03/19/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ηγουμενίτσα: Αύριο η ημερίδα για το Βλαχόφωνο ελληνισμό

Μαρτίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Αύριο η ημερίδα για το Βλαχόφωνο ελληνισμό

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ανακοινώνει την Ημερίδα «ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 μ.μ. σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των επισήμων καλεσμένων και θα ακολουθήσουν ομιλίες πάνω στα σημαντικά θέματα που απασχολούν το βλαχόφωνο Ελληνισμό.

Πρώτος, ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος στην ομιλία του με τίτλο «Η προσφορά των βλαχοφώνων στην Επανάσταση του 1821» θα αναφερθεί όχι μόνο στους αγώνες για την παλιγγενεσία αλλά και στη σημαντική συμβολή των βλαχόφωνων Ελλήνων στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α. κ. Μιχαήλ Μαγειρία με τίτλο «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία» όπου θ’ αναφερθεί στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι δύο αυτοί συλλογικοί φορείς των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν βλαχόφωνοι ελληνικής καταγωγής.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας στην ομιλία του με τίτλο «Η πολιτική πλευρά του βλάχικου ζητήματος» θα αναλύσει το βλάχικο ζήτημα από τη σκοπιά του πολιτικού αναφερόμενος σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αυτό το τεχνητό ζήτημα έχει προκαλέσει στην Ελλάδα καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Η Ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, την Π.Ο.Π.Σ.Βλάχων και το Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας, να μας τιμήσετε με τη συμμετοχή σας.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Μετά από δύο χρόνια του απάντησαν, ότι δεν μπορούν να του απαντήσουν ...έγκαιρα!!!

Μαρτίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Μετά από δύο χρόνια του απάντησαν, ότι δεν μπορούν να του απαντήσουν ...έγκαιρα!!!

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διαφορετική αίσθηση του χρόνου απ’ αυτή του μέσου πολίτη. Και κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία το επιβεβαιώνει!

Κάτοικος της Ηγουμενίτσας στις 19 Μαρτίου του 2021 –ναι του 2021- προχώρησε σε γραπτή καταγγελία για αυθαίρετη δόμηση. Η καταγγελία είχε γίνει στο αυτοτελές τμήμα ΥΔΟΜ του Δήμου Ηγουμενίτσας!

Πριν λίγες ημέρες έλαβε ταχυδρομικά ένα φάκελο. Έκπληκτος, αφού και ο ίδιος είχε ξεχάσει την καταγγελία πιστεύοντας ότι στο διάστημα που ακολούθησε έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, διαπίστωσε ότι ήταν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Δύο χρόνια μετά, το τμήμα ΥΔΟΜ του απαντά ότι… αδυνατεί να του απαντήσει έγκαιρα!

«Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής αίτησης, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας αδυνατεί να απαντήσει έγκαιρα, λόγω της διαχρονικής ανεπάρκειας προσωπικού, του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ανοικτών υποθέσεων και της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν οι περισσότερες από αυτές, με αποτέλεσμα να απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ημερών για την οριστική διεκπεραίωσή τους.

Επιπλέον οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καλούνται καθημερινά να εξυπηρετήσουν τους πολίτες είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του χρόνου εργασίας να αναλώνεται στην παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων.

Παρακαλούμε για την κατανόησή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνετε απαραίτητη» αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη δύο χρόνια μετά την καταγγελία!


Είναι απορίας άξιον αν τα δύο χρόνια ανήκουν στην κατηγορία του «έγκαιρου» κατά την ΥΔΟΜ Ηγουμενίτσας..

Είναι απορίας άξιον γιατί ο πολίτης πρέπει να γίνει κοινωνός του όγκου δουλειάς της υπηρεσίας που δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει..

Είναι απορίας άξιον αν η ίδια επιστολή, αποτελεί μία μόνιμη φόρμα με την οποία απαντά η υπηρεσία κα προς άλλους πολίτες..

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι πως αν η καταγγελία του πολίτη για την κατασκευή αυθαίρετου ευσταθούσε αυτό θα έχει ήδη ολοκληρωθεί και θα χρησιμοποιείται κιόλας.

Πάντως είναι παρήγορο που το ίδιο το προσωπικό της υπηρεσίας, αναγνωρίζει την… ανεπάρκεια του!

Συνέχεια...

Το ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών - Του Άλκη Φάτσιου

Μαρτίου 19, 2023 0
Το ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών - Του Άλκη Φάτσιου

ΘΥΜΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ…
ΘΥΜΑ, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…
ΘΥΤΗΣ, ΤΟ ΠΑΝΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…
ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ…
ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ…

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος, στοιχειωδώς νοήμων, έντιμος και αξιοπρεπής, που δεν αποδέχεται την παραπάνω αλήθεια;;; Φυσικά, δεν αναφέρομαι ούτε στους σιχαμερούς, βασικούς εκπροσώπους αυτού του συστήματος, που η σκέψη τους και μόνο, και κύρια οι πρακτικές τους, δημιουργούν, τουλάχιστον στο γράφοντα, ακατάσχετες εμετικές τάσεις, ούτε στα ασπόνδυλα μαλάκια που καμώνονται τάχα μου, τους "έγκυρους δημοσιογράφους’", που στο άκουσμά τους στα ΜΜΕ, και ο ίδιος ο Γκαίμπελς (υπουργός ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ του Χίτλερ) θα ωχριούσε, και φυσικά δεν αναφέρομαι ούτε σε εκπροσώπους των άλλων θεσμών που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, και διατεταγμένη υπηρεσία με τους παραπάνω…

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών, η ευλύγιστη ΜΕΣΗ, τα ΕΥΛΥΓΙΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ, αλλά και η μοναδική τους ικανότητα, να ΕΡΠΟΥΝ, να ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ κυριολεκτικά και να ΓΛΕΙΦΟΥΝ προς πάσα κατεύθυνση, και πάντα προς ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ, στερούμενοι κάθε ίχνους ηθικής και αξιοπρέπειας και φυσικά εντιμότητας…

Οι καθημερινές διαδηλώσεις, μας ΔΕΙΧΝΟΥΝ το δρόμο, πρέπει να συνεχιστούν, να συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους, δηλ. να είναι καθημερινές αλλά και με σαφή κλιμάκωση, τόσο στα μέσα, όσο και στους στόχους. Εννοείται βεβαίως, ότι για τον γράφοντα, γνωστό αυτό, μακροπρόθεσμος και στρατηγικός στόχος, δεν μπορεί να είναι άλλος, από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτού του καρκινώματος που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, και βεβαίως όχι μόνο εξʹ αιτίας του εγκλήματος των Τεμπών…

Σαν μια πρώτη μου σκέψη, μια προϋπόθεση θα έλεγα, για να πάμε παρακάτω στα μέσα και στους στόχους, είναι να συνειδητοποιήσουμε, ότι γι’ αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ, στις διάφορες συγκεντρώσεις, πορείες κ.λ.π., δεν αρκεί να ζητάμε, υπό τη μορφή συνθήματος, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, αλλά πρώτα και κύρια να ζητάμε την ΤΙΜΩΡΙΑ … 

Να ζητάμε να υπάρχει ΤΙΜΩΡΙΑ … Να επιδιώξουμε με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, (άλλωστε δεν ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, χωρίς ΤΙΜΩΡΙΑ υπαιτίων…) να ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ, οι υπαίτιοι και κύρια οι πραγματικοί υπαίτιοι, δηλ. οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ, όποιοι και όπου και αν είναι… 

ΕΠΙΜΕΝΩ να ομιλώ περί ΤΙΜΩΡΙΑΣ, χωρίς να μου διαφεύγει το γεγονός, ως νομικός, ότι το ΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, φρόντισε, με τον περιβόητο Νόμο του ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ‘’περί ευθύνης Υπουργών‘’ (στην ουσία το νόμο περί απαλλαγής Υπουργών..), να αναζητούνται ευθύνες -και κάτω από μύριες όσες απαγορευτικές σχεδόν προϋποθέσεις… ̶ ΜΟΝΟ για Υπουργούς ή αναπληρωτές τους, της εν ενεργεία Κυβέρνησης… Η ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ και η ΝΤΡΟΠΗ του πολιτικού συστήματος, περισσεύει…

ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, όλων αυτών που χρόνια τώρα καμώνονται ότι κυβερνάνε, με γνώμονα δήθεν, το συμφέρον του λαού …
ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, όλων αυτών που χρόνια τώρα, συγκάλυπταν, ή αν κρίνουμε ότι και τώρα συγκαλύπτουν, κάθε παράλειψη ή πράξη αναφορικά με τα καθήκοντά τους, και που σχέση θα είχε ή έχει με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, όλων εκείνων, θεσμικών ή μη, που είτε στο παρελθόν είτε τώρα, θα κληθούν να κρίνουν αίτια και αιτίους, και θα προχωρήσουν σε πράξεις και αποφάσεις ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ των ΥΠΑΙΤΙΩΝ …

ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα παραπάνω αναφερόμενα περί ΤΙΜΩΡΙΑΣ, είναι χρήσιμο να αναφέρω:
1) Στη Χώρα μας, σε όλα τα ανώτερα και ανώτατα πολιτικά επίπεδα, αλλά και στις παρυφές αυτών (π.χ. Αστυνομία κ.λ.π) καλλιεργήθηκε και ισχύει η λεγόμενη ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ, δηλ.’’είμαι Υπουργός, υφυπουργός, βουλευτής, αστυνομικός κ.λ.π, κάνω ότι θέλω, και ΚΑΝΕΊΣ δεν με πειράζει…‘’
Συνεπώς πρέπει να ΣΠΑΣΟΥΜΕ, να ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ αν θέλετε, αυτό το άβατο, αυτό το απυρόβλητο των ανθρώπων του συστήματος, όταν αυτοί παρανομούν, όταν αυτοί εγκληματούν. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ χρειάζεται… όσο για τους τρόπους, θα τους βρούμε … και πάλι εμείς...

2) Είναι ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ως έννοια.
Είναι ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ως θεσμός,
και
είναι ένα τελείως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ θέμα, η ΤΙΜΩΡΙΑ …
Δηλ. η τελευταία (ΤΙΜΩΡΙΑ) δεν είναι κατʹανάγκην απότοκος της Δικαιοσύνης, είτε αυτή θεωρηθεί ως έννοια είτε ως θεσμός… Σε κάθε περίπτωση: Ας μη ξεχνούμε…
Η επιβολή ΤΙΜΩΡΙΑΣ εν τέλει, αλλά και η ΣΥΝΕΧΙΣΗ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, των ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, πρέπει να είναι –ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ– δική μας ΑΠΟΦΑΣΗ, απόφαση των ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, οργανωμένων και κινουμένων ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, και με τέτοιον τρόπο εκδηλούμενη η ως άνω απόφαση, που να προσομοιάζει σε ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ τους, δική μας (ΠΟΛΙΤΩΝ ), ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ …

Στο σημείο αυτό, πόσο επίκαιροι μου ακούγονται οι στίχοι του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα, ένας εκ των κορυφαίων ποιητών του 20ου αιώνα, σε μετάφραση Δανάης Στρατηγοπούλου, από το Canto General, που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής, και απέδωσε ο εκπληκτικός Νίκος Ξυλούρης με τίτλο ‘’Οι νεκροί της Πλατείας‘’… Οι αναλογίες για αξίωση ΤΙΜΩΡΙΑΣ των πάσης φύσεως ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ, καίριες και καταλυτικές … Ένα μικρό δείγμα:

«Αυτών που προχώρησαν ως ετούτο το ΕΓΚΛΗΜΑ ..
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ..
Εκείνων που έδωσαν το σύνθημα του ΘΑΝΑΤΟΥ
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ..
Εκείνων που προστατέψανε αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ…
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ…
Δεν θέλω να μου δίνουνε το χέρι
το μουλιασμένο, από το δικό μας αίμα…
Δεν τους θέλω για πρεσβευτές
ΟΥΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.
Θέλω να τους δω να δικάζονται
σε τούτον εδώ τον ίδιο τόπο,
σε τούτην εδώ την ΠΛΑΤΕΙΑ …
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ … ».


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ  12/3/2023
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Ο Μ.Κάτσης στο Regional Growth Conference 2023 για την Κυβερνοασφάλεια (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 19, 2023 0
Ο Μ.Κάτσης στο Regional Growth Conference 2023 για την Κυβερνοασφάλεια (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) 2023 που διοργάνωσε η ιστορική εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παραβρέθηκε προσκεκλημένος ως ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, συμμετέχοντας ειδικότερα στο πάνελ με θέμα: «Η ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο ως παράγοντας ενίσχυσης της ανάπτυξης». 

Κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας συζήτησης για αυτό το ύψιστης σημασίας ζητούμενο της νέας ψηφιακής εποχής, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις θέσεις του κόμματος πάνω στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και αντάλλαξε απόψεις με τους συνομιλητές του στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πεδίο το οποίο προσφέρεται για εθνική πολιτική, συγκλίσεις και συνέργειες.

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι τα ζητήματα Κυβερνοασφάλειας έχουν καταστεί υψηλής σημασίας και εκ των ων ουκ άνευ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και της οικονομίας και πως είναι προϋπόθεση για το επίσης φλέγον ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων. 

Κάνοντας αναδρομή στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως κομβικά γεγονότα την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το 2016 και την εκπόνηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, με τα οποία η Πολιτεία μπόρεσε για πρώτη φορά να λειτουργήσει συντεταγμένα, με σχέδιο και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής στα ζητήματα της ψηφιακής μετάβασης. 

Πιο εξειδικευμένα, στάθηκε στην ψήφιση του ν.4577/2018 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία για υψηλό κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS), εξειδικεύοντας τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών και τις διαδικασίες παροχής πληροφοριών και κοινοποίησης συμβάντων στις αρμόδιες Αρχές, στην αναθεώρηση της Εθνική Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, καθώς και στην υπογραφή συμφωνίας έδρας για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) που εδρεύει στην Ελλάδα, ως σημείου αναφοράς και αριστείας της Κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέλυσε τα βασικά σημεία της αρχιτεκτονικής του πλέγματος Κυβερνοασφάλειας εντός του κρατικού μηχανισμού, όπου οι υπεύθυνοι φορείς είναι η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η ΕΥΠ και η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής ασφάλειας συστημάτων και πληροφοριών, επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα το εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Κρίσιμων Υποδομών (SOC) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον να δημιουργηθούν τοπικά mini SOCs σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων (π.χ. ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ, Κτηματολόγιο κ.ά.). 

Ωστόσο, τόνισε ότι σε αυτές τις υποδομές πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες RISK ASSESMENT και GAP ANALYSIS, ώστε η Πολιτεία να χαρτογραφήσει τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η αποτίμηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου και ειδικότερα της Οδηγίας NIS (ν.4587/2018), καθώς και να δούμε με θάρρος όλα τα κενά ασφαλείας και να τα θωρακίσουμε, όπως κάθε σοβαρό Κράτος οφείλει να κάνει. 

Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι η απουσία αυτής της οργανωμένης δουλειάς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως η επίθεση στα ΕΛΤΑ που προκάλεσε την πολύμηνη κατάρρευση των συστημάτων του Οργανισμού, τεράστια οικονομική ζημιά, εκ των υστέρων γαϊτανάκι απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ για την επαναφορά και θωράκιση των συστημάτων, καθώς και τη διαρροή και απώλεια τεράστιου όγκου δεδομένων των πολιτών.

Εξ άλλου, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων στον ευρύ πληθυσμό, ως εκ των ων ουκ άνευ για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκ βάθρων αλλαγές και ανακατατάξεις που προκαλεί παγκοσμίως η 4η βιομηχανική επανάσταση. 

Τόνισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι, στη νέα εποχή δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω, να μην υπάρξουν ηλικιακοί, οικονομικοί και άλλοι αποκλεισμοί πολιτών από τις ψηφιακές υπηρεσίες και πως με ευθύνη του Κράτους, θα πρέπει να δημιουργηθούν δωρεάν, διά ζώσης δομές εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων, με τη συνέργεια των πανεπιστημίων και της ερευνητικής κοινότητας. Έφερε ως παράδειγμα το αντίστοιχο μοντέλο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πορτογαλία, μοντέλο που είναι στον αντίποδα των προγραμμάτων κατάρτισης από ιδιώτες που προκρίνει η κυβέρνηση ΝΔ, κινδυνεύοντας να οδηγήσει σε φαινόμενα «σκόιλ ελικίκου».

Τέλος, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης σημείωσε τις πολιτικές που θεωρεί στο εξής απαραίτητες για να μπορέσει να λειτουργήσει αξιόπιστα η Κυβερνοσαφάλεια. 

1) Να καθοριστεί η αρχιτεκτονική του συστήματος, ώστε να μην υπάρχει πολυκερματισμός, διάχυση αρμοδιοτήτων και επικάλυψη, αλλά να ξέρει ποιος κάνει, τι. 

2) Αφού ξεκαθαριστεί η στρατηγική, θα πρέπει στη συνέχεια να στελεχωθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. 3ον Θα πρέπει το Κράτος με δημόσιες πολιτικές και με χρήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και πρέπει τάχιστα να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εξασφαλίσει λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά και κάθε δημόσια υπηρεσία, επιχείρηση και πολίτη που χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες.

Το video με τις τοποθετήσεις του Μάριου Κάτση στο πάνελ του Regional Growth Conference 2023, είναι διαθέσιμο στο παρακάτω link:

Συνέχεια...

Δεν είχε να πει πολλά με την Πρύτανη...

Μαρτίου 19, 2023 0
Δεν είχε να πει πολλά με την Πρύτανη...

Αφού η Ηγουμενίτσα είναι η μοναδική πόλη της Ηπείρου που δεν διαθέτει τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος κ. Λώλος πραγματοποίησε (μάλλον εθιμοτυπική) επίσκεψη στη νέα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λώλος, μάλλον δεν είπε τίποτα ουσιαστικό με τη νέα Πρύτανη. Ούτε ο ίδιος πρότεινε κάτι, ούτε βέβαια θα μπορούσε η Πρύτανης να του προτείνει. 

Οπότε, μένει η φωτογραφία και η παρακάτω ανακοίνωση που δεν λέει τίποτα, αλλά τα λέει όλα...

"Συνάντηση με τη νέα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα Άννα Μπατιστάτου και τον Αντιπρύτανη Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Λεονάρδο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την προοπτική και το μέλλον του Δήμου Ηγουμενίτσας στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, έθεσε προτάσεις ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος για το Δήμο, ενώ η Πρύτανης δήλωσε θετική στη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δήμου Ηγουμενίτσας.

Αμφότεροι συμφώνησαν για μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση ανάπτυξης συνεργειών σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος".

 Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...!
Συνέχεια...

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας απέναντι στους αγώνες των Σουλιωτών

Μαρτίου 19, 2023 0
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας απέναντι στους αγώνες των Σουλιωτών

Ως Έλληνες είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών στα χρόνια του Αλή Πασά, αφού άφησαν στη νεότερη Ελλάδα ως αιώνια παρακαταθήκη το πιο ωραίο μάθημα για τα μεγάλα, πάντα επίκαιρα και πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδας. Μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας μας, τουλάχιστον εδώ στην Ήπειρο τα δύσκολα εκείνα χρόνια; Ας δούμε κάποια από τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με το θέμα.

Δύο μητροπόλεις και μία επισκοπή υπήρχαν την κρίσιμη εκείνη εποχή των αγώνων των Σουλιωτών (1789-1803 και 1820-1822). Πρόκειται για τις μητροπόλεις Ιωαννίνων και Ναυπάκτου-Άρτας καθώς και την επισκοπή Παραμυθιάς-Φιλιατών- Πάργας, η οποία υπαγόταν στη μητρόπολη Ιωαννίνων.

Όπως είναι γνωστό, τον Οκτώβριο του 1798 συνέβη ο περίφημος «χαλασμός» της Πρέβεζας από τον Αλή Πασά. Οι σφαγές και οι λεηλασίες ήταν απίστευτες και πρωτοφανείς, παρά τη συμφωνία, που σημειωτέον είχε συνυπογράψει και εγγυηθεί ο Ιγνάτιος Μπάμπαλος (1765-1828), μητροπολίτης τότε Ναυπάκτου και Άρτας (ο μετέπειτα Ουγγροβλαχίας). Να τι γράφει ο ιστορικός Χριστόφορος Περραιβός για τη στάση του εν λόγω Ιεράρχη: «… Εκτός του ολεθρίου σχεδίου δια την ασφάλειαν της Πρεβύζης, (δηλ. Πρεβέζης), συνέτρεξε κατά δυστυχίαν και εξωτερική προδοσία, την οποία επραγματοποίησεν ο Μητροπολίτης της Άρτης κύριος Ιγνάτιος, απατήσας τον Καπετάν Γεώργιον Βότσαρην, προς τον οποίον υπεσχέθη ότι, εάν ο Πασάς νικήσει τους Γάλλους, δεν σκοπεύει ούτε να βλάψει, ούτε να κατακτήσει την Πρέβυζαν, φρονεί μάλιστα να την αφήσει… ελευθέραν. Ει μεν ο Βότσαρης εσκέπτετο λογικότερα, δυσκόλως διέβαινεν ο Πασάς δια του στενού ακόντων (= χωρίς την θέληση) των Σουλιωτών …». 

Σε άλλο σημείο, ο Περραιβός αποκαλεί τον Ιγνάτιο «επιστήθιο υπουργό» του Αλή, «…όστις δια ν’ απατήσει τους Παργίους (επειδή άλλα κατ’ ιδίαν υπέσχετο) συνέταξεν συνθήκην ευχάριστον μεν κατ’ επιφάνειαν δια τινα προνόμια, επιτηδείαν (=συμφέρουσα) δε δια τους καταχθονίους σκοπούς του ηγεμόνος. Και δια να τους αποκοιμίσει περισσότερον υπέγραψε και τον εαυτόν του αξιόπιστον εγγυητήν της συμφωνίας…».

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, οι απόψεις των ιστορικών για το ρόλο του Ιγνάτιου δεν συμπίπτουν. Έτσι ο Πουκεβίλ γράφει πως «εξαπατήθηκε, αφού ο Αλή πασάς του είχε υποσχεθεί περί του αντιθέτου». Άλλοι πάλι είναι αμφίρροποι, όπως ο ιστοριοδίφης Κυριάκος Σιμόπουλος στο έργο του «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, εκδ. Στάχυ 2001. Γράφει σχετικά «Αν παρέδωσε τους Πρεβεζάνους στο φάσγανο (=ξίφος) του Αλή ενσυνείδητα ή γιατί τον παραπλάνησε ο βεζύρης με τις υποσχέσεις του, είναι άγνωστο».

Στα 1801, καθώς ο Αλής, παρά τις συνεχείς επιθέσεις και τη μεγάλη απώλεια στρατιωτικών δυνάμεων, αδυνατεί να κατακτήσει το Σούλι, χρησιμοποιεί τον τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιερόθεο (Τρέμουλα) (1799-1810) που ήταν πιστός οπαδός του. 

Ο Ιερόθεος, υπακούοντας αμέσως στα κελεύσματα του πολιτικού αφεντικού του, στέλνει επιστολή στον επίσκοπο Παραμυθίας Χρύσανθο (Κουφάλα), ο οποίος είχε υπό την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του και τις περιοχές Πάργας και Σουλίου. Να τι του παραγγέλλει μεταξύ των άλλων: «Θεοφιλέστατε επίσκοπε Παραμυθίας … κυρ Χρύσανθε… Ιδού οπού τους γράφω (εννοεί τους κατοίκους της Πάργας από όπου έφταναν οι προμήθειες των Σουλιωτών) δια να απέχουν από τους Σουλιώτας και να μη τους βοηθούν με ανθρώπους και με βαρούτια και με ζαϊρέδες (εφόδια). Να τους συμβουλεύσεις και η θεοφιλία σου, καθώς τους γράφω, διατί ύστερον ό τι ακολουθήσει ας όψονται. Μου κακοφαίνεται όμως οπού κοντά εις αυτούς κακοπαθαίνει και η θεοφιλία σου… 1801 Ιουλίου 5 Ιωάννινα.»

Ο ίδιος Μητροπολίτης σε επιστολή του προς τους «προεστώτας και λοιπούς απαξάπαντας κατοίκους της Πάργας» γράφει με απίστευτο κυνισμό: «…Και άλλοτε σας έγραψα και προφορικώς, όταν απέρασα από την πατρίδα σας ωμίλησα και σας εσυμβούλευσα πνευματικώς και πατρικώς να τραβήξετε χέρι από τους Σουλιώτας, να μη τους δίδετε καμίαν βοήθειαν, ούτε εις τον τόπον σας να τους δέχησθε, επειδή είναι κακούργοι και φιρμανλήδες (προδότες) από το δεβλέτι (η οθωμανική κρατική εξουσία) και όποιος δέχεται τοιούτους κακούργους πίπτει και αυτός εις την ιδίαν οργήν του υψηλού Δοβλετίου και εις το τέλος αφανίζεται από το πρόσωπον της γης.» 

Στη συνέχεια της επιστολής του μάλιστα καταφέρεται εναντίον του Εθνομάρτυρα Ρήγα Φερραίου και του ίδιου του Περραιβού γράφοντας τα εξής: «… ακούετε και ακολουθάτε, ως μανθάνω, τας συμβουλάς του Περραιβού, ο οποίος σας απατά. Δεν ηξεύρετε ότι αυτός με κάποιον Ρήγαν Θεσσαλόν και άλλους μερικούς παρομοίους λογιωτάτους… εσκόπευον να κάμνουν επανάστασιν κατά του κραταιοτάτου Σουλτάνου; Αλλ’ ο μεγαλοδύναμος θεός τους επαίδευσε κατά τας πράξεις των με τον θάνατον, οπού τους έπρεπε… Λοιπόν, αν θέλητε την σωτηρίαν και ευτυχίαν σας, τραβάτε χέρι, ως προείπα, από την φιλίαν των Σουλιωτών … και ζητήσατε το γρηγορότερον την χάριν και σκέπην του υψηλοτάτου Βεζύρη…». 

Οι Παργινοί βέβαια του απάντησαν με γενναιότητα, κατακρίνοντάς τον σφοδρά. Οι Σουλιώτες, του έγραψαν στην επιστολή τους, πως είναι «υπέρμαχοι της πατρίδας» και πως η κατάκρισή του εναντίον του Ρήγα Φερραίου είναι «αντίχριστος» αφού ο ίδιος «ο Ιησούς Χριστός μας διδάσκει τρανώτατα, λέγων μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Σε αντίθεση προς τη στάση αυτή του Ιωαννίνων Ιερόθεου, ο επίσκοπος Παραμυθιάς, Φιλιατών και Πάργας Χρύσανθος τήρησε φιλική και αλληλέγγυα στάση προς τους Σουλιώτες και τους Παργινούς, παρά τις αυστηρές προτροπές και απειλές που δεχόταν. 

Γράφει σε άλλο σημείο της Ιστορίας του ο Περραιβός: «Εις όλας τας εγγράφους και διαφόρους άλλας προφορικάς παρακινήσεις του μητροπολίτου δεν έδωκεν την παραμικράν ακρόασιν ο καλός αρχιερεύς (δηλ. ο Χρύσανθος). Εξ εναντίας, τους μεν Σουλιώτας και Πάργιους αδιακόπως ενεθάρρυνε…». Βλέποντας ο Αλής τη στάση αυτή, «έρριψεν … εις σκοτεινήν ειρκτήν (=φυλακή) σιδηροδεσμίους τους συγγενείς του επισκόπου, μητέρα, δύο αδελφούς, δύο αδελφάς μετά των συζύγων τους…». Μάλιστα μετά από πέντε μήνες πέθαναν στη φυλακή η μητέρα και ένας αδελφός του. 

Στη συνέχεια και επειδή ο Χρύσανθος συνέχιζε την υπερήφανη και αλληλέγγυα προς τους Σουλιώτες και τους Παργινούς στάση του, πράγμα που εξόργιζε τον Αλή, κλήθηκε από τον Βεζύρη στα Γιάννενα να τον συναντήσει αυτοπροσώπως. Ο σκοπός του ήταν να τον συλλάβει και να τον φυλακίσει, πράγμα που ο Χρύσανθος το υποπτεύθηκε και δεν προσήλθε. 

Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλειστούν ξανά στη φυλακή οι συγγενείς του, (νωρίτερα και μετά από καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού είχαν αποφυλακιστεί) , ο ίδιος να καθαιρεθεί και να διοριστεί νέος επίσκοπος Παραμυθιάς, Φιλιατών και Πάργας ο Προκόπιος ο Βυζάντιος. Μάλιστα οι Σουλιώτες και οι Παργινοί ουδέποτε δέχθηκαν στα όριά τους το νέο επίσκοπο. Ο δε Χρύσανθος, παρότι καθαιρεμένος και κατατρεγμένος, συνέχιζε να συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στους πολιορκούμενους πια Σουλιώτες και τους απειλούμενους με αντίποινα Παργινούς. 

Έτσι το Νοέμβριο του 1803, ένα μήνα πριν την τελική πτώση του Σουλίου (12 Δεκεμβρίου 1803), δέχτηκε στο σπίτι του, στην Πάργα, τον Χριστόφορο Περραιβό και τον Φώτο Τζαβέλα, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση ειρήνης του αγνού Σουλιώτη ήρωα με τον Βελή Πασά, γιο του Αλή και αρχηγό των μουσουλμανικών στρατευμάτων που πολιορκούσαν το Σούλι. Είναι αλήθεια ότι τελικά με την ουσιαστική παρέμβαση του τέως πια επισκόπου Παραμυθιάς, οι Σουλιώτες και οι Παργινοί δέχτηκαν την πρόταση ειρηνικής αποχώρησης του Τζαβέλα με αποτέλεσμα όσες οικογένειες ακολούθησαν τον Σουλιώτη ηγέτη προς την Πάργα σώθηκαν από την ολοκληρωτική σφαγή καταφεύγοντας τελικά στα Επτάνησα.

Και ερχόμαστε τώρα στα 1820. Δεκαεφτά σχεδόν χρόνια από την πτώση του Σουλίου (1803), η υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, έδρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπό τον Μαχμούτ τον Β’, κήρυξε ένοχο εσχάτης προδοσίας τον Αλή Πασά. Έτσι ξέσπασε εμφύλιος και ο Σουλτάνος, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, έστειλε εναντίον του γύρω από τα Γιάννενα 80.000 στρατό υπό τον Ισμαήλ Πασά. 

Ο Αλής, ευρισκόμενος σε δυσχερή θέση, αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους πρώην μεγάλους εχθρούς του, τους Σουλιώτες, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόταση, αφού πρώτα συμφώνησαν να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους και αλησμόνητα Χώματα. 

Το μητροπολίτη Ιωαννίνων είχε διαδεχθεί ο Γαβριήλ Γκάγκας (1810-1820), ενώ Άρτας-Ναυπάκτου είχε τοποθετηθεί ο Πορφύριος (1813-1820). Σχετικά με τη στάση του Πορφύριου στις μάχες των Σουλιωτών εναντίον των μουσουλμανικών στρατευμάτων στα σημερινά Λακκοχώρια του νομού Ιωαννίνων γράφει ο Περραιβός: «Δεν ευχαριστήθη δε ο Ισμαήλ Πασάς μόνον εις την αποστολήν των επτά χιλιάδων στρατευμάτων, αλλ’ εμεταχειρίσθη και το ιερατείον προς καταδρομήν των Σουλιωτών, πέμψας με ικανήν χρημάτων ποσότητα τον μητροπολίτην της Άρτης κύριον Πορφύριον δια να δωροδοκήσει και νουθετήσει τους κατοίκους των πέριξ του Σουλλίου χωρίων, ώστε να μη δίδωσιν την παραμικράν ακρόασιν εις τους λόγους των Σουλιωτών, όντων υπό οργήν βασιλικήν, καθώς και ο Αλή Πασάς (εννοεί την οργή του τότε Σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄) και να προσέξωσι να μην πέσουν εις την εκείνων κατηγορίαν. Έδραμον (= έτρεξαν) οι Σουλιώται να συλλάβωσι τον Πορφύριον. Ειδοποιηθείς όμως ούτος, κρυφίως έφυγε δια νυκτός έντρομος εις Ιωάννινα.»

Στη συνέχεια ο Πορφύριος, μετά την πτώση του Αλή Πασά, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά, εξορίστηκε στο Άγιον Όρος. Στα 1821 επανήλθε στις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας, όπου και ασχολήθηκε ενεργά με τα πολιτικά πράγματα της εποχής στο πλευρό του φίλου του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, προέδρου αρχικά της πρώτης Εθοσυνέλευσης και αργότερα Προέδρου (=Πρωθυπουργού) της Επαναστατικής Κυβέρνησης Με το τέλος του Αγώνα τοποθετήθηκε μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας (1828-1838).

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω χρόνια που καθόρισαν την τύχη των Σουλιωτών, Οικουμενικοί Πατριάρχες διετέλεσαν οι: Γρηγόριος Ε΄ (Μάιος 1897 - 18 Δεκεμβρίου 1798), Νεόφυτος Ζ΄ (19 Δεκεμβρίου 1798 - 17 Ιουνίου 1801) και Καλλίνικος Δ΄ (17 Ιουλίου 1801 - 22 Σεπτεμβρίου 1806), ο Εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε΄ (15 Δεκεμβρίου 1818 - 10 Απριλίου 1821).

Πηγές: 

1. Χριστ. Περραιβού «Ιστορίη Σουλλίου και Πάργας», έκδ. 1957, τόμος Α΄ σελ. 56 και 57 και τόμος Β΄ σελ. 30.

2. Χριστ. Περραιβού «Απομνημονεύματα Πολεμικά…», Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2019, σελ. 106.

3. Βικιπαίδεια: «Ιγνάριος Ουγγροβλαχίας».

4. Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), τ. 15β, 1190.

Σημ. 1. Η πρώτη εικόνα αναφέρεται στον «Χαλασμό» της Πρέβεζας (1798) και η 2η στο σουλιώτικο βουνό «Βρυτζάχα», όπου διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες των Σουλιωτών, με ηγέτη τον Φώτο Τζαβέλα, εναντίον των στρατευμάτων του Αλή Πασά (Ιούνιος 1800).

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας για αγροτική πολιτική: "Να εκτροχιαστεί η πολιτική που για τα κέρδη θυσιάζει ζωές, δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον"

Μαρτίου 19, 2023 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας για αγροτική πολιτική: "Να εκτροχιαστεί η πολιτική που για τα κέρδη θυσιάζει ζωές, δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον"

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. β. Γιόγιακας δημοσιοποίησε στα τοπικά ΜΜΕ την έγκριση απόφασης που είχε δημοσιοποιηθεί από τις 3 Φλεβάρη του 2023 και αφορούσε τα ψίχουλα των 70 ευρώ ανά στρέμμα που θα δοθούν, και λόγω των κινητοποιήσεων, στους μανταρινοπαραγωγούς της Θεσπρωτίας και αφορούν την παραγωγή του 2021. Την πάσα πήρε ο έτερος βουλευτής του Νομού, του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, που απάντησε αμέσως.

Και αυτά την στιγμή που δίκαια ξεχειλίζει η οργή του λαού και της νεολαίας από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ που αφαίρεσε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας κυρίως νεολαίους. 
Αλήθεια ο βουλευτής της ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί με τις δηλώσεις να βγάλει το κόμμα του από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί; 
Μπορούν τα ψίχουλα που τάζει στους αγρότες να μειώσουν τη λαϊκή οργή; 
Να αντισταθμίσουν την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για έργα προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των καλλιεργειών;

Με τις δηλώσεις τους οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν σκόνη και αντικειμενικά συγκαλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων τους για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών που είναι η βάση του εγκλήματος στα ΤΕΜΠΗ, αλλά και για να κρύψουν την αρνητική τους στάση απέναντι στα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Δεν ξεχνάμε ότι μαζί απέρριψαν τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ το ΝΟΕΜΒΡΗ του 2021 για την ανακούφιση των αγροτών και αφορούσαν την επιστροφή Ε.Φ.Κ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα. 

Η κοινή τους αρνητική στάση πηγάζει από τη συμφωνία τους με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής, της γης και του εμπορίου σε όλο και λιγότερα χέρια, τον ανταγωνισμό και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην παγκόσμια αγορά. Γι’ αυτό και κάθε νέα ΚΑΠ είναι χειρότερη από την προηγούμενη για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Δεν τρώμε ούτε το κουτόχορτο της ΝΔ, ούτε το κουτόχορτο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υποτιμάμε ούτε το ένα ευρώ που θα βάλει στην τσέπη της μια αγροτική οικογένεια ΑΛΛΑ θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε ότι το κυνήγι του κέρδους, ο ανταγωνισμός και η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής φέρνουν για το λαό τραγωδίες, φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και ας μας λένε κολλημένους. 

Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσουμε διαφορετικά αν απεγκλωβιστούμε από τη μέγγενη του καπιταλιστικού κέρδους. Γιατί είναι τεράστιος ο πλούτος που παράγουν οι πολλοί και τον παίρνουν οι λίγοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Τον πακτωλό των επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ιδιωτικοποιήσεις όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και άλλων υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιταλικής κρατικής εταιρείας στην οποία παραχωρήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. ευρώ και επιδοτείται με 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να εκτελεί την.. "άγονη γραμμή" Αθήνα – Θεσσαλονίκη που την έβαψε με αίμα…

- Το 1,5 δισ. Ευρώ που δόθηκε στους εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους σε μια 4ετια ενώ στους αγρότες στην ίδια 4ετια δόθηκαν μόνο 68 εκ. ευρώ.

- Τα "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομήχανους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια όπως η ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο. Τα «Κατώτατα Εγγυημένα κέρδη» που στηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τη στιγμή που αρνούνται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

- Το πάνω από το 2% του ΑΕΠ που βρέξει - χιονίσει, με όποια κυβέρνηση καταλήγει στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Μιλάμε για ένα ποσό 4 δισ. ευρώ, που μπροστά του τα συνολικά ποσά που έχουν δοθεί για ενίσχυση των αγροτών πράγματι αποτελούν ... ψίχουλα.

- Τα 31 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που στήριξαν από κοινού κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που θα δοθούν μέχρι το 2026 και δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες αλλά κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους του «πράσινου» και «ψηφιακού μετασχηματισμού»

Ο κατάλογος θα μπορούσε να μεγαλώσει και να συμπεριλάβει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τους πλειστηριασμούς κ.ά.

Να γιατί οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από κανέναν κυβερνητικό σωτήρα. Αντίθετα, έχουν πολλά να κατακτήσουν αν σηκώσουν ανάστημα και εμπιστευτούν τη δύναμή τους, οργανώσουν την πάλη τους μέσα από αγροτικούς συλλόγους, φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν. 

Αν κάψουν όλα τα αντιλαϊκά σενάρια βάζοντας στο στόχαστρο το κράτος, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αν συμπορευτούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές .

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 13/3/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Μαρτίου 19, 2023 0
Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Προς:
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Κε. πρόεδρε

Τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε σχέδιο νόμου για τη "Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής". Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγονται στη ΡΑΕ, η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ, ο τομέας υπηρεσιών ύδατος και των αστικών αποβλήτων, επομένως και οι ΔΕΥΑ.

Η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή είναι απαίτηση και προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου, του ταμείου ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος" όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με "καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής". Αυτό, για παράδειγμα στην Θεσπρωτία μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις σε μια ΔΕΥΑ στο νομό η και σε ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ ( μεταξύ αυτών και η δική μας) έχουν τεράστια προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλονται αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι όλες οι ΔΕΥΑ είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό.

Αφαιρείται με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα από τις Δημοτικές Αρχές προχωρήσουν σε μειώσεις και να διαμορφώνουν πιο χαμηλές τιμές, να εξαντλούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να παρέχει περισσότερες ελαφρύνσεις, με ενίσχυση της πολιτικής του διακανονισμού και διευκόλυνση με όλα τα μέσα των λαϊκών οικογενειών. Αντιμετωπίζεται το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, οι λαϊκές ανάγκες στη λογική κόστους – οφέλους.

Ο ρόλος της νέας ρυθμιστικής αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων πού τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα απορροφήσουν τις ΔΕΥΑ, γι αυτό υπάρχει και μεγάλη διαμαρτυρία και διαφωνία με τη ΚΕΔΕ και με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη ΡΑΑΕΥ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ θα πρέπει να περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια Ενέργειας κλπ. στα οποία η ΡΑΕ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού με αυτό το νομοσχέδιο, σημαίνει εξασφάλιση με γρηγορότερους ρυθμούς παράδοσης νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες θα περάσουν στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , γιατί υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί που φέρνει το νομοσχέδιο, στους οποίους δεν χωρούν εργαζόμενοι με μόνιμη - σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Οι κάθε λογής εργολάβοι που θέλουν να πάρουν κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους θέλουν εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους.

Χειρότερη θα είναι η κατάσταση και ως προς την ποιότητα του νερού, γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού το κύριο για το κεφάλαιο είναι η κερδοφορία του.

Γι αυτό ζητάμε την απόσυρση του.

Έχουμε υποχρέωση να πρωταγωνιστούμε σήμερα στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τους δημότες μας για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Να δυναμώσουμε την πάλη μας για καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση εργολάβων.

Η Διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε:

- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

- Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.

- Άμεσα να εγκριθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

- Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.

- Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σας ζητούμε να φέρετε για συζήτηση το θέμα αυτό για συζήτηση το ταχύτερο δυνατόν.

Ηγουμενίτσα 15/3/2023
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Συνέχεια...

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Φιλιατών αποχαιρετούν το συνάδελφό τους

Μαρτίου 19, 2023 0
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Φιλιατών αποχαιρετούν το συνάδελφό τους

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον πρόωρο και αδόκητο χαμό του Ιατρού, που υπηρέτησε με ζήλο και αφοσίωση στο Νοσοκομείο μας από τον 6/2019 έως και τον 5/2022. 

Υπήρξε συνάδελφος, συνεργάτης και φίλος για πολλούς από εμάς και ξεχώριζε πάντα για το ήθος του. Η απώλειά του μας έχει συγκλονίσει όλους. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ευχόμαστε στην οικογένεια καλή δύναμη και καλό κατευόδιο.
Συνέχεια...

Στη Βουλή φέρνουν Κάτσης – Αλεξιάδης – Ξενογιαννακοπούλου, τις καταγγελίες των εργαζομένων σε Γ.Γ.Π.Σ, Η.ΔΙ.Κ.Α, ΕΔΥΤΕ

Μαρτίου 19, 2023 0
Στη Βουλή φέρνουν Κάτσης – Αλεξιάδης – Ξενογιαννακοπούλου, τις καταγγελίες των εργαζομένων σε Γ.Γ.Π.Σ, Η.ΔΙ.Κ.Α, ΕΔΥΤΕ

Αναφορά σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων σε Γ.Γ.Π.Σ, Η.ΔΙ.Κ.Α και ΕΔΥΤΕ προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατέθεσαν οι Βουλευτές και Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Πιο συγκεκριμένα οι Τομεάρχες Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών αντίστοιχα, κατέθεσαν ως Αναφορά το κοινό δελτίο τύπου των σωματείων των εργαζομένων των εν λόγω οργανισμών, με το οποίο καταγγέλλουν την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση τους, που αφενός υπονομεύουν την ίδια τη λειτουργία τους, και αφετέρου ανοίγουν την πόρτα στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επίσης για τη διαρκή υποβάθμιση των μισθών και των συνθηκών εργασίας τους.

Ζητούν επενδύσεις ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι δημόσιες δομές στον κλάδο της πληροφορικής, που είναι προϋπόθεση ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κρίσιμων υποδομών και των δεδομένων της χώρας, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η εκχώρηση αυτών των δομών και των δεδομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πολυδιαφημισμένος ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας, δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, ούτε και να λειτουργεί ως επικοινωνιακή πατερίτσα της καταρρέουσας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι και οι δημόσιες δομές πληροφορικής απαιτούν ουσιαστική στήριξη ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις όλο και αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών για την ανακύκλωση

Μαρτίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών για την ανακύκλωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ψυχαγωγική εκπαιδευτική δράση «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ» για τα οφέλη της ανακύκλωσης, που διοργάνωσε στην πλατεία Δημαρχείου ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Α.) και με τη συνεισφορά της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου.

Στη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών συμμετείχαν το 1ο, το 2ο, το 3ο, το 4ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Γραικοχωρίου και Νέας Σελεύκειας.


Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας κ. Μιχάλης Γκίκας δήλωσε σχετικά:

«Με έργα και δράσεις για την περιβαλλοντική αφύπνιση των συμπολιτών μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος του Δήμου μας. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας για την ενεργή συμμετοχή τους στη σημερινή περιβαλλοντική δράση, να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την άψογη συνεργασία, καθώς και το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας για την πολύτιμη συνεισφορά τους σήμερα αλλά και κάθε μέρα.

Ως Δήμος θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις προσπάθειες μας ώστε η ανακύκλωση να γίνει στάση ζωής, θα πρέπει όμως και οι συμπολίτες μας να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Όλοι μαζί οφείλουμε να βάλουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας. Να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Με συνεργασία και σεβασμό προς το περιβάλλον μπορούμε να τα καταφέρουμε!»
Συνέχεια...

Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Λογιστών Θεσπρωτίας

Μαρτίου 19, 2023 0
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Λογιστών Θεσπρωτίας

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Φοροτεχνικών - Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Θεσπρωτίας.

Τα εκλεγμένα μέλη συγκρότησαν το νέο Δ.Σ. ως εξής:

ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ          - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΖΑΝΗ ΑΝΘΟΥΛΑ           - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΤΣΑΦΤΗ ΛΑΟΥΡΑ          - ΤΑΜΙΑΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΜΕΛΟΣ
ΝΤΟΥΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ             - ΜΕΛΟΣ
ΤΣΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ        - ΜΕΛΟΣ

Εκλεγμένοι για την Ελεγκτική Επιτροπή:
ΧΑΡΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΝΤΑΖΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΤΖΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών:
ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΤΣΑΦΤΗ ΛΑΟΥΡΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΤΖΑΝΗ ΑΝΘΟΥΛΑ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη στο λιμάνι με 493 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Μαρτίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη στο λιμάνι με 493 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Στη σύλληψη ενός 52χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα εντός του τράκτορα και του επικαθήμενου τετρακόσια ενενήντα τρία (493) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, χωρίς να φέρουν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να μεταφερθούν παράνομα στο εξωτερικό.

Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχεται στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων ενενήντα τριών ευρώ και εννέα λεπτών (1.993,09€).

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα, τα οποία παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, καθώς και το ανωτέρω Φ/Γ όχημα μετά του επικαθήμενου.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα