06/03/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Με λιτότητα και παρουσία μόνο των επισήμων οι φετινές εκδηλώσεις στο Σούλι, λόγω κορωνοϊού (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 03, 2020 0
Με λιτότητα και παρουσία μόνο των επισήμων οι φετινές εκδηλώσεις στο Σούλι, λόγω κορωνοϊού (+ΒΙΝΤΕΟ)

Την μνήμη των ηρώων του Σουλίου και το ολοκαύτωμα του 1803 με την ανατίναξη της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι, τίμησαν το πρωί της Κυριακής οι τοπικές αρχές.
Στη λιτή εκδήλωση λόγω περιορισμών covid-19 και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, βρέθηκαν:
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Σουλίου, και Πάργας, Γιάννης Καραγιάννης και Νίκος Ζαχαριάς αντίστοιχα, η θεματική αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Σταυρούλα Μπραΐμη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άλκης Λάμπρου και Λιάνα Σπανοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου Κώστας Παππάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νικόλας Κάτσιος, Νίκος Αθανασίου και Νίκος Γώγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σουλίου Τάσος Σουλάκης και Αντρέας Μπάμπας, ο πρόεδρος της ΤΚ Σαμονίβας Άγγελος Τόκας και ο πρ. βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης
Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη, το βουλευτή Θεσπρωτίας, το δήμαρχο Σουλίου και τον πρόεδρο της Σαμονίβας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο στον προαύλιο χώρο του Βουλευτηρίου, τοποθετήθηκε η προτομή του καπετάνιου Τζήμα Ζέρβα, ύστερα από από πρωτοβουλία του πνευματικού συλλόγου Αθηνών που ίδρυσε ο αείμνηστος Παραμυθιώτης Βασίλης Κραψίτης «Οι Φίλοι του Σουλίου». 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, χαρακτηριστικές εικόνες από το λιτό εορτασμό σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος του 1803.

Συνέχεια...

Πέτυχαν στη Μετάφραση θα τελειώσουν Λογιστική!

Ιουνίου 03, 2020 0
Πέτυχαν στη Μετάφραση θα τελειώσουν Λογιστική!

Πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας όμως θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τμήμα Λογιστικής!
Ξεκίνησαν τη φοιτητική τους ζωή στην Ηγουμενίτσα, θα την τελειώσουν στην Πρέβεζα!
Ο λόγος για τους φοιτητές του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας οι οποίοι εντάσσονται πλέον στο Τμήμα Λογιστικής καθώς το πρώτο κλείνει.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι φοιτητές του τμήματος μετάφρασης συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.
Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του οικείου Α.Ε.Ι.
Για την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών και πάσης φύσης βεβαιώσεων, σε φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, αρμόδια είναι τα όργανα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς να επέχουν ακυρότητας όσα εκ των ανωτέρω εκδόθηκαν από το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Παρέχεται η δυνατότητα επανέκδοσης των τίτλων σπουδών, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων του προηγούμενου εδαφίου, σε όσους φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην Τ.Ε.Ι. Ηπείρου επιθυμούν την αντικατάσταση εκείνων των οποίων έχουν εκδοθεί μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος, από το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Τα σύνορα ενισχύονται...!

Ιουνίου 03, 2020 0
Τα σύνορα ενισχύονται...!

Έμπρακτα η τοπική διοίκηση της αστυνομίας δείχνει τη διάθεσή της να ενισχύσει τις μεθοριακές υπηρεσίες...
Τα σύνορα, στη συνείδηση του πολίτη, είναι συνυφασμένα με τις δυσμενείς μεταθέσεις.
Μακριά από μας όμως τέτοιες σκέψεις! 
Στην προκειμένη περίπτωση, ο μέχρι τώρα -εγνωσμένης ικανότητας, γνώσης και εμπειρίας- Διευθυντής της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μετακινείται και αναλαμβάνει τη θέση του Διοικητή στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.
Για την ενίσχυση των συνόρων!
Για την ασφάλεια της μεθορίου!
Πως αλλιώς! Τόση εμπειρία να μην πάει στα βουνά;
Τουλάχιστον, την Ασφάλεια, αναλαμβάνει ικανός αξιωματικός...

ΠΗΓΗ: www.vdella.com
Συνέχεια...

3 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου - Ποδηλατάδα σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 03, 2020 0
3 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου - Ποδηλατάδα σήμερα στην Ηγουμενίτσα 

Άπειρος ποδηλατικός Όμιλος Ηγουμενίτσας
Ελάτε μαζί μας την Τετάρτη 3 Ιουνίου, να τιμήσουμε την Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου και να πάμε μια όμορφη βόλτα - προπόνηση. 
Αναχώρηση από το Probikeshop στις 15:00 για Δρέπανο, όσοι θέλουν συνεχίζουν μαζί μας για Γύρο Μενίνας και οι πιο τολμηροί θα συνεχίσουν προς Παραμύθια και θα ανέβουν στο Ασπροχάλικο (την πιο ψηλή ασφαλτοστρωμένη κορυφή της Θεσπρωτίας με 1210 μέτρα υψόμετρο). Σας περιμένουμε.
Η αυριανή βόλτα είναι μόνο για ενήλικες και πάντα με τη χρήση κράνους.
Συνέχεια...

Άγνωστος ρασοφόρος, χωρίς άδεια της Μητρόπολης Παραμυθιάς, στην περιοχή Ηγ/τσας

Ιουνίου 03, 2020 0
Άγνωστος ρασοφόρος, χωρίς άδεια της Μητρόπολης Παραμυθιάς, στην περιοχή Ηγ/τσας

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε στην περιοχή της Ηγουμενίτσας άγνωστος ρασοφόρος, που, όπως αναφέρουν πιστοί, δηλώνει ότι προέρχεται από τη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από πιστούς, την Κυριακή 31 Μαΐου, παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής Ραγίου, και απευθυνόμενος σε προσκυνητές έκανε λόγο περί αντιχρίστου, οικουμενιστών, νέας τάξης πραγμάτων, χάραγμα με τις νέες ταυτότητες και τα σχετικά...
Όπως μάθαμε η Μητρόπολη Παραμυθιάς, ενημέρωσε ιερείς και πιστούς, ότι ο εν λόγω μοναχός, του οποίου δεν γνωρίζει την ταυτότητα, δεν έχει λάβει καμιά άδεια για την παρουσία του στα όριά της και πολύ περισσότερο στους ναούς.

Συνέχεια...

Καταγγελία για το έργο κατασκευής πεζοδρομίων στη Νέα Σελεύκεια: "Να γίνουν στη ρυμοτομική γραμμή και όχι στη "γραμμή" εξυπηρέτησης συμφερόντων

Ιουνίου 03, 2020 0
Καταγγελία για το έργο κατασκευής πεζοδρομίων στη Νέα Σελεύκεια: "Να γίνουν στη ρυμοτομική γραμμή και όχι στη "γραμμή" εξυπηρέτησης συμφερόντων

Στην είσοδο Νέας Σελεύκειας: Πεζοδρόμια στη γραμμή του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού και Πολεοδομικού Σχεδίου ή στη «γραμμή» εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων σε βάρος της οδικής ασφάλειας πεζών και οχημάτων;

Χρόνια και χρόνια περιμέναμε με αγωνία να κατασκευαστούν πεζοδρόμια στην είσοδο της Νέας Σελεύκειας από τον κόμβο μέχρι το κέντρο του χωριού.

Χρόνια και χρόνια χωριανοί, μαθητές, επαγγελματίες, περπατούσαν, με κίνδυνο της ζωής τους, στην άκρη ενός στενού κοινοτικού δρόμου, που σε μια νύχτα, λόγω του ότι συνδέει την Ηγουμενίτσα και το Λιμάνι της με την Αλβανία, ονομάστηκε Εθνική οδός, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα δυναμικούς οικισμούς του κάμπου, Νέα Σελεύκεια, Κεστρίνη, Ράϊ, Ασπροκκλήσι, Σαγιάδα, με ένα τρομακτικό κυκλοφοριακό φόρτο.

Χρόνια και χρόνια βλέπουμε τις νταλίκες που εξυπηρετούν την μεταφορά εσπεριδοειδών, ιχθυοκαλλιεργειών και άλλων βιοτεχνικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί σε μια άτυπη βιοτεχνική ζώνη, να δυσκολεύονται να κινηθούν σε μια καθ' όλα επικίνδυνη στροφή, στο κέντρο του χωριού.
Χρόνια και χρόνια βλέπουμε, να υποβαθμίζεται η ζωή μας, να υποβαθμίζονται ή και να Κλείνουν -λόγω και αυτής της κατάστασης- επαγγελματικές δραστηριότητες, δίπλα σε αυτό το δρόμο.

Και μια μέρα είδαμε ξαφνικά να χαράσσονται και να αρχίζουν να κατασκευάζονται βιαστικά, πεζοδρόμια, όχι εκεί που προβλέπει το Ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Σελεύκειας και το Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής, αλλά σε βάρος του δρόμου, αυξάνοντας την επικινδυνότητα στην κίνηση οχημάτων, σε βάρος της οδικής ασφάλειας πεζών και οχημάτων, υποβαθμίζοντας κι άλλο την περιοχή και την ποιότητα της ζωής μας.

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μετά απ' όλα αυτά, καλούμε, 
1) Τη Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει το κατασκευαζόμενο έργο και να το κατασκευάσει εκεί που προβλέπουν το Ρυμοτομικό και το Πολεοδομικό Σχέδιο 
2) Τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει την εποπτεία της Εθνικής οδού να προβεί στον έλεγχο και στις αναγκαίες ενέργειες για να μη δημιουργούν τα κατασκευαζόμενα έργα προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία της. 
3) Την Τοπική Κοινότητα της Νέας Σελεύκειας να συγκαλέσει άμεσα Δ. Σ. και Λαϊκή Συνέλευση για να συζητήσει και να πάρει θέση στο πρόβλημα 
4) Τους χωριανούς να αντιδράσουμε και να μην επιτρέψουμε να γίνει ένα έργο που αντί να βελτιώνει την κατάσταση, να δημιουργεί νέα προβλήματα και κινδύνους.

Άκης Χεκίμογλου
Συνέχεια...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας

Ιουνίου 03, 2020 0
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη υλοποίησης του έργου της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης «Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας» ψήφισε ομόφωνα και υπέβαλε αίτημα-πρόταση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, διεκδικώντας το ως άνω έργο να ενταχθεί στη λίστα έργων (pipeline), που θα υλοποιηθούν εντός των διαστημάτων 2020-2023 και 2021-2030, με στόχο τη σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. 
Πρόκειται για ένα έργο υψίστης αναγκαιότητας, τόσο για την πόλη της Ηγουμενίτσας, που λόγω της ύπαρξης του λιμανιού αποτελεί βασικό Διευρωπαϊκό σημείο μεταφοράς, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, που εδώ και χρόνια, έναντι των άλλων Περιφερειών, υστερεί στο θέμα αυτό. 
Ουσιαστικά πρόκειται για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», που ως πάγιο αίτημα όλων, θα αποτελέσει κορμό μεταφορών στην Ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας ενώνει τη φωνή του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους υπόλοιπους Φορείς της Ηπείρου σε κάθε αγώνα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, στοχεύοντας στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του τόπου μας και διεκδικώντας το μέλλον που του αξίζει. 
Συνέχεια...

ΜΛ-ΚΚΕ: "Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στις ΗΠΑ"

Ιουνίου 03, 2020 0
ΜΛ-ΚΚΕ: "Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στις ΗΠΑ" 

Η βαρβαρότητα του καταπιεστικού κράτους των ΗΠΑ εξεγείρει τον αμερικάνικο λαό και ξεσηκώνει παγκόσμια οργή 

Με τη στυγερή δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, το κράτος των ΗΠΑ έδειξε για μια ακόμα φορά, συμπυκνωμένα, το κτηνώδες πρόσωπό του, που δεν επιτρέπει στα καταπιεζόμενα και φτωχά στρώματα του αμερικανικού λαού ούτε να αναπνεύσουν. 
Το νέο έγκλημά του, που ήλθε να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα προηγούμενων αστυνομικών δολοφονιών μαύρων, έχει προκαλέσει τη φρίκη όχι μόνο μέσα στις ΗΠΑ αλλά και παγκόσμια. Έχει πυροδοτήσει ένα τσουνάμι μαζικότατων διαδηλώσεων, σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, που συνεχίζονται για μέρες. 
Ενάντιά τους η κυβέρνηση Τραμπ έχει κινητοποιήσει όλο τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό και έχει επιβάλει καθεστώς «έκτακτης ανάγκης». Έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία, χρησιμοποιεί άγρια αστυνομική βία, πυροβολεί και σκοτώνει διαδηλωτές, έχει κατεβάσει στους δρόμους ακόμη και την Εθνοφρουρά, τα ειδικά στρατιωτικά σώματα για την κατάπνιξη λαϊκών κινητοποιήσεων. 
Παρά την τερατώδη αυτή καταστολή, οι διαδηλώσεις του αμερικανικού λαού συνεχίζονται για μέρες, ενώ και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Το μέγεθος και το σθένος της αντίδρασης του αμερικανικού λαού δείχνει πως υπάρχει ένα βαθύ υπόβαθρο. Στην πραγματικότητα, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αποτέλεσε τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής που υπάρχει μέσα στην αμερικανική κοινωνία από την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, την ταξική και μειονοτική καταπίεση, τις φυλετικές διακρίσεις και το ρατσισμό. Αυτές οι τεράστιες κοινωνικές πληγές που έχει ανοίξει ο αμερικανικός καπιταλισμός στο σώμα του αμερικανικού λαού -και τις κάνει ακόμα πιο βαθιές μέσα στις συνθήκες μιας διογκούμενης οικονομικής κρίσης- προκαλούν ακατάσχετη αιμορραγία στα δεκάδες εκατομμύρια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ειδικά των μαύρων και των άλλων μη λευκών μειονοτήτων. Αιμορραγία που μετριέται σήμερα με τους πάνω από 40.000.000 ανέργους (ένας από αυτούς ήταν ο Τζόρτζ Φλόιντ) και τους πάνω από 100.000 νεκρούς της επιδημίας του κορονοϊού που συνεχίζουν να αυξάνονται, με μια τεράστια εξάπλωση της φτώχειας. 
Το εκρηκτικό αυτό μείγμα ανεργίας, φτώχειας, εκμετάλλευσης και μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, ο αμερικανικός καπιταλισμός προσπαθεί να το ελέγξει με μια κρατική πολιτική που στηρίζεται στη σκληρή τρομοκρατία και την καταπίεση των λαϊκών στρωμάτων, που υποθάλπει το ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική πολιτική δολοφονιών μαύρων και άλλων κατατρεγμένων της αμερικανικής κοινωνίας. 
Η φρικτή αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ξεσχίζει, για μια ακόμα φορά, το υποκριτικό και πλαστό προσωπείο της «υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων», της «δημοκρατίας» και «ελευθερίας» που προσπαθούν να πλασάρουν, παγκόσμια, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Αποκαλύπτει ότι το ιμπεριαλιστικό κράτος της αμερικανικής αστικής τάξης, όπως είναι καταπιεστικό, κτηνώδες και δολοφονικό απέναντι σε άλλους λαούς και χώρες ενάντια στους οποίους έχει εξαπολύσει και εξαπολύει εγκληματικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι καταπιεστικό, κτηνώδες και δολοφονικό και απέναντι στον αμερικανικό λαό. 
Τώρα, που ο αμερικανικός λαός έχει ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτή την πολιτική, χρειάζεται να σταθούμε ενεργητικά στο πλευρό του. Ο αγώνας του ενώνεται με τον αγώνα όλων των λαών ενάντια στην τρομοκρατική, καταπιεστική, ληστρική πολιτική του ιμπεριαλιστικού κράτους των ΗΠΑ. 

Ηγουμενίτσα 2-6-2020 
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 03, 2020 0
Β. Γιόγιακας: "Το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με τον κανόνα de minimis ανακοίνωσε ο Βασίλης Γιόγιακας από το βήμα της Βουλής. Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα ο βουλευτής Θεσπρωτίας ευχαρίστησε τον Υπουργό Μάκη Βορίδη και την αρμόδια Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή για την ικανοποίηση του αιτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ) να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ​. «Δίνεται μια ανάσα ρευστότητας σε έναν πολύ σημαντικό για τη Θεσπρωτία παραγωγικό κλάδο, ρευστότητα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων που έχουν μείνει αδιάθετα. Εύχομαι να έχουμε σύντομα καλά νέα και για την αποζημίωση των παραγωγών αμνοεριφίων», σημείωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο στάθηκε στις διατάξεις με τις οποίες αυστηροποιούνται οι διοικητικές κυρώσεις και προβλέπονται για πρώτη φορά ποινές κυρώσεις σε περιπτώσεις «ελληνοποίησης» αγροτικών προϊόντων. «Πρόκειται για χρόνια αιτήματα παραγωγών που έβλεπαν τα ποιοτικά τους προϊόντα να απαξιώνονται, και τους επιτήδειους ανταγωνιστές τους συχνά να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών» τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ευχάριστο το ότι τόσο η αντιπολίτευση -τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της- όσο και οι φορείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα των διατάξεων που συζητούμε σήμερα και αύριο.
Και ότι η κριτική που έγινε επί της ουσίας των διατάξεων ήταν περιορισμένη ...
Γιατί, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν είναι κριτική επί της ουσίας το να μιλάει κανείς για νομοσχέδιο χωρίς στρατηγική ή «χωρίς υπεραξία».
Μήπως δεν είναι στρατηγική επιλογή της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης η πάταξη των ελληνοποιήσεων;
Μήπως δεν είναι στρατηγική επιλογή η προτεραιότητα στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία;
Δεν είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων με εξαγωγικές δυνατότητες;
Ασφαλώς και είναι!
Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται μόνο με τα λεγόμενα εμβληματικά νομοσχέδια.
Γίνονται και με μικρότερες, στοχευμένες παρεμβάσεις με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι νομίζεται...
Αν κάποιοι εξακολουθούν ωστόσο να αναρωτιούνται για την αξία που έχει το παρόν νομοσχέδιο, ας ρωτήσουν τους Έλληνες παραγωγούς:
Τους κτηνοτρόφους, τους αυγοπτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους.
Γιατί αυτοί προστατεύονται, τα δικά τους προϊόντα προστατεύονται, ο δικός τους μόχθος προστατεύεται!
Ξεκινώντας από την πολύ πιο αυστηρή αντιμετώπιση των λεγόμενων «ελληνοποιήσεων».
Μια αθέμιτη πρακτική, που δυσφημεί την ποιότητα και την αυθεντικότητα ελληνικών προϊόντων, που πλήττει το αγροτικό εισόδημα, που είναι εις βάρος και του καταναλωτή.
Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα - με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών ή και χρηματική ποινή - η παραγωγή, διακίνηση και διάθεση νοθευμένων και επιβλαβών τροφίμων.
Είναι η πρώτη φορά που όσοι καπηλεύονται χαρακτηρισμένα και ποιοτικά πολύτιμα προϊόντα μας έχουν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης, χρηματική ποινή, μέχρι και μόνιμη αφαίρεση της χρήσης γεωγραφικών ενδείξεων σε περιπτώσεις υποτροπής.
Είναι η πρώτη φορά που θα επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ελληνοποιήσεις.
Αυτές οι πολύ αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις είναι το πρώτο βήμα.
Όπως χει πει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις με σκοπό την αναμόρφωση των αρχών, του προσωπικού, των διαδικασιών και των εργαλείων ελέγχου.
Γιατί η δύναμη αποτροπής των ποινών ενισχύεται και όταν αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστούν οι παραβάτες!
Να πω εδώ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν το νομοσχέδιο αυτό, έχει αποδείξει ότι και θέλει, και μπορεί να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
Για 15 ημέρες πριν τη φετινή Κυριακή του Πάσχα υπήρξε μια συντονισμένη συνεργασία για την καταγραφή της διαδρομής κάθε ενός από τα ζωντανά αιγοπρόβατα και τα σφάγια που εισήχθησαν στη χώρα μας.
Με σκοπό να αποτραπούν απόπειρες ελληνοποιήσεων και να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν στο τραπέζι τους πιστοποιημένο ντόπιο αρνί και κατσίκι.
Σε αυτό βοήθησε και μια άλλη πρωτοβουλία, η καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών από παραγωγούς, χονδρεμπόρους και λιανέμπορους σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αυτή λοιπόν η κεντρική επιλογή - για αποτελεσματικούς ελέγχους, για πιο αυστηρές ποινές, για χαρτογράφηση των παραγωγών και της παραγωγής - επιβεβαιώνεται και από άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Είναι το «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο» με το οποίο προστατεύονται οι πραγματικοί παραγωγοί.
Είναι η παρακολούθηση του ισοζυγίου αυγοπαραγωγής και ιχνηλασιμότητας μέσα από τη βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» ώστε να εντοπίζονται απόπειρες ελληνοποιήσεων και άλλες μέθοδοι αθέμιτου ανταγωνισμού.
Πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για χρόνια αιτήματα παραγωγών που έβλεπαν τα ποιοτικά τους προϊόντα να απαξιώνονται, και τους επιτήδειους ανταγωνιστές τους συχνά να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών.
«Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Την αυθαιρεσία, την κερδοσκοπία, την παραπλάνηση. Θα εντοπίζονται έγκαιρα, θα βεβαιώνονται γρήγορα και θα τιμωρούνται αυστηρά!».
Αυτό το μήνυμα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση!
Θα ήταν παράλειψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να μην αναφερθώ, έστω ενδεικτικά, σε μερικές άλλες διατάξεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς μας.
Στη δυνατότητα που δίνεται στις Περιφέρειες να συμμετέχουν στις δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης έργων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που εποπτεύουν.
Να πω εδώ, κύριε Υπουργέ, ότι ελπίζουμε για μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών των ΤΟΕΒ, κυρίως προς τη ΔΕΗ, και ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από την πλευρά σας.
Είναι επίσης ο επιπλέον χρόνος που δίνεται στους κτηνοτρόφους να πάρουν άδεια για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Είναι, ακόμη, η τροπολογία ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας όσοι απασχολούνται σε εποχικές αγροτικές εργασίες.
Η ρύθμιση αυτή, μαζί με άλλες ρυθμίσεις για τη μετάκληση των εργατών γης και την ασφάλισή τους με εργόσημο, δίνει «ανάσα» στους παραγωγούς μας και διευκολύνει το μάζεμα της παραγωγής που διαφορετικά θα καταστρεφόταν…
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, επειδή ακούστηκε και αυτό, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε το εξής:
Είναι ένα πράγμα η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, όπως επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο.
Και είναι άλλο πράγμα η αντιμετώπιση εκτάκτων ζητημάτων που προέκυψαν μετά την πανδημία, και αφορούν κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό κύριο Βορίδη και την αρμόδια Υφυπουργό κυρία Αραμπατζή για την απόφασή τους να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με τον κανόνα de minimis.
Δίνεται μια ανάσα ρευστότητας σε έναν πολύ σημαντικό για τη Θεσπρωτία παραγωγικό κλάδο, ρευστότητα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων που έχουν μείνει αδιάθετα.
Και εύχομαι να έχουμε σύντομα καλά νέα και για την αποζημίωση των παραγωγών αμνοεριφίων.
Βλέπουμε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το Υπουργείο ήδη στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή.
Αλλά το κάνει, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, από τη μία, και τις δημοσιοοικονομικές δυνατότητες από την άλλη!
Ας μην παραβιάζουν λοιπόν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης ανοικτές θύρες, γιατί έχουν γνώση οι φύλακες!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα