04/15/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Αναστάσιος Βενέτης

Απριλίου 15, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Αναστάσιος Βενέτης

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός έμπορος της Ηγουμενίτσας, Τάσος Βενέτης. Ένας σεμνός και καλοκάγαθος άνθρωπος, αγαπητός στην τοπική κοινωνία ο εκλιπών έχαιρε της εκτίμησης των συμπατριωτών του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου 2023 ώρα 17:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην Ηγουμενίτσα.

Στη σύζυγό του Αναστασία, τους γιους του Άρη και Νίκο, τις νύφες του Θάλεια και Όλγα και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια!

Συνέχεια...

Το Θείο δράμα - Του Κων/νου Τζέκη

Απριλίου 15, 2023 0
Το Θείο δράμα - Του Κων/νου Τζέκη

Κάθε χρόνο, παρακολουθούμε το Θείο δράμα. Παρακολουθούμε τον εξευτελισμό του Θεανθρώπου Χριστού, τα μαρτύριά του, τον εξαναγκασμό του σε πράξεις δουλικότητας και τελικά με μια απόφαση άδικη και στημένη τη σταύρωση του.

Δε θα είχε και τόση απήχηση αυτή η επαίσχυντη συμπεριφορά σε βάρος ενός ανθρώπου -έτσι πίστευαν οι Φαρισαίοι- αν δεν υπήρχε και μεγαλείο της Ανάστασης.

Ο Χριστός ηγέρθη εκ του τάφου και τα σεμνά λόγια του Ιωάννη " Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον. Ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε. Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν" καρφώνουν στιλέτο στην καρδιά της ανθρώπινης ή για την κυριολεξία της απάνθρωπης συμπεριφοράς εναντίον ενός αθώου, που δίδασκε αγάπη, ισότητα, δικαιοσύνη και θεράπευε αυτούς, που ήθελαν με την πίστη τους, να θεραπευθούν.

Κάθε χρόνο, μαζί με τον εσταυρωμένο Χριστό, ο κάθε ένας από εμάς, ζει το μαρτύριο των Παθών και του Σταυρού, που τον ανεβάζει διαρκώς στον δικό του Γολγοθά. Κάθε χρόνο ή όλον τον χρόνο η αδικία, η ανισότητα, η πλεονεξία, ο αχαλίνωτος αγώνας για το κέρδος, που ισοπεδώνει την αξιοπρέπεια των παθόντων, βρίσκονται ένα- ένα ή όλα μαζί στο μετερίζι των προσπαθειών του τίμιου ανθρώπου, που του φορτώνουν σταυρούς για το ανηφορικό ταξίδι του, για την πορεία του προς τη σταύρωσή του. Τη δική του σταύρωση.

Κάθε χρόνο, όμως, ο καθένας από εμάς τους ταπεινούς και άσημους σταυροφόρους, περιμένει τη δική του Ανάσταση. Περιμένει μια ανοιξιάτικη μέρα με ξάστερο ουρανό, με τα σύννεφα να έχουν παραμερίσει μπροστά στη καλοσύνη και την αγάπη. Περιμένει την ώρα που θα εγερθεί εκ του τάφου του δικού του τάφου, που τον πλακώνει η αδικία και η εκμετάλλευση.

Αν φέτος δεν ευοδωθεί αυτή του η ευχή, θα περιμένει του χρόνου και του παραχρόνου σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τη χαρά, που προσφέρει η παροχή άυλων αγαθών όπως είναι η αγάπη η συγχώρεση, η καλοσύνη, η τιμιότητα, η ισότητα.

Ειδικά αυτή τα τελευταία χρόνια, που η απειλή μιας πανδημίας ενός ιού, που κόπτει το νήμα της ζωής συνανθρώπων μας, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο σκεπτικοί και δέκτες του νοήματος της ανάστασης. Αυτό γιατί υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που υπόφεραν και θα υποφέρουν στο κρεβάτι του πόνου και της αγωνίας για τη ζωή τους. Υπάρχουν οικογένειες που πενθούν για τον ξαφνικό θάνατο δικών τους ανθρώπων. Υπάρχουν οικογένειες ξεκληρισμένες από ασθένειες, πολέμους, εγκλήματα, τροχαία ατυχήματα.

Υπάρχουν και οι άλλοι, ευτυχώς ελάχιστοι, που χλευάζουν τον σεβασμό των πολλών στη φύση, τον σεβασμό στην ασθένεια και περιφρονούν, όπως λένε τις πανδημίες. Όμως μάλλον ψεύδονται. Ο άνθρωπος φοβάται τον θάνατό του. Ο κάθε λογικός άνθρωπος. Όταν ρισκάρει το κάνει επειδή ακριβώς φοβάται τον θάνατό του και όταν τον νικά, πρόσκαιρα αισθάνεται καλά. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να ρισκάρει όλο και περισσότερο, μέχρις ότου ξεπεράσει τα όρια που του θέτει η φύση. Και τότε.....

Την ώρα αυτή για τον καθένα υπάρχει μια κραυγή του JOHN DONNE « Ο θάνατος του κάθε ανθρώπου με λιγοστεύει εμένα γιατί είμαι δεμένος αξεδιάλυτα με ολάκερη την ανθρωπότητα». Αυτή η κραυγή πρέπει να συνοδεύει όλους μας σε όλες τις ενέργειες, να ξεγυμνώνει συγκλονιστικά την πραγματικότητα που και αν την γνωρίζουμε την παραβλέπουμε, ενώ μας επιβάλει να βρούμε κάποια λύση.

Με λίγη σύνεση, με λίγη περίσκεψη τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα, θα είναι ίσως περισσότερο καλά από τα επιθυμητά, αν και η επιθυμία κάθε λογικού ανθρώπου είναι η πλήρης εξάλειψη αυτών των προβλημάτων που καθιστούν την υγεία μας αίολη και ευαίσθητη.

Καλό Πάσχα!

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Δήμας

Απριλίου 15, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Δήμας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο συνταξιούχος καθηγητής (μαθηματικός) από το Λαδοχώρι, Βασίλειος Δήμας. Ο μεταστάς υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ακόμη περισσότερο ανάμεσα στους μαθητές του.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο χώρο της εκπαίδευσης. Μαζί με τον ιδρυτή των Θεσπρωτικών αντίλαλων, τον αείμνηστο φιλόλογο Σπύρο Τσώνη ξεκίνησαν τη λειτουργία φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης από το οποίο πέρασαν δεκάδες μετέπειτα λαμπροί επιστήμονες της Θεσπρωτίας.

Για πολλά χρόνια ο εκλιπών συνέχισε την πορεία του στη δημόσια εκπαίδευση, όπου εκατοντάδες μαθητές τον γνώρισαν και τον εκτίμησαν για τον ακέραιιο χαρακτήρα του.

Σημαντική ήταν και η πορεία του στα κοινά, καθώς ο μεταστάς ασχολήθηκε επί μακρόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με το αγαπημένο του Λαδοχώρι, όπου άφησε την προσωπική του σφραγίδα.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Μ. Σάββατο 15 Απριλίου 2023 στις 12:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λαδοχώρι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρώας γης που θα τον σκεπάσει.

Στυ σύζυγό του Αννιώ, τα παιδιά του Κώστα και Καρολίνα, στον κουνιάδο του Γιάννη, το γαμπρό του Σάκη και όλους τους συγγενείς, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια!Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα