11/01/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Η κυβέρνηση καταργεί και στα χαρτιά το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Νοεμβρίου 01, 2023 0
Η κυβέρνηση καταργεί και στα χαρτιά το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Αν υπήρχε μια πιθανότητα να πάρει σάρκα και οστά το πάρκο αγροδιατροφής στην Άρτα ή να επανέλθει η Ηγουμενίτσα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή παύει να υφίσταται.

Τα τρία νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είχαν ιδρυθεί το 2019 με το νόμο Γαβρόγλου και είχαν τεθεί σε αναστολή από τη Νίκη Κεραμέως, τώρα σβήνουν οριστικά.

Με νόμο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, καταργούνται τα 36 από τα 37 νέα τμήματα “Γαβρόγλου” σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Κυβέρνηση έκρινε πως τα νέα τμήματα ιδρύθηκαν προεκλογικά, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Η ΕΘΑΑΕ το μοναδικό φάκελο που υιοθέτησε και θα συμπεριληφθεί από τον υπουργό Παιδείας στο νέο νόμο είναι του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο συγχωνεύεται με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος, προκειμένου να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.

Ανάμεσα στα τμήματα που οδεύουν προς οριστική κατάργηση σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της σχολής Γεωπονίας Άρτας και το τμήμα Μετάφρασης Διερμηνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Ηγουμενίτσας.

Το τελευταίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί παρελθόν για την Ηγουμενίτσα, όμως τόσο το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών είχε κριθεί απαραίτητο για να συμπληρώσει και να ενισχύσει την Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η ίδρυση του Τμήμα Επιστημών Τροφίμων που θα συμπλήρωνε την Γεωπονική της Άρτας μαζί με το Πάρκο Αγροδιατροφής που προβλεπόταν να λειτουργήσει.

Tα 37 από τα 38 τμήματα που είχαν μπει σε αναστολή έναρξης λειτουργίας το 2019 από τη Νίκη Κεραμέως και καταργούνται τώρα από την Κυριάκο Πιερακκάκη είναι τα εξής:

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)
-Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (Άμφισσα)
-Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)
-Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
-Γεωλογίας (Καβάλα)
-Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)
-Μουσειολογίας (Έδεσσα)
-Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)
-Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)
-Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
-Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)
-Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)
-Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αγ. Νικόλαος)
-Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)
-Χημικών Μηχανικών (Χανιά)
-Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
-Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)
-Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)
-Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)
-Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία (Καστοριά)
-Μάρκετινγκ (Γρεβενά)
-Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)
-Κινηματογράφου (Φλώρινα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
-Λογοθεραπείας (Λαμία)
-Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)
-Ψυχολογίας (Βόλος)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
-Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)
-Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)
-Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
-Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)
-Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
-Αγροτικής Οικονομίας (Άργος)
-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)
-Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Κατολίσθηση τη νύχτα στο δρόμο Νεράϊδας- Σαγιάδας

Νοεμβρίου 01, 2023 0
Κατολίσθηση τη νύχτα στο δρόμο Νεράϊδας - Σαγιάδας

Κατολίσθηση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην επαρχιακή οδό Νεράιδας- Σαγιάδας στη Θεσπρωτία.

Η κατολίσθηση καταγράφηκε σε δύο σημείο, στο 25ο και το 27ο χιλιόμετρο με αποτέλεσμα να κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς τους Φιλιάτες.

Από την Πολιτική Προστασία και την Π.Ε. Θεσπρωτίας κινήθηκαν άμεσα μηχανήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής και από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν δεν παρουσιάζονται άλλα προβλήματα στην Ήπειρο.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

ΟΧΙ των ΕΛΤΑ για την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος στο Μαργαρίτι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 01, 2023 0
ΟΧΙ των ΕΛΤΑ για την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος στο Μαργαρίτι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Προ ημερών ο Δήμος Ηγουμενίτσας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητούσε από τα ΕΛΤΑ τη συνέχιση λειτουργίας του υποκαταστήματος στο Μαργαρίτι.

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Πάκος, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση των ΕΛΤΑ με επιστολή προς το Δήμο, απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δ.Σ., διάβασε την αρνητική απάντηση- επιστολή των ΕΛΤΑ. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Π. Νταής, ενημέρωσε το σώμα, ότι ακριβώς την ίδια αρνητική απάντηση, έχει αποστείλει η διοίκηση των ΕΛΤΑ και σε άλλο Δήμο της χώρας που είχε παρόμοιο αίτημα.

Ο κ. Δώρης Δήμας, αφού συμφώνησε να στείλουν εκ νέου αίτημα, τόνισε πως η μόνη λύση είναι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις για να αναδειχθεί το ζήτημα και να ασκηθεί πολιτική πίεση...

Στην πρόταση του κ. Δήμα, ο Δήμαρχος κ. Λώλος, έβαλε τα γέλια. Και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Εδώ έκανε την ...πάπια όταν ξεπουλήθηκε το λιμάνι της πόλης, θα κάνει κινητοποιήσεις για το ΕΛΤΑ Μαργαριτίου; Όντως είναι για γέλια...!

Με λίγα λόγια, η διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκαθάρισε στο Δήμο, ότι οι κάτοικοι του Μαργαριτίου θα πρέπει να εξυπηρετούνται πλέον από τα ΕΛΤΑ στην Παραμυθιά...!

Και τόσο ο νυν αλλά και ο επόμενος δήμαρχος φαίνεται πως θα αφήσουν το θέμα ως έχει...!


(Δείτε βίντεο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μετά το 1:20')

Συνέχεια...

H μαφία της τσιπούρας και οι δουλειές με τους Ιταλούς

Νοεμβρίου 01, 2023 0
H μαφία της τσιπούρας και οι δουλειές με τους Ιταλούς

Περίπου 7.000-10.000 τόνοι ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας –κυρίως τσιπούρες και λαβράκια– εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα ή κάτω από ένα καθεστώς με πολλές «γκρίζες ζώνες», φαινόμενο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των εταιρειών που δρουν νόμιμα, συνεπάγεται απώλεια για τα δημόσια ταμεία και μπορεί να θέτει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. 

Και μπορεί κατά καιρούς να έχουν εντοπιστεί τέτοια παράνομα φορτία, που δεν συνοδεύονται από παραστατικά και να έχουν συλληφθεί οι οδηγοί των φορτηγών που ετοιμάζονται να τα μεταφέρουν με τα πλοία από τα λιμάνια, όμως αυτοί είναι συνήθως ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Στον κλάδο αποτελεί κοινό μυστικό ότι εκτός από τις περιπτώσεις κλοπής ψαριών από κλωβούς εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργειών, όπου εμπλέκονται άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: η εκτροφή ψαριών σε εγκαταστάσεις των οποίων έχουν λήξει οι άδειες, με την εμπλοκή εταιρειών «ζόμπι» που έχουν πτωχεύσει από την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέη προς τις τράπεζες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εταιρειών ιχθυοτροφών, ακόμη και πρώην τραπεζιτών. 

Με άλλα λόγια, το… ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, κάτι που δυστυχώς στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας αποδείχθηκε πολλάκις και ποικιλοτρόπως, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια.

Κεντρικό ρόλο στο φαινόμενο φέρεται να έχουν, όπως αποκαλύπτουν στην «Κ» άτομα με βαθιά γνώση της εν λόγω αγοράς, δύο κυρίως εταιρείες, γνωστές από τα παλιά στον χώρο, οι οποίες πτώχευσαν κατά την προηγούμενη δεκαετία. 

Πρόκειται για εταιρείες που επί σειρά ετών έχουν ζημιογόνες χρήσεις, με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της μιας να υπερβαίνουν στο τέλος του 2022 τα 100 εκατ. ευρώ και της άλλης τα 13 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους να ανέρχεται σε περίπου 170 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για εταιρείες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε πλέον να λειτουργούν, αφού στην ουσία μετά την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ούτε μεταβιβάστηκαν σε άλλον ιδιοκτήτη ούτε στην πραγματικότητα εξυγιάνθηκαν, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύουν χρέη, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλούς ακόμη κλάδους.

Πώς καταφέρνουν να συντηρούνται οι εταιρείες αυτές, την ώρα μάλιστα που πιστώτριες τράπεζες εκδίδουν ακόμη διαταγές πληρωμής; 

Κεντρικό ρόλο φέρεται να έχει συγκεκριμένος πολύ ισχυρός προμηθευτής ιχθυοτροφών, που εφοδιάζει τις εταιρείες ιχθυοτροφές, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ψαριών τους. Εκεί φέρεται να υπάρχει μια από τις πολλές «γκρίζες ζώνες» της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πηγές μας, υπάρχει ένα νόμιμο τμήμα ψαριών που δεσμεύεται και ένα τμήμα που δεν αποτυπώνεται σε λογιστικές καταστάσεις. 

