετριοφροσύνης του. Ένας πράος,ταπεινός Αιγυπτιώτης αλλά και από τους λίγους αλτρουιστές που ήταν πάντα εκεί για το συνάνθρωπο του.

Σήμερα Κυριακή 8/8 θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην Ηγουμενίτσα.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα