03/18/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Μαρτίου 18, 2020 0
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου 

Οι εξελίξεις ως προς τους ελέγχους για κρούσματα κορωνοϊού μέχρι σήμερα (18 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
- Συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα αρνητικής πίεσης ένας (ασθενής, ο οποίος έχει διαγνωσθεί θετικά 
- Δεν έχει έρθει απάντηση για επιπλέον θετικά δείγματα 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
- Αναμένονται απαντήσεις για 10 δείγματα που έχουν ληφθεί από την Δευτέρα 16-3-2020 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
- Εντοπίστηκε ένα κρούσμα 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
- Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
- Έχει σταλεί ένα δείγμα για εξέταση στις 17-3-2020, αναμένεται απάντηση από Παστέρ.
Συνέχεια...

Γιάννης Γόγολος: "Άμεση ενίσχυση του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Μαρτίου 18, 2020 0
Γιάννης Γόγολος: "Άμεση ενίσχυση του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» 

Όπως σε όλους τους Δήμους της χώρας, έτσι και στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ανεστάλη η λειτουργία των κοινωνικών δομών όπως τα ΚΑ.Π.Η. και τα Κ.Η.Φ.Η., στο πλαίσιο των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές έχουν μείνει ανενεργοί το τελευταίο διάστημα. 

Πρόκειται για έμπειρα επαγγελματικά στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, τα οποία έχουν αποδείξει περίτρανα ότι εκτελούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία και μεράκι, έχοντας κατακτήσει την αναγνώριση των ηλικιωμένων κατοίκων του Δήμου. Πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς, που αν τους ζητηθεί θα προσφέρουν με χαρά και όρεξη τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε παρεμφερείς τομείς κοινωνικής δράσης του Δήμου. 

Για το λόγο αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Με την αύξηση του προσωπικού, το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να συνδράμει αποφασιστικά τους ηλικιωμένους συνδημότες μας και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στην εξυπηρέτηση βασικών καθημερινών αναγκών όπως προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων, σε μια περίοδο όπου οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους. 

Μπορεί επίσης να οργανωθεί η λειτουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία να μπορούν να καλούν όσοι συμπολίτες χρειάζονται βοήθεια και εξυπηρέτηση από τις Δημοτικές υπηρεσίες τις δύσκολες αυτές ημέρες. Άλλοι Δήμοι τα έχουν ήδη εφαρμόσει. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν και στο Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Είχαμε επισημάνει ότι η διάσπαση της ενιαίας διοίκησης των κοινωνικών υπηρεσιών μεταξύ της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και του ΠΑΚΠΟ, δεν ήταν σωστή κίνηση και ότι σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός με άλλο τρόπο. Δυστυχώς επαληθευόμαστε σε μια εποχή όπου ο μηχανισμός του Δήμου, θα έπρεπε να κινείται με άλλα πιο γρήγορα αντανακλαστικά. 

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πράξει τα αυτονόητα άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση. 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Έκκληση του Δημάρχου στους δημότες να μην κάνουν άσκοπη χρήση των ποδηλατόδρομων - Κλειστό αύριο μέχρι τις 10 το Δημαρχείο για απολύμανση

Μαρτίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Έκκληση του Δημάρχου στους δημότες να μην κάνουν άσκοπη χρήση των ποδηλατόδρομων - Κλειστό αύριο μέχρι τις 10 το Δημαρχείο για απολύμανση 

Το Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας λόγω απολύμανσης θα παραμείνει αύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, κλειστό μέχρι και τις 10:00 π.μ. 

Στο πλαίσιο των απαραίτητων μέτρων απόκρουσης της υγειονομικής απειλής του κορωνοϊού, καλούμε τους συμπολίτες μας να μην κάνουν άσκοπη χρήση των ποδηλατόδρομων και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας. 

Ο ιός μπορεί να νικηθεί εάν όλοι μας επιδείξουμε ατομική υπευθυνότητα και σχολαστική συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών και της πολιτείας. 

Μένουμε δυνατοί και πειθαρχημένοι περιορίζοντας τις συναθροίσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί.
Συνέχεια...

Η εισήγηση του Γιάννη Λώλου για τη μαρίνα στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 18, 2020 0
Η εισήγηση του Γιάννη Λώλου για τη μαρίνα στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

Σχετικά με την έγκριση της ΜΠΕ για την μαρίνα Ηγουμενίτσας 

Τονίζουμε ότι η κατασκευή της μαρίνας αποτελεί μια πάγια διεκδίκηση πολιτών και φορέων της κοινωνίας, έχει εξάλλου συζητηθεί και σε άλλους σχεδιασμούς, όπως εκείνοι του ΣΒΑΚ και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηγουμενίτσας και έχουν ληφθεί αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύουμε ότι η κατασκευή της, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των τουριστικών προοπτικών της Ηγουμενίτσας. Σε συνδυασμό μάλιστα και με τις προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης αντιστοίχων έργων σε Σύβοτα και Πλαταριά, θα αναβαθμίσει σε μέγιστο βαθμό το τουριστικό προϊόν του Δήμο μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. 
Ως Δημοτική Αρχή, επιθυμούμε οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν πλήρως τα σημαντικά ζητήματα που πραγματεύονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και γι’ αυτό κάνουμε γνωστή την εισήγηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου για το θέμα 
«Έκφραση γνώμης επί της μελέτης (ΜΠΕ) του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.(Ο.Λ.ΗΓ.).» η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο με την αρίθμ. 42/2020 απόφαση του. 

Εισήγηση 

Επί του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Έκφραση γνώμης επί της μελέτης (ΜΠΕ) του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.(Ο.Λ.ΗΓ.)» 

Με την με αρίθμ. πρωτ. 20238/385/10-02-2020 Ανακοίνωση – Πρόσκληση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μας ζητήθηκε στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α’/2011) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’/2014), αφού λάβουμε γνώση, να διατυπώσουμε γραπτώς τις απόψεις μας επί του περιεχομένου του φακέλου του έργου: «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών μήκους 10-25μ Δήμου Ηγουμενίτσας ΠΕ Θεσπρωτίας» (Υποκατηγορία Α1, Ομάδα 3η α/α3). 

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου και της δραστηριότητας, είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. (Ο.ΛΗΓ.), ο οποίος με την αριθμ. 265/2017 απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ενέκρινε και παρέλαβε την Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου ως και των υποστηρικτικών μελετών αυτής (Ακτομηχανική μελέτη – Μελέτες οδοποιίας – Υδραυλική μελέτη – Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων), ενώ δια του αριθμ. πρωτ. 8675/28.12.2017 εγγράφου της, τις απέστειλε στην Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Υπουργείου Τουρισμού, για την έγκριση χωροθέτησης, του νέου Τουριστικού Λιμένα. 
Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των γραπτών απόψεων μας, ορίζεται η 20-03-2020. 
Στον φάκελο του έργου περιλαμβάνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία ως αντικείμενο έχει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της προμελέτης του Έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας», καθώς και των έργων διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων του έργου, διαμόρφωσης του χώρου διαχείρισης και συντήρησης σκαφών και λοιπών έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Περιλαμβάνει δε και τους σχετικούς χάρτες και σχέδια. 
Το έργο χωροθετείται στο βόρειο άκρο του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηγουμενίτσας, νότια του κτηριακού συγκροτήματος του π. ΤΕΙ και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων (γηπέδων τένις). 
Καταλαμβάνει θαλάσσιο μέτωπο σε μήκος περίπου 700μ. εντός της χερσαίας ζώνης. Το εξωτερικό έργο προστασίας της μαρίνας συνίσταται από πλωτό κυματοθραύστη συνολικού μήκους 550μ. Δημιουργούνται κρηπιδώματα μήκους 517 μ. όπισθεν των οποίων δημιουργείται ενιαία χερσαία ζώνη εκτάσεως περίπου 35.863μ2 ( για τις χερσαίες εγκαταστάσεις ). Οι δε θέσεις ελλιμενισμού των σκαφών διαμορφώνονται αφενός με τη χρήση τεσσάρων (4) πλωτών προβλητών, που διατάσσονται εγκάρσια στο βορειοανατολικό κρηπίδωμα, αφετέρου με την κατασκευή συμβατικών λιμενικών κρηπιδωμάτων. 
Η επιλογή της θέσης ήταν προϊόν της μελέτης «Σκοπιμότητα και επιλογή θέσης Μαρίνας Ηγουμενίτσας», που συντάχθηκε το έτος 2009 για λογαριασμό του ΟΛΗΓ. 

Συνοπτικά τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για την επιλογή της θέσης σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη ήταν: 
- Μικρότερη εμπλοκή της μαρίνας με τις υφιστάμενες λειτουργίες της πόλης και ευκολότερη οδική σύνδεση με την πόλη. 
- Μεγαλύτερη δυναμικότητα και δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής μεγαλύτερου μεγέθους. 
- Πιο εκτεταμένη χερσαία ζώνη για την ανάπτυξη κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης. 
- Δυνατότητα χερσαίας απόθεσης σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού σκαφών. 
- Δυνατότητα επέκτασης της μαρίνας σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης για θέσεις ελλιμενισμού. 

Από πολεοδομικής πλευράς το εν λόγω έργο χωροθετείται εντός της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας του Εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. Ηγουμενίτσας, όπου προβλέπεται η δημιουργία της Μαρίνας και αλιευτικού καταφυγίου. 
Βρίσκεται δε εκτός της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά (περιοχή NATURA). 

Η εν λόγω μελέτη εκτός των παραπάνω, περιλαμβάνει συνοπτικά και: 
Την αναλυτική Περιγραφή Σχεδιασμού του έργου. (κεφ. 6) 
(όπου αναλύεται το κτιριολογικό του πρόγραμμα και το κόστος κατασκευής του έργου που ανέρχεται στο ποσό των 15.400.000,00 €) 
Την υφιστάμενη κατάσταση του Περιβάλλοντος. (κεφ. 8) 
Την εκτίμηση και Αξιολόγηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.(κεφ. 9) 
Τις προτάσεις για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. (κεφ. 10) 
Την Περιβαλλοντική Διαχείριση και Παρακολούθηση. (κεφ. 11) 
Τους Προτεινόμενους περιβαλλοντικούς όρους, κατά τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του.(κεφ 12) 

Η κοινότητα Ηγουμενίτσας με την αριθμ. 5/2020 απόφασή της, ομόφωνα γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου του εν λόγω έργου. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι : 
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου ( ΦΕΚ 1451/Β/6.10.2003) όπου τονίζεται η σημασία αλλά και η αναγκαιότητα της δημιουργίας Τουριστικού καταφυγίου (Μαρίνας) στον λιμένα Ηγουμενίτσας, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας . 
Το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. Ηγουμενίτσας στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή και η θέση της μαρίνας και αλιευτικού καταφυγίου εντός της 5ης Π.Ε. 
Το εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) Δήμου Ηγουμενίτσας το οποίο προβλέπει τον κόμβο σύνδεσης με την Μαρίνα. 
Την υπ’ αριθμ. 226/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με την οποία επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται η δημιουργία Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, στον θαλάσσιο χώρο που προτείνεται από την παραπάνω μελέτη σκοπιμότητας της «Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.». 
Το υπ. αριθμ. 1/10/2019 Πρακτικό του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της έγκριση της χωροθέτησης της Μαρίνας 
Την αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/166352/18255/1373/2019 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μυρσίνης Ζορμπά με την οποία εγκρίθηκε η χωροθέτηση του νέου Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα ) Ηγουμενίτσας του Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. θέτοντας και τους δικούς της όρους. 
Τα προτεινόμενα στην ανωτέρω μελέτη έργα, δημιουργούν ένα σύγχρονο τουριστικό λιμένα, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού, ο οποίος σε συνδυασμό με τις άλλες προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης αντιστοίχων έργων (Σύβοτα – Πλαταριά ) θα προσδώσουν ανάπτυξη στον θαλάσσιο τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους δυναμικούς κλάδους τουρισμού και γενικότερα, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. (Αύξηση τουριστικού ρεύματος και επιχειρήσεων, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τόνωσης της εμπορικής κίνησης της πόλης κλπ) 
Και επειδή από τα διαλαμβανόμενα και προτεινόμενα στον προς γνωμοδότηση φάκελο της μελέτης συνάγεται ότι: 
Για τον κυματοθραύστη και τις προβλήτες προτείνονται πλωτές κατασκευές που θεωρούνται πιο φιλικές στο θαλάσσιο περιβάλλον. 
Οι αθροιστικές επιπτώσεις του έργου, κατά την φάση κατασκευής αλλά και την φάση λειτουργίας του, στο θαλάσσιο, φυσικό, ατμοσφαιρικό και αστικό περιβάλλον, κρίνονται χαμηλής έντασης έως μηδενικής. 
Τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι προτεινόμενοι περιβαλλοντικοί όροι, τόσο κατά τη φάση της λειτουργίας, αλλά και κατασκευής του κρίνονται ικανοποιητικά και επαρκή. 

Π ρ ο τ ε ί ν ω 
Να γνωμοδοτήσουμε θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, Χωρητικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού, για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών μήκους 10 έως και 25μ, Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας». 

Ο Εισηγητής 
Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας 

Συνέχεια...

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για την ..δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μαρτίου 18, 2020 0
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για την ..δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του COVID-19, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε δια περιφοράς για τα επείγοντα θέματα τα οποία έπρεπε να απαντηθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Αρχικά είχε προκριθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης, κεκλεισμένων των θηρών και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να γίνει διάλογος κάτι που δεν είχε την ομοφωνία των Δημοτικών Συμβούλων. 
Η αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων εντός καθορισμένων ημερομηνιών μας υποχρεώνει σε δια περιφοράς συνεδριάσεις για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι σοβαρές στιγμές που διανύουμε δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αφήνει μομφές και να διατυπώνει απόψεις περί μεθοδεύσεων. 
Συνέχεια...

Αναστέλλεται η λειτουργία των Τακτικών εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Φιλιατών

Μαρτίου 18, 2020 0
Αναστέλλεται η λειτουργία των Τακτικών εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Φιλιατών

Σε συνέχεια των έκτακτων μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον ιό, αναστέλλονται τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου από 19-3-2020 μέχρι νεωτέρας. 

Εξαιρούνται τα ιατρικά ραντεβού που είναι απολύτως αναγκαία (π.χ. γυναίκες σε περίοδο κύησης, επανεξέταση χειρουργικών ασθενών κ.α.) κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το θεράποντα ιατρό τους στο Νοσοκομείο. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
κ.α.α. 
ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΡΟΣ 
Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Συνέχεια...

Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας προς Ιδιώτες Ιατρούς και πολίτες

Μαρτίου 18, 2020 0
Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας προς Ιδιώτες Ιατρούς και πολίτες 

Ο ΙΣΘ καλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ και πιο συγκεκριμένα: 

-Να μένουν στο σπίτι όταν έχουν ήπια συμπτώματα 
-Να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη 
-Να αναζητούν ιατρική συμβουλή από τον θεράποντα ιατρό τους τηλεφωνικά και να τον επισκέπτονται μόνο εφόσον τους το ζητήσει. 
-Τακτικός ιατρικός έλεγχος μόνο μετά από σύσταση του θεράποντα ιατρού. 
-Επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού να προσέρχονται στα ιατρεία με μάσκα χωρίς συνοδό και εφόσον έχει προηγηθεί συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό. 

Επίσης ο ΙΣΘ συνιστά στους ιδιώτες Ιατρούς του νομού
 
-Να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες τηλεφωνικά. 
-Να συμβουλεύουν τους ασθενείς να τους επισκέπτονται μόνο με ραντεβού ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός στην αναμονή και μόνο εφόσον κρίνουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη. 
-Να διαμορφώσουν την αναμονή του ιατρείου τους έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση δύο μέτρα μεταξύ των ασθενών. 

Για το Δ. Σ. του Ι.Σ. Θεσπρωτίας 
Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν Γραμματέας 
Οικονομίδης Πέτρος                   Δήμας Διονύσιος Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μαρτίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Προς: 
τον Πρόεδρο του 
Δημοτικού Συμβουλίου 

Kοιν.: 
Δήμαρχο Ηγουμενίτσας 
- Δημοτικούς Συμβούλους 
- Τοπικά ΜΜΕ 

Θέμα: Σχετικά με την διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Μαρτίου 2020 

Αγαπητοί συνάδελφοι 
Η εκδοθείσα Π.Ν.Π. (Φ.Ε.Κ. Α' 55/2020) καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων του Δ.Σ. και δια περιφοράς. Μια μέθοδο που η Λ.Σ. γενικά δεν αποδέχεται. Ωστόσο συμφωνούμε να εφαρμοστεί για τρέχοντα ζητήματα, έτσι που να συνεχιστεί η λειτουργία του Δήμου αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε, λόγω της πανδημίας. 
Σας είχαμε καλέσει όμως με επιστολή μας στις 13/03/2020 να μην παρθούν αποφάσεις με τέτοιο τρόπο για σοβαρά ζητήματα που αφορούν το λαό της Ηγουμενίτσας. 
Με βάση αυτή την θέση μας, η τοποθέτηση μας για τα ζητήματα της πρόσκλησης κατά θέμα, έχει ως εξής: 

ΘΕΜΑ 1ο 
Έκφραση γνώμης επί της μελέτης (ΜΠΕ) του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.(Ο.Λ.ΗΓ.). -Εισηγητής: Δήμαρχος. 

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έργο για το οποίο τόσο η Λ.Σ. όσο και το ΚΚΕ έχουμε καταθέσει τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μας επανειλημμένα στο Δ.Σ. και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα έργο, η πραγματοποίηση του οποίου θα σημαδέψει την πόλη μας. Θα αποξενώσει τους κατοίκους από το παραλιακό μέτωπο. Χώροι που σήμερα χρησιμοποιούνται για άθληση, αναψυχή, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ, παραχωρούνται στους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Πιστεύουμε ότι η ανοικτή συζήτηση του θέματος θα βοηθούσε στο να αναδειχθεί το θέμα. Να γίνει κατανοητό από την πρόταση και τα σχέδια που συνοδεύουν τη μελέτη για το τι προτείνεται να γίνει, από ποιόν και για ποιόν. (Από την ΟΛΗΓ Α.Ε. που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, και που με πρόσφατες δηλώσεις στην πόλη μας του κ. Πλακιωτάκη πάει για «αξιοποίηση» δηλαδή ξεπούλημα το συντομότερο). 
Δηλώνουμε άλλη μια φορά ότι τέτοια σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδριάσεις ανοιχτές για όλους, με τους Μαζικούς Φορείς του τόπου και με τη δια ζώσης παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων. 
Μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου που έχει καθορίσει την ημερομηνία στις 26/3/20 για την απάντηση μας, να τη μεταθέσει για αργότερα. Τόσα πράγματα αναβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό γιατί τόση βιασύνη; 
Για αυτό και δεν δεχόμαστε το θέμα αυτό να μπει στην ημερήσια διάταξη και να παρθεί απόφαση διά περιφοράς. ( Έχουμε εκφράσει αυτές τις αντιρρήσεις μας και προφορικά στον πρόεδρο του Δ.Σ.) 
Σε περίπτωση που επιμένετε να συζητηθεί θεωρείστε μας απόντες. 
Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτή την μεθόδευση. 
Εσείς παίρνεται την ευθύνη για την απόφαση και εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τους κατοίκους και να τους καλέσουμε σε αγώνα για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. 

ΘΕΜΑ 2ο 
Έκφραση γνώμης επί της τροποποίησης της με αρ. πρωτ. 144974/8-6-2005 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λιμένα Ηγουμενίτσας ως προς την εκμετάλλευση λατομείου στη θέση Μύλοι.  -Εισηγητής: Δήμαρχος. 

Το θέμα είναι γνωστό και πολύ συζητημένο. Δεν είναι πρώτη φορά που η εταιρεία ζητά την εκμετάλλευση του λατομείου για την κατασκευή του λιμανιού. Είναι δε γνωστό από προηγούμενες αποφάσεις που το Δ.Σ απάντησε θετικά, ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος κλπ. 
Για αυτό και συντασσόμαστε με την αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Αγίας Μαρίνας και καταψηφίζουμε. 

ΘΕΜΑ 3ο 
Άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο στην παραλιακή ζώνη Συβότων.  -Εισηγητής: Δήμαρχος. 

Πρόκειται έργο αναγκαίο μπροστά στο καλοκαίρι. Πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί. 
Ψηφίζουμε την εισήγηση του Δημάρχου. 

Ηγουμενίτσα 17/3/2020 
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» 
Δώρης Δήμας 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη διά «περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/3

Μαρτίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη διά «περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/3 


Προς: 
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας 

Kοιν.: 
Δήμαρχο Ηγουμενίτσας 
Δημοτικούς Συμβούλους 
- Τοπικά ΜΜΕ 

Κύριε Πρόεδρε 

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις δια περιφοράς. Αυτή η δυνατότητα για τρέχοντα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου, είναι αποδεκτή λόγω της συγκυρίας. Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή για θέματα που έχουν να κάνουν με έργα ανάπτυξης και έργα που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς να γίνει διεξοδική και σε βάθος συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των ενδιαφερόμενων φορέων και των πολιτών. 

Συγκεκριμένα, στα θέματα που περιέχει η πρόσκληση, η θέση της παράταξής μας είναι: 

ΘΕΜΑ 1ο 
Έκφραση γνώμης επί της μελέτης (ΜΠΕ) του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.(Ο.Λ.ΗΓ.). 

Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την πόλη και την περιοχή που συνδέεται οργανικά και με το μέλλον της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Η παράταξή μας είναι επί της αρχής θετική στην κατασκευή μαρίνας στην Ηγουμενίτσα. Η θέση όμως που επιλέχτηκε για την κατασκευή της, είναι η ωραιότερη περιοχή της πόλης, η παραλία στα πλατάνια. Είναι η περιοχή του περιπάτου, της άσκησης, της αναψυχής, είναι ο χώρος των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτής της περιοχής τα χαρακτηριστικά πρόκειται να αλλάξουν δραματικά με την κατασκευή της μαρίνας και γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης. Συγκεκριμένα η μαρίνα πρόκειται να καταλάβει την παραλία σε μήκος 750μ. περίπου με αρχή λίγα μέτρα μετά το λιμανάκι και τέλος σχεδόν της εκβολές του ρέματος «Γκίτση» στη στροφή μετά το Ξενία. Πρόκειται να μπαζωθεί έκταση 35.863 τ.μ. με μήκος κρηπιδώματος 550μ. και να κατασκευασθεί κυματοθραύστης, επίσης 550μ. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τη μελέτη, οι αναγκαίες κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 2.535 τ.μ. (βλέπε πίνακα 1 στη σελ. 25 της ΜΠΕ), όπως πύργος ελέγχου, κτήριο διοίκησης, εμπορικές δραστηριότητες, χώροι εστίασης και αναψυχής, ζώνη διαχείμασης και συντήρησης σκαφών κ.τ.λ. Όλες αυτές οι κατασκευές στο μέτωπο της παραλίας θα επιβαρύνουν την εικόνα της, θα απομακρύνουν από την θάλασσα και θα αποκρύψουν το Ξενία, αυτό το και διατηρητέο έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο αντιθέτως οφείλουμε να το αναδείξουμε. Την αντίθεσή μας στην επιλογή της συγκεκριμένης θέσης είχαμε εκφράσει προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη στη συνάντηση στο Δημαρχείο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη μας και είχαμε προτείνει ως εναλλακτική θέση την ακτή μετά το ρέμα του Κωπηλατικού Συλλόγου. 
Αυτές τις θέσεις και την αντίστοιχη πρότασή μας θέλουμε να συζητήσουμε σε ένα κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο, ακυρώνοντας το ασφυκτικό και ακατανόητο χρονοδιάγραμμα της 26ης Μαρτίου που μας έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο. 
Εκτός και αν η σπουδή της δια περιφοράς λήψη απόφασης έχει να κάνει με το κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που ο κ. Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του μας ανακοίνωσε, η δε μαρίνα είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνει πιο ελκυστικό το προς διάθεση πακέτο για τους υποψήφιους επενδυτές. 
Για τους παραπάνω λόγους δεν εγκρίνουμε την Μ.Π.Ε. για την κατασκευή της μαρίνας στην επιλεγμένη θέση και γιατί πιστεύουμε ότι κατασκευάζεται για να ιδιωτικοποιηθεί πακέτο με το λιμάνι και γιατί δεν διακρίνουμε πουθενά ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο και τη κοινωνία. 

ΘΕΜΑ 2ο 
Έκφραση γνώμης επί της τροποποίησης της με αρ. πρωτ. 144974/8-6-2005 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λιμένα Ηγουμενίτσας ως προς την εκμετάλλευση λατομείου στη θέση Μύλοι. 

Η συγκεκριμένη εταιρία που κατασκευάζει την Γ’ φάση Λιμένα ζητά να συνεχίσει να παίρνει αδρανή υλικά από νέα έκταση στη ίδια περιοχή στους Μύλους αφού εξάντλησε την προηγούμενη έκταση που της είχε παραχωρηθεί. Όμως δεν τήρησε την υποχρέωση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη περιοχή εξόρυξης και δεν επιδιόρθωνε τις βλάβες στο οδόστρωμα της κοινότητας Αγίας Μαρίνας που προκαλούσαν τα φορτηγά της. Τί όφελος είχε η Αγία Μαρίνα από την παραχώρηση της έκτασης για την εξόρυξη των αδρανών υλικών; Μόνο τη σκόνη που άφηναν τα φορτηγά στο πέρασμά τους από το χωριό! 
Για το λόγο αυτό συντασσόμαστε με τις αποφάσεις των κοινοτήτων Αγίας Μαρίνας και Κρυόβρυσης και καταψηφίζουμε την ΜΠΕ 

ΘΕΜΑ 3ο 
Άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο στην παραλιακή ζώνη Συβότων. 

Πρόκειται για προηγούμενη απόφαση του 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση της πρότυπης αρχιτεκτονικής μελέτης για στεγασμένους κοινόχρηστους χώρους στα Σύβοτα και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Θεσπρωτίας του έτους 2018. Το έργο είναι αναγκαίο μπροστά στο καλοκαίρι και εμπίπτει στις τρέχουσες διαχειριστικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. 
Υπερψηφίζουμε την εισήγηση. 

Ηγουμενίτσα 17/3/2020 
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 

Δημητρίου Θωμάς 

Κάτσης Σπύρος 

Βασιλειάδης Γιώργος Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Τοποθετήσεις της παράταξης Γόγολου στο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο

Μαρτίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Τοποθετήσεις της παράταξης Γόγολου στο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. Α' 55/2020) που μεταξύ άλλων καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων αυτή την περίοδο και με τη μέθοδο της δια περιφοράς υπογραφής κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’87). Επίσης, προβλέπει τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων κεκλεισμένων των θυρών. 

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη δεύτερη δυνατότητα σε πρώτη φάση. Με τον τρόπο αυτό, θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την τοπική κοινωνία, για ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η Μαρίνα, το λιμάνι κλπ σε κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. 

Η σωστή απόφαση θα ήταν να εφάρμοζε την μέθοδο της δια περιφοράς λήψης απόφασης, αυστηρά και μόνο για επείγοντα θέματα, για τα οποία υπήρχε εκ του νόμου τιθέμενη προθεσμία και να ανέμενε την ομαλοποίηση της γενικότερης κατάστασης που θα επέτρεπε την ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ, για να συζητηθούν τα σοβαρά ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό και η βασική λειτουργία του Δήμου θα εξασφαλίζονταν και θα εκπέμπονταν ένα σαφές μήνυμα, ότι ο Δήμος πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, χωρίς να στερεί τους πολίτες από το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης. 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η Δημοτική Παράταξη του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» δεν θα συμμετάσχει σε κλειστές συνεδριάσεις του Δ.Σ. Για τα σοβαρά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, η θέση μας είναι η ακόλουθη: 

ΘΕΜΑ 1 
Η ΜΠΕ της Μαρίνας Ηγουμενίτσας (η οποία είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Διοίκηση του ΟΛ.ΗΓ. Α.Ε.), έχει αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, πολλές εκ των οποίων μάλιστα (όπως το υπουργείο Πολιτισμού) υπέβαλλαν και παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν. Είναι σαφές ότι δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής, ενώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στα εισοδήματα και την απασχόληση. Υπάρχουν σημεία προσοχής όπως η ρύπανση των υδάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. 
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Μαρίνα δεσμεύει ένα μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης, επεκτείνει στη θάλασσα τη χερσαία ζώνη (μόνο βεβαίως στο βαθμό που είναι απαραίτητο) και για τη λειτουργία της θα ανεγερθούν ψηλά κτήρια. Όλα αυτά περιορίζουν την πρόσβαση και τη θέα στην παραλία. Επίσης, καθιστά τη χρήση του χώρου του Ξενία, δύσκολη για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή και θα αχρηστεύσει την είσοδο στον ποδηλατόδρομο. 
Όλα τα προαναφερόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Για παράδειγμα πρέπει να διασφαλιστεί η ακώλυτη πρόσβαση στο χώρο της Μαρίνας για τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να μην αποκοπεί η λειτουργία της από την κοινωνική δραστηριότητα. Ίσως επίσης θα μπορούσε να επανεξεταστεί η ανέγερση ορισμένων κτηρίων στην νότια άκρη της Μαρίνας, που έρχεται σε επαφή με τον παραγωγικό ιστό. 
Τα προαναφερθέντα δεν συνιστούν σοβαρά εμπόδια μπροστά στην αναπτυξιακή δυναμική που αναμένεται να φέρει η λειτουργία της Μαρίνας, η οποία δεν μπορεί να αρκεστεί σε συμπληρωματικό ρόλο των Μαρινών Κέρκυρας και Παξών για μόνιμο ελλιμενισμό σκαφών. Με αυτό τον τρόπο οι ωφέλειες θα περιοριστούν και το μόνο που θα μείνει θα είναι ένα αλλοιωμένο περιβάλλον. 
Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με την ΜΠΕ, αλλά εφιστούμε την προσοχή στον κίνδυνο λειτουργίας της Μαρίνας κυρίως ως χώρου ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, εκτός αν αναληφθούν οργανωμένες προσπάθειες σύνδεσης της λειτουργίας της Μαρίνας με το τουριστικό προϊόν της περιοχής, με συντονιστή το Δήμο Ηγουμενίτσας. Ακόμη, η ευθύνη του Δήμου επεκτείνεται και στην προσπάθεια ομαλής ένταξης της λειτουργίας της Μαρίνας, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Για το λόγο αυτό, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή τόσο του Δήμου, όσο και της ΟΛ.ΗΓ. Α.Ε. με κάποιο τρόπο στη διαδικασία διαχείρισης της Μαρίνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάχυση των αναπτυξιακών επιπτώσεων στους κατοίκους της περιοχής 

ΘΕΜΑ 2 
Σύμφωνα με την ΜΠΕ προτείνεται η επέκταση σε όμορη δασική έκταση του λατομείου που λειτούργησε για την εκτέλεση του έργου της Β΄ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του έργου της Γ΄ φάσης του λιμένα. Η επιλογή αυτή βασίζεται στο πλεονέκτημα ότι η επέκταση σε γειτονική περιοχή, δεν απαιτεί νέα έργα υποδομής και πρόσβασης. 
Το γεγονός αυτό όμως δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία για την προτεινόμενη λύση. Η επέκταση του λατομείου σε δασική μάλιστα έκταση μεγαλώνει το εμβαδό του υπάρχοντος λατομικού χώρου και επηρεάζει πλέον πιο άμεσα τους κοντινούς οικισμούς (Αγία Μαρίνα, Μύλους) καθώς και τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. 
Η ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να υφίσταται τις συνέπειες της λειτουργίας του λατομείου (αυξημένη κίνηση βαρέων οχημάτων, σκόνη, θόρυβος, δονήσεις κ.α.). Η δε αποκατάσταση του χώρου ορίζεται σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον (σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης για το υπάρχον λατομείο). 
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την συγκεκριμένη ΜΠΕ. Όχι τουλάχιστον πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιότερου τμήματος του λατομείου. Έως τότε θα πρέπει να βρεθούν άλλες εναλλακτικές πηγές προμήθειας υλικών. 

ΘΕΜΑ 3 
Ψηφίζουμε θετικά την άδεια μικρής κλίμακας για την αρχιτεκτονική μελέτη των στεγάστρων στην παραλιακή Συβότων . 


Η Δημοτική Παράταξη <Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία> 

ΓΟΓΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 

ΒΑΛΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
ΝΤΑΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
ΚΟΤΖΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
ΚΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΛΙΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 
ΚΑΛΦΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΚΑΤΣΑΡΗ ΣΟΦΙΑ 
ΡΟΥΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δημοτικό Συμβούλιο δια ...περιφοράς! Να μη γίνει συνήθεια...!

Μαρτίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Δημοτικό Συμβούλιο δια ...περιφοράς! Να μη γίνει συνήθεια...!

Η πανδημία του κορωνοιού έχει αναστατώσει ολόκληρη την κοινωνία, αλλά επίσης δημιουργεί και προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στα πολιτικά όργανα. 
Ένα πρώτο δείγμα διαπιστώσαμε στο Δήμο Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση για τις 16/3 με  14 θέματα στην ημερήσια διάταξη. 
Στις 16 του μήνα όπου και ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση εστάλη μήνυμα από το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι αυτό θα γίνει δια περιφοράς. Δηλαδή, θα σταλούνε τα θέματα με email και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα τοποθετηθούνε (;;;) και θα ψηφίσουνε είτε με email ή τηλεφωνικά...!
Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή που ζούμε, αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γινει συζήτηση και διάλογος για σημαντικά θέματα του Δήμου, παρά μόνον να ψηφίσουνε οι σύμβουλοι, θετικά ή αρνητικά! 

Έτσι λοιπόν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση και την επόμενη μέρα, Τρίτη 17/3 οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουνε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής για 3 μόνο θέματα που κρίθηκαν επείγοντα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Γόγολος, Δημητρίου, Δήμας) έδωσαν στη δημοσιότητα τις τοποθετήσεις τους, (τις δημοσιεύουμε σε επόμενες αναρτήσεις) αλλά και το τι ψήφισαν στα εν λόγω θέματα, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη η δημοτική αρχή...! Αναμένουμε ενημέρωση λοιπόν για  το τι εισηγήθηκε η δημοτική αρχή για τα συγκεκριμένα ζητήματα και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας!

Οι εξελίξεις με την πανδημία τρέχουνε πολύ γρήγορα και τα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά είναι πολλά και σοβαρά. Δε μπορούμε να κατηγορήσουμε τη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί να περάσει εν κρυπτώ θέματα με αυτή την τακτική. Πιστεύουμε όμως ότι πλέον θα έχει το χρόνο να οργανώσει την επόμενη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή όποιο άλλο ψηφιακό τρόπο, κάτι που επίσης προβλέπεται από την πρόσφατη ΠΝΠ. 
Άλλωστε ο Δήμος μας συμπεριλαμβάνεται στου "έξυπνους Δήμους", μια τηλεδιάσκεψη δε μπορεί να οργανώσει;;
Προτείνουμε μάλιστα να γίνεται και απευθείας μετάδοση στο αναβαθμισμένο site του Δήμου, για να παρακολουθούν και οι δημότες. Τον περίσσιο χρόνο που έχουμε ας ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τα κοινά!
Συνέχεια...

Η ζωή με τον κορωνοϊό - Ποίημα της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

Μαρτίου 18, 2020 0
Η ζωή με τον κορωνοϊό - Ποίημα της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

Ήρθανε χρόνια δύσκολα 
καιροί καταραμένοι 
κορωνοϊός εισέβαλε 
ποιος ζει και ποιος πεθαίνει 

Κρυφτήκαμε στα σπίτια μας 
και δεν κυκλοφορούμε 
χάσαμε τις παρέες μας 
και μάσκες θα φορούμε 

Όλοι τώρα θα έχουμε 
τις ίδιες τις μουσούδες 
κι αν το σκεφτείς στην τελική 
θα 'μαστε σαν μαϊμούδες 

Θα στερηθούνε το φιλί 
όλοι οι αγαπημένοι 
στο ένα μέτρο απόσταση 
θα είμαστε στημένοι 

Τέρμα συνάξεις και χαρές 
χοροί και συναυλίες 
και να ξεχάσουμε αγκαλιές 
φιλιά και χειραψίες 

Και ο ιός απλώθηκε 
σ' όλα της γης τα μήκη 
σκέφτομαι πια πώς είν' καιρός
 να κάνω διαθήκη 

Μα αν κάνουμε ό,τι ζητούν 
όλοι οι ειδικοί 
γρήγορα θα νικήσουμε 
αυτή την απειλή 

Και θα γυρίσουμε ξανά 
σ' όμορφες εποχές 
να ξαναζούμε όνειρα 
ελπίδες και χαρές. 

Ηγουμενίτσα 11/3/2020 
Ελένη Κύρκου - Σαφάκα
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα Αναβάλλονται δύο διαγωνισμοί λόγω κορωνοιού (;;;)

Μαρτίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα Αναβάλλονται δύο διαγωνισμοί λόγω κορωνοιού (;;;)

Ανακοινώνεται ότι λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του COVID-19, αναβάλλεται η διενέργεια των κάτωθι διαγωνισμών: 

- αριθ. 06/2020 διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια & προσαρμογή γερανού ανύψωσης υπόγειων κάδων επί απορριμματοφόρου» 

- αριθ. 08/2020 συνοπτικού διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού Δήμου Ηγουμενίτσας» 

Θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση για το χρόνο διενέργειας των διαγωνισμών. 
Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθύνεστε στο τηλ. 2665361212 και 2665361102.

Ο Αντιδήμαρχος 
Βασίλειος Γκόλιας
Συνέχεια...

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Μαρτίου 18, 2020 0
Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού 

Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων για το κορωνοϊό έγινε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου. 
Έγινε εκτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης, συζητήθηκαν προτάσεις για συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και επισημάνθηκαν ανάγκες που απαιτούνται να καλυφθούν ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας. 
Όπως τονίστηκε από όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της μετάδοσης του κορωνοϊού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για θεμελιώδη ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων της νόσου. 
Μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Ήπειρο εκτιμήθηκε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο κρούσματα στα Ιωάννινα, ενώ όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί προς έλεγχο από πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή οι δύο ασθενείς μέχρι σήμερα είναι αρνητικά. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και σε αυτή περιλαμβάνονται και τα μέλη του εκδρομικού γκρουπ που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους. 

Με την ευκαιρία απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη όσα ανεύθυνα διαδίδονται, αλλά σε αυτά που υπεύθυνα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. 
Επίσης σε επίπεδο Περιφέρειας, από τούδε και στο εξής όταν κρίνεται αναγκαίο θα εκδίδεται ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. 

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν κατά νοσοκομείο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την νοσηλεία ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για τον προέλεγχο που απαιτείται να γίνεται ώστε να μην επιβαρύνονται τα Τμήματα Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων. 
Τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την εξέταση των δειγμάτων που θα αρχίσει να γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις επόμενες ημέρες, τα οποία – όπως τονίστηκε- πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά από τα Νοσοκομεία. 
Αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί ενίσχυση του προσωπικού των Μ.Ε.Θ. και γενικά των νοσοκομείων από άλλες δημόσιες δομές, ως επίσης σε μέσα και αναλώσιμα υλικά. 

Τέλος για μια ακόμη φορά απευθύνεται έκκληση και συμβουλή προς τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται, αλλά πρώτα να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό για οδηγίες. 
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως έκλεισαν τα σύνορα με Αλβανία- Ιταλία, εκτίμησε ότι ο κόσμος άρχισε να πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν στην Περιφέρεια τα νοσοκομεία για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους. 

Στη σύσκεψη- την οποία συντόνισε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν: Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Νικόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, Πανεπιστημιακό Β. Τσίκαρης, «Χατζηκώστα» Σπ. Δερδεμέζης, Άρτας Ευ. Ντάκουλας, Πρέβεζας, Δημ. Σκανδάλης, ο Γενικός Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κ. Σαριάβας, Β. Ψαθάς, Στ. Ιωάννου, Θ. Πιτούλης, οι Θεματικού Στ. Μπραϊμη – Μπότση, Οδ. Πότσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημ. Σιώλος, o Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Συνέχεια...

Δωρεάν internet, ομιλία και απρόσκοπτη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες για όλους τους πολίτες λόγω πανδημίας, ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρτίου 18, 2020 0
Δωρεάν internet, ομιλία και απρόσκοπτη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες για όλους τους πολίτες λόγω πανδημίας, ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Μάριου Κάτση, ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε οι εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλες τις υπηρεσίες τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού 2019–nCoV. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν ιδίως την ανάγκη για άμεση αναστολή κάθε διακοπής σύνδεσης και επανασύνδεση όλων των συνδέσεων που έχουν διακοπεί λόγω οφειλών, την παροχή δωρεάν πακέτων χρόνου ομιλίας, sms και δεδομένων internet κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες των εταιριών για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και την ελάφρυνση τρεχουσών οφειλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή θα κλείσουν από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα. 

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τα αναγκαία προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού, αναμένεται αναπόφευκτα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική ζωή του γενικού πληθυσμού, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειστές, ή θα ενεργοποιήσουν διαδικασίες τηλεργασίας. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπάρξει ευρύτατος περιορισμός των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών, ενώ συμπολίτες μας που νοσούν αναγκάζονται να παραμείνουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Συνεπώς, η δυνατότητα να έχουν όλοι ανεξαιρέτως πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, είναι βασικό και αναγκαίο στοιχείο για τη διατήρηση της όποιας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας. Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είναι ώρα να στηρίξουν έμπρακτα το κοινωνικό σύνολο αυτές τις δύσκολες μέρες, και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανταποδίδοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα υψηλά κέρδη που έχουν αποκομίσει για δεκαετίες από τη δραστηριότητά τους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές: 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2020 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Θέμα: Πρωτοβουλίες για απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις τηλεπικοινωνίες το διάστημα ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού 

Έπειτα από την έναρξη της κατάστασης πανδημίας από τον νέο κορονοϊό, έχει ξεκινήσει σειρά εξελίξεων με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, οι οποίες οδήγησαν και αναμένεται να οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην κοινωνία με τη λήψη προληπτικών περιοριστικών μέτρων από τις Αρχές. Μέτρα όπως αυτά της αναστολής λειτουργίας σχεδόν όλων των καταστημάτων, εμπορίας και εστίασης, πέρα από την ανάγκη εφαρμογής τους για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου, αναμένεται ταυτόχρονα να έχουν και ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο εντός του γενικού πληθυσμού. Συνεπώς, ταυτόχρονα με τα περιοριστικά μέτρα, είναι απαραίτητο η Πολιτεία να αναλάβει αντισταθμιστικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της όποιας οικονομικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και διά ζώσης κοινωνικών επαφών, αλλά και οι αποφάσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τηλεργασία και τηλεδιασκέψεις, απαιτούν την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η λειτουργία δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων. Επιπλέον, η πρωτόγνωρη κοινωνικά κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί με τον ευρύτατο περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών, απαιτεί για λόγους κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της δυνατότητας επικοινωνίας μέσω τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. 

Ταυτόχρονα, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν, είναι πολύ πιθανό να αναγκάσουν συμπολίτες μας, ιδίως οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους παρόχους σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιών, γεγονός που άλλωστε συμβαίνει και διαχρονικά, ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων. Η πρακτική των εταιρειών – παρόχων τηλεπικοινωνιών είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και διακοπές της σύνδεσης και της πρόσβασης των οικιακών και εταιρικών πελατών τους στις υπηρεσίες, λόγω οφειλών. Ωστόσο, στην ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνει και αναμένεται να βιώσει το επόμενο διάστημα η χώρα μας, η διακοπή συνδέσεων σε πολίτες, είτε που εργάζονται εξ αποστάσεως, είτε περιορίζονται για λόγους προληπτικούς ή/και νοσούντες από τον κορονοϊό, θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους, σε σχέση με το διάστημα πριν την έναρξη της κατάστασης πανδημίας και τη λήψη των περιοριστικών μέτρων. 

Οι εταιρίες – πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν μια μακρά πορεία στη χώρα μας και έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη από το σύνολο του πληθυσμού που αποτελεί επί δεκαετίες το πελατολόγιό τους, αλλά που στην παρούσα συγκυρία δοκιμάζεται από μια απειλή για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία εν γένει. Συνεπώς, η διατήρηση των παραπάνω στοιχείων και μετά τη δοκιμασία της πανδημίας του κορονοϊού, είναι προς το συμφέρον και των εταιρειών. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν εντάξει εδώ και χρόνια στη στρατηγική τους δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι δαπάνες των οποίων εξ άλλου εκπίπτουν από τη φορολογία, ιδίως στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος του Δημοσίου. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, καθίσταται άμεση και αναγκαία η λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας για συνεννόηση με τις εταιρίες – παρόχους τηλεπικοινωνιών για την εφαρμογή εκ μέρους τους δράσεων διευκόλυνσης πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται σε όλα τα επίπεδα από τις επιπτώσεις την πανδημίας του κορονοϊού, για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν άμεσα είναι οι εξής: 

Αναστολή, για όσο διάστημα χρειαστεί, κάθε διακοπής σύνδεσης και επανασύνδεση όλων των συνδέσεων που έχουν διακοπεί λόγω οφειλών. 

Παροχή δωρεάν πακέτων χρόνου ομιλίας, sms και δεδομένων Internet κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, κατά τα πρότυπα των προσφορών που ήδη οι εταιρείες ενεργοποιούν σε περιόδους εορτών και διακοπών. 

Ελάφρυνση τρεχουσών οφειλών των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή θα κλείσουν αναγκαστικά από τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση, για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές. 

Επειδή τα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας παραμένουν σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. 
Επειδή οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια στρατηγική δράσεων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και οι έκτακτες συνθήκες στην παρούσα συγκυρία απαιτούν αυξημένη ενεργοποίηση τέτοιων πρακτικών. 
Επειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων και συστάσεων των Αρχών, αναμένεται να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και προστασίας του κοινωνικού συνόλου.
Επειδή μια σειρά από προληπτικά μέτρα και συστάσεις των Αρχών, όπως η τηλεργασία, αλλά και η κατ’ οίκον παραμονή, απαιτούν, για λόγους ασφαλείας των πολιτών και ομαλής λειτουργίας δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων, την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ούτως ώστε οι εταιρίες – πάροχοι τηλεπικοινωνιών της χώρας να προχωρήσουν σε δράσεις διευκόλυνσης της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ιδίως όσον αφορά την αναστολή κάθε διακοπής σύνδεσης και επανασύνδεση όλων των συνδέσεων που έχουν διακοπεί λόγω οφειλών, την παροχή δωρεάν πακέτων χρόνου ομιλίας, sms και δεδομένων Internet κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και την ελάφρυνση τρεχουσών οφειλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή θα κλείσουν αναγκαστικά; 


Οι ερωτώντες βουλευτές 

Κάτσης Μάριος 
Αβραμάκης Ελευθέριος 
Αλεξιάδης Τρύφων 
Αμανατίδης Ιωάννης 
Αυγέρη Θεοδώρα 
Βαρδάκης Σωκράτης 
Βέττα Καλλιόπη 
Γεροβασίλη Όλγα 
Γιαννούλης Χρήστος 
Γκαρά Νατάσσα 
Γκιόλας Ιωάννης 
Δραγασάκης Ιωάννης 
Ελευθεριάδου Σουλτάνα 
Ζαχαριάδης Κώστας 
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 
Ηγουμενίδης Νικόλαος 
Κασιμάτη Νίνα 
Λάππας Σπύρος 
Μάλαμα Κυριακή 
Μαμουλάκης Χαράλαμπος 
Μάρκου Κώστας 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Μπαλάφας Ιωάννης 
Μπάρκας Κωνσταντίνος 
Μπουρνούς Ιωάννης 
Νοτοπούλου Αικατερίνη 
Ξανθόπουλος Θεόφιλος 
Παπανάτσιου Αικατερίνη 
Παππάς Νικόλαος 
Πέρκα Θεοπίστη 
Σαντορινιός Νεκτάριος 
Σαρακιώτης Ιωάννης 
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος) 
Σκούφα Μπέττυ 
Τζούφη Μερόπη 
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 
Φάμελλος Σωκράτης 
Φωτίου Θεανώ 
Φίλης Νίκος 
Χαρίτου Δημήτριος 
Χατζηγιαννάκης Μίλτος 
Χρηστίδου Ραλλία 
Ψυχογιός Γεώργιος 

Συνέχεια...