02/27/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Στο πλευρό των κατοίκων των χωριών της Παραμυθιάς ενάντια στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας"

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Στο πλευρό των κατοίκων των χωριών της Παραμυθιάς ενάντια στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας" 

Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η ανησυχία και η αναστάτωση των κατοίκων κι άλλων πολιτών της περιοχής Παραμυθιάς (Προδρόμι - Καμίνι, Χόϊκα) από τις «ουρανοκατέβατες» μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας, που άρχισαν μάλιστα ήδη να κατασκευάζονται. Στο όνομα ότι οι επενδύσεις αυτές είναι…«μικρές» και…«πράσινες» θεωρούνται θεμιτές και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και δίπλα σε σπίτια, μέσα σε οικισμούς! Οι μεθοδεύσεις για τις μονάδες αυτές που ξεκίνησαν από 2016-2017, ήταν σε γνώση του Δήμου Σουλίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, που γνωμοδότησε θετικά γι' αυτές, χωρίς να ενημερώσουν τις Τοπικές Κοινότητες και τους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ξέρουν τι αέρια θα εκλύονται από αυτές τις καύσεις, αν είναι ή όχι επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία -που και στην προκειμένη περίπτωση δεν θα είναι λίγα- καύσεις που σε ετήσια βάση σύγκρισης ισοδυναμούν με 30 πολυκατοικίες (!!!), οξείδια του αζώτου που αναφέρονται στην μελέτη γενικόλογα χωρίς κανένα ποσοτικό στοιχείο, σαν αυξημένη εκπομπή, αλλά χωρίς μέτρα αντιμετώπισης, θόρυβος κλπ).

Οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να ξέρουν ούτε την ακριβή φύση αλλά και το από πού θα έρχεται η βιομάζα που θα καίγεται. Αρκεί που εντάσσονται στο σύγχρονο πιασάρικο τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Πόσο «πράσινες» όμως είναι αυτές οι τεχνολογίες; Η χρήση γης για καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, όπως και η ήδη εκτεταμένη «καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών σε εδάφη υψηλής παραγωγικότητας, αντιστρατεύεται την παραγωγή ειδών διατροφής για τον άνθρωπο και συνεπώς εκφεύγει από οποιαδήποτε οικολογική λογική και παύει να είναι …πράσινη.

Οι υποθέσεις αυτές στον κάμπο της Παραμυθιάς είναι αντίγραφο, σε μικρή κλίμακα, άλλων περιπτώσεων προσχηματικών μελετών και πλήρους απαξίωσης των τοπικών κοινωνιών, με ανύπαρκτη την ενημέρωση και εξοστρακισμένη τη συναίνεση. Αξίζει να θυμηθούμε εδώ το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, το Βιολογικό Καθαρισμό του Αποχετευτικού Παραμυθιάς, το Υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Καλαμά, το εργοστάσιο Φυσικού Αερίου στην Πέρδικά (με ισχύ ίση με μισή Μεγαλόπολη) καθώς και την πρόσφατη έρευνα για τους Υδρογονάνθρακες.

Το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις υπηρεσίες και τη νομοθεσία του, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για όλες αυτές τις επιλογές, με ένα δήθεν οικολογικό προσωπείο και μια περιβαλλοντική ευαισθησία απολύτως υποκριτική, γιατί δεν στοχεύει στην εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών, αλλά σε μια νέα κερδοφορία του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου.

Όμως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμοι) είναι συνένοχη, αφού είναι ενήμερη και σύμφωνη και βρίσκεται όλο και περισσότερο, όλο και πιο στενά, σε αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις (υδρογονάνθρακες, ανεμογεννήτριες, φράγματα κλπ) με τη μεριά της κυβέρνησης και των εργολάβων, ενώ δείχνει πλήρη αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών της.

Η ελληνική αγροτική πολιτική, από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, απαξίωνε χρόνο με το χρόνο την αγροτική παραγωγή της χώρας, που την έχει υποκαταστήσει με εισαγωγές. Θύμα αυτής της πολιτικής υποτέλειας στα ξένα συμφέροντα και ο κάμπος της Παραμυθιάς, χέρσος πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του, με βασικό στήριγμα τις ευρωπαϊκές «ελεημοσύνες», με απαγορευτικό κόστος για παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ένα βαριά χρεωμένο, παραλυμένο ΤΟΕΒ, έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο του τόπου που δεν βλέπει κανένα βιοποριστικό μέλλον μπροστά του.

Η πολιτική αυτή δημιουργεί όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για την επέλαση εξωαγροτικών, μικρών και μεγάλων κερδοσκόπων -κάποιοι τους λένε επενδυτές- που θα αντλήσουν υπεραξία πάνω σε αυτή την «καμένη γη». Η μετάλλαξη των αγροτών από παραγωγούς τροφίμων σε παραγωγούς ενέργειας με την «καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών θα έχει και συνέχεια με τη νέα επιχείρηση καλλιέργειας ενεργειακών φυτών. Ένα νέο πεδίο σύγχρονης εκμετάλλευσης του αγροτικού κόσμου ανοίγεται διάπλατα, μια νέα μορφή καταστροφής του περιβάλλοντος και λεηλασίας φυσικών πόρων προγραμματίζεται, μια νέα, βαθύτερη ενεργειακή και διατροφική εξάρτηση είναι προ των πυλών.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να αντισταθούμε ενωμένοι και μαζικά σε όλα αυτά τα σχέδια και στις συγκεκριμένες μονάδες σε Προδρόμι-Καμίνι, Χόϊκα. Ο κάτοικοι της περιοχής, που έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, ο αγροτικός κόσμος και κάθε δημοκράτης έχουν το λόγο. Πρέπει άμεσα να γίνουν Λαϊκές Συνελεύσεις, να ενημερωθεί - αφυπνιστεί ο κόσμος και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να υπερασπιστεί την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και τις δραστηριότητές του. Είμαστε στο πλευρό τους.
Συνέχεια...

Το κυνήγι της ευτυχίας - Της Αγγελικής Τζοβάρα*

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Το κυνήγι της ευτυχίας - Της Αγγελικής Τζοβάρα*

Υπάρχουν δύο κεντρικά ζητήματα σχετικά με την αναζήτηση του τι είναι ευτυχία και κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί στην καθημερινότητα. Το πρώτο αφορά έναν κλασικό διαχωρισμό που ανάγεται στον Αριστοτέλη, μεταξύ δύο όψεων της καλής ζωής (ευ ζην), αφενός μιας ζωής γεμάτης με απολαύσεις, ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα και αφετέρου μιας ζωής με νόημα και αναζήτηση κάποιου απώτερου σκοπού. Η επιλογή της μίας έναντι της άλλης, εμπεριέχει μελανά σημεία καθότι η προτίμηση της απόλαυσης σε σχέση με την αναζήτηση νοήματος χαρακτηρίζει κάποιον, πιθανόν ηδονιστή. Από την άλλη, αν κανείς ισχυριστεί ότι η αναζήτηση της απόλαυσης είναι κάτι επιπόλαιο και ότι μόνο η αρετή, το νόημα και ο σκοπός έχουν σημασία, ενδεχομένως να επικριθεί. Πώς θα μπορούσε κανείς να ορίσει την ευτυχία, δίχως να θεωρηθεί ούτε ηδονιστής ούτε να επικριθεί ως υπέρ το δέον εγκρατής; 

Πιθανότατα, η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην απόλαυση και το νόημα ίσως απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, δηλαδή ότι πρέπει κανείς να επιδιώκει μια ζωή πλούσια σε δραστηριότητες που επιφέρουν ικανοποίηση και ευχάριστη αίσθηση και ταυτόχρονα βρίθουν νοήματος και σκοπού.

Το ερώτημα «από τι αποτελείται η ευτυχία» δεν μπορεί να απαντηθεί από μια οικουμενικά αποδεκτή λίστα κριτηρίων για την ευτυχία. Έχει να κάνει με μια υποκειμενική χρήση της λέξης που αποτυπώνει τι έχουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους όταν αναφέρονται στη λέξη ευτυχία. Καμία απάντηση δεν είναι ικανοποιητική διότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την έννοια της ευτυχίας. Εξαρτάται από το σύστημα αξιών τους, από το τι θεωρούν εκείνοι ως παράγοντα που θα τους καταστήσει ευτυχισμένους όπως για παράδειγμα την προσωπική τους ζωή, τις σχέσεις με τους άλλους, τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση χρημάτων, την προσφορά στον συνάνθρωπο, την κοινωνική αποδοχή, την επαγγελματική εξέλιξη, τη γνώση, την ακαδημαϊκή τους καριέρα, τη σχέση με τον εαυτό τους, την εμφάνισή τους, το πνευματικό ταξίδι, με τη λίστα να μην τελειώνει… 

Κατά συνέπεια, μόλις αποφασίσει κανείς τι είναι εκείνο που τον κάνει ευτυχισμένο και τι όχι, θα πρέπει να παρατηρήσει με σχολαστικό τρόπο τι είναι αυτό που κάνει, με ποιον το κάνει, πότε αλλά και σε ποιες συνθήκες κάθε φορά. Το κλειδί για την αναζήτηση της ευτυχίας είναι η εύρεση τρόπων που είναι συνυφασμένοι με την ιδιοσυγκρασία του καθένα καθότι οι άνθρωποι είμαστε «προϊόντα» του περιβάλλοντος το οποίο δημιουργούμε για τον εαυτό μας.

Υπάρχουν ορισμένα κοινότυπα ερεθίσματα στα οποία μπορούμε να επικεντρωθούμε για να είμαστε πιο ευτυχείς. Ένα από τα απλά καθημερινά πράγματα είναι η μουσική, που αποτελεί μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια ενώνοντάς τους σε διάφορα περιβάλλοντα και συνθήκες. Ακούμε μουσική με όλο μας το σώμα ενεργοποιώντας τους μύες μας αυτόματα. Είναι μια δυναμική διαδικασία με την οποία «ανοίγουμε» το νου μας καθώς επιδρά σημαντικά στην περιοχή του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με θετικά συναισθήματα και μνήμες, με τρόπο τέτοιο που κανένα άλλο ερέθισμα δεν μπορεί να επιτύχει.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την παρουσία του χιούμορ στη ζωή μας. Παρακολουθώντας 20 λεπτά κωμωδίας μειώνονται τα επίπεδα στρες στο ανθρώπινο σώμα, βάσει ερευνών. Το γέλιο προωθεί τη μυϊκή χαλάρωση, ενώ μειώνει την αίσθηση του πόνου και της μοναξιάς σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Υπάρχουν άπειρα μικρά καθημερινά πράγματα που μπορεί να προτείνει κανείς για την επίτευξη θετικών συναισθημάτων στους ανθρώπους είναι όμως επιβεβλημένο να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η ευτυχία δεν είναι μία μόνιμη και επιδιαρκής κατάσταση την οποία θα πρέπει να επιζητούμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας εφόσον κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό.

Συνελόντι ειπείν, ένα μεγάλο μέρος του πώς αισθανόμαστε εξαρτάται από αυτά που κάνουμε και ό,τι κάνουμε είναι άμεσα συνυφασμένο με την επερχόμενη συνέπεια που έχει στην ευτυχία μας ενώ η τελευταία είναι η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από εκείνα που κάνουμε. Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πρόκειται για μία κατάσταση που καθορίζεται από εμάς, κατά συνέπεια εμείς ορίζουμε πώς θα διάγουμε τη ζωή μας.

* Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία σχημάτων και την θεραπεία ζεύγους.Συνέχεια...

Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα - Τι ισχύει για τη Θεσπρωτία

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα - Τι ισχύει για τη Θεσπρωτία

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 793) δημοσιεύθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, όπως ο Νομός Θεσπρωτίας και ο Δήμος Άρτας.

Η απόφαση δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε όσα είναι ήδη γνωστά.

Η κυκλοφορία στις περιοχές αυτές θα πρέπει να σταματά στις έξι το απόγευμα. Φυσικά υπάρχουν οι γνωστές εξαιρέσεις που αφορούν στις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, υγείας, παροχή βοήθειας.

Η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας απαγορεύεται κάτι που ισχύει και σήμερα ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για μεταφορά επιβατών.

-Όλες οι δημόσιες συναθροίσεις αναστέλλονται ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτικά με τηλεργασία.

-Με το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να λειτουργούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου κι εδώ εφαρμόζεται τηλεργασία ενώ το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.

-Στα σχολεία συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα ολοήμερα και τα γυμνάσια ενώ τα λύκεια επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση.

-Οι υπηρεσίες παροχής προιόντων σε πακέτο από το κατάστημα, διανομή προιόντων και καθ’ οδόν εξυπηρέτηση επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών χωρίς την παραμονή τους στο εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν με πληρότητα μέχρι 65% και τα ταξί μπορούν να εξυπηρετούν μέχρι δύο πελάτες.

-Τα καταστήματα τροφίμων εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο πλαίσιο όπως και οι λαϊκές αγορές.

-Το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη διαδικασία της εξ αποστάσεων προαγοράς ή με προκαθορισμένο ραντεβού.

-Η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής συνεχίζεται με προϋποθέσεις και με ραντεβού.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

15 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 1.630 σε όλη τη χώρα με 29 θανάτους και 379 διασωληνωμένους

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
15 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 1.630 σε όλη τη χώρα με 29 θανάτους και 379 διασωληνωμένους

1.630 νέα κρούσματα covid-19, με 29 θανάτους και 379 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα 27/2 η ελληνική κυβέρνηση.
Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα και στην Ήπειρο, καθώς ανιχνεύθηκαν 49 νέα κρούσματα, 15 εκ των οποίων στη Θεσπρωτία που έχει μπει πλέον στην κόκκινη ζώνη.

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο 
Π.Ε. Άρτας 14
Π.Ε. Θεσπρωτίας 15
Π.Ε. Ιωαννίνων 17
Π.Ε. Πρέβεζας 3


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Να κλείσουν όλα τα σχολεία άμεσα, ζητούν οι 3 Δήμοι και ο Ιατρικός Σύλλος

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Θεσπρωτία: Να κλείσουν όλα τα σχολεία άμεσα, ζητούν οι 3 Δήμοι και ο Ιατρικός Σύλλος

Κοινό αίτημα αναστολής της δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία


Οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης και Φιλιατών κ. Σπυρίδων Παππάς, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Οικονομίδης, απέστειλαν σήμερα στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά την ακόλουθη επιστολή, ζητώντας την αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες, όπως κι εσείς γνωρίζετε, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της Θεσπρωτίας. Ωστόσο, με έκπληξη διαπιστώνουμε από τις ανακοινώσεις, ότι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, καθώς και τα Γυμνάσια της Θεσπρωτίας θα παραμείνουν ανοιχτά.

Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα σχετίζονται με το σχολικό περιβάλλον (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ), τις ανησυχίες του ιατρικού κόσμου της Θεσπρωτίας, καθώς και ότι καθημερινά προσέρχονται ελάχιστοι μαθητές στα σχολεία, σας καλούμε όπως λάβετε άμεσα την απόφαση να αναστείλετε την διά ζώσης εκπαίδευση όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας, μέχρι τα δεδομένα να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι και στο Νομό μας η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης λειτούργησε αποτελεσματικά.

Παραμένουμε στη διάθεση σας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος

Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Καραγιάννης

Ο Δήμαρχος Φιλιατών
Σπυρίδων Παππάς

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
Πέτρος Οικονομίδης


Συνέχεια...

Ανακοίνωση του Γενικού Λυκείου Φιλιατών για διδασκαλία από Δευτέρα

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Ανακοίνωση του Γενικού Λυκείου Φιλιατών για διδασκαλία από Δευτέρα


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο Νομός Θεσπρωτίας εντάσσεται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από σήμερα 27/2 στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί. 
Ως εκ τούτου προβλέπεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) για τα Λύκεια.

Σας ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 1/3/2021 τα μαθήματα του σχολείου μας θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex για όλα τα τμήματά μας με το ισχύον πρόγραμμα.

Όποιος μαθητής δεν διαθέτει συσκευή για σύνδεση στην πλατφόρμα μπορεί να δανειστεί από το σχολείο με επικοινωνία στο τηλ. 2664022228
Μένουμε ασφαλείς, προσέχοντας και τηρώντας όλα τα μέτρα!
Συνέχεια...

Καχριμάνης: "Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες"

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Καχριμάνης: "Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες"

Τη συμβολή της Περιφέρειας στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ., επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την αλληλοϋποστήριξη των Ηπειρωτών Κτηνοτρόφων και των Ηπειρωτικών Γαλακτοβιομηχανιών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας και από την Περιφέρεια Ηπείρου για τα Ηπειρωτικά προϊόντα» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τη συντονισμένη προσπάθεια προβολής των Ηπειρώτικων προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων. Επεσήμανε τις δυσκολίες που προέκυψαν στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιχειρηθείσα απαξίωση των παραγωγών για να στείλει ένα μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις:

«Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουμε στην περιοχή μας τους κτηνοτρόφους μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει η νομική στήριξη που έπρεπε, δίνεται το δικαίωμα σήμερα να έρχονται (βιομηχανίες) από άλλα μέρη και να ζητάνε γάλα στην Ήπειρο. Ποιοι; Αυτοί που μέχρι προχθές τους βρίσκαμε απέναντι και κατέβαζαν τις τιμές στα προϊόντα μας, τώρα λένε στους κτηνοτρόφους ότι θα σας δώσουμε καλύτερες τιμές. Ζητάω οι μεν βιομηχανίες - βιοτεχνίες (της Ηπείρου) να συνεχίσουν και να βοηθήσουν όσο μπορούν τους κτηνοτρόφους. Οι δε παραγωγοί να συνεργάζονται με τις ντόπιες βιομηχανίες για να αυξήσουμε το οικονομικό απόθεμα και στους κτηνοτρόφους με ασφάλεια, αλλά και στις βιομηχανίες. Δεν ανέχομαι αυτούς που -δεν ξέρω αν και σήμερα συνεχίζουν- να φέρνουν γάλατα απ' έξω, να έρθουν και να ζητάνε να κάνουν εισκόμιση γάλακτος από την Ήπειρο».
Συνέχεια...

ΚΚΕ Ηπείρου: "Κενές οι 23 από τις 55 θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών"

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
ΚΚΕ Ηπείρου: "Κενές οι 23 από τις 55 θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών"

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ασκεί η Επιτροπή Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα στο λαό και ελεύθερη διέλευση για το κεφάλαιο, την ώρα που το ΕΣΥ παραμένει χωρίς στήριξη με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που αναφέρει για τις ελλείψεις ιατρών στα νοσοκομεία της Ηπείρου, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για προσλήψεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΣΥΝΕΧΗ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ «ΔΙΕΛΕΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Επανέρχονται επαναλαμβανόμενες «απειλές» και «κατηγορώ» για ακόμα σκληρότερα μέτρα, μια συστηματική συνεχής απόπειρα ενοχοποίησης του λαού. Ο δήμος Ζίτσας είναι σε αυστηρότερο lockdown και «έπεται συνέχεια», διαλαλούν. Την ίδια ώρα που τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, νοσοκομεία όπως το Χατζηκώστα γίνονται «ρουτίνα» όπως «ρουτίνα» είναι και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα, υπάρχει συσσωρευμένη παγκόσμια γνώση και εμπειρία γύρω από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση και τοπικές αρχές, κάθε φορά που σε μια περιοχή αυξάνουν τα κρούσματα, πετάνε τις συνολικές ευθύνες από πάνω τους. Δείχνουν ως ένοχο πότε τη νεολαία, πότε τους μετανάστες εργάτες ή τους Αλβανούς (όπως κάνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου), πότε τους υγειονομικούς κλπ. Κάθε φορά για να «δαμαστεί» ο ιός, αντί για ολοκληρωμένα επιστημονικά μέτρα πρόληψης και δημόσιας υγείας, η απάντηση είναι περιορισμοί, απαγορεύσεις, πρόστιμα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Τόνισε και έκανε πράξη ότι κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις. Επιμένει στο να αποκαλύπτει ότι οι εκατόμβες νεκρών και συνολικά η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή το «καλύτερο δυνατόν που μπορεί να γίνει».

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή μέτρων και τη διαχείριση της πανδημίας είναι ότι συνδυάζει το μικρότερο δυνατό κόστος και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, για το κράτος και τους εργοδότες. Προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της ζωή του λαού από την πανδημία, τις πλημμύρες, τους χιονιάδες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ. Είναι οι επενδύσεις και η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων. Ο λαός γίνεται μόνιμο θύμα και θα κληθεί να πληρώσει και την νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, τα πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ αποδεδειγμένα αποτελούν χώρους διασποράς. Είναι επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς μέτρα προστασίας, μέσα στο καταχείμωνο. Η κυβέρνηση θεωρεί κόστος να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας και στην Περιφέρειά μας (σε όλα τα τελωνεία, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και τα γηροκομεία.

Με βάση την πολιτική του κόστους- οφέλους δεν ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας κλπ) με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Αυτή θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και μείωση της διασποράς. Έτσι όμως τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «νοσοκομεία μίας νόσου», με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του λαού (π.χ. καθυστερήσεις διάγνωσης και θεραπείας καρκίνου). Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 στο ΠΓΝΙ έγιναν 70.000 λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικών δεδομένων η απόφαση να μην γίνονται δωρεάν μαζικά και συστηματικά test και άμεση, σε βάθος και εκτεταμένη ιχνηλάτηση σε κρούσματα. Είναι επιλογή λόγω κόστους (π.χ. η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ελάχιστο προσωπικό για ιχνηλάτηση και υπάρχει άρνηση να αξιοποιηθούν σημαντικές υπηρεσίες όπως το εργαστήριο επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Έτσι συνεχώς ξεφυτρώνουν, νέα κρούσματα και συρροές και κάθε φορά προκρίνεται ως μόνο φάρμακο το πιο αυστηρό lockdown. Επιπλέον η έλλειψη οργανωμένης, επιστημονικής ενημέρωσης στις πόλεις και στα χωριά, οδηγεί σε φόβο και πανικό, σε στιγματισμό των κρουσμάτων, αρνήσεις σε εμβολιασμούς και τεστ.

Αντί να έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία νέων, επαρκών κλινών ΜΕΘ με δικό τους μόνιμο προσωπικό, αυτό γίνεται σε βάρος των χειρουργείων και των άλλων κλινικών. Διαρκώς επανέρχεται η πίεση για παραπέρα συρρίκνωση των χειρουργείων, ειδικά στο Γ.Ν.Χατζηκώστα. Επιπλέον μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκάδας, 5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Άρτας.

Αντί να έχουν θωρακιστεί πραγματικά τα νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η διαρκής μετακίνηση του προσωπικού, του οποίου επιπλέον έχουν ακυρωθεί οι κανονικές άδειες εδώ και ένα χρόνο και έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΠΓΝΙ πανηγυρίζουν για την προκήρυξη 19 θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ και 8 στο Γ.Ν.Χατζηκώστα. 
Όμως η αλήθεια, σε αριθμούς για τις ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία της Ηπείρου είναι: 
 ΠΓΝΙ είναι κενές οι 112 από τις 272, 
 «ΓΝ Χατζηκώστα» κενές οι 40 από τις 148, 
«ΓΝ Πρέβεζας» κενές οι 15 από τις 50, 
«ΓΝ Φιλιατών» κενές οι 23 από τις 55. 
Αυτές είναι οι «αντοχές του ΕΣΥ».

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό - που φυσικά πρέπει να γίνει μαζικά και με ασφάλεια - όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του, για τις υποδομές που απαιτούνται, με αποτέλεσμα και την αχρήστευση εκατοντάδων δόσεων όπως έγινε στα Γιάννενα. Η διάθεση των εμβολίων στον πληθυσμό εμποδίζεται όμως κύρια από τους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιριών. Η «αγία οικογένεια της ΕΕ» αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μια λυκοσυμμαχία ενάντια στα συμφέροντα των λαών της

Ακόμα και τώρα που πάλι μπαίνει όλη η χώρα στο «κόκκινο», η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Δεν ακούει τα αιτήματα των υγειονομικών και των εργαζομένων. Απαντάει στους αγώνες για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και φοιτητών με καταστολή, ΜΑΤ και νόμους για περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Η πολιτική εμπορευματοποίηση τη υγείας, στήριξης των κερδών των μεγάλων ομίλων, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, έχει φέρει παγκόσμια Βατερλό. Η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με σύγχρονες υπηρεσίες και προσανατολισμό την πρόληψη είναι αναγκαία και ρεαλιστική όσο πότε. Εμπόδιο είναι ο καπιταλισμός που βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, το φάρμακο, την υγεία, όλες τις ανάγκες του λαού. Ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, νέους, τις λαϊκές οικογένειες στην περιοχή μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με οργανωμένο αγώνα να προστατεύσουν τη ζωή τους και τα δικαιώματα τους. Κάθε κινητοποίηση τώρα αποκτά κυριολεκτικά χαρακτηριστικά επιβίωσης.

-- Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

-- Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ και ουσιαστικές διαδικασίες ιχνηλάτησης στον πληθυσμό, να υπάρξουν προληπτικά μέτρα και κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως χώροι δουλειάς, σχολειά, γηροκομεία κ.ά.

-- Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

- Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ
Συνέχεια...

Έκκληση Γ. Γόγολου στους δημότες Ηγουμενίτσας για τήρηση των μέτρων

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Έκκληση Γ. Γόγολου στους δημότες Ηγουμενίτσας για τήρηση των μέτρων

Φίλες και φίλοι
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείτε στο Δήμο μας αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα μια πιθανή διασπορά του Covid -19 με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Δοκιμαστήκαμε για ένα χρόνο περίπου και μείναμε αλώβητοι από την πανδημία. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στους «μαχητές της πρώτης γραμμής», σε όλους εσάς και τις προσπάθειές σας.
Με την ίδια υπομονή, την ίδια προσπάθεια και τις ίδιες δυνάμεις, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή.
Είναι η ώρα της απόλυτης ατομικής ευθύνης πλέον και μας αφορά όλους.

Τηρούμε τις οδηγίες και τους κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως περιγράφονται από τους ειδικούς επιστήμονες.
Να δείξουμε για μια ακόμη φορά την υπευθυνότητα μας.
Όμως ως συνδημότες, πρέπει να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, τις επαφές μας, την θωρακίσει των ευπαθών ομάδων.

Με την υπεύθυνη στάση μας αυτό το διάστημα θα μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα από την δύσκολη στιγμή.
« Βγαίνουμε από το σπίτι με υπεύθυνη στάση με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα »
Αυτόν τον αγώνα θα το δώσουμε όλοι μαζί να βγούμε και πάλι ΝΙΚΗΤΕΣ.

Ιωάννης Κων. Γόγολος
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσπρωτίας για κρούσματα κορωνοϊού

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσπρωτίας για κρούσματα κορωνοϊού

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Η αύξηση των κρουσμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρνει στο προσκήνιο και πάλι ότι στους χώρους δουλειάς δεν ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γίνονται φύλλο και φτερό από την εργοδοσία. Η κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη για την διασπορά του ιού, μιας και έχει αφήσει απροστάτευτους εργαζόμενους και καταναλωτές βάζοντας πλάτη να γίνονται λάστιχο τα όποια μέτρα προστασίας προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

Ιδιαιτερα, στην πλειοψηφία των super market δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ταμεία και στους χώρους των super market γενικά. Το κύριο όμως είναι ότι το πάγιο αίτημα για επαναληπτικά τεστ στους εργαζόμενους στα super market δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη εργαζομένων για να καλύψουν συναδέλφους που έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, (που κι αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο μιας και οι συνάδελφοι φοβούνται να τη ζητήσουν) ή για να καλύψει τους συναδέλφους που έχουν υποκείμενο νόσημα ή για τις ανάγκες της καθαριότητας που τη συγκεκριμένη περίοδο έπρεπε να είναι αυξημένες.

Τα κρούσματα, δεν περιορίζονται μόνο σε έναν εργασιακό χώρο. Η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται. Επιβεβαιώνεται ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζεται ένα "πινγκ πονγκ" του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.

Τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος του εμπορίου, μετράει εκατοντάδες κρούσματα και έναν νεκρό συνάδελφό μας, τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και εργοδοσία παραμένουν: τι μέτρα παίρνονται σε όλα τα super market προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να προστατεύονται με δωρεάν μέσα οι εργαζόμενοι (μάσκες, αντισηπτικά, προστατευτικά πλέξιγκλας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ κ.α.); Ποιοι έλεγχοι γίνονται; Μπορούν να δοθούν επίσημα στοιχεία από το κράτος και την εργοδοσία;».

Όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και εργοδοσία δεν μπορούν να κρύψουν ότι με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς παραμένουν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας. Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς προσωπικό και οι έλεγχοι γίνονται με καθυστέρηση ή και καθόλου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

· Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.

· Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από εξειδικευμένα συνεργεία.

· Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.

· Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.

· Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

· Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.ά.) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.

· Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

· Άμεση καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.

· Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι.

· Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δυναμώνουμε το σωματείο μας! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την υγεία μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο της σιωπής, να οργανωθούν στο σωματείο μας και να καταγγείλουν οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.
Συνέχεια...

ΚΚΕ Παραμυθιάς: "Η οργανωμένη πάλη θα βάλει τέρμα στα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών της ενέργειας"

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
ΚΚΕ Παραμυθιάς: "Η οργανωμένη πάλη θα βάλει τέρμα στα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών της ενέργειας"

Το τελευταίο διάστημα έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους του Προδρομίου, του Ζερβοχωρίου, της Χόϊκας και των όμορων περιοχών λόγω της επιχείρησης εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας σε εκτάσεις των αντίστοιχων κοινοτήτων και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. 

 Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία τέτοιων μονάδων τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον, δεδομένου ότι πρόκειται και για αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές. Την κατάσταση θολώνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι κάτοικοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως με αυτή την εξέλιξη, αφού δεν ήταν ενημερωμένοι. Παρόλο δηλαδή, που το συγκεκριμένο ζήτημα των αδειοδοτήσεων γι' αυτές τις επενδύσεις είχε έρθει σε διαβούλευση, ήδη από το 2016 στο Δήμο, αυτή ποτέ δεν έγινε και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και οι κάτοικοι δεν έλαβαν γνώση. Αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα και προβληματισμούς και οδήγησε τους κατοίκους στη διενέργεια διαφόρων μορφών διαμαρτυρίας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στις οποίες ανήκουν ευρύτερα και οι συγκεκριμένες μονάδες δεν είναι καινούρια ιστορία γιατί και στη χώρα μας έχουν απασχολήσει πολλάκις και συνεχίζουν να απασχολούν αρκετές τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για επενδύσεις ενταγμένες στο πλαίσιο της προώθησης της "πράσινης ανάπτυξης" και της "πράσινης οικονομίας" που ευαγγελίζεται η ΕΕ και προωθούν και τα διάφορα αστικά κόμματα στη χώρα μας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση της ενέργειας που θα επιφέρει μεγάλα κέρδη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δρουν σ' αυτό τον τομέα. Γι' αυτό και ενθαρρύνονται και δίνονται κίνητρα (επιδοτήσεις, τιμή ρεύματος κ.α.) για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων, μεγαλύτερων ή μικρότερων. Η ίδια η πείρα, από άλλες περιοχές, έχει αποδείξει ότι μόνο πράσινη δεν είναι η ανάπτυξη που προωθούν αλλά αντίθετα άμεσα συνδεδεμένη με τη ρύπανση (μόλυνση περιβάλλοντος, ηχορύπανση, αλλοίωση αισθητικής, παραγωγή λυμάτων και αποβλήτων που προσβάλλουν τη χλωρίδα και την πανίδα), τον περιορισμό καλλιεργήσιμων ή αξιοποιήσιμων (για αγροτοκτηνοτροφία, αναψυχή κ.α.) εκτάσεων γης, τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη, δηλαδή, οι μονάδες αυτές αποτελούν τον διαμεσολαβητή-πωλητή της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ την οποία τα λαϊκά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν. Είδαμε και πρόσφατα τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της ενέργειας με τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά να μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση για ημέρες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της παροχής της ενέργειας με όρους εργολαβίας που αντιμετωπίζει ως κόστος κάθε έργο συντήρησης και προστασίας του λαού από τέτοια φαινόμενα και καθιστά πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα. Στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης υποτάσσεται και η άρση περιβαλλοντικών νομοθεσιών από την ίδια την ΕΕ, η οποία μάλιστα είχε μπει και στην ημερήσια διάταξη των απαιτήσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), που στην ουσία νομιμοποιεί την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και στο Δήμο μας η συγκεκριμένη επένδυση και κάτω από αυτό το πρίσμα καλούμαστε να την εξετάσουμε. Την πολιτική προώθησης τέτοιων επενδύσεων υπερασπίζονται με σθένος τόσο όλα τα αστικά κόμματα όσο και τοπικοί φορείς (Δήμος, Περιφέρεια) που τώρα άλλοτε αποφεύγουν τη συζήτηση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλοτε ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον άλλοτε αναδιπλώνονται για να μην αναλάβουν τις έμμεσες ή άμεσες ευθύνες τους και κάποιοι εξ αυτών και τώρα και πάντα κάνουν λόγο για "υγιείς επενδύσεις" κρύβοντας κάτω από αυτόν τον εύηχο τίτλο την πραγματικότητα, που σημαίνει κερδοφόρες επιχειρήσεις για το κεφάλαιο επιζήμιες για το λαό της περιοχής. Πόσο μάλλον όταν δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα αυτές οι μονάδες να εξαγοραστούν από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δρουν στο συγκεκριμένο τομέα. Το ότι το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης (15/2/2021) για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πρέπει να προβληματίσει.

Οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχαστούν στην κάλπικη διαχείριση του ζητήματος μέσα από τη γραφειοκρατική του προσέγγιση(κατά πόσο είναι νόμιμες ή όχι οι άδειες, αν προβλέπεται προστασία του περιβάλλοντος κλπ). Φυσικά αξιοποιείται κάθε μέσο πίεσης, αλλά δεν μπορούν να αρκεστούν και να αναλωθούν σε συναντήσεις επί συναντήσεων με εκπροσώπους που προωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτή την πολιτική. Δε θα βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Οι κάτοικοι μπορούν μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους να αποτρέψουν τη δημιουργία και να εμποδίσουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, που βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια τους, μέσα από τους Μ.Φ. και με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα που θα σχεδιάζουν και θα κλιμακώνουν την πάλη και τις διεκδικήσεις τους.

Είμαστε σύμμαχοι στο δίκαιο αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους.

Μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη μπορεί να μπει φρένο σε αυτά τα “επενδυτικά” σχέδια. Στόχος πρέπει να είναι η ενέργεια και κάθε αγαθό να γίνουν λαϊκή περιουσία. Έτσι μόνο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, θα μπορεί να αναπτύσσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας θα φροντίζει για την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Κομματική Οργάνωση Παραμυθιάς του ΚΚΕ
Παραμυθιά 25/02/2021
Συνέχεια...

Προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Είναι ΝΟΜΙΜΟ και ΔΙΚΑΙΟ το αίτημα του Δημήτρη κουφοντίνα";;

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Είναι ΝΟΜΙΜΟ και ΔΙΚΑΙΟ το αίτημα του Δημήτρη κουφοντίνα";;

ΠΡΟΣ
Την Κα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συχνά – πυκνά, γινόμαστε μάρτυρες παρεμβάσεών σας, για διάφορα κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα, με πρόσφατη αυτή που αφορούσε τη γνωστή καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου –που για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους– την καλέσατε στο Προεδρικό μέγαρο, και δηλώσατε (και πολύ σωστά), τη συμπαράστασή σας και ευαισθησία σας, αναφορικά με το ζήτημα της κακοποίησης (όποιας μορφής) ανθρώπων, από άτομα που καταχρώνται την όποια εξουσία τους και όχι μόνο…
ΕΠΕΙΔΗ Κα Πρόεδρε, είναι προφανές ότι γνωρίζετε το θέμα του κρατουμένου και απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, που η ζωή του οριακά πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο, με μόνο αίτημα να μεταχθή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένα αίτημα, που κατά τη γνώμη εκατοντάδων Νομικών, ακόμη και αυτής της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι καθ' όλα νόμιμο, στηρίζεται δε στις διατάξεις του Ν. 4760 / 2020 και ειδικότερα εις το άρθρο 3 αυτού.
ΕΠΕΙΔΗ Κα Πρόεδρε, πρώτα – πρώτα είστε ΝΟΜΙΚΟΣ και με τεράστια μάλιστα πείρα εις την κατανόηση, ερμηνεία κ.λ.π. των όποιων Νομικών Διατάξεων…
ΕΠΕΙΔΗ Κα Πρόεδρε, ο σχετικός Νόμος (4760 /20), στην προμετωπίδα του αναφέρει (όπως προβλέπεται άλλωστε), ότι ΕΣΕΙΣ εκδίδετε το σχετικό Νόμο που ψήφισε η Βουλή, φέρει δε εις το τέλος αυτού, την υπογραφή σας, (έπονται δε αυτές των συναρμοδίων Υπουργών), και φυσικά ΕΣΕΙΣ παραγγέλετε τη δημοσίευσή του στο σχετικό ΦΕΚ (φ.εκ. Α! 247/ 11-12-20 ).
ΕΠΕΙΔΗ Κα Πρόεδρε, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε ότι οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, οι ΠΥΛΩΝΕΣ, θα έλεγα, του Δικαίου, του κράτους Δικαίου αν θέλετε, είναι η ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ και ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ…
ΕΠΕΙΔΗ Κα Πρόεδρε, δεν έχει καμμία σημασία για το υπό κρίσιν θέμα, οι πράξεις για τις οποίες αμετακλήτως έχει καταδικασθεί, και εκτίει φυσικά τις επιβληθείσες ποινές που η συντεταγμένη Δικαιοσύνη επέβαλλε.
Εν όψει λοιπόν των παραπάνω, απευθύνομαι σε σας (και μαζί μου πιστεύω χιλιάδες Έλληνες πολίτες) και σας υποβάλλω ΜΙΑ και ΜΟΝΟ ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ και ΔΙΚΑΙΟ το αίτημα του κρατουμένου και απεργού πείνας;;

Κατά την προσωπική και ταπεινή μου άποψη, ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ Κα Πρόεδρε, και ως Νομικός, και ως Ανώτατος Δικαστής και ως Ανώτατος Πολιτειακός Άρχων, που υπέγραψε το σχετικό Νόμο, αλλά και ως πολίτης, που σας διακρίνει και γενικώτερη ευαισθησία για κοινωνικά θέματα, όπως έχετε αποδείξει…
Αν λοιπόν συμφωνείτε και εσείς, όπως χιλιάδες ΝΟΜΙΚΟΙ και πολίτες, ότι είναι νόμιμο και δίκαιο το αίτημα, τότε γιατί Δεν παρεμβαίνετε;;
Θεωρώ ότι είναι ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ, που απορρέει από όλες τις ιδιότητές σας, να πάρετε ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ … πριν είναι αργά για τη ζωή του κρατουμένου…

Με την ευκαιρία, θεωρώ σκόπιμο να σας αναφέρω, ότι κατά την άποψή μου (την οποία φυσικά δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε..), ότι τα δικαιώματα των πολιτών που σχετίζονται με ζητήματα ΥΓΕΙΑΣ, με ζητήματα ΕΡΓΑΣΙΑΣ, με ζητήματα ΠΑΙΔΕΙΑΣ, με ζητήματα ΑΜΕΑ, με ζητήματα συνθηκών και όχι μόνο ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ, με ζητήματα ΒΙΑΣ και ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ από πλευράς οργάνων της πολιτείας, με ζητήματα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΎ, με ζητήματα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ γενικώτερα (όπως εύστοχα έχει επισημανθεί), δεν είναι απλά ατομικά δικαιώματα που χρήζουν πολιτειακής προστασίας. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που βρίσκονται στο ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ της συλλογικότητας που ονομάζουμε ΚΟΙΝΩΝΙΑ… Είναι δηλαδή σαφώς ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, τα οποία η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, και ιδιαίτερα ο/η πρώτος τη τάξει Πολιτειακός Άρχων, δηλ. ΕΣΕΙΣ, οφείλετε να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ …
Εν αναμονή της Δημοσία θέσεώς σας.
Σας κάνω γνωστό ότι το παρόν κείμενο, θα αποσταλλεί επίσης στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο.

Ηγ/τσα 26/2/2021 

Με τιμή
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 13 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Θεσπρωτία: 13 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (26-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (64) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

36 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

22 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

6 παραβάσεις για με τήρηση κανόνων λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ως ακολούθως:

· Πρόστιμο 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριά) για εξυπηρέτηση 4 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ.

· Πρόστιμο 300 ευρώ σε εμπορικό κατάστημα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στο κατάστημα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Παρθενικό ταξίδι για το νέο πλοίο "ΕΡΜΗΣ" στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Παρθενικό ταξίδι για το νέο πλοίο "ΕΡΜΗΣ" στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το F/B «ΕΡΜΗΣ» πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι, την Παρασκευή 26η Φεβρουαρίου 2021, στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

Το νέο πλοίο προσφέρει πολυτέλεια και ανέσεις, εναρμονισμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις, με ασανσέρ για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, κυλιόμενες σκάλες, μπαρ και ανατομικά καθίσματα.


Το πλοίο είναι το καινούριο απόκτημα της KERKYRA SEAWAYS (Σουλιώτης – Γεροντάκης) οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη γραμμή τα τελευταία 40 χρόνια.

Το Ερμής κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία το 1997, με υψηλά standards, ως προς την ασφάλεια, τη συνέπεια και την ταχύτητα.
Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει γύρω στα 150 οχήματα, 20 μεγάλα φορτηγά και 700 επιβάτες, ενώ έχει μήκος 108 μέτρα και πλάτος 17,5 μέτρα.
Η δυνατότητα του πλοίου σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα, είναι να ολοκληρώνει τη διαδρομή σε μία ώρα και δέκα λεπτά.

Ο πλοιοκτήτης κ. Σουλιώτης, μίλησε στην κάμερα του thespro.gr, ευχαρίστησε τους πρώτους επιβάτες, οι οποίοι ταξίδεψαν από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα, υποσχέθηκε πως το πλοίο θα διατηρήσει τα ίδια υψηλά στάνταρ που έχει θέσει (ασφάλεια, ταχύτητα, ανέσεις, ελκυστικές τιμές), για όλα τα επόμενα χρόνια που θα παραμείνει στη γραμμή.

Επιφυλάχθηκε μετά τη λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει μια δεξίωση στο πλοίο στην οποία θα είναι προσκεκλημένοι οι φορείς της πόλης, καθώς και όλοι οι πολίτες.


Το πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκπροσωπείται από το Oscar Travel, του κ. Θεόδωρου Λαγού.

(Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του κ. Σουλιώτη, καθώς και πλάνα από την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και από το εσωτερικό του)
ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για τη συμμετοχή της περιοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για τη συμμετοχή της περιοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στο επίκεντρο το εμπορευματικό κέντρο, η σύνδεση εγνατίας με Μαυρομάτι, η ΕΟ Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στη Θεσπρωτία.

Το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο της άσκησης των αντιπολιτευτικών του καθηκόντων με υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς, οργάνωσε το τριήμερο 22 – 24 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την ώρα που το … «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ. σχεδιάζει εν κρυπτώ το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ασχολούνται με ήσσονος σημασίας ζητήματα, το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχουν εκπονήσει στελέχη με γνώση και εμπειρία, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης με τη συμμετοχή μελών της ΝΕ Θεσπρωτίας, ενώ από τους τοπικούς φορείς που είχαν προσκληθεί παρέστησαν και έλαβαν το λόγο, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέκος Πάσχος. 

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος ανέλυσε την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο και τη δομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες διατυπώνονται μετά από μια διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα αναγκαία έργα που χρειάζεται η Ήπειρος.

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης του ΚΙΝΑΛ είναι τα εξής:
1. Διαχωρισμός του Σχεδίου σε εθνικό και περιφερειακό σκέλος, ώστε κάθε Περιφέρεια της χώρας να έχει τη δυνατότητα ένταξης συγκεκριμένων έργων που αναδεικνύουν τα τοπικά πλεονεκτήματα και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις αδυναμίες κάθε περιοχής, που αναδείχθηκαν από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
2. Οι δημόσιες επενδύσεις του Σχεδίου να κατευθυνθούν προς τους τομείς που σήκωσαν το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της, όπως η υγεία, η κοινωνική πολιτική, η παιδεία, η ψηφιακή διοίκηση.
3. Ενίσχυση του ποσοστού της χρηματοδότησης του Σχεδίου, που κατευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές, η ψυχαγωγία κ.α. Έμφαση την υποστήριξη νέων επενδύσεων με καινοτόμα χαρακτηριστικά, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
4. Θέσπιση ενός ευέλικτου και διαφανούς συστήματος διαχείρισης του προγράμματος και εκτέλεσης των έργων και δράσεων, αφού πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο κίνδυνος απώλειας πόρων, γιατί όπως είναι γνωστό η χρηματοδότηση του Ταμείου υπόκειται σε αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς.
5. Συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων, με οργανωμένο, συντονισμένο και συστηματικό τρόπο.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μεγάλα έργα που εκτελούνται ή πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ώστε να αποκτήσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες η περιοχή μας, όπως η ολοκλήρωση του εμπορικού τμήματος του λιμένα Ηγουμενίτσας, η σύνδεση Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι (μέρος της οποίας είναι και η περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας), η βελτίωση της παραλιακής εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου, η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στη Θεσπρωτία κ.α. Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη βούληση και την ικανότητα της Κυβέρνησης, να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες υλοποίησης των ανωτέρω έργων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης και θα υπάρχουν παρεμβάσεις όταν χρειάζεται εντός και εκτός Βουλής.

Ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΚΑΤΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Τι ισχύει από Δευτέρα στα σχολεία της Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 27, 2021 0
Τι ισχύει από Δευτέρα στα σχολεία της Θεσπρωτίας

Τι ισχύει για τα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές που είνα στο Επίπεδο (Β') Αυξημένου Κινδύνου

- Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), των γυμνασίων (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, εξαιρουμένων των απογευματινών δραστηριοτήτων, με την επιφύλαξη του σημείου 20 ως προς τις αθλητικές δραστηριότητες. Η λειτουργία των δομών του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής. Κατ’ εξαίρεση, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις που δεν είναι συμβατή με τον βαθμό και το είδος της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

- Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/ 31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β’ 23) κοινή υπουργική απόφαση.

- Διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/12.9.2020 (Β’ 3882) κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπό στοιχεία 131451/ΓΔ4/30.9.2020 (Β’ 4264), 151978/ΓΔ4/7.11.2020 (Β’ 4900) και 155689/ΓΔ4/14.11.2020 (Β’ 5044) όμοιες αποφάσεις.

- Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων και εξετάσεων γλωσσομάθειας) για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, οι οποίες απαιτούνται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο Β’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, και θα διεξαχθούν από ιδιωτικούς φορείς/εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής των άρθρων 19 και 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10. 2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι φορείς/εξεταστικά κέντρα οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και τους κανόνες τήρησης υγιεινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kiroseis_gge@mnec.gr της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

- Αναστολή λειτουργίας για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης.

Συνέχεια...