Πρόκειται ακριβώς για το τμήμα αυτό που φέρεται να διοχετεύεται στην αγορά, εντός κι εκτός Ελλάδας, χωρίς παραστατικά, με τους επιτήδειους να αξιοποιούν τα… παλιά καλά δίκτυα των Ιταλών, κυρίως αυτά που βρίσκονται στη Νάπολη και τις συναλλαγές να γίνονται με μετρητά.

Τα προβλήματα της Avramar

Η ένταση του παραπάνω φαινομένου δεν θεωρείται άσχετη με ό,τι συμβαίνει στην κορυφή του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, στο γεγονός δηλαδή ότι η Avramar, η μεγαλύτερη εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση της «Ανδρομέδας», της «Σελόντα» και της «Νηρεύς», ταλανίζεται από σοβαρότατα προβλήματα και βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ακόμη και διά του τεμαχισμού της. 

«Η έλλειψη ενός ισχυρού παίκτη, όχι μόνον αριθμητικά, αλλά με ισχυρή διοίκηση στον κλάδο, ευνοεί παρασιτικές συμπεριφορές», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ότι «έτσι βρίσκουν χώρο άνθρωποι που έπαιζαν ρόλο και παλαιότερα στον κλάδο και τον οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας». Τα φαινόμενα ευνοούνται και από τη δραματική ολιγωρία στην εφαρμογή του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη μη χωροθέτηση των προβλεπόμενων Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ).

Ετσι, αν και το 2011 στην περίφημη μελέτη της McKinsey για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας περιλαμβανόταν ως ένας απ’ αυτούς που μπορεί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και αναλυόταν ως «αναδυόμενος αστέρας», τρία χρόνια μετά ο έλεγχος των δύο μεγαλυτέρων εταιρειών, της «Σελόντα» και της «Νηρεύς», πέρασε στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών, μέσω της μετοχοποίησης των δανείων που δεν εξυπηρετούνταν. 

Μες στην ίδια δεκαετία αρκετές ακόμη εταιρείες έφτασαν στην πτώχευση, εξέλιξη που είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τους λανθασμένους χειρισμούς των ιδιοκτητών τους. Ας σημειωθεί δε ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες και μεσαίες εταιρείες του κλάδου ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. 

Η εξαγορά της «Σελόντα» και της «Νηρεύς» από την «Ανδρομέδα», με βασικούς μετόχους τις Amerra και Mubadala, δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, με συνέπεια ο κλάδος να απειλείται με κατάρρευση, την ώρα μάλιστα που εντείνεται ο ανταγωνισμός από την Τουρκία και την Κροατία.
Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την Avramar

Το 2018 σημαίνον στέλεχος της αγοράς με κεντρικό ρόλο στην εξαγορά των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα» από την «Ανδρομέδα», στέλεχος που πλέον δραστηριοποιείται σε εντελώς διαφορετικό κλάδο, σημείωνε χαρακτηριστικά: «Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια μικρογραφία της χώρας. Ο,τι πήγε στραβά στη χώρα πήγε και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας». 

Και η χώρα μπορεί να ανέκαμψε, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια όμως όχι. Πλέον για την Avramar, τον μεγαλύτερο παίκτη της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Από την πώλησή της εν συνόλω σε έναν νέο επενδυτή –αν και κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο– μέχρι την αποχώρηση του ενός εκ των δύο βασικών μετόχων από το επιχειρηματικό σχήμα (σ.σ. οι δύο βασικοί μέτοχοι είναι η Amerra και η Mubadala), με την κατάσταση να εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα πράγματα πάντως για την αναζήτηση ενός νέου επενδυτή που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την Avramar δυσκολεύουν, όχι μόνο λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει ο κλάδος, αλλά διότι σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται τάση αποεπένδυσης από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Σύντομα, πάντως, θα μάθουμε εάν οι τράπεζες θα χορηγήσουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση που έχει ζητήσει η Avramar, δάνειο περί τα 20 εκατ. ευρώ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από το πόρισμα της νορβηγικής εταιρείας INAQ που ανέλαβε την απογραφή του ιχθυοπληθυσμού.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν γίνει διαρροές στον Τύπο περί πολύ μικρών αποκλίσεων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γίνει σε βάθος ανάλυση των ευρημάτων.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα